Calibre ile Kindle içeriği oluşturmak

Kindle’da okuyabileceğiniz tek şey e-kitap değil. Webdeki sonsuz kaynakları cihazımıza nasıl aktarabiliriz, öğrenelim.

İşim gereği sürekli bir şeyler okumak zorundayım. İşimin bir diğer parçası da sosyal ağları takip etmek. Fakat bu iki hevesin birleşimi nadiren olumlu sonuçlar doğuruyor. Bilgisayar ya da tablet ekranının karşısında kesintisiz olarak bir şey yapmak neredeyse imkansız. Twitter’dan çığ gibi boşalan içeriğe direnmek imkansız gibi. Bir şeyi okumaya başlarken binbir başka şeye dalıp esas konudan uzaklaşmak işten değil.

Bu derdin çaresini e-kitap okuyucum Kindle‘a yoğunlaşmakta buldum.

Kindle-Paperwhite

En önemli özelliği sadece tek bir işe yarıyor olması: okumak! Bu günlerde tek bir iş yapabilen bir şey bulmak cidden nimet. Cep telefounnda dahi WhatsApp, Twitter, Facebook gibi bildirimler bile yeterince bölücü. Kindle’da bunların hiçbiri yok. Hatta -ne mutlu ki- müzik bile dinleyemiyorsunuz.

Kindle’ı daha da anlamlı getirmek için Calibre adlı bir uygulamadan faydalanıyorum (bir e-kitap okuycunuz varsa eminim bu uygulamadan da haberdarsınızdır). Calibre ücretsiz ve mucizevi özellikler barındırıyor. Arayüzü gerçekten kötü ama zamanla ona da alışıyorsunuz.

Normalde yaptığı şey e-kitap formatlarını birbirine çevirmek. Böylece örneğin PDF gibi kötü bir e-kitap formatını mobi, azw, epub gibi daha esnek formlara dönüştürebiliyorsunuz (font değiştirme, karakter boyutlarını büyütüp küçültme gibi hayati özellikler PDF’te mümkün değil).

Calibre’nin bir diğer özelliği ise internetteki (RSS / XML uyumlu) haber kaynaklarından içerik derlemek. Bunu otomasyona bağlamak ve belirli bir formatta oluşturmak mümkün. Kindle’ın (Amazon üstünden çalışan) e-posta hizmetiyle birleşince her gün (ya da belirlediğiniz bir periyodda) dilediğiniz içeriği otomatik olarak e-kitap okuyucunuza aktarmak mümkün.

[box type=”note”]BİLGİ: Bu konuda birkaç gün sonra FabReadly adlı farklı bir hizmet daha bularak yazdım. Onu da ayrıca incelemenizi tavsiye ederim.[/box]

Bunun için öncelikle Calibre’nin ana ekranında yuvarlak içine aldığım Fetch News ikonuna tıklıyoruz (aşağıda göreceğiniz bütün ekran görüntülerinin görsellerine tıklayarak daha büyük hallerini görebilirsiniz).

Screen Shot 2014-02-06 at 20.47.13Ardından karşımıza daha önceden tanımlı haber kaynakları geliyor.

Screen Shot 2014-02-06 at 20.49.05Gördüğünüz gibi pek çok dilde daha önceden tanımlanmış içerik kaynakları geliyor. Aralarında Türkçe de var.

Screen Shot 2014-02-06 at 20.50.40

Ve birine tıkladığımızda karşımıza birkaç seçenek geliyor. Schedule for download bölümü bu kaynaktan hangi periyodla içerik çekileceğini tanımladığımız alan. Haftanın her günü, belirli günleri, ayın belli günleri ya da her X günde bir içerik çekebilirsiniz (bu ayarlar özellikle belirli aralıklarla güncellenen dergi gibi sitelerde işe yarıyor).

En altta görünen (Delete downloaded…) diye başlayan bölümde eskiyen dosyaların kaç gün sonra otomatik olarak silineceğini belirliyorsunuz. Böylece arşiviniz gereksiz yere de dolmuyor (buradaki ayar bütün kaynakları tanımlıyor).

Seçeneklerinizi Save tuşuyla kaydettikten sonra sistem otomatik olarak çalışmaya başlıyor.

Ancak seçeneklerimiz orada tanımlı olanlarla da kısıtlı değil. Tekrar uygulamanın ana ekranına dönüp Fetch News ikonunun kenarındaki bölüme tıkladığımızda karşımıza ‘Add a custom news source’ diye bir seçenek geliyor.

Screen Shot 2014-02-06 at 20.55.49

İşte buradan dilediğimiz RSS kaynağını tanımlayabiliyoruz. Bu sürece adım adım bakalım.

Screen Shot 2014-02-06 at 20.58.53Öncelikle 1 numaralı bölümden yeni bir kaynak seti oluşturuyoruz (örnek olarak Radikal gazetesinin RSS kaynaklarından birkaç yazar ekleyeceğim).

2 numarada bu kaynağa bir isim veriyoruz. 3 numara çekilecek yazıların en fazla kaç gün eski olabileceğini belirliyor. Burada son 1 hafta içindeki tüm yazıları çekecek şekilde 7 gün ayarlanmış.

4 numarada toplam kaç yazı çekileceği seçiliyor. Bu da tamamen size kalmış.

5 numarada bu gruba eklenecek RSS için bir başlık giriyoruz. Ne olduğu önemli değil. Ben yazarların isimlerini girdim. Hemen altındaki 6 numaraya ise kopyaladığımız RSS linkini yapıştırıyoruz. 7 numarayla ‘add feed’ dediğimizde kaynağa ekleniyor.

Bu şekilde istediğiniz kadar kaynağı ekleyip tekrar 1 numaralı tuşa bastığınızda işlem bitiyor. İşte kendinize özel bir veri seti yarattınız. Bu kadar basit!

Şimdiki mesele bu içeriği Kindle’a yollamak. Bunun için iki seçeneğiniz var. USB üstünden aktarmak gibi bir seçenek var. Ancak esas keyifli olan yukarıda değindiğim internetten aktarma özelliği. Bu sayede Calibre dosyayı oluşturduğu anda otomatik olarak kablosuz ağ üstünden Kindle’a içerik aktarılıyor (dünyanın neresinde olursanız olun).

Bunu sağlamak için Amazon’un e-postayla aktarımda kullandığı özel adresi bilmeniz gerek. Bunun için Amazon’un ilgili sayfasına gidiyoruz.

Screen Shot 2014-02-06 at 21.09.09

 

Manage Your Devices menüsü altından çıkan bölümde Kindle için belirlenmiş özel e-posta adresini görüyoruz. Bu adrese yolladığınız (uyumlu) her dosya Amazon sistemi tarafından otomatik olarak Kindle’a aktarılıyor. Fakat bir ayar daha gerekli. Kindle’a içerik yollayabilecek yetkili e-posta adreslerini tanımlamamız da gerekiyor (böylece cihazımızı başkalarının spam içeriklerinden de koruyoruz). Bunun için aynı sayfadaki ‘Personal Document Settings’ bölümüne tıklıyoruz ve ‘Add a new approved e-mail address’ linkinden bunun için kullanacağımız kişisel e-posta adreslerimizi giriyoruz.

Screen Shot 2014-02-06 at 21.18.30

Artık her şey hazır gibi. Şimdi amacımız Calibre’den içeriği bu sistem üstünden Kindle’a aktarmak. Yeniden Calibre’ye dönüp Preferences bölümüne giriyoruz.

Screen Shot 2014-02-06 at 21.13.02

Gördüğünüz gibi bunun için özel bir bölüm hazır bizi bekliyor. Şimdi tıklayıp ayarları yapalım.

Screen Shot 2014-02-06 at 21.14.35Önce ‘add email’ bölümüne tıklayıp özel e-posta adresimizi gireceğimiz bölümü ayarlıyoruz. Ardından aşağıda görebileceğiniz Use Gmail ya da Use Hotmail bölümünden sahip olduğumuz bir e-posta hizmetinin bilgilerini giriyoruz (bu adresin Amazon’da yetkilendirdiğimiz adres olması şart). Yalnız bir hatırlatma yapayım; burada Gmail kullanacaksanız Password kısmına kendi şifrenizi GİRMEYİN. Çünkü çalışmayacak. Bunun için Gmail’in uygulamalara özel şifre özelliğini kullanmanız gerekiyor. Bunu da Gmail hesap ayarlarınızdaki ilgili sayfadan yapacaksınız.

Screen Shot 2014-02-06 at 21.25.55

Benim arayüzüm İngilizce ama Türkçe’de de bir şey değişmeyecek. Yapmamız gereken yuvarlağa aldığım bölüme Calibre için bir açıklama yazıp ‘Generate Password’ düğmesine tıklamak. Burada size sadece Calibre’ye özel bir şifre oluşturulacak (ve bir daha göremeyeceksiniz. Kopyaladığınıza emin olun!).

İşte bu şifreyi yukarıdaki Calibre ekranında değindiğim Password bölümüne yapıştırdığınızda işlem bitmiş oluyor. Test email düğmesine basarak sistemin çalışıp çalışmadığına bakmanızda fayda var.

Ve işte her şey bu kadar! Artık Calibre otomatik olarak istediğiniz sitelerden içeriği Kindle’a uyumlu bir formatta derleyecek, e-posta ile Amazon’a yollayacak, Amazon da anında wifi üstünden Kindle’ınıza aktaracak.

Size özel gazeteniz, zihninizi meşgul edecek başka hiçbir şey olmadan, en okunaklı haliyle her an elinizin altında.

Okurken karışık gelmiş olabilir ama inanın değil. Zaten sadece bir kere yapacağınız bir ayar. Bir daha bakmayacaksınız bile.

Umarım faydalı olur. İyi okumalar!



Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

22 yanıt

  1. Gokhan Erguven avatarı

    Hakikaten ‘sadece’ okumaya dayalı bir cihaz/medyum/kaynak olması önemli bir şey. Galaxy S3 telefonumda Aldiko diye bir uygulama kurup (e-kitap okuma programı) kitap okumaya çalışmıştım, ancak yazınızda bahsettiğiniz dikkat dağıtıcı pek çok diğer uygulama ve bildirimleri okumayı ne yazık ki her defasında bölüyor.

    Yazınız için -galiba- örnek bir Kindle fotoğrafı koymuşsunuz, ancak sormak isterim; basılı kitapla aynı kalitede (ekran ışığı, yazı rengi [mesela?], yazı boyutu, okuma kolaylığı, göz yormama) olan Kindle versiyonu hangisidir? “Paperwhite” gibi modelleri de var, “Fire” gibi multimedya içeriğe de izin veren modelleri var sanırım. Sadece o fotoğraftaki Kindle modeli işe yarar mı? Yararsa o hangi modeldir?

    Yazı ve bilgilendirme için teşekkürler. Elimdeki .pdf uzantılı e-kitapları epub’a dönüştürüp telefona atabilirim bu sayede.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Sorularınızın yanıtlarını Paperwhite ile ilgili yazımda ayrıntılarıyla vermiştim. Bu yazının başında yer alan linkten ulaşabililrsiniz.

  2. Hamdi Tdemir avatarı

    Serdar Bey, Calibre’nin formatları Kindle’a uyumlu hale getirdiğini biliyordum ancak periyodik içerik yollama özelliğinden bihaberdim, bunu anlattığınız için çok teşekkür ederim. Bunların yanında ben bilgisayarımda hem chrome hem safaride Push to Kindle diye bir eklenti kullanıyorum ki tek seferlik ilk ayardan sonra tarayıcıdaki tek butona tıklayarak o an sayfadaki içeriği anında Amazon e-mailim üzerinden Kindle’a gönderebiliyorum. Köşe yazılarını da bu yöntemle tek tek gönderiyordum ki artık sizin yazıda anlattığınız şekilde bunu otomatik olarak yapabilirim. Fakat yine de her an webde gördüğümüz bir içeriği anında Kindle’a aktarmak için Push to Kindle eklentisini tavsiye ederim.

    Bu arada Kindle’ın 4. jenerasyon base modelini kullanıyorum ve çok memnunum. Bütün gün bilgisayar ışığında yorulan gözlerim Kindle’a gönderdiğim içerikleri okurken adeta dinleniyor. Ayrıca sizin de belirttiğiniz gibi Kindle’da dikkati dağıtacak başka hiç bir şey yok 🙂

  3. hüseyin avatarı

    Gayet güzel bir paylaşım

  4. Cenk Karatas avatarı

    Yazı için teşekkürler. Bir hatırlatma yapmak isterim. Anlattığınız yöntemin tek bir eksisi var, her gün bu şekilde Kindle’a gönderilen içerikler Amazon sunucularında “Benim dosyalarım” başlığı altında birikiyor. Çünkü Amazon bu dosyaları günlük olarak tüketilecek süreli yayınlar değil de her biri sizin tarafınızdan özellikle yüklenmiş kişisel dokümanlar olarak algılıyor. Bu yüzden, bir süre sonra Amazon sunucusunda yüzlerce, hatta binlerce çöp dosya birikiyor. Hatta bu dosyalar Amazon’un sağladığı 5 GB kişisel alanı taşırabiliyor. İşin kötüsü, depolanan bu dosyaları topluca silme gibi bir özellik de bulunmuyor. Teker teker, her seferinde “emin misiniz?” sorularıyla uğraşarak silmek gerekiyor. Bunun üstesinden gelebilmek için internette çeşitli browser eklentileri mevcut, bunlar javascript yardımıyla bu dosyaları teker teker değil de sayfa sayfa silmeye imkan veriyor ki o bile vakit alabiliyor. Kısacası, anlattığınız akıllıca yöntemi kullanırken bahsettiğim yan etkileri de göz önünde tutmakta fayda var. Birkaç ay önce bir öğleden sonramı binlerce dosyayı temizlemeye harcadım, oradan biliyorum. Sevgiler. @cenkkaratas

  5. Anonymali avatarı
    Anonymali

    Biraz reklam olacak ama alternatif olarak e-kitap oluşturmak için http://www.kitabyte.com gibi online çözüm de var. Yakında e-pub çıktı olarak da kitapları sunması bekleniyor.

  6. İsmail BUÇGÜN avatarı
    İsmail BUÇGÜN

    Merhaba, KindleEar uygulamasını da deneyebilirsiniz. https://github.com/cdhigh/KindleEar

  7. […] bir önceki yazıda Cenk Karataş’ın yorumuyla uyardığı gibi bu webden gönderim işleri için Amazon’da toplam 5GB limitiniz var ve sonradan boşaltmak […]

  8. Ahmet Sahin avatarı
    Ahmet Sahin

    Merhaba, Oncelikle yazınız sayesinde Kindle paperwhite ile tanıstım ve neredeyse satın alma kararımı 1 gun içinde verip cihazı aldım. Ustte belirttiğiniz tum ayarları yaptım ancak rss ile aktardıgım tum yazılar Periodicals baslıgı altına degil ana ekrana akıyor ve amazon.com sitesindeki accountumda bu yazıları goremiyorum.Yardımcı olabilirseniz cok sevinirim. Şimdiden tesekkurler

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Zaten bu aktarımlar doğrudan ana sayfanıza düşmeli. Periodicals bölümü Amazon üstünden abone olduğunuz içerik için geçerli. Bu şekilde aktardığınız dosyaları hesabınızdaki Manage Your Kindle menüsü altında bulabilirsiniz.

  9. Erhan B. avatarı

    Amazonun kindle içerik göndermesi için şöyle official appleri ve extensionları mevcut. Ben Chrome browser için olan extensionu gün içinde okuyamadığım şeyleri kindlema göndermek için kullanıyorum. RSS ile ilgili değil ama ilgilenenler için linki:

    http://www.amazon.com/gp/sendtokindle

  10. Ahmet avatarı
    Ahmet

    Calibre’de RSS leri ebup yapmayı başardım ama Google şifre oluşturma sayfası değişmiş. İngilizcem var ama nasıl aratacağımı bilmiyorum. Şu anda o işlemi siz nasıl yapıyorsunuz?

    1. gökhan avatarı
      gökhan

      merhaba ahmet bey aynı şeyden bende muzdaribim.Çözümünü bulabildiniz mi acaba?

  11. Ozgur avatarı
    Ozgur

    Amirim, geçen hafta gelen Kindle Paperwhite’ım için bu ayarları yaptım, çok güzel çalışıyor. Yalnız bir sorum olacak, tüm ayarladıklarım ayrı ayrı dosyalar halinde geliyor. Bunları tek bir dosya yapma şansımız var mı acaba?

  12. admin avatarı
    admin

    İki haftalık taze bir Kindle kullanıcısı olarak yazılarınızdan çok faydalandım. İzlenimim şu: Kindle paperwhite cihazı beklentimin çok üzerinde, çok başarılı bir cihaz. Ancak Amazon’un içerik yönetim mantığı beklentimin çok ama çok altında kaldı. Itunes un ipod/iphone/ipad ile yarattığı entegrasyon hissinin onda birini bile amazon kindle ile yaratamamış. Web tabanlı içerik yönetim sistemi tasarım olarak çok demode. Ayrıca kimi özellikler kimi cihazlarda desteklenmiyor. Mesela yorumlarda bahsedilen ‘send to kindle’ çok iyi bir özellik ama sadece desktop browserlarda mevcut. Android tabanlı telefonumdan uzun bir yazıyı kindle ıma göndermek istediğimde “paylaş > kindle” gibi bir özellik beklerdim ama yok. Bunun için ayrıca ücretli “send to kindle” diye basit bir uygulama kurmam gerekti. Ayrıca Amazon’un RSS konusunda hiçbir desteği yok. Yani kısacası Amazon diyor ki benim ücretsiz içeriklerle işim olmaz, bu ürünü ben sana benden içerik satın alasın diye sattım.

    Bu Calibre yazılımını da inceledim. Çok takdire şayan bir çaba olsa da bu da malesef çağın biraz gerisinde kalmış. Bahsettiğiniz “RSS kaynaklarından veri alıp her gün belli saatte Kindle a gönderme” özelliği benim en çok aradığım özellik. Fakat bu iş için Calibre’nin o saatte açık olması gerekiyor. Yani her sabah senkronizasyon yapmak için laptop’ı açıp Calibre ı çalıştırmak gerekiyor ki bu çok saçma. Ne de olsa bulut devrinde yaşıyoruz 🙂 Kısacası Amazon içerik yönetimi konusunda sınıfta kalmış bence.

    1. mserdark avatarı

      Bu konuda çok haklısınız. Ben de epey dolambaçlı yöntemlerle kendime benzer bir yapı kurdum. Ancak unutulmaması gereken konu Kindle’ın sadece ve sadece Amazon’dan kitap alıp okumak için geliştirilmiş bir cihaz olduğu. Bunun dışındaki her şey bizim kişisel beklentilerimiz kategorisinde kalıyor. Doğrudur, yanlıştır ayrı konu elbette.

  13. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    fabreadly ile uğraşıp, tüm ayarlarımı bitirdiğimde neden olmuyor diye saçımı başımı yollarken paralı olduğunu önce bir yorumdan sonra bir hevesle dalıp küçük ayrıntılarına bakmadığımı farkettiğim de anlamıştım. Keşke rss takibi düzgün olsa da sanal dünyanın gözlerimize olan eziyeti bitme noktasına gelse.
    Amazon en azından rss hizmeti sunarak cihazını daha da cazip hale getirebilirdi bence. Amazon rss hizmeti, google dönemi sonrası özelllikle yurt dışında markasıyla öne çıkabilirdi elbette kaçırılmış bir fırsat olmasaydı.

  14. Onur K. avatarı
    Onur K.

    Serdar bey Calibre ile pdf dosyalarını EPub formatına dönüştürüp Iphone’da İbooks’ta okumayı nasıl yapıcaz onu da bılıyorsanız yazarsanız sevınırım. Ben yapıyorum ama sayfalar kayıyor. Bu da çok can skıcı bir durum teşekkürler.

  15. Ali avatarı
    Ali

    Merhaba, yakın zamanda e-book alma düşüncesi içerisindeyim fakat kafamı kurcalayan sorular var.

    Kindle ürün kullanırken calibre aracılığıyla idefixten satın alınan epub formatını amazon formatına çevirdiğimiz zaman içerikte herhangi bir bozulma oluyor mu? Ve aynı şekilde dosya formatını değiştirmek yasal mı?

  16. […] (haliyle) sadece Amazon’un e-kitaplarıyla uyumlu ancak elinizdeki mevcut arşivi Calibre ve benzeri hizmetlerle dönüştürüp aktarmanız […]

  17. Esat Koçal avatarı
    Esat Koçal

    Merhaba, GoodReads sanırım Türkiye adresli kullanıcılarda update yapmıyor. Yani okuduğum kitaplarla ilgili güncel durumumu paylaşamıyorum. Çözümü var mı acaba?

  18. Murat Erkin avatarı
    Murat Erkin

    Calibre gerekmeden Calibre kütüphanesi ile hazırlanmış bir web uygulaması olan Kindleear kullanılabilir, yukarıda bir arkadaş önermiş, ben de Türkçe kurulum kılavuzu hazırlamış bir gönüllünün bağlantısını paylaşayım. Kindleear bu işler için belki de en iyisi, çünkü sizden bağımsız çalışıyor ve ayarla unut mantığı ile bir kere ayarlayıp hergün istediğiniz kaynakları istediğiniz saatte okuyabiliyorsunuz. Kurulumu aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz https://ysfbrn.wordpress.com/2016/07/30/kindleear-kurulumu/

Görüşlerinizi paylaşın: