Tasarım / İnovasyon
- Kız çocuklarının favori oyuncağı Barbie, anatomik olarak imkansız vücut oranlarıyla çocukların zihnini yanlış kodladığı gerekçesiyle sürekli eleştiriliyor. Bu rahatsızlık Lammly adlı ‘gerçekçi’ bir emsaline ilham kaynağı bile olmuştu. Fakat aynı anatomik mantıksızlık süper kahramanlar için de geçerli. Bir sanatçı o kadar da süper olmasalar ne olurdu diye kafa yormuş. Ortaya ilginç sonuçlar çıkmış. Buyrun ‘gerçekçi’ süper kahramanlar dünyasına.
- Kusursuzluk konusunda amansız bir yarış içinde olan bir diğer kesimse popüler kültür ikonları. İspanyol Sanatçı David Lopera buna dur demiş ve onları obez kuşağa ‘ayarlamış‘.
- Dünyanın en büyük hava aracı Airlander adını taşıyor. Uzun zaman önce –talihsiz bir olayın ardından– hayatımızdan çıkan zeplin formunda. [highlight]55 ton yükle 30 saat yol alabilen[/highlight] bu aracı ABD Hava Kuvvetleri istihbarat ve kargo taşıma amaçlı kullanmayı planlıyor. Görüntüsü bana Command&Conquer oyununu hatırlattı.
- AnOther dergisi analog ve dijital yayıncılık arasında hibrit bir form deniyor. İlk kapağını ise bütün şehvetiyle Rihanna süslüyor.
- Okullarımızı akıllı tahtalarla donatmak adına milyarlarca lira harcadığımız bu dönemde Smartmarker bizim için ayrı bir anlam taşıyabilir. Çünkü her tahtayı, her yüzeyi alabildiğine akıllı hale dönüştürme yeteneğine sahip. Hem de epey düşük maliyetle. Geç mi kaldık dersiniz? Sanmıyorum.
- İsviçreli 50 mühendis ve 80 teknoloji destekçisinin işbirliğiyle 12 yıllık bir çaba sonucu geliştirilen hava aracı Solar Impulse 2, enerjisini güneşten alan 15 beygirlik 4 motosiklet motoruna bağlı pervaneyle ilerliyor. Maksimum hızı saatte 140 kilometre. Amacı dünyanın çevresini turlayarak havacılıkta yeni -ve görkemli- bir sayfa açmak. Solar Impulse 2, bu hafta Abu Dhabi’den havalanarak seferine başladı. Hedef 25 günde yolculuğu tamamlamak. Meraklısı için seferi Youtube kanalından canlı yayınlanıyor. Sitesi de son derece ayrıntılı bilgilerle bezeli. Böyle şeylerin varlığı ve bunlara şahit olabilmek bana inanılmaz heyecan veriyor!
- Londra iki yakasını bir araya getirme adına (bisikletliler ve yayalar için) yeni bir köprü daha inşa etme kararı aldı. Süreci (demokratik ülkelere yakışır tarzda) tasarımcılar arasında bir yarışmaya çevirerek yürütüyor. Başvurular insanı hayran bırakan cinsten. Bir göz atın.
- Mısır ise başkent Kahire’yi mevcut yerleşimin daha ötesine taşıyarak yepyeni bir başkent kurma hazırlığında. 7 yıl sürecek inşaatın tahmini maliyeti 45 milyar dolar.
- Geçen hafta KFC’nin (yenilenebilir değil!) ‘yenilebilir’ kahve bardaklarından söz etmiştim. Bu hafta duyrulan Plant Trash‘in girişimi ise toprağa gömüldüğünde bitki olarak büyüyen ‘tohumlu bardaklara’ odaklanıyor.
- Almanya’nın en turistik şehirlerinden Hamburg doğal yansıma olarak gece hayatının da hareketli olduğu bölgelerden. Akşam vakti içilenlerin etkisiyle oluşan ‘işeme’ ihtiyacı erkeklerin yüzünü duvara çeviriyor. Sokaklardaki idrar kokusundan illalah diyenlere çözümse teknolojiyle gelmiş. Çok işenen duvarlara su tutmayan özel boya süren belediye ‘sektirme’ yöntemiyle karşı mücadele yürütüyor. İlginç ve komik!
- Dünyanın en abartılı ürün tasarımlarının listesi hazmı zor objeler içeriyor (Eames Lounge’a nasıl kıydınız beyler?).
- Yeni bir müzik enstrumanına daha yer var mı? Tasarım ve inovasyon tutkunları olduğunu düşünüyor: Artiphon Instrument 1 ile tanışalım.
- Yerka çok şık bir bisiklet. Ama en büyük özelliği yenilikçi tasarımıyla çalınması en zor bisiklet olması.
- Bisikletinizden memnun ancak yine de çalınmasından tedirginseniz akıllı kilit sistemi Noke‘ye göz atabilirsiniz. Özelliklerine ve sorunlara getirdiği çözümlere hayran kaldım.
- Tasarım, girişimcilik, fırsatları okuma ve marka yaratma konusunda uzun fakat başucu eseri niteliğine bir okuma: Ikea dünyayı nasıl ele geçirdi?
Görüşlerinizi paylaşın: