E-kitap okuyucudaki zirve: Kindle Paperwhite

Amazon’un bu ay satışa sunduğu e-kitap okuyucusu Paperwhite hem tasarımı hem de teknolojisiyle benzersiz bir deneyim sunuyor.

1 ay önce ‘derin posta kutusu temizliği’ fırsatı bulduğum bir günde saatler süren okuma-cevaplama seansının sonunda “bir ara bakarım” diye ayırdığım mektuplardan birine sıra geldi. Yazılalı 6 ay olmuştu. Amerikadaniste.com sitesinin Kurucu Ortak’ı Seyfi Erol izlenimlerimi okurlarımla paylaşmam için o dönem yeni satışa sunulan 3. kuşak retina ekranlı iPad‘den bir tane getirtmişti. Ulaştırmak için adres istiyordu.

Ama ben mektubu 6 ay sonra okuyunca bir anlamı kalmamıştı elbette…

Kendisiyle tanışmadığımdan ne diyeceğimi de bilemedim. Düşüncesi için teşekkür ettim, ihmal için özür diledim. Cevaben bir kontraatak geldi. Başka bir ürün için böyle bir şeyi yineleyebilirdik pekala.

Öyle de yaptık.

10 Eylül’deki yazışmamızda yakında satışa sunulacağı duyrulan Amazon Kindle Paperwhite‘ın wifi sürümünü hedef seçtik ve beklemeye başladık. Cihaz 7 Eylül’de tanıtıldı. Ekim’in ilk haftası da satışa sunuldu. 12 Ekim’de de Amerika’dan İste aracılığıyla elime geçti.

Cihazı tanıtmaya başlamadan önce Amerika’dan İste (bundan böyle Aİ diyeceğim) sistemini biraz anlatmamda fayda var: Mutlaka denk gelmişsinizdir. Bazı ürünler sadece bazı ülkelere satılır. Özellikle ABD ve Japonya’da bunu daha sık görürsünüz. E-ticaret sitelerinde görüp ağzınızı sulandıran nice ürüne niyetlenirsiniz. Ama karşınıza büyük ihtimalle şu mesajlardan biri çıkar:

  • Bu ürünün ülkenize gönderimi yoktur.
  • Bu ürün sadece ABD içine satılmaktadır.

Aİ’nin sunduğu hizmet ise kabaca şöyle: Aİ sizin için ABD’deki merkezinde bir kayıt açıyor. Böylece ABD’den almak istediğiniz her şeyi kendi isminize, Amerika’daki bu yeni adresinize yolluyorsunuz. Aİ adınıza gelen paketleri daha sonra geleneksel kargo gönderim hesaplamasıyla Türkiye’deki istediğiniz adrese yolluyor. Alan da satan da memnun (kapitalizmde çareler tükenmez!).

Ücretlendirme modeli de basit. Kayıt olurken bir kerelik 15 dolar veriyorsunuz. Ardından her gönderim için geleneksel kargo hesaplama modeli var. Örneğin Paperwhite 210 gram ağırlığında. 17cm en, 24cm boy, 3cm derinliğe sahip bir kutuda geliyor. Yani gönderi maliyeti 28 dolar (aynı gönderimin UPS gönderim bedeli 90, FEDEX bedeliyse 104 dolar).

Sistemle ilgili merak ettiğiniz soruların cevabı yine sitede bulunuyor.

Türk girişimciler bu olaylara el atmadan önce USA2me ve MyUS hizmetlerini kullanıyordum. Bana en büyük faydası ABD’de satılan dergileri çok ucuza alıp okumaktı. Ebay’de Wired dergisine yıllık 5 dolara abone olup okumak harikaydı. Zamanla ipin ucunu bayağı kaçırdığım için kapatmıştım.

İnternet aracılığıyla yurtdışından alışveriş yapma konusunda tek dert ürünü yollamayan şirketler değil elbette (Türkiye’de hiçbir iş eziyetsiz sonuçlanmaz). Devletimiz de bu işe pek hoş bakmıyor. Bu yüzden her geçen gün çıtayı yükselten bir gümrük mevzuatımız var. Çok uzun bir şey değil ve genel kültür açısından dahi okumanızı tavsiye ederim (en önemli ayrıntı: 75 avroyu geçen hiçbir şeyi gümrüksüz getiremiyorsunuz. Bunun üstündekiler için gümrük ve müşavir masraflarını göze almalısınız).

Nedir bu Paperwhite?

En başta Kindle Paperwhite’ın da Türkiye’ye satılmadığını söyleyeyim. Yani bir tane edinmek istiyorsanız mutlaka Aİ benzeri bir hizmeti kullanacaksınız (ABD’den alıp getirecek biri yoksa elbette).

Benim tercih ettiğim wifi sürümünün 2 farklı fiyatı var. Özel teklif içeren sürüm 119, içermeyen 139 dolar. İlk başta hem özel teklif içerip hem daha ucuz nasıl oluyor diye düşünebilirsiniz. ‘Özel Teklif’ terimi başka bir şeyi kast ediyor çünkü.

Bu yapının altında Amazon’un eski bir patenti yatıyor. Özel telif denen şey kişiselleştirilmiş reklam. Hem Amazon’dan aldığınız ürünleri hem de okuduğunuz kitabın içeriğini baz alarak size reklamlar gösteriliyor. (ki bu patentler kendi başına bile çok ilginç bir yazı konusudur. İlgilenirseniz: 1, 2).

Dolayısıyla Paperwhite ekranında reklam görmeye razıysanız 119, değilseniz 139 dolar veriyorsunuz. Tahmin edeceğiniz gibi ben reklamsız sürümü tercih ettim. Üstüne de (Aİ kullandığınızı varsayalım) 28 dolar gönderim bedeli gelince Paperwhite’ın toplam bedeli 167 dolar oluyor (bu yazıyı yazarken ABD dolar kuru 1,80’idi. Böylece Kindle Paperwhite’a sahip olma bedeli 302TL diyebiliriz).

Akçeli işleri hallettiğimize göre asıl meseleye gelelim.

E-mürekkep değil

E-kitap ile Roma seyahatimizde aldığım Bookeen Cybook Odyssey sayesinde tanıştım. Ve tam anlamıyla vuruldum! Benim gibi okuma bağımlıları için bu kadar okunabilir bir ekranda, bu kadar hafif bir cihazda, bu kadar çok şey taşımak inanılmazdı! Bu konuyu uzun uzun yazdığım için tekrar etmeye gerek duymuyorum. (E-kitap, e-mürekkep nedir merak ediyorsanız o yazımı mutlaka okuyun).

Yine de e-mürekkep’in çalışma prensibini hatırlayalım:

Paperwhite da bir e-kitap okuyucu olmasına rağmen yukarıda izlediğiniz geleneksel e-mürekkep ekranını kullanmıyor. Onu temel alarak geliştiriyor. Amazon’un patentli teknolojisine sahip bu ekran şu anki en yüksek çözünürlük, teknoloji ve kaliteyi temsil ediyor.

Çözünürlükle başlayalım.

Örneğin aldıktan kısa süre sonra emekli ettiğim Cybook Odyssey, 6 inç ekranda 167DPI (Dots per inch / inç başına nokta) çözünürlüğe sahipti. Denk birimler olmasa da Paperwhite’ın aynı ekran boyunda çözünürlük 212PPI (Pixels per inch / inç başına piksel) seviyesine çıkıyor. Ekrana yansıyan görüntüyü gerçek kağıttan ayırmak gerçekten güç. Kontrast oranı mükemmele yakın. Bu okuyucular arasındaki en iyi görüntüye sahip bir önceki nesil Kindle’ın 167PPI çözünürlük sunduğunu hatırlatırsam sanıyorum aradaki fark daha iyi anlaşılabilir.

Paperwhite’ın esas özelliği Amazon’un 2 yıldır üstünde çalıştığı aydınlatmalı ekran teknolojisi. Önce tanıtımını izleyelim:

http://www.youtube.com/watch?v=cpgHMuUB8nU

E-kitap okuyucuların tabletlere göre en büyük avantajı, yukarıda da hatırlattığım e-kitap okuyuculara giriş rehberi yazımda da altını çizerek değindiğim arka aydınlatmaları olmayışı. Böylece gözünüzü yormadan saatlerce okumak mümkün oluyor. Ama akşamları işler değişiyor. E-kitap okuyucular karanlıkta mutlaka harici ışık kaynağına ihtiyaç duyuyor. Ben bunun için işportacıdan aldığım bir kitap okuma lambası kullanıyordum (onda bile türlü çeşit seçenekler var). Cihazın kenarına ilişen o küçük ampul fazlasıyla garip duruyordu.

Biraz önce izlediğiniz gibi Paperwhite karanlıkta da kullanılabiliyor. Çünkü aydınlatması var. Fakat tablet ve bilgisayarların aksine ekrana dağılan fiber lifleri sayesinde sadece baktığınız yüzeyi aydınlatıyor. Böylece gözünüze ışık vurmuyor. Bu gerçekten devrimsel bir adım ve çok farklı bir kullanım sunuyor.

Gelin bu teknolojiyi bizzat cihazı geliştirenlerin ağzından dinleyelim (ekran sırrını ekibin başı Rob Zehner, 01:33’ten itibaren anlatıyor. Video İngilizce ama canlandırmalar fikir verecektir)

http://www.youtube.com/watch?v=kf-PtYJkADo

Paperwhite gerçekten elektronik ortamda kitap okumak için bulabileceğiniz en iyi seçenek. Kusurları yok mu peki? Var elbet. Ama bence kabul edilebilir, makul düzeyde.

Teknik detaylar

Paperwhite ekran teknolojisinin katmanlara ayrımı şöyle:

Diğer teknik ayrıntılara da hızlıca bakalım.

Paperwhite 3GPaperwhite Wifi
Ekran boyutu6 inç6 inç
Çözünürlük212 PPI212 PPI
Bağlantı3G + WifiWifi
Kapasite2 GB2 GB
Boyutlar170 x 116 x 9 mm165 x 114 x 8 mm
Ağırlık222 gram212 gram
Şarj ömrü8 hafta8 hafta
KontrolKapasitif çoklu-dokunuş (multi-touch)Kapasitif çoklu-dokunuş (multi-touch)
Veri arabirimi (ve şarj)Micro-USB portMicro-USB port

Desteklenen dosya formatları: AZW3, AZW, TXT, PDF, MOBI (DRM korumasız), PRC, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP.

Kısa kısa (ve dağınık) notlarıma geçelim artık. Öncelikle en genel prensip ve hatırlatmalardan başlıyorum:

  • Öncelikle Kindle’ın eğitimle ilgili de dönemsel olarak bizi fena halde ilgilendiren Whispercast adlı bir girişimi var. Yazarken bile ihtimal vermiyorum ama hatırlatmış olayım yine de. Bu cihaz eğitim sisteminin bir parçası olabilir. Keşke birileri seçenekler arasında değerlendirse.
  • Ekranını parçaladığım bir önceki cihazımla aynı akıbeti yaşamasın diye bu sefer Paperwhite için özel kılıfını aldım (40 dolar. Yuh!) Umduğumdan da kaliteli çıktı. Mıknatıslı kapağını kapattığınız anda cihaz uykuya yatıyor, açınca uyanıyor. Gerçek deri de kaliteli bir hardcover kitap kapağı izlenimi veriyor.
  • Bana en çok sorulan iki soruyu cevaplayayım: Türkçe kitaplar bu cihazda okunabiliyor. Türkçe karakter sorunu yok. Türk sitelerden aldığınız kitaplarsa okunamıyor. Çünkü dijital kopya korumaları Kindle ile uyumsuz. Arka kapılar yok değil. İsmail Arı’nın blogunda şu yazının son kısmında yolu yordamı yazıyor.
  • Hazır link vermeye başlamışken Kindle Bilgi Deposu adlı blogu da unutmayayım. Bu blogu kim güncelliyor bilmiyorum ama cidden takdir edilesi bir iş ortaya çıkarıyor.
  • Kitap okumaya meraklı değilseniz bu ve benzeri cihazlara para harcamayın. Kimi zaman aklınıza düşen halin aksine bir e-kitap okuyucu alarak kitap okuma alışkanlığı kazanmanız çok zor. iPad alan arkadaşlarımın da ilk dönem hep heves ettiği şeydir ama olmaz. Hadi tablette zor diyelim; ama bu alet de ucuz değil. E-kitaplar da öyle. Parayı sokağa atmayın lütfen.
  • Paperwhite’ta kimi emsallerindeki gibi MP3 desteği, ses çıkışı falan yok. Bu bir kitap okuyucu. Kitap okuyorsunuz. Bu kadar! Oyun ağırlıklı birkaç uygulama da var. Fakat yine de makul olmak gerek. Her şeyi yapmak istiyorsanız gidin bir tablet alın.
  • Kindle dükkanından e-kitap almak için ABD’den bir adres edinmeniz gerek. Ama bunun için Aİ tarzı bir hizmete gerek yok. Aklınıza gelen, web sayfalarında göreceğiniz herhangi bir adresi yazın gitsin. Elektronik dağıtım olduğu için bunun bir önemi yok. Türk kredi kartınızı da kullanabiliyorsunuz.
  • Paperwhite’ın fiziki bir klavyesi yok. Dolayısıyla her şeyi dokunmatik (kapasitif) ekranından yönetiyorsunuz. İhtiyacınız olduğunda ortaya çıkan bu sanal klavye son derece başarılı. Çok kolay alışacağınızı ve hiç zorlanmayacağınızı düşünüyorum. Tepki süresi ve algı aralıkları son derece başarılı.
  • Farklı yazı karakteri ve boyutu kullanabilmeye yönelik seçeneklerde çok özel bir şey yok. Kitaplarınızı 7 farklı yazı karakterinde ve 9 farklı karakter boyutunda okuyabilirsiniz.
  • Deneysel bir web tarayıcısı var. Çok yetenekli değil. Çok da ihtiyaç duyacağınızı sanmıyorum. Ama Kindle Store’a sorunsuz erişip, kullanabiliyorsunuz.
  • Sayfaların değişim hızı gerçekten etkileyici. Bu konuda gördüğüm en iyi performans diyebilirim (ki benim için hiç önemi olmayan bir ayrıntı. Sayfa yenileme 2 saniye de sürse dert değil. Kitap okuyoruz sonuçta).
  • İngilizce kitaplarda çok işe yarayan bir sözlüğü var. İstediğiniz kelimeyi seçtiğinizde anlamı ekrana geliyor. Bu güzel.
  • Satırların altını çizebiliyorsunuz (aslında yaptığınız fosforlu kalemle işaretlemek gibi daha çok). İstediğiniz bölümlere notlar da alabiliyorsunuz. Kindle serisinin genel özelliği sayesinde diğer okuyucuların da kitap için aldıkları (ve herkesle paylaştığı) notları inceleyebiliyorsunuz.
  • Kitaptan pasajları paylaşmak, Facebook ya da Twitter’a aktarmak mümkün.
  • Tablet, cep telefonu ya da bilgisayarınızda da Kindle okuyucu uygulamanız varsa hepsi senkronize çalışıyor. Bir kitabı aldığınızda bütün cihazlara yükleniyor. Birinde okumaya başlayıp diğerinde açtığınızda son kaldığınız yerden açılıyor ve devam ediyorsunuz.
  • 30 gün ücretsiz deneyebileceğiniz birçok dergi ve gazete aboneliği mevcut. Hepsi bu cihaza uygun formatlarda geliyor.
  • Amazon’dan aldığınız kitaplar Paperwhite internete bağlandığı an otomatik olarak cihaza yükleniyor. Kendi yüklemek istediğiniz ekstra dosyaları USB kablosu üstünden ya da sizin için oluşacak özel eposta adresiyle yine internetten yükleyebiliyorsunuz. Örneğin [email protected] gibi bir adresiniz oluyor; bu adrese yolladığınız her PDF, TXT, vs otomatik Paperwhite’a yükleniyor.

Eğer üşenmezsem bir de kısa videolu tanıtım çekip ekleyeceğim. Aklınıza takılan (ve paylaştığım linklerde yer almayan) konuları ve kişisel görüşlerinizi yorumlarda beklerim.



Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

70 yanıt

  1. zaeasy avatarı
    zaeasy

    abi eski kitap okuyucunu bi kenara atana kadar bana hediye edebilirsin 🙂 (ciddi ve fakirim)

  2. Kerem ÖZENSOY avatarı

    Ben en çok kılıfı beğendim 🙂 Bir de Yüce Abimin 23. resimde ki Twitterda ki sözünü 😉

  3. Faik Karalar avatarı

    gümrükten vergi kesildi mi? kesildiyse bilgi verir misiniz?

  4. Deniz L. avatarı

    Merhaba, bu günlerde e-kitap okuyucu almayı planlıyorum ve bu konudaki yazılarınız her türlü ayrıntıyı içeriyor. Fakat yazılarınızda bahsetmediğiniz bir tür hakkında bir sorum olacak.

    Eğer e-kitap okuyucu alırsam kitaptan çok çizgiroman okumak için alacağım, bu sebeple renkli ekranli bir okuyucu almayı düşünüyorum. Türkiye’de satılan reeder color’ı kullandınız mı? Kullanan birinin yorumlarını çok merak ediyorum.

    Teşekkürler.

    1. MserdarK avatarı

      Çizgi romanlar için e-mürekkep ekranları çok mantıklı değil. Bence bir tablet; hatta daha da nokta atışı olarak retina ekranlı bir iPad çok daha iyi sonuç verir. Ekran ne kadar büyükse o kadar iyi. Reeder Color’u kullanmadım ama onun da ekranı ÇR için çok küçük. Keyif vermeyecektir.

      1. Deniz L. avatarı
        Deniz L.

        Tabletler 15000TL reeder ise 200TL civarında o sebeple reeder almayı düşünüyorum. Yoksa ilk tercihim benim de tabletti:)

      2. süleyman avatarı
        süleyman

        hocam,ben ingilizce-türkçe sözlükten hiç memnun değilim. yok mu şöyle daha kapsamlı, phrasal verb’lerin de bulunduğu bir sözlük.

  5. Ahmet Karlı avatarı
    Ahmet Karlı

    iyi de 75 euro’yu geçen siparişler gümrüğe takılmıyor mu? sizin için bizzat, özel olarak getirdiler bu ürünü herhalde. keşke beğenenlerin nasıl satın alabileceğine dair biraz daha bilgi verseymişsiniz.

    1. MserdarK avatarı

      Gümrük gönderileri normalde beyan edilen ürün ve bedeli üstünden değerlendiriliyor. Örneğin düzenli alışveriş yaptığım bir diğer site gönderilerin tamamını ‘tahta kutu’ olarak beyan ettiğinden herhangi bir sorun yaşanmıyor. Bu üründe herhangi bir gümrük sıkıntısı olmadı. Detaylı olarak sebebini bilemiyorum. Bunu siteye sormanızda fayda var.

      1. oley avatarı

        acik secik gumruk ihlali yaptiginizi beyan ediyorsunuz. dolayli olarak da aynisini yapmamizi tesvik ediyorsunuz. yanlis bir yaklasim.

        1. MserdarK avatarı

          Siz kendinize daha guzel ornekler bulup dogru insan olun. Aferim desinler size. Olmaz mi?

  6. Felat avatarı
    Felat

    Ürün elinize kaç günde ulaştı acaba?

  7. adem avatarı
    adem

    Cihaz bedeli 75eurdan fazla. Gumruk sorunu oldu mu abi?

  8. evolyn avatarı
    evolyn

    bu gümrüğü atlatma konusu sadece sizin burda bahsettiğiniz Amerikadaniste kurumuna özel sanırım ? ona benzer diğer kurumlar hakkında bilginiz var mı, Borderlinx gibi ?

  9. evolyn avatarı
    evolyn

    bi de, ürünü farklı şekilde beyan eden site, alışverişi yaptığınız site mi, yoksa yurtdışından gönderecek olan kargo şirketi mi? siz alışveriş yaptığım site demişsiniz ama, alışverişin yapıldığı yerin öyle beyan etmesi, yada bununla ilgilenmesi pek mantıklı gelmiyo, ne de olsa onlar sadece amerika ya da ingiltere içindeki bi adrese gönderiyolar..?

    1. MserdarK avatarı

      Bahsettiğim o site doğrudan Türkiye’ye ürün gönderiyor.

  10. İbrahim avatarı
    İbrahim

    Serdar abi çok güzel bir inceleme olmuş fakat üzerini çizebileceğim,yanına notlar alabileceğim (yani daha çok akademik çalışmalar için kullanılabilecek) ve iktisat okuduğumdan dolayı matematiksel denklemleri rahatça gösteren ve daha çok .epub veya .mobi değilde PDF okumaya yarayacak bir cihaz var mı ki birkaç tane buldum gibi ama ekranları aşırı ufak oluyor bu sefer

    1. borantula avatarı
      borantula

      galaxy note 10.1 tablet daha uygun olur not almak da istiyorsan. kalemle pdf vs üzerine el yazısı şeklinde yazabiliyorsun. tabii fiyat 1200 1300 civarı ama değer

    2. Gamze B. (@gmzkrt) avatarı

      Benzer bir soruyu ben de soracaktım, akademik sebeplerden ötürü daha çok PDF seklinde makaleler okuyorum. Ve bu makale, tez, ya da dissertation’ları kutuphaneden ucretsiz indirebiliyorum haliyle. Butun bunlari verimli bir sekilde okuyabilecegim daha pratik bir okuma ortamina ihtiyacım var. Bana önerebileceginiz bir model ya da tablet var mı?

      1. MserdarK avatarı

        PDF sabit bir format. Yani okurken yazı boyutunu küçültme, büyültme gibi şeyler yapamıyorsunuz. Bu yüzden hiçbir okuyucuda verimli olmayacaktır. Ama bunları Calibre benzeri uygulamalarla daha esnek formatlara çevirerek daha kullanışlı hale getirmek mümkün.

  11. Mesut avatarı
    Mesut

    İncelemeniz çok başarılı olmuş, teşekkürler. Bende bu yolla ürünü almayı düşünüyorum ama kindle elinize kaç günde ulaştı?

  12. Mesut avatarı
    Mesut

    Ayrıca şimdi bakınca amazon’da sevkiyat için 5-7 haftalık bir süre gösteriyor, siz alışveriş yaparken de böyle miydi? Teşekkürler..

  13. Mehmet Tugrul avatarı
    Mehmet Tugrul

    Amirim, web tarayıcısı nasıl, gazetelerin internet sitelerini gösterebiliyor mu, blogları, gizmodo gibi siteleri takip edebilir miyiz?

  14. Yasemin avatarı
    Yasemin

    Faydalı bir yazı, teşekkürler

  15. Enis. avatarı
    Enis.

    Güzel inceleme için teşekkürler Serdar Bey. Türk kredi kartları geçiyor kitap almak için biliyorum fakat kindle’ı wifi ile internete bağlarken vpn ile amerika üzerinden bağlanma gibi taklalara gerek var mı? Sanki amerika dışında bir yerden bağlanınca belli bir süre sonra kitapları alamıyorsunuz, okuyamıyorsunuz gibi yazılar okumuştum. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı?
    Teşekkürler.

    1. MserdarK avatarı

      Hayır böyle şeylere gerek yok. Yazıda değindiğim gibi ABD’den bir teslimat adresini belirlemek yeterli. Web tabanlı Kindle mağazası da böyle açılabiliyor.

      1. AAA avatarı
        AAA

        Galiba gerek var. Zira şöyle bir e-posta aldım bugün:

        ***

        “Hello from Amazon.

        We are writing because the home country registered to your Kindle account may not match your country of residence. Due to publishing rights, the home country registered to your account must match your country of residence.

        To continue purchasing titles available for the United States, please send a copy of your valid government-issued identity card, passport, or a utility bill received within the previous 90 days to our secure fax line:

        Within the US: 206-266-1838
        Outside the US: (00)1-206-266-1838

        For your security, you may obscure the passport, ID, or account number. However, we ask that you do not obscure any portion of your name, your address, or any expiration or statement dates.

        Your fax will be converted to a secure electronic image that will never be printed. Once we have completed the verification process, we will delete the image.

        If you have moved to a different country, you can update your home country in the Manage Your Kindle section of your Amazon account (www.amazon.com/manageyourkindle):

        1. Login to amazon.com/manageyourkindle.
        2. Click “Country Settings.”
        3. Click “Change.”
        4. Choose an existing home address from your account or enter a new one.
        5. Click “Update.”

        We may restrict your home country setting if you continue to purchase from the catalog of titles for the United States without completing the verification process.

        We appreciate your cooperation.

        Regards,

        Account Specialist ”

        ***

        Oldukça nizami bir ABD adresi girmeme rağmen, böyle bir uyarı almış olduğum için gayet şaşırdım doğrusu. Halbuki sadece iki e-kitap işlemi yaptım (biri $5 diğeri ise $0.00 olan promosyon kitap). Galiba ücretsiz bir kitabı da almış olmam, beni, Amazon’un değişen aralıklarla yaptığı IP taramasına denk getirdi (ne şans !). VPN/proxy türü çözümleri de kullanmak istemediğim için, sanıyorum, ABD adresini değiştireceğim.

        Serdar Bey, ülke olarak Türkiye’nin seçilmesi halinde, sadece ABD’ye açık olan kitapların satın alınamaması veya daha pahalıya alınabilmesi dışında, bu durumun, başka hangi dezavantajlara sebep olacağına dair bir bilginiz var mı?

  16. Turan Poturna avatarı

    Kindle’cılara ufak bir tavsiye;
    ifttt.com ile takip ettiğim rss leri getpocket.com a gonderip ardından crofflr.com aracılığı ile getpocket ve kindle senkronizasyonu yaptırıyorum. Tüm işlemler otomatik olarak gerçekleşirken her sabah sevdiğim sitelerin makalelerini kindle’ımda okuyarak güne başlıyorum.

  17. Murat avatarı
    Murat

    Serdar Bey,

    Benzer bir ürün olarak NOOK Simple Touch™ with GlowLight™ var. Paperwhite henüz piyasaya çıkmamışken, çeşitli bloglardan incelemelerine bakmıştım. Çözünürlük ve parlaklık, desteklediği formatlar ve browser bulunmaması nedeniyle, Paperwhite’ın biraz gerisinde kalıyor; ama elde tutuş açısından daha iyi bir tasarımı olduğu (kasanın sağ ve sol kenarları daha geniş), sayfa değiştirmek için dokunmatiğe ilave fiziksel tuşların bulunması nedeniyle Kindle’ın Paperwhite öncesi modellerinden daha iyi bir cihaz olarak değerlendiriliyordu. Paperwhite’ın dikey tutuşunda, istemeden sayfa değişimine neden olabilecek bir sıkıntı yaşadınız mı ve bahsettiğim cihaz hakkında bilginiz var mıdır?

    1. MserdarK avatarı

      Nook Simple Touch’ın da bir aydınlatma sistemi var ancak Paperwhite gibi fiber tabanlı değil. Dolayısıyla kenarlarda farklı bir dağılım olabiliyor.

      Ancak sonuçta birbirine çok yakın cihazlar. Bence her ikisi de dikkate değer.

  18. Aychovski avatarı
    Aychovski

    deri kılıfın kapağını kapattığımızda cihazın uyku moduna geçtiğini söylemişsiniz. bu sadece kendi orijinal deri kılıfı için mi geçerli yoksa gittigidiyor vs sitelerde ya da tahtakalede satılan satılan orijinal olmayan ama yine paperwhite için olan kılıflarda da aynı durum söz konusu mudur?

    1. MserdarK avatarı

      Bunu denemedim ama hepsinde boyle olmali. Basit bir sistrm sonucta.

  19. Faruk Karayel avatarı

    Kitap okuma alışkanlığı edinme noktasında bu cihazı kendim için bir milat olarak görüyordum fakat “e-kitap okuyucu alarak kitap okuma alışkanlığı kazanmanız çok zor” bu cümlenizi gördükten sonra kafamda bazı soru işaretleri oluşmadı değil. Bu cümlenizi kurmanıza neden olan unsurları paylaşır mısınız rica etsem. Benim için gerçekten önemli.

    1. MserdarK avatarı

      Kitap okuma alışkanlığı neredeyse istisnasız olarak çocukluktan gelen bir şey. Kindle alacak yaşa gelip bu alışkanlığı kazanamayan birinin sırf bu cihaza sahip olduğu için okuyacağı birkaç kitaptan öte bir şey yapacağını sanmıyorum.

      Sıklıkla karşılaştığım ‘mp3 çalıyor mu?’, ‘internet tarayıcısı nasıl?’ gibi soruların altında yatan da bu oluyor biraz.

      Umarım siz bir istisna olursunuz.

      1. Faruk Karayel avatarı

        Teşekkür ediyorum. Geçmişte kaybettiğim alışkanlığımı tekrar kazanmak için elimden geleni yapacağım.

  20. pudu avatarı
    pudu

    Merhaba
    Kindle paperwhite alalı 2 hafta oldu, istanbul bilişimden aldım şu amazonun reklamlı olan ürünlerindenmiş çok rahatsız etmiyor reklamlar ama herhangi bir indirimde yoktu aldığım üründe zaten burayı okuyana kadar böyle bir indirimden haberim de yoktu:(

    Ürünle alakalı birkaç şey sormak istiyorum;
    1. Bilgisayarımdan kitap yüklediğimde sadece documents klasörünün içine atınca kindle da gözüküyor ilk attığımda kitaba tıklayıp kindle’a gönder diyince gözükmüyordu???

    2. Attığım her kitabın daha sonra sdr uzantılı bir klasörü oluşuyor ve onlarda kindle da yer kaplıyor. 100 mb kadar kitabım var bir o kadar da sdr uzantısı var, sdr uzantılı klasörü silince kitap silinmiyor ama sonra tekrar aynı klasör oluşuyor. Nedir bu klasörler niye oluşuyor? Kitabı atınca klasör hemen oluşuyor ama içi boş kitabı okumaya başlayınca klasörün içinde mbp ve mbs uzantılı dosyalar oluşuyor.

    3. Cloud hakkında hiçbir şey bilmiyorum nasıl kullanabilirim? Anladığım kadarıyla kitaplarımı orda tutarak kindle ın kendi hafızasını boş tutmuş oluyorum yada öyle birşeyler :/

    4. Kapasitesi 2gb diyor ama ama özelliklerine baktığımda kapasite 1.32gb kullanılan alan 299mb (yarısı sdr klasörleri) boş alan 1.03 gb çıkıyor???

    5. Tanıdığımda kindle ın ilk ürünü var ve yüklediği kitabı tekrar bilgisayara takmadan silebiliyor kindle’ından, paperwhite da böyle bir özellik yok mu yoksa ben mi bulamadım?

  21. Berk Mustafa avatarı

    paperwhite wifi nasıl kapatıyoruz wifinin devamlı açık olması pil ömrünü azalttığını duymuştum

  22. Aygün GÜNDOĞDU avatarı
    Aygün GÜNDOĞDU

    Uluslararası sularda bir gemi adamı olarak her seferinde yaklaşık 4-5 ay çalıştığımdan olsa gerekikitplr benim tutkum haline geldi. Özellikle, yurt dığında gemiye katılacaksam her seferinde 6-7 kitabı yanımda getirmek valizimde bayağı bir yer kapladığından Paperwhite almayı düşündüm ve bu amacımı 1 ay önce amerika da best buy dan alarak gerçekleştirdim. İnanın ki iyiki almışım. sayfa akışları muhteşem ötesi. Kendinden olan ışıklandırması gözü rahatsız etmiyor. her gece ortalama 70-80 sayfa okuyorum ve gözlerim hala sapasağlam:) Daha özceden tabletler ile okumaya çalışmıştım 4*5 sayfa sonra gözlerim yaşarmaya başlamıştı. Bu cihaz insanı okumaya teşvik ediyor…

  23. […]  Kindle Paperwhite incelemesi, bir başka Kindle Paperwhite incelemesi […]

  24. jumanjin avatarı
    jumanjin

    Bu kapağını kapağını kapatınca uyuması için özel bir kılıf mı lazım amazonun yoksa kendi bir şekilde algılayıp uyuyor mu?

    1. MserdarK avatarı

      Diğer kılıfları bilmiyorum ama orijinal kılıfında kapağı kapatınca uyku moduna geçiyor.

      1. jumanji avatarı
        jumanji

        Hocam elimde paperwhite’ın bir alt modeli olan 69$lık tuşlu model var.Onda da orjinal kapak kullanılınca uyku moduna geçme gibi bir durum var mı?Yoksa sadece paperwhite olana has bir özellik mi?Eğer varsa ona göre bir kap alayım.Birde bu özel kılıf dediğiniz mıknatıslı mı?

  25. sabo avatarı
    sabo

    cok yararli bir inceleme olmus, tesekkurler. bu arada bende cocukken okumazdim ama baya okuyorum.

  26. […] derdin çaresini e-kitap okuyucum Kindle‘a yoğunlaşmakta […]

  27. […] gün önce Kindle e-kitap okuyucum için güncel içerik oluşturmaya yönelik Calibre uygulamasını kullanan bir […]

  28. […] fark edip üzülüyorum. Hayatımın büyük bir bölümünü onlara ayırdım; -türlü çeşit formlarıyla- hala ayırıyorum. Bu bir zaman kaybı mı? Teknik olarak evet. Ama onlara verdiğim zaman […]

  29. Lerna avatarı
    Lerna

    Açıklamalar için teşekkürler…yeni kindle modelini okuduktan sonra gönlümün hala kindle Touch ta oldugunu bir kez daha anladım 🙂 sanırım artık amazon kindle store da sıfır ı satılmıyor 🙁 öyle hüznümü paylaşmak istedim…ve kindle touch ariyorum…

  30. […] Geriye kindle ve Nook  kalmıştı. Pek çok  blog’u inceledikten sonra (idyllic, mserdark, büyükkeyif)  Arka aydınlatmaya  sahip olan Nook Glow ve kindle Whitepaper arasında kindle […]

  31. ferhatmulksuz avatarı

    Günlük 3-4 saatlik kullanımla birlikte şarjı en çok bir hafta dayanabiliyor. Benim cihazda mı sıkıntı var, 8 haftayı pek göremedim çünkü.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Aydınlatma özelliğini kullanma oranınıza göre değşikenlik gösterebilir. Ayrıca ayarlar bölümünde her sayfa çevirişte tüm ekranın yenilenmesi ya da sadece değişen piksellerin yenilenmesi de seçilebiliyor ki bu da şarj ömründe belirgin fark yaratıyor.

  32. Gökhan Sezen avatarı
    Gökhan Sezen

    Merhaba Arkadaşlar Paperwhite üzerinden çevirimiçi kitap araması yaptırdığımda arama sonuçları boş geliyor. Neden olabilir. Cihaz üzerinde en son firmware olan 5.4.3.2 yüklü.

    1. Gökhan Sezen avatarı
      Gökhan Sezen

      Amazonda Türkiye için kitap satışı olmadığı için sonuçlar boş dönüyormuş. Sorunu Adres bilgilerini Amerikadaki bir adrese göre düzenleyince düzeldi.

  33. aylin avatarı
    aylin

    Merhaba, benim sorum hafıza ile ilgili. 2gb hafıza ne kadar kitap demek, internetten okuduklarimiz filan da yer kaplıyor mu cihazda. Yoksa daha çok hafızası olan bir model mi almak lazim. Tesekkurler

  34. ehranos avatarı
    ehranos

    kindle için amazon hesabında amerika adresi göstermeyi anladım da ip değiştirerek amazona girmek nedir? gerek var mıdır?

  35. Eda avatarı
    Eda

    İngilizce kitaplar için ingilizce- tükçe sözlük kullanabilme özelliği var mı?.(kendi sözlüğü gibi başka sayfalara gitmeden anında kullanılabilecek).Ayrıca daha önce önerdiğiniz Booken Cybook’da sözlük desteği var mı?İyi günler..

  36. […] çatlatıp emekli edince girdiğim yeni arayışta Amazon’un meşhur Kindle Paperwhite okuycusuyla tanıştım. Konforuna söyleyecek tek bir kelime bulamıyorum. Dünyanın en geniş […]

  37. Serdar Yalcin avatarı
    Serdar Yalcin

    Çok ilginç. Amazon US’den abone olduğum dergiler ve aldığım kitaplar var, adresim saçmasapan bir adres ama sıkıntı oluşturmadı şu ana kadar. İnşallah da böyle devam eder.

  38. sato avatarı
    sato

    mıknatıslı kılıf aldım.. ama cihaz uyku moduna geçmiyor neden olabilir.. cihazla mı yoksa kılıfla mı alakalı..

    1. mehmet avatarı
      mehmet

      Eğer kılıfınız orjinal değilse uyku moduna zor geçer nedenide mıknatısın gücünün zayıf olması. Ben kendi kılıfımda mıknatısı çıkardım. Bazen uyku moduna geçiyor bazende geçmiyordu çıkartarak sorunu ortan kaldırdım.(Not: Mıknatıs kılıfı açtıktan sonra sol alt köşede jiletle mıknatısın çevresine bir L şekli çizilerek çıkartılabilir.Daha sonrada yapıştırılabilir.)

  39. […] okuycusu Kindle ile e-kitap pazarının yüzde 80’ini kapsayan Amazon’un Kindle Convert adlı […]

  40. Tugce mengi avatarı
    Tugce mengi

    Ben e reader I yeni kesfettim bir bilgim yoktu ama cok bilgilendirici bir yazi olmus tesekkurler Benin merak ettigim oku am istedigim bir kitabi ucret karsiligimi aliyoruz yoksa ucretsiz okuyabiliyomuz

  41. Emre avatarı
    Emre

    Gümrük mevzuatı linki uçmuş

  42. Meltem avatarı
    Meltem

    Merhaba ben biraz önce 119$ olan ürünün paketini açmış bulunmaktayım ve tesadüfen yazınızla karşılaştım. Amacım ilk kullanımda yapılması gereken özel bir şey olup olmadığını araştırmaktı aslında.. 🙂 siz bu konu hakkında bir şeyler söyleyebilir misiniz? İlk şarj kaç saat yapılmalı vs gibi… Şimdiden teşekkürler..

    1. Metin tasdemir avatarı
      Metin tasdemir

      Meltem ham.siz 119 dolara aldïglnlzl yazlyorsunuz .ben but haft a 100 dolara aldim

  43. […] umudumu biraz kıran bir gözlemimi de paylaşayım;  4. Endüstri Devrimi kitabını okuduğum Kindle PaperWhite cihazı üzerinden kitabı benim gibi online okuyan diğer okurların altını çizdiği ya da […]

  44. Metin tasdemir avatarı
    Metin tasdemir

    Hadi herkese hayırlı traşlar,çoçuklar .bende yeni Kindle paperwhite 3 aldım 317 tl.önümüzdeki günlerde inş ,elime geçecek inşallah lman hakikatlarí Ilan rlsalei nurlari yükler okurum

  45. Metin tasdemir avatarı
    Metin tasdemir

    Arkadaslar kindle paperwhite abd.den slpariś verdim kit app basil yükleriim onu bilmiyirum.KINDLE .ÏLTERNETE GÏREBLÏRMÏYÏM .

  46. […] tül perde ile panjur kadar fark olduğunu hatırlatmak isterim). Ben yaklaşık 5 senedir gayet memnun bir şekilde Kindle Paperwhite kullanıyorum (şimdi baktım da 139 Dolar’a aldığım […]

  47. […] okuycusu Kindle ile e-kitap pazarının yüzde 80’ini kapsayan Amazon’un Kindle Convert adlı […]

  48. sahineliff avatarı

    Merhaba, nasılsınız? Kindle uzantılı mail adresi nereden edinebilirim? Amazon hesabımın olması yeterli değil mi? İngilizce dışında sözlük eklemek istersem nereden bulabilirim?
    İyi çalışmalar.

Görüşlerinizi paylaşın: