Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım
- Rekabet Kurumu ortak ayarlama yaparak fiyatları yüksek tuttukları gerekçesiyle Türkiye’de hizmet veren 5 şirketi (Aral, Bimeks, D&R, Teknosa, Vatan) mahkemeye verdi. Bu tarz haberleri unutmuşuz, değil mi?
- Güney Afrika’da yaşayan 21 yaşındaki bir genç 9 saat süren başarılı bir ameliyatla dünyanın penis nakli yapılan ilk hasta oldu. 2006 yılında Çin’de benzer bir operasyon gerçekleştirilmiş ancak başarısız olmuştu (başarısız penis ameliyatından sonrasındaki hayatı düşünmek bile istemiyorum).
- İngiltere’nin TRT’si diyebileceğimiz BBC yeni kuşağı dijital teknolojilerle (işe yarar bir tarzda) buluşturmak için 25 çözüm ortağıyla beraber geliştirdiği Micro Bit adlı bir programı duyurdu. Bu kapsamda ilk etapta 1 milyon çocuk ve gence programlanabilir (Raspberry Pi benzeri) Micro Bit adlı bir mini PC platformunu ücretsiz dağıtılacak. Hedef yeni mucitler, yazılımcılar, donanımcılar yaratmak.
- Youtube’da oyun oynayanları izlemek yeni bir salgına dönüştü. Peki aynı şey kod yazma konusunda karşılık bulabilir mi? LiveCoding sitesi bunu deniyor. Seyret, öğren.
- Merakla beklenen Apple lansmanında akıllı saat Apple Watch’un yanısıra yeni 12 inçlik MacBook serisi de tanıtıldı. (9 hafta önce ayrıntılarına değindiğim) Yeni nesil C tipi USB ile gelen tamamen metal yüzeyli MacBook telefon boyutuna inen anakart dışındaki tüm alanını pil için kullanıyor. Daha ince, daha hafif ve daha uzun pil ömürlü. Ancak ön kamera çözünürlüğü ve işlemci performansı daha düşük ve şarj dahil her şeyi tek bir USB porttan yaptığı için bir USB çoklayıcı ve port çevirici almanız gerekecek (Apple Watch’un Edition serisinin otomobil fiyatıyla yarışır seviyede; 17 bin dolar olduğunu ve pil ömrünün bir günü anca devirdiğini de kayıtlarımıza geçirelim).
- Türkiye’nin ‘başka bir vesileyle’ aşina olduğu videonun yeni Macbook’a uyarlanmış halini de paylaşmadan edemedim (bu video Downfall parodilerinin yerini alacak gibi).
- Lafı geçmişken değinelim; Apple’ın 18 ayar altını daha düşük ayarla sağlayabilen bir patenti olduğunu biliyor muydunuz? Teknolojik simya böyle bir şey olmalı.
- Haydi bir Apple haberi daha: satılan iPhone sayısı [highlight]700 milyonu[/highlight] geçmiş!
- Apple’ın yeni çıkaracağı ürünlerle ilgili gizlilik politikası meşhurdur. Gerçi Steve Jobs sonrası bu epey aşındı ama gizliliği sağlama adına -hala- yaptıkları gerçekten ilginç.
- Macbook’un harala gürelesine kurban gitmiş olsa da Chromebook Pixel de Google cephesinden sağlam bir bilgisayar platformu olarak bu hafta hayatımıza girdi.
- Akıllı saatleri bugünkü anlamıyla hayatımıza sokan Pebble olmuştu. Fakat meselenin kökü Dick Tracy çizgi romanlarına kadar dayanıyor. Peki onu kim yaratmıştı? Çok ilginç bir öykü.
- Chrome tarayıcı platformunda geliştirilen 1.000 yüz akı projeyi bir sitede toparlamışlar. Ne kadar güzel bir sunum!
- Bir diğer güzel sunum da TED kapsamında konuşan Andy Yen’den. Kripto ve şifre meselesi bu kadar güzel ve basit anlatılamazdı (sunumunda değindiği -bir başka kitle fonlama mucizesi– kriptolu e-posta hizmeti ProtonMail‘e bir hevesle üye olayım dedim ancak ne yazık ki ilk 250 bin kullanıcıdan sonra kaydı kapatmışlar).
- Cep telefonlarının kaçınılmaz mecburiyeti pil ömrünü uzatmak. Bu konuda yakıt hücrelerini giderek daha fazla duyacağız gibi görünüyor.
- Y Combinator sitesinde en faydalı Google Chrome tarayıcı eklentileri paylaşıldı. Aralarında ilk defa duyduğum birkaç ilginç uygulamaya denk geldim. Bir göz gezdirin derim.
- Küçük bir hipster kitlesi dışında daktilolar artık kimse için bir şey ifade etmiyor. Peki onları hayatımıza tekrar sokmak imkansız mı? Birileri USB yardımıyla denemeler yapıyor.
- Kalkınma Bakanlığı Türkiye’nin 2015-2018 yılları arasında uygulanacak Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı başlıklı çalışmasını paylaştı. Bu kapsamda yeni inşa edilecek yapılarda internet altyapısı kurma zorunluluğu, e-ticaret sitelerine belirli kriterleri sağlama zorunluluğu ve ‘güven damgası‘ gibi uygulamalar bulunuyor. Webrazzi’de Fırat Demirel güzel bir özet yapmış. Ben de plandan bir grafik paylaşayım (sf: 39).
- Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma yaşlılık ile beyin fonksiyonları arasında bildiklerimizin yanlış olduğunu ortaya koydu. Meğer beyin beden gibi yaşlanmıyor, yorulmuyormuş. Değişen şey damar sisteminin kan dolaşımında düzensizlik yaratarak beynin ihtiyaç duyduğu ‘yakıtı’ sağlayamamasıymış.
- Windows 10’u biliyorsunuz. Belki öncekilerini de. Bir de Windows 93‘e bakın o zaman. Bir JavaScript mucizesi.
- Bir Android kullanıcısı olarak Google’ın materyal tasarım standardını her geçen gün daha fazla benimsiyorum. Bir grup aynı tarzı Papyros adlı (Arch) Linux tabanlı bir işletim sistemine çevirme peşinde. Alfa sürümünün eli kulağında.
- Dünyanın en büyük online stream platformu Netflix her sene HackDay adı altında bir etkinlik düzenleyerek yeni fikirler topluyor. Bu yılki buluşmanın en acayip girişimi Nintendo Entertainment System (NES) üstünde çalışan DarNES adlı versiyonu oldu.
- Her gün yeni bir gelişmenin yaşandığı yapay gerçeklik alanında Google da Android tabanlı bir platform hazırlığında.
- Aynı cepheden bir büyük gelişme daha: Google ilk fiziki mağazasını Londra’da açtı.
- 7 bin yıl boyu bozulmadan günümüze gelmeyi başaran ve Şili’de ortaya çıkan mumya artan rutubet yüzünden kararmaya, çürümeye başladı.
- Eric Harrell adlı Amerikalı bir 3D yazıcı heveslisi Toyota motorlarına uyumlu 5 vitesli şanzıman geliştirdi! Dileyen herkes indirip, üretip, kullanabilecek (Ocak ayında da motoru üretilmişti). Dünya gerçekten bambaşka bir noktaya doğru ilerliyor. Ve bu insanların heykelinin dikilmesi gerekiyor.
- ABD’li bir milyarder tarafından kurulan Moon Express şirketi NASA ile ortak yürüttüğü bir projeyle Ay’a ilk ticari aracı yollayarak ‘madencilik’ yapmaya hazırlanıyor.
- Blackberry, IBM ve Samsung ile ortak ‘güvenli’ bir tablet platformunu duyurdu.
Görüşlerinizi paylaşın: