Haftanın Özeti: 29

11 – 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Genel Gündem

  • ‘Türkiye’de kitap okunuyor mu?’ tartışmasının sonu gelmiyor ama -nüfusa oranla son derece az olsa da- Türkiye’de kitap ‘satılıyor’. Hayatını yazarak kazanan kişi sayısı fazla değil ancak bazı yazarlar pek çok meslek grubundan çok daha fazla kazanıyor. Forbes dergisinin geleneksel yazar telif gelirleri sıralamasına göre Uğur Koşar, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk ilk üç sırayı oluşturuyor. Uğur Koşar boşuna ‘Allah de ötesini bırak’ dememiş meğer.
Sıra Yazar Baskı Adedi Ciro (TL) Yazar Geliri (TL)
1 Uğur Koşar 757.000 11.392.000 1.798.800
2 Ayşe Kulin 387.000 7.668.000 1.533.600
3 Orhan Pamuk 223.000 5.073.000 1.268.250
4 İskender Pala 330.000 5.590.000 1.118.000
5 Kahraman Tazeoğlu 397.000 6.454.000 968.100
6 Ahmet Batman 325.000 5.200.000 780.000
7 Canan Tan 155.000 2.820.000 564.000
8 Sinan Yağmur 350.000 5.030.000 503.000
9 Yılmaz Özdil 105.000 2.510.000 502.000
10 Soner Yalçın 125.000 3.000.000 450.000
  • Türkiye tarihinin belki de en ilginç, görülmemiş, benzersiz ve detayları zamanla daha çok ortaya çıkacak Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümüne yaklaşıyoruz. MTV’nin Rebel Music serisinin Turkey: Flowers of Gezi Park bölümü dışarıdan bir göz olarak yaşananları temsilci ve karşıtların gözünden özetlemiş.

  • NASA, dünyanın doğal durum turnusolu Antartika için ömür biçti: 2020.

  • Balarıları sabah kahvaltımızı lezzetli bir şölene çevirmenin dışında en güzel çiçeğin en güzel özünü bulma derdi sırasında 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasına vesile oluyor. Ünlü Bilimci Albert Einstein balarılarının yok olması durumunda insanlığın 4 yıl ömrü kalacağını iddia etmişti (karşı çıkanlar da yok değil). Kulağınıza çalındı mı bilmiyorum ama ABD’de tam da bu durum gerçekleşiyor. Son birkaç yıldır balarıları gizemli bir şekilde yok oluyor, ölüyor. Birçok kişiyi endişelendiren bu gelişmeyle ilgili bu hafta açıklanan en son bilgi paniği iyice arttırdı: ABD’nin balarılarının [highlight]yüzde 40’ı[/highlight] geçen yıl öldü. Trend bu yıl da devam ediyor.

L1010307

  • Yine ABD ile bağlantılı ama Türkiye dahil pek çok ülkeyi ilgilendiren bir başka tartışma bu haftaya damgasını vurdu. Basın dünyasının en prestijli ödülü kabulen edilen Pulitzer sahibi Seymour M. Hersh’ün yazdığı bir makale ortalığı karıştırdı. Hersh’ün iddiasına göre 4 yıl önce gizemli ve kafa karıştırıcı bir operasyonla ölü ele geçirilen el-Kaide Lideri Üsame bin Ladin aslında baskın yapılan evde Pakistan İstihbarat Servisi ISI tarafından hapis tutuluyor ve ABD ile Pakistan ilişkilerini yönetmek için kullanılıyormuş. Hitler’in dediği gibi “yeterince büyük bir yalanı yeterince sık tekrarlarsanız, insanlar inanır”.
  • Bu hafta dünyanın ilk sıcakkanlı balığı yakalandı. İsmi moonfish. Üstünüze afiyet biraz da iricene.

moonfish-4

  • Eyes Wide Shut filminin meşhur maskeli partileri hala devam ediyormuş.
  • Çocuk pornosu kategorisindeki 2 milyon fotoğraflık arşivi ele geçen Pennsylvania şehri ‘sakini’ 45 yaşındaki Matthew Krapf çıkarıldığı mahkemede ömür boyu hapsi mahkum edildi.
  • Bu hafta 9. Digital Age Zirvesi’ni yönettim. Tolga Şişmanoğlu iki güne yayılan 15 oturumu blogunda güzelce özetlemiş: 1, 2.

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Mini bilgisayar Raspberry Pi Model B+ bu hafta 10 dolarlık bir indirim daha yaparak fiyatını 25 dolara indirdi!
Raspberry Pi, bilgisayara dair her şeyi kredi kartı boyutunda tek bir çipte topluyor. Size sadece klavye ve ekranı bağlamak kalıyor.
Raspberry Pi, bilgisayara dair her şeyi kredi kartı boyutunda tek bir çipte topluyor. Size sadece klavye ve ekranı bağlamak kalıyor.
  • Küba akciğer kanserine karşı aşı geliştirdi. Bu illette en çok vatandaşını kurban eden ABD de kullanmak istiyor ama malum ekonomik ambargo elini kolunu bağlıyor. Bilim siyaseti yenebilir mi dersiniz?
  • Önceki özetlerde NASA’nın öncülüğünde yürüyen ve 100 kişinin Mars’ta başlatacağı yeni yaşama yönelik çalışmaları hatırlıyorsunuzdur. NASA bu hafta duyurduğu yeni sitesinde bu zorlu görevde karşılaşılacak olası zorluklara karşı herkesin fikrini almaya başladı.

17639156045_5eed56855a_o

  • 2016’da Ay yüzeyine bırakmak istediğiniz bir çizim varsa bu siteden yollayabilirsiniz.
  • Endüstriyel kullanım adına [highlight]her yıl 26 milyar ağaç kesiliyor[/highlight]. Kişisel kullanım, ısınma, yangın ve doğal afetlerle yitirdiklerimizi de bu rakama eklemek gerekiyor. Biocarbon Engineering girişimi insansız hava araçlarıyla (drone) [highlight]her yıl 1 milyar yeni ağaç dikmeyi hedefliyor[/highlight]. Cılızlaşan bölgelere havadan tohum serpmeyi temel alan yöntem ölçeklenerek dengeyi korumaya yardım edebilir.

  • 1800’lü yılların sonuna doğru pek çok icadından tanıdığımız Mucit Thomas Edison tarafından kurulan General Electric (GE) her emsali gibi çok büyük, çok zengin, çok hantal ve çok sıkıcı bir şirket. Daha doğrusu algısı böyle. Fakat yaratıcı ekibi ve ajansları sayesinde son dönemlerin en yenilikçi markalarından birine dönüştü. Şahsen en heyecanla takip ettiğim markalardan biri. Son ilginçliklerinden biri Emoji Bilimi başlıklı blogu. Kendi başınıza gerçekleştirebileceğiniz bilimsel deneylerin emojilerle kesişimi (bu kadar laf içinde geçirmişken emoji bilgilerimizi biraz güncelleyelim mi?).

emoji-science

  • 2,7 milyon kilometrelik test sürüşünün ardından Google’ın sürücüsüz araçları bu yaz ABD’nin California eyaletinde trafiğe çıkacak. İlk kaza haberinin iştahıyla ağzı sulanan editörleri şimdiden görür gibi oluyorum (test sırasında araçlar kayıtlara geçen 11 kaza yapmış). Beni teknolojisinden çok tasarımı heyecanlandırıyor. Şöyle bir araba yapsalar kesinlikle alabilirdim.

  • Drone ve kameranın işlevsel birleşimi: Lily. Ortaya çıkardığı işler izlemeye değer (fiyatı -nakliye dahil- 519 dolar).

  • WIRED dergisi son yılların küresel efsanesi Minecraft oyununa dair güncel rakamları olayın ruhuna uygun olarak 8-bitlik bir videoyla derlemiş. Sadece xbox oyun konsolunda tutkunlarını 2 milyar saatten fazla ekran başında tuttuğunu ve kapladığı sanal evrenin tamamını gezmenin 3 trilyon saat alacağını düşününce izlemekte, öğrenmekte fayda olduğu kesin.

  • Saatin kaç olduğunu bileğinizde görmek için seçenek çok. Peki ruh halinizi görmek nasıl olurdu? WellBe bunu mümkün kılıyor.

  • Bir IndieGoGo kampanyası olarak başlayan Vitastiq‘i destekleyenlerden biriydim. Geçen ay elime geçti ve keyifle kullanıyorum. Aynı mantığın cilde odaklı bir türevi de WAY ismiyle yine başka bir IndieGoGo kampanyası olarak karşımızda. Cildimizin durumu nedir, ne yapmalıyız, bölge bölge, detaylarıyla anlatıyor.

  • Combo Breaker 3D yazıcıyla üretilen Arduino kontrollü bir cihaz. İşlevi ise ürpertici. [highlight]O sadece 2 saniyede bütün şifreli kilitleri açabiliyor[/highlight]. 100 doların altında maliyete sahip Combo Breaker’ın çalışma prensibini geliştiricisi Samy Kamkar’ın ağzından 12 dakikalık detaylı videosunda izleyebilirsiniz. Bir tanesini yapmak isterseniz o da mümkün elbette.

  • Bu hafta fonlamaya çıkan Nuimo, bluetooth protokolüyle 30’dan fazla uygulama ve platformu tek noktadan kontrol etmenizi sağlıyor. Fonlanması tamamlandığında (Ekim ayında) 199 euroya satılması planlanan cihazın şu anki ‘uyanık tüketici’ bedeli 89 euro. Kontrol yöntemi gayet ilginç.

  • Avustralyalı Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü ve ABD’li California Üniversitesi’nin ortak projesinde biyonik beyine bir adım daha yaklaşıldı. Ekip dünyanın ilk analog (fiziki) beyin çalışma sistemini taklit eden elektronik bellek hücresini üretti. Bu modelde veriler mevcut elektronik belleklerde olduğu gibi her şeyi 1 ve 0 olarak (ikili / binary) şeklinde değil içeriğe göre değişen çoklu yapılarda saklıyor. Çalışmanın hedefi bellek kayıplarını ortadan kaldırmanın yanısıra beynin kapasitesini ilerletmek.
  • Bellek demişken Forget Me Knot adlı oyunu da analım. Amacı Alzheimer hastalığının nasıl bir şey olduğunu hissettirebilmek.

  • İnternetin parlayan yıldızlarını ilgiyle takip ediyoruz fakat kayan yıldızlarını hemen unutuveriyoruz. Bir yeni girişim bu makus kaderi bozup onları etrafımıza hatırlatmamızı sağlıyor.

startup-tshirt

  • Benim gibi ‘neredeyse’ kalem ve kağıtla tamamen vedalaşmış olanların bile kalbini kazanan Paper uygulaması bir dizi yeniliği içererek güncellendi. Bakmanızda fayda var.

  • Her gün Facebook’a 2 milyar fotoğraf yükleniyor. Diğerlerini varın siz tahmin edin. Peki bunca veri nerede, nasıl, hangi yapıda depolanıyor? Nasıl yedekleniyor? Bir kısmının cevabını Facebook’un kendisinden alalım (UYARI: teknik bilgi).
  • Blu-ray Disc Derneği bu hafta UltraHD (4K) disklerin standardını duyurdu. Yeni koleksiyonunuz için raflarda yeri, ceplerde parayı hazırlayın.

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Yazılımcılar internetle yeniden şekillenen dünyanın duvar ustaları. En büyük ayrıcalıkları kullandıkları programlama dillerinin evrenselliği ve internet erişimi olan her yeri iş alanına çevirebilme yeteneği. Dolayısıyla dünyanın herhangi bir yerinde dünyanın herhangi bir ülkesindeki proje için çalışabilirler. Jobbatical sitesi tam da bu işe yarıyor. Yazılımcılara farklı ülkelerdeki takımlara katılma fırsatı sunuyor. Şu an 39 ülkede 82 ekip çalışma arkadaşı arıyor. Parmakları kaşınanlara duyrulur.
Yazılımcı arayan yerlerden biri Hırvatistan. Ortam da böyle.
Yazılımcı arayan yerlerden biri Hırvatistan. Ortam da böyle.
  • Ind.ie sitesinde bağımsız / özgür yazılım ve hizmetler geliştiren Aral Balkan, İngiltere’deki yeni devlet takip düzenlenemeleri sebebiyle ülkeyi terk etme kararı aldı.
  • Bir internet girişiminin gelecek vaat edip etmediğini anlamak için 6 maddelik süper bir ‘checklist‘.
  • 2015’te iki safkan internet akımı geri döndü: podcast ve bloglar (bizde değil elbette; biz Facebook’ta komik video avlamaya devam ediyoruz :).  Blog çeşitliliğinden beslenen platformlara da bu hafta bir yenisi daha eklendi: Buffalo.
  • Şehirlere ait şarkıları derleyen Spotify destekli bir harita: Spotimap (İstanbul sıralaması sürpriz değil elbette).

spotimap

  • Müzikseverler için bir de -Türkiye kökenli- bir hizmetin yeni versiyonunu çıtlatayım: Cubic.fm. Youtube, Facebook, Soundcloud ve benzeri birçok farklı hizmette karşınıza çıkan, hoşunuza giden şarkıları bir tıklamayla kaydedin, ardından Cubic’te dinleyin. Kaydınızı yaptırın, yerinizi alın. Güzel fikir, temiz arayüz.

  • ABD / California kökenli işadamı Kevin Halpern, yakın dönem internet tarihinin en başarılı sitelerinden (Türkiye’de de hizmet verenUber‘in CEO’su Travis Kalanick ve sitenin bir dizi yatırımcısını kendi fikirlerini çaldığı gerekçesiyle mahkemeye verdi (Facebook özelinde benzer bir dava da Winklevoss kardeşler ve Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg arasında yaşanmış ve 65 milyon dolar karşılığı unutulmuştu) Halpern, çalınan Uber fikri için siteden 1 milyar dolar tazminat istiyor. İddialarını sıraladığı bir Facebook sayfası; hatta 12 dakikalık bir Youtube videosu bile var.

  • Yemek Sepeti ve türevlerinden sipariş vermek karnı doyurmak için en gelişmiş model gibi görünebilir. Domino’s Pizza olayı bambaşka bir boyuta taşıdı. Twitter’dan pizza emojisini yollamak yeterli!

  • Emojilerle kendinize değil de başkalarına hayrım olsun diyorsanız gezegeni paylaştığımız diğer canlılara WWF üstünden bağış yollayabilirsiniz.

  • Apple Google, Amazon ve Facebook’un toplamından fazla gelire sahip. Sadece iPhone geliri Microsoft’un toplam gelirinden fazla. iPad geliri Facebook’un toplam gelirinin 3 katı. Amazon’un 20 yılda ettiği karın toplamından fazlasını bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirdi. Kasasındaki nakitle Facebook, Twitter ve Tesla’yı satın alsa hala 59 milyar doları kalıyor. Dünyada hiçbir şirketin elinde onunkinden fazla kredi kartı bilgisi yok. Rakamlar böyle uzayıp gidiyor.
  • E-ticaret sitesi Amazon cep telefonu ve tablet üretiyor, arama motoru Google sosyal ağ yapıyor, cihaz üreticisi Apple alışveriş ve ödeme çözümleri geliştiriyor. Facebook da bu yüzden Instant Articles adını verdiği hizmetle haber sitelerinin içeriğini kendisi barındırmak istiyor (Facebook aynı zamanda en hızlı büyüyen medya şirketi). İnternet tarihinin en büyük kırılımlarından birine dair The New York Times’tan çok sağlam bir analiz (Hatırlatma: The New York Times da Instant Articles’ın içerik ortaklarından biri).
  • Twitter ile entegre canlı video yayın uygulaması Periscope kendi alt kültürünü hızla oluşturuyor. Ancak ne olup bittiğine dair genel bir fikir elde edinmek hala kolay değil. Dextro tarafından geliştirilen Stream bu derdi çözüyor. Gerçek zamanlı ilgi takibi.
  • ABD kökenli internet erişim ve içerik şirketi AOL (America Online) 2000 yılında birçok medya markasını bünyesinde tutan Time-Warner’ı [highlight]164 milyar dolar[/highlight] gibi inanması zor bir bedele satın almış ve birleşme sürecine girmişti. 2001 yılında bizzat Time Warner bu evliliği ‘kurumlar tarihinin en büyük hatası’ olarak adlandırılan bu birliktelik 2009’da son bulmuştu. Bu tecrübenin ardından AOL şimdi yine ABD kökenli telekom operatörü Verizon tarafından [highlight]4,4 milyar dolara[/highlight] satın aldı.
  • ‘Melodik isimler’ diye bir kavram vardır. Bazı isimler gerçekten ahenkle tınlar. TypeDrummer sitesi ise istisnasız her ismi ve kelimeyi o hale getiriyor (hani mesela).
  • İngilizce bir video paylaşacağım ama dünyanın her yerinde herkes anlayacak. Instagramcılar eqlesin!

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • İnsanoğlu resmen kol saatini yeniden keşfetti. Akıllısı, akılsızı, pek çok seçeneği var ama mangal tutkunları için sadece GrillTimer var. Bu da fonlanırsa her şeyin mümkün olduğunu düşünmeye başlayacağım.

  • 250 cc hacimli motora sahip bir Vespa GTV sahibiyim (nam-ı diğer Vecihi). Tepesinde neredeyse 30 bin kilometre yaptığım 22 beygirlik gücüyle kelebek gibi uçup arı gibi koşuyor. Şehirlerarası yolculuklarımızı bile onunla yapıyoruz. Ömrümün sonuna kadar daha büyük bir motora ihtiyaç duyacağımı sanmıyorum. Bunları düşününce bu hafta tanıtılan PGM‘yi aklım almıyor. Kendisi [highlight]V8 (yani 8 silindirli), 2 bin cc hacminde, 334 beygirlik bir canavar![/highlight] Böyle bir şeyin üstünde oturmak ne kadar mantıklı bilemedim. Benden uzak dursun.

PGM2LV8-RM-WS

  • İki tekerlekli dünyaya ait her hafta birçok şey tanıtıyorum ama galiba en sıradışı olanı JoystickBike. Gidon yerine joystick kullanıyor. Çok acayip.

  • Dünyanın en büyük mikro-araç müzesi Tayland’daymış. Bunu bu hafta değil de Tayland’ı ziyaret ettiğim dönemde bilmek isterdim. Siz bir gün giderseniz JTM aklınızda olsun.

2014080915073310b

  • Mikro-araçlardan söz açmışken yakında satışa sunulacak benzer bir girişimi de analım. Happier Camper imzalı HC1 kodlu karavan BMW Isetta’nın yolundan yürüyor. Dahası, fena halde sevimli görünüyor.

  • Doktorların insan bedenini tanımak için kullandığı kadavraları hep duyarız da o bedenler kimindir, nereden bulunur, eğitimde ne kadar kullanılabilir bilmeyiz. SynDaver Labs şirketi aynı amaca hizmet eden yapay kadavra üretiyor. Gerçek insan boyutlarındaki yapay kadavra dokusuyla, damarlarıyla, kaslarıyla, iç organlarıyla gerçek insandan farksız. Üstelik kadavralardan farklı olarak tepkileri canlı organizmalarla aynı. Nefes alıyor, acıya tepki veriyor ve kimyasal reaksiyon gösteriyor. Fiyatı 85 bin dolar. Ancak yakında çıkacak daha basit versiyonları 15 bin dolardan satışa sunulacak. Aşağıda -biraz ürpertici- demosunu izleyebilirsiniz.

  • Finlandiya kökenli Valkee şirketi tarafından geliştirilen The Human Charger (Valkee II), uzun uçak seyahati yapmış olanların gayet iyi bildiği, hayatı kabuse çeviren jet-lag meselesini çözdüğünü iddia ediyor. Bunun için kullandığı yöntemse ışık terapisi. Kulağınıza yerleştirdiğiniz parça kulak kanalınızdan beyninize yolladığı ışıkla uykunuzu kontrol ediyor.

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • 1979 yılında gösterime giren Avustralya sinemasının yüz akı Mad Max, distopik gelecek filmleri içinde kendine has özel bir tutkun kitlesi yaratmayı başardı (biri de benim). Bu hafta gösterime giren yeni serisi Fury Road, Mad Max ateşini dördüncü sefer harlamaya çalışacak.

  • Mad Max demek birbirinden uçuk-kaçık araçlar demek. Bu sefer de kural bozulmamış. Bu filme özel tasarlanan Nasty Peacemaker adlı aracın Afrika’daki çekim setine yollanmadan önceki son testlerine ait bir videoya denk geldim. Diğer araçlara göz atmak isterseniz, buyrun.

  • Kullanılan sıfat klişe gelebilir ama değil. Blues’un Kralı BB King bu hafta 89 yaşında hayata gözlerini yumdu (geride 15 çocuk bırakarak). Kendisine ABD’nin Neşet Ertaş’ı diyebilir miydik? Bence hayatları, tavırları, eserleri ve icra şekilleri arasında kesinlikle bir paralellik var. Dünyanın en iyi 3. gitaristi olarak kabul edilen ustayı ‘manidar’ bir ezgisiyle uğurlayalım.

  • Nirvana’yı hep sevdim. Ama sevdiğim Nirvana mıydı, onun kafası ve tavrı mı yoksa Kurt Cobain miydi tam kestiremiyorum (bir grubun başarısı da bu olsa gerek). Özetlerde de birkaç kere değindiğim Cobain’in hayat öyküsünü işleyen Brett Morgen imzalı Montage of Heck belgeseli sonunda HBO’da yayınlandı. Ben torrentten izledim (izlemek zorunda kaldım). Gerçekten çok etkilendiğimi söylemek isterim. Kurt Cobain’in hayatıyla ilgili pek çok şey okumuştum ama bazı detayları kendi sesinden dinlemek ilginçti. İstenmemiş, itilmiş, üzülmüş ve hayatla barışamamış bir çığlık gibi. Belgeselin 8 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu da söylemiş olalım.

  • Nirvana ile ilgili olanlar için ilginç -ve taze- bir tavsiye daha: grubun henüz dünyayı sallamadığı zamanlarda onlarla beraber çalan, takılan grupların ağzından uzun mu uzun bir öyküsü. Popüler kültür kibritin ilk yanışındaki en parlak ışıkla dikkatimizi çekiyor. Çoğu zaman kibritin kutudaki halini bilmiyor; söndükten sonraki karanlıkta onu ilk yakan eli göremiyoruz.
  • 1950’lerde bir matbaa olarak kurulan Pantone, kendi icadı olan renk katalog sistemiyle bugün dünyanın her yerindeki tasarım ve baskıların endüstriyel standardını oluşturuyor. Brezilyalı Sanatçı Angelica Dass bu hafta duyurduğu projesinde katalogda yer alan renk kodlarını teninde taşıyan insanların fotoğraflarından oluşan Humanae isimli bir blog-galeri hayata geçirdi. Ne kadar renkli bir dünyada yaşadığımızı hatırlamak adına etkileyici.

tumblr_netsk4CPkm1rvapjbo1_1280

  • Brezilya kökenli mil kazanma programı Smiles, Trip Book adlı bir e-kitap uygulamasını duyurdu. Özelliği, içindeki eserlerin okuduğunuz yere göre kendini güncellemesi. Hikayedeki köprü İstanbul’da okuyorsanız Boğaziçi, Londra’da okuyorsanız Thames ismini alıyor. Güzel bir ara form (iOS / Android).

  • Aşağıda gördüğünüz Pablo Picasso imzalı ‘Les Femmes d’Alger’ (Cezayirli Kadınlar) adlı tablo bu hafta New York’taki Christie’s Müzayedesi’nde yapılan açık arttırmayla [highlight]179,4 milyon dolara[/highlight] alıcı buldu. Bu tutar şimdiye dek bir sanat eserine verilmiş en büyük bedel.

ct-picassos-women-of-algiers-version-0-20150511

  • Game of Thrones’un bu hafta yayınlanan bölümü internet tarihinde korsan olarak en çok izlenen TV programı olarak tarihe geçti. 12 saat içinde tam 2 milyon 200 bin kişi korsan kayıt karşısına geçti.
  • Yönetmen David Lynch ülkemizde İkiz Tepeler ismiyle gösterilen Twin Peaks dizisini yeniden çekeceğini duyurdu.

  • Yayınımız diziydi, filmdi, popüler videoydu; hepsini bileyim, hepsini izleyeyim derdine kendini helak eden FOMO mağdurlarına özel bir videoya devam ediyor.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dileklerimle.

[box type=”info”]Bu derleme hoşunuza gittiyse hemen altta yer alan sosyal medya düğmeleri aracılığıyla paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı ise aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz. Benim için son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmenizi isterim.[/box]

[/nextpage]

Yorumlar

24 yanıt

  1. adalet avatarı
    adalet

    Amirim Ex Machina ve değindikleri hakkında bir yazı planınız var mı? Zaman sorununuz olduğunu biliyorum ancak sizin elinizden bir şeyler okumak istiyor insan böyle konularda. (Filmde telefonlarla ilgili kısa ama etkileyici birkaç repliği duyunca aklıma siz geldiniz.)

  2. umuttosunlar avatarı

    Her pazar olmazsa olmazımız olan bir köşe oldu bu ve uzun yıllar sürmesini dilerim. Verdiğiniz emek ve paylaşımlarınız için bir kez daha teşekkür ederim.

    1. mserdark avatarı

      Zaman ayırdığınız için ben teşekkür ederim. Selamlar.

  3. yigitak avatarı

    Amirim yine harika derleme. Bizimkiler dizisini, Arka Sokakları geçen bir seri olur inşallah. 🙂

    Cezayirli Kadınlar tablosu için ödenen tutar bu güne kadar sanat eserine verilen en yüksek tutar olarak belirtilmiş ancak sanırım bir müzayedede en yüksek tutara ulaşma rekorunu kırdı. Şu (http://allday.com/post/3611-the-paintings-that-people-will-pay-100-million-and-more-to-own/) linkte sıralanan ve 300 milyon Dolar’a varan eserler de küçük bir ekleme olsun.

  4. Bertan avatarı
    Bertan

    Elinize sağlık amirim güzel bir yazı olmuş.Kitap demişken geçenlerde instagram dan tavsiye ettiğiniz Yaratıcılık kitabı gerçekten çok güzeldi bir günde bitti başka tavsiyeler varsa lister misiniz? İyi çalışmalar.

  5. Arif avatarı

    Amirim o cümleyi Hitler değil J. Goebbels kullanmıştı. Dikkatinize =)

    1. mserdark avatarı

      Verdiğim kaynakta (link) ve benim ilk okuduğum kitapta öyle demiyor ama yine de bakacağım.

  6. R.Duman avatarı
    R.Duman

    Normalde yazıları bitirmek için okuruz, sizin özetler bitecek diye korkarak okuyorum. Harcadığınız zaman ve emeğiniz için teşekkürler.

  7. Hikmet avatarı
    Hikmet

    Bu hafta çok kısa olmuş sanki.
    (Tamam tamam kızma.)

  8. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    amirim, e-book tercihiniz kindle dan yana biliyorum ama sizce paperwhite 1 mi yoksa paperwhite 2 mi tercih edilmeli? ya da yakında çıkacak denilen seri 3 mü beklenmeli?saygılar…

    1. mserdark avatarı

      Amacınız düzgün bir ekrandan gözleri yormadan kitap okumak ise (benim de kullanmakta olduğum) birinci seri dahi beklentinizi ‘fazlasıyla’ karşılayacaktır. Ama (çoğu teknolojik ürün tüketicisi gibi) özellik yarışı ise bence 9 veya 10’uncu seriyi beklemek gerekebilir. Emin olun çok daha üstün meziyetlerle karşınıza çıkacaktır.

  9. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    bana biraz haksızlık yapmışsınız:) amacım gözlerimi yormadan ve daha da bozmadan kitap okumak.
    Üst modeli sormaktan amacım; desteğinin kesilmesi, amazonun kitapları silmesi veya kısıtlı erişemler gibi sıkıntılardı. Misal 3 yıllık smart tv min youtube desteğinin kesilmesi ve artık tv de youtube keyfimden mahrum kalmam gibi.Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.

    1. mserdark avatarı

      Sizin tercihinizi bilmiyorum, şahsınıza yönelik bir şey de söylemedim zaten. Sadece bu tür seçimler yaparken karşınızdaki iki seçeneği sundum. Tercih sizin.

  10. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    ilginiz ve yardımınız için tşk ederim, umarım gelecek haftanın özetinden önce yeni yazılarınızı okuruz.saygılarımla…

  11. spidervis avatarı

    cubic.fm de benzerleri gibi bana aşırı gereksiz gelince farkettim ki eski kafalı denecek kadar yaşlanmışım ve halen mp3 kullananlardan biri olarak neslimiz tükenmek üzere.

  12. […] Yazının devamı için M. Serdar Kuzuloğlu’na devam edin […]

  13. ibrahim avatarı
    ibrahim

    Bu kadar mükemmel düzen ve ölçü üzerine yaratılan bu evreni ve en kamil varlığı olan insandaki derinliği, hikmet ve gayeyi anlamak için neler yapılıyor, nasıl eserler ve anlayışlar var konulu bir yazıyı da heyecanla bekleriz amirim.

  14. ERTAN EZEL (@ertanezel) avatarı

    Her hafta olduğu gibi bu hafta da bilgi dağarcığımızın gelişimine olan katkınızdan dolayı teşekkür ederim.

  15. Gokhan Topcu avatarı

    Türkiye’de kitap okuma/satın alma meselesinin alıntılarınızdan biriyle tarifi mümkün sanırım : “…. genellikle kitap alma içindekileri benimsemeyle karıştırılır.” (Arthur Schopenhauer)

  16. fatih sorkun avatarı

    Ülkeyi sen yönetmelisin..

  17. Ubeyd Gencer avatarı

    Tekrar Elinize saglik hocam. Bir not dusmek istiyorum, Lily Camera (drone) beni cok heyecanlandirdi fakat ogrendim ki onune cikan engelleri asma gibi bir algoritmasi yok yani sadece dus ve engelsiz bir arazide sizi takip edebiliyor.

  18. Berhan Soylu avatarı

    Jobbatical galiba yalan ya, aylar oldu olumsuz cevap da gelmedi, attıkları mailler promote ettikleri şeylere de bakınca, içimden bir ses bunun community building scam olduğunu söylüyor. Bir şekilde bir sürü nitelikli data topladılar, işlediler, hediye çeki vererek anket yapmaya çalışıyorlar, aslında amaç hediye çeklerini harcatmak mıdır bilemedim. Ama gördüğüm bir sürü şey beni şüphelendirdi.

Görüşlerinizi paylaşın: