Haftanın Özeti: 20

9 – 15 Mart 2015 arasında denk geldiğim paylaşmaya değer uygulama, site, cihaz, video, trendler (ve biraz daha fazlası).

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Rekabet Kurumu ortak ayarlama yaparak fiyatları yüksek tuttukları gerekçesiyle Türkiye’de hizmet veren 5 şirketi (Aral, Bimeks, D&R, Teknosa, Vatan) mahkemeye verdi. Bu tarz haberleri unutmuşuz, değil mi?
  • Güney Afrika’da yaşayan 21 yaşındaki bir genç 9 saat süren başarılı bir ameliyatla dünyanın penis nakli yapılan ilk hasta oldu. 2006 yılında Çin’de benzer bir operasyon gerçekleştirilmiş ancak başarısız olmuştu (başarısız penis ameliyatından sonrasındaki hayatı düşünmek bile istemiyorum).
  • İngiltere’nin TRT’si diyebileceğimiz BBC yeni kuşağı dijital teknolojilerle (işe yarar bir tarzda) buluşturmak için 25 çözüm ortağıyla beraber geliştirdiği Micro Bit adlı bir programı duyurdu. Bu kapsamda ilk etapta 1 milyon çocuk ve gence programlanabilir (Raspberry Pi benzeri) Micro Bit adlı bir mini PC platformunu ücretsiz dağıtılacak. Hedef yeni mucitler, yazılımcılar, donanımcılar yaratmak.
Micro Bit
  • Youtube’da oyun oynayanları izlemek yeni bir salgına dönüştü. Peki aynı şey kod yazma konusunda karşılık bulabilir mi? LiveCoding sitesi bunu deniyor. Seyret, öğren.
  • Merakla beklenen Apple lansmanında akıllı saat Apple Watch’un yanısıra yeni 12 inçlik MacBook serisi de tanıtıldı. (9 hafta önce ayrıntılarına değindiğim) Yeni nesil C tipi USB ile gelen tamamen metal yüzeyli MacBook telefon boyutuna inen anakart dışındaki tüm alanını pil için kullanıyor. Daha ince, daha hafif ve daha uzun pil ömürlü. Ancak ön kamera çözünürlüğü ve işlemci performansı daha düşük ve şarj dahil her şeyi tek bir USB porttan yaptığı için bir USB çoklayıcı ve port çevirici almanız gerekecek (Apple Watch’un Edition serisinin otomobil fiyatıyla yarışır seviyede; 17 bin dolar olduğunu ve pil ömrünün bir günü anca devirdiğini de kayıtlarımıza geçirelim).
Bu renk şart mıydı?
Bu renk şart mıydı?
  • Türkiye’nin ‘başka bir vesileyle’ aşina olduğu videonun yeni Macbook’a uyarlanmış halini de paylaşmadan edemedim (bu video Downfall parodilerinin yerini alacak gibi).
  • Lafı geçmişken değinelim; Apple’ın 18 ayar altını daha düşük ayarla sağlayabilen bir patenti olduğunu biliyor muydunuz? Teknolojik simya böyle bir şey olmalı.
  • Haydi bir Apple haberi daha: satılan iPhone sayısı [highlight]700 milyonu[/highlight] geçmiş!
  • Apple’ın yeni çıkaracağı ürünlerle ilgili gizlilik politikası meşhurdur. Gerçi Steve Jobs sonrası bu epey aşındı ama gizliliği sağlama adına -hala- yaptıkları gerçekten ilginç.
  • Macbook’un harala gürelesine kurban gitmiş olsa da Chromebook Pixel de Google cephesinden sağlam bir bilgisayar platformu olarak bu hafta hayatımıza girdi.
  • Akıllı saatleri bugünkü anlamıyla hayatımıza sokan Pebble olmuştu. Fakat meselenin kökü Dick Tracy çizgi romanlarına kadar dayanıyor. Peki onu kim yaratmıştı? Çok ilginç bir öykü.
1931 yılında (Superman'dan bile önce) hayatımıza giren Dedektif Dick Tracy'nin en büyük kozu bileğindeki akıllı saatiydi.
1931 yılında (Superman’dan bile önce) hayatımıza giren Dedektif Dick Tracy’nin en büyük kozu bileğindeki akıllı saatiydi.
  • Chrome tarayıcı platformunda geliştirilen 1.000 yüz akı projeyi bir sitede toparlamışlar. Ne kadar güzel bir sunum!
  • Bir diğer güzel sunum da TED kapsamında konuşan Andy Yen’den. Kripto ve şifre meselesi bu kadar güzel ve basit anlatılamazdı (sunumunda değindiği -bir başka kitle fonlama mucizesi– kriptolu e-posta hizmeti ProtonMail‘e bir hevesle üye olayım dedim ancak ne yazık ki ilk 250 bin kullanıcıdan sonra kaydı kapatmışlar).
  • Cep telefonlarının kaçınılmaz mecburiyeti pil ömrünü uzatmak. Bu konuda yakıt hücrelerini giderek daha fazla duyacağız gibi görünüyor.
  • Y Combinator sitesinde en faydalı Google Chrome tarayıcı eklentileri paylaşıldı. Aralarında ilk defa duyduğum birkaç ilginç uygulamaya denk geldim. Bir göz gezdirin derim.
  • Küçük bir hipster kitlesi dışında daktilolar artık kimse için bir şey ifade etmiyor. Peki onları hayatımıza tekrar sokmak imkansız mı? Birileri USB yardımıyla denemeler yapıyor.
turkiye-bt
  • Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma yaşlılık ile beyin fonksiyonları arasında bildiklerimizin yanlış olduğunu ortaya koydu. Meğer beyin beden gibi yaşlanmıyor, yorulmuyormuş. Değişen şey damar sisteminin kan dolaşımında düzensizlik yaratarak beynin ihtiyaç duyduğu ‘yakıtı’ sağlayamamasıymış.
  • Windows 10’u biliyorsunuz. Belki öncekilerini de. Bir de Windows 93‘e bakın o zaman. Bir JavaScript mucizesi.
  • Bir Android kullanıcısı olarak Google’ın materyal tasarım standardını her geçen gün daha fazla benimsiyorum. Bir grup aynı tarzı Papyros adlı (Arch) Linux tabanlı bir işletim sistemine çevirme peşinde. Alfa sürümünün eli kulağında.
papyros
  • Dünyanın en büyük online stream platformu Netflix her sene HackDay adı altında bir etkinlik düzenleyerek yeni fikirler topluyor. Bu yılki buluşmanın en acayip girişimi Nintendo Entertainment System (NES) üstünde çalışan DarNES adlı versiyonu oldu.
  • Her gün yeni bir gelişmenin yaşandığı yapay gerçeklik alanında Google da Android tabanlı bir platform hazırlığında.
  • Aynı cepheden bir büyük gelişme daha: Google ilk fiziki mağazasını Londra’da açtı.
Googleshop
  • 7 bin yıl boyu bozulmadan günümüze gelmeyi başaran ve Şili’de ortaya çıkan mumya artan rutubet yüzünden kararmaya, çürümeye başladı.
  • Eric Harrell adlı Amerikalı bir 3D yazıcı heveslisi Toyota motorlarına uyumlu 5 vitesli şanzıman geliştirdi! Dileyen herkes indirip, üretip, kullanabilecek (Ocak ayında da motoru üretilmişti). Dünya gerçekten bambaşka bir noktaya doğru ilerliyor. Ve bu insanların heykelinin dikilmesi gerekiyor.
  • Blackberry, IBM ve Samsung ile ortak ‘güvenli’ bir tablet platformunu duyurdu.

Sayfalar: 1 2 3 4 5


Yorumlar

28 yanıt

  1. Ayhan avatarı
    Ayhan

    Hem her pazar sabırsızlıkla bekliyorum, sonra da bütün günümü aldı diye dert yanıyorum. İnsanoğlum! Ahirete kadar böyle olacak, o yüzden amirim; her şey yolunda merkez… Elinize sağlık.

  2. Çağrı avatarı
    Çağrı

    Katkı: IronMan’i canlandıran Robert Downey, doğuştan kolu olmayan 7 yaşındaki bir çocuğa 3D Printer’da yazdırılmış, tasarımı IronMan’in aynısı olan bir kol verdi.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2992275/Touching-moment-Robert-Downey-Jr-gives-bionic-Iron-Man-arm-young-boy-7-born-missing-limb.html

  3. mucakaleyn avatarı
    mucakaleyn

    Bir bana mı öyle geliyor yoksa gündem çok mu çabuk bitiyor 🙂 Emeğiniz ve sabrınız için çok teşekkür ediyorum amirim. Pazar günlerinin vazgeçilmezleri arasında önemli bir yerdesiniz. Gündemi takip etmek ve bağış yapmakla birlikte başka ne tür bir katkı sağlayabileceğimi düşünüyorum. Eğer “şu olursa daha iyi olur” derseniz (sıradan bir okuyucuyum) böyle bir çaba sarfının daha da uzun sürmesi adına üzerime düşeni yapmak isterim.
    Teşekkürler..

  4. Ubeyd Gencer avatarı

    Bu arada iBeacon pazarında küresel bir vizyon izleyen Pushmote.com, ABD’nin en önemli girişim hızlandırma programlarından* biri olan Techstars‘a kabul edilen ilk Türk girişimi oldu. http://webrazzi.com/2015/03/12/ibeacon-pushmote-techstars/

  5. Haftanın Sorusu avatarı
    Haftanın Sorusu

    Daha önce sosyal deney amaçlı olduğunu söylediğiniz “bağış” özelliği için yatırılan paralara yönelik vergilendirme işlemi nasıl oluyor?
    Örneğin biz de bir blog açsak, “bağış” olarak topladığımız meblaların nasıl faturalandırılması gerekiyor? Siz bunu nasıl yapıyorsunuz?

  6. Onur ÜLGEN avatarı

    İnsanların soluk pembeyle yazdığınız uyarı kısmını okumamasının sebebi (tembellik hariç) o soluk pembenin önemsiz etkisi oluşturması ve yazıdan ayrı, okunmayacak, atlanması gereken bir yer gibi durması. En azından bende böyle oldu; tüm yazınızı okumama rağmen orayı atlamam gerekiyormuş gibi hissediyorum. Daha doygun (canlı kırmızı gibi) bir renk oranın atlanmasını engelleyebilir.

  7. dll avatarı
    dll

    Hep, tam kapitalistleşmiş ülkelerle ilgili gelişmeler. Az kapitalistlesmiş ve ya kapitalistleşememiş ülkelerle ilgili normal haber bültenlerinde ki haberlerden bi tık fazla bir şeyler olmalı bence. Yani en azından teknolojinin onlarda ki seyri ve oluşturduğu farklılıklar… Bunun dışında Hindistan, Çin, Japonya vb. ülkelerle ilgili gelişmeler de biraz gözardı ediliyor sanki. Bu yüzden bazı bazı tekrara düşmüş hissi ( tekrara düşmediğiniz halde 🙂 ) geliyor, gibi. 🙂

  8. fatihkumrulu avatarı

    Kanadalı Nora Dunn gibi benzer şekilde dünyayı gezen bir başka gezgin: http://www.rotasizseyyah.com/

  9. Abdullah avatarı

    Selfie çubuğunun yasaklanması saçma olmuş. Bu fransızların kafası hiç çalışmıyo, selfie çubuğunu yasaklıyacağına kullanım alanını kısıtla. Türkiye ‘de ilk japon turistlerde görüp heveslenmiş sonra bende bi tane aldım baya işe yarıyo açıkcası wireless özelliği olanlar özellikle şunun gibi bir şey: http://imajticaret.com/wireless-bluetooth-destekli-selfie-monopod

  10. Abdullah Yüksel avatarı

    Hitler’in yapılan diş testlerinde yandığı belirlenmemiş miydi? Yoksa ben yanlış mı hatırladım.

  11. freezaza (@maperyeno) avatarı

    19. ve 20. özetleri 1 hafta içinde ve sonunda okumuş oldum, neyse sonu da içi zaten 🙂 Bir yazınızda okumuştum 1 yıl boyunca 1 planınızı sürdürün diye, hala ona kafa yoruyorum. pragmatik bir şey arıyorum.

    bir okuyucu yorumun da okumuştum kısacık da olsa bir videonuzu biz okuyucularınız için çalışmalarınız sırasında yayınlar mısınız?

    19. özette “Rockefeller, Rothschild” ailelerine değinmiştiniz biraz araştırdım, ailenin gücünü çok iyi kullanmış yahudiler. Avrupalı hristiyanlar yüzyıllar sonra bunun farkına varıyorlar. macera bununla da bitmiyor, neyse devamını 5. sezonda anlatırım.

    mısırın yeni başkente ihtiyacı var mıydı bak yine Ak Saray geldi aklıma!

    kitap tankı subliminal bir mesaj olarak yine aklıma savaş şiddeti getirmedi değil, ama etki oranı yüksek

    bisiklet mevzusuna daha önce değinmiş gibisin sevgili amirim hiç olmazsa eskisini bana gönder:)

    20. özet 140 güne denk geliyor. iyi bir ilişkimiz var:))

  12. hacı avatarı
    hacı

    hocam herkes gibi bende takipçinizim. Türkçe hassasiyetinizin olduğunu biliyorum fakat bazen gözden kaçan kelimeler olabiliyor. Birde bazı kelimelerin cuk diye oturan halihazırda muadilleri var. En azından bu konuda biraz daha hassasiyet göstermeliyiz diye düşünüyorum.
    Misal: selfie = özçekim, obje = nesne

    Bunlar gözüme çarptı.

    Kaleminize sağlık. İyi çalışmalar.

    1. Gamze avatarı
      Gamze

      Pazar günlerimin en keyifli halim yazılarınızı okuduğum anlardır sevgili Serdar…hatta yetinmeyip hemen dostlarıma mailliyorum..türkçede kelimelerin istemediğimiz kadar muadili var diye türk dil kurumu tadında olmak zorunlu değildir.. Arkadaşa katılmıyorum.. Herşey çoook tadında ve keyifli.. Emeğe , elinize, beyninize sağlıkkk

  13. spidervis avatarı

    Artiphon Instrument 1 pek de yeni enstrüman sayılmaz. İlk olarak NAMM 2013 fuarında ahşaptan yapılma versiyonu tanıtılmıştı. O yılın baharında da satışlar başlayacaktı. Zamanında almak isteyen birkaç arkadaşa sordum, halen ortalıkta tek bir gerçek ürün bile görebilen olmamış.

  14. lobaba avatarı
    lobaba

    Hitlerin ölümüyle ilgili kesin bulgu var, dişlerinden tespit edildi cesedi Berlin’de. Yani kısacası, hiç bir yere kaçmadı Hitler.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Biliyorum ama bu delil bile başlı başına o kadar istismara / aldatmaya yatkın ki aklımın yarısı komplo teorilerine açık kalmaya devam ediyor. Adolf Hitler’in son anları kadar ölüm şekli ve imhası en az Üsame bin Ladin’in cesedinin okyanusa atılmış olması kadar akıl dışı geliyor bana.

  15. Ufuk avatarı

    Google’ın, Blogger’ı bile ansızın kapatmasını bekliyorum 5 yıl içerisinde. Siz ne düşünüyorsunuz?

    Bir de bu bilgi ne kadar doğru? (https://twitter.com/evrengunlugu/status/576626670981017600)

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Blogger o kadar kolay vazgeçecekleri bir platform değil çünkü hem içerik (SEO) hem de Adwords için platform yaratma adına halen gayet kıymetli. Youtube ile ilgili paylaştığınız konuya ise geçen hafta değinmiştim.

  16. giybetci avatarı
    giybetci

    idefix ile d&r aynı kişiye ait 🙂
    güvenli mail olayı nefis, gerçekten aslında biz mail değil kart gönderiyoruz, vay be.. iyiydi.

    dejavular vardı okurken, sanki bir bot derlemeye yardım etmiş gibiydi bu hafta.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      İdefix ile D&R o olayları yaşadığım zamanlarda aynı şirkete ait olmak üzereydi. Yaşananlar da depo birleştirmesinin yan etkileriydi.

      Markaları sahipliğiyle değerlendirmek hatalıdır. O hesapla yola çıkınca piyasada (Türkiye ve dünyada) karşınıza çıkan şampuan, krem, deterjan gibi hızlı tüketim ürünlerinin %90’ı 2 şirkete (Unilever ve P&G) aittir. Oysa tüketici hepsini ayrı değerlendirir / zanneder. Markalaşma da özünde budur. Sahipleri aynı olsa da hepsinden ayrı kalite ve hizmet beklenir.

      Kitaplar konusunda yıllar boyu tercihim İdefix’ti, birleşme sırasında yaşattıklarından dolayı artık değil. Seçeneğim olduğu sürece de olmayacak.

  17. akif avatarı
    akif

    ihsan oktay anar.ın hayal dünyasına biraz daha odaklanırsa neler çıkar kim bilir. misal “amat” kitabının büyük bir bütçeyle filmi çekilse “karayip korsanları” halt etmiş kalır yanında.kitabı kaç defa okusam da çizgi romanını da ilk fırsatta alacağım.umarım romana yakışır bir çalışma olmuştur.

  18. Osman TURAN avatarı
    Osman TURAN

    Bu hafta heybemizden çıkanlar. Mitsubishi Heavy Industries Ltd. (MHI) 10 kilowatt enerjiyi 500 metre uzaklığa aktardı. Kablosuz güç iletim teknolojisi, elektriği iletmek için gerekli ve geleneksel olan kablo bağlantılarını yok etmeyi amaçlıyor.
    http://nextbigfuture.com/2015/03/ten-kilowatts-beamed-500-meters-in.html?m=1
    Jüpiter’in en büyük ve doğal uydusu
    Ganymede’in buzla kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus olabileceğine dair yeni bulgular ortaya çıktı. http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/03/150313_jupiter_ganymede
    Yüksek yerlerde çalışanlar için Omni-Guard Airbag Suit http://www.tuvie.com/omni-guard-airbag-suit-a-protection-suit-for-high-altitude-workers/
    Gerçek bir odadan kaçış deneyimi arıyorsanız Kadıköy’de bunu gerçekleştirilebileceğiniz bir adres http://escape34.com/
    Antik Yunan Vazosu Sanatını Birde Animasyon Olarak İzleyin http://arkeolojihaber.net/2015/03/14/antik-yunan-vazosu-sanatini-animasyon-olarak-izleyin/
    Hurdadan sanata http://www.johnlopezstudio.com/

  19. Cafer avatarı
    Cafer

    Gigaom’un durumu ile ilgili güzel ayrıntılı bir yazı geldi. http://eticaretmag.com/icerik-pazarlamada-bir-basari-ve-basarisizlik-hikayesi-gigaom/

  20. atilla oğuzhan Durgun avatarı

    Yine herşey çok güzel. İlginç, faydalı, ürkütücü ve bazen de heyecanlandırıcı bilgiler. Hep devamını izlemek için 1 hafta daha sabretmek gerektiği hissiyle bitiyor. Ev yapımı bir havan mermisinin atışa ipad kullanarak hazırlandığını bile görmüş olduk, dünyada neler neler oluyor. İnsanlık ölürken, bir taraftan da insanlık ölmedi, ölmez dedirten dünya.
    Gökyüzün boyayan adama saygılar, selamlar.
    Derleme için elinize sağlık.

  21. Metalik Ali avatarı

    Her hafta ayrı bir heyecan verici serüven bu, yorumları okumak bile ayrı bir dünyanın kapılarını aralamak adına eşsiz bir kaynak. Hayallerine inanan insanların hayatımıza kattıklarını görünce insan varlığını sorguluyor. Emeğinize sağlık.

  22. Cihat Bıldırcın avatarı

    O akıllı kilitler hoş güzel de şarjın bitince yolda kalırsın.

  23. mustafa avatarı

    Hitler’in öldüğü kesin olarak kanıtlandı.

Görüşlerinizi paylaşın: