Haftanın Özeti: 25

13 -19 Nisan 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Her Pazar saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Pazar sabahı İngiltere / Liverpool’da bir davete katıldım. İlk defa görme fırsatı bulduğum bu şehir efsanevi futbol takımına ve Beatles’a beşik olmuş. Birbirinden güzel pub’ları, güzel restoranları, canlı müzik performansları ve sanayi devriminden kalma köklü bir tarihi var. Londra’ya kıyasla bir kasaba ama kendine has bir dokusu olduğu da kesin. Oraya ait epey not tuttum; ayrıca bir yazıda değinmeyi planlıyorum.

Pazartesi gecesi Liverpool’dan dönüp Salı sabahı Antalya’ya geçtim ve The Coldwell Banker’ın brokerlarına bir konuşma yaptım (emlak sektörüne yönelik epey ilginç bilgilerle doldum). Akşamında tekrar İstanbul’a dönüp Çarşamba günü Yerel Zincirler Buluşuyor etkinliğinde küçük ve orta boy perakende zincirlerinin kurucu ve üst düzey yöneticilerine seslendim (perakende zinciri etkinlikleri fantastik ötesi oluyor; konu denk gelirse bir yazıda ayrıca anlatırım). Perşembe ise akşamüstü Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin 18. yıl etkinliğinde bir konuşma yaptım ve akşamında Next Akademi dersimi verdim. Aradaki toplantıları da katarsak benim için ‘bitmeyen bir hafta’ oldu diyebilirim. Biriken e-postaları eritmek bile Cumartesi gecesini buldu.

Önümüzdeki haftam -bir aksilik olmazsa- dinlenerek, okuyarak ve bloga ekstra bir şeyler yazarak geçecek.

Kişisel özetim böyleydi. Benden gayrı neler olmuş bu ihtiyar evrende beraberce göz atalım şimdi.

Genel Gündem

  • İnternet adreslerini kısaltan ücretsiz web hizmeti bit.ly bu hafta mahkeme kararıyla engellendi. Alan adına erişim engellenince bu hizmetler kısaltılan hiçbir adres de açılamadı. Skandalın farkına varan mahkeme kararı yine gün içinde düzeltti. Her şey normale döndü demek isterdim ama ağızda kalan kötü tat geçmedi bir türlü.

  • Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu hafta açıkladığı veriye göre doğan bebek sayısı yüzde 3,6 artmış. En büyük artış Şanlıurfa’da.
  • Ünlü sızıntı ekibi Wikileaks, bu yıla damgasını vuran Sony’ye yönelik hack eyleminde ele geçirilen bütün belgeleri aranabilen bir veritabanında toplayıp paylaşıma açtı. 173 bin 132 e-posta mesajı ve 30 bin 287 belgeyi içeren arşiv şirketin bütün yapısını ortaya koyuyor.
  • Suya karıştırılarak içilen vitamin ve mineral karışımlarını temel alan (böylece yemek yemenize gerek bırakmayan) karışım Soylent‘ten birkaç hafta söz etmiştim. Bu şekilde 6 aya yakın beslenen birinin izlenimlerini de paylaşmış olayım (özet: gayet memnun).
  • Katolik Hristiyanların manevi lideri Papa Francis‘in kullandığı ‘iPad-i Şerif’ Uruguay’da gerçekleştirilen bir açık arttırmada [highlight]30 bin dolara[/highlight] satıldı!
  • TIME dergisi dünyanın en etkili 100 isminden oluşan listesini güncelleyerek yayımladı. Kim Kardashian ile Lei Jun başka nasıl bir araya gelebilirdi ki?
Çağın en önemli teknoloji girişimcilerinden Elon Musk oyunu Kanye West için kullanmış. Dünya nereye gidiyor??
Çağın en önemli teknoloji girişimcilerinden Elon Musk oyunu Kanye West için kullanmış. Dünya nereye gidiyor??
  • Etrafımızdakilerin yaygınlık ve / veya ucuzluğu bizde sıradanlık hissi yaratıyor. Aldanmamak gerek. Alüminyum kutulu içeceklerin üretimiyle ilgili bir videoyu 10 dakika gözümü kırpmadan izleyeceğimi tahmin etmezdim mesela. Peki tarihin en büyük pazarlama kampanyası (hilesi de denebilir) olarak şişelenmiş sular olabilir mi?

  • Sigaranın esas keyif verici maddesi nikotini sigaradaki zararlı katran, karbonmonoksit ve benzeri bileşenlerden arındırarak veren elektronik sigaraların ABD’de lise çağı gençlerdeki kullanımı patlama yapmış. Tütün üretim ve tüketimini denetleyen kurumlar yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyor ancak süreç yavaş işliyor. E-sigaranın daha küçük yaşlarda sahip olunabilir, daha düşük maliyetli ve sigaranın yasak olduğu yerlerde içilebilir oluşu onu cazip yapan sebepler arasında gösteriliyor. Haberdeki bir diğer ilginç ayrıntı kullanımında dramatik artış görülen nargile (Zorunlu Yayın: nargile bir tütün ürünüdür. But there’s an app for that!).
  • ABD / New York’taki Bonhams müzayede evinde yapılacak bir açık arttırmada aralarında astronot kıyafeti ve uzaydan toplanan taşların da bulunduğu yüzlerce nadir parça satışa çıktı. Fiyatlar biraz el yaksa da ne kadar eşsiz olduklarını düşünerek avunabiliriz (kataloğuna göz atmayı unutmayın sakın).
Satışa sunulan modeller bile fazlasıyla göz alıcı.
Satışa sunulan modeller bile fazlasıyla göz alıcı.
  • Coca-Cola’nın İngiltere ofisi kurumsal web sitesini online dergi formatına çevirdi. Şirket yakında basın bülteni uygulamasını da kaldırarak bütün iletişim ve bilgilendirmeyi blogundan yürütecek. Lafı geçmişken çok hoşuma giden -ve pek bilinmeyen- bir web güzelliği de Türkiye’den gelsin: Merak Ettim (mesela bu site sayesinde Coca-Cola’nın yüzde 100’ünün halka açık olduğunu öğrenmiştim. Oradan araştırmaya devam edince hissedarları arasında en büyük dilimin ünlü Yatırımcı Warren Buffet‘ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway fonu olduğunu ve şu anki CEO Muhtar Kent’in payı da yabana atılır türden olmadığını öğrenmiştim).
  • Bu satırları okuyan kaç kişi doksanlı yıllara damgasını vuran ve Microsoft’u uçurumun kenarına getiren anti-tekel davasını hatırlıyor bilemiyorum. Ama Avrupa Birliği’nin rekabet kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle Google’a yönelik bu hafta başlattığı resmi soruşturmanın özü ve yaptırımları Google için en az o kadar tehlikeli bir işaret. Avrupa Parlamentosu Google’ın arama hizmetiyle diğer işlerini birbirinden ayırmasını talep ediyor (Google da kendi savunmasını hazırlıyor). ‘Suçu’ sabit bulunursa [highlight]Google -yıllık işletme gelirinin yüzde 10’una denk gelen- 6,4 milyar dolar tutarında tazminat vermek zorunda kalacak[/highlight].

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • The New Horizons adlı uzay sondası sonsuz karanlık içindeki yolculuğunu sürdürüyor ([highlight]şu an dünyadan 5 MİLYAR kilometre uzakta[/highlight]. Radyo sinyalinin ulaşması dahi 4,6 saat sürüyor). Bu hafta Plüton’a 115 milyon kilometre yaklaştı ve sayesinde bu cüce gezegenin ilk renkli fotoğraflarına kavuştuk. 14 Temmuz’da en yakın noktaya ulaştığında daha net kareler yollayacak. Ardından 16 ay sürecek bir yolculukla Dünya’ya geri dönecek. Yazarken bile heyecandan ürperdim.
Tamam çok net değil, pek bir şey de anlaşılmıyor ama bu mucize değil de nedir? Döndüğünde getireceği yüksek çözünürlüklü kareleri sabırsızlıkla bekliyorum (ne kadarını görebileceksek artık).
Tamam çok net değil, pek bir şey de anlaşılmıyor ama bu mucize değil de nedir? Döndüğünde getireceği yüksek çözünürlüklü kareleri sabırsızlıkla bekliyorum (ne kadarını görebileceksek artık).
  • İnsanlık olarak uzaydaki bir diğer temsilcimiz de Mars yüzeyinde dolanan Curiosity. Gelen son haberlere göre küçük de olsa su kaynakları buldu. Mars’ta yaşam giderek daha olası ve yakın hale geliyor.
  • Bu hafta fırlatılan SpaceX’e ait bir roket iniş sırasında okyanusa çakılarak imha oldu.
  • Twitter’da, Facebook’ta bir araya getirmek için bin takla attığın binlerce arkadaşın var ama dışarı çıkacak, sohbet edecek tek bir kişi bulamıyorsun, değil mi? Neyse ki BINA 48 var. O bir Android. Yani insansı robot. Yapay zekaya ve son derece hassas gözlere, kulaklara sahip. Yüzündeki 32 mekanik parça sayesinde 64 çeşit yüz ifadesi sunabiliyor. Sizi tanıyor, anlıyor, sohbet ediyor. Bunları becerebilmek için [highlight]saniyede 48 eksaflop işlem yapıyor ve 48 eksabayt veri kullanıyor[/highlight].

  • Gittiğiniz restoranda servisin yavaşlığından mı şikayetçisiniz? Siz yine de halinize şükredin (neyse ki mutfakta işler yolunda).

  • Bu garson olayın zirvesini temsil etmiyor elbette. 2014’ten bu yana daha sık duymaya başladığımız -benim de özetlerde sıkça yer verdiğim- yapay zeka ve robotların birleşimi tahmin edeceğiniz gibi ağırlıklı olarak savunma (yani savaş) sektöründe kendine yer buluyor. Keyifle takip ettiğim Motherboard sitesi ‘katletmeye meyilli’ yeni nesil, ürpertici robotlarla ilgili yarım saatlik mükemmel bir dosya hazırlamış. Konunun nerede olduğunu ve nereye gittiğini merak edenler için harika bir derleme olmuş (ne yazık ki en gizemli üreticiler röportaj vermeyi kabul etmemiş. Özellikle Jody Williams‘ın sözlerine dikkatinizi çekiyorum).

  • Columbia Üniversitesi çektiği görüntünün ışığından enerji alan bir kamera geliştirdi. Yani teorik olarak hiçbir pil içermeden sonsuza kadar kayıt yapabilecek (sahi bir erke dönergeci vardı, o ne oldu?).

camera

  • MIT Üniversitesi bozuk eti algılayan bir sensör geliştirdi (yetmedi bir de bağışıklık sistemini komple kanser hücresine karşı savaşmak için eğitmenin yolunu buldu. Yöntem farelerde başarılı sonuç verdi. Konuya girmişken bir başka çalışma da -çoğu kişide çok kötü hatıraları tetikleyen- salmonella virüsünün modifiye edilmiş bir versiyonunun kanserle mücadele ettiğini ortaya çıkardı).
  • Bilim karşısına çıkan her şeyi merak edip, sorular sorup, araştırabildiği için tarihin her döneminde ilginçliğini ve saygınlığını koruyabiliyor. Bir grup bilimci de parmak çıtlatınca ne olduğunu kafaya takmış. 1947’de İngiliz meslektaşları eklemlerde oluşan hava kabarcığının buna sebep olduğunu iddia etmişti. UAlberta araştırma ekibinin MR görüntüleriyle desteklediği çalışmaya göre çıtlama eylemi 310 milisaniyeden kısa bir zamanda gerçekleşiyor (aşağıdaki videoda bu sırra siz de erişebilirsiniz). Eklemlerin sürtünmesini hafifleten süper kaygan sıvının içinde gaz birikmesi çıtlamanın da ‘hammaddesini’ oluşturuyor. Çıtlatma hastalarına iyi haber: bir zararı yokmuş. Hatta bunu yapabilmek eklemlerin hala sağlıklı olduğunun da bir göstergesiymiş. Gerisini de siz okuyun (hekimler ise şuraya göz atabilir).  (bu maddeyi bir yerini çıtlatmadan geçen bütün okurlarımı azimlerinden dolayı kutlarım)

  • Etkisi potansiyeli ile ne denli paralel olacak bilemiyorum ama bu hafta Microsoft’un bir hamlesi bence mobil dünyada olduğu kadar Microsoft’un kendi geleceği ve Google-Android ilişkisini de hayli değiştirebilir. Mobilde bir türlü dikiş tutturamayan Microsoft bu hafta kendi Android türevleriyle tanınan Cyanogen ile ortak çalışacağını açıkladı. Başka bir deyişle Android artık sadece Google’a ait bir alan ‘olmayabilecek’. Google’ın Gmail, Arama, Drive gibi standart uygulamaları yerine Microsoft’un Live, Bing ve One Drive gibi uygulamalarının yer alacağı Android dağıtımları cihaz üreticilerinin sahiplenmesiyle enteresan bir arayol doğurabilir. Cyanogen’ın nasıl bir şey olduğunu bu sistemi kullanan OnePlus One‘ın videosundan izleyelim. Bakalım Microsoft makyajlısı nasıl olacak?

  • 20 cm boyutunda ve 400 gram ağırlığında. Dünyanın en küçük (ve kişisel) hidro-elektrik santralı Blue Freedom ile tanışın. Hayatı bir şeyleri şarj etmekle geçen modern çağ insanı için geliştirilmiş.

pOVBbFYhwfZ1Q2yzq9aBJxFi_bmIuq4kGB7iB8Hj0YE

  • Çok müzik dinleyen biri olmasam da kulaklıklara meraklıyım. Bu hafta tanıtılan Aivvy adlı örnek bugünün modern kuşak kulaklıkların bütün özelliklerini birleştirmiş. 32GB belleği sayesinde herhangi bir ekstra müzikçalara ihtiyaç duymuyor (yine de isterseniz mobil cihazlarınızla da eşleşiyor). Aivvy -aynen Parrot Zik 2‘de olduğu gibi- dokunmatik yan yüzeye sahip. Parmak dokunuşlarıyla şarkı atlamak, beğenmek ya da durdurmak mümkün. Yapay zeka algoritmasıyla beğenileriniz doğrultusunda size özel listeler hazırlayıp dinletebiliyor. Alüminyum ve deriden oluşan malzemesinin yanısıra 1141 kbps kalitesinde dijital ses kalitesiyle dikkat çekiyor.

aivvy

  • Yine Kickstarter’da ortaya çıkan HydraDock adlı bir aksesuar yeni Macbook’larda ortadan kalkan bütün portları geri getiriyor. Tek bir USB-C yarığından 11 port çıkartan güzel bir fikir.

HydraDock

  • Daha az titreyen video kaydı için kullanılan SteadyCam’leri duymuş olmalısınız. Stabcam adlı bir yeni aksesuar aksiyon kamerası kategorisinin Apple’ı GoPro’ya da bu özelliği kazandırıyor. Diğer hiçbir kamera bu aksesuarı bu kadar hak etmemişti sanıyorum. Yakında Kickstarter’da 179 dolar etiketle; yani 100 dolar indirimle ön-satışa (fonlamaya diyelim) sunulacak.

https://www.youtube.com/watch?v=YalrNqg3Doo

  • GoPro’dan bir diğer gelişmeyse HEROCast. GoPro’nuz ile internetten HD kalitesinde canlı yayın yapmanızı sağlıyor. Tek kusuru fiyatı: 7 bin 500 dolar! (23. sayıda değindiğim Broadcaster Mini aynı işi 295 dolara yapıyor oysa?)

large_HEROCast___2_

  • Sosyal paylaşım hizmeti addthis, pazarlama ekibiyle yürüttüğü bir deneyde Twitter paylaşımlarına yönelik ilginç bir çalışma raporu yayımladı. Sonuçlardan bazıları: en çok etkileşim gündeme dair mesajlarda görülüyor. 140 karakter limitimiz varsa da 100 karakterden oluşanlar daha beğeniliyor. Bir görsel ya da video ile desteklenen mesajların etkileşim oranı yüzde 390’a kadar artıyor. Detayların kalanı yazıda.
  • Ginger kod adıyla büyük bir gizem perdesi ve iddia bombardımanıyla hayatımıza giren Segway Çinli bir şirket tarafından satın alındı (sahi neden tutmadı acaba Segway?).

banner_img1

  • Veri güvenliğini sağlama vaadiyle ortaya çıkan Anonbox tatsız bir hikayeyle gündemden düşmüştü. VPN merkezli benzer bir girişimse 150 binden fazla müşterisine VPN hizmeti veren Almanyalı Shellfire şirketinden geldi. Shellfire Box adını verdikleri küçük cihazı ev ya da işyerinizdeki modeme bağladığınızda otomatik olarak Shellfire VPN hesabınızı yeni bir kablosuz erişim noktasıyla kullanıma sunuyor. VPN’den bağlanmak istediğinizde onun üstünden, normal bağlantılar için geleneksel bağlantı noktasından erişiyorsunuz. Mantıklı ve fiyatlandırma olarak da gayet makul.
  • Gitarist okurlara özel: Livid adlı yeni gitar aksesuarı sonsuz sayıda efekt pedalını parmaklarınızın ucuna getiriyor. Dahası MIDI desteği de var. Alsam seneler sonra yeniden gitar çalmama vesile olur mu acaba?

  • Nokia Networks (yani şirketin baz istasyonu gibi altyapılar geliştiren bölümü) dünyanın en hızlı mobil ağını tanıttı. 5G altyapısı Google’ın fiberoptik erişiminden 10, mevcut 4G’den (LTE) ise tam 40 kat hızlı. Başka bir deyişle [highlight]saniyede 10 gigabit veri aktarımı yapabiliyor[/highlight]. Tam olarak neye yarayacağı meçhul (4K video dediğinizi duyar gibiyim ama mevcut internet tarifeleriyle IMAX salonunu kapatsanız eminim o heves daha ucuza gelir).
  • Nokia ile ilgili bu haftaki en önemli gelişme ise (geçen sene 118 milyon euro zarar açıklayan) Alcatel-Lucent’i 15,6 milyar euroya satın alması oldu (en başında Android’e geçerek tasarımları ve ek uygulamalarıyla tek başına alemin kralı olmak varken Nokia’nın geldiği bu durum bana hep acıklı geliyor. Blackberry senaryosunun tekrarını izliyoruz).

  • Android sistemli bir telefon kullanıyorsunuz ve kaybettiniz. Ya da nerede bıraktığınızı unuttunuz. Artık Google’a ‘telefonumu bul’ yazmanız artık yeterli. Süper bir fikir değil mi? Somutlar tükenince soyutlara da el atarız. ‘Mutluluğun resmini bul Google’.
  • Apple 12 Haziran’daki geleneksel WWDC etkinliğinde yeni ürün ve hizmetlerini tanıtacak. Davetlilere yollanan kurallar ve yasaklar listesinde enteresan bir uyarı dikkat çekiyor: selfie çubuğu getirmeyin!
  • ‘Artık satılan kameraların çoğu cep telefonu olarak satılıyor’ gibi çok duyduğunuz klasik bir cümle vardır. Oradaki ‘çoğu’ vurgusu nasıl akıl almaz bir ÇOĞU şu incelemedeki son grafikte görebilirsiniz.
  • Bittorrent ekibinin imzasını taşıyan Maelstrom kodlu web tarayıcısının Windows betası dağıtıma çıktı. Apple versiyonu da yakında geliyor.

browser-illustration

  • Bu satırları okumanızı mümkün kılan Web’in (WWW) mucidi Tim Berners-Lee’nin derlediği açık veri kaynakları listesi. Elinizin altında bulunsun.

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Fransa Meclisi internet trafiğinin takip edilmesini mümkün kılacak tasarıyı onayladı.
  • 320 bin üyeye ulaşan FreelyShout hizmetinin Kurucuları Gebzeli (lise mezunu) Ertan Aktaş ile (ilkokul mezunu) Yasin Ersoy üniversite mezunu olmadıkları için devlet desteği alamıyor.
FreelyShout Kurucuları Ertan Aktaş ve Yasin Ersoy.
FreelyShout Kurucuları Ertan Aktaş ve Yasin Ersoy.
  • ABD, ağırlıklı olarak bilişim uzmanlarının başvurduğu H-1B vize başvurularında bu yıl bir rekora imza atarak dünyanın dört bir yanından 233 bin kişi kabul etti. 233 bin hırslı beynin bir şeyler başarma adına toplandığı bir yapıyla rekabet etmek her yiğidin harcı olmasa gerek.
  • Facebook, cookie’lerini silen kullanıcıları dahi takip etmeye devam ettiğini kabul etti. Bizi ne kadar düşünüyor, bize ne kadar değer veriyorlar, değil mi?
  • Lokasyon tabanlı mobil sosyal ağ uygulaması Foursquare’in Türkiye’deki pazarlamasını yürüten Publik’in verilerine göre Türkiye’de 7,2 milyon kişi Foursquare (ve Swarm) kullanıyor.
  • Spor yaparak sağlığınızı koruyabilir, düzgün bir vücuda sahip olabilirsiniz. Peki para; daha doğrusu Bitcoin kazanabilir misiniz? Fitcoin ile evet (gerçi rakipleri düşününce epey ter dökmenizin gerekeği kesin ama olsu). Dur bakalım daha neler göreceğiz?

https://www.youtube.com/watch?v=xYbWZ8yy4CA

  • Milyonlarca (üye olmayan) ziyaretçisini daha ana sayfada kaybeden Twitter yeni bir düzenlemeyle üye olmayanların da gelişmeleri takip edebileceği kategorik bir yapıya geçti. Biraz kurcalayınca Twitter’ın kendisinden dahi daha rafine ve takip edilesi olmuş diyebilirim (Teknoloji kategorisine bakalım mesela).
  • Twitter’dan canlı yayın salgınını başlatan Meerkat ve Periscope şimdilik sadece iPhone kullanıcılarına hizmet veriyor. Çok daha büyük bir kitleyi temsil eden Android cephesine ilk girecekse –resmi açıklamasına göre– Meerkat gibi görünüyor (Periscope da geliyoruz dedi ama öyle kaldı?).
  • İçini hevesle boşaltmaya baş koyduğumuz yeni akım: growth hacking. Buyrun bu da Yakup Bayrak elinden hoşuma giden bir reddiye (bir de yeni başlayacaklar için şöyle bir İngilizce metin var).

  • Hiçbir işletme bilgisi olmayan Bill Gates, Andy Grove ve Steve Jobs’un yönetim sırları neydi dersiniz? Kendini bilmek, detaylara olağanüstü dikkat etmek, büyük resimden gözü kaçırmamak ve bilgili insanlara yetki vermek olarak özetlemişler. Devamı yazıda.

3044952-poster-p-1-how-bill-gates-andy-grove-and-steve-jobs-found-success-without-busine

  • Esselio: Sosyal medyada ya da kendi web sitenizde dilediğiniz her şeyi kolayca listeleyip, satıp, tahsilat yapabileceğiniz yüzde 5 komisyonla çalışan bir aracı web hizmeti. Henüz deneme safhasında ve bence Türkçesi de iş yapabilir.
  • İnternetten bir şey sipariş ettiniz ama teslimat günü evde olamayabilirsiniz. Teknolojinin yarattığı bu derdi yine başka bir teknoloji çözüyor: Boxillion! Garip.

  • Leanflix internetteki popüler -ve yasal- video izleme platformlarının binlerce film içeren kataloğundan sizin arayışınıza uygun olanları filtrelemeye yarayan bir site. Türkiye’den izlemek mümkün değil ama “(bir şekilde) ne izleyeyim?” sorusunun cevabını bulmak için iyi bir başlangıç noktası. Arayüzü de çok hoşuma gitti (seneler önce üstünde çalıştığım ama hayata geçirmekten vazgeçtiğim bir eşleştirme sitesini andırdığı için de olabilir belki).

leanlix

  • Yüzlerce şehirde evini turistlere kiralayanlarla ziyaretçileri buluşturan Airbnb‘nin Küba’da hizmete girmesinden daha önceki özetlerde bahsetmiştim. Haberi paylaşırken kredi kartı olmayan, doğru dürüst internet bağlantısı bile bulunmayan bir ülkede Airbnb’nin nasıl işleyeceğini sormuştum. Fast Company de merak etmiş ve cevabını bulmuş. Sistemin temelini internet kafeler ve teknolojiye yatkın aracılar oluşturuyor. Detaylarını yazıda okuyacağınız bu yapı pekala her sektörün bu şekilde internete entegre olmasını sağlayabilir.
  • GoPro’nun 29 yaşındaki kurucusu Nick Woodman bu hafta açıklanan kurum bilançosuna göre 2014 yılında toplam 284,5 milyon dolar maaş aldı (aya bölmedim ki üzülmeyesiniz). 2013 yılında da 281 milyon dolar prim alan Woodman böylece dünyanın en yüksek gelire sahip Yönetim Kurulu Başkanı olarak tarihe geçti.
  • Selfie çağını iyi okuyan Everyday adlı mobil uygulama her gün sizi uyararak kendi fotoğrafınızı çektiriyor. Ve bunu sonra bir zaman atlatmalı (timelapse) video olarak paylaşabilmenizi sağlıyor. Olmasa olur mu? Elbette olur ama bu soruyu sorduğunuz anda sosyal medya toptan üstünüze çöker!

  • İnternetin yeni bir televizyona dönüştüğünün hepimiz farkındayız. Storygami adlı yeni bir girişim merkezine videoyu koyarak onu sosyal içeriklerle zenginleştiriyor. Youtube ve Vimeo ile entegre çalışıyor. Hoşuma gitti.

  • İş dünyasının yeni çılgınlığı mesajlaşma uygulaması Slack. [highlight]Daha 1 yaşını yeni doldurmuş[/highlight] olmasına rağmen bu hafta aldığı 160 milyon dolar yatırımda 2,8 milyar dolardan değerlendirildi. Kurucusu Stewart Butterfield kendisiyle yapılan röportajda “bugün herhangi bir iş için para toplamak, yatırım almak için tarihteki en iyi zaman” diyor. Kendi tarafından bakınca kesinlikle haksız sayılmaz. Ben teker patlamak üzere diyorum ama bazıları aksine epey umutlu.
  • Fotoğrafları kelimelere döken bir kamera. Çok acayip.

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • Elektronik cihazların ciğerini söküp didik didik etmesiyle meşhur iFixIt sitesi bu sefer de yeni Macbook’u açtı. Ortaya tasarım / mühendislik şahikası ve bozulunca -neredeyse- tamir edilme şansı olmayan bir sistem çıktı.

O5qYbWSJKkqrV4Ub

  • El yapımı motosikletleri farklı tasarımlarıyla ayırd etmek zor değil. Bu hafta bir fuarı olduğunu da öğrendim.

static1.squarespace

  • Özetlerin 15. sayısında tanıttığım elektrikli bisiklet Sondors‘u hatırlarsınız. Konsepti o kadar ilgi çekti ki ihtiyaç duyduğunun 60 katına denk gelen 5,2 milyon dolar topladı. İlhamını ondan alan Radrover adlı bir girişim de bu haftadan itibaren şansını deniyor. Daha şimdiden talep ettiğinin 3 katı fon toplamayı başardı. Nakliye ve gümrükle uğraştırmayacak bir Türkiye dağıtıcısı aranıyor!

https://www.youtube.com/watch?v=jgD_OOKdews

  • Elektrikli bisikletlerde şehir tipi tercih edenler için bir de Wave var ama beni esas etkileyen Faraday Porteur.
Her şey güzel ama 3.500 dolar bir elektrikli bisiklet için dahi fazla değil mi?
Her şey güzel ama 3.500 dolar bir elektrikli bisiklet için dahi fazla değil mi?
  • Amerikalı mimarlık ofisi MKCA’in 5:1 projesi hareketli duvar ve portatif tasarımla birçok farklı şekle bürünebilen mikro ölçekli bir ev ortaya koyuyor. Detaylarına bayıldım.

5to1-006

  • Cep telefonlarımız SMS döneminden WhatsApp çağına dek ciddi bir evrim geçirdi. 9 tuş ile başlayan serüven önce Blackberry ile tam klavyeye ardından iPhone ve türevleriyle sanal klavyelere dönüştü. 5-tiles adlı yenilikçi bir klavye tasarımı ekranı yüzde 70 daha az kaplayan 5 tuşlu klavyesiyle de aynı işi yapabileceğimizi iddia ediyor. İzleyelim.

  • Yazma konusuna aksesuarlı bir (garip) yaklaşım ise Twiddler 3. Tek elinizle kontrol ettiğiniz klavye 1992’den bu yana geliştirilen serinin üçüncü versiyonu. Videosunda her şey mükemmel ilerliyor ama nedense bana sıradan kullanıcı için zorlu bir psikolojik eşik gibi görünüyor.

  • Volvo bu hafta Singapur’da lüks ve konforun kafasını-gözünü yaran XC90 Excellence serisini tanıttı. Sürücüsüzler bir yana; arkada oturmanız için tasarlanan araçların ne kadar arttığının farkındasınız sanıyorum. Şimdiden 24 bin ön sipariş alan modelin özellikleri de çok başka yerlere odaklanıyor.

Mini

  • Araç kazalarının büyük bölümüne sürücü kusurlarının sebep olduğunu biliyoruz. Stanford ve Cornell üniversitelerinin ortak girişimi olarak geliştirilen Brain4Cars sürücüyü sürekli gözleyen bir konsol kamerası aracılığıyla yorgunluk, dikkatsizlik gibi belirtileri erken evrede (şu an 4 saniye öncesinde) algılayarak uyarıda bulunuyor ve kazaları engelliyor. Şu an öngörülerinde yüzde 77,4 oranında doğruluk payına sahip.

  • Şu an için dünyanın en büyük ticari jeti unvanını taşıyan Airbus A380 3-5-3 formatlı bir koltuk dizilimi üstünde çalışıyor. Üçe katlanan ‘orta koltuk’ kabusuna hoşgeldiniz.

Airbus A380

  • Daha da korkunç bir kabin içi işkence Boeing’in yeni patentiyle hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Öne doğru eğilerek uyumak!

  • Dünyanın en büyük mobilya üreticilerinden (İsveç kökenli) IKEA cep telefonu, tablet gibi (uyumlu) cihazlarımızı kablosuz olarak şarj edebilecek yeni mobilya ve aksesuar serisini tanıttı (peki ben bu fikrimden aylar önce bahsetmedim mi?). Kablosuz şarj koleksiyonu adını verdiği seri sonbaharda ABD’den başlayarak satışa sunulacak.
Dilerseniz siz de mobilyanıza (üstüne bir oyuk açıp içine Jyssen kodlu bu cihazı yerleştirerek) kablosuz şarj edebilme kablosuz şarj yeteneği ekleyebiliyorsunuz.
Dilerseniz siz de mobilyanıza (üstüne bir oyuk açıp yine IKEA’dan alacağınız 30 dolarlık Jyssen kodlu bu aygıtı yerleştirerek) kablosuz şarj edebilme kablosuz şarj yeteneği ekleyebiliyorsunuz.
  • Genellikle eve sipariş edilen pizza kendine has evrensel kodlar içeriyor. Kurye, sürat, bahşiş, soslar, baharatlar, vs… Teslimatın yapıldığı kutu da sürecin ayrılmaz bir parçası. (Bende hiç yaşanmayan) bir ayrıntıysa ‘artan dilimler’. GreenBox adlı yenilikçi bir kutu tasarımı buna çare buluyor.

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Televizyon tarihinin korsan olarak en çok izlenen dizisi Game of Thrones’un yeni sezonu başladı. Korsan mecralara bir yenisini daha ekleyerek: Periscope! Televizyonu çeken bir cep telefonundan dizi izlemek nedendir???
  • Sadece internetten yayın yapan yayın hizmeti Netflix yayımladığı son bilançoya göre CBS medya grubundan da daha büyük hale geldi (sebebi ve sonuçlarına yönelik detaylı bir finansal analiz de var).
Netflix'in kendine özel dizileri arasında en popülerlerinden biri House of Cards.
Netflix’in kendine özel dizileri arasında en popülerlerinden biri House of Cards.
  • Gösterime girmek için gün sayan J.J. Abrams imzalı yeni Star Wars’un ikinci fragmanı da yayınlandı.

  • Bu hafta ortamlara düşen bir diğer heyecan verici gelişme 2016 yılında gösterime girecek Batman v Superman filminin fragmanı oldu (Ben çizgi-roman tarafında Superman’ciyim ama film tarafında Batman’in çok daha iyi olduğunu kabul ediyorum. Bu fragmandaki kostümlere de ayrıca hasta oldum!).

  • Chase Me modern sinemanın en ilginç örneklerinden biri. 3D yazıcılarla üretilmiş 2 bin 500 obje ve karakterle; ama en önemlisi 2 yıllık bir emekle çekilmiş bir animasyon. Fragmanı kısa fakat -kullanılan tekniği hatırlayınca- kesinlikle heyecan verici.

  • Dijital müzik alanında Apple iTunes’un karşısında durmayı başarabilen tek girişim Spotify oldu. Karlı ya da -şu haliyle- çok parlak bir geleceğe sahip olduğundan söz etmek mümkün değil ama hakkını da teslim etmek gerek. Bir veri kaynağı olarak rolü ise tartışılmaz. Dünyanın birçok farklı ülkesinden milyonlarca kullanıcısının ‘uyku’ temalı şarkı listelerinden yola çıkarak oluşturulmuş bir listeye denk geldim. Birkaçını dinlerken cidden uykum geldi. Ed Sheeran meğer Bezgin Bekir etkisinde bir sakinleştiriciymiş.

  • Uganda, Kamboçya, Yemen ve dahası. Ortak noktaları? Hip-hop ve break dansı! Kesinlikle tavsiye ediyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=NXS4RTliiO8

Geçtiğimiz 7 güne dair benim aklımda kalanlar, paylaşmaya değer bulduklarım bu kadardı. Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

[box type=”info”]Bu derleme hoşunuza gittiyse hemen altta yer alan sosyal medya düğmeleri aracılığıyla paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı ise aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz. Benim için son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmenizi isterim.[/box]

[/nextpage]


Yorumlar

30 yanıt

  1. Anıl Güler avatarı
    Anıl Güler

    Devlet Su İşleri’nin verilerine göre ufak bir matematik hesabı yaparsak;
    Dışarıdan aldığımız 0.5 Litrelik pet şişedeki suya ortalama 50 kuruş ödüyoruz.
    Aslında olması gereken maliyeti (yani çeşmeden 0.5 Litrelik pet şişeyi doldursaydık) 0.003 kuruş olacaktı. Çevre Mühendisliğine Giriş dersinde yaptırırlar bu hesabı ilk derste. #AcıGerçekler

    1. Anıl Güler avatarı
      Anıl Güler

      Yukarıda yazdıklarıma bir ufak ek daha yapacak olursam;
      Ayda ortalama 80 liralık damacana su tüketimi olan bir aile aynı miktarda suyu çeşmeden içseydi tutarı 1 TL olacaktı

      1. Hsyn avatarı

        Turkiye’nin hangi bolgelerinde cesme suyu icilebiliyor?

        1. Onur avatarı
          Onur

          Hsyn, Kocaeli’nde 2005 Yılına kadar lıkır lıkır Çeşme suyu içtik. Sonrasını bilmiyorum.

        2. Anıl Güler avatarı
          Anıl Güler

          Yazlık bölgelerde durumun vahim olduğunu biliyorum. İstanbul ve Bursa’da yaşayan biri olarak diğer şehirler için yorum yapmam yanlış olur ancak ben İstanbul’da arıtma cihazı kullanmadan çeşme suyu içiyorum. Sağlam bir arıtma cihazı alarak hem paradan tasarruf edilmesini hem de daha sağlıklı su içilmesini tavsiye ederim.

        3. Müntekim avatarı
          Müntekim

          Mersin ve Adana’da hâlâ çeşme suyu içilmekte.

        4. uğur avatarı
          uğur

          Bursa’da biz de çeşme suyu içiyoruz.

          1. serdar avatarı
            serdar

            kirgizistan’da en az satılan içeçek su. kimse su almıyor, bira ve votkanın satışları sudan daha fazla, herkes çeşmeden su içiyor. kirgizistan diyince aklınıza neler geliyor biliyorum, orada bile çeşmeden su içilebiliyorsa türkiye’de neden olmasın.

  2. Teoman avatarı
    Teoman

    Güzel bir özet olmuş çok teşekkürler.

  3. abbaselmas avatarı

    Mutluluğun resmini bul yazınca güzel şeyler çıkıyor amirim 😀

  4. Osman Coskunoglu avatarı

    Önemli bir hizmeti ücretsiz sunduğunuz Haftanın Özeti’ni yaşamınızdan kesitler vererek daha da renklendirmeniz hoş oluyor. Hatta, sadece konuşma listesi değil, hangi arada derede ne okuduğunuz gibi ayrıntılar da…

    Komploların tarih boyunca ve hala bol olduğu bu coğrafyada, Twitter’da DM ile Cumhurbaşkanı’nın kızına suikast (?!) gibi komploların yer aldığı ülkemizde, komplo teorileri hepimizin içine işlemiş. Acaba, bitly’nin sansürü kaza mıydı, hatta 6 Nisan’da sosyal ağlardaki karartma gerçekten o fotoğraflarla mı ilgiliydi, yoksa seçim öncesinde prova tatbikatları mıydı? İlginç zamanlarda ilginç sorular. Hatta: https://twitter.com/Liberationtech/status/587601323668992000

  5. ametdoruk avatarı

    Abi bayılıyorum şu teknoloji ve internet yok yok hepsine

  6. goxel1989 avatarı
    goxel1989

    “GoPro’nun 29 yaşındaki kurucusu Nick Woodman bu hafta açıklanan kurum bilançosuna göre 2014 yılında toplam 284,5 milyon dolar maaş aldı (aya bölmedim ki üzülmeyesiniz)”

    işte burada nedense bir gülme tuttu beni

    1. gtasbasi avatarı

      Haha aynen. Söylemese böleceğim yoktu ama okuyunca böldüm ve üzüldüm 🙂

      1. Fevzi avatarı
        Fevzi

        elon musk hiç maaş almadan çalışıyor. zaten hiç anlamadım kendi şirketinde maaş alsan ne almasan ne…

  7. Elvan Yektin avatarı

    Serdar Bey, elinize sağlık öncelikle..Beş bölümden oluşan “Haftanın Özeti” ne “çevre – iklim – yeşil akım” konularını içeren bir bölüm de eklemeniz konusunda naçizane önerimi paylaşmak isterim. Şimdiden iyi haftalar diliyorum.

  8. Barış avatarı
    Barış

    Serdar bey yine çok güzel bir özet olmuş fakat Volvo arabasındaki “tanıttı” kelimesi çalışmıyor yani link açılmıyor.

  9. contactman (@0BOB4912848) avatarı

    İngiltere’yi görmeyi ben de çok isterdim, nasip…

    Bitly engellemek nedir datacenter mı bu, adamlar hangi içeriği kaldırsın, devletin internette katı kuralları var ama bizim gibi gençler için projesi yok, resmen inşaata bekçi havasındalar.

    Sony’in 173 bin 132 e-posta mesajı ve 30 bin 287 belgesini incelemektense Interwiew’i izlemek daha mantıklı:)

    Papa Francis‘i Ipad-ı, bilinçaltında kutsanan şeylerin daha değerli olması çok ilginç. aslında Türkiye’de Zemzem markalı su satışları, Pastadan yapılmış Kur’anı Kerim, Kabe satışlarını işine girmem gerektiğini düşünüyorum.

    Alüminyum kutulu içecekler, evet aslında satılan tasarım, kolanın su şişesinde olması bize pek cazip gelmez.

    The New Horizons kimbilir belki gelene kadar şimdiki mevcut çalışanlar emekliye ayrılmıştır.

    aslında o elektrikli bisikletlerden bir tane almak isterdim bir hd kalitesi yüksek biraz da yük kaldırabilen bir drone…

  10. gtasbasi avatarı

    Pazar sabahi bir macar salamina bir de ozetlere doyamiyorum 😉

  11. Burçin Karslı avatarı
    Burçin Karslı

    Emeğiniz için teşekkürler

  12. Ufuk avatarı

    Everyday uygulamasının her gün yapmamız için çağırdığı şeyi Devletşah ablamız ailesi ile beraber, selfie henüz popüler değilken yapmayı başarmışlar. Bir göz atın derim.

    1. Ufuk avatarı

      Ha söylemeyi unutmuşum. Christopher Nolan’ın başta olmadığı Christian Bale’in canlandırmadığı Batman’in olduğu bir filmden çok şey beklemediğimi şurada dile getirdim (http://mejmua.org/batman-v-superman)

  13. Mehmet Sarkın avatarı
    Mehmet Sarkın

    Kulaklık almak istiyorum lakin tester yok. Beats, Sennheiser, Parrot derken bu yeni oyuncak da iyiymiş. Siz hangisini önerirsiniz ( müzik, tel, için kablosuz olarak) ya da alacak olsanız? Bol gülücüklü an’ların ola

  14. osman avatarı
    osman

    Elinize sağlık. Bu yayınlarınız tarzı itibariyle bir akıma dönüşeceğini düşünüyorum. Yağ gibi kayıp gidiyor.

  15. Omer avatarı
    Omer

    Bu şaşı robot 48 eksabayt veri mi kullanıyor, tek kelime ile israf 🙂

  16. Burak avatarı

    Elinize, emeğinize sağlık!

    Bir düzeltme: Woodman 29 değil, 39 yaşındaymış.

  17. furkan avatarı

    1997 yılında (sinop) memleketten ayrıldım. 2002 yılında tatil için gittiğimde su içemedim lakin memlekettekiler hala içebiliyor.

  18. Şahin KORKUTAN (@sahinkorkutan) avatarı

    Amirim okunmayı bekleyen ve burada dursun dediğiniz kaç yer iminiz var?

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Yer imi değil de bir ömür bitiremeyeceğim kadar çok makale ve araştırma raporu var. Eritir gibi oluyorum bazen ama sürekli yenileri ekleniyor. Bu çağın salgın hastalığı da bu olsa gerek.

  19. akif avatarı
    akif

    elinize sağlık, birçoğumuzun asla rastgelemeyeceği, gelse de dil problemi nedeniyle yararlanamayacağı birçok yenilikten,gelişmeden haberdar ediyorsunuz.
    Allah razı olsun 🙂

Görüşlerinizi paylaşın: