Kitap ‘sevmek isteyenlere’ birkaç tavsiye

Twitter’da kıyametler koparken oturup saatlerce bir kitap okumanın kime, ne faydası var? Bu sorunun cevabının peşinde bir tura çıkıyoruz.

İnsana sunulan en büyük ayrıcalıklardan biri ‘lisan‘. Lisanın doğal uzantısı ise ‘yazmak‘. Dolayısıyla ‘okumak‘. Bilgiye çevrilen tecrübeleri yaymak için eşsiz, benzersiz ve gayet pratik bir yöntem.

Matbaanın icadına dek bilgiye sahip olmak, okuyabilmek, bilgi edinmek sadece küçük bir azınlığa tanınmış bir haktı. Kitaplar hattat denen uzman yazıcılar tarafından elle ve epey uzun süren, zahmetli bir çabayla yazıldığı için hem sayıca az hem de bedeli açısından sıradanlar için hayli ulaşılmazdı (Matbaanın mucidi Johannes Gutenberg’in bastığı ilk eserlerden birinin İncil olması boşuna değildi. Zira o dönemde Hristiyanların çoğu okuyamadığı bir kitabın buyruklarına iman ediyor; bu da ‘kitabı elinde tutan’ ruhban sınıfına ‘doğal’ bir üstünlük sunuyordu).

Zamanda hızla bir yolculuk yapıp günümüze geldiğimizde mevcut şartları o günle mukayese etmek neredeyse imkansız. Bilgi bugün kitaptan dergiye, internet sitesinden elektronik yayınlara kadar birçok formda mevcut, ulaşılabilir, bol ve tarihte hiç olmadığı kadar ucuz; hatta kimi zaman ücretsiz.

Fakat bu bolluğun karşısında bugün çok daha güçlü iki engel var: ilgi (dikkat) ve zaman.

İrili – ufaklı ekranlarda sosyal medyadan akanları hipnotize olmuşçasına takip etmeye çalışan insanlardan her şeyi bir kenara bırakıp, bir koltuğa çakılıp, saatler boyu bir şeyler okumasını beklemek kolay değil. Ama bilginin güç olduğunun her fırsatta yüzümüze çarpıldığı bu devirde, güce sahip olmak isteyenler için ne yazık ki başka da bir seçenek yok.

Kimi zaman kulağımıza çalınan ‘kapanan kitapçılar’ haberleri bu güce inanmadığımızı mı gösteriyor peki? Bence, hayır. O çok daha karmaşık bir kapitalist denklemin doğal sonucu bence. Dahası, Türkiye’nin yarısı kitap okumadığını söylerken, ihtiyaç listesinde kitap 235. sırada yer alırken kitapçıların ‘Yeni Çıkanlar’ raflarında ömür boyu okuyamayacağımız kadar çok kitabın yer almasını nasıl açıklayabiliriz? Demek ki (küçük de olsa) bir grup bu okuma işini başarıyor.

İşte bu yazıda bu küçük azınlığa dahil olmak isteyen çekimserler için fikir ve tecrübelerimi paylaşacağım.

Alışkanlıklara hükmetmek

Öncelikle kitap, dergi, makale, web sitesi farkı gözetmeksizin okuma denen eylemin bir sonuç (ya da en hafifinden bir araç) olduğunu anlamak gerekiyor. Yani okumak denen şey bir arayışın sonucu. Kökeni ise merak. Bilmeye yönelik istek.

Bu bağlamda en çok belirli bir ilgi alanı olanlara imreniyorum. Epey gayret ettiysem de ben öyle olamadım. (Sebebini bilemediğim, infomanya derecesinde arsız, hudutsuz bir merakım var. Gergedanların boynuzu da cep telefonumun işlemcisinin ayrıntıları da neredeyse eşit oranda ilgimi çekiyor. Bir konuda uzmanlaşmanın kıymetini anlıyor fakat kendime uyarlayamıyorum. Belki de ilgimi en çok neyin çektiğini arıyorumdur; kimbilir?)

Çeşitli sebeplerle okuma ile ilgili sorunlar, zorluklar yaşayanlardansanız işe öncelikle meraklarınız konusunda kendinize sorular sorarak başlamalısınız.

Neye merak duyuyorsunuz? Neyi bilmek hayatınızı değiştirirdi? Zamanında neyden haberdar olsaydınız hayatınız farklı olurdu? Geçmişte yaptığınız hataları önleyecek bilgi neydi? Hayalini kurduğunuz hayat için neyi öğrenmeniz gerekecek?

Bu soruların cevapları öğrenme açlığınızı tetikleyip, iştahınızı körüklemeye başlayacaktır. Daha fazla detaya girip uzatmak istemiyorum ama bu safhanın neden önemli olduğunu sanıyorum anlamışsınızdır.

Cevaplara ulaştıktan sonra işiniz kolay. Çünkü insanlık tarihinin hiçbir döneminde elinizde belirecek reçetedeki ilaçları satan eczane sayısı bu kadar bol değildi.

Mesele kitap okumak değil, ‘okumak’ (öğrenmek)

En sık karşılaştığım hata kitap okumayı (yeni akımdaki karşılığıyla) pilates yapmayla karıştırmak. Derdimiz bir kitabı elimize alıp okumak değil, bir bilgiye erişmek. Dolayısıyla en başta bunun geleneksel, basılı bir formda olması şart değil. Şahsen cep telefonu, tablet ve bilgisayarımın ekranlarından okuduğum metinler, kitap ve dergilerden okuduğumdan misliyle fazla. Demek ki sorun teknolojik cihaz ve internet ile olan ilişkimizde değil, onlarla ne yaptığımızda gizli.

Bilgi fazlalığıyla başa çıkmanın yöntemlerini paylaşmaya çalıştığım bir başka yazımda değindiğim gibi ‘İşinize yaramayan, vakit öldüren sosyal ağları hayatınızdan çıkarın. Vaktinizi çalmaktan gayrı bir işe yaramaz.

Twitter’daki goygoy, Instagram’daki sahte mutluluklar, Facebook’taki Yılmaz Özdil yazıları, komik kedi videoları ve halanızın korkunç kadrajlı altın günü fotoğrafları varsın eksik kalsın. Bir süre sonra sosyal medyada karşınıza çıkan çoğu şeyin (bu yazıda anlatmaya çalıştığım anlamda) bilmenizde fayda olmayan, kamu malı olmuş (ve çoğunlukla havanda su döven) gündelik telaşlar olduğunu fark edeceksiniz. Oysa biz kendi ‘biricik’ hayatımızın anahtarını arıyoruz.

“Dil bir hapishanedir”

Dil, zihninizin sınırlarını belirler. Neyi düşünebileceğinize dağarcığınızdaki kelimeler karar verir. Ünlü Filozof Ludwig Wittgenstein‘ın sevdiğim sözüyle özetlersek: “dünyamızın sınırlarını dilimizin sınırları belirler”.

Dolayısıyla okumadan lezzet alabilmenin dil hakimiyetiyle doğrudan bir ilişkisi var. Bu yetenek aynen bir spor branşında sivrilme adına yapılan antrenman gibi okuyarak (biraz da yazarak) gelişen bir meziyet. Gündelik hayatı birkaç yüz kelime ile yaşadığımızı pek çok vesileyle duymuşsunuzdur. Bu yüzden ilk işimiz anadilimizi öğrenmek olmalı. Okuyunca garip gelmiş olabilir ancak (sadece) yüzde 14’ü yabancı kökenli olmak üzere 570 bin Türkçe kelime olduğunu hatırlatırsam söylediklerim biraz daha anlam kazanacaktır (TDK ve Nişanyan Sözlük benim en çok kullandıklarım arasında).

Dilin derinliklerine daldıkça inceliklere kapılıp gideceksiniz. Örneğin namus ve (çok az dilde karşılığı olan) iffet kelimelerinin dahi aynı olmadığını görüp yaşamın dili, dilin de zihni nasıl programladığını kavrayacaksınız. ‘Öğleden sonra metresle yapılan hızlı sevişme’ eylemi için ‘Cinq a sept‘ diye bir kelime belirlemek Fransızlardan başka kime layıktır mesela?

Buyrun bir merak konusu daha!

Dil, avlusunu ve duvarlarının yüksekliğini kendimizin belirlediği bir mapushane. Fakat bu kendi dilimizle de sınırlı değil.

Lanet mi yoksa nimet mi bilmiyorum ama pek çok bahaneyle karşınıza İngilizce diye bir lisan da çıkmıştır eminim. Üstelik bugün bu dil sadece İngiliz ya da Amerikalılara ait değil. Aksine neredeyse evrensel bir Esperanto. Dünyanın yeni ortak lisanı. Pakistan’da garsona sipariş verirken, Hollanda’da mantar peşinde koşarken, Japonya’da taksiciye dert anlatırken aklınıza gelen ilk ortak payda.

Dahası bu kolektif kullanım sonucunda İngilizce kendi içinde de görülmedik bir dönüşüm içinde. Dilbilimcilere göre 25 yıl içinde Amerikan İngilizcesiyle Britanya İngilizcesi arasındaki fark dahi İtalyanca ve Fransızca kadar açılmış olacak (Çingilizce ve İngrizce lehçelerine hiç girmeyeyim).

Meraka yönelik açlığınızı tabldot tepsiler yerine uçsuz – bucaksız bir açık büfeden gidermek istiyorsanız İngilizce -mutlaka değil ama- neredeyse şart (Ben yine insaflıyım; Bedri Rahmi Eyüboğlu en azından üç dilde ana avrat dümdüz gitmeyi şart koşuyor).

Peki nasıl öğreneceksiniz? Onun da ilacı internette var; üstelik bedava! Siz yeter ki niyet edin. Türkçe arayüzlü Duolingo hiç fena bir başlangıç sayılmaz mesela. Film izleterek İngilizce öğreten çok daha eğlenceli ve ilginç bir (Türk girişimi) seçenek de var: Voscreen.

(Yazarken anladım ki bu yabancı dil meselesi de ayrı bir yazı hak ediyor. Bir ara bakarız)

Peki ne okuyacağız?

Buraya kadar geldiğimize göre neden okumamız gerektiğini az-çok anladık. Kişisel meraklarımızı da keşfettik. Şimdi harekete geçme zamanı. Bu safha aynı zamanda benim en zorlandığım alan. Pek çok şeyde olduğu gibi kitaplar konusunda da tavsiyelerin yöntem olarak hatalı olduğuna inanıyorum. Bu, birisine “mutlaka pamuklu yeşil tişört giymelisin, çok yakışır” demekten farksız.

Ama mutlaka bir öneri isterseniz ‘Çok Satanlar’ yazılı raflardan uzak durmanızı söylerdim. Çünkü o gruptaki kitaplar çoğunlukla yayınevi ve kitap zincirlerinin ‘akçeli ilişkileriyle‘ şekillenir. Çok satmazlar ama çok satmaları istenir. Bu yüzden gözümüze sokulur. İnsanların çoğu da bu yönlendirmeye her zaman uyar. Tercih sizin elbette.

Bu yüzden bu kısımda topu taca atıp, neyi nerden alabileceğiniz ve nasıl okuyabileceğiniz konusuna geçmeyi tercih ediyorum.

Kitap alışverişi için birkaç tüyo ve alternatif kaynak

“Kitaplar çok pahalı” cümlesini sık duyuyorum. Bazıları cidden öyle. Fakat ben kitaba başka bir açıdan bakıyorum. Örneğin Bill Gates adlı bir Amerikalı küçük yaşından itibaren eline (altın tepside) geçen birçok fırsatı akıllıca kullanarak hem dünyayı dönüştürmeyi hem de gezegenin en başarılı ve zengin insanı olmayı başarmış. Sonra ömrü boyunca biriktirdiği her önemli bilgiyi kitaplaştırmış. 30 Liraya satıyor. 30 LİRA! Sizce bu, sunulan değer için yüksek bir bedel mi?

Kitaplar size bir ömürde birden fazla hayat yaşama fırsatı sunar. Yüzlerce yıl geçmişe ya da geleceğe taşır. Hayatınız boyu tecrübe edemeyeceğiniz şeyler yaşatır. Zamanı hızlandırır. Sizi Dünya vatandaşı yapar. Liste böyle uzar, gider.

Bundan sonraki önerileri maddeler halinde sıralayacağım:

  • Büyük şehirlerde yaşayan ‘çoğunluklardan’ iseniz büyük zincir kitapçıların çoğunda kitapları almadan önce rahat koltuklara kurulup dilediğiniz süre boyu inceleme, kurcalama, okuma (hatta vaktiniz varsa baştan sona okuma) imkanınız var. Bu ayrıcalığı kullanın.
  • Kitaplar hakkında bilgi sahibi olmak için (bulunduğunuz şehirde varsa) kitapçılar harika bir seçenek. Ama kitap satın almak için akıllıca bir tercih oldukları söylenemez. Baktığınız kitapları kitap zincirlerinin kendi web sitelerinde dahi ortalama yüzde 20 – 30 ucuza almak mümkün. Bu az – buz bir indirim değil. Tek sorun hemen sahip olamama, hemen ele alıp okuyamama sıkıntısı. Kargo ulaşıncaya kadar başka şeyler okursunuz artık 😉
  • Yukarıdaki tavsiye için tek istisnam mahalle kitapçıları. Yaşadığınız yerde büyük zincirlere bağlı olmayan küçük bir kitapçınız varsa 3-5 Lirayı helal edin. O da hayatta kalsın.
  • Kitap, internetten daha ucuz. Fakat elektronik seçenekler arasında da farklar olabiliyor. Ben her alışveriş öncesi Kitapmetre sitesine bakıyorum. Fiyat farkları düşündürücü aralıklarda seyredebiliyor.
  • Kitapları e-kitap okuyucularda da okuyabilirsiniz (e-kitap okuyucu ile tabletler arasında tül perde ile panjur kadar fark olduğunu hatırlatmak isterim). Ben yaklaşık 5 senedir gayet memnun bir şekilde Kindle Paperwhite kullanıyorum (şimdi baktım da 139 Dolar’a aldığım cihaz yenileri çıkınca 45 Dolar’a inmiş).
  • Kindle normalde (haliyle) sadece Amazon’un e-kitaplarıyla uyumlu ancak elinizdeki mevcut arşivi Calibre ve benzeri hizmetlerle dönüştürüp aktarmanız mümkün.
  • Türkiye’de yasal olarak yayımlanan (son derece kısıtlı) e-kitapları çevirmeyle uğraşmadan okumak isterseniz Calibro (resmi sitesi), ve Kobo gibi seçenekler olduğunu da hatırlatırım.
  • Denk gelirsem; en hoşuma giden (‘okuma’ desem olmayacak) tüketim şekillerinden biri de sesli kitap formatı. Genellikle bir seslendirme sanatçısının ağzından (hatta becerebiliyorsa bazen bizzat yazarının ağzından) kitabı dinlemek müthiş bir konfor. Kulaklığını tak ve yepyeni bir dünyanın içine dal. Yaklaşık 5-6 saatte bir kitabı bitirmenin keyfi bir başka oluyor. (İngilizce) sesli kitaplar için Audible kullanıyorum; Türkçe kitaplar için de Seslenen Kitap seçeneğini hatırlatmış olayım.
  • “Kitabın tamamını sesli bile dinlemeye vaktim, dikkatim yok. Ben çok meşgul bir insanım. Tahmin edemeyeceğiniz kadar önemli işlerim, uğraşlarım var” diyorsanız (giderek artan sıklıkla kullandığım) tembel işi, (yani ‘çağdaş’) bir çözüm var: Blinkist. Almanya merkezli bu hizmet ücretli ve ücretsiz üyelik modellerine sahip. Ücretsiz üyelikte her gün sizin için seçilen 1 kitabın, yıllık 50 Dolar verirseniz ise (sürekli büyüyen) arşivindeki tüm kitapların ÖZETİNİ okuyorsunuz (yıllık 80 Dolar verince sesli olarak dinlemek de mümkün). Aslını okumuş kadar oluyor mu? ELBETTE HAYIR! Ama fikir veriyor. Hiç yoktan iyidir.
  • Bazen anlaşılmaz fiyat etiketlerine sahne olsa da Türkiye’deki neredeyse bütün sahafları birleştiren Nadir Kitap sitesi de ikinci el ya da baskısı bitmiş kitap ve dergiler için harika bir kaynak.
  • En hoşuma giden, mucize kabilinden hizmeti ise en sona sakladım: Better World Books. 2002 yılında aynı üniversitede okuyan 3 arkadaş tarafından kurulan ABD merkezli bu site ülkedeki neredeyse bütün sahafları ve 2 bin 300’ü aşkın üniversitenin 3 binden fazla kütüphanesini bünyesinde barındırıyor. Kütüphanelerden (çeşitli sebeplerle) imha edilmesine karar verilen kitapları toplayıp neredeyse kağıt maliyetine satıyor. Şu ana kadar sattığı kitap sayısı 250 milyon adedi geçmiş durumda!

Kazancının büyük bölümünü eğitim kurumlarına aktarıyor. Yoksul ülkelerdeki kütüphanelere bağışladığı kitap sayısı 21 milyonu geçmiş. Ama hala en güzel ayrıntısını söylemedim: KARGO BEDAVA! Kütüphanemdeki İngilizce kitapların hatırı sayılır bir bölümünü bu siteden aldım. Amazon’dan alacağım bir (basılı) kitabın nakliye bedeline buradan 10 kitap almak mümkün. Mucize desem bile tarif etmeye yetmiyor.

Kitap okutayım derken kitap kadar yazı yazmışım. Burada noktalayalım. Aklıma gelenler olursa döner, güncellerim.

Kapatırken (daha önce başka bir vesileyle paylaştığım) hatırlatmayı tekrarlayayım: Kitap okumak istiyorsanız yanınızda kitap taşıyın.

Okumak için asla uygun bir zaman, yer, vesile, fırsat olmayacak. Ama cebinizde, çantanızda, tuvaletinizde, başucunuzda, çekmecenizde, arabanızda; kısacası elinizin altında kitap olursa okumaya ne kadar çok vaktiniz olduğunu göreceksiniz.

Merakınızın asla sönmemesi dileğimle.

Yorumlar

80 yanıt

  1. Recep KARAMANLI avatarı
    Recep KARAMANLI

    Güzel bir yazıı olmuş. Teşekkürler.

  2. Önder Eren avatarı
    Önder Eren

    Harika bir yazı olmuş. Elinize, dilinize, zihninize sağlık. Sona sakladığımız siteden haberim yoktu. Müdavimleri arasına katılacağımı hissediyorum şimdiden.

  3. Orhan Özdemir avatarı

    Amirim öncelikle geri döndüğünüz için mutluyum. Sürekli okuyorum,okumaya gayret ediyorum. Okumanın her türlüsü iyi dediniz ama hikaye roman okumak -çoğu zaman- teknik bir bilgi vermiyor. Mesele kitap okumak değil, ‘okumak’ (öğrenmek) başlığında kafam karıştı. Sadece bilgi veren kitapları mı okumalıyız?

  4. Mehmet Ali Sel avatarı
    Mehmet Ali Sel

    Serdar Bey bloga iyi ki döndünüz. Sizi çok değerli buluyorum. Aslında sizi takip etme nedenim aynı zamanda genel anlamda okuma eyleminin neden önemli olduğu sorusuna verdiğim cevapla aynı: başkasının deneyim bilgi ve görgüsünden faydalanmak. (Genel anlamda dedim çünkü edebi okuma ve bilimsel okumayı daha başka itki ve amaçlarla yapıyorum elbette) Siz bu dediğim anlamda kişisel deneyim ve içten bilgisini paylaşan bir insan olarak değerli bir kaynaksınız. (Bunu derken size bir hayranlık duyduğum veya görüşlerinizin hepsini tasvip ettiğim için böyle düşünmediğimi anlayacaksınızdır) Sizin gibi bu içtenlik ve doğrudan uygulanabilir veya feyz alınabilir yaşam deneyimlerini paylaşan başka kimleri önerebilirsiniz internet aleminde? (Ingilizce de olabilir)

  5. Ahmet Usta avatarı
    Ahmet Usta

    Yıllardır biriktirdiğin bilgine, ilgine, arzuna ve ellerine sağlık Serdar. Bence bu yazı müfredata girmeli. Türkçe derslerinde okutulmalı.

    Ufak bir genişletme eklemek isterim. Matbaayı ilk icad eden Gutenberg değildir. Matbaa ilk olarak Gutenberg’den yaklaşık 1.600 yıl kadar önce ilk olarak Çin’de (M.Ö 200 civarı) bulunmuştur. Ahşap bloklara oyma tekniği ile içerikler işlenerek kumaş ve deriye baskı yapılıyordu. Daha sonra bu teknik farklı şekillerde geliştirilerek kullanılmış. Gutenberg’in ise ilk olarak başardığı şey matbaa teknolojisini dökme metal harf bloklarına taşıması ve temel anlamda dizgiyi geliştirmesidir.

  6. Merve Uzun avatarı

    Serdar Bey, ne güzel özetlemişsiniz! 🙂 Çok teşekkürler.

  7. Fatih avatarı
    Fatih

    Okuduğunuz kitaplar ve diğer yazılardan sonra nasıl bir yazma gerçekleştiriyorsunuz hocam? Kitap okuma isteği tamam da, bu not alma ve onu sonradan kullanma konusunda hiçbir fikrim yok. Mesela siz her kitabı bir kalemle mi okursunuz? Altını çizdiğiniz kısımları, sonradan bir özet haline mi getirirsiniz? Bu konu hakkında da yardımcı olursanız çok sevineceğim.

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Notlarımı Evernote’ta tutuyorum (bunu ayrıca bir yazıda yazmıştım). Genellikle kitabı bitirdikten sonra altını çizdiğim satırları, hamişleri buraya aktarıyorum.

      1. ozleyen avatarı

        Daha evvel bazı evernotelarınızı paylaşmıştınız. Bunları da paylaşmayı düşünür müsünüz? (Paylaşmışsanız hali hazırda affola)

  8. Dr. Özlem Demir avatarı
    Dr. Özlem Demir

    çok güzel ama uzun bir yazı bence de.. okumak ve öğrenmek için en azından eline geçirmek ve elinde tutmak lazım. okumayı sevmek ve istemek lazım. herşeyden önce bilmediğin şeyleri öğrenmeye merak ve biraz da macera duygusu şazım. yalnızlığınızı sevmeniz ve farklı insanlara ve fikirler hayatınızda yer verebiliyor olmanız lazım. biz ansiklopedi okuyan bir nesildik. bilmediklerimizi ebeveynlerimizden öğrenecek kadar şanslı değildik çünkü. ama çok okuyarak gezen bilir desturunu aldık nakış gibi işledik. fırsat buldukça okuduk gezdik konuştuk yazdık ve öğrendik ki bilinmeyene merak tutkusu insanın deviniminde yegane ivme olmalıdır.. Çok söz var sizin de yazdığınız gibi bu konu ile ilgili… sözün özü.. oku ve başka bir insan ol. daha iyi ol.

  9. Harun Kaban avatarı

    “Kitap okumak” değil de “okumak” meselesi önemli. Bazen kitap okumak meseleye dönüşüp murad edilen okuma halini engelleyebiliyor. Bence bir kitabı zorla bitirmeye çalışmak aynı zamanda heba edilen bir okuma zamanı gibi geliyor, gitmiyorsa bırak başkasına geç. Tabi bu da ayrı bir yazı konusu. 🙂

  10. Salih KAMALI avatarı
    Salih KAMALI

    Bloga geri döndünüz. goodreads.com’a da dönüşünüzü bekliyoruz 🙂

  11. salim kadıbeşegil avatarı
    salim kadıbeşegil

    Hocam harika bir iş yapmışsın:-) Binlerce insanın derdine derman olmuşsun. Süper. Belki yeridir diye not düşeyim; İzmirli sanayici ve değerli entelektüel Uğur Yüce on yılı aşkın bir süredir güncel kitapların kapsamlı bir özetini hazırlıyor ve http://www.ozetkitap.com da yayımlıyor. Meraklılarına buradan duyuralım.

  12. M. Sabri Şenol avatarı
    M. Sabri Şenol

    Güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

  13. Hilal Furkan avatarı
    Hilal Furkan

    Merhaba Serdar Bey,

    Bir ekleme de ben yapmak isterim. İngilizce yayınlara ulaşmak noktasında ucuzundan bir yöntem de benden olsun. Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi iseniz okulum Boğaziçi’nin kütüphanesine üye olup (yıllık 80tl sanırım) çok sayıda güncel kitaba, ki bunlara İngilizce başta olmak üzere birçok dil dahil, ulaşabilirsiniz. Kitabı dışarı çıkarmanıza izin verilmiyor bu tip bir üyelikte ama kütüphanede bizim gibi öğrencilerle arkadaş olursanız hassasiyet koşuluyla biz size bir güzellik yaparız 🙂 (Ekstra not: Boün sinema salonunda tüm öğrenciler için biletler 3 tl.) Sinemaya gitmenin de kitap okumanın da istedikten sonra -sizin de birçok yolunu verdiğiniz gibi- envai çeşidi var. Böyle güzel şeyleri okumayı ve paylaşayı çok seviyorum. Kaleminize sağlık, Audible’ı indirdim 🙂 teşekkürler amirim

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Bu çok kıymetli bir bilgi olmuş. Aklımda tutacağım. Boğaziçi deyince aklıma görme engelliler odağında Türk Telekom ile ortak yürütülen sesli kitap arşivi geldi. Onun kamuya açılması ile ilgili bir çaba, niyet var mıdır acaba?

      1. hilal furkan avatarı
        hilal furkan

        Evet mükemmel ve güncel bir arşivi var bu anlamda okulun ama telif hakları yasasına göre suç olduğu için böyle bir girişimleri yok kamu için, (sorup teyid de ettim az önce GETEM’e). Ama güzel yanı şu ki %40-%50 görme engeli olan her yaştan insan -öğrenci olsun olmasın- bundan faydalanabiliyor. Boğaziçi’nin engelliler için çok hassas olduğu bir gerçek, okulda çok fazla görme engelli arkadaşımız var ve kampüs hayatında çok fazla kolaylık sunuluyor onlara. Yemekhane’deki görevlilerin dahi -görevleri olmamasına rağmen- onlara menüyü ve içindekileri tarif etmek, yemeğini servis etmek, boş tepsisini almak gibi yardımları oluyor onlar talep etmedikleri halde. Bu karşılıklı nezaketi izlemek bile insana müthiş keyif veriyor. Hatırlayacaksınız görme engelliler için tasarlanan “dünyanın ilk akıllı bastonu WeWALK” projesinin lideri kendisi de bir görme engelli olan eski bir Boğaziçi’li Kürşat Ceylan’dı. Umarım onlar için gösterilen bu hassasiyet ve destekler bulaşıcı bir hastalık gibi yayılır zihinlerimize.

        Bu arada yazmayı unutmuşum, öğretim elemanları da kütüphaneden yararlanabiliyor elbette. (Ayrıntılı bilgi: http://www.library.boun.edu.tr/kullanim_kosullari.php)

        Bir yerlerde karşılaşmak ümidiyle…

  14. Ozan avatarı

    Güzel yazı için teşekkürler amirim. Özellikle BetterWorldBooks tavsiyesi paha biçilmez. Öte yandan ufacık bir ayrıntıya temas etmek istiyorum. Yazıda malum giysi için ‘T-Shirt’ kullanımını tercih etmişsiniz. Nişanyan Sözlük’e göre, tespit edilebildiği kadarıyla1965’ten beri Türkçede ilgili sözcük ‘Tişört’ şeklinde kullanılıyor. TDK’nın sözlüğünde de ‘Tişört’ kullanımı mevcut. Böylesi bir kullanımın sözcüğü dilimizin söz dağarcığına dahil edip Türkçeyi zenginleştireceğini, T-Shirt kullanımının ise sözcüğü hep yabancı bir dile ait kılacağını düşünüyorum. Paylaşmak istedim.

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Doğru söylüyorsunuz. Kıyafet konusunda kelimelerin oturması zaman alıyor sanıyorum. Tight yerine tayt demek gibi. Bu şekilde düzeltiyorum şimdi.

      Şahsen kafamın daha karışık olduğu konu yabancı şehir ve eyaletlerle ilgili. Mesela Kaliforniya yazmak oluyor ama Vaşington ya da Niv York yazarken el titriyor.

      1. Mustafs avatarı
        Mustafs

        Ozel adlar asli gibi yazilir, Turkce kuralina gore okunur.

  15. Ozan avatarı

    Şehir ve eyalet adlarıyla ilgili böyle bir takıntım yok. Sonuçta bahsettiğimiz şey bir yerin özel adı. Dolayısıyla dile yerleşmiş bir kullanımı olmadığı sürece özgün haliyle yazılması uygun. Aksi bana dil bilincinden ziyade bir milliyetçilik olarak geliyor. Tabii burada da şöyle bir şeyi söylemek gerek: Sözgelimi New York veya Wahsington D.C. yazmak gayet tabii geliyor ama manavda portakalın üstünde “Vaşington Portakalı” yerine “Washington Portakalı” yazısını görmek istemem. Yahut eskilerin Manchester’dan getirttikleri kumaş türünü ben halk arasında yerleşik olan kullanımıyla, “Mançester Kumaş” şeklinde kullanıyorum.

  16. BatoR avatarı

    Voscreen’in bir tanıtımına katılmıştım. Projeyi çok beğenmiştim, hatta Güney Amerika ülkelerinde okullarda dil eğitiminde kullanıldığını öğrendiğimde, hayranlığım daha da artmıştı. Böyle başarılı yerli girişimlere bayılıyorum. Kullanın, tavsiye edin, destekleyin efem…

  17. firuze avatarı
    firuze

    serdar bey ozamn şoylemı oluyor kıtabı seslı dınleyebılyosak ve ıyı gelyorsa ozamn bazı ıyı fılmlerde kıtap kadar etkısı oluyodur..

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Ona hiçbir şüphem yok. Fakat romanını okuduğum filmleri izleyince (genellikle) hep bir yavanlık hissine kapılıyorum. Eminim sizde de olmuştur. Güçlü bir yazarın kelimelerle dantel gibi işlediği ayrıntıları görselleştirmek kolay iş değil.

  18. ibrahim avatarı
    ibrahim

    Merak konusunda oldukça zayıf olduğumu düşünüyorum, yılda ortalama 40-50 arası kitap okuyorum ve çoğunlukla da roman. Bu yazıda bahsedilen profile pek uymuyorum, genelde bilgi yüklü kitapları romanların arasına serpiştiriyorum, çünkü romanları daha çok beni rahatlatıp farklı bir dünyaya götürdüğü için tercih ediyorum.
    Bu bağlamda sanırım bilgi güçtür söyleminize katılsam da bilgi seviyemi planladığım kadar yukarı çekemiyorum 🙂

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Öyle olduğunu düşünmüyorum. Dostoyevski, Puşkin, Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve böyle nice romancıların eserlerinden öğrenilenleri yok saymak mümkün mü? Roman okuyabilmek çok özendiğim bir heves. Ne var ki yoğunlaşma istiyor. Benim kitap okuma tarzım ‘arada atıştırmak’ benzeri olduğundan çok az roman okuyabiliyorum. Sizi de rahatlatan o ‘farklı dünyalar’ çok az kişinin tadabildiği ayrıcalıklar. Keyfini sürün.

  19. firuze avatarı
    firuze

    serdar bey sıze bı sorum daha olucak ben /100 düşüncenın gücu kıtabını okudum ve bu kıtapdan sonra araştırmaya başladım ve allahın olmadıgı kanatına vardım dıyelım ama bnm suan bu konuyla ılgılı guclü tespıtlerım olmadıgı ıcın sızın bu konuyla ılgılı fıkrınızı almak ıstıyorum semıh yalmana sordum bnm bu konuyla ılgılı bılgım olmadıgı ıcın sıze cvp veremıyorum dedı ama etrafımdakı ınsanlar bana artık durmamı yalnış yolda ılerledıgımı boyle bişeyın olmadıgını soyluyolar stepen Stephen hawkingde bı ateist ve durumu ortada ve bununda allahın işi olarak goruyolar cevremdekıler…saygılarr.

    1. Mustafa avatarı
      Mustafa

      Onlari dinlemeyin, yolunuza devam edin.

  20. Ekrem H. avatarı
    Ekrem H.

    Emeğinize sağlık, elleriniz dert görmesin. Bu faydalı yazı için teşekkür ederim.

  21. Murat Sami avatarı

    Amirim, bir de data içerikli kitap, yazı, makale okumak ya da dinlenek için kullanılabilecek bir aplikasyon tavsiye etmek isterim.eReader Prestigio. Sanırım okurken Google servisini kullanıyor. Benzer bir çok applikasyon vardır diye düşünüyorum.

  22. Kenan avatarı
    Kenan

    Harika bir paylaşım olmuş. İyi ki varsın hayatımızda amirim.

  23. Ozgur N. avatarı
    Ozgur N.

    sesli kitap konusunda milli kütüphane gönüllüleri bekliyor. ankara’da olup konuya ilgi duyanlar mesai saatleri içinde ziyaret edebilir ve kısa bir teste girdikten sonra uygun bulunurlarsa görme engelliler için kitap seslendirebilirler.

    okumanın sadece bilgiye erişmek amaçlı olarak nitelendirilmesini ben de yadırgadım, ancak niyetinizin bu olmadığından ve konuyu kendi alışkanlıklarınızla tanımladığınızdan da eminim.

    son olarak bu makalede keşke goodreads’in de okuma konusundaki motive edici yönüne bir atıf olsa idi.

    sonun sonu da her hafta bir kitap düstüru ile gelsin: https://www.kitapkulubu.com.tr/

    saygılar amirim. tekrar burada görmek ne güzel…

  24. İlsu Dirgin avatarı

    Süper yazı.

    Ben işe arabayla gidip geldiğim yıllarda Almanca sesli roman dinliyordum. 30 sene önce öğrendiğim ve hayatımın hiçbir alanında kullanmadığım bu dili tamamen kaybetmediysem, böyle küçük çabaların sayesindedir.

    Okumak ve okumak arasındaki fark çok önemli. Ama öğrendiğimiz bunca bilginin aklımızdan uçup gitmesine nasıl engel oluyoruz, nasıl kalıcı kılıyoruz, ona da bir formül verirseniz büyük sevap işlersiniz 🙂

  25. Umut Can Tülü avatarı
    Umut Can Tülü

    Yabancı dil üstüne yazacağınız yazıyı merakla bekliyorum. Sıkı bir şekilde takip ettiğim sizden bu konudaki tüyolar ve çıkarımları okumak çok faydalı olacak. Lütfen kısa da olsa bir başlık da bu konuya ayırın.

  26. GüzDoçentiŞair (@Faili_Meczup) avatarı

    Sizi tanıdıktan sonra hayata karşı tutumumun olumlu yönde değiştiğini belirtmek isterim. İyi ki videolarınızdan birine denk geldim ve günde saatlerce katıldığınız programları izliyor oldum. Adınızı yakın zamanda duyma cahilliğinde bulunduğumun için biraz utanç duyuyorum açıkçası, fakat “zararın neresinden dönersek kardır” mantığıyla sizin fikirlerini en hızlı şekilde empoze edebilmek adına, yazılarınızı okuma gayretindeyim. Hayata dair havada kalan bir çok sualim sayenizde ayakları yere basmaya başladı. Var olun efendim.

    Umarım bir gün karşılaşırız 🙂

  27. Mehmet Ates avatarı
    Mehmet Ates

    Awesomebooks.com. Bence Betterworldbooks’com dan daha basarili bir site.
    Turkiye’ye shipping’i 3€. Bargain’den 3€’a kitap bulunabiliyor. Yani 8-9 kitap + shipping = 30€. Muazzam bir site.

  28. Alpaslan avatarı
    Alpaslan

    Ben onu bunu bilmem arkadaş!
    Hangi yiğit bana schopenhouer’den bahseden bir teknoloji yazarı gösterebilir?
    Onu söyleyin bana.

    https://youtu.be/vrdgaBFj6hg

  29. Ahmet Ç. avatarı

    Serdar abi merhaba, iletişim bilgini göremeyince yorum olarak yazmak istedim. Dilersen bu yorumu yayınlama amacım yorumumun yayınlanması değil çünkü sana ulaşmak 🙂 Okumanın kişisel anlamda katkılarını yaşamış biri olarak çevreme bunu aşılamaya çalışıyorum uzun zamandır ve şöyle bir yazı yazmıştım https://medium.com/turkce/okumak-ve-%C3%A7apraz-okuma-y%C3%B6ntemi-hakk%C4%B1nda-birka%C3%A7-%C5%9Fey-4ec166d1058f şimdi yazınızı okuyunca ekstra mutlu oldum. Sizin gibi kitlesi geniş kişiler belirli aralıklarla bu tipte yazılar yazsa okuma konusunda farkındalık artabilir. Malum tek kurtuluşumuz okumak. Mutlu çalışmalar.

    1. Alpaslan avatarı
      Alpaslan

      Ahmet hocam yazılarınız harika! Amirim sayesinde sizi de tanımış oldum. Teşekkürler.

  30. Onur ERTÜRK avatarı
    Onur ERTÜRK

    Amirim asıl sorun şu ki yardımlarınızı rica ederim; okumadan daha öte okuduğunu özümsemek. Evernote’a not alıyorum demişsiniz başkaca bir çalışmanız oluyor mu kitabı özümsemek için? Ne yapmak lazım okuduktan sonra bunları fiiliyata dökmek ve bilakis hatırlayabilmek için?

  31. msdundar avatarı
    msdundar

    BetterWorldBook’ta bulamadığınız bir kitap olursa Thriftbooks.com’da oldukça iyi ve uygun fiyatlı bir sitedir.

  32. […] ne kadar cazip şey varken bunları bir süreliğine bir kenara bırakın ve geleceğiniz için bol bol okuma yapın. Dünyanın hiçbir döneminde başarılı şirketler ve insanlar bildiklerini paylaşmak için bu […]

  33. Hakan Erdoğan avatarı
    Hakan Erdoğan

    Uzun zamandan beri Akıl- emek- yürek üzerine kurulmuş yazılarınızı beğeniyle okuyorum. Emek harcamadan vizyonumuzun gelişimine katkıda buluınduğunuz için teşekkür ederim Serdar bey. Varlığınızdan mutluluk duyuyorum.
    Bu zengin yazınızdan sonra, artık hepimizin sembolik bağışlarımızı yapma zamanı geldiğinin tam anlamıyla farkına vardım.

    İyi çalışmalar diliyorum.

  34. […] ne kadar cazip şey varken bunları bir süreliğine bir kenara bırakın ve geleceğiniz için bol bol okuma yapın. Dünyanın hiçbir döneminde başarılı şirketler ve insanlar bildiklerini paylaşmak için bu […]

  35. RZA avatarı
    RZA

    hocam kusura bakmayın ama bunu bile okumaya üşendim :((((

  36. Osman TURAN avatarı
    Osman TURAN

    Öncelikle blog yazılarına yeniden başlamanız beni gerçekten çok sevindirdi.Zamanında ebeveynlerin Teksas Tommiks çizgi romanlarının yetişkin işi,zararlı diyerek çocuklarının okumasını zinhar yasakladığı, bu yasağın kendi çözümünü ders kitabı arasında kaçak göçek okunarak bulunduğu bir kuşağın sonuna yetişmiş biri olarak, keşke o zamanlar ebeveynler bu kadar katı olmasaydı bu tür yayınların sürükleyiciliği ile birlikte belki de birçok kişi okumaya daha çok meyilli olacaktı.

    Okuma okuma alışkanlığının ailede başladığı yadsınamaz bir gerçek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın OECD ile birlikte ülkemizde yaptığı çalışmaya göre 15 yaşında öğrencilerin yüzde 26.9 unun evinde en fazla 10 kitap var. Evlerin yüzde 54’ünde kitap sayısı 25’i geçmiyor. Dolayısıyla kitap dergi vs.okumayan ailelerin çocuklarının da kitap okuma alışkanlığı kazanması çok zor görünüyor. Kitapsız kütüphanesiz olma durumu okullarda da telafi edilemiyor. Ne yazık ki iyi bir kütüphane veya kitap envanterine sahip okul sayısı çok az.

    Konuyla ilgili Selçuk Şirin Hocanın güzel bir yazısını burada paylaşmak isterim.

    Saygılarımla.

    http://mobil.hurriyet.com.tr/neden-yasar-kemal-icin-yas-tutmayi-beceremedik-36373305

  37. Nihan avatarı
    Nihan

    Bir kitapsever olarak yazınızı çok sevdim.
    Teşekkürler.

  38. Nesrin avatarı
    Nesrin

    Serdar Bey merhaba, better world books sitesi harika, teşekkürler tavsiyeniz için. 35 usd üstü sipariş Türkiye’de limite takılmıyor mu?
    teşekkürler&selamlar
    Nesrin

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Ben öyle bir şey yaşamadım şimdiye dek.

      1. Nesrin avatarı
        Nesrin

        çok teşekkürler..

    2. Alpaslan avatarı
      Alpaslan

      35 dolar üzeri limite yakalandım geçen ay. Teslimat anında 47 lira tahsil ettiler. Lanet olsun.

  39. Yosun Samlı avatarı
    Yosun Samlı

    Harika yazmıssın çok okurum ben ama bu sosyal medya acaip baltalıyor okuma alışkanlığını.. Bu yazıyı bir çok kişiyle paylaşıcam, iyi ki varsın 🙂

  40. […] Bu arada yeni ve güncel bir okumayı da araya sıkıştırayım. Kitap sevmek isteyenlere demiş Serdar Kuzuloğlu ama halihazırda sevenlere de güzel notlar var: Kitap ‘sevmek isteyenlere’ birkaç tavsiye […]

  41. Hasan Şanlı avatarı
    Hasan Şanlı

    Özellikle http://www.betterworldbooks.com için çok çok teşekkür ederim. Masamda duran amazon kargo paketine bakıyorum şu an kargoya ödediğim parayı düşününce elim ayağım titriyor.

  42. Muhammed avatarı
    Muhammed

    Merhaba Serdar bey, infomanya derecesinde her şeye ilgi duyma, merakı belirli bir alana yönlendirememek özelliğinizi paylaşıyor ve bunun çokça sıkıntısını çekiyorum. Bu yazınızı okurken ilgili linkler dolayısıyla 8 sekme daha açtım. Yani bu yazınızın bana maliyeti yaklaşık 1 saat gibi gözüküyor (eğer açtığım sekmeler başka sekmelere sebep omazsa). Bu durum beni çok yoruyor ve yetişemiyorum. Belki de bende FOMO(https://www.youtube.com/watch?v=mhBMd_nQ2m4) vardır bilemiyorum. Siz bu durumla nasıl baş ediyorsunuz, öğrenmeyi çok isterim.

      1. Muhammed avatarı
        Muhammed

        Amirim verdiğiniz linkleri okuduktan sonra bende FOMO olmadığına kanaat getirdim, teşekkürler. Çünkü kendimce tefekküre önem veren bazen saatlerce kendi kendime düşünmekten başka bir şey yapmadan oturabilen birisiyim. Özellikle kitaplara göz gezdirmem, onu bir bütün olarak düşünür ve tamamını okumadan elimden bırakmam. Teknolojiden çok insanlarla vakit geçirmeyi, konuşmayı ve dinlemeyi seven biriyim.
        Hal böyle olunca yetişemiyorum, acaba ilacım daha az düşünüp daha çok okumak, daha az konuşup daha çok dinlemek, az kitabı okumak yerine çok kitaba göz gezdirmek mi? Yoksa ben doğrusunu mu yapıyorum?
        Bu arada cevabınız için teşekkür ederim, yenisini bekliyorum.

  43. e.a.k avatarı
    e.a.k

    Ben kitap veya zaman alacaksa dergi, gazetede yani basili olarak da takip edebilmek isterim. Cok kiymetli yazilar bence. Insanin ese dosta al bak oku diyesi geliyor

  44. Emre avatarı

    Kindle nasil 40 dolar Serdar Bey hala 139 dolar

  45. akif avatarı
    akif

    yazınızın başındaki sosyal medya ile ilgili görüşleriniz tam isabet olmuş, gün boyu twitterda harcadığım onca boş zamana her seferinde lanet ediyorum. Aylık çıkan bir dergiyi ayın bitmesine rağmen bitirememek de bu durumun kötü bir sonucu oluyor

  46. e.a.k avatarı
    e.a.k

    Abi bence lafi uzatacaksa biri sen uzat ya… bir tane gereksiz laf mi var icinde. Saygiyla

  47. Yasemin Avun (Bir Tutam Karınca) avatarı

    Harika tespitler ve tüyolar içeren bir yazı okuma imkanı sunduğunuz için teşekkür ederim. Kitap okumak, okuduğunu anlamak ve hayatının içinde ona yer vermek çoğu insana zor geliyor maalesef. Bu Türkiye’nin kanayan bir yarası. Bunu değiştirecek olanlarsa Türk gençliği ama onlarda sosyal medya deden illetten başlarını kaldıramıyorlar. Üç yıldır Polonya’da yaşıyorum. Tanıştığım çoğu insanın sosyal medya hesapları yok. Onun yerine çantalarında kitapları var. Bedava kitap okuyabilsinler diye, harika kitap kafelere sahipler. Bir kahve içerek raflardaki kitaplardan istediğinizi açıp okuyabiliyorsunuz. Kimse bu kitabı alamayacaksan kurcalama demiyor. İnsanlar yürüme eyleminde bulunurken, otobüste, parka, sırada kitap okuyorlar. Onları öyle gördükçe dönüp İstanbul’da yaşadığım zamanlara bakıyorum. Hiç bir karemin içinde kitap okuyan bir kişi canlanmıyor. İşte bunlar çok üzücü. Ben bahsettiğiniz azınlık olan grupta yer alıyorum ve çok fazla eleştiri almama ( aman okuyorsunda ne oluyor demelerine) rağmen kitap okumayı hayatımdan çıkamayı düşünmüyorum.
    Dil konusunda da bir iki satır yazmak isterim. İngilizceye hiçbir yatkınlığım yoktu. Ama çalışarak ve azmederek artık aramızdaki buzları erittim. Şimdi basitte olsa kısa hikayeler okuyabiliyorum. Ve geçmiş yıllarda neden öğrenmedim diye kendime kızıyorum.

  48. sena avatarı
    sena

    Geçenlerde şöyle bir tespitte bulunmuştuk kitap okumayanlar filmin ya da herhangi bir olayın sonunun söylenmesi konusunda çok katıyken, kitap okuyanlar arada geçecek olaylara, ilk andan son ana nasıl geleceğine odaklandığı için bu durumla ilgili kaygılanmıyor. Sabır konusuyla ilgili olabilir tabi 🙂 harika yazı için teşekkürler

  49. Yasin Enes erkmen avatarı
    Yasin Enes erkmen

    Teşekkürler 🙂 Abi alakasız olacak ama ne zamandır aklımda. Senden puro tavsiyesi isteyecektim.

  50. […] Kitap ‘sevmek isteyenlere’ birkaç tavsiye […]

  51. belgin avatarı
    belgin

    Müthişsiniz.

  52. […] siteyi, takip etmekten büyük keyif aldığım Serdar Kuzuloğlu’nun Kitap ‘sevmek isteyenlere’ birkaç tavsiye başlıklı blog yazısıyla keşfettim. Üniversiteden arkadaş olan  Xavier ve Kreece mezun […]

  53. Ahmet avatarı
    Ahmet

    ” (Yazarken anladım ki bu yabancı dil meselesi de ayrı bir yazı hak ediyor. Bir ara bakarız) ” Amirim bu cümle yazıda geçiyor. Bu konuda yazdınız da ben mi kaçırdım 🙂

  54. […] sınırlamanın en saçma şey olduğunu söylemek gerekiyor. Mühim olan kitap okumanız değil, kaliteli içerik okumanız. İnsanlık tarihinde, hiçbir dönemde bireyler, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmak için bu […]

  55. Ömercan avatarı

    Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş tavsiyeler için teşekkür ederim ilgi ile takipteyim

  56. kerem avatarı
    kerem

    Merhaba,

    “İnsan etkinliğinde akışkan halde var olan her şeyi kendi içine alan ve onları yaşanmış değerin negatifi olarak formüle edilmeleriyle biricik değer haline gelmiş nesneler olarak donmuş halde sahiplenen gösterinin bu temel hareketinde, eski düşmanımız metayı, oldukça karmaşık ve metafizik inceliklerle dolu olmasına rağmen ilk bakışta önemsiz ve apaçık bir şeymiş gibi görünmeyi çok iyi bilen meta’yı görürüz”.

    Tavsiyeniz (bkz Istagram) ile “Gösteri Toplumu’na” başlayayım dedim. İkinci bölümün ilk paragrafı bu işte. Rahmetli Debord’un dünyaya vermek istediği biricik mesaj aynen böyle dökülmüş kelimelere.

    Ben bu adam kadar sofistike yazamıyorum, ama elimden gelince kısaca klavyeye abanayım: Rahmetlinin derdi derdini anlatmak değil, derdini anlatmamakmış! Ya da ben gerçekten vasat bir anlayışa sahibim, ve bunu kabullenmem gerekiyor. Eğer problem bendeyse, öküzüm, ve maalesef öküz kalacağım gibi görünüyor. Problem Debord’daysa, boş laflarla zamanımızı almasın, başka ihsan istemem.

    Bu tip kitaplarda, sanki modern-sanat müzesinde gezermiş gibi hissediyorum, çoğu zaman vasatın altı yapıtlar, “aooouuuuuuu enfes bu” oluyorlar.

    (söylediğim gibi, öküzlük hakkım saklıdır).

  57. Phardon avatarı

    Serdar Bey,
    Elinize sağlık. En çok hobi olarak paylaşılan, herkesin “boş zamanlarımda okuyorum” diye üzerinden prim yapmaya çalıştığı güzel bir konuya değinmişsiniz. Zevkle okudum. Goodreads’ten de bahsedebilirdiniz, ben de bir hatırlatma yapmış olayım. Türkçe kitaplar için az olsa da, (kabahatli varsa kendi kitabını Goodreads’e eklemeyen yazar ve yayınevidir) yabancı dilde yazılmış kitablar için güzel bir değerlendirme/yorum sitesi.
    Son olarak, askerde 5.5 ayda, 25 kitap okurken pantolon cebim artık kitap taşımaktan yırtılma noktasına gelmişti. Dediğinizi pekiştirirsem, okumanın bahanesi yok.
    Keyifli okumalar dilerim, tüm okumak isteyenlere.
    Selam, sevgi ve saygılarımla.

  58. […] Kitap ‘sevmek isteyenlere’ birkaç tavsiye: Ne kadar az insanın kitap okumaya vakit ayırdığını düşünürsek, bu konudaki her teşviki yaymakta yarar var. […]

  59. emre avatarı
    emre

    Serdar Hocam insanlığın bir adım ileriye gitmesi için sarf ettiğiniz çabaya hayranım. Umarım gelecek okuyan insanlarla birlikte daha güzel olacak…

  60. hcagla avatarı

    Çapraz okuma yaparak 2-3 kitabı aynı anda okuyorum. Her odada bir kitap var neredeyse. Kitabın içinde geçen başka bir kitabı da hemen alarak “Allahım okumaya ömrüm yetemeyecek” diye derdime dert katıyorum.

  61. Zeynel abidin yargıç avatarı
    Zeynel abidin yargıç

    Elinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.

  62. […] Twitter’da kıyametler koparken oturup saatlerce bir kitap okumanın kime, ne faydası var? Bu sorunun cevabının peşinde bir tura çıkıyoruz. — Şurada oku http://www.mserdark.com/kitapseverlere-birkac-tavsiye/ […]

Görüşlerinizi paylaşın: