Calibro Touch Lux incelemesi

Kitap okuma oranından dert yananlar bir yana harıl harıl kitapçı ve kitabevi açılıyor; e-kitap okuycular da cabası. Bu yazıda Calibro’ya bakıyorum.

Tatilimin uzun bir bölümünü geçirdiğim yazlığımızda en büyük sıkıntım kitaplar olmuştu. İstanbul’da yaşamak zihni resmen zehirliyor. Her tarafta karşıma çıkan dev kitapçıların nasıl bir nimet olduğunu yeni bir şey okumak için süpermarket raflarını didiklediğimde anlamıştım (marketlerde satılan kitapları ve yazarları küçümseyenlerden asla olmadım ama taşrada bu kadar önemli bir görev üstlendiklerini de bilmiyordum). Hayatımı kurtaransa keşfettiğim korsan kitap tezgahı olmuştu.

Kitap tutkusu bir garip; bilmeyene anlatması zor. Okumak için saatlerini feda etmek zorundasın. Üstelik bu devrin insanlarına düşünmesi bile imkansız gelen bir altın kuralı yerine getirerek: başka hiçbir şey yapmadan! Dahası, okumasan da oluyor. Hayatında kitap sayfası açmadan yaşayıp ölen milyonlar var. Okumak boy uzatmıyor. Ama okudukça bambaşka bir dünya açılıyor. Kulağına çalınan, gözüne gelen şeylerin ne küçük, ne önemsiz olduğunu; geçmişte, bugünde ve gelecekte aslında daha ne önemli şeyler olduğunu anlıyorsun. Hayal etmesi zor, sihirli bir dünya. Ve gerçekten fedakarlık istiyor (Karşılığını veriyor mu? Fazlasıyla!).

Kitabın e hali ne getiriyor?

En büyük dert, vasat eserlere denk gelme ihtimali. Kötü bir üslup, bozuk bir yazı ritmi ya da özensiz bir çeviri bütün keyfi kaçırabiliyor. Diğer yandan fiziken bir kitapçıya gidip raf taramak ya da internetten verdiğin siparişin teslimatını beklemek gibi şeyler de var. Yakaladığın boşluklarda devam etmek için yanında taşıman lazım. Okuduğun kitaptan bir bölüm aklına düşerse, yeniden göz atmak için kitaplığının yanında olmalısın.

Farklı bir kitap ‘tüketiminin’ mümkün olduğunu bir İtalya seyahatinde aldığım e-kitap okuyucu Bookeen Cybook Odyssey ile fark etmiştim. E-kağıt tablet gibi değil. Gözü yormuyor, acıtmıyor, güneşte parlamıyor. Üstelik (elektronik formattaki) bütün kitapların incecik bir cihazın içinde, her an yanında geziyor. Not alma, sayfanın kenarını kıvırma, altını çizme gibi bütün kitap tutkularının elektronik karşılıkları var.

Motosikletin bagajında Cybook’un camını çatlatıp emekli edince girdiğim yeni arayışta Amazon’un meşhur Kindle Paperwhite okuycusuyla tanıştım. Konforuna söyleyecek tek bir kelime bulamıyorum. Dünyanın en geniş e-kitap kalatoğuna sahip olması da cabası (bir de Türkçe olsa).

Ne olursa olsun e-kitap okuyucunun en büyük nimeti kitaba istediğiniz zaman, tek bir tıklamayla sahip olabilmeniz. Bu cidden muhteşem. Kargoya ekstra bedel ödeme ama en önemlisi bekleme yok. Tıkla ve okumaya başla.

Bir süredir metroda, yolda, orada, buradaki reklamlarda sürekli karşıma çıkan Calibro‘yu da merak ediyordum. Birkaç gün önce elime geçti. Bu yazıda onunla ilgili kısa süreli tecrübelerimi paylaşmak istiyorum (İncelememi bir video ile desteklemek isterdim ama öyle bir düzeneği kuramadım henüz).

E-kitap okuycular hakkında genel bilgiler

  • Öncelikle bu kategorinin bir e-kitap okuycu olduğunu unutmayın (garip ama bu çok yaşanıyor). Bu bir tablet değil, internette gezinti aracı değil, müzikçalar değil, sosyal medyaya göz atacağınız, e-postalara bakacağınız, oyun oynayacağınız bir araç hiç değil. E-kitap okuycunuzu sadece ve sadece kitap okumak için alıyorsunuz. Başka niyetleriniz varsa -kitap okuma dahil- hepsini yarım yamalak yaparak sizi mutsuz edecek bir cihaza yatırım yapıyorsunuz demektir. Öncelikli amacınız kitap okumak değilse, bir e-kitap okuyucu almayın.
  • E-kağıt / e-mürekkep kağıttan ayırt etmenizin çok zor olduğu bir teknoloji. Tablet gibi arkadan ışıklandırması olmadığından gözünüzü yormuyor. Tabletlerden çok daha hafif oldukları için elde tutarken yormuyor.
  • Ekranın dokunmatik olması bazen iyi bazen değil (eliniz yanlışlıkla ekrana değince sayfa değişmesi bazen can sıkabiliyor). Ama fiziki düğmelerin varlığı kesinlikle önemli. Sayfa değiştirmeyi düğmelerle yapmak her zaman daha işlevsel.
  • E-kitaplar DRM denilen özel bir dijital lisansa sahip. Dolayısıyla satın aldığınız yerin sizin cihazınızı desteklemesi önemli (yoksa yükleyemiyor; yükleseniz dahi açamıyorsunuz). Bu kısıtlamayı Calibre gibi ücretsiz uygulamalarla kırmak çocuk oyuncağı ama yine de ekstra gereksiz bir çaba.
  • Daha önemli bir ayrıntı olarak e-kitaplarınızı satın aldığınız yer ile ilişkinizi bir sebeple kestiğinizde kitaplarınız da bir anlamda buharlaşıyor (bazen onların sizi kapı önüne koyması da olası).

Calibro’ya has detaylar

Türkiye’nin en yeni kitap sitelerinden Babil tarafından satılan Calibro, Basic (149TL) ve Touch Lux (249TL) şeklinde iki seçeneğe sahip. Touch Lux, dokunmatik ve aydınlatmalı ekranıyla Basic’ten ayrılıyor.

Teknik özelliklerini karşılaştıralım (önemli farkları kırmızı ile vurguladım).

 BasicTouch Lux
Ekran (inç)66
Çözünürlük (piksel)800×6001024×758
Piksel yoğunluğu (DPI)166212
İşlemci (GHz)11
DokunmatikHayırEvet
Okuma ışığıHayırEvet
Gri tonlama1616
Bellek (MB)256256
WiFiVarVar
Okuyabilidği formatlarPDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB  (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM,  HTM, HTML, MOBI, ACSMPDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB  (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM,  HTM, HTML, MOBI, ACSM
Boyutlar (boy x en x yükseklik / mm)174,4 x 114,6 x 8,3 174,4 x 114,6 x 8,3
 Ağırlık (gram)188208

Touch Lux’te ayrıca Dropbox, Kitap Mağazası, Tarayıcı, Hesap makinesi, Sözlük, Takvim & Saat, Satranç, Klondike, Fotoğraf Albümü, RSS, Sudoku ve Scrible gibi uygulamalar da yüklü geliyor. Dilerseniz bir uygulama marketi üstünden farkıl uygulamalar da ekleyebiliyorsunuz ama ne kadar gerekli bilemiyorum. Sudoku oynamak keyif vermedi diyemem ama sadece 16 gri tonlamaya sahip bir ekranda fotoğraf bakmak insana sadece acı veriyor.

Basic modeli inceleme fırsatını bulmadığımdan Touch Lux üstüne yoğunlaşacağım. Fakat ekstra düğmeleri ve ekran çözünürlüğü yüzünden Touch Lux’ün tercih edilmesinden yanayım. Piksel derinliği bu cihazlardaki en önemli detay (aradaki 100 liralık farkı hak ediyor diyeyim).

Calibro Touch Lux detayları

Sevdiğim detaylarla başlayalım.

  • Genel ergonomisi (tutuş, ağırlık, materyali kavrayabilme, düğmelere erişim) gayet makul.
  • Kindle ve türevi yabancı örneklerde sıkıntısını çekeceğiniz Türkçe e-kitap konusu Babil sitesinin desteği sayesinde ortadan kalkıyor (bir de yayınevlerimiz e-kitap konusundaki ürkekliğini bıraksa).
  • Kimilerinin -nedense- kafaya çok taktığı sayfa yenileme hızı gayet iyi (1GHz işlemcinin etkisi).

Boyut olarak ideal. Geleneksel kitap boyutlarına göre küçük gelebilir ama e-kitaplarda yazı karakteri boyutlarını değiştirebildiğiniz için bu ayrıntıyı fark etmeyeceksiniz bile (fotoğrafların büyük halleri için üstlerine tıklayın).

Calibro Touch Lux

Ana menüye geçiş, alt menüyü açış ve sayfalarda ilerleme / gerilemede kullanacağınız 4 fiziksel düğme son derece kullanışlı ve işlevsel.

Calibro Touch Lux

Çözünürlüğü normal bir kağıttan ayırmak pek mümkün değil. Okuma sırasında herhangi bir fark hissetmiyorsunuz. Fakat e-kitap okuyucular arasında en iyi standarda sahip olduğunu da söyleyemem.

Calibro Touch Lux

Calibro Touch Lux

Satırların altını çizme, kişisel not ekleme, bilmediğiniz Türkçe veya yabancı dillerdeki kelimeler için sözlüğe bakma gibi özelliklere sahip.

Göz önünde bulundurmamız gereken ayrıntılara gelirsek:

  • Arayüzde yer alan (ışıklandırmayı açma gibi) bazı ikonlar çok küçük olduğu ve dipte kaldığı için basmak epey zorlaşıyor. Ekranla boğuştuğum zamanlar oldu.
  • Cihazın ismindeki ‘Lux’ takısının kökeni olan ışıklandırma fonksiyonu Paperwhite’taki gibi çalışmıyor (sonuçta o Kindle’ın patentli teknolojisi). Aydınlatma geleneksel elektronik ekranlardaki gibi arkadan öne doğru vuran bir ışık kaynağıyla yansıyor. Karanlık ortamlarda okunabilirlik sağlasa da bir süre sonra aynen tabletlerdeki gibi gözü yoruyor. Hele en yüksek seviyede parlaklıktan dolayı ekrana bakmak imkansızlaşıyor.
Arka aydınlatma açıkken görünüm.
Arka aydınlatma açıkken görünüm.
  • Türkçe (kağıt) kitaplarda insanı hayrete düşürecek kadar bol seçeneğe sahipken e-kitap konusunda son derece fakiriz. Bunda Calibro ya da Babil’in suçu yok ama mağduru biziz (Korsan e-kitaplar olmasa yanmışız. Neyse ki orada inanılmaz bir zenginliğe sahibiz. Dijital dünya boşluğu asla affetmez!).
  • Ekran çözünürlüğü küçük ayrıntılarda üzebiliyor (kitap kapaklarının listelendiği ekranlarda mesela). Fakat kitap okuma sürecine pek yansımıyor.
Calibro ile Kinde Paperwhite arasındaki kontrast ve çözünürlük farkına dair fikir verebilir.
Calibro ile Kinde Paperwhite arasındaki kontrast ve çözünürlük farkına dair fikir verebilir.

Sonuca gelirsek. Bir e-kitap okuyucu alacaklar için Calibro bakılması gereken seçeneklerden biri olmuş. Kitap okumanın keyfi ve sundukları için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Tamamen Türkçe oluşu da bazıları için tercih sebebi olacaktır eminim.


Yorumlar

40 yanıt

  1. evren avatarı

    Ah bir de yazar ve Yayıncılar e kitap konusunda girişimci olsa. Aah ah

  2. Ömer AYDIN avatarı
    Ömer AYDIN

    Amirim şu sondaki Kindle karşılaştırmanız olmazsa tam alınacak gibiydi.

  3. Furkan avatarı

    hayırlı olsun

    Konuyla alakasız olacak ama bu meristokraside ne var yok indiriyor mu? yoksa seç indir gibi bir şey var mı? bilginiz var mı bu konuda? 🙂

    Cihazla ilgi sorum da altını çizme işi nasıl yapılıyor? kalemleri oluyor mu bunların? yoksa metin seçip, ona dolgu mu veriyor?

  4. tessy avatarı
    tessy

    facebook’ta sadece e-kitap işini üstlenmiş paylaşımcı gruplar da var. onları da es geçmemek lazım. ne yalan söyleyeyim ciddi bir arşivim oldu sayelerinde. her güne bir kitap bitirsem bile 5 yıl boyunca herhalde bitmez arşivim. en güzel yanı artık basılmayan, kitapçılarda satılmayan bir çok kitabı bile bulabiliyoruz. o kadar profesyonelleştirmişler ki işi artık tertemiz taramaları ile satın almış gibisiniz. hatta aynen çekim, siyah beyaz seçenekleri bile mevcut 🙂 bunun yanında pdf – epub – mobi sürümü gibi çeşitlilikte var. ismini vermeyeceğim ama nobel ödüllü, dünyaca kaliteli yazarların sadece paylaşımını yapan grup favorim. yazınızı da o grupta paylaşıldığını gördüğümden geldim. ee bu arşive artık bir e-kitap okuyucu lazım.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      İnternetin bize en kötü etkisi bu ‘elektronik oburluk’ oldu. İzleyemeceğimiz kadar çok filme, okuyamayacağımız kadar çok kitaba, dinleyemeyeceğimiz kadar çok şarkıya sahibiz. Bunların hepsi ihtiyaç duyduğumuz için değil ulaşılabilir olduğu için sadece. Ertelediklerimizin listesi onlarca ömre yetecek kadar uzun. Bu sevindirici değil, aksine çok üzücü bir durum oysa.
      Ben sadece tüketeceğim şeylere sahip olma prensibini çok önceden hayatıma soktum. Size de kesinlikle tavsiye ederim.

      1. tessy avatarı
        tessy

        5 yılda bitiremesem, bozulsalar, yok olsalar bile yeniden satın alıp hayatım yettiğince okumaya ve o eserleri bitirmeye çalışacağım. En azından benim hayati hedeflerimden birisi bu. okuyup beğendiklerimi kütüphaneme eklemeyi tercih ediyorum, elimin altında olmalarından, dönüp sayfaları tekrardan kurcalamaktan hoşlanıyorum. hayatımda yatlar, katlar hayali kurmaktansa ulaşılabilir olanları hedefim haline getirdim. televizyondan yıllardır uzak, telefonu sürekli elinde olmayan birisi için tüm servetim kitaplarım ve filmlerimdir. kolay ulaşılır olmasının benim için en güzel avantajı evimde olan arşivimi bana göre en güzelleriyle kurabilmemdir. cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. kulağıma küpe yapmakta hiçbir sakınca görmem. 🙂

      2. ROnur G. avatarı
        ROnur G.

        Serdar bey dünkü reply’ ınız “Elektronik Oburluk” tasviriniz tam bir yeni yazı başlığı gibi. İştahla okunacak bir yazı olurdu 🙂

        1. Rıdvan avatarı
          Rıdvan

          elektronik oburluk konusuna katılıyorum bunun hakkında bir yazı güzel olurdu

  5. Onur avatarı
    Onur

    1-Akıllı telefonla büyüyen bir nesil için işlemci hızı oldukça yavaş kalıyor.
    2-Kılıflar satışa sunuldu.
    3-Yasal e-kitap sıkıntısının ilerleyen zamanlarda babil.com tarafından aşılacağını düşünüyorum.

  6. Özgür avatarı
    Özgür

    Teknolojiyle yakinen ilgili biri olarak hala e-kitap olayını içime sindirebilmiş değilim malesef , pek tabii kolaylıkları yatsınamaz fakat kitabın sayfalarını çevirme hazzını ve kitabın o muhteşem kokusunu veremeyeceğinden ötürü tercih edemiyorum. Tercih edememe sebeplerimden biri de tabiki türkçe olarak sununlan e-kitapların azlığı yani yanlış anlamayın çok fazla kaynak var fakat ben aldıktan sonra böyle bir cihaz , aradığımı hemen bulabilmek isterim kitaplarda (kağıt) olduğu gibi. Yani sanırsam e-kitap okuyucuya yalnızca yayınevleri e-kitaba büyük bir hızla yüklenirlerse ve yazarlarda kitaplarını e-kitap vasıtasıyla tanıtırlarsa geçiş yaparım.
    İnceleme için teşekkürler.

  7. Banu avatarı
    Banu

    İdefix’in kitaplık uygulaması da oldukça başarılı bence. Sayfanın renkleri kitap rengine ayarlanıyor ve parlaklık azaltılıyor.

  8. ozgur avatarı
    ozgur

    Font yükleyerek keskinliği arttırma çabası da değerlendirilebilir
    http://mobilyazilar.blogspot.com.tr/2014/10/calibroya-yeni-fontlar-yukleme-ve.html

  9. Onemsiz Biri avatarı
    Onemsiz Biri

    Ayni tablet gibi goz yoracaksa neden isiklisini alalim? Konu bu olunca fiyati daha uygun olan model daha alinasi olmus. Rakiplerine gore fiyati cok uygun.

    Baska bir acidan bakarsak rakipleri cok pahali. Bugun e-kitap okuyucu alan insanlarin cogunun bu cihazda 10 kitabi bitirdigine inanmiyorum. Alinan cihazlar atil kaliyor, parasini cikarmiyor cogu zaman.

    1. Werner Heisenberg avatarı

      ışıksızını karanlık ortamda okuyamazsınız bu sebepten.

      1. Selim avatarı

        Karanlık ortamda okumak için tek yapmanız gereken küçük, pilli ve ucuz bir kitap okuma ışığı satın almak. Sadece gece ışığı için yüz lira fark ödemeye değmez.

        1. Duygu avatarı
          Duygu

          Dokunmatik olduğunu unuttunuz sanırsam. Kendime touch lux ve arkadaşıma basic aldım. İnanın aralarında fark var touch lux’un kullanımı basic’e göre daha rahat.

          1. Duygu avatarı
            Duygu

            Tablet almanızı da önermem çünkü tablet ekranı gözü yoruyor, ama okuyucularda isterseniz 4 saat aralıksız kitap okuyun gözünüzü yormuyor.

  10. Aykut avatarı
    Aykut

    Merak ettiğim bir ayrıntı var. Örneğin ipad ile internette gezerken uzun bir yazı gördüm evernote Uygulaması sayesinde yazıyı sadleştirip pdf yaptım. Bu dosyayı e-kitap okuyucuya kablosuz aktarıp okuyabilir miyim?

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Elbette. Yazıdaki tabloda da değindiğim gibi Calibro (ve hemen hemen bütün benzerleri) PDF okuyabiliyor. Ancak PDF belge formatı olarak çok kullanışsız bir seçenek. Yazı boyutu ve karakterler değişemediği için genellikle bu tip cihazlarda okunamaz hale gelebiliyor. Bu tip şeyler için sayfaları MOBI, EPUB gibi e-okuyuculara özel formatlara çevirmenizi tavsiye ederim.

      Bunun için de birçok uygulama, eklenti, vs. var hazırda neyse ki.

  11. Özgür Tekinşen avatarı

    Artık mserdark yazılarının altındaki yorumlarda harika bilgi kaynaklarına ve referans alanlarına dönüştü. Yazıların kendisi kadar keyifle takip ediyorum. Paylaşımlar için teşekkürler.

  12. Michael Deon avatarı
    Michael Deon

    Bu cihazlarda “en azından şimdilik” dropbox desteği yok, libronet ilerleyen zamanlarda ekleyeceğibi söylemişti. Yoksa size incelemeniz için yeni yazılımlı halini mi gönderdiler :)))!

  13. yetkin avatarı
    yetkin

    Göz yorma ihtimali olduğunu düşünmüyorum. En açık ışıkta gece okunmaz. Zifiri karanlıkta ışığı çok az açmak kafi.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Ben kullanmış biri olarak epey göz yorduğunu bir kere daha tekrar etmiş olayım.

    2. Syhif avatarı
      Syhif

      Ben de touch lux kullanıyorum ve en karanlık ortamda bile ışığı en düşük seviyede kullanmak yeterli. Yaklaşık 2.5 senedir kullanıyorum göz yorma gibi bir sıkıntıyla karşılaşmadım.

  14. Lutfi Sezer avatarı
    Lutfi Sezer

    Babil.com kullanicilara cihazin firmware’ini de sunsa guzel olacak. Calibro’lar bircok ulkede PocketBook adiyla satiliyor ve firmware dosyasi umuma acik sekilde paylasiliyor. Hatta bu linktekini indirip kurdum, Babil’in yaptigi yerellestirme/ozellestirmelerin kaybolmasi disinda sorunsuz calisiyor. Ancak yazinin basindaki sebepten oturu geri donemiyorum 🙂

    http://www.pocketbook-int.com/us/support/pocketbook-touch-lux-2

    1. İsmail avatarı
      İsmail

      Aslinda su anda bu konuyla ilgili olarak bilgi eksikligimden dolayi bi karasizlik yasiyorum, yardimci olursaniz sevinirim. Soyle ki: Su anda almanyada oturmaktayim. Kizim kitap okumayi sevdigi icin ve turk kitabi bulmak hem pahali hem zor oldugundan dolayi ona babilden calibro satin aldim ve su an sorunsuz kullaniyor. Ancak bu ilk ereadermizi evdeki herkes cok sevdi. Simdi reader icin kuyruk olusuyor. Ben de Almanyada satilan pocketbook almayi dusunuyorum. Ancak bilmedigim icin endise ettigim husus su: calibro ile babildena aldigim ekitaplari almayi dusundugum pocketbooka aktarip okuyabilir myim?

      1. duygu avatarı
        duygu

        Bildiğim kadarıyla babilden alınan kitaplar epub formatında oluyor yani tüm e-kitap okuyucularda okunabilir. Yalnız piyasada okunabilecek e-kitaplar az genelde kitap pdfleri paylaşan sitelerde kitapların epubları da oluyor ben şu ana kadar 2 ya da 3 kitap satın aldım onların dışında hepsini internetten indirdim 🙂

  15. eser3424er avatarı

    Amirim bir sorum birde tavsiyem var;

    Sorum: Yanlışlıkla calibrodaki uygulamları silmişim klasör olarak onları nerden bulabilirim.?

    Tavsiye: Sizin güzel ve uzun yazılarınızı pc ekranından okumak biraz gözüme zarar verdiği için bir site buldum yazıları direk epub ‘a çeviriyor. E book a atıp ordan okuyorum. İsterseniz onu söyleyebilirim.

  16. Doğan avatarı

    Bu arada Tübitak alttaki şekilde bir duyuru yaptı. Bu da dijitalleşme için bir öncü olabilir:

    TÜBİTAK, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik akademik e-Kitap ile videolardan oluşan e-Ders içerikleri hazırlatacak, dijital eğitim içeriği hazırlayacaklara 120 bin liraya kadar destek verilecek.

    http://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/tubitaktan-egitime-dijital-destek

  17. mehmet avatarı
    mehmet

    Bu kadar ucuz olması beni şaşırttı ben nisan da aldım amerikadan nook glowlight 2014 modeli indirimli hali bana 230 liraya patladı türkiye de glowlight li cihaz 250 tl

  18. Mülayim Sert avatarı
    Mülayim Sert

    Bu cihaza özel bir yorum değil ama,
    Bizim MEB’in meşhur “FATİH” projesinde tablet, projeksiyon akıllı tahta vb. yerine sadece kaliteli bir e-kitap okuyucu dağıtılsa nasıl olurdu? Dışarıdan gördüğüm kadarıyla iş cihaz satmaya odaklı, içerik yani ders materyali tıss..
    Bakanlık mesela bu bütçeyle hızlıca e-okuyucu dağıtsa, her sene değişik seviyelerde 200 kitabın sınırsız telif hakkını satın alıp bu cihazlara yüklese, aynı zamanda ders kitap ve yardımcı materyalini de e-kitap halinde bedava dağıtsa daha pratik ve faydalı olurdu diye düşünüyorum. E-Kitap okuyucuları oyun oynamak, sörf ve video izlemek için kullanışlı olmadığından amacı dışında da kullanılmazdı.

  19. Rıdvan avatarı
    Rıdvan

    Google e-kitap işine girse fena olmazdı. e-kitapçılar olarak change.org tan kampanya mı başlatsak ne yapsak.

  20. harleyquin avatarı

    Nook’un glowlight modeli (kindle’da olduğu gibi) bu üründen daha kaliteli. Bence doğru tercih yapmışsınız.

  21. semazem avatarı
    semazem

    Üstadım, bilmediğinizi düşünmemekle birlikte, ekran ışığıyla ilgili olarak, açıp kapatma fonksiyonunun fiziksel tuşlara tanımlanabildiğini anımsatmak isterim.

    Ve eğer zamanınız olursa, bu da benim Calibro Touck Lux yorumum http://cihangirgulegen.com/?p=427

  22. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    amirim, calibro da okuduğunuz kitabın ismi nedir?

  23. suyunbasindacalibrozede avatarı

    Hocam calibrodaki kitabı bilgisayara aktarmanın bir yolu yok mu?

    1. Syhif avatarı
      Syhif

      Kablosunu kullanarak içersindeki kitapları aktarabilirsiniz

  24. E Kitap Okuyucu avatarı

    E kitap okuyucular hakkında daha fazla bilgi için : e kitap okuyucu

  25. […] olarak yayımlanan (son derece kısıtlı) e-kitapları çevirmeyle uğraşmadan okumak isterseniz Calibro (resmi sitesi), ve Kobo gibi seçenekler olduğunu da […]

  26. Özgür Öztürk avatarı
    Özgür Öztürk

    Benim gibi İngilizce bilginiz yeterli değilse Kindle’de İngilizce sözlük de satın alıp (Amazon’dan) kullanabiliyorsunuz. Böylece İngilizce bilginiz zayıf bile olsa basitleştirilmiş İngilizce sözlük ile
    daha kolay okuyabilirsiniz. 3 aydır satın aldığım ve yukarıda anlattığım şekilde kullandığım Kindle ile hayatım değişti.

Görüşlerinizi paylaşın: