Not tutma kültürü ve Evernote

Evet, beyin bedava ama bunca şeye maruz kaldığımız bir hayatta her şeyi hatırlamayı ummak da haksızlık. Şifayı paylaşıyorum; lütfen not edin.

El yazım hiçbir zaman güzel değildi; zamanla daha da kötüleşti. Yine de her dönem takıntılı bir not tutma hastasıydım. Takıntı kelimesini öylesine kullanmadım. Kaydetme iştahı bir yana; kendime has çabalarım da vardı.

Örneğin ilkokul yıllarında -o dönem sahip olduğum en değerli şey olan- kol saatimin içinde, birkaç kez katlanmış minik bir kağıtta (içeriğini şu an hatırlayamadığım) ve kendime ait bir şifreyle yazdığım notlar olurdu (yıllar sonra Death Note ile karşılaştığımda ne kadar şaşırdığımı tahmin edebilirsiniz). Üstelik o saat içindeki notları her hafta büyük bir özenle yenilerdim. Dahası notlarımın hepsi -niyeyse?- şifreliydi. Kripto için kullandığım ve matah bir şey sandığım yöntemin tarihinin en eski (ve basit) Sezar metodu olduğunu çok sonraları öğrenecektim.

Yıllar boyu defterlere, kağıtlara aktardığım notların tamamı farklı sebeplerle yitip gitti (oysa şimdi nasıl da isterdim göz atmayı). Bilgisayarıma aktardıklarım ise bir hırsızlık sonucu beni terk etti. O günden sonra tamamen internet (bulut) tabanlı seçeneklere yöneldim.

Bu arayışta kullandıklarım arasında beklentilerimi en iyi şekilde karşılayan Evernote oldu. Profil bilgime göre 24 Mayıs 2009 tarihinden bu yana kullanıyormuşum (Evernote’un kuruluş tarihi 24 Haziran 2008). Tahmin edeceğiniz üzere aradan geçen 6 sene boyu sayısız güncelleme ve yeni özellikle güçlendi ve her yeniliğiyle beni biraz daha içine çekti.

Şimdi hem kategoriler halinde not tutma meselesine hem de Evernote’un sunduklarına bakalım (dilerseniz aşağıdaki ‘neden / niçin/ faslını atlayıp doğrudan Evernote ayrıntılarına geçebilirsiniz).

Neden not alıyoruz?

  • Bu sorunun cevabına yönelik internet çağı sakinleri büyük ve haklı bir ikilemde. Aradığımız zaman her şeye ulaşabiliyorken not tutmaya gerek olup olmadığı son derece makul bir şüphe. Ancak bu fikir arama sonuçlarının gerçekten, idealinde olması gerektiği gibi en faydalı, işe yarar sonuçları döndürdüğüne yönelik naif bir iyimserlikten besleniyor. Dolayısıyla yanlış. Google ve türevleri arama motoru optimizasyonu (SEO) yapan siteler tarafından sürekli istismar ediliyor. Bu yüzden makbul bilgiye ulaşınca kenarını kıvırmak, araya bir kağıt sıkıştırmak, altını çizmek,kesip bir kenara koymak gerek.
  • Makbul bilgiye denk gelince bookmark / yer imleri ile sabitlemek de var ama bu yöntem sadece internette içeriklerin ne büyük hızla yer değişip silindiğini bilmeyenlere bir şey ifade eder.
  • Esas unutulmaması gereken konu: her türden bilgi internette yok! Bazı şeyleri sıfırdan sizin yazmanız gerekiyor.
  • Düzenli ve sistemli not tutma, ilgi alanlarınıza yönelik sürekli büyüyen bir kelime / fikir bulutu oluşturur. Üstünden geçtikçe birleşim ve kesişimlerinden yeni fikirler yeşerir.

Nasıl not tutmalı?

  • Not tutmanın amacı ileride bir sebeple kaynak olarak kullanacak veri yığınları yaratmak. Dolayısıyla iyi bir planlama şart. İlk adım kategori ve anahtar kelimeleri belirlemek olmalı. Örneğin benim an itibariyle 15 ana kategoride (Evernote’taki ismiyle Not Defteri) toplam 1368 notum bulunuyor. Bunlar da 162 etiket ile alt kategorilere ayrılıp birbiriyle ilişkilendiriliyor.
  • Not tutarken detaya boğulmayın ama zihninizin çok nankör olabileceğini de unutmayın. Seneler sonra okuduğunuzda hatırlamak zorunda kalacağınız ayrıntılardan kaçının. Bir not ile ilgili önemli ne ayrıntı varsa o nota ekleyin ya da o ayrıntıyı içeren başka bir notla bağlantı kurun (Evernote’ta notları birbirine bağlamak / link vermek mümkün. Ve ister inanın ister inanmayın bunda biraz benim de payım var).
  • Düzeninizi her zaman değiştirebilirsiniz ama planlı bir başlangıç sonrası için zaman kazandırıcı olur (fikir vermesi için aşağıda kendi düzenimi paylaşacağım).

Uygulama tercihini nasıl yapmalı?

  • Not tutmak için web ve uygulama tabanlı, ücretli-ücretsiz birçok seçenek var. Sizin beklenti ve kullanım şeklinize en uygun olanı seçin. Ancak ne yaparsanız yapın tercihinizi işi sadece not tutmak olan bir şirketin hizmetinden yana kullanın. ‘Arada şu da olsun’ kafasıyla bu konuya eğilen her hizmet ince bir buz tabakasında yürüyor demektir. Yarın kafası başka şeye kayarsa, sizin uygulamanın ucunu bırakır; daha da fenası kapatır (Reader’ın Google’a ne yükü vardı mesela?).
  • Akıllı telefonunuzun içinde mutlaka bir not tutma uygulaması vardır. En kötüsü Android ve iOS’in standart uygulamaları da işe yarar. Ama unutmayın; ileride başka bir telefon markasına ya da işletim sistemine geçebilirsiniz. Arşivinizi taşıyabilecek misiniz? Çok az uygulama buna izin veriyor. Hadi diyelim taşıdınız; yeni uygulamanız o verileri kabul edecek mi?
  • Tercih edeceğiniz uygulamanın hem web tarayıcınızda hem de kendi uygulamasıyla kullanılabilmesi sizin avantajınıza olacaktır. Hele bir de internet üstünden eşleşme (senkronizasyon) desteği sunuyorsa ne ala (böylece cihazınızı kaybettiğinizde -benim gibi- arşivinizi de kaybetmezsiniz).
  • Not uygulamasına yönelik en önemli ayrıntı mobil uygulaması. Sürekli yanınızda (sokakta, tuvalette, yatakta) taşıyacağınız tek cihaz cep telefonunuz. Dolayısıyla hem okuma hem de yazma konusunda kullanışlı bir mobil uygulama hayati derecede önemli.

Neden Evernote?

  • Kurulduğu günden bu yana tek işi basit, işlevsel ve güvenli bir not tutma platformu oluşturmak ve başka hiçbir şeye kafa yormadı.
  • Eski sürümlerine kefil olamam ama ulaştığı son nokta arayüz tasarımı olarak kesinlikle kusursuza yakın.
  • Birçok farklı uygulama, yazılım ve donanım tarafından destekleniyor.
  • Android, iPhone, iPad, Windows gibi bütün ana platformlara özel uygulaması var. Uygulama olmasa bile (örneğin Linux kullanıcıları için) mobil web arayüzü de hiçbir ayrıntıda eksik değil.
  • Ek uygulamalarla isteğe bağlı çözümler sunabiliyor. Kartvizitlerin tek tıklamayla fotoğrafını çekip rehbere eklemekten IFTTT kuralları yazmaya kadar son derece geniş bir yelpazeye sahip (ben daha önce tanıttığım Clearly dışında bir uygulama kullanmıyorum).
  • Plus ve Premium gibi ücretli seçenekleri var ancak ücretsiz temel sürümü de gayet yeterli. Ücretsiz sürüm ayda 60MB not ekleme imkanı sunuyor ki eğer notlarınızı HD video olarak kaydetmiyorsanız yazarak böyle bir kapasiteyi aşmanız mümkün değil (60MB 62 milyon 914 bin 560 karakter ediyor). Diyelim ki bolca fotoğraflı, sesli notlar derlediniz (örneğin seyahatinizde) bir sonraki ay 60MB daha hakkınız oluyor. Bunu internet kotanız gibi düşünebilirsiniz.
  • Ücretli üyeliğin en büyük nimeti offline kullanım. Yani internet bağlantınız olmadığında da notlarınıza ulaşabiliyorsunuz. Bazen -örneğin uçak seyahatlerinde- bu gerekli olabiliyor. Aramalarda PDF dosyalarının içeriğini taramak da ücretli sürümde var ve benim gibi sürekli rapor toplayıp arşivleyen biri için iyi olabiliyor. Kimileri için -kem gözleri uzak tutmak için- uygulamaya şifre (PIN) koyma da önemli olabilir. Bunun için de ücretli üyelik gerekiyor.
  • Bu kadar anmışken ekleyelim: Plus üyelik yıllık 25, Premium üyelikse yıllık 45 dolar. Yani en pahalı üyeliğin bedeli aylık 3,75 dolar. Bana sundukları karşılığında lafını bile etmeyeceğim bir bedel.
  • Türkçe desteği var.

Sizin mutlaka kendinize göre bir kullanım şekliniz olacaktır ama ben kendiminkini kafanızda bir şekil oluşturması açısından yine de paylaşmak istedim.

Öncelikle günlük cihazlarımı sıralayalım. Ana bilgisayarım bir iMac, dışarıda iPad Air ve nadiren (taşımaya üşenmezsem) Macbook Pro kullanıyorum. Telefonum Android işletim sistemi kullanıyor. Hepsinde Evernote’un kendi uygulaması yüklü (Kayıt sonrasında kullanıcı adı ve şifrenize ek olarak Google Authenticator desteğini de açmanızı şiddetle tavsiye ederim. Böylece şifrenizi kaptırsanız dahi hesabınıza girilemez).

Önce Apple uygulaması üstünden not defterlerimin düzeniyle başlayalım.

evernote-deflerler-mac
Evernote’un Mac uygulamasındaki not defteri listesi.

Tıklayıp büyütebileceğiniz bu görselde inceleyebileceğiniz gibi bütün notlarım Kara Defter, Alıntılar, Sunum Notları, Tekno Kültür, Blog, Eğitim, Projeler, Danışmanlık, Cannes Lions, Kişisel Bilgiler, Radikal Yazıları, Haberler, Genel Bilgiler, Fikirler ve Seyahat Notları şeklinde 15 deftere dağılıyor. Bunları kategori olarak da düşünebilirsiniz (sol kolonun üst kısmında sık kullandığım notların kısayollaru var).

Notlar bu defterler içinde listeleniyor. Bir defter oluşturmadan kullanmak da mümkün ama bunun uzun vadede pek akıllıca olmayacağını tahmin edersiniz.

Dilerseniz Atlas menüsü altından notlarınızı lokasyonlara göre de sıralayabilirsiniz (özellikle seyahatlerdeki notlar için çok işe yarıyor).

evernote-atlas

Gelelim etiketlere (tags). Etiketler tuttuğunuz her notun içeriğini tanımlamak için kullanılan anahtar kelimeler. Hiçbir sınır yok fakat ne kadar az olursa o kadar iyi. Bendeki liste aşağıdaki gibi (bazılarını bu yazıyı bitirince elden geçirip eleyecek / birleştireceğim).

Evernote etiketleri

Bazı etiketlerin alt grupları olduğuna dikkat çekerim. Yani etiketleri yukarıdaki ‘öngörü’ başlığı altında göreceğiniz gibi kendi içlerinde ayrıca alt etiketlerle kategorize edebiliyorsunuz.

Evernote’un bir not üzerinde davet ettiğiniz kişilerle yazışıp ortak düzenleme yapabildiğiniz Chat ve web üstünden notları (herkesle ya da seçtiğiniz kişilerle) paylaşarak yayınlama hizmeti -Google Docs kadar gelişmiş olmasa da- işe yarıyor (örnek olsun diye 2012’de ITU ile ilgili yazdığım bir haber için taslak hazırlık notlarımı paylaşıyorum).

Evernote’u not tutmanın yanısıra aynen Pocket gibi webden makale kırpmak için de kullanabilirsiniz (örneğin benim ‘alıntılar’ başlıklı defterim tamamen bu tip notlardan ibaret). Bunun için Evernote’un tarayıcı eklentisi mükemmel bir çözüm. Dilerseniz tüm sayfayı, dilerseniz belirli bir bölümünü kırpıp, aktarmadan önce etiketleri ve hangi deftere gireceğini belirleyebiliyor, önemli yerleri işaretliyor ya da önemsiz gördüğünüz kısımları atabiliyorsunuz.

Evernote’un en beğendiğim ayrıntılarından biri de web arayüzü. Bu kadar ferah, gereksiz ayrıntıları gerekene kadar ustaca gizleyebilen ve işlevsel çok az örneğe rastladım. Bir de siz bakın:

Evernote web arayüzü

Başlamışken diğer arayüzleri de gösterelim (Mac uygulaması ve web tarafını yukarıda gördünüz zaten). iPad uygulaması şöyle:

Evernote iPad

Android arayüzü de aşağıda (iPhone uygulaması hemen hemen iPad ile aynı. Hatta ilginç bir istisna olarak Android sürümü-bence- çok daha başarılı):

Yazı yine uzamış da uzamış. Yavaştan toparlayalım.

Yukarıda da belirttiğim gibi Evernote notlarınızı tutmak, arşivlemek için seçeneklerinizden sadece biri. Seçiminizi yaparken ‘Uygulama tercihini nasıl yapmalı?’ başlığında anlattıklarımı dikkate almanızı tavsiye ederim.

Son hatırlatma: Not konusunda mesele bir şeyler yazmak, biriktirmekten öte onları gerektiğinde işe yarar, görünür hale getirmek. Bu yüzden iyi bir etiketleme ve birbiriyle ilişkilendirme sistemi kurmayı sakın ihmal etmeyin. Böylece bir nota bakarken uygulama size onunla bağlantılı diğer notları da gösterecek, zamanla onlar birleşerek yeni kıvılcımlar çıkaracak. Bir süre sonra arşiviniz harici beyin görevi üstlenecek.

Faydalı şeylere vesile olması ümidiyle.


Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

87 yanıt

  1. alkan avatarı
    alkan

    Google bunların hepsini ayrı ayrı yapan uygulama geliştirdi ama tek yerde toplamayı akıl edemedi.

  2. Gökhan avatarı

    Tutkulu İnsanlar yazısından sonra bu yazıyı okumak çok keyif verdi. Kategorizasyon, veri toplama gibi konularda sizin kadar doyurucu yazılar üreten yok, teşekkürler.

  3. adalet avatarı
    adalet

    sonunda geldi, sonunda evernote yazımız da geldi. nasıl mutluyum anlatamam, sindire sindire okunacak, tekrar tekrar okunacak kalitede-her zamanki gibi-. saygılar amirim

  4. Furkan avatarı

    Sonunda beklediğim yazı geldi, ellerinize sağlık 🙂 Çok güzel ve önemli ayrıntılar var, genel anlamda benim de uyguladığım şeyler. Ancak kendi düzenimi oturtamadığım için not uygulamaları arasında kayboluyorum. sanırım bunu çözüp bu yazıyı tekrar okumamda fayda var.

  5. Emre avatarı

    Güzel yazı olmuş teşekkürler, OneNote ile karşılaştırılsa daha da güzel olurdu sanırım. Benim gibi onenote kullanıp kararsız kalmışlar olabilir.

  6. murat avatarı
    murat

    Uzun zamandır beklediğim bir yazıydı. Daha önce evernote tan bahsettiğiniz bir yazınızdan sonra kullanmaya başladım ve şuan itibariyle vazgeçilmezim oldu. Ekran görüntüsünde “Kara Defter” i görünce ben de bir tebessüm ettim 🙂 Evernote ta ilk yarattığım defter ismi oydu 🙂 Sanırım hepimizin bir kara defter i var. İlaveten not tutma konusu kadar aklımı kurcalayan ve çevremdekilerle de arada konuştuğum bir konu hakkında amirim ne yapıyor çok merak ediyorum.

    Dışarıya çıkarken, “anahtar, cüzdan, ipad, telefon, kulaklık vb.” bilimum alet edevatı nasıl himaye edip taşıyorsunuz ? not tutma araçlarının yanında bu diğer araç gereci organize edip bulundurma olayını nasıl hallediyorsun çok merak ediyorum.

    Yazılarınız harika. teşekkürler.

  7. batur avatarı
    batur

    Google calender ile hatırlatıcıları senkronize edebiliyor muyuz?

    1. Lachin avatarı
      Lachin

      ifft ile yapılabiliyor diye biliyorum. (tam emin olamıyorum)

    2. Burak avatarı

      ifttt veya zapier ile senkronize edilebiliyor

  8. barisozcanli avatarı
    barisozcanli

    Serdar Bey merhaba,
    Yazı için teşekkürler. Bir süredir bekliyordum not tutma ile ilgili yazmanızı. Ancak sanırım asıl beklentim sizin de bahsettiğiniz nasıl bir etiketleme ve birbiriyle ilişkilendirme sistemi kurmaktı. Bu konularla ilgili önereceğiniz kitap var mı?
    Bir de kitap okurken altını çizdiğiniz yerleri, kitap bittikten sonra tamamen Evernote’a aktarıyor musunuz? Çok zamınınızı almıyor mu bu iş? (Bu işi her kitap için yapıyor musunuz tabi?)

    1. mserdark avatarı

      Not tutma tekniğinin bir reçetesi, formülü yok. Her not ile herkesin kendi tarzınca oluşan bir şey bu.

      Diğer konuya gelirsek; hemen hemen izlediğim her belgesel, okuduğum her kitap ve katıldığım her konferansı mutlaka Evernota’a aktarıyorum. Epey vaktimi alıyor ama bu benim işim. Gerçi işim olmasa da buna harcadığım vakti asla dert etmezdim.

      1. Behlül avatarı
        Behlül

        Kitabı nasıl aktarıyorsunuz mesela? Tam anlayamadım.

  9. Ahmet Resul avatarı

    Uzun zamandır beklediğim bir yazıydı. Teşekkürler, deneyimlerinizi paylaştığınız için. “Harici beyin” tabirinizi de çok beğendim.

  10. Lachin avatarı
    Lachin

    Evernote’un stylus kalemler ile uyumu önemli bir konu. bu konuya da değinirseniz memnun olurum. Bunun yanında Evernote’a en ciddi rakip, özellikle Apple ailesine yaptığı güncellemelerle Ms OneNote diye düşünüyorum. Ben hala ikisini de kullanmaya çalışıyorum, Ms OneNote’un bence enbüyük avantajı notları çok hızlı kaydedip görebilmek gibi geliyor. Yukarıda Emre’nin de dediği gibi 2 programı kıyaslarsanız memnun olurum.

  11. Bahadırhan avatarı
    Bahadırhan

    Daha önceki Evernote kullanma girişimlerim her seferinde akamete uğradı nedense bu yazıdan sonra tekrar deneyeceğim.

  12. Mustafa Kama avatarı

    Amirim ellerin dert görmesin ne zamandır bu yazını bekliyordum .. elinize sağlık

  13. Özgür Tekinşen avatarı

    Bende evernote u 2009 dan beri kullanıyorum. Son 2 senedir daha da yoğun kullanıyorum. Yaşamda dijitalleştirebildiğim hemen her şeyi evernote da sistemli bir şekilde arşivliyorum. İşdeki bilgilerim, alıntılar, internetten kırpmalar, sahip olduğum nesnelerin kullanım kılavuzları, faturalar, çocuklarımın okulda yaptığı el işi faaliyetleri, annesine ve bana yazdıkları küçük not ve mektuplar.. Kullanım alanı o kadar geniş ki. En önemlisi Serdar Bey’inde vurguladığı gibi sistemli gitmek. Aksi halde boşa emek işten bile değil. Zaten bilgi ihtiyaç anında ulaşabildiğimiz zaman değerlidir öyle değil mi?

  14. Özgür Tekinşen avatarı

    Aklıma gelmişken birde fikir vereyim. Örneğin etiketleme yaparken belli bir etiket grubunu hızlıca seçebilmek için başına # gibi bir karakter koyarak tanımlayın. #sonraoku #sonraizle gibi. Böylece notu etiketleyeceğiniz zaman # e bastığınızda sadece yukarıda tanımladığınız etiketler gelecektir. Basit ama çok kullanışlı.

  15. utku avatarı
    utku

    Evernote evet çok komplike bir uygulama, evet web clipper özelliği şahane. All in one olarak daha başarılısı yok bence ama , mobil uygulaması hantal apple’ın kendi native uygulaması gibi hızlı aksiyon alamıyorsun , buda ilk tercih olmaktan çıkartıyo malesef bence.

  16. yskiyak avatarı

    Amirim evernote’u sizin sayenizde tanımıştım ve ondan beri kullanıyorum. Çok işime yarıyor, yeni fikirler olumasını sağlıyor. Bu vesileyle teşekkürü bir borç bilirim. Sağolasın amirim.

  17. Selahattin Ünlü avatarı

    Webclipper çok kullanışlıymış nasıl dikkat etmedim bu eklentiye ben 🙂
    Çok teşekkürler amirim 🙂

  18. Alper avatarı
    Alper

    Ahh o hatırlatıcıları tekrarlama özelliği yok mu. İşte o yüzden evernote kullanamıyorum 🙁

  19. Noyan Ünal avatarı
    Noyan Ünal

    Serdar Bey Merhaba;
    Bilgi biriktirirken çoğunlukla ya çıktı alarak ya da zaten yazılı bir ortamdan keserek arşivliyorum. Yazınızı okuduktan sonra Evernote’un web sitesine baktım. Orada okuduğumdan anladığım evrakların fotoğraflarını çekip öyle saklamamız gerektiği. Siz kendinizin yazmadığı veya internetten alıntılamadığınız evrakları Evernote’a nasıl entegre ediyorsunuz? Tarayıcıdan mı geçiriyorsunuz yoksa fotoğrafını çekmek yeterince iyi bir çözüm mü?
    Saygılarımla;

    1. mserdark avatarı

      İçeriğin aranabilir olması bakımından genellikle önemli kısımlarını metin olarak yazıyorum.
      Ücretli hesapta görselleri OCR ile metne çevirip aranır kılmak da var ancak bunu pek tercih etmiyorum.

    2. Ozlem avatarı
      Ozlem

      Ben tembel oldugumdan, fotograf çekip, güzel bir baslik ve birden fazla “tag” kullanarak idare ediyorum. Örnegin genel seçimlerle ilgili bir makale ise, kullanacagim tagler: Oku, Türkiye, Politika, vb olurdu. Tabii ki bunu yazarken düsünüyorum da, bu tip bilgiler zaten Internet ortaminda. Benim durumunda yolda yururken gordugum bir duvar yazisi, afis vb fotograflanip tag’lenir. Ya da alisveris listesi icin alinacak urunun fotografi.

  20. Tarık Oğuzman avatarı

    Not tutmada zihin haritalarının tam yeri nedir? Not içeriğindeki fikri organize etmek mi, yoksa notların içeriğini tek hamlede görüp aralarındaki bağlantıyı kurmak mı?

  21. Ahmet avatarı

    Amirim ekran görüntülerinden anladığım kadarıyla mümkün olduğunca notlarını eyleme dönüştürüp görünür hale getiriyorsun ve farklı mecralarda yayınlıyorsun. Burda benim gibi sürekli not alıp biriktirenleri bekleyen en büyük tehlike biriken notları temize çekip faydalanabilecek bilgiler haline dönüştürememek. Zira bugün, yarın, haftaya önümüzdeki ay derken yığılan notlar içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Bu anlamda yazının kulağıma küpe olan kısmını: “Son hatırlatma: Not konusunda mesele bir şeyler yazmak, biriktirmekten öte onları gerektiğinde işe yarar, görünür hale getirmek. Bu yüzden iyi bir etiketleme ve birbiriyle ilişkilendirme sistemi kurmayı sakın ihmal etmeyin. ” Everynote’a kaydettim 🙂 notlar arasında yokolup etiketler içinde kaybolmamak için kesinlikle dikkat etmek gerekiyor..

  22. Ozlem avatarı
    Ozlem

    Ben de uzun zamandir Evernote kullaniyorum, Premium kullanici olunca ekip olarak ayni belgede çalisma ve “offline” çalisma olanaklari artiyor ama ücretsiz gelen hali de fazlasi ile yeterli. Ben özellikle görüp de o anda ayrintili bakma olanagi bulamadigim yazilari, saklamak istedigim belgeleri vb “Tag”leri kullanarak grupluyorum ve sadece kendi erisimim ya da baskalari ile paylasilacak sekilde dosyaliyorum. Ayrica “Clearly” özelligini de severek kullaniyorum.

  23. Bilgütay DURSUNOĞLU avatarı
    Bilgütay DURSUNOĞLU

    Zihin açan bir insansınız Serdar Bey, aşkınız ve şevkiniz hiç bitmesin…

  24. Onur avatarı
    Onur

    PC’de okuduğum bir Pdf (Pdf Evernote’da kayıtlı) üzerinde notlar alıyorum sonra Evernote üzerinde senkronluyorum. Yolda ipad ile aynı pdfi açtığımda pdfin en başından açıyor ve bazen de aldığım notları göstermiyor. Evernote’un ücretsiz versiyonunu kullandığımdan olabilir mi?

  25. Cevher avatarı
    Cevher

    Google ın reader i kapatma nedenini ben de hep düşünmüşümdür, neden olarak insanların “organize” edilmiş bilgiye ulaşmalarını engellemek olarak belirledim.

  26. necmi bilek avatarı

    Amirim selamlar, bu çağda bu bilgi akışına yetişmek çok zor. Evernote ile hadi şu işime yarar/sonra bakarım düşüncesi ile ilintilediklerimin bile bir çoğuna bakma fırsatım olmuyor.
    Amirim söylemeden atlamayım bunun en güzel yol arkadaşı kanımca feedly.

  27. Serbay Arda Ayzit avatarı

    Merhabalar yazı için teşekkürler. Ben de 2009 Mayısından beri evernote üyesiyim ama bir türlü sizin gibi kullanmayı beceremedim. Şimdi sizin yazınızdan sonra gaza geldim hemen toparlamaya gereksiz bilgileri silmeye başladım.

    Ben elle alınan notun daha iyi akılda kaldığına inananlardanım. Siz elle tuttuğunuz notları nasıl buraya aktarıyorsunuz? Ya da konferanslarda evernote üzerinden mi not tutuyorsunuz direkt yoksa elinizle mi tutuyorsunuz?

    Birde mailden evernote a not gönderme vs. gibi pratik yolları kullanıyor musunuz?

  28. faig avatarı
    faig

    Serdar Kuzuloğlu geri döndü.

  29. Mustafa Furkan avatarı
    Mustafa Furkan

    Serdar Bey,

    Evernote çoktandır aktif kullanıyorum. Nedendir bilmem ama çevreme de teknolojik olarak ne tavsiye etsem pazarlamacıdan daha iyi bir başarı ile onları da kullanıma sokuyorum. Kindle, mac derken evernote da görmüştüm ama sizin bir yazınızda “bir ara yazacağım” dediğinizde “ben şuna bir daha bakayım” dedim ve evernote kullanmaya başladım. birazda radikal olsun diye tüm not deterlerini kaldırdım ve her cihaza kurdum. Açıkçası kullandıkça alışkanlık haline getirdikçe daha da faydalanmaya başladım. Daha yazının yayaınlandığı gece “acaba ne zaman yazacak bu yazıyı” dedim ki sabah karşımda yazınız. Okudum bir iki şey daha aldım zira baya bir kafa yormuşum ki dediklerinize yakın bir çalışma geliştirmişim kendi kendime. Benim için en güzel olanı ise “Clearly” özelliği. Harika! Sadece sormak istediğim webden çektiği yazıları metin olarak mı alıyor yoksa linke bağlı mı alıyor. yani site yazıyı silince yazı bizim evernote dan gider mi?

    Emekleriniz için çok minnettar bir kamyon yükü dolusu insan…

  30. Safak Vural avatarı
    Safak Vural

    Güzel bir yazı olmuş. Çoğunlukla iş için kullanmakla beraber, şimdileri ilgi alanları ve okuduğum yazıları da not almaya başladım.

    Evernote dan beklediğim eklentiler ise aşağıdaki gibi (belki hali hazıra varlar ancak ben bulamadım):
    – basılı yayınların fotoğraf yolu ile notlarını alma. fotoğraftan metine geçirme vb.
    – audiio book larda direk alıntı aktarma. özellikle audible appi ile integrasyon mükemmel olurdu
    – .pdf ve office dokümanları üzerine daha detaylı ve temiz notlar alabilme (özellikle mobilde) polaris office mükemmel çözümler sunuyor, evernote da benzeri çözümler sunsa ve bunları direk defterde görüntüleye bilsek süper olur.
    – HANDWRITING ve TYPING aynı bölgede kullanılabilsin!!!!!

    bu yukarıda bahsettiğim özellikleri hasretle aramama rağmen evernote beni iş hayatımda elimde defter taşımaktan kurtardı. stylus lu tabletim ile laptop taşımayı bıraktım.

    1. mserdark avatarı

      Evernote’ta OCR ile fotoğrafını çektiğiniz metinleri TXT formatına çevirmek mümkün.

  31. […] Yazının devamı için M. Serdar Kuzuloğlu’na devam edin […]

  32. Burak Altın avatarı
    Burak Altın

    Serdar bey merhaba,

    Çok güzel bir yazı olmuş. Merak ediyorum, GTD (Getting Things Done) gibi bir yaklaşım kullanıyor musunuz ?

    Teşekkürler,

    1. mserdark avatarı

      Hayır, yapılacaklar listemi de Evernote’ta tutuyorum.

      1. alpayfigen avatarı

        Bunu biraz daha açar mısınız?

  33. murat avatarı
    murat

    Amirim evernote u bende yoğun kullanıyorum. 2000 den fazla notum orada duruyor. Benim çok isime yarayan bir özelliği var, bilmeyenler ogrensin. Notlarda her ay müşterilerin ile ilgili kontrol taslaklarim var. Her ay için kopyalayıp tüm kutucukları doldurarak isimi eksiksiz yaptığını kontrol ediyorum.Yalniz hem bu notlar, hem gerçekten arsivledigim belgeler arasında arama yapmak çok zor oluyordu. Bir firmanın ismini yazınca hem kontrol notları, hem normal notlar çıkıyordu. Aramalarda çıkmasını istemediğimi notları “z” olarak etiketledim. (Bir klasoru toplu olarak etiketleyebiliyorsunuz) Şimdi arama yaparken “ABC -tag:z” olarak arama yapıyorum. Böylece z tagine sahip hiçbir not çıkmıyor.

  34. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    Amirim, daha önce evernote u bu kadar yoğun kullanmanıza rağmen bazı özelliklerinden dolayı pocket ı bırakamadığınızı söylemiştiniz. Acaba hazır evernote konusu varken pocket ın bu özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
    Sanırım herkes için yararlı olur.

  35. Oğuz Veli Yavaş avatarı

    Evernote benim de severek kullandığım ve hayatımı kolaylaştıran bir uygulama oldu. Detaylı bir anlatımının da bulunması çok hoş olmuş. Emeğinize sağlık.

  36. İsmail Şen avatarı
    İsmail Şen

    Evernote’u bende kullanıyorum. Çok harika bir uygulama. Serdar abi çok bahsediyorsun evernote’dan yardımcı olma amacında, faydalı uygulamaları paylaşmanın verdiği keyfin farkındayım.Yanlış anlama sanki reklam yazısı olmuş gibi geldi 🙂

    Okuduğum kitapları evernote’a aktarma yöntemim şu şekilde belki faydası olur okuyanlara..

    Kitabı olurken cümlelerin altını çizerek, önemli paragrafları, sayfaları işaretleyerek okuyorum.Bitirdikten sonra camscanner uygulaması ile çizdiğim ve işaretlediğim yerleri tarıyorum ve birleştiriyorum (uygulama bunlara izin veriyor). Toplamda ( bu benim için geçerli) 20-40 sayfa arası bir pdf dosyası oluyor. Kitabın benim için bir özeti gibi.. camscanner’dan direkt evernote yükleyebiliyorsun. Okuduğum kitapları bu şekilde evernote’da biriktirmiş oluyorum.

  37. Nejat Afşın Akdaş avatarı

    Amirim Apple ekosistemindeyken telefon tercihi neden android?
    iOS kullanıyorsundur mutlaka ama ilk tercih android olması neden?
    Evernote android uygulaması daha güzel deme. 🙂

    1. mserdark avatarı

      Evernote Android’de daha guzel ama tercihimin sebebi o degil. iPhone’un pil omru rezalet. O derdi cekmemek icin Android’deyim ve gayet memnunum.

  38. Murat Aktaş avatarı

    Tabi ki profesyonel anlamda Evernote ile yarışamaz ama bizim gibi iş adamı olmayan ve çok kabarık bir not defteri tutmayacaklar için Google Keep uygulamasının da çok iyi bir çözüm olduğunu düşünüyorum…

  39. Murat avatarı
    Murat

    Bu arada yukarıda camscanner dan bahsedilmiş. Evernote’un kendi uygulaması şahane fakat henüz android’e gelmedi. Evernote scannable. Ios kullananlara tavsiye ederim, bu kadar hızlı tarayıp bu kadar güzel sonuçlar çıkaran başka bir cep telefonu tarayıcı uygulaması görmedim.

  40. Mutluluk Satıcısı avatarı

    Açıkçası şu bir gerçek ki, insanları eyleme geçirme konusunda tanınırlığınızı çok rahat bir şekilde kullanabildiğinizi düşünüyorum. Evernote yazısı gibi, insan hayatını olumlu etkileyecek yazılarını çokça ve devamının gelmesi, bizi mutlu eder.

  41. Kerem avatarı
    Kerem

    Kendinize ait, kişisel kullanım için bir wiki’niz var mı? Yoksa sadece, Web Clipper kullanarak üstüne not düştüğünüz, altını çizdiğiniz yazıları etiketleyip Alıntılar klasörüne mi atıyorsunuz?

    1. mserdark avatarı

      Evernote dışında bir kaynak kullanmıyorum. Her şeyi görünen not defterleri içine kaydediyorum.

  42. mahanaxarc avatarı

    Serdar Bey, beni daha önceden Evernote ile tanıştırdığınız için çok teşekkür ederim. İnanın her Evernote kullandığımda aklıma geliyorsunuz. (Birde Vespa görünce.) Bu arada Vecihi’nin yeni rengi hayırlı olsun.

    1. mserdark avatarı

      Memnun kalmaniza sevindim. Tesekkurler, selamlar.

  43. Muhammed avatarı
    Muhammed

    Benim kendim Evernote kullandim ama Microsoft’un OneNote’una gectim. Denemenizi tavsiye ederim.

  44. Mumin Erakbas avatarı

    Yazıda bahsettiğiniz “uygulama seçimi” konusu çok önemli.

    Evernote ile sıkı bir rekabete giren ve ilk zamanlarda oldukça başarılı görünen Springpad benim not alma uygulaması olarak seçimimdi. Karşılaştırma yaptığımda daha kullanışlı ve daha hızlı geliyordu. Bir süre kullandım. Springpad birkaç köklü değişiklikle kullanıcılarını hayal kırıklığına uğrattı ve çok geçmeden de 2013 yılında kapıya kilit vurup gitti. Elimde birkaç notebook ile ortada kalakalmıştım o dönemde.

    Şu an bu ihtiyaç için Onenote kullanıyorum, genel olarak memnunum da. Belki Evernote ‘a da bir şans vermek gerekir.

  45. Merve avatarı

    Ben 2010’da Evernote kullanmaya baslamistim ama bir turlu duzgun bir sistem oturtamadigimdan sonra biraktim. (Neyin notunu Evernote’da tutsam, nasil klasorlere koysam, neye gore taglesem falan filan, bu kararlari duzgun vermek gerekiyor kullanmaya baslayinca) Bu sene butun eski notlari sildim, 2 yeni klasor actim, biri akademik arastirmalarla ilgili haberler, biri de ilginc haberler. Baska neleri Evernote’da tutabilirim diye dusunuyordum, sizin notebooklar biraz inspiration getirdi. Ben de okudugum kitaplarla ilgili notlari Evernote’da tutayim en iyisi, belgeseller ve blog yazilari klasorleri de fena degilmis. Hadi bakalim, hayirlisi:)

  46. Mete avatarı
    Mete

    Pocket ve Evernote Web Clipper’ı nasıl birlikte kullanabiliyorsunuz?

  47. […] Not almak! İlkokuldan sonra hiç kalem kullanmadım. Kötüdür benim yazım. Ben dahi okuyamam zam… […]

  48. tolga avatarı
    tolga

    iyi günler Serdar bey,
    bir yazınızda eski yazılarınızı tekrar okuduğunuzu belirtmiştiniz.
    bu da tutkulu olmanın bir geregi/bedeli olsa gerek.
    aslında blog ve köşe yazılarınızdan/yayımlanmayan yazılarınızdan bir kitap çıkarmayı düşünmelisiniz.
    özellikle evernote gibi bir kaynağınızın sizinle beraber kaybolmasını göze alamayız. :/
    bilmem nasip midir ama ciğer sözünüzü bir gün yerine getirebiliriz inş.
    merakınız bol, tutkunuz daim olsun…

  49. […] ilgili internette yazılmış yüzlerce yazı var. Ancak bence en kapsamlısı ve en işe yararına buradan […]

  50. […] detaylı incelemeyi Serdar Kuzuloğlu’nun bu yazısında veya burada bulabilirsin. Benim not defterlerim açıklamalarıyla birlikte şu […]

  51. […] Evernote hakkında daha fazla bilgi almak için benimde programı kullanmama vesile olan şu yazıyı […]

  52. […] Sanırım Evernote’u anlatmak için ayrı bir başlık açmak lazım. Neyse ki Serdar Kuzuloğlu bu konuda imdadımıza […]

  53. […] tutmayı değil ama defterleri bıraktım. Ama yine de güzel notlarla dolu -özellikle tasarımcılara ait- defterler her gördüğümde […]

  54. Timur Demir avatarı

    Hayatımı en çok kolaylaştıran araçlardan birisi diyebilirim. Ayrıca detaylı yazınız içinde ayrıca teşekkür ederim.

  55. tipster avatarı
    tipster

    Son dönemde Trello’dan sıkıldım ben de evernote kullanıcısı oldum, ellerinize sağlık detaylı analiz için.

  56. Büşra avatarı
    Büşra

    Merhaba serdar bey ben telefonda görüp bu uygulamaya giriş yaptım sonra bana 10 günlük ücretsiz premium yap çıktı bende bastım sonra bir bakmışım bir yıllık premium yapmış beni bu arada kart bilgisi falan istemedi bende hesabı sildim acaba para ödermiyim. İyi günler

  57. Ahmet avatarı
    Ahmet

    Evernote uygulamasında eklediğim word excel dosyaları ipad pro da edit edip kapattığımda senkronize oluyor mu? Değilse ipad pro fln hikaye. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

  58. […] İş okumakla bitse iyi. Hamişleri, altını çizdiğim pasajları kategorize edip Evernote’a aktarıyorum. […]

  59. […] tutma alışkanlığı edinmek adına Serdar Amirimin bir yazısında önerisi üzerine Evernote uygulaması kullanıyorum, belli etiketler kullanarak da Twitter’ı bir […]

  60. okan altıngök avatarı

    iyi günler serdar bey,
    evernote basic(ücretsiz) paketini yaklaşık 4 haftadır kullanıyorum.Hesabım Sayfasını kontrol ettiğimde şöyle bir yazı var :

    -Aylık Kullanım:
    Bu ay için 56 MB (93 %) kaldı
    Aylık sınırınız 3 gün içinde sıfırlanacak

    Burada Sınır ile notların boyutundanmı bahs ediyor?
    3 gün içinde notlarım sıfırlaniyormu?
    Çünkü notlarım çok önemli benim için. silinme durumu varsa yedeklemem gerekir.

  61. Nigar Küçükkubaş avatarı
    Nigar Küçükkubaş

    Yorumlardan sonra yeniden deneyeceğim. İlk defa kullanıyorum, etkili kullanabilmek için yeniden öğrenmeye çalışacağım. Organize etmek zamanımı aldığı için bırakmıştım

  62. Çağrı avatarı

    2015 yılında bu yazıyı okuduğumda güdük evernote uygulamasını kullanılmayan uygulama olmaktan çıkarıp işlevsel hale getirmesine vesile oldu. Borçlandık. Sağ olun.

  63. Mustafa avatarı
    Mustafa

    Hâlâ geçerli demi amirim?
    Google Keep veya OneNote ile kıyaslasak yine de Evernote mu?

  64. Ayhan KORKMAZ avatarı

    5 yıl sonra bile heyecanla okunup notlar çıkarılacak bir yazı olmuş.Daha önce okumuştum. Tekrar okuyup bir hafızamı taelemek istedim.

    Not : Tema değişikliği sebebilye, eski temanızda olan sekmeler bozulmuş yazıda. Haberiniz olsun.

  65. fidan avatarı
    fidan

    Merhaba, paylaşımınız için teşekkürler Serdar Bey. Evernote’u şöyle bir denedim, web sayfaları üzerinden kırpma yapsa da instagram üzerinden izin verse de çok da pratik çalışmıyor sanırım webclipper doğru mudur? Sadece fotoğraf ve malzeme kaydetmek istediğimizde o kadarını değil, tüm yorumları da kaydetmeye çalışıyor gibi deneyimledim. Yanlış mıyım? Teşekkürler.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Evernote fotoğraf kaydetmek / arşivlemek için bir çözüm değil. Öncelikli olarak metin (not) odaklı bir uygulama. Hele ki Instagram, Evernote türevi uygulamaların odağının tamamen dışında bir platform.

  66. murat koca avatarı
    murat koca

    Bu yazıdan sonra evernote uygulamasını kullanmaya başlamıştım, 1 yılı geçti. Amatörce gmail taslakarda tuttuğum ve çok önemsediğim not tutmaişimi evernote ile çok daha rahat yapabiliyorum. Okuduğum kitaplardan, dinlediğim videolardan notlar alıyorum. Benim için hatırlatıcı ve pusula görevi görüyor. Bazen sırf yapmam gereken işleri ve yapmış olduklarımı gördüğümde işe koyuluyorum.

  67. […] de (söylemeden geçemeyeceğim) memleketimde en sevdiğim gazeteci olan Serdar Kuzuloğlu’nun önerisi üzerine keşfettiğim ve şu an her özelliğinden faydalandığım Evernote ile tutuyorum. […]

  68. Faruk DUMAN avatarı
    Faruk DUMAN

    Serdar Bey evernote’dan hala memnun musunuz? Çok yavaşladığı hakkında birçok şikayet var.Tabi bu telaş çağından da olabilir ama yoğun olarak kullandığınız için sormak istedim. Notion daha kullanışlı ve revaçta şu günlerde . Siz hangisini önerirsiniz ?

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Halen Evernote kullanıyorum ve gayet memnunum. Bir not tutma uygulaması nasıl hızlı ya da yavaş olabilir bilemiyorum fakat şimdiye dek benim yazma ve okuma hızımı yavaşlatmış değil. Notion not tutmak özelliği DE olan büyük bir platform esasında. Not tutmak dışında birçok özelliği var. Benim onlara ihtiyacım yok. Olanlar için gayet güzel bir seçenek kuşkusuz.
      Bir şeyden ana işlevi dışında beklentilere girmenin sizi işin esasından koparıp başka şeylerle meşgul etme tehlikesi var. Zamanında çok çektim. Artık uzak duruyorum.

  69. Murat Özenses avatarı

    Bende aynı durumdan müzdarip olduğum için Notion dan EverNote ücretli sürüme geçişi düşünüyorum. Tatile çıkarken büyük bavul kullanılması gibi ihtiyacım dışındaki özellikler bir şekilde ayağıma dolanıyor.

  70. […] uzun bir birliktelik sonucunda ister istemez kendime göre bir tarz da oluşturdum. Bunu Evernote ile ilgili yazımda elimden geldiğince özetlemeye çalışmıştım. Konuyla ilgili olanlar için (hala) epey yol […]

Görüşlerinizi paylaşın: