Tasarım / İnovasyon
- Kitap, kütüphane; bunlar kimseye faydası olmayan boş işler. Mesele güzel şeyler giyinebilmekte; değil mi? LENA da tam bu kafada. O bir moda kütüphanesi. Kütüphanelerin kitap kiralaması gibi o da kıyafet kiralıyor. Gelsin layklar, gitsin favlar.
- Tipografiye meraklıyım. Kendimi elimden geldiğince bu konuda eğitmeye çalışıyorum. En sevdiğim karakterlerden biri olan (ve blogumda epeydir bir türevini kullandığım) Roboto bu hafta açık kaynaklı hale geldi. Eti de kemiği de sizin. Hayırlı, uğurlu olsun.
- Not tutmayı değil ama defterleri bıraktım. Ama yine de güzel notlarla dolu -özellikle tasarımcılara ait- defterler her gördüğümde ilgimi çekiyor (Not defterinin küresel fenomeni Moleskine’in yeni iOS uygulamasını gördünüz mü?).
- Tipografi dünyasından bir diğer sevindirici gelişme de e-kitaplarını Kindle’ın iPad uygulaması üstünden okuyanlara geldi. Yeni yazı karakteri Bookerly hizmetinizde.
- 12. Kırmızı Ödülleri sahiplerini buldu (bir tanesini de ben verdim). Ama aşağıdaki gibi haklı itirazlar da yok değil.
- Çoğu kişi tarafından pek ciddiye alınmasa da Google’ın Cardboard adlı aksesuarının çok önemli bir inovatif tasarım olduğunu düşünüyorum. Yeni sürümüyle yeni kuşak 6 inçlik telefonlarla da uyumlu hale geldi. Satın al ya da planını indir, yazdır, katla, yapıştır ve yapay gerçeklik dünyasına adım at!
- Tasarıma ait bir Google detayı daha. Özellikle Google ürünleri ya da Android sistemli bir cihaz kullanıyorsanız Material Design (materyal tasarım da deniyor) akımına da aşinasınızdır. Dijitalin yeni arayüzü olma yolunda ilerleyen bu yapının öyküsüne ait harika bir video yayınlandı. Felsefesini algılama adına izlenesi. Kağıt detayı harika bir metafor olmuş. Fiziki dünyadan ilhamla dijital tasarımın şahikası.
- Daha önceki özetlerimde bahsettiğim Londra’daki köprü dönüşümünü hatırlarsınız. Bir benzer çaba Hollanda’da meyvesini verdi. 250 metre uzunluğundaki tarihi Paleisbrug köprüsü yeni tasarımıyla hem bir yaya yolu hem de 2 bin 500 metrekarelik bir parka dönüştürüldü. Detayları mimarlık ofisinin sitesinden takip edebilirsiniz.
- Güncel değil ama yukarıdaki gelişme ilginizi çektiyse önemli. Bu akımı küresel bir fenomene dönüştüren New York’ta kullanılmayan ve yıkılmak istenen High Line isimli bir metro hattıydı. Amanda Burden’ın TED konuşmasından öyküsünü izlemenizi tavsiye ederim.
- Bir ‘çılgın’ tüp geçit projesi de ABD’de filizleniyor. Hyperloop (Elon Musk’ınki değil) kodlu yapı deniz seviyesinin üstünden ve altından geçecek bir tüp geçit içinde [highlight]saatte 500km hızla[/highlight] yol alarak Los Angeles – San Francisco arasını 30 dakikaya indirmeyi hedefliyor (Elon Musk’ın hedefi saatte 1.200km!). Tahmin edeceğiniz gibi bu hedef sadece bir başlangıç olacak. Benzer şekilde Elon Musk da aynı hedefle kendi testlerini sürdürüyor. En büyük sıkıntı havası boşaltılmış bir kanal içinde seyredecek aracın tünelindeki en ufak bir hava kaçağının herkesi öteki dünyaya taşıyacak olması.
- Bentley ve Rolls-Royce’un ardından Lamborghini de ruhunu şeytana sattı ve SUV kategorisindeki aracını duyurdu (ipuçlarını önceki özetlerde vermiştik). 2018’de yollarda olması hedeflenen yeni serinin yıllık satış hedefi 3 bin adet. Fiyatının mümkün olan en ulaşılmaz noktada olacağına şüphe yok.
- Gündelik hayatta yapabileceklerimizin ne kadar kısıtlı olduğunu alışveriş merkezlerine olan ilgimizden anlamak mümkün. Birçok şehir için AVM’ler oksijen tüpü, tema parkı gibi bir etkiye sahip. Peki çoğu alabildiğine sıradan tasarımlarıyla karşımıza çıkan bu yapılar nasıl farklılaşabilir? Örneğin ‘sürdürülebilir AVM’ diye bir şey mümkün mü? Yani doğaya saygılı, enerjisini kendi üreten ve çevreyi kirletmeyen. Vincent Callebaut Mimarlık Ofisi mümkün olduğunu savunuyor. Bir de ispatı var.
- Konut tasarımında mazrufa değil zarfa bakanlardansanız bir müjdem var: Michael Jackson’ın meşhur Neverland Çiftliği bu hafta 100 milyon dolardan açık arttırmayla satışa çıktı. Jackson, 1.100 hektar alana yayılan bu çiftliği 1987’de 19,5 milyon dolara almıştı. İçinde hayvanat bahçesi, birkaç istasyonlu tren hattı, luna parkı ve bolca gizemli, buruk anılar var.
- Imblue benim gibi çay tiryakileri için ilginç bir çözüm. Tek bir ünitede hem çayı demliyor hem de içiyorsunuz. Özellikle her seferinde farklı oranlarda farklı karışımları, tatları denemek isteyenler için de ideal. 20 bin dolara ihtiyaç duyarken 250 bin dolardan fazla fon toplaması boşa değil anlayacağınız. Ben bile dayanamayıp aldım bir tane. Ekim’de teslim.
- Kulaklıklar aksesuar dünyasının yeni altın madeni. Üstelik bazıları ucuna bağladığımız cihazlardan bile pahalı. Peki o kadar iri olmaları şart mı? Maxime Loiseau değil diyor. Lityum-iyon pilli, bluetoothlu ve incecik formlu Roll to Roll adlı modelle de bunu ispatlıyor. İşin sırrı kablolar yerine baskı devre kullanmak ve parça sayısını azaltmak. Yani akıllı tasarım.
- BMW yeni tur modeli Concept 101‘i tanıttı. Hiç benlik değil ama turcu heyeti gayet iyi bilir ki BMW iki tekerleklilerin dünyasında pek çok şeyin zirvesidir. Bu da bir istisna değil. 1.649cc ile çırpınan 6 silindiri zaptetmek kolay olmasa gerek.
- Elektrikli otomobil seçeneklerine -pahalı- bir seçenek daha eklendi: Audi R8 e-tron. Bu hafta tanıtılan araç 170kW gücünde bir elektrikli motorla 456 beygir güç üretiyor. 0-100km/s deparını 3,9 saniyede tamamlıyor. Hızı 250km/s ile sınırlandırılmış. Detaylarında kayboldum desem yeridir.
- Paramıza kıydık, meşrebimizce bir araba aldık, bindik, vardık, park ettik, işimize baktık. Ama bir de döndük ki o da ne? Yanımızdaki fütursuz araç sahibi kapısını öyle bir açmış ki bizim kapıyı berbat edip bırakmış. İşte böyle tatsızlıklar yaşamamak için Dent Bot hizmetimizde.
Görüşlerinizi paylaşın: