Haftanın Özeti: 31

25 – 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Bir uygulama ya da site tasarlarken aklınızda bulunması gereken 10 altın kural. Benim ilk kuralım: fontu büyüt! BÜYÜT! BİRAZCIK DAHA!!! (o yazıyı beğenen bunu da beğendi)
  • Bir internet girişiminiz var. Herkes yazsın ki potansiyel müşterilerinizin (hadi kullanıcı diyelim) haberi olsun istiyorsunuz. İşte kapısını aşındırmanızda fayda olan dağıtım depoları.
  • Usercard: Farklı sosyal ağlarda istediğiniz kullanıcı isimlerini araştıran ve raporlayan site.
  • Hacker kütüphanesi (öyle sandığınız türden değil ama. Programlamaya meraklıların okumasında fayda olan ücretsiz e-kitap arşivi). Güzel derleme.
  • Phind: fotoğrafını çektiğiniz mekanı algılayıp Wikipedia, Foursquare, Google gibi kaynaklardan onunla ilgili bilgileri derleyip ekranınıza getiren bir uygulama.
  • Meerkat’ten sonra sonunda Periscope da Android’de yerini aldı.
  • Yeni çağın en garip huylarından biri yok olan marka ve hizmetlere yönelik coşku. Ortaya çıkan bazı şeylerden heyecan duyuyoruz ama olmayan şeyleri meydanda kurduğumuz dev ateşte seyrederken coşkudan, heyecandan ağlıyoruz. Google+ çıktığı günden beri bu coşkunun yoğunlaştığı alanlardan biri. Olmadı, tutmadı, yakında kapanır beklentileri arasında fotoğraf içeriğini Google+ Fotoğraflar adı altında ayrı (ve sınırsız depolama alanlı) bir hizmete dönüştürmesi akbabaları sevindirdi. Evet Google+ mayası tutmadı ama Google yöneticileri kapatılmayacağı konusundaki iddiasını sürdürüyor.
  • İnternete sızan fotoğraflarıyla büyük merak uyandıran, benim de önceki özetlerde paylaştığım gizemli Apple araçlarının sırrı ortaya çıktı. Meğer onlar Apple araçlarının prototipleri değil; şirketin harita hizmetinin yeni sürümü için veri toplayan araçlarıymış.
apple-van
  • İnternete dair KPCB imzalı, karşılaştırmalı, taptaze 196 sayfalık bir sunum.
  • BuzzFeed yeni medya alanında rüştünü ispatladı, endüstriyel standartları oluşturdu, şimdi de hevesliler için açık kaynaklı bir yeni medya akademisi kuruyor.
  • Dışarıda yemek yiyenlerin gayet yakından bildiği bir ‘ortak’ dert: gelen toplu hesaba göre bahşişi hesaplama ve kimin ne kadar ödemesi gerektiğini bulma. Bunun için bir mobil uygulama yapmışlar: Tab.
  • Girişimi için kitle fonlaması (crowd funding) kullanacaklara 6 tavsiye:
    1. Fiziksel ürünler her zaman daha çok ilgi çeker.
    2. Belgeseller, kısa filmler, müzik albümleri genelde tutmaz.
    3. İyi kampanyalar kısa süreli fon toplar.
    4. Ürünü 50 dolara mal edebiliyorsan şansın artar.
    5. Yılın ilk aylarında başlayan kampanyaların fon toplaması daha olasıdır.
    6. Çok yüksek bütçeye ihtiyaç duymayan projeler daha fazla ilgi görür.
  • Yaklaşan seçimlerde kafası hala karışık olanlara kararsız kalma diyen bir site.
  • Instagram’da takip ettiklerini inceleyen, seni takip etmeyi bırakanları ihbar eden; kısacası gereksiz yere huzursuzluk veren bir site: unfollowgram. Cehalet mutluluktur.

Sayfalar: 1 2 3 4 5


Yorumlar

19 yanıt

  1. birkankalyon avatarı
    birkankalyon

    Oley!.. Yine uykusuz kalacagim 1 saat 🙂

  2. Mert avatarı
    Mert

    Serdar Bey yeni patentleri takip ettiğiniz özel bir site var mı?

  3. R.Duman avatarı
    R.Duman

    Amirim yine dolu bir hafta olmuş, teşekkürler.

  4. yskiyak avatarı

    Amirim FIFA ile ilgili meseleler yeni duyuluyor gibi ama gerçekte öyle değil. Andrew Jennings’in Türkçe’ye de çevrilen kitabı “Faul ! / FIFA’nın Karanlık Yüzü” ta 2007’de yayınlandı ve her şeyi anlatıyor. http://www.kitapyurdu.com/kitap/faul—fifanin-karanlik-yuzu/91360.html&manufacturer_id=22821

  5. Barış Aslan avatarı

    Amirim “Kararsız Kalma” yı paylaşıp en az bir o kadar emek harcanan http://oydanismani.org/ u unutmuşsunuz.

  6. gorkemogus avatarı

    Serdar Bey

    Imblue klasmanında aynı zamanda termos olan yaprak çay koyulabilen ve demlenebilen fakat Imblue kadar tasarımı üzerinde çalışılmamış ürünler mevcut.Birtanesi ;

    http://www.decathlon.com.tr/04l-isi-yalitimli-termos-id_8331659.html

  7. Mehmet Ali Sel avatarı
    Mehmet Ali Sel

    Serdar Bey naçizane tavsiyem şu ki bazen hakkında yazdığınız şeyin içeriğine değinmeden yorumunuzu yazıyorsunuz ve bize bu yorum veya fikrin dayanağı içeriği görmek için atıflar veriyorsunuz. Ancak zaten çok dolu olan içerik bizi onlarca “yeni sekmede aç” yapmaya götürüyor. Yazı kopmasın diye devam edince zaten, daha sonra onlarca yeni sekmenin her birini hangi bağlamda açtığımızı unutuyor ve okumadan kapatıyoruz. Bu durum, yazınızın gerekli alanlarına ulaşamadığım hissini doğurarak rahatsız ediyor beni 🙂 özetle, yalnız yorum ve atıftan oluşan ve bahsettiğiniz şeyin neye ikşkin olabileceği hakkında ipucu içermeyen parçalara yer vermememenizi tavsiye ederim. Sevgiler.

    1. mserdark avatarı

      Mehmet Ali Bey ilgilendiğiniz maddelerin linkli yazılarını okumadan diğer maddeye geçmezseniz sorun çözülür. Dediğiniz tarzda yapsam özet, özetlikten çıkar; okunabilir olmaktan uzaklaşır. Öte yandan bu halini derlemek için bile günde en az 3 saat harcıyorum, ötesini hayal bile edemiyorum.

      Bilgi uğruna emek harcandıkça anlamlı. Bu özetleri hazırlarken dahi içimden ‘insanları tembelliğe mi alıştırıyorum’ diye endişe duyuyorum.

  8. Mustafa Metin avatarı
    Mustafa Metin

    AutoShow 2015’te Tasarım adına yenilik olmaması sizi de benim gibi üzmüş sanırım. Değinecek nokta görmemişsiniz. Benim gözüme çarpan bir Fiat Egea var (sadece burada üretilecek olmasından mütevellit) o da süpriz bir tasarıma sahip değil. Bir de yerli ONUK markası var. Dikkate değer. http://www.onuk.com/road/

  9. sezai avatarı
    sezai

    Komplo teorilerinden nefret ediyor olabiliriz ama FIFA meselesinin politik bir mesele olabileceğini düşündünüz mü hiç? Yani bunlar ABD’nin oyunu diye Rusya’nın çıkışını alaya almak için yeterli argümanınız var mı? Yoksa komplo teorilerine karşıtlık da whisful thinking’e mi dönüşüyor?

    1. mserdark avatarı

      Bahsettiğiniz yöndeki iddiaları savunanlar da ilgili maddenin içindeki linklerde yer alıyor.

      1. sezai avatarı
        sezai

        Önemli olan linkin içindekiler değil ki, sizin linki sunuş biçiminiz. Her neyse.

  10. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    amirim, ex-machina filmi bu kadar yapay zeka içeren özetiniz ardından mutlaka izlenmeli.Spoiler vermeden şunu diyeyim, filmin sonu bahsettiğiniz tüm tartışmaları yeniden hem de korkunç derece alevlendirir.

  11. ORHAN avatarı
    ORHAN

    Amirim marka değeri belirleme, sıralama , bunları haber yapıp gazetelere koyma biraz lüzümsuz değil mi? Sonuçta marka temsil ettiği üründen bağımsız bir meta olarak alınıp satılamaz ki ! Mesela Coca Cola markasını diyelim ki ana firma satmaya karar verdi. Kendi adını Zart Cola yaptı, alan da bu markayı alakasız bir üründe kullandı. Sonuç hüsran olmaz mı ? Yani bu yüzlerce milyar dolarlık değerlemeler ne işe yarayacak ?

  12. Muhammed avatarı

    Bu derlemeleri okuyunca nedense ilkel zamanlarda, üstlerinde çalı çırpı ile toplayıcılık geliyor.

    Toplayıcı Serdar, yoksa içinde sıkışıp kalmış bir kız mı var? Hiç düşündün mü, neden beyaz, ince ve ufak sigarayı bırakıp, koca, iri, uzun ve damarlı purolar içmeye başladın? Kim bilir, belki de güzel birşeydir.

  13. Baris avatarı
    Baris

    Ayılarla ilgili konuyu (ayı görünce yapılması / yapılmaması gerekenler’ başlıklı belge) ya şaka olarak ya da gönderdiğiniz linkleri kimler ne kadar inceliyor anlayabilmek için gönderdiniz diye düşünüyorum 🙂

  14. Vedat avatarı

    Kararsız Kalma muhtemelen LDP’nin bir çalışması, çoğu farklı seçimde LDP ilk 3 sırada çıkıyor..

  15. eser3424 avatarı

    serdar abi paylaştığınız ingilizce paylaşımları çok okumak istiyorum ama arada bilmediğim kelimeler olduğu için okuyamıyorum. bana bir tavsiye verin nasıl geliştirebilirim.

  16. Caner avatarı

    serdar bey yazınızda rusların ukraynada öldürdükleri diye belirtmişsiniz ama bu tam anlamıyla öğle değil, rusya ayrılıkçılara askeri yardımda bulunduğu anlaşılmasın diye kendi ölen asker ve ajanlarını yakmak için krematoryumları kullanıyor.

Görüşlerinizi paylaşın: