Dijital içeriği TV’den seyretmek

Bilgisayar ve harici sabit disklerinizdeki içeriği televizyonunuzdan takip etmek için çözümler ve aralarındaki farklar.

Bu yazı televizyonlarınızı akıllı ve elinizdeki diğer elektronik cihazlarla uyumlu / anlaşabilir hale getirme arayışımdaki tecrübelerimi içeriyor. Biraz uzun gelebilir ama tahmin edemeyeceğiniz kadar daha çok zamanda edinilmiş birikimlerdir. Aşağıdaki bölüm neden böyle bir arayışa girdiğimi aktaran bir özet. Okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz.

[box type=”tick”]Yazının Özeti: Benim gibi harici (ya da bilgisayarınızda) depoladığınız medyaya TV’den keyifle erişmek gibi bir derdiniz varsa hemen bir Raspberry Pi alın, Xbian yükleyin ve keyfini sürün! İnternetten tüketeceğiniz ve yüklediklerinizle zenginleştireceğiniz, gelişime en açık platformlardan birini kurmuş olacaksanız. Üstelik mevcut -neredeyse kusursuz- ama kesinlikle en ekonomik çözüm olduğu da kesin.[/box]

chromecast-living-room-tv

[toggle title_open=”Meraklısı için: Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydum?” title_closed=”Meraklısı için: Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydum?” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

Neredeyse hiçbiri vaat ettiklerini sunmasa da satın aldığımız ürün ve hizmetlerle hayatımızı güzelleştireceğimize inanmaya pek meyilliz. Çünkü kolayımıza geliyor. Zaten satın aldıklarımızı kullanım amaçları için değil; fayda sağlayabilme ihtimali için alıyoruz.

Hiç gitmeyeceğiniz spor kulübü üyeliği gibi.

Her akşam yarım saat yürüyüş yapmak yerine bir spor merkezi üyeliği satın almak daha kolay geliyor. Esas meselenin spora yazılmak değil gitmek olduğunu görmezden geliyoruz. İkincisi parayla satılmıyor. O yüzden daha etkili ve faydalı. Para harcadığımız şeylerin vicdani sorumluluk yaratmasını bekliyoruz ama o da kısa zamanda buhar olup gidiyor. Hep daha önemli bir şeyler çıkıyor, değil mi? Ama spor üyeliğiniz var mı; var! Üstelik bu Pazartesi mutlaka düzenli gitmeye başlayacaksınız (başlayamadı).

Bu ruh halinin zirvesi teknoloji. Kitap okuma hevesiyle alınan e-kitap okuyucular bir yerde tozlanıyor. Tabletler, oyun konsolları cabası. Varlıkları garip bir huzur veriyor ama çoğuyla aslında neredeyse hiçbir şey yapmıyoruz. Üstelik yenileri çıkınca dertler yeniden başlıyor.

Neredeyse hiç televizyon seyretmiyorum. Youtube ve Vimeo’dan zaman kalmıyor. TV’de kaçırdığım şeyler olursa onları da bu sitelerden takip ediyorum. Bir de torrentten çektiklerim var. Tükettiğim şeyler kabaca şöyle:

İzleme konusunda tercihim stream. Yani bir şeyi indirmeyi sevmiyorum / tercih etmiyorum. Çoğu izlediğimi bir daha izlemiyorum. Çekince gereksiz yer kaplıyor. Üstelik zamanında çok çektiğim indirme hastalığı bir noktadan itibaren izleme yerine çekme hırsına kaptırıyor insanı. Asla izlenmeyecek dizi, film; dinlenmeyecek şarkılardan gigabayt dağları…

Mecburen indirdiğim (veya benim için çok özelse arşiv adına sakladığım) şeyler daha önce değindiğim GoFlex sistemimde.

Bu içeriği 27 inç bilgisayar ekranımda, tabletimde ya da telefonumda izliyorum. Ama temel hedefim salondaki televizyon ekranında izleyebilmek. Çünkü bilgisayarda bir şey izlerken Evernote’a not alayım, bahsi geçen o konuyu Google’da araştırayım derken ana olaydan kopuyorum (sonra o notlar ayrı bir araştırma çilesine dönüşüyor).

Bu arayışta 4 ürünü deneme fırsatım oldu.

  • GK802 Android TV stick.
  • Apple TV.
  • Google ChromeCast.
  • Raspberry Pi.

Bu yazı bunların kurulumu ve kullanımına dair mümkün olduğunca basit ve anlaşılabilir izlenimlerimi içerecek.[/toggle]

GK802 Android Stick

DX turlarımda sıkça karşıma çıkan Android TV çubukları en başta en ideal seçenek gibi görünüyordu. Epey araştırdıktan sonra Mayıs 2013’te tercihimi GK802 kodlu üründen yana kullandım (120 dolar). Bu cihaz normalde 21 dolara satılan RC11 kodlu hem klavye hem de fare özelliğine sahip bluetooth kumandasıyla beraber geliyor.

[box type=”info”]Teknik Özellikleri

  • Android 4.x işletim sistemi.
  • 1.2GHz hızında 4 çekirdekli Freescale i.MX6 Cortex-A9 işlemci.
  • 4 çekirdekli Vivante GC2000 grafik işlemci.
  • 1GB DDR3 bellek.
  • 8GB kapasite (ek bellek kartıyla 32GB’a kadar çıkıyor).
  • Wifi / Bluetooth.
  • Ses desteği: MP3, WM, WMA, WAV, OGG, AAC, MPEG Audio, PCM LPCM, M4A, AC3, DTS.
  • Video desteği: 3D-Dual Full HD (1920 x 1080p), MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV, RealVideo, ASP, DivX3, DivX4, DivX5, Xvid, H.264, H.263, VC-1, RV30/40.
  • Video çözücüleri: Mpeg1/2/4, H.264, VC-1, Divx, Xvid, RM8/9/10, VP6.
  • Video altyazı desteği (SRT, SUB, vs).
  • 1080p Full HD (3D) çıkış.

[/box]

Bir parmak boyutunda bir cihazda bunlara sahip olmak harika. Televizyonda Android kullanmak da. Yüz binlerce oyun ve uygulama desteği cabası. Paketinden adaptör, HDMI kablosu da çıktığı için tam bir tak çalıştır canavarıydı.

Fakat cihaz paketinden çıktığı haliyle Android’in en güncel sürümüne sahip değildi. Böyle şeyler benim gibilere batar, uyku uyutmaz! Versiyonu güncellemeye kafaya koydum. Fakat bir türlü başaramadım.

Forumlara daldığımda bunun genel bir sıkıntı yarattığını gördüm. İlk önce özel bir işlemle yeni bir firmware yüklemek; bunun için de aşağıdaki videonun ilk 40 saniyesinde göreceğiniz GICIK bir işlem yapmanız gerekiyordu (burada detaylarına girmeyeceğim ama özetle reset bölümüne ince bir cismi HAFİFÇE bastırmak ve o sırada güç kablosunu takıp başlatmak şeklinde özetleyebililriz).

Gel gelelim ben bu HAFİFÇE ayrıntısını kaçırdım. İçeriden ‘çıt’ diye bir ses geldi. Hiçbir cihazın içinden gelen çıt sesi hayra alamet değildir. Korktuğum başıma geldi: reset düğmesini kırmıştım! Yine forumlara koştuğumda bunu yapanın bir tek ben olmadığımı, birçok başka kişinin de aynı hataya -ve çaresizliğe- düştüğünü öğrendim.

Cihazın içini açtığımda bu tamiratın benim lehimleme becerimi fazlasıyla aştığını gördüm. Neredeyse mikroskobik bir parçaydı. Sinirden köpürmüşken başka bir forumda çaresini buldum. Biri cihazın güncellenmiş Android sürümlü imajını paylaşmıştı. Hemen çekip yükledim (biraz uğraştırıyor) ve Android’i de en son sürüme getirdim. Artık internetten kendini güncelleyebilir hale gelmişti.

Peki ama ne değişti? HİÇBİR ŞEY! TV aksesuarına yönelik hiçbir gerekliliği olmayan bir işlem için neredeyse 1 tam günümü harcamış ama amacıma ulaşmıştım. Tekno-mazoşizm böyle bir şey işte. Allah kimseye vermesin. (eğer daha da macera ararsanız bu alete Ubuntu Linux da kurabilirsiniz. Canavar gibi de çalışıyor hani!)

Bu seferki sorun HD videolardı. Evdeki kablosuz ağ HD kalitesindeki videoları GK802’ye sağlıklı aktaramıyordu. Kablolu bağlantıyı denemek istedim. Ancak bu cihazın ağ kablosu girişi yoktu. Bunu aşmak için USB üstünden bağlanan bir ağ adaptörü almaya karar verdim. Fakat cihazın tek bir USB portu vardı ve onu da uzaktan kumanda cihazının bluetooth adaptörü kullanıyordu.

Bunun üstüne bir USB hub ve USB ağ adaptörü satın aldım. Ortaya saatli bomba gibi bir şey çıkmıştı (fotoğrafta en altta GK802, üstünde 4 portlu USB hub ve beyaz ağ adaptörü görünüyor).

BZ_7XVwIEAAK5Ef

Detaylarına gelirsek;
[box type=”info”]Artıları

  • Güçlü bir platform.
  • XBMC, Netflix ve Hulu gibi uygulamaları da yükleyince gayet iyi bir medya çalar haline geliyor.
  • Farklı sistemleri yükleyip deneyebilme imkanı var.
  • Geniş uygulama desteği (Google Play Store).

Eksileri

  • Fazla ısınıyor (bu kendisini etkilemiyor ama sizi biraz endişelendiriyor)
  • Kablolu ağ desteği yok. Kablosuz HD aktarımı sorun çıkarabiliyor.
  • Android sistemi dokunmatik ekranlı bir cihazda parmakla kullanmak için geliştirilmiş ve uzaktan kumandayla kontrolü zor.
  • Pek de ucuz sayılmaz.

[/box]

Sonuç tatmin ediciydi ama benim senaryomda tam içime sinmemişti. Vitesi değiştirip diğer seçeneğe geçtim.

Apple TV

GK802′ye yüklediğim uygulamalar yardımıyla Airplay desteği sağlamış ama istediğim verimi alamamıştım. Olayı ‘mal sahibinden’ gözlemlemek için bir Apple TV almak farz olmuştu (Ben ABD’den 100 dolara aldırdım. Türkiye mağazasında da var: 280 lira).

Apple TV özünde iTunes hesabınızla entegre çalışan ve Apple dünyasından satın aldığınız ve Apple ekosistemine entegre ettiğiniz video, şarkı ve fotoğraflarınızı televizyonunuzdan seyretmenizi sağlayan son derece şık bir çözüm.

apple-tv-gear-patrol1

Fakat o bir Apple ürünü.

Yani kendi logosunu taşımayan hiçbir cihazı tanımak, ilgilenmek, muhatap olmak istemiyor. Hatta benim Maverick çalışan iMac’i bile kaale almıyor. 2011′den önce alınan bilgisayarlarla çalışmazmış beyefendi (bunu aşma adına denediğim AirParrotBeamer ve AirServer gibi uygulamalar da tökezledi). Yani 3 terabaytlık harici diskim Apple TV çözümünde oyun dışı kalmıştı. Gözüm bir umutla Netflix ikonu aradı ama o da yoktu. Bir Netflix hesabım olmasına rağmen cihazı Türkiye’den kullandığım ve Türkiye iTunes hesabı kullandığım için göstermiyordu. Anlaşılan bir ABD iTunes hesabı açmam gerekiyordu (ve hayatta uğraşmak istemediğim bir şeydi).

Dahası XBMC yüklemek için jailbreak yapmak gerekiyordu ama bu son seri Apple TV’leri hack etmeyi henüz kimse başaramamıştı.

Sonuçta anca Youtube izleyebildiğim şık bir cihazla kalakaldım.

[box type=”info”]Artıları

  • “Varlığım Apple’a armağan olsun” diyenler için kesinlikle en kusursuz, sorunsuz, pratik çözüm.
  • Herhangi bir kurulum gerektirmiyor.
  • iOS ve (uygulamalarla desteklediğiniz) Android cihazlardan da içerik yansıtabilme imkanı (AirPlay).

Eksileri

  • Apple ekosistemi dışında pek bir işe yaramaması.

[/box]

Özetle yine olmamıştı. Seçeneklere devam etme kararı verdim.

Google ChromeCast

Duyrulduğu gün burada da bahsettiğim ChromeCast, HDMI üstünden televizyona bağlanan Google imzalı mucizevi bir medya yansıtıcı. Üstelik 35 dolarlık fiyatıyla oldukça da cazip.

Apple’ın Airplay’i varsa Google’ın da ChromeCast’i var. Çok merak etmeme rağmen (yeni bir zaman kaybı yaratmamak için) kasten almadım. Neyse ki arkadaşlarım benim kadar dirençli değil. 2 hafta önceki ABD ziyaretinde bir tane Chromecast alan Sedat hevesini almış olacak ki bana verdi (normalde misafirin ev sahibine hediye vermesi beklenirdi, değil mi?).

Kendi vaadinde gayet pratik ve sorunsuz bir çözüm olmasına rağmen ChromeCast benim beklentimi ne yazık ki karşılamadı. Çünkü tarayıcımda açtığım sayfayı / videoyu ekrana yansıtmaktan ötesini alamıyordum (gerçi iddiası zaten ondan ibaret. Fazlasını beklemek anlamsız).

[box type=”info”]Artıları

  • Ucuz.
  • Herhangi bir kurulum gerektirmiyor.
  • Tarayıcıdan da olsa bilgisayardan herhangi bir televizyon ekranına içerik aktarmak için en kolay, pratik çözüm.

Eksileri

  • Google Chrome ekranı dışında kalan içeriğiniz için yardımcı olamıyor.

[/box]

Raspberry Pi (ve Xbian)

Adını daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama Raspberry Pi söylentisi çıktığından beriilgiyle takip ettiğim ve tek başına nice blog yazısı hak eden mucizevi bir cihaz. Özünde avcunuzun yarısı kadar, tek bir devreden oluşan eksiksiz bir bilgisayar.

BcBg0YyCcAAHqME

Fotoğrafta gördüğünüz şekilde satılıyor. Sağ üst köşesinden (cep telefonlarından aşina olduğunuz) mikro USB uçlu bir adaptör, sol orta kısımdaki çıkındıya denk gelen USB portundan (isterseniz) klavye, hemen üstünde yer alan porttan da ağ kablosu, üst kısmına ekran bağlantısı için HDMI kablosu alt tarafına da (uyumlu) SD kart taktığınızda sistem tamamlanıyor.

[box type=”info”]Teknik Özellikleri

  • 700 MHz ARM işlemci.
  • 250MHz Broadcom VideoCore IV grafik işlemci.
  • 512MB bellek.
  • HDMI çıkış.
  • Full HD desteği.
  • 45 gram.

[/box]

Uykuya zor zaman bulduğum için başıma iş almamak adına hep uzak durduğum Raspberry Pi, bu medya aktarıcı arayışımda yine karşıma çıktı. Direnmeyi bırakıp siparişi verdim (79 lira). Bu fiyata (eğer elinizde yoksa) USB uçlu klavye, ağ kablosu, HDMI kablosu, mikro USB uçlu şarj adaptörü ve SD bellek kartını da eklemelisiniz. Bende neyse ki hepsi vardı. Hatta ilginç bir ayrıntı olarak yukarıda bahsettiğim RC11 kodlu klavyeli kumanda da hiçbir ayara gerek bıraktırmadan tanındı. Güç kablosunu kullanmadığım bir Blackberry adaptörüyle hallettim. HDMI kablosunu Apple TV’den, bellek kartınıysa -ayıptır söylemesi- yine Sedat’tan aldım 🙂

Yukarıda da değindiğim gibi Raspberry Pi başlı başına bir bilgisayar. Onunla teknik olarak her şeyi yapabilirsiniz. Benim niyetim sadece medya arayüzü olarak kullanmaktı. Ne mutlu ki esas hedefim olan XBMC uygulamasının RaspBMC adlı bu cihaza özel bir sürümü vardı. Tam yükleyecekken daha önce duymadığım ve yazdığına göre çok daha iyi performansa sahip Xbian adlı başka bir dağıtımından haberdar oldum.

Bellek kartını bilgisayara taktım, Xbian sitesinden uygulamasını indirdim. Tek bir tıklamanın ardından her şey otomatik olarak ilerledi ve yükleme tamamlandı. Raspberry’yi televizyona bağladıktan birkaç saniye sonra XBMC karşımdaydı!

XBMC arayüzünden bir örnek.
XBMC arayüzünden bir örnek.

(2001 yılında çıktığı hafta aldığım 1. nesil Xbox konsolunu kırar kırmaz ilk yaptığım şey XBMC yüklemek olmuştu. Açık kaynaklı ve ücretsiz bu uygulamanın adı o zamanlar Xbox Media Center’dı. Xbox dışındaki platformlara da uyarlanınca (biraz da marka telif hakkı ortaya çıkınca) ismi XBMC oldu. Microsoft ise bu uygulamadan öğrendiklerini sonraki kendi Xbox sürümlerine ekledi. XBMC takımı da hiç durmadı. Aksine hep güncellendi, geliştirildi. Bilgisayarınıza da yükleyip deneyebilirsiniz. Çok farklı ve yüksek performanslı bir platform olduğunu göreceksiniz.)

Xbian, Raspberry Pi üstünde kusursuz çalışıyor. Üstelik Apple TV’den ayırt edemeyeceğiniz kadar iyi AirPlay desteği var! Bu işin bu kadar ucuza, bu kadar kusursuz olacağını cidden düşünmezdim. Dahası; 4 çekirdekli, 1.2GHz hızındaki Android stick ile kıyaslandığında hissedilir bir fark da içermiyordu (sonuçta yaptığımız XBMC adlı bir uygulama çalıştırmaktan ibaret. Yoksa elbette karşılaştırılacak, denk şeylerden söz etmiyoruz).

[box type=”tick”]SONUÇ: Benim gibi harici disklerde (ya da bilgisayarınızda) depoladığınız medyayı TV’den tüketmek istiyorsanız Raspberry Pi ve Xbian gelişime en açık ve konforlu platformlardan biri.

EKLEME: Yazıdan sonra OpenELEC adlı bir başka XBMC dağıtımına denk geldim. Mimarisi yüzünden performans konusunda çok daha iyi sonuç veriyor. Yüklemesi nispeten biraz daha zahmetli.

Özetle son tavsiyemi Xbian değil, OpenELEC’ten yana yapıyorum.[/box]

Galiba artık çekmeceden Arduino‘yu çıkarıp kurcalama vakti de geldi.

Şimdi izninizle bir şeyler seyretmeye gidiyorum. Bunu kesinlikle hak ettim!

Yorumlar

57 yanıt

  1. hakan turgut avatarı
    hakan turgut

    güncelleme takıntısı bende de var, fena hastalık, kaç arşiv, kaç telefon gitti bu yüzden.

  2. Can Tokgöz avatarı
    Can Tokgöz

    Apple tv yi amerika hesabi ile kullansaniz bile Netflix,HBO çalismiyor…

    1. Murat avatarı
      Murat

      HBO hiçbirşekilde çalışmıyor da, Netflix’e bazı vpn servislerinin verdiği dnsler ile girilebiliyor.

  3. Ahmet avatarı
    Ahmet

    bu amaçla üç yıl önce ağ destekli “forex r6a” medya player almıştım. cihazın usb girişine chipsetiyle uyumlu bir wifi adaptörü takarak televizyonu akıllandırmıştım. tv’den bilgisayardaki paylaşılan klasörlere ulaşıp aynı zamanda internetten içeriklere ulaşabiliyordum aynı zamanda bu cihaz torrenti destekliyordu ve direkt cihaza bağlı hard diske dosya indirebiliyordu.

    daha sonra dlna yı keşfettim ve evdeki televizyonu yenilerken dlna destekli bir tv aldım. tabi zaman içerisinde bir akıllı telefon ve tabletim de oldu.bu cihazlardan da bilgisayarımdaki dijital içeriğe ulaşmak için plex’i keşfettim. şimdi bilgisayarımda ücretsiz plex medya server kurulu ve film müzik gibi içerikleri bilgisayarım vasıtasıyla torrentden indiriyorum. torrentten inen dosya klasörünü plex serverin kütüphanesine ekledim. tv, telefon (iOS- MLPlayer Lite uygulaması) ve tabletimden (Android – Avia uygulaması) bilgisayarımdaki bu dijital içeriklere ulaşabiliyorum.

  4. Mehmet Akyuz avatarı

    Raspbery Pi Mediacentre yol, yordam için..
    http://www.farnell.com/datasheets/1718402.pdf

    Burada $110’a satılıyormuş tüm kit. Nicedir uygun bir yöntem arıyordum, teşekkürler blog için.

  5. Berkay Oğulcan TUTAL (@btutal) avatarı

    Amirim elinize sağlık çok güzel yazı olmuş ancak merak ettiğim bir konu var.

    Acaba Raspberry Pi’ın Full HD filmlerde performansı nasıl? Yani takılma kasma gibi durumlar yaşanıyor mu ?

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Hiçbir tekleme yok. Beni de şaşırtacak derecede pürüzsüz, sorunsuz.

  6. Mustafa Kama avatarı

    Amirim yazı yarım kalmış gibi…

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Güncelleme sırasında bir hata olmuş; düzelttim neyse ki.

  7. egehanyilmaz avatarı
    egehanyilmaz

    raspberry pi aletini denediniz mi ozellikleri biraz dusuk olmasina ragmen forumlardan gordugum kadariyla stabil bir alet hemde ethernet girisi de var.

  8. Okay KANGAL avatarı

    http://javadersleri.blogspot.com/2013/07/raspberry-pi-mini-bilgisayar.html amirim bir raspberryPi edinseydinde , çok çok daha değişik işleri daha kolayca halledebilirdin 🙂

  9. Murat Erçelebi avatarı

    Yİne , harika bir yazı yazmışsınız..Çok yeni bir takipçinizim..Blogger dünyası için ilham verici yazılarınız var..Ben de yazılarımda ve blogumun tanzim tasarımında sizlerden faydalanıyorum..Biraz alakasız oldu ama bunu gerçekten dile getirmeliyim :)..

  10. Serhan avatarı

    Serdar abi chrome içi zenmate eklentisine bakmalısın. Belkı haberın vardır bılemıyorum. Engelli siteler için müthiş birşey.

  11. Mustafa avatarı
    Mustafa

    Raspberry Pi’de PC lerde bile bulunmayan HDMI CEC özelliği bulunuyor. HDMI kablo ile bağlandığınız televizyonunun da CEC desteği var ise, TV kumandasını XBMC kontrolü için kullanabiliyorsunuz! Ayrıca Raspberry Pi açıldığında TV’de otomatik açılabiliyor veya TV kapandığında Rasberry Pi kapanabiliyor.

  12. Alpkaan avatarı

    Amirim teşekkürler, benimde uzun zamandır düşündüğüm bir şeydi. Ben size şunu da sormak istiyorum, benim büyük ekranlı LED TV’m yok ( Öğrenci evinde olduğum için 🙂 ) Acaba müsait bir zamanınızda “Projektör” konusuna da değinir misiniz? Ucuz bir projektör satın alıp, duvara yansıtarak + Ras. Pi ile film keyfine varmak istiyorum. Teşekkürler.

  13. black dockers avatarı
    black dockers

    Serdar Bey, gezi olaylari ile ilgili yazilarinizi/degerlendirmelerinizi ilgi ile takip ettik. Gundem ile ilgili yazilarinizi da bekliyoruz..

  14. mre avatarı

    Serdar Bey benim de çok kafa patlattığım konuda güzel bir yazı olmuş. Lakin Apple Tv+ipad (artı “air video” uygulamasıyla) tüm arşivinizi dilerseniz altyazılı bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Belki biliyorsunuz ama bilmeyen arkadaşlara da katkım olur dedim. Uygulamanın linki de şurada https://itunes.apple.com/us/app/air-video-watch-your-videos/id306550020?mt=8

    1. Emre Bilgetürk avatarı

      Bu yöntemde herhangi bir takılma sorunu yaşıyor musunuz 1080p MKV oynatırken?
      Güzel yol, eksisi bilgisayarın açık olması gerekliliği…

  15. Ahmet avatarı
    Ahmet

    Amirim gaza gelmeyin… Buradaki çoğu kişi sizi politik görüşlerinizden dolayı değil, sosyal medyadaki görünürlüğünüzden dolayı takip ediyor. İsterseniz bir anket yapabilirsniz… Ben açıkçası böyle hayranlıkla takip ettiğim insanlardan POLİTİK düşünceler duymak istemiyorum.

  16. washq avatarı

    Merhaba,

    OS olarak ne yüklediniz acaba?

  17. Yusuf (@AstigmaTT) avatarı

    Hdmi çıkışlı bir laptop, kablosuz klavye ve mouse ile tüm sorun çözüldü.

    1. Emre Bilgetürk avatarı

      Böyle bir laptopunuz varsa evet, doğru.

  18. orhan arsel avatarı
    orhan arsel

    Amirim. bir de böyle bir quad-core Android Mini PC var 80 dolara. Wifi+Bluetooth+DLNA içinde.

    http://www.amazon.com/Android-Quad-core-Bluetooth-headphone-standard/dp/B00AZR1TG2/ref=pd_sim_e_3

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Böyle onlarca örnek var ama dediğim gibi wifi üstünden FullHD sıkıntılı.

  19. Emrah avatarı
    Emrah

    Jailbreakli apple tv çok işime yarıyor amirim
    http://s22.postimg.org/z4uxb2ush/image.jpg

  20. […] media center yazılımını aslında M. Serdar Kuzuloğlu’nun blog sayfasından (Takip ettiğim en iyi bloglar arasında ve Radikal’deki köşe […]

  21. Mahmut avatarı
    Mahmut

    Serdar Bey, GK802 hakkında yazdığınız ilk yazıda mini-android bilgisayarlarla ilgili daha detaylı bir yazı yazacağınızı söylemiştiniz. Bu yazınızı bekliyordum. Benimde böyle bir ihtiyacım olduğu için bende detaylı bir araştırmadan sonra Minix NEO X7 adlı ürüne ulaştım. İncelemenizi tavsiye ederim.
    http://www.minix.com.hk/Products/MINIX-NEOX7.html

  22. ManInSuit avatarı
    ManInSuit

    Merhaba. Serdar Bey, ben de benzer şekilde kullanmak üzere MK808 almıştım (http://www.amazon.com/gp/product/B009OX22B4/ref=oh_details_o00_s00_i01?ie=UTF8&psc=1). Söylediklerinize katılıyorum WiFi ile gerçekten sıkıntılı oluyor.(Ayrıca almayı düşünenler için bendeki cihazda takılmalar ve kilitlenmeler olduğunu söylemeliyim) Burada kullanmış olduğunuz ağ adaptörünün hızının önemli olduğunu düşünüyorum. Fakat bu konuda herhangi bir bilgi göremedim.10/100Mbps olanlar iş görür mü? Yoksa şöyle bir şey (http://dx.com/p/iocrest-io-usb8153-glan-usb-3-0-to-10-100-1000m-rtl8153-ethernet-controller-golden-black-278440) mi gerekir? Tavsiyeniz ne olur acaba?
    Yazılarınızı çok ilham verici buluyorum. Teşekkür ederim.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      10 mbps hızında bir ağ adaptörü medya aktarımında fazlasıyla işinizi görecektir. Daha ötesini tercih ederseniz alın derim.

  23. 6663e689b7 avatarı
    6663e689b7

    Serdar Bey,

    Cihazı satın almadan önce bir soru sormak istiyorum.

    Hali hazırda usb’yi televizyonuma bağladığımda çalıştırabiliyor ise neden bu cihaza ihtiyaç duyayım? XBMC’nin en muhteşem özelliği altyazıyı otomatik getirebilmesi mi? Web browser veya air play yeteneklerini openelec sunuyor mu?

    1. Emre Bilgetürk avatarı

      Televizyona USB bağlayabilirsanız ve format/altyazı sorunu yoksa bunlara ihtiyaç duymazsınız.

  24. sek avatarı
    sek

    Bilmiyorum Plex’i duydudunuz mu gayet güzel bir servis. Masaüstü bilgisayarımda Plex’in server programı kurulu filmler orda. Laptopta da izlemek için bir Plex programı var, Full HD’de sorun yaşamadım kablosuz ağda.

  25. Emre Bilgetürk avatarı

    Serdar Bey

    Raspberry Pi’ye medya arşivinize erişimi ne yolla sağladığınızı ve sonra bu düzeneği fiiliyatta tam olarak nasıl kullandığınızı yazınızdan anlayamıyorum. Bu konuya basitçe açıklık getirebilirseniz yararlı olabilir.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      İnanın bu konuyu bundan daha basit anlatmanın metodu yok. Başına oturup uyguladığınızda aradaki boşlukları kolayca doldurabilirsiniz. Herkesin ara senaryoları farklı olduğundan bunun bir genel reçetesi de yok ne yazık ki.

      Kolay gelsin.

  26. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    amirim, rasberry pi hd filmler konusunda çok başarılı demişsiniz ancak denediğim de sonuç tam bir fiyasko oldu. Devamlı takılmalar sinir bozucuydu, teknoseyire baktığımda da kesinlikle almayın, hd çok sorunlu deniyor ki siteyi daha önce incelemediğime pişman oldum açıkçası.
    Bu konuda aceleci davranmış olabilir misiniz ve ve pc duino bana daha iyi bir alternatif gibi gözüktü inceleme fırsatınız oldu mu?
    Kolay gelsin

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Ben hala, neredeyse her gün Raspberry Pi başında (OpenElec yüklü) gayet keyifli full HD filmlerimi izliyor, şarkılarımı dinliyor ve Youtube / Vimeo / TED’den HD video stream ediyorum. Hiçbir sorun yaşamadım ve gayet memnunum. Muhtemelen çok yüklü bir XBMC versiyonu deniyorsunuz (burada XBMC kullandığınızı varsayıyorum. Yoksa Raspberry’ye standart bir Linux dağıtımı kurduysanız performans üzebilir).

      1. onur çetinkaya avatarı
        onur çetinkaya

        amirim, sanırım sorun bendekinin a tipi olmasında. Araştırdığım kadarı ile b tipinin video kalitesi çok daha iyiymiş, sizdeki de b tipi olmalı.
        Teknoseyir in inceleme videosu bu adreste http://www.youtube.com/watch?v=69BuMvu-hIA
        Vaktiniz olursa da pc duino yu incelerseniz çok sevinirim,sınıfı için çok güçlü bir mini bilgisayar olarak karşımıza çıkıyor.

  27. Emir avatarı
    Emir

    Serdar Bey,

    Sizden bir konuda yardım isteyeceğim.

    Macbook air 2014, apple tv 3 ve 20mbit TTnet internetim mevcut. TTnet aboneliği ile birlikte
    Airties 5650 model modem verdiler onu kullanıyorum.

    http://www.airties.com.tr/product-details.asp?pn=Air%205650&i=&ci=104&cat1=Kablosuz+%C3%9Cr%C3%BCnler+&cat2=Kablosuz+DSL+Modem%2FA%C4%9F+Ge%C3%A7itler&dil=tr

    Apple TV’den televizyone ekran yansıtmayı açarak film/dizi izlediğimde donmalar ve stabil olmayan aktarımlar oluyordu. Apple Tv ile modemimi ethernet ile bağladım. Donmalar ve lag problemi azalsa da devam etmekte.

    Aynı zamanda ipad ve iphone aktarımlarında da lag problemi yaşamaktayım.

    Sizce yeni bir modem almam sorunumu çözecek midir? Sizin tavsiyeniz nedir? Tüm cihazlar aynı odada ve birbirlerine çok yakınlar.

    Cevabınızı merakla bekliyorum ve birçok yerde benim gibi lag, donma ve stabil olmayan aktarımlarla karşılaşanlara da faydası olacağını düşünüyorum.

    Teşekkürler.

  28. […] yeni nesil Apple TV’nin jailbreak işlemine uygun olmaması ve beni iTunes evreninin içine kıstırması (Apple felsefesi ekseninde) sürpriz olmamış ama yine de keyfimi kaçırmıştı. 2010 […]

  29. Serkan avatarı
    Serkan

    Merhaba Serdar Bey
    Yazinizin konusu cok guzel bende yakinda gecicegim sistemi yazmak istedim.Oncelikle epeydir xbmc kullaniyorum pc uzerinden. Fakat hicbir zaman set ustu stabil xbmc oynatabilen raspberry haric cihaz bulamadim ve almadim.En son fullhd kabiliyetli root ile xbmc yuklenen amazon fire tv ilgimi cekti ama onuda almadim.Nvidia nin son K1 tegra cipsetli 4k a kadar oynatma destegi veren hdmi 1.4 cikisli tableti ilgimi cekti.Ismide Tablet Shield hem ev medyanizi sorunsuz uzerinde ve hdmi ile tv den xbmc de oynatabilir hemde 128 gb microsd avantajiyla icinde filmler yuklu olabilir.Her yerde izlenebilir.Ayrica xbmc de addon kullanmayi seviyorsaniz bir tane xbmc kullanarak ayni kutuphane avantaji saglanmis olur. Set ustu kutu tablet pc arasinda tek secim olur. Tablet projektor tv heryere baglanabilir

  30. […] Fire TV Stick: Bir diğer furya olarak yüzlerce örneğe kavuşan TV yayın çubuklarına Amazon dokunuşu (39 dolar). Nedir bunlar derseniz, ayrıca yazmıştım. […]

  31. […] bana hatırlatan yakın geçmişte kullanmaya başladığım Trakt adlı hizmet oldu. Popcorn ve XBMC‘ye tanımladığım Trakt hesabım sayesinde izlediğim her şeyin sonunda bana onu ne kadar […]

  32. Sedat Bayrak avatarı

    Üstadım, desktop bilgisayarımdan ikinci monitor olarak TV’yi tanımladım ve sehpamın üzerinde bluetooth klavye ve mouse bulunduruyorum. Bu alternatiflerden birşey kaçırıyor muyum?

  33. çağrı a. avatarı
    çağrı a.

    Raspberry pi’ı aldım ve openelec xbmc yükledim. Öncelikle belirtmek gerekir ki, kurulum ve program ayarları aşina olmayanlar için hiç kolay değil. Takıldığım her aşamada bir suru yazı okumak ve vidyo izlemek zorunda kaldım. Neyse ki sorunları çozdum ve kurulumu tamamladım. Sonuç, tüm emeğime değdi. Güncel bir oscarlı filmi çok çok kaliteli formatta hiç takılmadan kolayca izledim. Altyazıyı da kolayca buldum. (Bu sistemle sizin yazınızla tanışmıştım. Yazdıklarınızla hayatlara dokunduğunuzu belirtirim.)

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Aslında OpenElec ve türevleri kendi installer uygulamalarını içeriyor ve çok da zor değil ama belki ilk defa tanışanlar için karışık, zor gelebilir haklısınız. Ben hala büyük bir keyifle kullanmaya ve ekstra özelliklerinden faydalanmaya devam ediyorum. Yakında Kodi geçişine yönelik büyük bir güncelleme de gelecek.

      Keyifli seyirler dilerim.

      1. emre avatarı
        emre

        Serdar Bey, Raspberry ile Netflix ve Hulu içeriğine de erişebilmek mümkün mü? Ona göre satın alacağım.
        Teşekkürler…

  34. Yunus avatarı

    Merhaba;
    Raspbian ve OpenElec i bootloader ile beraber kurdum. Ancak, OpenElec bluray leri oynatmada bir sıkıntı yaşatmamasına rağmen, arşivin %95 ini oluşturan mkv leri görmüyor bile. Siz böyle bir sorun ile karşılaştınız mı ve çözüm olarak ne yaptınız. Paylaşırsanız sevinirim…

  35. […] alet Raspberry Pi‘nin yeni versiyonuyla ile Windows 10 kullanmak dahi mümkün (yüklemek isterseniz). […]

  36. atilla oğuzhan avatarı

    Amirim, elinize zihninize sağlık, vaktinize bereket.

    1. micro avatarı

      yazınız gayet anlaşılır olmuş. sizden yeni “rasberry pi 2 ” incelemesi de bekleriz.

      http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale/

  37. Yasir Pamuksuz avatarı
    Yasir Pamuksuz

    Merhaba Serdar Bey; teknoloji, bilişim, siyasi vb. güncel konularda ki yazılarınızı olabildiğince takip etmeye çalışıyorum ve bu yazınız benim de aynı ihtiyaca çözüm aramam dolayısı ile ilaç gibi geldi ancak bazı sorularımı cevaplayabilirseniz kafamdaki pürüzlerde gidecektir. İlk önce ,, televizyonumda usb olmadığı için bu tür bir arayışa girdim. Modem ve televizyonum arası uzak olduğu için Ethernet veya kablosuz olarak HD film seyretmem imkansız gibi duruyor. Benim 3 tane 2 TB diskim var ve USB 3.0 Dual SATA Hard Drive Docking Station ile kullanıyorum. Amacımda USB 3.0 Docking Station’ınımı usb üzerinden bağlayıp HD Filmlerimi gönül rahatlığıyla izleyebilmek. Tabi buradaki asıl sorularımda bu noktada başlıyor 🙂 USB çıkışları USB 2.0 mı 3.0 mı?, DTS-HD, TrueHD yok diyor sitesinde yani AC3 ve AAC de sıkıntı olmaz ama DTS ve FLAC sese sahip filmlerde sesi alabilir miyiz? Optical S/PDIF yok diyor sitesinde yine sesi sadece TV den mi alabiliyoruz yoksa coaxial çıkışı var mı ses sistemi bağlayabilir miyiz? Altyazı desteği konusunda da srt, sub, ssa ve en önemlisi ass altyazı formatlarını destekliyor mu tabiki Türkçe harfleri bozmadan? Şuan piyasaya yeni 10bit h264 hd filmler ve h265 codecli filmlerde çıkmaya başladı. Bunları bu cihazda(larda) deneme fırsatınız oldu mu? Yoksa direk en kısa yoldan bunların hepsi için bir laptop mu almam gerek 🙂 İlginiz için teşekkür eder yazılarınızın devamını dilerim.

  38. […] alet Raspberry Pi‘nin yeni versiyonuyla ile Windows 10 kullanmak dahi mümkün (yüklemek isterseniz). […]

  39. […] Fire TV Stick: Bir diğer furya olarak yüzlerce örneğe kavuşan TV yayın çubuklarına Amazon dokunuşu (39 dolar). Nedir bunlar derseniz, ayrıca yazmıştım. […]

  40. Görkem avatarı
    Görkem

    Amirim elinize sağlık. Benim, ihtiyacım doğrultusunda bir sorum var. Raspberry’nin Xbian ile airpay performansının çok iyi olduğunu belirtmişsiniz. Aynı performans ve kullanım kolaylığı ile Windows PC ve Android cihazlara da display mirror veya benzeri destek veriyor mu?

  41. Abidin ÇAVUŞOĞLU avatarı
    Abidin ÇAVUŞOĞLU

    Serdar Bey Merhaba;
    Konunun üzerinden epey zaman geçti ancak benimde bir süredir başıma bela olan bir konuyu bir kaç yıl önce siz kurcalamış ve bir sürü çözümler bulmuşsunuz. Ancak teknoloji gelişiyor veya değişiyor. Biz film arşivcileri de bu değişime hemen ayak uydurmak istiyoruz.

    Benim hikâyem şöyle; Uzun yıllar divx arşivleri ile neredeyse binlerce cd veya dvd ile uğraştıktan sonra hard disklerin veri boyutlarının büyümesi ve fiyatlarının ulaşılabilir hale gelmesinden sonra bu kez filmleri hard disklere yüklemeye başladım. Ancak elimin altında 500-1 tb arasında 6-7 hard disk olmuştu ve özellikle kablolar can sıkmaya başlamıştı.
    Evimde 65” Samsung akıllı tv – Boss ses sistemi (akıllı diyebiliriz buna da) kendi toplamam güzel bir bilgisayarım var. ( yatay kasa tv altına monte edilmiş) Filmleri bilgisayardan açıp hdmi kablo ile tv ye aktarıp seyrediyordum bütün filmleri. Ancak her film seyretmek istediğim de bilgisayara mahkûm olmak işime gelmiyordu.
    Çeşitli yollar denedim, XBMC bunlardan biri idi ancak istediğimi veremiyordu bana zira bilgisayara mahkûmdum. Android işletim sistemli herhangi bir ürün bugüne kadar kullanmış olmadığım için o küçük aletlere de hep şüpheyle baktım. Ben sadece tv kumandamla yönetebileceğim bir çözüm arıyordum ama neydi?
    Amerika’dan Western Digital My Cloud Ex4 adlı 16 tb lik nas cihazını satın alarak bu kargaşayı çözmeyi amaçlamıştım. Yaklaşık 2 yıl evde sürünen bu cihazı nihayet bu hafta sonu PLEX adlı (https://www.plex.tv/) media sunucu programıyla aktif olarak kullanmaya başladım.
    Samsung akıllı tv ye Plex uygulamasını kurduktan sonra bilgisayar üzerinden programa üyelik vs işlemlerini hallettim. Sonrasında bilgisayar üzerinden Nas cihazımı programa tanıttım ve artık bilgisayar mahkûmiyetim bitti. Pazar günü bunun keyfiyle üst üste 3 film seyrettim 🙂
    Televizyondan PLEX uygulaması açar açmaz XBMC programına benzer bir ara yüz beni karşılıyor ve istediğim filmi bilgisayar-mause vs. olmadan sadece tv kumandamla seyredebiliyorum. Sadece nas (bulut) ürünlerine özel bir program değil.
    Eğer Plex uygulamasını denemek isterseniz aşağıda ki linklerde size faydalı olacaktır.

    https://teknoseyir.com/inceleme/plex

    https://forums.plex.tv/discussion/231968/klasoerdeki-filmler-lg-smart-tv-de-goeruenmueyor-20-adet-olan-film

    https://forums.plex.tv/discussion/151923/tek-seferde-tuem-altyazi-dosyalarini-utf-8e-cevirmek

Görüşlerinizi paylaşın: