Haftanın Özeti: 37

6 – 12 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Bu ve önümüzdeki hafta paylaşacağım özetleri ‘tatil özetleri’ olarak okumanızı rica edeceğim. Benim için epey yorucu geçen bir dönemin ardından biraz kafa dinleme haline geçmiş bulunuyorum. Bulunduğum yerde internet bağlantısı nimetten sayılıyor. Dolayısıyla ben de gündemi ‘gözümün ucuyla’ takip ediyorum.

Pili tüketmeden en kısa sürede şarjımı doldurup 10 kaplan gücünde yeniden sahalarda olacağım! (Hafta özetleriyle ilgili çok güzel gelişmelerin elinin kulağında olduğunu da çıtlatmış olayım. Artarak devam eden ilginize ÇOK teşekkür ederim).

Genel Gündem

  • Okul hayatının vazgeçilmez klişelerinden biri de “bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak?” sorusudur. Quora’da ‘1 dakikada öğrenilecek ve hayat boyu faydalı olacak bilgiler‘ başlığını görünce aklıma geldi. Cevaplarda akla gelen-gelmeyen birçok konuda güzel cevaplar var. At fava!
  • Yukardakini seven şunu da sevdi: Bir şeyler öğrenebileceğiniz 37 site.
  • Görülmedik bir ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’da halk ‘endişe alışverişi’ne başladı. Büyük ekran televizyonlar, Apple bilgisayarlar, Playstation oyun konsolları gibi ilginç bir kategoriye belirgin bir yönelim var. Sorulduğunda gerekçe olarak “alabilirken alalım, ilerde alamayacağız” şeklinde cevaplar alınmış.

Greek_flag_by_Stathis-800x500_c

  • Yine Yunanistan kriziyle ilgili ilginç bir girişim de haftalık özetlerde istisnasız her hafta bir örneğini paylaştığım kitle fonlama alanında yaşandı. Londra’dan Thom Feeney tarafından başlatılan kampanya Yunanistan’ın borcunu ödemek için bir bağış topladı. Açıklamasına göre 1 milyar 600 milyon euroluk borç her Avrupalı 3 euro verse kapanabilecekti. Bunun olmayacağını belliydi ama toplanan bağış 2 milyon euroya yaklaştı. Hiç de yabana atılır türden değil (kampanyaya katılanlara sunulanlar da ilginç: Başbakan’a kartpostal, Yunan salatası, uzo, şarap, yemek sepeti ve 2 kişilik Yunanistan tatili).

  • ABD’de yayın yapan ABC kanalında BattleBots adlı bir yarışma var. Robotları birbirine kırdırıyorlar. Daha çok teknik üniversite öğrencilerinin geliştirdiği her biri bir mühendislik harikası ‘yaratıkların’ çıktığı ‘arena’ da bir o kadar yaratıcı. ABD’nin TV tecrübesini ve heyecanını da katınca ortaya Mad Max kafasında bir şey çıkmış. Her bölümünü sabırsızlıkla bekliyorum. Biraz izlemek ister miydiniz?

https://www.youtube.com/watch?v=9Q_ZbxPw56A

  • Kim Kardashian ve Martin Sorell. Birisi şöhretin diğeri küresel reklam dünyasının zirvesinde. Sosyal medya ve dijitali işe çevirme konusundaki bir konuşmalarına denk geldim. Pazarlama ve reklam camiasının da izlemesinde fayda var.

https://www.youtube.com/watch?v=ijWdhEmUC7Y

  • TÜİK verilerine göre İstanbul’da en çok Sivaslı, Ankara’dan Çorumlu, İzmir’de ise Manisalı yaşıyormuş.
  • Dünyamız milyarlarca yıl yaşında ama son 150 yılı her anlamda garipliklerle dolu. Tarih açısından bir salise olarak kabul edilebilecek bu kısa zaman diliminde dünya (insan) nüfusu 2,5 milyardan 10 milyar sınırına dayandı. Nasıl bir şey olduğunu animasyonlu bir grafikle şurada görebilirsiniz. Yazının kendisi de oldukça kapsamlı bir kaynak durumunda.
  • Peki ya şu sıkça duyduğumuz ‘dijital doğanlar’ en çok nerelerde yaşıyor dersiniz? Onu da Georgia Üniversitesi araştırmış. (İpucu: azımsanmayacak bir bölümü de Türkiye’de)

fig-4-2_770

  • Önemli ve düşündürücü: Citibank kendi -elektronik- para birimi üsünde çalışıyor: Citcoin. (gelişmekte olan ülkelerde nakit paranın ortadan kalkmakta olduğunu da bilgilerimiz arasına ekleyelim)
  • Yeni çağın kanseri: çok uzundu, okumadım. Fakat neden? Bora Ünal incelemiş. Benim prensibim şu: okumazsan okuma! Bir şeyler öğrenmen için senin çaba göstermen gerek. Armut piş, ağzıma düş kafası öğrenme peşindekinin derdi olamaz.

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Android, iOS, Symbian, Mac, Windows gibi birçok sisteme sızıp içindeki bilgilere erişme, teknik takip yapma konusunda hizmet veren Remote Control System (RTS) adlı uygulamanın geliştiricisi İtalya merkezli Hacking Team şirketi hack edildi! Sızan belgelerde kullanıcıları arasında Türk polisinin de bulunduğu ortaya çıkan şirketin sitesi hafta boyu hizmet dışı kaldı (ki Türkiye’nin bu uygulamayı kullandığı daha önce zaten başka bir raporda ortaya çıkmıştı). Uygulama takip yapmanın ötesinde hedeflediği cihazlara -davalarda delil oluşturabilecek- [highlight]uzaktan dosya da yükleyebiliyor[/highlight]. Ele geçirilen (400GB boyutundaki) dehşet verici belgeleri bittorrent üstünden indirip inceleyebilirsiniz.
Remote Control System adlı casus yazılımını kullanan ülkeler arasında Türkiye'de bulunuyor.
Remote Control System adlı casus yazılımını kullanan ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor.
  • FBI Direktörü James Comey ise teröristlerin kriptolu ileşitim kullanarak izini kaybettirdiğinden dert yanıyor. Bir şeylerin yolunu yapıyorlar yine anlayacağınız.
  • Miguel Nicoleis 1999 yılından bu yana hayvanların beyinleri ve onları birbirine bağlama üzerine çalışıyor. Bu konuda epey de yol almış durumda. Edindiği tecrübelerle felçli hastaların beyin kontrollü harici cihazlarla tekrar yürüyebilmesini dahi sağlamış. WIRED dergisi çalışmalarının ulaştığı noktaya yönelik güzel bir toparlama yapmış.
  • Temple Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bir çalışmada kök hücrelerden faydalanarak kalbin kendini onarması sağlandı. Kalp krizi başta olmak üzere birçok rahatsızlığı tarihe gömebilir.
  • MIT Üniversitesi çıkışlı Microchips Biotech şirketi beden içine yerleştirildikten sonra vücuda ihtiyaç duyduğu ilaçları zerk eden bir implant geliştirdi.
  • San Diego Üniversitesi’nden bir çalışma grubu ‘görünmezlik örtüsü’ olarak adlandırılan ve örttüğü cismi karşı tarafa görünmez kılan sistemi çok daha ince ve ışık kırılımını doğru yansıtan bir şekilde geliştirmeyi başardı. Bu yüzey sadece görünmezlik konusunda değil, güneş enerjisini daha iyi depolama ve veri iletimini daha kapasiteli hale getirmeye de yarayacak (görünmez uçak, tank, siper ve asker gibi ayrıntılara girmiyorum bile).Carpet-diamond-ring_150707
  • Daha önceki özetlerde robotik alanındaki çalışmalarına ve kazandığı ödüle yer verdiğim Güney Koreli KAIST ekibi bu hafta da kablosuz enerji aktarımı ve şarj konusundaki devrimsel keşfini tanıttı. Yeni teknikte yönden bağımsız olarak yarım metre çapındaki cihazları şarj etmek mümkün hale geliyor. Tanıtılan yapı 2.4 watt gücüyle tek bir noktadan 30 cep telefonu ya da 4 dizüstü cihazı şarj edebiliyor. (mevcut kablosuz şarj sistemleri cihazların özel bir yüzeyde ve belirli bir yönde / açıda durmasını gerektiriyor)

  • Kablosuz enerji aktarımı sadece mobil cihazlarımızı kolayca şarj edebilmemize yaramıyor. Yakın gelecekte en az yüzde 75’i şehirlerde yaşayacak insan nüfusunun enerji ihtiyacına yönelik benzer simülasyonlar da var. ABD’nin fikri uzaydaki özel uydularla yüksek miktarda güneş enerjisini depolayıp mikrodalga ışınlarla yeryüzündeki istasyonlara yönlendirmek!
  • Kanadalı McGill ve Montréal Üniversiteleri ortak yürüttüğü bir çalışmayla transistörlerin yerini alabilecek yeni bir madde keşfetti. Kara fosfor adı verilen ve fosforun yüksek basınçta ısıtılmasıyla oluşan bu madde doğal yapısı gereği aynen yarı iletkenler (semiconductor) gibi enerji aktarımı konusunda açık ya da kapalı hale girebiliyor.

Black_Phosphorus_Ampoule

  • Berkeley Üniversitesi insana yunus ve yarasaların duyma gücünü sunan grafen tabanlı bir set geliştirdi. Yaydığınız ses ile çevredekileri duymak; daha dogrusu görmek nasıl bir şey olabilir hep merak etmişimdir.
  • Büyük umutlarla (ve 9,5 milyar dolar başlık parasıyla) evlenmesine rağmen ciddi bir doku uyuşmazlığı yaşayan Nokia ve Microsoft’tan tatsız kokular geliyor. Nokia CEO’su Stephen Elop’u görevinden alan Microsoft CEO’su Satya Nadella bu hafta büyük bölümü Nokia’dan olmak üzere 7 bin 800 kişinin işine son verileceğini duyurdu. Nadella yeni dönem hedefi ‘akıllı telefon işini baştan aşağı yeniden ele almak’ şeklinde özetledi. Bunun pek de hayırlı sonuçlar doğurmayacağını tahmin edebiliyoruz.
Galiba başka bir şey söylemeye gerek yok.
Galiba başka bir şey söylemeye gerek yok.

150611115021_ciencia_astronauta_samantha_cristoforetti_624x351_esanasa

  • “İnternet yokken ne yapıyormuşuz?” sorusu en azından 10 yıl daha kafaları kurcalamaya devam edecek gibi (yoksa bir düşünelim; elektrik yokken ne yapıyormuşuz mesela?). İnternetin sunduğu nimetleri ondan mahrum bölgelere bakarak görmek mümkün. Fast Company dergisi tam da bunu yapmış. İnternet erişiminin yok denecek kadar az (ve inanılmaz pahalı) olduğu Küba’da işlerin nasıl yürüdüğünü incelemiş. Cevabı ilginç: USB belleklerle! Popüler dosya, video ve benzeri içerikler USB bellekler üstünden Hindistan’ın dabwalla ağı misali gizemli bir yapıyla bilgisayardan bilgisayara yayılıyor. (Benim gibi) BBS çağını yaşayanların kafasında bazı şeyler canlanmıştır sanıyorum.

3048163-inline-s-4-cuba-offline-internet

  • IBM’in öncülüğünde ilerleyen ve yüksek hızlı çip üretmeye yönelik 3 milyar dolar bütçeli çalışmada sevindirici haber geldi. Geliştirilen ultra yoğunluklu çipler mevcut kullanılan en hızlı örneklerden 4 kat daha yüksek kapasiteye sahip. Sadece 2,5 nanometre ölçekle çalışan ve şu ankinden yüzde 50 daha az alana ihtiyaç duyan çip Intel rekabetinde grubun en büyük kozu olacak. Yeni hedef 20 milyar transistör içeren çip.

02chips2-articleLarge

  • Monarch kodlu drone (insansız hava aracı) emsallerinin ötesinde 3 adet GoPRO kamera taşıyabilme kapasitesi sunuyor. Çok 360 derecelik alanı kaydedebilme yeteneğine sahip model otomatik pilot özelliğiyle belirlenen bir hedefi takip edebildiği gibi GPS ile otonom olarak da ilerleyebiliyor. Bunca teknoloji elbette ucuza gelmiyor. 3 seçeneğe sahip aracın fiyatı 2 bin 259 ile 4 bin 579 dolar arasında değişiyor.

monarch

  • Periscope ve Meerkat gibi uygulamalarla mobil canlı yayın yapanlara özel bir telefon kılıfı: olloclip.

0bc6ba704c09138fd9cf61a22ac3ac55_original

  • Google, bir süre önce üretimine ara verdiğini açıkladığı Google Glass’ın yeni sürümü için sinyal verdi. ABD’de yeni bir donanım geliştirenlerin başvurması gereken kurum olan FCC’ye yaptığı başvuruda bluetooth ve wifi bağlantısıyla çalışan bir cihazdan bahsediyor.
  • Aklınıza gelen muhteşem fikirleri unutmamanız için bir cihaz: Myle. Modern yaşamın ilginçliklerinden biri.

  • Samsung, SSD sürücülerde depolama kapasitesini 850 EVO modeliyle 2 terabayta (2 bin gigabayt) çıkardı. 1.000 dolar.

SSD1_Main

  • 1981 yılında İsviçre’de kurulan aksesuar üreticisi Logitech ismini Logi olarak değiştirdi.
  • Kağıt katlama sanatı origami insan ve kağıttan başka bir şeye ihtiyaç duymuyor. Ama işin içine robotlar girince durum değişiyor. Katlanan robotla tanışalım.

  • Görme engelliler için geliştirilen ilk tablet BLITAB ekrandaki yazıları Braille alfabesine çevirerek pamakla okumayı mümkün hale getiriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=AN2QfdvdQiA

  • Eminim cep telefonunuzla gebelik testi yapamadığınız için büyük sıkıntılar çekiyordunuz. Neyse ki artık mümkün.
  • Türk yazılımcılar tarafından yürütülen Pisi Linux işletim sisteminin 1.2 sürümü indirilip kullanılmaya hazır.

pisi

  • Her ne kadar anlamsız bulsam da için için hipnotize olmuş fanboylarına her durumda peynir-ekmek gibi satar dediğim Apple Watch’ta -bu ikilemden dolayı- hem beklenen hem de beklenmeyen sonuç gerçekleşti. Satışlar tatsız. Yüzde 90 düşüş var. Bunun sebebi kimilerine göre tasarım ve kullanıcı tecrübesindeki eksiklikler.

apple-watch-sales-slide-2015

  • Megapiksellerin pul olduğu bu çağda dünyanın en büyük ‘görsel sosyal ağı’ Instagram (inanması zor gelse de) hala 640×640 piksel çözünürlükle işliyordu. Ama bir tesadüf eseri ortaya çıktı ki artık durum öyle değil; sessiz sedasız bir değişim olmuş.
  • Diğer yandan FullHD, 4K, 8K derken Samsung yeni cep telefonları için çıtayı [highlight]11K’ya çıkartma[/highlight] kararı aldı!
  • Senelerdir düşündüğüm bir araç aksesuarını Kickstarter’daki bir kampanyada gördüm. Türkiye’de kesinlikle işe yarardı!
  • Bir Commodore64 oyununu JavaScript ile yeniden oynamaya var mısınız? Impossible Mission!
  • İnternet erişimi pahalı mı geliyor? Fuji Dağı sizi bekliyor. Ücretsiz kablosuz internet hizmetiyle.

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Hanımefendilere özel bir uygulamayla başlayalım. iOS ve Android sürümlerine sahip TryItOn sayesinde satın alacağınız makyaj malzemesinin yüzünüzde nasıl duracağını görebiliyorsunuz. Doğru anlatamadığımın farkındayım ama anladığınızı da biliyorum.

  • Kadınlara yönelik bir diğer mobil girişimle devam edelim. Aşka dair ruh ikizini bulmak kolay değil ancak giyim zevki konusunda işler biraz daha kolay. Android cihazlara yönelik Bluepick tarzınıza uygun diğer kişileri bulup sizi eşleştiriyor ve fikirleri paylaştırıyor.

Facebook Friends Logo

  • Japon teknoloji devi Sony, yeni ürünlerini First Flight adını verdiği bir kitle fonlama sitesi üzerinden hayata geçirecek. Sitede karşıma çıkan Huis adlı bir uzaktan kumandayı da tanıtmadan geçemedim.

  • İngiltere’nin başkenti Londra teknoloji girişimleri için dünyanın en cazip şehirlerinden biri haline geldi. Açıklanan resmi rakamlara göre yılın ilk yarısında sadece finans teknolojileri alanındaki internet girişimlerinin aldığı yatırım 472 milyon doları geçti (ama kimileri de dikkatimizi Hollanda’ya çekiyor).
  • Aynı malın farklı ambalajla elli bin kılıkta karşımıza çıktığı sektörlerin başında online müzik hizmetleri geliyor. Microsoft bu hafta aldığı bir kararla Xbox Music hizmetinin adını Groove olarak değiştirdi, elini yüzünü düzeltti.
  • Microsoft yapar da Facebook durur mu? Hemen yapıştırıvermiş cevabı.
  • Apple’ın mobil cihazlarına yönelik yeni nesil işletim sistemi iOS9 beta sürümünü gönüllülere yükletmeye başladı. Ana telefonunuza yüklemeyin uyarısına pek kimsenin kulak asmayacağı kesin.
  • Şablonlar güzelleşti ve işlevleri arttı, otomasyon ve yapay zeka botları içerik oluşturmada epey yol kat etti, yüz binlerce şirket iletişimini Facebook sayfasından yürütüyor, mobil cihazlar birçok kişinin öncelikli cihazına dönüştü… Peki ne oldu? WEB TASARIMI ÖLDÜ! İlginç bir tartışma.
  • Türkiye’de de hizmet veren kısa süreli konut kiralama hizmeti airbnb‘ye karşı ABD’de bir kampanya başlatıldı. Bu sistemin emlak zenginlerini daha da zenginleştirmeye yaradığını savunan Share Better adlı grup Youtube’da -yoruma kapalı- bir videoyla yayına geçti.

  • 7 kıtadan 50’den fazla ülkeyi web tarayıcımız üstünden sokak sokak gezebilmemizi sağlayan Google Street View hizmetini biliyoruz. Peki ya Sheep View? Biraz da kuzucuklara bakalım.

tumblr_nr0jyfDdfH1uveg1do1_1280

  • Hitch Radio: Dünyanın farklı bölgelerinden 20 bin online radyoyla entegre çalışan mobil uygulama dinlemek istediğiniz şarkıyı çalmakta olan istasyonu bulup dinletmeye başlıyor. Stream müziği ücretsiz takip etmek adına iyi -fakat biraz zahmetli- bir yöntem. Girişimcilerin hayal gücünün sınırsızlığına dair bir belge olarak düşünelim.
  • Pek çok şeyi ekranlar üstünde hallettiğimiz bu zamanda kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımı denen konu hayati önem taşıyor. Medium’da denk geldiğim bir yazı kredi kartı tahsilatı yapan sayfalarda nelere dikkat edilmesi gerektiğine, genel hatalara ve doğrulara değinmiş. Hizmet sunan herkes mutlaka okumalı. Altın değerinde bilgiler.

1-xwVm5p5vidUBXwdCanwnrA

  • 10 dev web sitesinden edinilen dersler. Tasarımcılar mutlaka bakmalı.
  • Materyal tasarım akımını başta Android işletim sistemi olmak üzere bütün uygulama ve sitelerine uyarlayan Google bu hafta bütün web siteleri için kullanılabilecek Material Design Lite adlı girişimini tanıtı. Böylece dileyen her site bütün cihaz ve ekranlarla daha uyumlu ve daha hızlı hizmet veren bir yapıya kavuşacak. İnceleyin derim.
  • Brezilya’da bir grup radikal Hristiyan küfür ve erotik içerik barındırmayan Facegloria adlı ‘Helal Facebook’ kurdu. Beğen yerine Amin düğmesi var 🙂 Müslümanlar da benzer bir hevesle 2013’te (Türkiye merkezli) Salamworld diye bir benzerini kurmuş hatta bir zirve bile düzenlemişti ama olmadı elbette.

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • Lüks ve şatafat adına hemen her şeyi yapan ve yenilik adına ‘çılgın projeler’ peşinde koşan Dubai’nin son hevesi denizde yüzen lüks konut adaları. 100 yıl dayanacağı garanti edilen 33 adadan oluşan Oqyana projesine göz atalım.

oqyana

  • Kredi kartı, kimlik belgeleri, pasaportlar ve kıymetli evraklar; hatta lüks ürünler dahil pek çok şeyin sahtesi hala yaygın olarak kullanılıyor. Sahte ile gerçeği ayırd edecek teknolojiler de gelişmeye devam ediyor. Bu alandaki son yeniliklerden biri gözle görünmeyecek kadar küçük nano delikler ve bunları tespit edecek cihazlar kullanıyor. Nano ölçekte 34 bin deliğin yer aldığı yüzeye aynen holografik görseller ya da QR kodlardaki gibi veri de kodlanabiliyor.
  • Sahteciliğin sıkça yaşandığı bir diğer ortam da alkollü içkiler. Yüksek fiyatlarının cazip hale getirdiği bu alanda sahte tüketim körlüğe kadar gidebilen sonuçlar yaratıyor. Konyak markası Remy Martin bunu akıllı kapak teknolojisiyle çözmüş. NFC çipine sahip şişe kapağı özel cep telefonu uygulamasına okuttuğunuzda ekranda çıkan mesajla şişenin sahte mi gerçek mi olduğunu gösteriyor #iyifikir.

konyak

  • Teknolojiye paralel olarak enerji ihtiyacı da durmadan artıyor. Enerji üretmeye yönelik fikirler de. Şu ana kadar genellikle yüksek, rüzgarlı tepelerde görmeye alıştığımız rüzgar türbinlerine yönelik bir farklı yaklaşım köprü altından çıktı. Londra’daki Kingston Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen tasarım her köprüden 400-500 eve yetecek enerji üretmeyi hedefliyor.

Viaducts-with-wind-turbines-the-new-renewable-energy-source_image_380

  • Avustralya Melbourne’de yükselecek Premier Tower adlı gökdelenin birçok özelliği var. Ama biri diğer hepsinden farklı. Dış hatları size bir şey ifade etti mi bilemiyorum ama mimarı Elenberg Fraser‘ın açıklamasına göre bina ünlü şarkıcı Beyonce’nin vücut hatlarına sahip. Buyrun bakalım.

beyonce-sky

  • Belki inanması güç gelebilir ama dünyanın en köklü, en fazla turist tarafından ziyaret edilen başkenti Paris’te gökdelen inşa etmek yasak. Daha doğrusu yasaktı. Şehir Konseyi 2010 yılında aldığı bir kararla yüksek yapılara -uygun görülen mimari şartlara sahipse- izin verdi. Şehrin ilk yüksek yapısı (74’e karşı 87 oyla inşaatına izin verilen) Triangle olacak.
  • Motosiklet dünyasında otomobillerden çok daha haklı ve büyük bir şöhrete sahip BMW 2016 model R1200GS, R1200GS Adventure, S1000XR, K1600GT, GTL ve GTL Exclusive modellerinde kullanıma sunacağı yeni stop lambası teknolojisiyle kazaları azaltmayı hedefliyor. Motosiklet kazalarında sık karşılaşılan senaryolardan biri önde giden motorun ani frenleme yapması sonucu arkadaki araçların çarpması. Yeni sistem bu tip ani frenlemede motosiklet saatte 50km hıza düşene kadar saniyede 5 defa yanıp-sönerek daha dikkat çekici bir uyarı yapıyor. Frenleme devam ediyorsa saatte 14 kilometreye düşünce dörtlü flaşörleri yakarak arkadaki araçlara yönelik uyarıyı arttırıyor. Ani frenleme kesilip motorcu hızlanma başladığında dahi 20km hıza çıkıncaya kadar yanmaya devam ediyor. Basit ama işe yarar bir çözüm.

  • Trafik güvenliğine yönelik bir diğer inovatif gelişme İspanyol Politècnica de València Üniversitesi’nden geldi. Eyes adlı sistem (iki tarafta da bu sistemin kurulu olması durumunda) arkadan yaklaşan aracın ekranına (ya da sürücüsünün mobil cihazına) öndeki aracın kamerasından trafiği gösteriyor. Böylece önünüzdeki aracın -ya da araçların- önünü görebiliyorsunuz. Ne kadar işe yarayacağını tahmin etmek zor değil.

eyes

  • Yakıt tasarrufu konusunda Guniess Rekoru Honda’nın oldu. 1.6 i-DTEC motorlu bir Civic Tourer modeliyle kırılan rekorda sadece 2,82 litre yakıtla 100 kilometre yol alındı. 25 gün süren ve 9 defa depo doldurulan yolculukta toplam 13 bin 498 kilometre yapıldı. Yani [highlight]1 depo yakıtla 1.500 kilometre[/highlight] yapmış oldu!
Honda sets new GUINNESS WORLD RECORDS™ title for fuel efficiency, averaging 100.31 miles per gallon in 8,387 mile drive across 24 EU countries
Honda sets new GUINNESS WORLD RECORDS™ title for fuel efficiency, averaging 100.31 miles per gallon in 8,387 mile drive across 24 EU countries
  • Volkswagen ise bu meydan okumaya bir dizel Golf araçla 16 gün boyu ABD’nin 48 eyaletini gezip 13 bin 250 kilometre yol yaparak cevap verdi. Toplam yakıt maliyeti 294 dolar 98 cent tuttu. Bize kıyasla (malum sebeplerle) hayli ucuz petrol fiyatına sahip ABD standartlarında bu 101,43 galona (yaklaşık 384 litre) denk geliyor. Bizim aklımızda tutmamız gereken, Volkswagen Golf’ün 100 kilometrede 2.9 litre yakıt harcadığı. Biz son kullanıcılar açısından  Honda ile aynı değerde diyebiliriz.

vw-golf-tdi

  • Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlanan ve 1971 yılında bir otomobil fuarında teşhir edilen Maserati Boomerang sadece 1 adet üretilen; dolayısıyla belki de dünyanın en nadide araçlarından biri. 4,7 litrelik V8 motoru 310 beygir güç üretiyor. Ne önceki, ne sonraki araçlara benzeyen bu alet bu hafta açık arttırmayla satışa çıktı. 2005’teki son açık arttırmada 1 milyon doları aşan bir fiyata el değiştirmişti. Şimdikini tahmin bile etmek güç. Ama mutlaka sitesine gidip fotoğraflarına (özellikle kokpitine) bakmanızı isterim.

download

  • Tasarım dergisi Surface 12 tasarımcıya meşhur Coca-Cola şişesini yeniden tasarlamaları için çağrı yaptı. Çıkanlara bakalım.

11411964_10153029548803261_5305845475157642700_o

  • Haftanın ilginç ulaşım aracı Revobot. İki tekerlekle neler mümkün görelim.

  • Maxwell EP0 adlı ultra-hafif elektrikli bisiklet elektrikli ve geleneksel arasındaki tasarım, görünüm ve işlev farkını epey aşındırıyor.

  • Skugga adlı gözlük garip ve komik kolormatik yıllarına modern bir dokunuş getiriyor. Tıkla kararsın, tıkla normalleşsin.

https://www.youtube.com/watch?v=2rtGMY9j3d4

  • EyeControl adlı gözlükse özellikle ALS hastaları için sadece göz hareketleriyle iletişim kurmayı hedefliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=PljoX2J1yxE

  • Emil Kozole tarafından tasarlanan ‘seen‘ adlı yazı karakteri takip ve sansür çağının gereklerini yerine getirmeyi görev ediniyor. Sanatın ironik bakışının güzel örneklerinden biri.

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • 2011 yılında hayatını kaybeden Amy Winehouse‘un hayatını konu alan Amy adlı belgeseli bir hatırlatayım dedim. En az Montage of Heck kadar güzel.

  • Müzik klipleri ve kanalları yokken insanları albüm almaya ne yöneltiyordu? Elbette albüm kapakları. Müzik tarihinin en çok konuşulan albüm kapaklarından biri kabul edilen Pink Floyd’un Dark Side of the Moon albümünün tasarımcısı Aubrey Powell süreçleri ve o dönemi anlatmış.

pink-floyd-dark-side-of-the-moon-wallpaper-2

  • ABD / San Francisco’daki Incline Galerisi‘nde ziyarete açılan After Life adlı sergi ölüm, kişilik ve geride kalanları teknolojiyle harmanlanan ilginç bir sunumla seyircilerine aktarıyor.

  • Yapay zeka, algoritma ve görselliğin birleşiminden doğan bir proje: DeepStereo.

  • Şu an Londra’da yaşayan İstanbullu Sanatçı Memo Akten ise ‘Journey through the layers of the mind’ teknoloji ve halüsinasyon kesişiminde geziniyor. Sitesindeki diğer işlerine de bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

  • Michael Lester dünyanın en küçük portfolyosuna imza attı.

21c896ad713c35a7cd8cc0a30ae54bdb

  • Google’ın bir nevi hayalleri görselleştiren DeepDream algoritmasından daha önce bahsetmiştim. Bu algoritmayı mevcut bir video üstünde kurgulayınca; bir de seçim olarak Fear & Loathing in Las Vegas’ı seçince ortaya hayli garip bir ‘trip’ kafası çıkmış.

  • DeepDream ile hayata geçen bir başka çalışma izleyeni hayranlıkla ürperme arasında bırakıyor. Açıklamasında detayları var ama özetleyeyim: yapay zekaya görüntüler gösterip algıladığını çizmesini istiyorlar. Ardından çizdiğini tekrar kendine göstererek yeniden yorumlamasını istiyorlar. Sanatsal bir inception da denebilir. Ayrıca bence bu yeni akıma bir isim vermek de şart oldu. Önerilerinizi beklerim.

  • Japon Sanatçı Ai Weiwei interneti çok uçucu bularak 2005-2013 yılları arasındaki bütün Twitter paylaşımları ve blog yazılarını 6 bin 830 adet parşomen kağıdına işledi.

ai-weiwei-twitter-archive-art-gallery-of-new-south-wales-designboom-02

  • Sanatı paraya çevirme konusunda değme simsarlara taş çıkartacak kadar iyi çalışan yeni bir kuruluş var: IŞİD. Terör finansmanının en estetik metodu da denebilir.
  • Star Wars’un yeni sahibi Disney, Han Solo’nun bağımsız bir filmle beyazperdede yer alacağını açıkladı.
Harrison Ford 72 yaşına girmeseydi belki her şey daha kolay olabilirdi.
Harrison Ford 72 yaşına girmeseydi belki her şey daha kolay olabilirdi.
  • Dünya sinema endüstrisinin tartışılmaz lideri ABD arşivini nasıl ve nerede saklıyor dersiniz? Bir nükleer sığınakta! WIRED dergisi bulmuş, incelemiş. Detaylar inanılmaz. Her biri filmi bir servete mal eden saklama koşulları bir anlamda dünyanın da görsel belleğini oluşturuyor. Olur da bir nükleer kıyamet çıkarsa en azından canları pek sıkılmayacak. Zira içerdeki 205 koltuklu salonda her türlü formattaki filmleri oynatacak sistem hazır. Ne yazık ki 1 milyon 400 bin adetlik toplam üretimin sadece 160 bini bu tesiste saklanabiliyor. Aşağıdaki fotoğrafına bakınca içindekileri tahmin etmek zor, değil mi?

CULPEPER, VA - April 30 The Packard Campus of the National Audio-Visual Conservation Center in Culpeper, Virginia Thursday April 30, 2015. (Photo by Jared Soares for Wired.com)

[box type=”info”]Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Blogdaki yeni yazılardan anında haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.[/box]

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

[/nextpage]

Yorumlar

16 yanıt

  1. Alican KIRICI avatarı

    Merhaba Serdar Bey,

    Bu haftaki yazınızı okurken aklıma belki de sizinde daha önce gelmiş olan bir fikir geldi. Yazdığınız her maddenin yanında ufak bir alan olsa, insanlar gerçekten ilgi çekici/faydalı/eğlenceli vs. olduğunu düşündüğü maddenin yanında ona bir tik koysa. Böylelikle yayın sonrasında okurlar arasında yazdığınız maddelerden en çok hangisinin ilgisini çektiğine dair rakamlar hem genel okurlar hem de sizin içinde enteresan bir veri olabilir. Bir blog/web tasarımcısı değilim, yapılması gerçekten zor ya da imkansız olabilir ama yine de değişik olacağı kanısındayım. Yazılarınızı her pazar keyifle okuyorum. Şimdiden keyfli tatiller, iyi pazarlar.

  2. muhtar avatarı

    Pozitif ayrımcılığın da bir ayrımcılık türü olduğunu idrak etmekte zorlanmak, ülkemize has bir şey değilmiş demek! Teşekkürler Mark!

  3. Emrah ŞANLI avatarı

    Elektronik para birimlerine ilgiliyim, dünyanın ekonomik eksenini değiştireceğine eminim.

  4. Gizem Hançer avatarı
    Gizem Hançer

    ‘Tatil modu’nuzda bile böyle bir özet 🙂 Teşekkürler amirim. Ayrıca her daim söylediğim gibi, ‘gönüllü asistanlık’ yapabilirim seve seve. Size de güzel bir hafta ve bol dinlenmeli tatiller dilerim.

  5. yskiyakiyak avatarı

    Ses ile “görme” tarzındaki çarpıcı gelişmelerin anlatıldığı şu sunumu -izlemediyseniz- mutlaka izlemelisiniz. David Eagleman – Can We Create New Senses For Humans: http://www.ted.com/talks/david_eagleman_can_we_create_new_senses_for_humans

  6. Onur avatarı

    Haftanın özetleri ile ilgili güzel gelişmeleri çıtlatmaktan bahsedince şöyle bir domain araması yapayım dedim de.. yeni site ve proje şimdiden hayırlı olsun Serdar bey, sabırsızlıkla bekliyoruz. 🙂

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      O domainu aylar once Twitter’da duyurmustum. Bahsettigim o degil 😉

  7. Hüseyin Karahasan avatarı

    Amirim, Ai Weiwei Japon değil Çinlidir. Çin devleti ile olan maceraları için Ai Weiwei: Never Sorry isimli belgeseli öneririm.

  8. Yasin K. avatarı
    Yasin K.

    mutlaka daha önce farketmişsinizdir… küçük bir katkı http://what3words.com addressing the world

  9. Eray avatarı
    Eray

    Honda’nin Guiness’e giren tüketimi 2.34 lt/km gibi sanki. Ben mi yanlis hesapladim acaba?

  10. talha avatarı

    çok ilgili olmayacak belki ama projectseen tr desteği yok.

  11. Alper avatarı
    Alper

    Merhabalar, “müşteri deneyimi” kategorisi ekleseniz ve bazı yazıları bu kategoride paylaşsanız faydalı olacağını düşünüyorum.

  12. Barış Ünver avatarı

    “Portfolyo” kelimesini (doğrusu “portföy”) görünce şöyle oldum: http://i.imgur.com/6xkOj.jpg Şaka şaka, öyle olmadım. Ama asıl yıkıldığım an, sitede bir arama yapıp defalarca “itibariyle” kelimesinin (doğrusu “itibarıyla”) kullanıldığını görmem oldu.

    Gramer hassasiyeti olan kişilere dünyada “ukala” ve hatta “faşist” yakıştırmaları yapıldığını biliyorum ama elimde değil.

  13. Mehmet KARA avatarı

    500 gb lık torrent yalan olmuş. Açan varsa bi adres bir şey versin şuradan.

  14. Ogun avatarı

    BattleBot savaşlarını aradaki hikayeler olmadan izlemek istiyorsanız:
    http://dailymotion.com/user/BattleBotsRaw/

  15. Fazıl Güler avatarı
    Fazıl Güler

    MSK – 21/11/2012: Microsoft şimdi en azından Symbian’ın katli için Nokia’ya verdiği 1 milyar doları çıkarma derdinde. Aksi takdirde (eski Microsoft çalışanı) Nokia CEO’su Steven Elop‘un koltuğunda kalması kolay görünmüyor. http://www.mserdark.com/iki-devin-sirat-koprusu-nokia-lumia-920/

    MSK – 12/07/2015: Nokia ve Microsoft’tan tatsız kokular geliyor. Nokia CEO’su Stephen Elop’u görevinden alan Microsoft CEO’su Satya Nadella…

    Amirim, ne dersen oluyor 🙂

Görüşlerinizi paylaşın: