Google’ın geçtiğimiz gün tanıttığı Chromecast bilgisayar, cep telefonu ya da tabletinizin ekranındaki içeriği televizyon ekranına yansıtmaya yarayan bir donanım. Pek çok kişi için hala bir arama motoru olarak algılansa da asıl işi reklam satmak olan Google kendine mümkün olan her mecrada yer edinmek için elinden geleni yapıyor. Chromecast de Chromebox ve Chromebook‘tan sonra bu yarıştaki en yeni kulvar.
http://www.youtube.com/watch?v=cKG5HDyTW8o
Videonun sonunda da göreceğiniz gibi 35 dolarlık şaşırtıcı bir fiyata sahip. Kabaca özetlemek gerekirse televizyonunuza HDMI girişinden bağlanan Chromecast, wifi özellikli bir medya oynatıcısı. Taktığınız her televizyonda anında kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
http://www.youtube.com/watch?v=WmpOis2UEJg
Fakat tahmin edeceğiniz gibi bu cihaz (henüz diyelim) Türkiye’de satılmıyor.
Gelelim 35 dolara adım attığımız bu dünyada bizi ne beklediğine. Chromecast ile (Türkiye’ye hizmet vermeyen) Google Play Movies & TV, (Türkiye’ye hizmet vermeyen) Netflix ve Youtube videolarını seyredebiliyor; Chrome web tarayıcınızında açılan her şeyi televizyondan izleyebiliyorsunuz.
Esas mesele de bu son paragrafta gizli. Bu cihazın en heyecan verici iki içerik kaynağı (Google Play ve Netflix) Türkiye’ye hizmet vermiyor.
Netflix içeriğine Türkiye’den ulaşmak
Oysa (Google Play pek umrumda değil ama) Netflix benim gibi televizyon içeriğine meraklı olmayanlar için bile bir derya (ayda 8 dolar). Yetişkinler için yüzlerce dizi, film ve belgesel; çocuklar içinse eş muazzamlıkta tıklayıp izleyebileceğiniz dev bir içeriğe sahip. Bütün içeriği için (İngilizce) altyazı desteği var.
Evde TTNET’in netlimitsiz paketini kullanıyorum. Adil kullanım kotasını (50GB) aştığımda düştüğüm 3mbps hızında dahi yayınları HD kalitesinde sorunsuz izleyebiliyorum. En büyük keyfim 1950-80 arası (özellikle bilim-kurgu) dizilerin ilk sezonlarını taramak. Televizyonun Kabe’si ABD’nin kanallarını canlı takip etmek için (yine Türkiye’ye kapalı) Hulu da gayet iyi bir seçenek.
Fakat hem Hulu hem de Netflix ulaşabilmek için taklalar atmamız gerekiyor. En genel ve garantili yöntem VPN üstünden internete erişmek. VPN konusuyla ilgili yazımda kişisel tercihimin AceVPN olduğunu yazmıştım. Seçimimdeki ana gerekçe AceVPN’in UnblockTV hizmeti oldu. Ne olduğunu anlatmadan önce (bilmeyenler için) küçük bir açıklama yapmam gerek: VPN, en kaba ve basit anlatımıyla internete başka bir bilgisayar üstünden erişmemizi sağlıyor. Girmek istediğimiz sitelere önce o uzak bilgisayar bağlanıyor. Sonra aldığı bilgi paketlerini bizim bilgisayarımıza şifreleyerek yolluyor. Aracı bilgisayar hangi ülkedeyse siz de karşıdaki hizmet için o ülkede kabul ediliyorsunuz. Böylece:
- Bulunduğunuz kurum ya da ülkede çeşitli sebeplerle sansürlenmiş site ve hizmetlere erişebiliyorsunuz.
- Sadece belirli ülkelere sunulan hizmetleri VPN bağlantısı yaptığınız bilgisayarın da o ülkelerden birinde olması durumunda kullanabiliyorsunuz.
- İletişim şifreli olduğu için takip edilmeniz, profillenmeniz ya da fişlenmeniz söz konusu olmuyor.
VPN hizmetleri genellikle saat ya da gigabayt kotaları kullanıyor. Örneğin AceVPN Premium paketi için aylık 6 dolara 50GB kota veriyor. Sürekli kullanmadığınızı düşünürseniz hiç de az sayılmaz. Ama sürekli dizi, belgesel, film izleyenler için de yetersiz olduğu ortada. Kotasız VPN isteyenler için Ultimate paketi aylık 15 dolar.
AceVPN’in sunduğu UnblockTV hizmeti ise VPN bağlantısı kurmadan (yani kotadan yemeden) basit bir DNS değişikliğiyle Hulu ve Netflix dahil uzun bir listedeki birçok hizmete sorunsuzca (üstelik bütün cihazlarınızdan) bağlanıp kullanmanızı sağlıyor. DNS’inizi (mümkünse router / modem üstünden ya da her cihazda ayrı ayrı) 208.53.156.36 ve 87.117.202.47 olarak ayarlayıp IP numaranızı AceVPN’de tanımladıktan sonra iş bitiyor (Statik IP hizmeti almıyorsanız arada bu adrese girip güncelleme yapmak gerekiyor. Bunu çözmek için TTNET’te statik IP’ye geçeyim deyince fark ettim ki aylık 5 lira ek maliyeti var! Değmez deyip vazgeçtim).
[box type=”download”]ÖNEMLİ BİR EKLEME: Artık AceVPN değil; VPN ile ilgili başka bir yazıma gelen yorum sayesinde haberdar olduğum Private Internet Access’i kullanıyorum. Hem kurulumu çok daha kolay hem de fiyatı uygun (anonim üyelik konusunda da daha fazla seçeneğe sahip). Daha güncel bir tavsiye olarak aklınızda bulunması dileğiyle.[/box]
Chromecast’e bir alternatif
Chromecast güzel ama desteklediği hizmetler kısıtlı. Alternatifi Apple TV ve Andoid tabanlı medya oynatıcılar. Ben tercihimi ikinci kategoriden yana yaptım. Epey araştırma ve karşılaştırma yaptıktan sonra ilk adımı 2 ay önce DealExtreme’den aldığım Zealz GK802 ile attım (yaklaşık 230TL).
Bu cihaz aslında 16GB RAM, 8GB ROM bellek ve 1.2 GHz hızında 4 çekirdekli işlemcisiyle kibrit kutusu boyutlarında Android işletmi sistemi kullanan bir taşınabilir bilgisayar. Hemen her ses ve görüntü formatını, popüler altyazı formatlarını destekliyor, kablosuz internete bağlanıyor ve bluetooth desteği var. Linkinde göreceğiniz gibi yanında bir de özel bluetooth klavye geliyor. Televizyona Chromecast gibi HDMI portundan takılıyor.
Beraberinde gelen bu aksesuar hem klavye olarak hizmet veriyor hem de jiroskobuyla Nintendo Wii tarzı bir kontrol cihazına dönüşüyor. Bu ikili sayesinde artık dünyanın en küçük taşınabilir bilgisayarlarından birine sahipsiniz (Bu sistemi ayrıca tanıtacağımdan şu an detaya girmiyorum).
Google Play’deki bütün oyun ve uygulamaları yükleyip çalıştırabiliyorum. Hulu ve Netflix uygulamalarıyla bütün içeriği seyredebiliyor, ekrandan web gezintimi yapabiliyor ve DLNA desteğiyle evimdeki ağ sunucusunun arşivine ulaşabiliyorum.
Toparlamak gerekirse:
Zealz GK802 | 120 dolar |
VPN erişimi | 6 dolar / ay |
Netflix üyeliği | 8 dolar / ay |
Hulu Plus üyeliği (isteğe bağlı) | 8 dolar / ay |
Statik IP (isteğe bağlı) | 5 lira / ay |
Tekrarlıyorum; Netflix ve Hulu kesinlikle tecrübe etmeniz gereken bir kaynak. Netflix’in ilk 30 gün bedava olduğunu ve hiçbir ödeme yapmadan üyeliğinizi sonlandırabileceğinizi hatırlatmış olayım. Karşılığında aldığınız içerik şu an Türkiye’de sunulan ücretli içerikle kıyas bile götürmez. Reklamlara razıysanız Hulu bedava. Reklamsız Hulu Plus için ayda 8 dolar vermeniz gerekiyor.
İyi seyirler!
Görüşlerinizi paylaşın: