Haftanın Özeti: 2

Bu haftadan aklımda kalan uygulamalar, siteler, cihazlar, trendler, videolar ve dahası.

Hafta boyu ekranımdan geçenler arasında aklımda kalanlara dair bir özet:

  • The Silent Age: Adventure tarzı oyunlara meraklı olanlar için Prince of Persia tadında bir nostalji. Android, iOS; hatta Kindle Fire uyumlu. İlk bölümü ücretsiz.

internet-arcade

  • The Internet Arcade: Jetonlu oyun makinalarının (Atari Salonu mu desek yoksa?) arşivi. Üreticisi, kategorisi, konusu, ekran görüntüleri… Dahası isterseniz tıklayıp web üstünden oynamak da mümkün! Çok keyifli ve saygıyı hak eden bir derleme (“geçiyim mi abi?” meselesi aklıma geldi).
  • Yiğidin Bitmeyen Kamçısı: Üstünden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen hala 1. Dünya Savaşı’na bağlı borçlarını ödeyen ülkeler var. Günde 6 bin askerin öldüğü savaştaın ardından Britanya 2 milyar paund borcunun 218 milyon paundunu ödemeyi kabul etmiş. Bugüne kadar uzayan ödeme süreci sonucunda Britanya’nın 218 milyon paund borcu 3,25 milyar paunda ulaşmış. Hala da ödüyor. Detayları makalede.
  • Çerçevesiz LG: Cep telefonunda bitmeyen beklentilere yönelik geçici bir sus payı.
  • Argüman: Konuşan Türkiye’den yazışan Türkiye’ye; internet tadında tartışmalara yönelik yeni bir içerik sitesi. Çalışma mekaniği çok hoşuma gitti. Göz atın derim.
  • Malum Steve Jobs Apple’ı ailesinin garajında kurmuştu. Montajını de aynı yerde gerçekleştiriyordu. O dönemde bizzat kendisinin 600 dolara sattığı Apple-1 bilgisayarlardan biri Aralık ayında açık arttırmayla satılacak. Belirlenen açılış fiyatı 600 bin dolar! Satışa Steve Jobs tarafından imzalanan çekler de dahil.
  • Outernet: İnternet her yanı sardı sanıyoruz ama istatistiklere göre dünya nüfusunun %60’ı hala temel bilgi kaynaklarına erişemiyor. Outernet projesi uzayda dolanan uyduları kullanarak bilgiyi dünyanın her noktasına özel alıcı cihazlarla bedava dağıtmayı amaçlıyor. Daha detaylı bilgi için hazırladıkları infografiğe bakabilirsiniz.
  • Web geliştiricilere özel: Teknoloji devleri tarafından açık kaynaklı olarak kullanıma sunulan 10 ücretsiz araç.
  • Medium Türkiye: Meşhur içerik ağının Türkçe sürümü. Nitelikli fikirlerin, okunabilir bir arayüzle sunumu (benim yazılara katlanabiliyorsanız, kaçırmayın :).
  • HTC’nin yeni şarj adaptörleri cihazarı %40 daha hızlı şarj edecek.
  • Buraların dutluk olduğu yılları hatırlıyor musunuz? Gizmodo unutanlara hatırlatıyor.
  • Facebook devletlerden kendisine gelen talepleri içeren şeffaflık raporunu yayımladı. Türkiye en çok içerik kısıtlaması isteyen 2. ülke.
  • Dünyanın en büyük vakumunda, dünyanın en eski merakının deneyi: hava içermeyen bir ortamda yukarıdan kuş tüyü ile bowling topunu bıraktığınızda hangisi daha önce düşer? İzleyelim:

  • Adını çok duyduğunuz ama hakkında çok az şey bildiğiniz bir isim: Evliya Çelebi. Onu merkezine yerleştiren bir 3D animasyon film bu hafta vizyona girdi. Henüz izleyemedim ama güzel görünüyor. Fragmanı şöyle:

  • Lafı geçmişken Evliya Çelebi’nin meşhur eseri Seyahatname -doğal olarak- bugün okuyan neredeyse kimsenin anlayamayacağı bir dile sahip. Çeviri adı altındaki emsalleri de alabildiğine anlaşılmazdı. Yapı Kredi Kültür Yayınları bir süre önce bu eseri Seyit Ali Kahraman ve Yücel Dağlı öncülüğünde günümüz diline çevirdi. 10 ciltlik (kelimenin tam anlamıyla) dev bir eser. Aklınızda olsun.
  • Google en önemli hizmetlerinden Gmail için yeni Android uygulamasını duyurdu. Materyal tasarım izleri her şeyi güzelleştiriyor.

  • Son yılların en büyük internet operasyonlarından Onymous kapsamında 17 tutuklama yapıldı, 414 site kapatıldı. Söz konusu siteler ağırlıklı olarak Deep Web denen Tor protokolünü kullanan yapıda uyuşturucu satışı yapıyordu. Kapanan siteler arasında Silk Road 2, Cloud 9 ve Hydra gibi popüler adresler de yer alıyor.

nuclear-war

  • Saniyede trilyonlarca işlem yapan bol çekirdekli işlemcilerimiz, milisaniye hızında çalışan ağlarımız ve değiştirmelere doyamadığımız cihazlarımız. Peki bu iş hep böyle miydi? Elbette hayır! Eski günleri hatırlamak isterseniz Internet Archive neredeyse bütün eski ROM’ları arşivlemiş (bu konuyla heyecanlananlar şu linke bayıldı).
  • Amazon gördüğüm en acayip ‘şeyi’ Amazon Echo adıyla satışa sundu. Özetle internete bağlı mikrofonlu bir hoparlör. Sesli komutlarla size istediğiniz şarkıları çalıyor, merak ettiğiniz soruların cevabını veriyor, alışveriş yapıyor… Siri ile muhabbet etmekten keyif alanların orgazm noktası olabilir. Evin içinde mikrofonu sürekli açık bir cihazın internete her an bağlı bir şekilde durması fikrinden bir tek ben mi rahatsız oluyorum? Echo’nun tanıtım videosunda ‘görmemişler ailesinin’ kendisiyle maceralarını izleyebilirsiniz. Merak eden olmuştur mutlaka; 199 dolar.

https://www.youtube.com/watch?v=KkOCeAtKHIc

  • Girişimciler için 30 (İngilizce) kitap önerisi. Kitaplar zor geliyorsa sizi startup temalı film, belgesel, dizi ve podcastlerin dizinine alayım. Kitap okumak zor geliyor ama yine de okumak istiyorsanız özetlere göz atmak da iyi bir fikir olabilir (Bu kadar kitap demişken unutmayalım; İstanbul Kitap Fuarı dün başladı!)
  • Sessiz ortamda çalışmak kulağa mantıklı geliyor ama bazı sesler verimliliği arttırma konusunda daha olumlu etki yaratabilir.

3037084-inline-s-10-he-business-of-menswear-dog

  • Yukarıda gördüğünüz köpek hoşunuza gitti mi? Bence düşünmeniz gereken siz onun hoşuna gidiyor musunuz olmalı çünkü kendisinin aylık geliri 15 bin dolar! Detayları şu uzun makalede.
  • Kimilerine tatsız gelebilecek bir kapanış yapalım. Doğum tarihinizden yola çıkarak ne kadar yaşlandığınızı ve geçirdiğiniz zamanın neye karşılık geldiğini eğlenceli örneklerle yansıtan ilginç bir site (hüzün ve paniğe yol açabilir!).

Hepinize iyi Pazarlar. Önümüzdeki hafta yeni bir özetle yine karşılaşacağız (o zamana kadar umarım bir iki blog yazma fırsatım da olur).

Yorumlar

12 yanıt

  1. Tuna avatarı
    Tuna

    Bu pazar paylaşımları çok yararlı oluyor. Elinize sağlık.

  2. Ali avatarı
    Ali

    Yazılarınız Medium’da da olsa keşke.

    “Medium Türkiye: Meşhur içerik ağının Türkçe sürümü. Nitelikli fikirlerin, okunabilir bir arayüzle sunumu (benim yazılara katlanabiliyorsanız, kaçırmayın :).”

  3. Quart avatarı
    Quart

    Google Inbox hakkında da bir yazı bekliyoruz Serdar Bey..

    1. Melmut avatarı
      Melmut

      ben şahsen beklemiyorum. adamı kişisel istekleriniz için baskı altına almayın

  4. Hüseyin Sezgin avatarı
    Hüseyin Sezgin

    Böylede kısayoldan bilgi sahibi oluyoruz kendimi bilgi hırsızı gibi hissediyorum. Ama o kadarda iyi oluyor ki.
    Teşekkürler Serdar Bey.

  5. dean avatarı

    ekipler amirim, kitap okumayı cok severim. bugune kadar okudugunuz favori kitaplarınızdan ve kitap önerilerinizden bir liste de yapıp yayınlarsanız cok makbule geçer. ingilizce-türkce kitaplar diye iki ayrı liste yaparsınız kısa ozetleriyle. emrivaki gibi oldu ama benim gibi kitap tutkunları ıcın sizin gibi birinin yazdıkları ufuk acıcı olacaktır:))

  6. Fatosh avatarı
    Fatosh

    Arkadas listemden en cok sizin yazilarinizi takip ediyorum, boylece facebookta kaldigim surec icinde daha az vicdan azabi cekiyorum:) yazilarinizi cok seviyorum Serdar Bey

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Çok teşekkür ederim.

  7. […] başarılı projenin de arkasındaki isim. Yeni hevesi internet uyduları (hatırlarsanız geçen hafta da bir benzer […]

  8. […] Özeti serisinin ikincisinde bahsettiğim Outernet uygulaması uzaydan beslenen kesintisiz (güneş enerjisiyle […]

  9. […] Özeti serisinin ikincisinde bahsettiğim Outernet uygulaması uzaydan beslenen kesintisiz (güneş enerjisiyle […]

  10. […] başarılı projenin de arkasındaki isim. Yeni hevesi internet uyduları (hatırlarsanız geçen hafta da bir benzer […]

Görüşlerinizi paylaşın: