E-kitap okuyuculara giriş ve tercih rehberi

Yeni satın aldığım e-kitap okuyucunun bahanesiyle e-kitap, e-mürekkep meselesine yönelik uzun bir bilgilendirme ve izlenim paylaşımı.

Okumayı sökmeden önce etrafımdaki her şeyi bilenlere okuturdum. Banklardaki banka isimlerini, tabelalardakileri, gazete başlıklarını… Bu sayede çok erken yaşta okumayı-yazmayı öğrendim. İyi mi oldu bilemiyorum. Zamanından önce öğrenilenler insani akranlarından koparıyor. Bu zaman kaymasının sıkıntısını ilerleyen yıllarda çok çektim.

Eski ofisimden bir kesit. Kütüphane için tıklayıp büyütmek gerekebilir.

Yine de okuma-yazmayı hep sevdim. Hayatımın her anında en çok yaptığım şey okumak oldu. Bana haz verenin okuma eylemi mi yoksa okuduklarımdan öğrendiklerim mi olduğunu tam anlayamadım. Büyük ihtimalle ikincisi. Kendimi bildim bileli sahip olduğum doymayan merakımı ve yeni bir şey öğrenmenin bana verdiği hazzı size tarif etmem mümkün değil. Bunun psikolojik bir sorun olup olmadığını anlamak için tanıdığım uzmanlara bile danışmıştım (ve tahmin ettiğim gibi benimki bir sorun / saplantı olarak tanımlanıyordu).

Halen araç kullanırken bütün tabelaları, yazıları okurum. Yürürken yerdeki kağıt parçalarının üstünü, masamda bekleyen ketçabın etiketini, garsonun saatinin kadranını, muayenehanedeki yıllanmış dergileri… Okuyacak hiçbir şey kalmadıysa webde fırsat bulamadığım için kenara ayırdığım yazıları cep telefonumdan açar okurum.

Evimde, işimde, motosikletimde, arabamda, her yerde okunacak bir şeyler olmalı. Herbert Samuel’in dediği gibi “kütüphaneler fikirlerin saklama kabıdır”. Yanımızda her zaman bir sefer tası olmalı.

Bu uzun girişi niye yaptım? Okumanın (öğrenmenin, haberdar / aşina olmanın) benim için ne anlama geldiğini anlatabilmek için. Yani okuma meselesi benim hobim değil; yaşama amacım (ve işimin vazgeçilmez bir parçası).

Üstelik internet gibi bilgi dahil her şeyin saniyelerle aktarıldığı bir dönemde saatlere, günlere yayılan; oldukça özveri isteyen bir tutku. Bu konuda romantik değil, obsesif ve pragmatistim.

Kitap romantikleri

Bir de kitap; daha doğrusu ‘kağıt tutkunları’ var. ‘Kitabın kokusu olmadan olmaz’ mahkumları. Kişisel gözlemlerim bu söyleme sahip kitlenin yüzde 99’unun esasında kitapla alakası olmadığı yönünde. Bu cümleyi kullananlara son 3 ayda kaç kitap okuduğu sorun göreceksiniz. Geri kalan yüzde 1 için hiçbir sözüm yok. Kim nasıl hoşlanıyorsa öyle okusun. Kimsenin kimseye bir şeyi dayatmaya, tercihini sorgulamaya haddi / hakkı yok.

Hepsi bir yana kitap kokusunu ben de severim. Yenisi ayrı, eskisi ayrı güzel kokar. Hatta bu kokunun müptelalarından Gerhard Steidl, zamanında parfüm üreticisi Geza Schön ile çalışarak ‘kitap kokulu parfüm’ bile yaptı. Beraberinde gelen kitabın önsözünü bir başka kağıt tutkunu Alman Modacı Karl Lagerfeld, şiirlerden biriniyse Alman Yazar Günter Grass yazdı.

Paper Passion adlı bu kokunun ambalajı da oldukça etkileyiciydi.

E-kitap okuyucuları e-mürekkep / e-kağıt teknolojisi tanıtıldığından beri takip ediyorum. Bu konuda gazetede birçok haber kaleme aldım. İlki 8 sene önce, Philips ile Sony ‘e-mürekkep’ (e-ink) teknolojisini ilk tanıttığı 2004 yılına denk geliyor. Şöyle yazmışım:

Philips’in E-ink firmasına yaptığı yatırımla hız kazanan elektronik kâğıt ve mürekkep teknolojisinin biz tüketicilere yönelik ilk ürünü Sony imzasıyla piyasaya sürüldü. LIBRIE adını taşıyan elektronik kitap ilk bakışta bir tablet PC’yi andırıyor. Kitap boyutunda bir dokunmatik siyah beyaz ekranı bulunan cihaz üstündeki tuşlarla bilgi girişini de kolaylaştırıyor. Hafızasında 500 kitabı saklayabilen LIBRIE 100 farklı patente sahip.

Linkten baktıysanız haberin altındaki yorumlardan biri hemen dikkatinizi çekmiştir: Yaşasın kitap kokusu! (İlginizi çekerse konuyla ilgili Radikal’de yazdığım diğer birkaç haber: 1, 2, 3, 4, 5)

Dünyanın ilk e-kitap okuyucusu Sony Librie gerçekten büyük bir olaydı. 800×600 çözünürlük, 10 bin sayfalık şarj ömrü, 10MB bellek ve 190 gram ağırlıkla yepyeni bir çağın müjdesini veriyordu.

Nedir bu e-kitap?

Devam etmeden önce konuya yabancı olanlar için e-mürekkep denen şeyin tanımını yapmakta fayda var.

Amazon Kindle DX

E-mürekkep, dünyadaki pek çok öncü teknolojinin doğum yeri olan MIT Media Lab mahsülü (İngilizcesi e-ink) ve bütün e-kitapların temel bileşeni.

Onu ayrı bir kulvara sokan ayrıntı ise şu: normalde bir bilgisayar, cep telefonu ya da tablet ekranı size bir şey göstermek için sürekli enerji harcar. Bu yüzden şarjın (elektrik tüketiminin) büyük kısmından ekranlar sorumludur. Bu tüketimin kökenindeyse ekranı arkadan aydınlatan parlak ışık kaynakları yer alır. Ekranlar parlaklaştıkça enerji ihtiyacı da artar. Bu ekran parlaklığının uzun süre bakıldığında gözü yorması da cabası.

E-mürekkep teknolojisi ise arkadan aydınlatmaya sahip değildir. Aynen bir kağıt gibi üstüne yansıyan ışıkla okunur hale gelir. Karanlıkta okuyamazsınız.

Üstelik diğer ekran teknolojileri gibi bir şeyi görüntülemek için sürekli enerji harcamaz. Bir görüntüyü (yani sayfayı) oluşturmak için enerji harcar ve elektriği keser. O görüntü ekranda sabit kalır. Siz sayfayı değiştirinceye kadar da enerji harcamadan haftalarca, aylarca enerji harcamadan ekranda sabit kalır.

Elektronik mürekkep binlerce mikroskobik noktadan oluşur. Bir görüntüyü yaratmak için bu minik noktacıklar elektrikle tetiklenir ve sayfa ortaya çıkar. Bu kadar küçük bileşenlerle oluşan görüntünün netliği de  kağıt kadar keskin ve okunaklı olur.

Bir örnek üstünde seyrederek inceleyelim:

Kafa karıştırıcı olmadığını ümit ederek e-mürekkep teknolojisinin özünde elektrikle tetiklenerek oluşan ve ekranda yeni bir tetiklenmeye kadar (yani siz ‘sayfa çevirinceye’ kadar) öylece kalan görüntüler olduğunu açıklayarak toparlamış olayım.

Görüntüleri oluşturan kapsüller siyah ve beyaz olduğundan e-mürekkep doğası gereği renksizdir. Başka bir deyişle siyah ve grinin birkaç tonundan oluşur. Fakat Triton adlı yeni bir e-mürekkep teknolojisi işin içine rengi de sokmayı başardı. Onu da izleyelim:

Triton henüz erken dönem (ve pahalı) bir teknoloji olduğu için şimdilik aklımızda tutmakla yetinelim. (Ayrıca normalde okuduğumuz kitapların tamamına yakınının renksiz olduğunu da hatırlayalım)

“Tabletler varken ne gerek var?”

Tam bu noktada çok karıştırılan / sorulan bir konuya da açıklık getirelim: tablet bilgisayarlar ile e-kitap okuyucular tamamen farklı iki kategoridir! Bunları birbirine karıştırmayın ve birbirleriyle karşılaştırmayın.

Geleneksel tabletler kompakt bilgisayardır; internet terminalidir. Evet onunla bir şeyler de okuyabilirsiniz ama asıl amacı bu değildir. Ağır, kısa şarj ömürlü ve (retina display’e rağmen) arkadan aydınlatmalı olduğu için göz yorucudurlar. 5 saat kitap ya da e-kitap okuyabilirsiniz ama aynı süre tablette bir şey okuyamazsınız. Hiçbir şey olmasa kolunuz kopar (bir e-kitap okuyucu ortalama 190 gram, kategorisinde hafif kabul edilen iPad3 ise 650 gramdır)

Başka bir deyişle tabletler İsviçre çakısı, e-kitap okuyucuları ise Samurai kılıcıdır.

Öte yandan kimi e-kitap okuyucular için sayfa güncelleme hızları konusunda eleştirilere denk gelebilirsiniz. Bunun için yapacağınız karşılaştırma şu olsun: eğer alacağınız cihazın sayfa yenileme hızı gerçek bir kitabın sayfasını çevermenizden daha yavaşsa yeniden düşünün.

Şahsen sayfa yenileme hızı meselesinin bir kitapsever için yanlış bir kriter olduğunu düşünüyorum.

E-kitap tercih rehberi

Bu kategoride yapacağınız tercihlerde fazla bir parametreniz yok çünkü yine doğası gereği e-kitap okuyucuların aşağı yukarı hepsinin teknik özellikleri birbirine benziyor. Ama şu noktalara dikkat etmek faydalı olabilir:

  • Sahiden bir e-kitap mı? Bu başlangıç size komik gelebilir ancak e-kitap kategorisi arasında yer alan Nook ya da Kindle Fire gibi cihazlar aslında e-kitap okuyucu değil. Bildiğiniz küçük tablet bilgisayar bunlar. Yani yukarıda bahsettiğim hiçbir nimete sahip değiller. E-kitap okuyucu, e-mürekkep / kağıt ekranlı olur. Buna dikkat edin!
  • Hoşunuza gidiyor mu? Sahiden bir şeyin teknik kabiliyetleri bir yana elinizde tutmaktan hoşnut kalmanız çok önemli. Kimi zaman saatlerce tutup yüzüne bakacağınız bir cihazın öncelikle sizin için güzel görünmesi gerekiyor. Zira tasarım olarak çok farklı şekil ve renklerde ürünler var. Bence ilk kriteriniz bu olsun.
  • Hangi formatları destekliyor? Birçok e-okuyucu EPUB, PDF, DOC, TXT, JPG, PNG gibi temel dosya formatlarını destekliyor. Ancak kimileri CBR gibi bazı ara / açık formatları da destekliyor. Bunlar sizin için önemliyse (bu formatlarda bir arşiviniz varsa) bu ayrıntıya dikkat edin. Yoksa hiç dert etmeyin; internetten satın alacağınız ya da yükleyeceğiniz bütün kitapları hepsi okuyacaktır.
  • Ekran boyutu ne? E-okuyucuların büyük bölümü 5-6 inç arası ekrana sahip. Kindle DX gibi kimi modeller 9,7 inç boyuta çıkabiliyor. Aman dikkat: satın aldığınız şey bir tablet ya da bilgisayar değil. Daha büyük ekranın size sağladığı ekstra bir şey yok. E-kitaplar doğası gereği yazı karakterlerinin boyutunu küçültüp büyütebiliyor. Dolayısıyla 9 inç gibi büyük ekranlar size sadece çok daha yüksek fiyat etiketi ve ağırlık olarak dönecektir. Geleneksel bir kitabın boyutunu çok aşmayın. Her an el çantanızda ya da elinizde taşıyabileceğiniz, okurken tek elle tutabileceğiniz bir boyutu tercih edin (yani 5-6 inç arası).
  • İnternet desteği var mı? Burası kafa karıştırıcı ayrıntılardan biri. Bu cihazların kiminde göreceğiniz kablosuz internet erişim desteğinin esprisi bilgisayara ihtiyaç duymadan istediğiniz anda (örneğin tatilde plajda güneşlenirken) aklınıza gelen bir kitabı satın almanız. Ama internet erişimi bazen bu cihazı bir internet tarayıcısı olarak kullanma niyetini tetikliyor. O zaman da sorun çıkıyor. Çünkü bu cihazlar özünde bunun için yaratılmamış ve bugünün modern teknolojili / zengin içerikli web sayfalarında sorun çıkarıyorlar. Ama bence internet erişimi kesinlikle faydalı ve gerekli.
  • Dokunmatik ekranı var mı? Şahsen benim tercihim dokunmatik olmayan ekranlardan yanaydı. Çünkü kitabı elde tutarken ekrana değmeme stresinin beni yoracağını düşünüyordum. Ancak yeni nesil cihazların neredeyse tamamı (kapasitif) dokunmatik yüzeyli. Bu yüzden sağ ve solunda tutarken avcunuzun ve başparmağınızın denk geleceği alanın geniş olmasına dikkat edin. Yoksa yanlışlıkla sayfa değiştirip durur, sinir olursunuz.
  • Bellek meselesi. E-kitapların metin ağırlıklı olduğunu unutmayın. Yani 2GB bellek, binlerce kitap demek. Fazla belleğin size bir hayrı yok. Dünyanın bütün kitaplarını yanınızda taşımayacaksanız bu konuyu göz ardı edebilirsiniz. Zaten birçok modelde microSD kartlarla belleği 16GB-32GB aralığında arttırabiliyorsunuz.
  • Kindle? Bu pazara oldukça geç giren internetin en büyük kitap satıcısı Amazon’un Kindle serisi en popüler e-kitap okuyucuların başında yer alıyor. Dolayısıyla herkesin aklına ilk gelen onlar oluyor. Ancak bu cihazların Türkiye’ye resmi satışı yok (Afganistan’dan Vanatu’ya kadar olmasına rağmen!). Dolaylı yollarla getirtmek elbette mümkün. Ama sitenin Türkiye’ye e-kitap satışı da yok (Amazon’da sahte bir ABD adresi girerek bütün e-kitapları satın alabilmeniz mümkün elbette. Kitap transferi elektronik olduğundan hiçbir sorun olmuyor). Amazon dışında satın aldığınız (örneğin Türkçe) kitapları aktarmanız da dertli yöntemlerden geçiyor.  Ancak Amazon’un dev Kindle kütüphanesindeki kitapların da başka e-kitap okuyuculara aktarılması için bayağı takla atmak gerektiği konusunda uyarıda bulunayım. Sonuçta tercih sizin.

Nereden alırım?

Bir cihaz sahibi olduktan sonra e-kitap satın alabileceğiniz birkaç yerli kaynak sıralayayım.

(Bunlar büyük ‘yasal’ arşivler. Elbette e-kitabın da korsanı var.)

Kişisel tercihim

Doğumundan bu yana takip ettiğim bu alana adımımı oldukça geç attım (öncesinde birçoğunu test etme imkanım olmuştu elbette). Geçen haftaki ‘Vespa ile Roma Turu‘ kapsamında vergi iadesi (tax-free) ile yaklaşık 150 avroya bu alandaki en eskilerden Fransız markası Cybook’un Bookeen Odyssey modelini aldım.

Cybook Bookeen Odyssey

Bu ürün e-mürekkep teknolojisindeki yeni standart olan Pearl (İnci) ekranına sahip. 2010’da tanıtılan ve ilk olarak Kindle DX’te kullanılan bu yapıyı kağıttan ayırt etmeniz çok zor. Gayet keskin ve okunur. Texas Instruments tarafından üretilen Cortex A8 işlemcisi son derece hızlı. Sayfa çevirmeleri anlık gerçekleşiyor (hatta hızlı sayfa tarama diye bir özellik var). Dokunmatik ekranlı ve wifi özellikli. İhtiyaç duymadım ama MP3 çalabiliyor. Ayrıca fotoğraf galerinizi de yansıtabiliyor. Kitapçığında tek şarjla 1 ay çalıştığını iddia ediyor ama henüz 1 ayını doldurmadı (ve pil ibresi henüz oynamadı bile!). Bilgisayara beraberinde gelen micro USB kablosuyla bağlanabiliyor. İçerik korumalı (DRM) olmayan dosyaları sürükle / bırak yöntemiyle atabiliyorsunuz. Diğerlerinin yöntemini İdefiks güzelce anlatmış.

Cihazı satın aldığım akşam otel odamda kullanmaya başladım (içinde 100’e yakın bedava kitapla geliyor). Size o andan itibaren bugüne kadarki durumu tek bir cümleyle özetleyeyim: hayatım değişti! Durum kesinlikle bu.

İnternetten bir kitap aldıktan sonra kargo bekleme eziyeti bitti. Kitabı alıp anında okuyabiliyorum. Türkçe e-kitap sayısı da hiç fena değil (ve genişliyor). Fiyatlar hala mantıksız ama razıyım. Okuma oranım ciddi şekilde arttı, keyfim katlandı. Kitaplardan aldığım notlar artık çok daha kolay. Kütüphanemdeki tıklım tıkış kitapların tamamını bu cihaza aktarmayı gerçekten çok isterdim.

(Üşenmeseydim bir video inceleme yapacaktım ama üşendim. Üstelik e-kitap okuyucunun mevzuu da yazma-okuma şeklinde olmalı, değil mi?)

Sonuç: Okumaktan keyif alıyorsanız MUTLAKA bir e-kitap okuyucu denemelisiniz.


Yorumlar

53 yanıt

  1. Caner avatarı

    Size önerim Nook Sipmle Touch kesinlikle çok iyi, bir aydan fazladır kullanıyorum çok memnunum. Türkiye’den e-ticaret sitelerinden 200 – 270 TL arasında bulunabiliyor.

    Buyurun kendi incelemem ; http://cediaries.blogspot.com/2012/06/nook-simple-touch-inceleme.html

    Umarım e-kitap okuyucular daha fazla yayılır da bizde daha fazla Tükçe kitap bulabiliriz.

  2. halikarnas avatarı
    halikarnas

    öncelikle söylemem gerekir ki kindle için format problemi var. idefix’ten satın aldığınız bir e-kitap ı kindle’da okuyamıyorsunuz.

    önemli pek çok marka henüz ülkemizde resmi yollardan satılmıyor. garanti – tamir gibi olanaklar çok kısıtlı.

    bu cihazlar için bana kalırsa en önemli parametre sağlamlık. yanınızdan eksik etmeyeceğiniz, şarjı bitmeyen içinde binlerce kitap taşıyan cihazınız kolaylıkla darbelerden etkilenecektir. cep telefonunuzdan çok daha hassas cihazlardır bunlar. ve tamirini yapan yok direk çöpe gider ekranı kırılmış bir ebook reader.

    şarj konusunda hemen hemen aynı şeyleri vaat ediyorlar. fakat ekranda çözünürlük kadar önemli bir diğer özellik kontrast. ekran kontrastının olabildiğince yüksek olmasına dikkat edin.

  3. Mert Bulan avatarı

    Önceden e-kitaplara pek sıcak bakmıyordum ta ki seyahat etmem gerektiğinde yanımda taşımak istediğim kitapların ağırlığını görünceye kadar. Şu kitabı da bunu da okurum derken bavulda kıyafete yer kalmamaya başladı. Sen de tavsiye ettiğine göre artık e-kitap okuyucusuna geçme vakti geldi demektir.

    E-kitap okuyucuları hakkında neredeyse hiç fikrim yoktu. Bu yazı sayesinde baya bir şeyler öğrenmiş oldum. Teşekkürler.

  4. Aysun avatarı
    Aysun

    Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.

    Ben kitap okumayı ve kitabın kokusun seven biri olarak hiç düşünmüyordum. Fakat sizin yazınızı okuduktan sonra devamlı çantamda taşıdığım o kalın kitapların ağırlıklarından şikayetçi olduğumu düşünerek bende hemen almak istediğimi anladım. Memnun kalacağımdan da eminim.

    Tekrar yazı için çok teşekkürler.

  5. Fatih avatarı
    Fatih

    Harcadigin vakite degmis bir yazi olmus gercekten, tesekkurler.

    Ipad alirken e-kitap okuma probleminin de ortadan kalkacagini dusunmustum, tabi bu yaziyi okuyana kadar. Bir yerde okuduguma gore yeni retina display sozde gozu yormuyormus ama bir kullanici olarak bunun dogru oldugunu dusunmuyorum, ozellikle beyaz arka plan uzerindeki yazilari okumak gozleri inanilmaz yoruyor.

    Gelsin yeni bir cihaz daha 🙂

  6. Emre avatarı
    Emre

    Serdar bey’in 150 avroya aldığı cihazı Türkiye’den almak istesem 550 lira ödemek zorundayım.
    Gerçi vergi iadesi almış; ama bunu eklediğinizde bile ciddi bir fark olması beni çok rahatsız ediyor.

    http://www.idefix.com/poster/bookeen-cybook-odyssey-e-kitap-cihazi/tanim.asp?sid=DIDKT52DUO4O269WMQ92

  7. Aylin Parakos avatarı
    Aylin Parakos

    Bugune dek okudugum en guzel e-okuyucu yazisi. Okuma hayatimi degistirmeye aday. Bilinc akisikliginiz eksilmesin.

  8. Korhan Erdem avatarı
    Korhan Erdem

    Teşekkür etmeden geçemeyeceğim, çok faydalı bir yazı olmuş…
    Teşekkürler….

  9. eminoğlu avatarı

    Okunan kitap üzerine not alma imkanı var mı?

    1. MserdarK avatarı

      Evet. Hemen hemen her okuyucuda var.

  10. […] konudaki karpuz kabuğu aklıma Serdar Kuzuloğlu’nun yazısıyla düştü. Zamanında (2006-2008) bu konuyla epey ilgiliydim. YFYİ adındaki güzide teknolojik […]

  11. […] okuyorum. Bir insanın en büyük yatırımının okumak olduğuna inanıyorum (üstelik artık daha keyifli bir okuma platformum da var)Kalan zamanımı da aileme; özellikle bana hiçbir zaman doymayan çocuklarıma […]

  12. Hakan Saglam avatarı

    Bir de http://kitapmetre.com/ diye bir site var, istediginiz kitabi e-kitap diyerek arayabiliyorsunuz..

  13. […] bir şort,Yazı yazacaksam iPad ve klavyem. Her durumda kitap(lar) ya da yeni (gazi) oyuncağım Cybook.İşte bu kadar. Terlik yüzünden çorap derdinden de kurtulmuş oluyorum. Size az gelebilir ama […]

  14. rıdvan avatarı

    Serdar Bey’in bilgisine ve kişisel tecrübesine dayanarak bende hemen bir Cybook Bookenn Odyssey aldım. Ve çok memnunum. Anladım ki Fransızların arabadan daha iyi becerdiği teknolojik ürünleri mevcut. Bu memnuniyetimin bir başka sebebi de aslında farklı markaların ürünlerini seçen kullanıcıların yorumu. Zira bir çoğu aldıkları okuyuculardan çokta memnun değiller. Bu durum da hatalı tercih ihtimalinin yüksek olduğu bir ürün gamında “doğru tercih” hayat kurtarıyor. Blogumda cybook ile ilgili deneyimimi anlatmaya çalıştım; http://www.yazarkafe.com/icerik/430179/eee-kitaptan-e-kitaba.htm Eee şimdi e-devletten bir beklentimiz var tabii ki; e-meclis toplandığında, e-milletvekilleri hazırlasınlar yasa taslağını da e-kitaptaki vergi düşsün yüzde 8’e. Yoksa e-oylar, geri dönüşüm kutusuna 🙂

    1. Ertuğrul avatarı

      “Tablet varken ne gerek var?” kısmı özellikle aydınlatıcı… E-okuyucuları duyan birçok kişinin bu soruyu sorduğuna ve soracağına eminim.

      Retina ekran, not alma ve işaretleme, sayfa çevirme efekti gibi özellikleriyle ilk bakışta büyülendiğim iBooks’un iPhone ve iPad kullananlar tarafından ne kadar kullanıldığına ilişkin bir istatistik olsa ilgimi çekerdi.

      Şahsen tabletleri dizüstü ve masaüstü PC’ler varken gerekli bulmasam da ve akıllı telefonları İsviçre çakısı olmaya daha fazla yakıştırsam da, karşılaştırma bağlamında “Tabletler İsviçre çakısı, e-kitap okuyucuları ise Samurai kılıcıdır.” sözünüzü çok beğendim. Elinize sağlık.

  15. […] Yeri gelmişken, bu cihazın öncüsü Jeff Bezos abimize de hayır duaları e-mail, telefon yada telapati yoluyla iletmekte fayda var. Sağolsun. Okuma eylemine ciddi bir katkısı oluyor. Neden derseniz bir kere cihaz ince&hafif ve binlerce kitabı bünyesinde tutabiliyor. İnternet bağlantısı sayesinde devasa Amazon arşivine ulaşabiliyorsunuz. E-Ink teknolojisi sayesinde ise bilgisayar, cep telefonu ve tablet piyasası ile okumaktan daha farklı bir konumu var. Yani anlatmakla bitecek türden değil. Ancak burada da Serdar Kuzuloğlu’nun son yazılarından olan yazısını genel anlamda e-okuyucuları iyi özetlediği için paylaşmakta fayda görüyorum. Buyrunuz. […]

  16. […] E-kitap okuyuculara giriş ve tercih rehberi […]

  17. […] olan(birçok kimliği var ama şimdilik bunu kullansak yeter sanırım) Serdar Kuzuloğlu’nun e-kitap okuma süreciyle ilgili yazısını okudum önceki hafta. Bu yazısında ekran görüntüsünü de paylaşmış […]

  18. tamer aktaş avatarı

    Odssey’in pdf dökümanlarındaki performansından memmun musunuz peki ? Araştırdığım kadarıyla çoğu pdf a4 boyutlarında olduğu için bir okuma deneyiminden çok google maps’te gezinme benzeri bir his veriyor.
    Eğer bi dönüşüm işlemin tabi tutuyorsanız da kullandığınız araçları bilmek isterim. teşekkürler

    1. MserdarK avatarı

      PDF yapı itibariyle sabit bir format olduğundan hiçbir e-okuyucuda tatminkar sonuç almanız mümkün değil. Ancak Calibre ile uygun formatlara dönüştürmek her zaman mümkün.

      1. Yusuf avatarı
        Yusuf

        4 yıl olmuş. Hala Akademik öğrenciler için daha çok PDF amacıyla üretilmiş bir ürün yok mu hocam? Alanım belgeler çizim falan içermiyor ama hemen hemen tamamı taratılmış doktora tezleri ve makaleler. A4 boyutunda yani. Sony’nin ürettiği DPT S1’e baktım, o da çok pahalı. Onun dışında önerebileceğiniz bir cihaz var mı? Üzerinde not almaya gerek yok, rahat rahat okunsun yeter 🙂

  19. Halid 'El-Fakir' avatarı
    Halid ‘El-Fakir’

    Serdar Bey,
    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.
    Ben de üç yıldan fazla zamandır Sony PRS-505 okuyucuyu kullanıyorum ve kapağını her açtığımda bu aleti almakla ne kadar iyi bir iş yaptığımı düşünüyorum. Almadan önce bir hayli araştırma yapmıştım doğal olarak. En çok zorlandığım konu ekranın dokunmatik olup olmaması ile ilgiliydi. Pek çok kullanıcı yorumu ve ekran göüntüsü karşılaştırmasından sonra dokunmatik olmayan modeli seçtim. Hâlâ var mı bu tür modeller, emin değilim ama bir e-mürekkep cihazı almayı düşünenlere naçizane tavsiyem dokunmatik olmayan modeli tercih etmeleri. Zira e-mürekkep panelinin üzerine eklenen ‘kapasitif’ paneller yazının netliğini (ya da karşıtlığını) azaltıyor. İki cihazı yanyana koyunca fark bariz şekilde ortaya çıkıyor. Amaç kitaba en yakın okuma deneyimini elde etmekse bu konu önemli bence.

  20. […] derdi olmaması ne güzel bir şeymiş! İlk fırsatta onunla ilgili izlenimlerimi de yazacağım (YAZDIM). BONUS-2: Puro alışverişinde bizim Free Shop’ta daha önce tatmadığım bir şey […]

  21. […] E-kitap okuyucum yüzünden epey alıştığım tıkla, satın al, yükle, oku döngüsünden sonra bir kitap teslimatını 6 gün beklemek epey koydu. […]

  22. Ahmet avatarı
    Ahmet

    Merhaba,
    Şu an aşağıdaki modeli internette satın almak için buldum.Tavsiye edermisiniz.

    Bookeen Cybook Orizon Multi-Touch Ekranlı WiFi E-Kitap Okuyucu

  23. nasıl yapıcam tr avatarı

    Bu zor,sıkıcı kış günlerinde kitaba bir U dönüşü yapmışken,e-kitap okuyucu ve e-kitap linkleri ile beni yine cezbettiniz.Yorumlarda verilen e-kitap linklerinede ayrıca teşekkürler.

  24. Kamil avatarı

    iPad’i olan birisi olarak e-kitap okuyucu aldığımda aralarında ki farkı daha rahat anladım. E-kitap’larda beni en çok etkileyen şey ise ekranın her açıdan net görünmesi (yani parlamaması) ve şarjının aylarca süre dayanması oldu.

  25. AmerikadanAdrese avatarı

    Bilgilendirici bir yazı olmuş,emeğinize sağlık. Kindle amazon servislerinde avantaj sağlaması ve yansımayan-göz yormayan ekranı ile en mantıklı seçim gibi ancak diğer markalara göre..

  26. baybars aydın kocatürk avatarı
    baybars aydın kocatürk

    Teşekkür ederim,
    Yazınızdan çok faydalandım,vede ı adet cybook sipariş ettim sanırım seyahatlarda rahat edeceğim.Bu arada bir şey sorayım,Kültür bakanlığı sitesinden bilgisayarıma indirdiğim kitaplarıda e kitabımda okuyabilecekmiyim?

  27. Kaan avatarı
    Kaan

    İnceleme için çok teşekkürler. Sizin ve yorum yazan arkadaşların aksine ipad ile kitap ve PDF formatinda dergi okumaktan çok memnunum. Ancak bir ereader’ı elime alıp denemisligim yok. Eminim fark vardır. Benim merak ettigim şey şu; acaba bu readerlarla idefix’de. Nasıl kitap satın alıp cihazınıza indiriyorsunuz? ipad’da bir uygulama var ve bununla hesabınıza login olup indirebiliyorsunuz. Ereaderlarda da böyle mı acaba?

    1. MserdarK avatarı

      Bu konuyla ilgili bilgiler kitap satış sitelerinde var zaten. Genellikle Adobe Digital Editions kullanılıyor. Kindle’a CRM kilidini kırıp yollamak isterseniz de başta Calibre olmak üzere pek çok seçenek var.

  28. […] okumaya giriş yapacaklara çok güzel bir yazı tavsiyem var. Onu mutlaka okuyunuz. Türkiye’de e-kitap satan internet siteleri ile uyumlu olmasına […]

  29. […] reader seçimi üzerine Serdar Kuzuloğlu’nun harika bir yazı yazmış. Okumanızı tavsiye ederim. Okuma alışkanlığını ciddi değiştiren birşey. Ancak, […]

  30. Kutluhan Metin avatarı

    Yazınız için teşekkürler. e-kitap okuyucularla bu yazı sayesinde tanıştım diyebilirim. Kısa bir süre sonra bir Cybook Opus edindim. Yaklaşık 4 5 aydır da kullanıyorum. Kullanıcı deneyimimi blogumda aktarmaya çalıştım, yeni ürün alacaklara faydası olabilir: http://kmetin.blogspot.com/2013/07/cybook-opus-unboxing.html

  31. […] bir ekranda, bu kadar hafif bir cihazda, bu kadar çok şey taşımak inanılmazdı! Bu konuyu uzun uzun yazdığım için tekrar etmeye gerek duymuyorum. (E-kitap, e-mürekkep nedir merak ediyorsanız o yazımı […]

  32. […] derdi olmaması ne güzel bir şeymiş! İlk fırsatta onunla ilgili izlenimlerimi de yazacağım (YAZDIM). BONUS-2: Puro alışverişinde bizim Free Shop’ta daha önce tatmadığım bir şey […]

  33. Mehmet D. avatarı
    Mehmet D.

    E kitap Okuyucudan ziyade Türkçe kitap bulabilmek problem şöyle ki eskiden okumaya başladığım fakat bitiremediğim seriler var. Şimdi bu serilerin kitaplarını satın almak istediğimde bu işin ticaretini yapan sitelerde bulamıyorum fakat çeşitli platformlar üzerinde aradığımda pdf txt doc formatlarında kitapları bulabiliyorum. Neden illegal yollar ile istediğim kitabı bulabiliyorken legal yollar ile kitap bulmakta zorlanıyorum anlamıyorum. Bu konuda yayın evlerinin eksiklerinin olduğunu düşünüyorum. Seri kitapların fanları çalışıyorken onlar fırsatları kaçırıyorlar

  34. Muge avatarı
    Muge

    Bu yaziyi okudugumdan beri yaklasik 2 aydir arastirma yapiyorum bir tamam bu diyorum bir vazgeciyorum. Forumlar cok karisik. En sonunda bir umut sizden ya da bilgili birinden cevap gelir diye buraya yazmaya karar verdim. Ben sadece Turkce kitap okuyacagim, hafif ve ucuz bir e-book reader almak istiyorum. Tavsiye veren olursa coook mutesekkir olurum.

  35. hamza avatarı
    hamza

    Faydalı bir yazı teşekkürler.

  36. bülent avatarı
    bülent

    kütüphanemin en ön sıralarında yer alan bir kaç türkçe kitabımı e-kitap formatlarında bulamayınca hemen vazgeçtim. çok saçma.

  37. […] Yeni satın aldığım e-kitap okuyucunun bahanesiyle e-kitap, e-mürekkep meselesine yönelik uzun bir bilgilendirme ve izlenim paylaşımı.  […]

  38. Sinan avatarı
    Sinan

    Merhaba Serdar Bey , aldığınız Cybook Odysey modelindeki gece okumalarındaki performansı nasıl acaba ?

  39. […] ‘tüketiminin’ mümkün olduğunu bir İtalya seyahatinde aldığım e-kitap okuyucu Bookeen Cybook Odyssey ile fark etmiştim. E-kağıt tablet gibi değil. Gözü yormuyor, acıtmıyor, güneşte […]

  40. […] da bir ekrana sahip meşhur Yota Phone’un ikinci versiyonu gün sayıyor. Arka ekran e-mürekkep teknolojisine sahip olduğu için parlama / göz yorma gibi dertlere sahip değil. Yani sonunda hem […]

  41. […] E-kitap okuyucum yüzünden epey alıştığım tıkla, satın al, yükle, oku döngüsünden sonra bir kitap teslimatını 6 gün beklemek epey koydu. […]

  42. […] da bir ekrana sahip meşhur Yota Phone’un ikinci versiyonu gün sayıyor. Arka ekran e-mürekkep teknolojisine sahip olduğu için parlama / göz yorma gibi dertlere sahip değil. Yani sonunda hem […]

  43. Mehmet Ortaç avatarı

    E-kitap okuyucular son dönemde ciddi anlamda pahalılandı. Bir anda bu kadar artışın olma sebebi gerçekten ilginç. Bir de Türkiye’deki yayın evlerinin e-kitap okuyucularını çok fazla önemsemiyor oluşu rahatsız edici. Yeni çıkan kitapların e-kitaplarını hazırlamaları çok uzun zaman alıyor. Hatta yüzde 98 gibi bir oranda kitap e-kitap olarak yayınlanmıyor. Ancak çok tutmuş bir kitap ise yasal olmayan yollardan e-kitabı üretilip dağıtılıyor. Bu konuda yayın evlerinin daha fazla özen göstermesi önemli.

  44. […] okuyabilirsiniz (e-kitap okuyucu ile tabletler arasında tül perde ile panjur kadar fark olduğunu hatırlatmak isterim). Ben yaklaşık 5 senedir gayet memnun bir şekilde Kindle Paperwhite kullanıyorum (şimdi […]

  45. […] kadar da enerji harcamadan haftalarca, aylarca enerji harcamadan ekranda sabit kalır. (Kaynak: mserdark ) Bu özelliklerinden dolayı hem şarjı çok uzun gidiyor, hem de istediğiniz kadar bu […]

  46. […] kitap okuma uygulamaları, sırf “sadece” kitap okuma üzerine geliştiriliş e-book’lar, tabetlet, sadece kitaplar üzerine kurulu kitap özeti yayınlayan siteler, kitaplardan […]

Görüşlerinizi paylaşın: