Haftanın Özeti: 23

30 Mart – 5 Nisan 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Her Pazar saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Kendi adıma -yine- bol seyahatli ve koşturmacalı bir haftaydı. Toplantıların neredeyse hepsini hayatımdan çalınan anlar olarak kodluyorum zihnime. Bu yüzden kalan zamanı daha faydalı işlerle doldurmaya çalışıyorum.

Örneğin bu hafta Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya bölümü öğrencilerine ders verdim (bir uçuş tarife değişikliği yüzünden Bilgi Üniversitesi’ndeki kendi dersimi veremedim). Türk Hepatopankreatobilier Kongresi’nde (YANLIŞ OKUDUN!) cerrahlara ve Çimentaş’ın yıllık toplantısında yöneticilerine (3 gün içinde 2 defa Antalya’ya uçarak) birer konuşma yaptım.

Uçuşlar ve otel transferleri sırasında David Hegarty’nin Yaratıcılık ve Douglas Coupland’ın Life After God (Tanrıdan Sonra Hayat) kitaplarını okudum. Bir sürü sektörel rapor erittim. Paralel olarak (tesadüfen keşfettiğim) Netflix dizisi Bloodline‘a başlayıp bitirdim (sıkıcı başladı ama güzel bitti). Youtube’da The Secrets of Sugar (Şekerin Sırları) adlı harika bir belgesele denk geldim. Mart ayından kalan dergilerini bitirdim (dergilerden kesip kırptığım şeyler için de bir blog dizisi mi başlatsam diyorum).

Belki de en güzeli hafta boyu birçok yeni, ilginç insanla tanıştım, bir sürü öykü dinledim, notlar aldım.

Yapamadığım tek şey bloga yeni bir yazı yazmaktı. Salı günümü nispeten boş bırakıp bu ‘işe’ ayırmıştım ama o meşhur ulusal elektrik kesintisi herkesinki gibi benim de planlarımı alt-üst etti.

Ve arada kalan zamanlarda okuduğum yüzlerce, binlerce haberden tadı damağımda kalanları sizin için derlemeyi de ihmal etmedim elbette!

Genel Gündem

  • Haftanın en önemli gelişmelerinden (gelişme tanımı biraz ironik olsa da) Türkiye çapındaki gizemli elektrik kesintisiydi. Saat 10:30 civarında başlayan ve Enerjisini İran’dan alan Van hariç [highlight]45 şehirde[/highlight] yarım gün süren kesinti etkisiyle elektrik, su, doğalgaz ve metro, tramvay gibi elektrikli ulaşım hizmetleri de durdu. Resmi açıklamalarda dahi olayın sebebi hala anlaşılamadı (teori bol). Bu olay sırasında Campaign dergisinin ‘What’s Next in Digital’ başlıklı arama toplantısı ironik görüntülere sahne oldu.

#whatsnextindigital #roundtable elektrik kesintisinden sonra 🙂 @campaigntr

A photo posted by Omer Erdem (@omerdem) on

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca kampüse yapılması planlanan cami için “talep gelirse sinagog da yaparız” demişti. Bunun üzerine bir kampanya başlatan İTÜ öğrencileri [highlight]budist tapınağı[/highlight] için 18 binden fazla imza topladı. Al sana zamanın ruhu.
  • Bu hafta 53 bin devlet okulunun sadece yüzde 34’ünde kitaplık varken Kütüphaneler Haftası’nı kutladık. Rakamlar pek iç açıcı değil. Yapılan ankette bazı öğrenciler “internet varken kütüphaneye ihtiyaç yok” demiş. Her şeyin internette var olduğunu düşünmek yeni çağın en yaygın cehaleti (keşke her şey internette olsaydı elbette). Böyle düşünenler için de münasip bir TED sunumunu araya sıkıştırmak isterim.

  • MHP Milletvekili Ruhsar Sarıer’in soru önergesine cevaben Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türkiye’de [highlight]8 milyon 179 bin kişinin[/highlight] depresyon ilacı kullandığını açıkladı.

depres

  • İstanbul trafik çilesinde dünya birincisi oldu. Ama sanılmasın ki insanlar toplu taşıma kullanmadığı için. Durum öyle değil.
  • Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu hafta açıkladığı evlenme ve boşanma verilerine göre evlenme oranı sabit kalırken boşanmalar yüzde 4,5 oranında artış gösterdi. Evliliklerin yüzde 40’a yakını ilk 5 yılda bitiyor.
  • İran’ın nükleer faaliyetlerini düzenleme amacıyla İsviçre’nin Lausanne (Lozan) şehrinde yürütülen görüşmeler sürpriz şekilde sonuçlandı ve taraflar anlaşmaya vardı. İran uluslararası kuruluşların denetimini kabul etme karşılığında senelerdir süren siyasi ve ekonomik ambargo da (teoride) sona ermiş oldu. İran içindeki olası siyasi etkilerini merakla takipteyim.
  • Almanya’nın Stuttgart şehrindeki Mercedes Müzesi bu hafta en değerli parçalarını kapsayan araçlarını açık arttırmayla sattı. Hepsi kusursuz modeller arasında -şahsi favorim- martı kanatlı 1955 model 300 SL de vardı (1 milyon 46 bin 500 euroya satıldı). En enteresan araçlardan biri -varlığından bu sayede haberdar olduğum- Mercedes marka kadın bisikletiydi (o da 10 bin 925 euroya satıldı).

Mercedes 300 SL 'Gullwing'

  • Rusya’da Vladimir Putin adına trollük yapan Marat Burkhard, troll ordusunun nasıl çalıştığını bütün detaylarıyla bir röportajda paylaştı. St. Petersburg şehrindeki Internet Research adlı bir kurumdan yürütülen çalışmalarda 40 bin ruble (yaklaşık 1.800 TL) maaşla günde 12 saat çalışan troller Twitter, Facebook, LiveJournal ve -Rus Facebook’u olarak bilinen- vKontakte başta olmak üzere birçok sitede gösterilen hedeflere ‘saldırma’ yöntemini kullanıyormuş. Bir grup Putin’i göstermelik eleştirirken diğer grup organize karşı saldırıyı yürütüyor. İş disiplini ve çalışma sistemi okunmaya değer. Süreç Türkiye’de de hemen hemen aynı şekilde yürütülüyor.
  • Suratında şaşkınlığın sabitlendiği bir kedi varmış. İnsan tedirgin olur bununla aynı ortamda.
K7txiF3
Bu ne yahu!
  • Beslenme hakkında ezber bozan bilgiler: suyuna yağ katıp haşladıktan sonra 12 saat dolapta soğutulan pilav kalorisinin yarısını kaybediyormuş. Buzdolabında soğuduktan sonra ısıtmak makarna dahil diğer bütün yiyeceklerde kaloriyi düşürüyor ve daha doyurucu oluyormuş. Yüksek ısıda kızartılan / (ve 30 dakikadan fazla) pişirilen yiyecekler zararlı hale geliyormuş. [highlight]Özellikle sirke ve limonla terbiye (marine) edilen etlerin kanserojen etkisi azalıyormuş[/highlight]. Ve en ilginci mikrodalga ile ısıtmak besinin değerini koruduğu için ateşte ısıtmaktan çok daha sağlıklıymış. Detaylara buyrun.
  • Sahte evrakla bankaları 3 milyon dolar dolandırdığı için hapse atılan 28 yaşındaki Neil Moore, hücresinde edindiği bir cep telefonuyla hapishane yöneticilerine sahte bir e-posta yollayarak kendini serbest bıraktırdı! Cidden oldu bu.
  • İnternet bizi daha akıllı yapmıyor ama öyle olduğumuzu sandırıyormuş.

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Yapay olarak üretilen etin kullanıldığı ilk hamburgerin maliyeti 250 bin dolar olmuştu. 2 yıl içinde kilosu 80 dolardan et ‘üretebileceğiz‘ (Hayvan yetiştirip kesmeden, laboratuvarda üretmekten söz ediyorum. Küçücük bir kas dokusundan 10 ton et üretilebiliyor).
  • Çin uzayda dev bir güneş enerjisi istasyonu kurmaya hazırlanıyor.

  • Uzaydan söz etmişken Youtube’da ilgiyle takip ettiğim Smarter Everyday kanalının geçen hafta paylaşmayı unuttuğum muhteşem bir videosunu eklemek isterim. Rokete binip kilometrelerce ötedeki bir uzay istasyonuyla birleşmenin nasıl bir şey olduğunu -kabaca da olsa- bildiğimi sanırdım. Meğer hiçbir şey bilmiyormuşum. (Şunların Türkçesi de olsa elbette güzel olurdu ama bu pek mümkün değil. Bence ne yapın edin İngilizce öğrenin. Bugünün insanının en temel ihtiyacı bu sanırım).

  • Önceki özetlerde detaylarını paylaştığım sadece güneş enerjisiyle ilerleyen uçak Solar Impulse 2 dünyayı turlama hedefinde ilerlemeye devam ediyor. Bu haftaki rotası Myanmar – Çin arasıydı. Airbus A380 uçakların 80 dakikada aldığı bu mesafeyi 19 saatte tamamladı. Çoğu başlangıç böyle mütevazıdır.
  • Avrupa Birliği’nin ortak emniyet teşkilatı Europol’un başındaki Rob Wainwright terörizmle mücadelede en büyük engellerden birinin şifreli / kriptolu cep telefonları olduğunu iddia etti. Evlerimize de kalıcı gözlemci gönderin tam olsun bari.
  • IAB Türkiye’deki dijital reklam pazarına yönelik güncel rakamları paylaştı (PDF). Buna göre 2014’te dijital reklam bütçesi yüzde 20,5 oranında artarak 1 milyar 409 milyon lira olarak gerçekleşti. En büyük artış mobil ve videoda.
  • Elektrikli otomobil çağının Apple’ı olarak adlandırabileceğimiz Tesla, Türkiye yapılanması için hazırlıklarını sürdürüyor. Vergiydi, oydu, buydu derken dünyanın en pahalı Tesla’sını elbette biz kullanacağız.
  • Rocky filminin unutulmaz müziği Eye of the Tiger’ı bir de nokta vuruşlu yazıcıdan dinleyelim.

  • Akıllı saat akımını başlatan Pebble ilk serisinde 68 bin 929 kişiden 10 milyon 266 bin 845 dolar toplamıştı. Özetlerde de birkaç kere değindiğim ikinci seri Pebble Time bu hafta kendisinin ve sitenin tüm rekorlarını kırarak kapandı: [highlight]78 bin 471 kişiden 20 milyon 338 bin 986 dolar[/highlight] topladı!

pebble-time

  • Apple Watch’un gizli tarihini harika bir derleme ve sunum halinde okuyun.
  • The New York Times gazetesi Apple Watch kullanıcıları için 1 cümlelik (yani kadrana sığacak) haberler yazacak.
  • iPhone 6C dedikoduları hız kesmiyor. Hatta fotoğraflarının sızdığını iddia edenler var.

iphone-6c-rear-housing-1

  • Intel, yeni işlemcisi Xeon Phi ile 60 çekirdek dönemini başlatacak.
  • İnternetin dahi mucidi olan DARPA uyduları kullanmayan yeni ve daha hassas bir GPS sistemi üstünde çalışıyor.
  • Google’ın Chrome OS işletim sistemi yeni launcher uygulamasıyla Google Now benzeri bir yapıya kavuştu.
  • İngiltere’deki Manchester Üniversitesi çağın en büyük buluşlarından sayılan (2010’da kaşiflerine Nobel Ödülü kazandıran) grafen maddesini ampule yerleştirdi. Bu yapı çok daha az enerji harcıyor ve daha uzun ömürlü aydınlatma sunuyor.
  • Johns Hopkins tarafından geliştirilen şeker molekülü ve MR (manyetik rezonans) tabanlı bir teşhis metodu sayesinde biyopsi yapmadan da kanser teşhisi yapılabilecek.
  • Chlorin e6 temelli bir göz damlası sayesinde insanoğlu [highlight]gece görüş[/highlight] yeteneği kazandı! Üstelik çok yüksek bir başarı oranıyla. Hack edilecek son kale bedenimiz!
Kabul ediyorum biraz ürpertici geliyor ama yapılan sadece göze sıvı damlatmaktan ibaret.
Kabul ediyorum biraz ürpertici geliyor ama yapılan sadece göze sıvı damlatmaktan ibaret.
  • Intel ve Micron işbirliğiyle geliştirilen yeni flaş depolama tekniği sayesinde flaş belleklerde 3,5 terabayt (TB), SSD alanındaysa 10 TB kapasiteye ulaşıldı. Silikonun sınırlarına dayanan mevcut teknolojinin barajını yıkan gelişmeyse verileri şimdiki gibi 2 boyutlu değil; 3 boyutlu olarak yazması.

3D_NAND_Die_with_M2_SSD

  • The Phase One’ın tanıttığı iXU 180 kodlu kamera insansız hava araçları (drone) için 80 megapiksel çözünürlükte kayıt imkanı sağlıyor.
  • IndieGoGo’da karşıma çıkan Lumo adlı etkileşimli projektör çocuklar için gördüğüm en keyifli oyuncaklardan biri. Kendi sanal evrenlerinizi yaratmak da mümkün. 550 dolarlık fiyatı benim için ürkütücü oldu. Alıp almamak arasında kaldım.

  • İlkokullara kodlama dersi koymayı düşünen Türkiye için fikir verebilecek ilginç bir girişim de Codie. Basit arayüzlerle programlama öğretiyor ve sonucunu gözlemletiyor. Çocukluğumun meşhur elektronik setleri geldi aklıma. Alabilecek kadar paramız olsaydı belki bugün başka bir hayatım olabilirdi (ve mevcut hayatımdan fazlasıyla memnunum).

  • LG 28 Nisan’da yeni bir telefon tanıtacak diyorlar.
  • Artık Bitcoin hesabınızı kullanan ve dünyanın bütün ATM ve POS cihazlarında kullanabileceğiniz bir kartımız var: e-coin.

ecoin

  • Masanızdan memnun musunuz bilmiyorum. Düzenli ve dağınık mıdır onu da bilmiyorum. Ama eminim Ideum kadar akıllı ve kapasiteli değildir. 4K çözünürlüklü, kapasitif dokunmatik ekranlı, 3D destekli bir LED yüzeye sahip. 24 terabayt kapasitesi var ve sadece 1 inç kalınlığa sahip. 24 bin dolarlık fiyatıyla ona ‘Masaların Şahı’ da diyebiliriz. Üstünde kahve içerken dikkat edin!

16749992110_89ff1f3716_z

  • Mobil dünyadaki başarısızlığını kabullenmekte en zorlanan marka tartışmasız Microsoft. 15 senedir girdiği her platformda çuvallayan (yetmez gibi tepeüstü inişe geçen Nokia’yı satın alıp işleri daha da karıştıran) markanın yeni hedefi Xiomi işbirliğiyle Android dünyasına sızmak (Ben olsam One Drive gibi kusursuz bir ürün ortaya çıkarmışken bütün enerjimi ona verip her platformda liderliğe oynardım. Bir diğer stratejimse Spotify ve Netflix’i satın alıp xbox’a entegre ederek küresel bir stream hizmeti ortaya çıkartmak olurdu. Toplam maliyeti mevcut zarardan da az olurdu).

mi-4-on-windows-10

  • Deep Web olarak adlandırılan karanlık sokakların en karanlık noktalarından Silk Road sitesine yönelik operasyonu yürüten ekipten 2 kişi 1 milyon dolarlık Bitcoin’i bu çalışma sırasında ‘iç ettiği’ gerekçesiyle tutuklandı.
  • Google’ın ana odak noktaları arasında Chrome platformu önemini korumaya devam ediyor. ASUS tarafından üretilecek 100 dolarlık Chromebit ailenin dikkat çekici üyelerinden biri olmaya aday.

Asus Chromebit

  • Google Science Fair etkinliğindeki büyük ödülü kazanan Mark Pavlyukovskyy ve Shree Bose’un hayata geçirdiği Piper çocukların elektronik dünyasını tanıması ve bir şeyler üretmesi için çalışıyor. Raspberry Pi 2 temelli seti birleştirdiğinizde özel bir Minecraft evreninde bir robotu tamir edip gezegenine dönmesine yardımcı oluyorsunuz (Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu satırları okuyan var mıdır acaba?)

  • İnanması zor gelse de teknoloji dünyası patentlerden beslenen hırsını epey törpülemiş durumda. Birçok dev yapı patent ve girişimlerini açarak herkesle paylaşmaya ve ortak geliştirme modelini benimsemeye başladı. The New York Times’ın konuyla ilgili blog yazısında alıntılanan (bütün patentlerini herkese karşılıksız açan) Tesla Motors’un Kurucusu Elon Musk’ın cümlesi dikkate değer “Teknolojik liderlik sahip olunan patentlerle değil, en iyi mühendislerin sende çalışmasını arzulatarak ve onları motive edebilmekle olur”.
  • Microsoft xbox’ın medarı iftiharı Halo oyununun beşinci buluşması Guardians adıyla Ekim ayında çıkacak. O zamana kadar fragmanlarla avunmaya devam.

  • Teknolojik cihazlar sayesinde birçok şeye ulaştık, kavuştuk ama birbirimizden de koptuk. Avustralyalı sos üreticisi Dolmio bu sorunu karabiber değirmeniyle çözmüş. Bulunduğu yerdeki televizyonları kapatan, wifi bağlantısını kesen ve mobil cihazları çalışmaz hale getiren bir değirmenle…

  • Periscope ve Meerkat gürültüsü yeri göğü tuttu ama onlar ancak amatörü eğlendirir. Profesyonele en yakın canlı yayın çözümü için Broadcaster Mini‘yi incelemekte fayda var (295 dolar).
2 saat pil ömrüne sahip cihazla (yeterli bant genişliği bulduğunda) Full HD'ye kadar yayın aktarmak mümkün.
2 saat pil ömrüne sahip cihazla (yeterli bant genişliği bulduğunda) Full HD’ye kadar yayın aktarmak mümkün.

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • En sağlam 1 Nisan bombasıydı: Bittorrent üstünden film ve dizi izleme hizmeti veren açık kaynaklı Popcorn Time, 11,5 milyon dolara Netflix tarafından satın alındı!
  • Forbes dergisi (NASDAQ’ta halka açık) en pahalı 23 web sitesini belirledi. Buna göre gelir-gider dengesi ve beklentiye oranla en abartılı fiyatla satılan hisse Twitter (TWTR), çok kazanmasına rağmen riski yükseklerden biriyse Facebook (FB).

Net-income-FINAL

  • Peki Facebook kapansa ne olur? “İyi olur” diyenler de var. Bir başka bakış açısı sitenin 10 yıl içinde Matrixvari bir yapıya kavuşacağından endişe ediyor. Argümanlar boş değil. Bir göz gezdirelim.
  • Kullanıcılarına reklam göstermeyeceğini ve bilgilerini satmayacağını vaad eden ‘anti-Facebook’ sosyal ağ Ello da 5,5 milyon dolar yatırım aldı. Ben bir şeyler kaçırıyorum ama ne?
  • Gmail bu hafta yayınladığı güncellemeyle bütün e-posta hesaplarınızı tek bir yerden görebilmenizi sağladı.

All Inboxes View

  • ABD’li Rap Şarkıcısı Jay Z’nin öncülüğünde ortaya çıkan müzik dinleme hizmeti Tidal bu hafta Beyonce, Rihanna, Nicki Minaj, Madonna, Usher ve Calvin Harris gibi ünlülerin de sahne aldığı görkemli bir etkinlikle hayata geçti. Ayda 10 dolarlık sınırsız dinleme paketinin ötesinde 20 dolarlık paketle şarkıları yüksek kalitede (hi-fi) dinlemek de mümkün. Müzik gibi her yerde karşımıza çıkan bir hizmet için bu kadar girişimin yer alması bana fena halde anlamsız geliyor. Mevcutların hepsi zarar yazıyorken hele.

  • Google Maps hayatımızın birçok alanında imdadımıza koşuyor. Peki ya canımız sıkıldığında? Artık onun için de hizmet veriyor. Pacman efsanesi artık Maps üstünde de oynanabiliyor. Masaüstünde ya da mobil cihazlarda. Aşağıda Taksim Meydanı’ndan bir kovalamaca seansımı görebilirsiniz.

pacman

  • Girişimcilere ilham verir mi bilmem ama ABD’de patent süresi sona eren fikirleri listeleyen gayet güzel bir site buldum.
  • Siteniz ne kadar viral etkiye sahip dersiniz? Echo Rank ölçüyor.
  • Fufox: tamamen ücretsiz ve sınırsız (şaka gibi) veri depolama hizmeti. Bilgisayarınıza yüklemeden internetteki herhangi bir dosyayı otomatik olarak Fufox’a yollamanızı sağlayan Remote Upload fikri ayrıca hoşuma gitti. Bir bakmakta fayda var.
  • Anonim metin paylaşmak için PasteBin gayet makul ancak arayüzü doksanlı yılları çağrıştırıyor. Write.as aynı konuyu Medium kafasında çözen yepyeni bir hizmet. Meraklısı ön kaydını yaptırsın.
  • Çetele tutmayı ve sosylalleşmeyi seven kitap kurtları için yeni bir mobil destekli girişim: Bookcase.
  • Pexels: Ücretsiz stok fotoğraf arşivi.
  • Sosyal medyaya aforizma yazarak tatmin olanlara Quotlr kesinlikle ilaç gibi gelecek.
  • Her şey gibi Instagram da ticarileşmeden payını alıyor. Reklam amaçlı fotoğraf paylaşımına ek olarak az da olsa doğrudan ürün satanlar var. Şimdiden 10 binden fazla kullanıcıya (satıcıya) ulaşan Spreesy adlı taze bir girişim Instagram’da alabildiğine ilkel yöntemlerle yürüyen ürün tanıtım ve satış işine (PayPal ortaklığıyla) profesyonel bir dokunuş getiriyor. Türkiye de hizmet verilen ülkeler arasında (dolayısıyla Türk Lirası da). [highlight]Sistem hiçbir komisyon ya da ücret almadan çalışıyor[/highlight]. İzleyelim.

  • WIRED dergisinin WhatsApp’ın rakiplerinden (benim de tercihim) Telegram‘ın kurucusu Pavel Durov ile yaptığı röportajda ilginç kırıntılar var. Mahremiyet, güvenlik, ticaret ve ötesi.
  • Tek satır kod ekleyerek sitenizi diğer dillere de çevirmek isterseniz LocalizeJS göz atmanız gereken yeni hizmetlerden biri. Türkçe de dahil 100’ün üzerinde dili yazılım ve insan kullanarak birbirine çeviriyor. Ücreti karşığında elbette (ama denemesi bedava).
  • Sosyalleşme adına bugün sahip olduğumuz araç ve hizmetler yakın geçmişte hayal bile edilemezdi. Fakat ilginç bir ayrıntı olarak en büyük ilacı dostluk, arkadaşlık ve sevgi olan depresyon da yine bu çağda patlama yaşıyor. Belki de gerçekten hep birlikte yalnızız. MIT Üniversitesi’nden Robert Morris’in geliştirdiği depresyona özel ilk (mobil) sosyal ağ Koko bu soruna çare olmayı hedefliyor.
  • Bu yılın en anlamsız gelişmesi doğru dürüst interneti olmayan, vatandaşların kredi kartına sahip olmadığı Küba’da Netflix’in hizmete geçmesiydi. En anlamlı gelişmesiyse yine Küba’da airbnb‘nin hizmete girmesi oldu. Seçenekler hiç de fena sayılmaz.

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • Tasarım her zaman sıfırdan yaratmakla olmuyor. Bazen bir ürünün yeniden konumlanması, ambalajlanması da tasarımın dertlerinden biri. Buyrun size Ortadoğu’nun binlerce yıllık misvakının yeniden yorumlanmış ve bir girişime dönüştürülmüş formu: Miswak Club.

Miswak_1

  • Twitter blogunda yeni profil sayfasının tasarımındaki beklentilerini, yaşadıklarını ve edindiği tecrübeleri uzun uzun anlatmış. Ne güzel olmuş. Ürün geliştiriciler mutlaka okumalı.

beforeafter1_1

  • Belfast’taki Queen’s Üniversitesi bilimcileri bir parfüm icat etti. Özelliği kullanan kişi terledikçe daha çok aroma salgılayarak ter kokusunu bastırması. Kesinlikle iyi fikir (terleme demişken konuyla ilgili bir yazımı hatırlatmış olayım).

terrr

  • Park etme derdine yönelik en inovatif çözümü 1927’de bulmuşuz da neden bırakmışız dersiniz?

  • Geçen hafta Cenevre Otomotiv Fuarı’ndan dem vurmuştuk. Bu hafta yine benzer ve görkemli bir geleneksel etkinlik kapılarını açtı: New York Auto Show. Sitesinde araçlara ait özel galerileri de var ama WIRED dergisi en sıkı 10 tanesini bizim için derlemiş (otomobillere yönelik özel bir ilgim yokken bile neden bu kadar ilgiliyim bilemiyorum).
Bentley's been quiet about technical details for its EXP 10 Speed 6 concept, but the specs don't matter. What's important here is that this svelte, low, two-seater is meant to show us "the potential Bentley of sports cars"---meaning the British brand may have some very fun ideas in the works.
Bu güzellik, Bentley’nin konsept aracı EXP 10 Speed 6. Fiyatını boşverin, bakmak nasıl olsa bedava.
  • Mercedes’in sürücüsüz otomobil konsepti F 015’ten birkaç hafta önce bahsetmiştim. Gerçek test sürüşündeki ilk videolarından birine denk geldim. Kesinlikle başka bir kategoriyi temsil ettiğine emin oldum.

  • Amazon beni sürekli şaşırtabilmeyi başaran nadir markalardan biri. Dash hizmeti yeterince ilginçti. Fakat Dash Button adlı yeni patentli cihazı sürekli sipariş gerektiren ev / ofis ürünlerine kısayol oluşturarak daha da enteresan bir süreç yaratıyor (acaba 1 Nisan şakası mı diye tereddüt etmedim desem yalan olur). Örneğin çamaşır makinesinin deterjanı mı bitiyor? Deterjana programlı düğmeye basın yeter; birkaç saat içinde kapınızda! Şimdilik sadece ABD için çalışıyor. E-ticaret ‘tek tıkla alışveriş‘ sonrası en büyük buluş bence (Şirketin bir diğer yeniliği ev ve ofislere usta, temizlikçi gibi hizmetlerin ulaştırılması. Bu arada bir diğer Amazon zihni sinir porocesi olan drone kurye sistemi Kanada’da sessiz sedasız test ediliyormuş).

  • Amazon Dash bana geçen sene internetlere düşen Push for Pizza uygulamasını hatırlattı. Demek her şakada bir gerçeklik payı var cidden.

  • Sürü denince aklımıza gelen kelime bulutu: sürü psikolojisi, çoban, kaval, gocuk, koyun, kuzu, inek, çoban köpeği… Peki drone? Meğer çobanın kralı onlarmış.

  • Neredeyse aynısını hayal ettiğim prizle entegre USB şarj ünitesini ABD tipi için birileri düşünüp SnapPower USB ismiyle hayata geçirmiş. Bir Türk girişimci de bizim gibi Avrupa tipleri için yapsa ne güzel olurdu (videosunda da göreceğiniz gibi USB prizler hep vardı ama bu pratiklik ve tasarım olarak hepsinin ötesine geçmiş).
  • Seb Lester adlı kaligraf Instagram hesabında bu sanatın ağzı açık bırakan örneklerini sergiliyor. Buyrun bir örnek.

Doodle. Slower version on my 'Seb Lester' Facebook page.

A video posted by Seb Lester (@seblester) on

  • 3 boyutlu yazıcılar arasına Tiko isimli yeni bir üye daha katıldı. Her şeyi içinde toplayan tek parçadan oluşan (unibody) kasasının tasarımı kesinlikle yenilikçi. 179 dolarlık fiyatı da gayet cazip.

tiko

  • 27 yaşındaki Tasarımcı Lucy Jung, daha çok istem dışı el titremesiyle tanıdığımız -ve her 500 kişide birini mağdur eden- Parkinson hastalarının daha kolay yazı yazabilmeleri için özel bir kalem tasarladı (eski özetlerde değindiğim bir diğer girişim ise aynı hastalar için dahiyane bir kaşık üretmişti). Jung’un Dopa Solution adlı kalemi basit mantığına karşılık hastaların yazısında %86 oranında iyileşme sağlamış.

  • Şişe suyun lojistiği kadar muhafazası ve tüketim sonrası da dertli. Ooho! adlı girişim [highlight]yenebilir ambalajlı su[/highlight] fikrini geliştirmiş. Geri dönüşüme en yatkın tüketim modellerinden biri denebilir (üstelik evde bile yapabiliyorsunuz).
Suyu tutan eden şeffaf muhafaza yenebilir (ve elbette sindirilebilir) cinsten.
Suyu tutan eden şeffaf muhafaza yenebilir (ve elbette sindirilebilir) cinsten.
  • Ayağınıza tam oturan bir ayakkabı neden yok biliyor musunuz? Çünkü ayakkabılar sadece sizin ayağınız için üretilmiyor. Feetz ise tam olarak bunu yapıyor. Sizin ayak ölçü ve şeklinden yola çıkarak 3 boyutlu yazıcıyla tam sizin ayağınıza göre ayakkabılar üretiyor (biraz da şekilleri güzel olsaydı ne hoş olurdu).

feetz

  • Bir Reddit kullanıcısı 1 Nisan şakası olarak Photoshop ile iPhone için Gameboy aksesuarı oluşturup ‘üstünde çalıştığım bir proje’ diyerek paylaştı. Bu şaka o kadar ilgi çekti ki Gameboy’un üreticisi Nintendo bir benzerini üretmeye karar verdi!

gameboy

  • Tasarım adına en güzel 1 Nisan şakalarından biri Honda’dan geldi: HR-V Selfie Edition! Düşününce bu da olmayacak bir şey değil hani? Selfie için bir dikiz aynası ya da konsol kamerası yapsalar bayağı satar bence.

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Ünlü Ressam Pablo Picasso’ya ait (kayıp) ‘Keman ve Bass Şişesi’ isimli -15 milyon euro değer biçilen- tablo müzayedede satışa çıkartılmaya çalışılınca polisin eline geçti. Öyküsü cidden garip.
  • 1987’den bu yana varlığını sürdüren Amerikan hip-hop grubu De La Soul yeni bir albüm hazırlığında. Ama bizlerin desteğiyle! Kickstarter çıkışlı albümlere bir yenisi daha ekleniyor! 25 dolara CD, 30 dolara USB ve 45 dolara plak formatına sahip olabileceksiniz. 150 dolara imzalı albüm ihtimali de var. O zaman tüm sevenler için 1989’a dönüyoruz:

  • Müzisyenlerin ölüm sebeplerine dair ilgi çekici bir istatistik.

  • Mad Men dizisi hakkında birkaç izleyici teorisi.
  • 4. sezonu onaylanan House of Cards dizisi hakkında 40 soru.
  • House of Cards demişken ABD Başkanı Barack Obama’nın Frank Underwood’a dokundurduğu 1 Nisan şakasını da kayıtlarımıza geçirmiş olalım (espri yapabilen politikacıdan daha güzel ne var?).

https://www.youtube.com/watch?v=Kjoq7krPr6A

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

[box type=”info”]Bu derleme hoşunuza gittiyse hemen altta yer alan sosyal medya düğmeleri aracılığıyla ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızla iletebilirsiniz. Benim için son derece yol gösterici ve fikir verici olduğunu belirtmek isterim.[/box]

[/nextpage]

Yorumlar

34 yanıt

  1. eacar avatarı
    eacar

    İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca kampüse yapılması planlanan cami için “talep gelirse sinagog da yaparız” demişti. Bunun üzerine bir kampanya başlatan İTÜ öğrencileri budist tapınağı için 18 binden fazla imza topladı. Al sana zamanın ruhu.

    Amirim buna karşılık bizlerde change.org’da İTÜ ye cami yapılsın diye bir kampanya başlattık. Şu anda 18 binin on katından fazla imza toplandı. Saygılar .. (:

    https://www.change.org/p/it%C3%BC-rekt%C3%B6rl%C3%BC%C4%9F%C3%BC-it%C3%BC-ye-cami-yap%C4%B1ls%C4%B1n

    1. egemen avatarı

      sizinkinin farkı, imzalayanların itü öğrencisi olmaması

      1. sinem avatarı
        sinem

        süper :))))

    2. mustafa avatarı
      mustafa

      itüye cami için 187.000 imza toplandı
      itüye budist tapınağı için 19,000 imza toplandı
      niçin bilinçli bir şekilde yönlendirme yaparak camiden hiç bahsetmiyorsun da,
      sanki Budist tapınağı çok oy almış gibi gösteriyorsun!!!!!!!!11
      seni daha objektif davranmaya davet ediyorum….!!!!!!!!!!!!
      Müslüman bir ülke de yaşayıp her türlü nimetlerinden yararlanıpta
      Müslümanları öteleme yada yadırgama !!!!!!!!!!! Müslümanlara destek olmayacaksan köstekde olma
      objektif ol, böyle bi olayda tüm oy verenlerin hepsinin oranını eşit şekilde göster!!!!!!!!!!!
      sen Müslüman olmayabilir ya da Müslümanları sevmeyebilirsin
      ama bu ülkede bari bunu yapma, sana saygı duyulmasını istiyorsan başkalarına da saygı duy…..
      inşallah yayınlarsın

  2. Ufuk avatarı

    Ello’nun gelişimi hakkında düşünceleriniz neler? Ello hesabı açmayı düşünüyor musunuz?

    1. Ayhan avatarı
      Ayhan

      Sanırım istese de açamayacak, daha doğrusu satın alacak 🙂
      for sale!

  3. ahmd avatarı

    Microsoft ve cep telefonu demişken şunu da unutmamak gerek.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Kin

  4. gtasbasi avatarı

    Amirim ellerinize sağlık, yine harika bir özet olmuş. Sizin yazmanız ne kadar sürüyor bilmiyorum ama(bir fikrim var!) bizim hakkını vererek okumamız bir haftayı buluyor.

  5. muhammed avatarı
    muhammed

    ben şu tidal videosunun gerçekten komik olduğunu düşünüyorum 🙂

  6. tunahan avatarı
    tunahan

    Zamanın ruhu sadece ibadet etmek için ihtiyaç duyulan cami talebini trolleyip okuldan tapınak istemek mi gerçekten? Umarım ben yanlış anlamışımdır.

    Bu hafta da çok lezzetliydi, teşekkür ederim.

  7. Ege Çakar avatarı

    Uzay istasyonu ile birleşme videosu muhteşem. Kullanılan teknolojileri, bu insanlardaki zekayı, çalışkanlığı, vizyonu gördükçe aklıma bir devlet büyüğümüzün bulut bilişim hakkındaki insanı kahreden yorumları aklıma geliyor. Umudu yitiriyorum.

  8. Rıza ERGÜN avatarı

    “Evliliklerin yüzde 40’a yakını ilk 5 yılda bitiyor” derken tüm evliliklerin mi? yoksa boşanma ile sonuçlanan evliliklerin oranı mı?

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Elbette boşanmayla biten evliliklerin yüzde 40’ı.

  9. BigŞef (@freezazon) avatarı

    koşuşturmalı bir hafta! nedir bu acele? :))

    Tüm Türkiye’de kesilen elektrik kesintilerinin Diyarbakır’da bile ya kedi girdi ya da siber saldırı olabileceği teorisi üzerinde duruldu. Doğrusunu söylemek gerekirse milyonlarca lira zararın benim için bir önemi yok! Nefes alsın kapitalizm 🙂

    İTÜ’de ki cami-budist tartışması kötüye gidecek gibi!

    40,4 B tweet atmış biri için kitap okuyun demesi manidar bana göre…

    8 milyon 179 bin depresyonlu… hükümetin aile içi, iş de ve sosyal çevresinde sorun yaşayan vatandaşlar için herhangi bir program yapmadığının ispatıdır.

  10. Taner Yavuz avatarı

    Harika bir özetti. Teşekkürler.

  11. Azmi Aksoy avatarı
    Azmi Aksoy

    Yüreğinize sağlık, süper bir özet olmuş, teşekkür ediyoruz.

  12. Ekrem avatarı

    Sarıer değil de, Demirel olmasın?

  13. Mehmet Sarkın avatarı
    Mehmet Sarkın

    Ellerine sağlık amirim DE şu ingilizce siteleri okumak için bildiğin bir yöntem var mı? Şu ingilizce öğrenmeyi psikolojik olarak kolaylaştıran uygulama ya da bi yöntem var mı. Yıllardır deniyorum, olmuyor olmuyor! Saygılar, sevgiler.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Size Duolingo‘yu önerebilirim. Kanıtlanmış ve ücretsiz bir yapı. Bir de bunu deneyin derim.

  14. Bilal Taşçı avatarı
    Bilal Taşçı

    Serdar Bey, marine etler hakkındak, çeviriniz yanlış olmuş, kanserojen etki göstermiyorlar, kanserojen etki gösteren kimyasalların oluşumunu engelliyorlar. Kontrol edip düzeltirseniz sevinirim 🙂

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Çok haklısınız. Düzelttim. Teşekkür ederim.

  15. Murat Ozkan avatarı
    Murat Ozkan

    eye of tiger şarkısını floppy ile de yapmışlar. https://youtu.be/iMcRd_4RwRQ

  16. Mahmut avatarı
    Mahmut

    Serdar Bey, rektörün kampüse bir ‘ihtiyaç’ olan cami yapılmasını ‘mübah’laştırmak üzere sinagog da yaparız şeklindeki talihsiz açıklamasından yola çıkarak bunu budist tapınağı gibi ülkemizde pek görmediğimiz ihtiyaçlara yöneltmeye çalışarak bu konunun içini boşaltıp, bunu adeta siyasi bir oyuna çeviren günümüz ‘samimiyetsiz’ gençleri gerçekten de zamanın ruhu mu sizce? Ve bu ruh mu dünyamızı daha güzel bir yere dönüştürecek? Özgürlük.. Ne kadar da büyüleyici ve dürüst bir kavram.

  17. ışılsu avatarı

    Bu serilerin bağımlısı oldum! Çok teşekkürler.

  18. volkaN küçüK avatarı
    volkaN küçüK

    Hocam oyle bir giris yapiyorsun ki allah razi olsun lutfedip yaziyi yazdin diye sukur namazi kildiracaksin bize. Tamam anladik yogunsunda bundan banane 🙂 o kadar yogunsan biz engel olmayalim. Yazacaksan da sikayet etme be mubarek sonucta sadece bizim icin yazmiyorsun ya.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Kişisel bir blogda hafta özeti çıkaran yazar kendi hayatına ait kesitlerden söz etmeyecekse ne anladım ben öyle blog yazısından? Burası haber sitesi değil ki?

      Bu özetlere eklediğim gelişmeleri hafta boyu ekranlardan zaten fazlasıyla takip ediyorum; buraya ayrıca emek verip derlememe ne gerek var? Yani -ima ettiğiniz aksine- kesinlikle ve elbette hepsini sadece sizler için yazıyorum. Henüz karıncalar, kaktüsler ya da dünya dışı varlıklar okumuyor blogumu.

      Ama o günler de gelecek elbet.

      1. volkaN küçüK avatarı
        volkaN küçüK

        Oncelikle yorumu yayinladiginiz icin tesekkurler. Ben artik bu sitenin blog mu yoksa teknoloji haber sitesi mi oldugunu anlamayamiyorum. Kisisel yogunlugununuza bakilirsa bilgi satarak geciniyorsunuz ve blogunuza katki saglamak size dolayli olarak katki sagliyor ve bu sebeble bu yazilari sadece bize degil oncelikle kendinize yaziyorsunuz. Ancak sadece blog sitesinin fark yaratmadigini bildiginiz icin icine haber tadida ekliyorsunuz. Ne kadar isminiz bilinirse bilinsin surekli arkadan yeni jenerasyon hizla geliyor ve sizin bu siteye haddinden fazla ihtiyaciniz var. Bence dogru olani yapiyorsunuz. Anlattiginiz yogunluk bile kendi reklam ve pazarlama stratejiniz 🙂 Sadece daha projesyonel yapabilirsiniz. 🙂 Sevgiler

      2. Teoman avatarı
        Teoman

        Serdar Bey bakmayın siz gereksiz konuşan ukala ergenlere. Biz sizin tüm hafta koşuşturmalarınızı merak ediyor ve yazılarınızı zevkle takip ediyoruz. Elinize emeğinize sağlık. Allah sağlık sıhhat versin. Başarılar dilerim.

  19. Mehmet KARA avatarı

    Adam ne yorum yazmış be! : )) @volkaN küçüK

    Bu arada ertesi güne bırakılan, tekrar ateş görerek ısıtılan yemeklerin romatizma, mide rahatsızlıkları gibi hastalıkları tetiklediği yönünde araştırmalar var.

  20. Oktay Özcengiz avatarı

    Rusya’daki troll’lerden söz ederken “Süreç Türkiye’de de hemen hemen aynı şekilde yürütülüyor.” demişsiniz. Aradan geçen bir haftaya karşın bu konuda hiç bir yorum gelmemiş. Şehir efsanesi halinde bu konuda bir şeyler dolanıp duruyor ortalıkta. Ama sözlerinize bakılırsa bu konuda bildikleriniz bizim bildiklerimizden fazla. Bu konuda aydınlanmak için “sizi izlemeye devam” edelim mi?

  21. caglar avatarı
    caglar

    su mercedes bisikletin fari/lambasi bana hazneli, ipli, yakitli bisey gibi gorundu. yaniliyor muyum?

Görüşlerinizi paylaşın: