Haftanın Özeti: 39

20 – 26 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

Tatilim internetin her şeyden daha az olduğu ortamlarda sürüyor. Ekranlardan, sosyal medyadan ve gündemden alabildiğine uzak geçen her gün beni biraz daha huzur ve enerjiyle dolduruyor. Hele ülkeden birkaç kulaç uzaklaşınca –en umulmadık yerde dahi– keyif, coşku daha da bir katlanıyor.

İstanbul’daki balkonsuz evimizin ukdelerinden dolayı yazlığımızın balkon ve bahçesi ana yaşam alanım. Geçen gün verandada döke- saça yenen öğle yemeklerimizden birinde Ali ve Zeynep nazlanınca tabaklarından bir pirinç tanesini yere attım ve seyretmelerini istedim. Göz açıp kapayıncaya kadar yüzlerce karınca bizimkilerin burun kıvırdığı pirincin başına üşüşüp yuvalarına taşımak için ibretlik bir çabaya girdi. Bu kıssadan hissenin bize hediyesi ise işlerini bitirene dek -ki bu saatler sürdü- üstlerine basmadan eve girip-çıkabilmek için türlü çeşit akrobasi yapmak oldu.

Biz karıncaları ezmeden evimizde hareket etmeye çalışırken birileri, bir sebeple 32 insanı patlatarak havaya savurdu. Çok daha fazlasını da ruhen ve bedenen yaralı bıraktı. O bedenler tek parça halinde yaşamaya devam etseydi belki ileride birimizin derdine derman olacak ya da bu ülkenin kaderini değiştireceklerdi. Belki de hepsi çok fena insanlardı. Hiçbirinin önemi yok artık. Çünkü öğrenme şansımız kalmadı. O planı yapanların böyle merakları da yoktu zaten.

32 insan ‘canları pahasına‘ kendileriyle hiç alakası olmayan bir senaryonun aracı oldular.

Bu vesileyle böyle kalleşçe bir yöntemle, vahşice hayatını kaybedenlere dahi -nasıl oluyorsa- üzülmeyi beceremeyenlerle karşılaştık (bir kere daha). [highlight]Tarafçılık kimilerini insanlığından mahrum bırakmış. [/highlight] Bunun yükü hepsinden ağır.

Bu yüzden bu haftaki özet (en azından benim için) biraz daha anlamlı. Kendine böyle düzen ve yöntemleri reva görenlerin; yaptıkları, destekledikleriyle günün sonunda aslen kimin ekmeğine yağ sürdüğünden habersizlerin devranında dünyanın geri kalanında neler olup bitmiş bir bakalım.

Üzülelim mi yoksa bir yerlerde umudun her şeye rağmen varlığını sürdürüyor oluşuna sevinelim mi siz karar verin.

Genel Gündem

  • Hemen her fırsatta dile getirdiğim, konuştuğum, yazdığım bir konu: dünyada tahminlerin ötesinde fazla kilolu; hatta obez insan var ve sayıları artmaya devam edecek. ‘İdeal kilo’ modern zaman fantezisinden öte bir şey değil. Fakat doğada üstüne bir şeyler giyinmek zorunda olan tek canlı türü olan biz insanlara yönelik kılık-kıyafet tasarlayan markalar sanki bundan haberdar değil gibi. Dar kesimler, küçük bedenden ibaret seriler… Neyse ki işler yavaş yavaş değişiyor. Çünkü paranın kokusu tatlı geliyor (kilolu ve şık olmak isteyenlerin pazarı sadece ABD’de dahi 9 milyar dolarmış mesela).

kilolu-giyim

  • Türkiye’de ‘sabır küpü’ ismiyle yerleşen Rubik’s Cube piyasaya çıktığı 1977 yılından bu yana her yaştan geniş bir meraklı kitlesini kendine bağlamayı sürdürüyor. Hatta adına bir dünya kupası bile düzenleniyor. Bu yılki turnuva Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde düzenlendi. 40 ülkeden katılımcının yarıştığı etkinlikte şampiyon saır küpünü sadece 5,69 saniyede çözmeyi başaran Feliks Zemdegs oldu (bir ara depreşen merakım sonrası sitesindeki videolardan işi kıvırmaya çalıştım ama yine beceremedim).

  • Donny Ryding karısının ısrarlarına dayanamayarak sigarayı bıraktı. Karısı tam bir rahat nefes almıştı ki Google’ın Street View hizmetinde evinin önünde kocasına denk geldi! TAHMİN EDİN ELİNDE NE VARDI? Korkmayın; titreyin!
google-smoker-lede
‘Gözün’ kör olsun Google!

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Rus Milyarder Yuri Milner dünya dışı uzaylı varlıkları bulabilme ihtimaline 100 milyon dolar bağladı. Breaktrough adlı girişime yapılan bu yatırım aynen SETI@home projesi gibi uzaydan toplanan verileri açık kaynaklı paylaşıp inceleyecek.

  • Yine bu hafta NASA ve SETI yaptığı ortak açıklamada dünyayla benzer özellikler taşıyan ‘yaşanılabilir‘ bir gezegen keşfedildiğini duyurdu. Kepler-452b adı verilen gezegene dair ümit kırıcı tek ayrıntı Dünya’ya 1.400 ışık yılı uzakta olması. Bizden 1,5 milyar yıl daha yaşlı gezegenin yüzey yapısına dair bir illüstrasyonu aşağıda görebilirsiniz. Gidemesek bile orada öyle bir yerin varlığı ümit verici, değil mi?

medium

  • Washington Üniversitesi bütün bu gelişmelerin ardından haklı bir uyarı yapıyor: daha yüksek çözünürlüklü uzay teleskoplarına ihtiyacımız var (Şimdilik bu konudaki en hevesli ülke Çin gibi görünüyor).

telescope_comparison_770-770x385

  • Dünyanın 1 milyon mil üzerinde yörüngeye oturan NASA’ya ait DISCOVR uydusu dünyanın şu ana kadar çekilen en net ve etkileyici fotoğraflarını yolladı.

187_1003705_americas_dxm

  • Smithsonian Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi 46 yıl sonra Apollo 11 seferini internet çağında tekrarlıyor. O yıllarda Twitter olsaydı olayı nasıl takip ederdik sorusunun cevabını da vermiş oluyor.
  • Bir Kickstarter kampanyası Apollo 11 seferiyle Ay’a ayak basan ilk insan olma unvanını kazanan Neil Armstrong’un astronot giysisini yeniden üretmeyi hedefliyor. Böyle çabalara gıpta ediyorum.

  • Escape Dynamics uzay araçlarının atmosferi aşması için geleneksel yakıtların yerine mikrodalga ışınlarıyla tetiklenen sıkıştırılmış hidrojen kullanan sistemini tanıttı. Yer istasyonundan rokete yollanan mikrodalga ışınlar sıkıştırılmış hidrojeni 2 bin kelvin dereceye kadar ısıtarak itici güç olarak kullanıyor.

https://youtu.be/8OSEIVb3dg4

  • Çok ilginç bir detay öğrendim: fosil yakıt kullanımımız sadece gezegenimizi ve soluduğumuz havayı tehdit etmekle kalmıyor; aynı zamanda atmosfere yaydığı radyoaktif karbon izotopları yüzünden maddelerin yaşını tespit etmek için kullandığımız en yaygın yöntem olan karbon testlerini tutarsızlaştırıyor.
  • Google’ın DeepDream algoritmasıyla ilgili hemen her hafta bir gelişme paylaşıyorum. Bu hafta kendi derin rüyalarınızı oluşturmak isterseniz kullanabileceğiniz bir uygulamayla beraberiz: DeepDreamer.

deepdreamer

  • Değişebilir lensli ve 4K çözünürlüklü dünyanın en küçük kamerası E1 bir Kickstarter projesi olarak hayata geçti.

zcam

  • Apple bu hafta 3. çeyrek sonuçlarını açıkladı, [highlight]Firme son üç aylık dönemde 49,6 milyar dolar ciroya imza attı. Kasasındaki nakit 202 milyar doları geçti[/highlight]. Yeryüzünde hiçbir şirketin bu kadar nakdi bulunmuyor. Fakat dikkatli gözler satışları hakkında tatsız haberler duyulan Apple Watch detaylarını aradı (ve bulamadı).
  • Microsoft ise aynı çeyrekte tarihi düşüş açıkladı. Gelirler azaldı. Dünya çapında 7 bin 800 çalışanın işine son verilmesi bekleniyor. İç organizasyonun tamamen yenilenmesi söz konusu. Tek sevindirici gelişme Nokia’nın harita hizmetine 2,7 milyar dolar karşılığında talip olan BMW, Audi ve Daimler-Benz’den oluşan Alman konsorsiyumu (Hatırlatma: Nokia harita hizmetini verebilmek için Navteq şirketini 2007’de 8,1 milyar dolara satın almıştı).
  • Adını anmışken; Nokia da sanal gerçeklik alanına el atmaya hazırlanıyor.
  • Samsung’un yeni tableti Galaxy Tab S2, Apple iPad2’den daha hafif ve ince formuyla dikkat çekiyor.
  • Buddy evinize göz kulak olan, ufak-tefek işlere yetişen, sohbetten geri durmayan bir ev robotu. Ailenin her üyesini tanıyor ve ona göre davranıyor. 550 dolarlık fiyatıyla da gayet ulaşılabilir (Humans izleyenlerin başka şeyler de düşündüğüne eminim).

argus2

  • Bu hafta varlığından bile haberim olmayan bir şey öğrendim: genetik ‘bozukluklarından’ dolayı garip özelliklere sahip süper-insanlar varmış. Acıyı hissetmeyenler, kazalardan etkilenmeyenler… İlaç şirketleri de genleri milyarlarca dolara bedel bu kişiler üstünde çalışarak benzer bir süper-insan ırkı yaratmayı hedefliyorlarmış.

-1x-1

  • Genetik müdahalenin ucuzlaşması ve kolaylaşmasının araladığı yeni çağ kesinlikle heyecan verici.
  • Kanadalı Canabix Technologies’in 2 bin 500 dolara satmaya hazırlandığı cihaz aynen trafik denetim uygulamalarındaki alkolmetre gibi çalışıyor. Ancak alkolü değil, esrar kullanımını (kullanımdan 2 saat sonra dahi) tespit ediyor. Birçok araştırma nefesten yapılan esrar testlerinin yüksek hata payına sahip olduğunu söylüyor. Cannabix bir istisna olacak mı göreceğiz.

cannabix-prototype-from-website

  • İlginç bir şekilde gündemden düşen konulardan biri de Apple’ın otomobili. Konunun gerçek mi hurafe mi olduğu bile hala net değil ancak internette gizli çalışma merkezinden ekip üyelerine kadar birçok söylenti dolanıyor. Son iddialardan biri şirketin bu proje için BMW’nin i3 serisini kullanmak istediği. Bence harika bir fikir. BMW için de öyle mi göreceğiz.

bmw-i3

  • Akıllı ev, akıllı saat, akıllı araba; hepsi güzel hoş ama pek az kişi bu cihazların hepsinin her an bir hack riskine sahip olduğunun farkında. WIRED dergisinin editörünün bir haber için organize ettiği ekip bunu dünyaya gayet güzel hatırlattı. Editörün kullanmakta olduğu SUV aracın kontrolünü ele geçiren hackerlar klimadan sileceklere kadar her şeyin kontrolünü ele geçirdi. Otomotiv üreticileri bu açıklar için güncelleme yayınlasa da çoğu sürücü -kendisi güncelleyebilecek olmasına rağmen- bundan haberdar bile olamıyor (haberden bir ayrıntı daha: şu an trafikte bu şekilde hack edilebilecek 471 bin araç geziniyor). 50 milyon satır kodun hatasız olması beklenemezdi herhalde.
IMG_0724-1024x768
Trafik kaza raporları için yeni bir gerekçeye daha hazır olalım: hack edildi! (Yukardaki görüntü WIRED haberinde kullanılan aracın son hali).

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Mobil uygulamalara yönelik analitik ve raporlama hizmeti sunan Türkiye kökenli AppAnalytics ABD’ye doğru yolculuğa çıktı. Uğurlar olsun.
  • Instagram’dan ekmek yiyen kesimin başında moda bloggerları geliyor. Meslek sırlarının bir kısmını Quartz derlemiş. Hiç bilinmedik şeyler değil ama ‘check list’ mantığında güzel olmuş.

  • Her ne kadar Periscope’un gölgesinde kalmış olsa da Twitter ile entegre canlı yayın çılgınlığını başlatan Meerkat yoluna devam ediyor. Son işbirliğiyle yayınlarda telefon kamerasına mahkum kalmadan GoPro kullanabilmeyi mümkün kıldı.

https://twitter.com/AppMeerkat/status/624247946809315328

  • Bu kategoriye pek ait olmasa da değinmiş olalım. Toyota’nın 2016 model Tacoma kamyonetlerinde GoPro kamera yuvası bulunacak. İlginç marka flörtlerinden biri daha.

toyota-gopro

  • Yazılı ve videolu sosyalleşmek için seçenekler bol fakat ses tabanlı sosyal ağlar konusunda neredeyse hiçbir seçenek yok gibi. Türkiye kökenli Whipsto iOS ve Android uygulamasıyla sizi farklı bir tarza davet ediyor. 140 karakter yetmiyorsa bir de 60 saniyeyi deneyin bakalım.
  • Web tasarımının ilk 100 yılı (yanlış okumadınız). Tasarımcı heyeti için altın değerinde bir yazı.
  • 10 yaşını dolduran Youtube video konusundaki birçok standart ve trendin de beşiği oldu. Sitenin sahibi Google bu hafta yayınladığı bir derlemede Youtube’daki en büyük 100 markanın öne çıkan özelliklerini listeledi. Göz gezdirmekte fayda var.

youtube-top100

  • Youtube ücretli yayınlarda şansını deneyecek gibi görünüyor.
  • Symantec’in raporuna göre spam mesajlar ilk defa yüzde 50 seviyesinin altına düştü.
  • Facebook Messenger 2012 – 2015 arasında 646 milyon 600 bin defa indirilmiş. Daha ilginç olanı; aynı zaman diliminde Facebook’un kendi ana uygulaması 568 milyon defa indirilmiş. Yani Facebook Messenger, şu ana kadar sitenin yayınladığı bütün uygulamaların toplamından daha fazla indirilmiş (Instagram ve Whatsapp bu kategoriye girmiyor).

  • Bütün komşularıyla düşman ve yüzölçümü olarak küçük bir devlet olan İsrail nasıl bir süper teknoloji gücüne dönüştü? Cevabı Forbes’un video röportajında. (Seneler önce organize ettiğim ‘Teknolojiye Radikal Yaklaşımar’ başlıklı bir konferansta İsrail’den teknoloji sektörünü temsilen bir öncüyü çağırmıştık. Başarılarının sırrını tek cümleyle özetlemişti: “Hiçbir komşumuzla ticaret yapamıyor, fiziki temas kuramıyoruz. Bizim için teknoloji ve internet tabanlı işlerden başka çıkış yoktu”).
  • Android platformunda hizmet veren ve yakında iOS sürümü de yayınlanacak Toky, telefon numaralarını ortadan kaldırmayı ve iletişimi linklere, ikonlara tıklayarak -ücretsiz- yapabilmemizi hedefliyor. Chrome, Firefox ve Opera tarayıcı eklentileriyle aynı tecrübeyi web sayfalarında da gerçekleştirmek mümkün.

toky

  • Hayal gücünün en çok işe yaradığı alanların başında girişimcilik geliyor. Son ispatlarından biri de Looie. New York’ta hizmete giren startup şehrin birçok noktasında kullanıcılarına ‘temiz tuvalet’ sunuyor. Ancak bunun için mobil uygulamasını yüklemeniz ve 25 dolarlık aylık abonelik ücretini ödemeniz gerekiyor (blogları bile var).

looie2

  • Dünyaca ünlü katılımcı web ansiklopedisi Wikipedia’nın Kurucusu Jimmy Wales yeni girişimini duyurdu. Üstelik hiç beklenmedik bir alanda. Wales kurduğu yeni -sanal- mobil operatör ile müşterilerinin faturasının yüzde 10’unu, şirket karının ise yüzde 25’ini hayır işlerine aktaracak. Hatta abonelerin kendi paylarını bağışlamak için kendi tercihlerini yapabileceği TPO adlı bir özel sosyal ağ bile var. The People’s Operator (Halkın Operatörü) ismiyle hayata geçen yapı 7 farklı tarifeyle hizmet verecek.
  • Scout Alarm güvenliğin kontrol mekanizması olarak akıllı telefonunuzu kullanırken yap-boz tarzı birleştirilen parçalarıyla kendi ihtiyaçlarınıza göre mekanınızı güvence altına almanızı sağlıyor. ‘Şeylerin interneti’ne güzel örneklerden biri. Tasarımı da yabana atılır cinsten değil.

  • El verip kol kaptırılan bülten üyelikleri sadece bize has değil. Bülten aboneliğini sonlandırmayı zorlaştırma konusundaki ‘yaratıcı’ örnekleri derleyen güzel bir blog buldum (iyiyi bulma adına paylaştım ama umarım kötüye örnek olmaz).
  • Instagram aramasını artık web sitesinden de yapabileceğiz. Bu hizmetten ekmek yiyen harici siteler için ölüm ilanı olarak da değerlendirilebilir.
  • Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon, dünyanın en büyük süpermarket zinciri Walmart’ı geride bıraktı.

market_value__amazon-com_walmart__chartbuilder

  • Forensiq imzalı bir araştırma mobil uygulamaların yüzde 15’inin ‘zararlı’ kategorisinde olduğunu ortaya koydu.

  • Project Pingback sattığınız ürün ya da hizmete benzer şeylerle ilgili arayışta olanları bulup size yolluyor. Gayet akılıca.
  • Şikayet toplama motoru: Grumpy World.
  • Müzik dünyasının Napster’dan sonra en çok davaya konu olan ve yakın zamanda taraflarla anlaşarak kapanan Grooveshark’ın Kurucusu Josh Greenberg (28) evinde ölü bulundu.
  • “İki saat aralıksız başarısızlıklarımı anlattığım bir konuşmam var. Öyle bir başarısızlık hedefi tutturmanız lazım. En az üç başarısızlık”. Bu cümleler Ekşi Sözlük’ü kuran, daha da geliştirmek için ABD’deki işini bırakıp Türkiye’ye dönen ve kısa sürede Türkiye’den nasibini (dersini) alarak bayrağı devredip ABD’ye dönen Sedat Kapanoğlu’nun girişimcilere yönelik yazısından.
  • Google kendi harita uygulamasını temel alan zaman çizelgesi hizmetini duyurdu (Özet: geçen yaz da dün de ne yaptığımızı biliyor).
  • Twitter özellikle trollerle mücadelede işe yarayacağını düşündüğü güvenlik hizmetlerini tanıttı.
  • Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hakimliği bu hafta Twitter’a erişim yasağı koydu (ve kaldırdı).
  • New York Mahkemesi Facebook’un haklarında arama kararı bulunan 381 kullanıcının bilgilerini polise vermesine karar verdi. Soruşturmanın temelini bir sosyal güvenlik yolsuzluğu oluşturuyor. Delil ise engelli olduklarını beyan ederek devletten yardım almasına rağmen Facebook profilinde ekstrem sporlar yaparken paylaşım yapan kullanıcılar.

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • Sadece 25 bin adet kalan gergedanlar yok olma tehlikesiyle yüzyüze (her 6 saatte bir 1 tane daha eksiliyorlar). Sebebi doğal düşmanları ya da ecel değil; boynuzlarının peşindeki avcılar. Karşı mücadele için geliştirilen son fikir boynuzlarına casus kamera yerleştirmekTanesi 300 bin dolara kadar alıcı bulan gergedan boynuzunun erkekliği güçlendirdiği, kanseri tedavi ettiğine inanılıyor. İşin garibi hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmış da değil.

gergedan

  • UC Berkeley tarafından geliştirilen ve 3D yazıcılarla bastırılabilen akıllı kapaklar kutudaki sütün bozulup bozulmadığı hakkında bilgi veriyor.
  • Daha çok cep telefonlarıyla adından söz ettiren Çinli Xiaomi (şoğmi şeklinde okunuyor) 30 dolarlık akıllı ayakkabısını tanıttı. Tahmin edileceği gibi ayakkabılar bluetooth ile (yine aynı markaya ait) aktivite uygulaması Mi Fit’e bağlanarak attığınız adım, harcadığınız kalori gibi bilgileri kaydediyor.

Xiaomi-unveils-smart-running-shoes-with-Li-Ning-photo-1

  • Ayakkabı demişken es geçmeyelim: Converse 100 yıl sonra All Star modelinin tasarımını Chuck II adıyla ilk defa değiştirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=PWVyPeGaKJ0

  • Konteynır tabanlı birçok yaşama alanı örneğine yer verdim. Bu hafta karşıma çıkan Hollanda kökenli Sustainer Homes ise gayet ilgi çekici olan işlev ve tasarımının ötesinde tamamen kendine yeten (sürdürülebilir) yapısıyla diğer tüm benzerlerinden ayrılıyor. 30m2 alanda sunduğu 2 kişilik ortamda kendi suyu ve elektriğini üreten; ısıtm ve soğutmayı sağlayan konutun tek sıkıntısı 75 bin euro’dan başlayan fiyatı (karavan ve Hollanda kelimeleri birleşince birbirinden ilginç konseptler ortaya çıkıyor).

sustainer

  • Mimari eksenin tam zıt kutbuna geçelim. İnsanlık tarihinin en pahalı binası olacak yeni Apple Genel Merkezi’nin bu hafta yayınlanan havadan çekilmiş görüntüleri yapının heybetine yönelik ipuçları barındırıyor.

  • Teknoloji dünyasının yeni kuşak tutkularından insansız hava araçları (drone) çoğalan seçenekleri ve ucuzlayan fiyatlarıyla meraklılarını arttırmaya devam ediyor. Ancak her teknolojik yenilik gibi kendi sorunlarıyla geliyor. En büyük endişe elbette güvenlik. Yasak bölgelerde uçabilmeleri, tespit ve imhasının zorluğu, fotoğraf ve video çekebilme yetenekleri bir yana hassas bir bölgeye yönelik kimyasal / biyolojik saldırı aracı olarak kullanılması dahi mümkün (ve kimse böyle bir şeye hazırlıklı değil). Youtube’da paylaşılan bir video işin daha ötesini ortaya koydu: silahla donatılmış dronelar! (videonun sahte olabilme ihtimalini de WIRED çürüttü)

  • ABD / California’da itfaiye memurlarına drone’ları vurarak düşürme yetkisi vermek isteniyor.
  • Pek yakında göklerde Sony logolu dronelar da göreceğiz. Tasarımı hoşuma gitti.

snydrn0987

  • Lexus’un yeni modeli RC F, sürücüsünün kalp atışlarını etrafa yansıtacak. Bana gereksiz gibi geldi ama bir de siz bakın (şunu bizim oğlanlar sanayide yaptırsa demediğinizi bırakmazsınız).

https://www.youtube.com/watch?v=Q3N7BOLDR5w

  • Almanyalı Volker Wessels kullanılmış plastik ve PET şişelerinden yol ve altyapı üretiyor. Bu sayede asfalt ve betona kıyasla çok daha ucuz, hafif, işlemesi kolay ve uzun ömürlü bir yapı ortaya çıkıyor.

PlasticRoad1

  • Dünyanın sanal gerçeklik tabanlı ilk eğlence parkı The Void adıyla ABD / Utah’ta açıldı. Sistem tamamen kendine has uygulamalarla çalışan kask, eldiven ve giysilerle çalışıyor. Yapılabileceklerin -teknolojisi itibariyle- sonu yok gibi.

  • Vanderbilt Üniversitesi tarafından geliştirilen kürdan inceliğindeki robotik aygıt ameliyatları çok daha tutarlı, az hasarlı ve başarılı hale getirmeyi hedefliyor.

  • Ikea’nın Stinning adlı yeni masa örtüsü üstündeki özel kılıflarıyla yemek sırasında cihazlarla oynaşmayı engellemek istiyor.

Sittning

  • Sürücüsüz araçların yeni rotası Avustralya. Volvo ile yürütülen ortak programda başarılı sonuçlar alınırsa yasal düzenlemeler yapılacak.
  • Bu arada Michigan Üniversitesi sürücüsüz araçların geliştirilmesinde kullanılmak üzere sahte bir mahalle inşa etti!

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • İnternetin aracıları kaldırmaya meyilli yapısı sanat alanında da etkilerini gösteriyor. Sanatçılar artık eserlerini doğrudan meraklılarıyla buluşturuyor. Bunlardan biri de Amerikalı Ressam Ashley Longshore. Artgasm adlı sitesinde yıllık 500 dolara abone olanlar sene boyunca Longshore’un elinden çıkmış 4 esere sahip oluyor. Ne çıkarsa bahtına! Fazlasıyla Amerikan bir felsefenin internetle harmanlanmış yorumu da denebilir.

Ashley Longshore

  • Sony Pictures, yeni dönem çılgınlığı emojilerle film yapma hakkını satın aldı!

_84438060_emoji

  • ABD’deki Universal Stüdyoları’nı ziyaretimde hayranlıkla izlediğim birçok filmin perde arkasına şahitlik etmenin yanı sıra ‘efekt’ denen şeyin nelere kadir olduğunu da öğrenmiştim. The Guardian gazetesi bir dizi güncel filmden yola çıkarak ses efektlerinin sihirli dünyasından bugününe bakmış. Meraklısı kaçırmasın.

a9864c60-ca84-4ef7-b5e6-53a1149d1eda-2060x1236

  • Film dünyasına dair pek lafı edilmeyen bir başka sihirbazlık alanı da ‘color correction’ olarak anılan renk işleme tekniği. Etkisini tahmin etmek kolay değil.
  • Dünyanın ilk sanal gerçeklik sergilerinden biri Virtual Borders: Arizona ismiyle hayata geçti. Özel gözlüklerle içine girdiğiniz sanal evrende Meksika’dan ABD’ye kaçak olarak girmeye çalışan göçmenlerin yaşadığı zorlukları yaşıyorsunuz.

arizona

  • Marvel işbirliğiyle beyazperdeye taşınan Antman gösterime girdi. İlginç incelemelerden birisi Boston Üniversitesi Biyoloji Profesörü -ve dünyaca ünlü karınca uzmanı- James Traniello’dan geldi. Filmin konusu ve işlenişini karıncaların sinematografik yolculuğunda olumlu bir devrim olarak nitelendiriyor ve filme olumlu not veriyor. Bu tarz uzmanların ağzından film eleştirisi her zaman rastlanacak türden değil. Biz de lafı geçmişken fragmanına göz atalım.

[box type=”info”]Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Blogdaki yeni yazılardan anında haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.[/box]

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

[/nextpage]

Yorumlar

17 yanıt

  1. Cemal Meritci avatarı
    Cemal Meritci

    Toky’nin emoji olaylarını pek anlamadım ama numarayı bilmeden aranabilme özelliği zaten abouto da var ve ben kullanıyorum. Hatta artık insanlara kartvizit vermek yerine abouto adresimi veriyorum ve benle iş yapmak istediklerinde siteden arama randevusu alıp, müsait zamanımda telefonumu bilmeden arıyorlar. Gerçi mobil desteği yok. Ama beleş.

    1. giybetci avatarı
      giybetci

      abouto and-app store. dayok, nerede?

  2. IpekAG avatarı

    Buddy/Jibo vb janjanli big brother edevatlarini bulamadim? Tanitimda resim gorup geldim ama..

  3. ozkan avatarı
    ozkan

    dun fark ettim facebook lite diye bisey cikmis. uzun suredir iki uygulama kullanmaktan rahatsiz oluyordum messenger ve normal facebook u uninstall edip lite kurdum mutluyum 🙂 foursquare de aynini yapar umarim

  4. Tülay Şubatlı avatarı

    Serdar Bey, Haftanın Özetleri’ne yeni abone oldum. Ben email kutuma beklerken özetlerin monitörde bir pencere olarak ortaya çıkması tam bir süpriz oldu bana. Hiç haberdar olmadığım, kaçırdığım pek çok konudan sizin sayenizde böyle hap şeklinde haberdar olmak harika. Çok teşekkürler, keyifle takip ediyorum. Ve çoook merak ediyorum, emaile kutusuna gitmediği halde nasıl oluyor da ekranda kutu çıkıyor, bu uygulamayı hangi siteden edinebiliriz?

  5. yapan adam avatarı
    yapan adam

    Kepler-452b bize 1.400 isik yili mi uzakta? Nasil gormusler? Kullandiklari telefon kac megapiksel?

  6. Ertuğrul avatarı
    Ertuğrul

    Windows/Linux üzerinde Firefox’ta sayfalar arası geçişi sağlayan çabuk sağa sola gitmiyor. 5. sayfaya adres çubuğunda sona 4 yerine 5 yazarak giriyorum. Android Firefox’ta sorun yok.

  7. Erdem Akcıl (@Fikriharika) avatarı

    Serdar Bey

    Emeğinize sağlık.

    Akıllı Şehirler konusuna da değinebilir misiniz?

  8. kerem avatarı
    kerem

    https://www.bobiler.org/monte/zaman-kaymasi–94911

    Şu sondaki videoyu izleyince aklıma bobiler geldi.
    Gündem için teşekkürler amirim.

  9. Üzgün vatandaş avatarı
    Üzgün vatandaş

    Serdar Bey,

    Filistin de, Irak’ta, Çin’de, Çeçenistan’da, Myanmar’da, Yemen’de, Türkiye’deki polis asker ve diğer sivillerin ölümlerinde ve dünyanın dört bir yanında ölen öncelikle dindaşlarınız, ardından masum olan her insan için aynı üzüntüyü duyduğunuzu görmeyi isterdim açıkçası.

    Ama nedense Suruç’taki ölenler için yas tutmak insanlık vazifesi olmakta diğer ölen insanlar için 3 maymun oynanmakta, geçmiş paylaşımlarınız da ben mi göremedim dünya insanları için duyduğunuz üzüntülerinizi acaba yoksa bu türden bir açıklama mı yok ?
    Ama inanıyorum onlar için de üzülüyorsunuzdur, inanıyorum, sadece paylaşma gereği duymamış olabilirsiniz.

    Toplum olarak ( popüleriteden uzak kalarak ) üzülmeyi öğreten anne ve baba ve öğrenen birey olmamız dileğiyle…

  10. Mustafa Furkan avatarı
    Mustafa Furkan

    Serdar Abi,

    Sizin gibi yaşayarak öğrenen abilerimiz gençlere öğrenebilecekleri yeni becerilerin olduğu küçük küçük linkler de verse. yani donanımlı olmalarına katkı babından. ne dersiniz?

  11. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    amirim,özetler dışındaki gerçek blog yazılarınızı keyifle ne zaman okuyabileceğiz?

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Vakit bulabildiğim ilk fırsatta. Kafamda konular birikti ama ne yazık ki yazacak zamanım yok.

  12. gökmen avatarı
    gökmen

    Abicim ilk önce özellikle özetlerini hiç kaçırmadan okuyorum. Çok iyiler. Gözüme küçük bir hata takıldı onu belirtmek istedim. “Bu vesileyle böyle vahşice, kalleşçe hayatını kaybedenlere dahi…” cümlesinde hayatını kalleşçe kaybetmek yanlış olmuş gibi. ygs ye girenlere saygılar. 🙂

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Çok haklısınız şimdi düzelttim. Teşekkür ederim.

  13. osman seyhan avatarı
    osman seyhan

    Amirim. Blog yazılarını ve haftanın özetlerini sürekli takip ediyorum. hatta ilk keşfettiğim zaman geriye doğru hemen hemen tüm blog yazılarını ve haftanın özetlerini okudum (teknolojik alet inceleme yazıları hariç.) Takip etmeye de devam edeceğim elbette. Yalnız sizden bir ricam var. Yazıları daha sık yazmanız. Bir de özellikle verdiğiniz linkler İngilizce ve sürekli dil öğrenmenin öneminden bahsediyorsun. Sizden ricam dil öğrenme konusunda ( özellikle İngilizce) bir blog yazısı yazmanız. Hatta varsa daha önce yararlandığınız kaynakları ( kitap,link, program) belirtirseniz ve öğrenirken nasıl bir yol izlenebileceğini yazarsanız ok ama ok memnun olurum. Bunu yaparsan minnettar kalırım. Sağlıcakla

  14. rıdvan avatarı
    rıdvan

    bende basit bi harf hatasını göstereyim “Firme son üç aylık dönemde 49,6 milyar dolar ciroya imza attı. Kasasındaki nakit 202 milyar doları geçti”

Görüşlerinizi paylaşın: