Haftanın Özeti: 36

29 Haziran – 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Genel Gündem

  • Üstündeki gizem perdesi hala tam olarak aralanmayan Wikileaks sitesi ele geçirip sızdırdığı bilgilerle dünyanın yönünü değiştirdi. Neden sadece bazı bilgilerin sadece bir kısmını ve sadece kendi istediği sırada ve istediği mecralarda yayınlattığı tartışma konusu olsa da sonuçta tek bir gerçek mağdur yarattı: Kurucu ve Sözcüsü Julian Assange. 2012’den bu yana sığındığı İngiltere’nin Başkenti Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde adı konmamış bir hapis hayatı yaşıyor. Assange bu hafta Fransa Başkanı François Hollande’a yazdığı bir mektupla sığınma istedi (gibi). Hollande ise “bu iş böyle olmaz, sığınma gerektiren acil bir durumun da yok” diyerek reddetti. Bunun üzerine Assange “ben zaten sığınma istememiştim” dedi.
  • Lafını etmişken bilgileri tazeleme adına Wikileaks’in amacı ve çalışma yöntemleri hakkında önemli bilgiler içeren -bizzat Assange tarafından aktarılan- aşağıdaki TED sunumunu izlemenizi tavsiye ederim (Türkçe altyazılı).

  • Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu hafta düzenlediği basın toplantısında ‘yerli’ üretimi desteklemek adına eşdeğeri bulunan ithal elektronik ürünlere [highlight]yüzde 30‘a varan ek vergi[/highlight] konulacağını açıkladı. Yani mesela ‘yerli’ bir tablet üreticisi varsa iPad’e ek vergi konacak. Ama iOS yüklü yerli tablet ihtiyacımızı kim karşılayacak orası muamma. Yerli adı altında üretim yapan firmaların neyi ne kadar yerli yaptığı da öyle. Çoğunuzun tahmin ettiği gibi burada amaç üreticiyi korumak değil, devlete ek gelir yaratmak. Türkiye gibi gelirini ancak dolaylı vergilerden toplayabilen devletlerin direnemeyeceği kadar büyük bir pazar. MOBİSAD pazarın yüzde 20 daralacağını iddia ediyor ama bence hiçbir şey değişmez. 5 bin lira da olsa bir öğün az yemek yer yine de alırız 😉 Bu memleket neler gördü. Göbek atana kadar devam.

  • Bikini sezonu haberi: düzenli egzersiz yapıp günde 8-10 bardak arası yeşil çay tüketmenin göbek yağı başta olmak üzere vücut kitle endeksi üzerinde ciddi düzelmelere sebep olduğu ortaya çıktı. Fareler üstünde yürütülen deneyde 4 ayın sonunda vücut kütle endeksinde (BMI) yüzde 27,1 karın bölgesindeki yağlanmada yüzde 36,6 azalma gözlendi. Yeşil çay vücudun metabolik düzenini dengeleyerek trigliserid, kolesterol, yüksek tansiyon ve kan şekerini yola sokuyormuş. Haydi afiyet olsun.

green-tea

  • Ve bu vesileyle incelerken ayrıca öğrendim ki yeşil çay dediğimiz aslında bizim tükettiğimiz kara çay ile aynı bitki, aynı yaprakmış. Aşağıdaki alıntı Wikipedia’dan:

[quote]Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.[/quote]

  • Çayla zayıflamak yeterince keyifli gelmediyse bir de bilgisayar oyunu oynayarak kilo vermeyi deneyin.
  • Stanford Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarına göre günde 90 dakika doğada yürüyüş yapmak depresyonla mücadelenin en iyi yöntemleriden biriymiş. 90 dakikaya ve 90 dakika gezecek kadar geniş doğa parçasına sahip olanlara duyrulur.

https://www.youtube.com/watch?v=ozBmOatFpjg

  • Bu hafta Çin’deki Uygur Türklerine yönelik baskıları protesto etmek isteyen bir grup önce Yozgatlı bir vatandaşın bütün birikimini koyarak borçla açtığı ve aşçılığını Uygurlu bir Türkün yaptığı Çin lokantasını tahrip etti, ardından Sultanahmet’te Çinli sandığı Korelilere saldırdı. Cehalet her şeyden daha kötü, her şeyden daha tehlikeli.

201507011633_44

  • Spark Your City adlı kampanya isminden de anlaşılacağı gibi şehrini şenlendirmek isteyenlere yönelik fikirleri derleyen, birleştiren ve yansıtan bir küresel hareket. Londra’daki yansımalarından biri meşhur Londra Köprüsü’nü rengarenk boyamak oldu (yapmada da bozmada da bizim kadar çevik olamadılar yine de).

  • Dünya tek bir devlet olsaydı nasıl olurdu? Yeni dünyacıların bu ortak ülküsünü ezoterik formundan çıkarıp tamamen mantık, matematik ve olasılıklar üstünden inceleyen güzel cevaplarla bezeli bir Quora tartışması.
  • Sigarayı dünya ölçeğine yayan, zararlarından ilk etkilenen ve yasaklayarak mücadeleye ilk başlayan ülke ABD meğer Ticaret Odaları üstünden dünyanın diğer ülkelerindeki sigara yasaklarına karşı mücadele yürütüyormuş. Ele verir talkımı, kendi yutar salkımı.

sigara-tuketimi

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • ABD Iowa Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmanın sonuçları 2 yaşındaki çocukların yüzde 90’ı büyüklerinden neredeyse hiç yardım almadan tablet kullanabildiğini ortaya koydu. 12-17 aylık çocuklardaki oran da yüzde 50 gibi azımsanacak bir düzeyde! (ben biliyordum gerçi).
  • California Üniversitesi mühendisleri fiberoptik kabloların iletim mesafesini 20 kat arttırarak 12 bin kilometre öteye yükseltici olmadan veri aktarmayı başardı.
  • Küp şeklindeki algılayıcılardan ibaret CubeSensors bulunduğunuz ortamdaki havanın kalitesini, nem oranını, ısıyı, gürültüyü, ışığı ve basıncı ölçerek sizi bilgilendiriyor / uyarıyor (ikili seti 300 dolar).

  • Düşündürücü bir fikir: Android Windows’un yerini mi aldı? Dünyada satılan yeni taşınabilir cihazların yüzde 75’inde Android yüklü. Cihaz kullanımının masaüstünden taşınabililr bilgisayarlara; oradan da hızla cep telefonu ve tabletlere taşındığı bir dönemde Android doğal olarak Microsoft Windows’tan çok daha önemli bir oyuncuya dönüşmüş durumda. Geçmişe yönelik ekosistemi desteklemeyi hedefleyen One Microsoft prensibinin Microsoft’un elini zayıflatırken Android’in ekmeğine yağ sürmesi de cabası.
  • Ana cihazımız haline gelen cep telefonlarımızın depoladığı bilgilerin hacmiye doğru orantılı olarak ‘devlet ilgisi’ de artıyor. Eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından ortaya çıkarılan PRISM skandalının ardından artan güvenli platform arayışına ilk cevap Blackphone ile gelmişti. Bu hafta Turing markalı yeni bir telefon daha aynı vaatle hayatımıza girdi. İşletim sistemi olarak Android kullanan 5,5 inç ekranlı cihaz 2,5GHz hızında 4 çekirdekli Snapdragon 801 işlemciye, 3GB belleğe,  8MP ön / 13MP arka kameraya sahip. 10 metre derinliğe kadar su geçirmeyen telefonun fiyatı 16, 64 ve 128GB şeklinde sıralanan kapasitesine göre 610, 740 ve 870 dolar.

turing

  • Dünyanın en büyük hacker etkinliği olarak kabul edilen DefCon önümüzdeki ay Las Vegas’ta düzenlenecek. Burada görücüye çıkacak açık kaynaklı ve 200 dolar maliyetli ProxyHam adlı donanım sizi meraklı gözlerden koruma adına ilginç bir hizmemt sunuyor. Uzak bir noktadan aldığı wifi erişimini size 900MHz frekansındaki radyo dalgalarıyla aktaran cihaz sizi bulunduğunuz noktadan 4 kilometre ötede gösterebiliyor. Böylece internet erişiminizi takip eden istihbarat servisleri gerçek adresinize asla ulaşamıyor. Donanım tabanlı bir proxy hizmeti özetle.

proxyham

  • Galiba dualar kabul oluyor ve iPhone6S ile pil ömrü biraz da olsa iyileştiriliyor.

9to5mac_6s3

  • Yeni Apple Macbook bilgisayarların arkasında artık Apple logosu ışıldamayacak. Peki size özel bir şeyler ister miydiniz? 400 euro karşılığında bu mümkün. Uncover Mac ile.

app

  • Kız arkadaşınız vırvır-dırdırıyla size hayatı zindan mı ediyor? There’s an app for that! BroApp yolladığı otomatik mesajlarla onu oyalıyor, gazını alıyor ve size zaman yaratıyor (sadece Android versiyonu var). Türkçesi de iş yapardı kesinlikle! #ModernZamanlar.

  • Bu hafta fonlanarak gerçeğe dönüşen Fove, yapay gerçeklik teknolojisini göz takip teknolojisiyle birleştirerek ilginç bir harman ortaya koyuyor. Videoda da göreceğiniz gibi beden hareketi zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için özellikle engelliler için yepyeni bir dünyanın habercisi durumunda. Merakla bekleyeceğim.

  • Minecraft dünyasını temel alan macera oyununun fragmanı yayınlandı.

  • Sleepace hayatınızın en iyi uykusunu çekmeyi vaat eden bir akıllı yatak aksesuarı.
  • Kan kaybını bir türlü durduramayan 76 yaşındaki HP, bireysel ve kurumsal hizmetlerini ayırmak için resmi başvurusunu yaptı.
  • Tamer Özmen’den boşalan Microsoft Türkiye Genel Müdür koltuğuna şirketin kıdemli isimlerinden Murat Kansu getirildi.

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Türk internet girişim ekosistemine ait 4 binden fazla girişim, 150’ye yakın yatırımcı ve 39 teknoparkın 5 yıllık arşiv ve güncel verilerini içeren Serkan Ünsal imzalı bir veritabanı: Startups.Watch (Ünsal’ın ağzından öyküsü de Medium yazısında).
  • Türkiye’de girişimciliğe dair birçok sıkıntıdan söz ediyoruz ama yine de halimize şükredelim. Tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birinin pençesindeki komşumuz Yunanistan’da devlet yurtdışına sermaye transferini engellemek için para akışını sınırladı (bankalarında sadece 500 milyon euro nakit kaldı). Bu yüzden ülke dışından barındırma, yedekleme, bulut bilişim ve benzeri internet hizmetleri alan dijital girişimler ödeme yapamadığı için kapanan hesaplarından dolayı birer birer hizmet dışı kalıyor!

  • Yunanistan’daki ekonomik kriz sıradan kullanıcıları da es geçmiyor. Kredi kartlarıyla aidatını ödeyemeyen Apple iCloud alanlarının bloke olduğu haberleri geliyor.
  • Bir de yerli Silikon Vadisi olayımız var malum. İsmi bile çakma, TOKİ projesi gibi tanıtılan, coğrafik olarak bir vadide yer alması gerektiği sanılan, hiçbir yerel girişimci ekosisteminin fikrini almamış, hiçbir akademik bağlantısı olmayan, pek çok şey gibi gerisinden anladığımız, [highlight]adresi bile com.tr ile bitmeyen[/highlight] Türkiye Bilişim Vadisi… Konuşunca kabahat sayarlar.

https://www.youtube.com/watch?v=BAqAKiwFolU

  • Silikon Vadisi’ni tarihiyle, kültürüyle, teknolojisiyle iyice bir okumak gerek.
  • TechCrunch editörü Mike Butcher girişimcilere ürünlerini medyaya nasıl tanıtacaklarına dair altın tavsiyeler vermiş. Özet: görüşmek, haberdar etmek istediğin kişinin nelerle ilgili olduğuna önceden bak, yemek organizasyonuyla vakit öldürme, iletişim kurarken “size X ile ilgili bilgi gönderebilir miyim?” diye önceden sorma (bir mesaj yazdıysan o bilgiyi ekle), geleneksel basın bülteni dilinden uzak dur, her cümlenin gerekli ve önemli olmasına dikkat et (değilse yazma) ve eTohum konuşmamı izle!

  • Dev hizmet: girişimciler için verimlilik uygulamaları (güncellenen bir Quora wikisi).
  • Dijital ürün tasarlayacaklara yol rehberi.
  • MIT’nin yeni yazılım hataları (bug) onarma sistemi CodePhage kodlara erişim ihtiyacı duymadan bağımsız çalışarak uygulamaları düzeltiyor (PDF). Binlerce saatlik geliştirme tasarrufu anlamına gelen bu yenilik [highlight]muadil uygulamalardaki -açık- kaynak kodlarını hata üreten kodlarla karşılaştırıp iyileştirme[/highlight] temeline dayanıyor. Yazılım dünyası adına son derece heyecan verici bir gelişme.
  • Beats satın almasından bu yana merakla beklenen Apple Music güncellemesi bu hafta gerçekleşti. Yeni bir şey yok; bildiğimiz müzik dinleme olayı (ama kimilerine göre içinde Apple geçtiği için oyunu kazanacak). İlgiyle takip ettiğim Useronboard sitesi kurcalarken bir kısmını benim de fark ettiğim süreç hatalarını derlemiş (Apple Music’i bir kullanılabilirlik kabusu olarak nitelendirenler dahi var).

slide-062

  • Facebook video reklamlarında içerik üreticileriyle gelir paylaşımına gideceğini duyurdu. Youtube için bir dert daha. Rekabet son kullanıcı için -tek bir hakim güç kalmadığı sürece- iyidir.
  • Kilometer.io: web girişiminiz hakkında -hiçbir kodlamaya ihtiyaç duymadan- bütün verileri toplayıp görselleştiren bir araç.
  • Hyperlax, Instagram’da paylaşılan hyperlapse videoları Soundcloud şarkılarıyla eşleştirerek seyirlik -ve doğası gereği eşsiz- içerikler oluşturuyor (Tarayıcınızın tam ekran olmasına dikkat edin çünkü menü kısmı sağ kolonda çıkıyor ve küçük bir pencedeyken kayboluyor. Garip bir tasarım kusuru).
  • Geçen hafta bizzat gözlemleyerek bahsettiğim Fransa’nın başkenti Paris’teki Uber eylemlerinin ardından Fransa Uber yöneticileri tutuklandı. Firma ardından Fransa’daki hizmetlerinin bir kısmını durdurduğunu açıkladı.
  • Web sitenizin mobil uyumlu olmaması intihara eşdeğer. En başta Google’ın gözünden düşüyorsunuz. Bu kaçınılmaz mecburiyette mevcut durumu takip etmek için W3 bir online simülatör devreye soktu.
  • Merakla gelen milyonlarca ziyaretçisini daha ana sayfasında kaybeden Twitter yeni ana sayfa tasarımında gündeme yönelik daha bilgilendirici ve içeriği hakkında yönlendirici bir yapı deniyor.

CIx_t9YUcAAudt7

  • Facebook’u materyal tasarımla denemek ister misiniz? Web tarayıcı olarak Google Chrome kullanıyorsanız bir eklentiyle bu mümkün.
  • Montaj gerektiren bir ürün aldınız, eve geldiniz ama bir türlü kuramıyorsunuz. Kendinizi suçlamayın; bu sandığınızdan çok daha yaygın bir sorun. Neyse ki artık Bilt var.

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

Braun

  • 150 şehre uçuş gerçekleştirilen İsveç / Stockholm Arlanda Havaalanı çoğu uçak yolcusunun ortak merakına yaratıcı bir çözüm getirmiş. Alanda kurulu Climate Portal adlı özel kabine girdiğinizde gideceğiniz şehrin o andaki hava durumunu yaşayabiliyorsunuz. İnişteki sürprizlere son.

  • Bu satırları okuyan kaç kişinin bir marka olarak dahi olsa Polaroid’den haberdan bilmiyorum ama şöyle özetleyebilirim: yakın dönem için Steve Jobs ve Apple neyse bir önceki kuşak için Edwin H. Land ve Polaroid oydu (ki bizzat Jobs da Land’in en büyük hayranlarındandı). Dünyanın en iyi üniversitelerinden sayılan Harvard’ı yarıda bırakarak iş hayatına atılan Land, kurduğu Polaroid adlı şirketiyle ABD Ordusu’na kızılötesi görüş cihazları, karşıdan gelen parlak ışığı kesen gözlükler ve gece görüş dürbünleri üretiyordu. Ardından çekilen kareyi anında (anında dediğim 1-2 dakika sonra) gösterebilen fotoğraf makinesini tanıttı (bilmeyenler vardır; dijital fotoğrafçılık öncesinde çekilen fotoğrafları görmek için önce içindeki filmin bitmesi beklenir, biten film makarası sarılarak fotoğraf stüdyosuna bırakılır, birkaç gün beklenir, sonra tekrar gidip stüdyodan basılı halleri teslim alınırdı). New York Times gazetesi 50. yılının bahanesiyle Playboy dergisinin Komşu Kızı sayfalarından şipşak sokak fotoğrafçılığına kadar birçok şeyi değiştiren bu cihazların öyküsünü özetlemiş.

05UP-Beschloss-superJumbo

  • Pantolondan masa olur mu? Ya da elbiseden sandalye? Görelim.

thislexik

  • Akıllı saat telaşına Apple Watch alıp o vasat kayışlara mahkum kalmak zorunda değilsiniz. Bexar alternatiflerden sadece biri. Ancak 130 dolarlık bedelini açıklamaya ihtiyaç olduğu kesin.

bexar

  • Apple Watch neyse de tarihte birden fazla kuşağın saate yönelik teknoloji iştahını binbir yaratıcı metodla gideren tek bir marka oldu: Casio. The Verge bize o güzel günleri hatırlatmış.

casio

  • Otomotiv sektöründe güvenlik kavramıyla anılan Volvo’nun konfora yönelik ataklarından birkaçını geçmiş özetlerde paylaşmıştım. En ilginçlerinden biri özel şöförlü kullanıma yönelik geliştirdiği Cars Lounge Console olmuştu. Benzer mantıkla çalışan bir başka yenilik de bebek (ve XC90) sahibi aileler için. Sürücü yanındaki koltuğu arka koltukta oturan anne ile gözgöze tutan tasarım dikkat çekici.

  • Gücünü güneşten alan araçların makus kaderi değişmedi. Hala yavaş, verimsiz ve çirkinler. Fakat ne mutlu ki kimse pes etme, arayışa son verme niyetinde değil. Hollandalı Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencileri işleve yönelik ekseni biraz kaydırıp optimizasyona dayalı tek kişilik araçlar yerine ailece kullanılabilecek bir model üretmeye karar vermiş. Stella modeliyle başlayan ve bir dizi ödül alan konsepti daha da geliştirmek için desteklerimize ihtiyaçları var. Sıfır maliyetle yol alma fikri bile kendi başına heyecan vericib İzleyin bakalım (videonun sonundaki logolar ‘akademi-sanayi işbirliği’ klişesinin görselleşmiş hali adeta). Tasarımın da hoşuma gittiğini itiraf edeyim.

  • Özetleri takip edenler Solar Impulse projesine aşinadır. Gün boyu uçuşunda ihtiyaç duyduğu enerjiyi kanatlarında dizili 17 bin güneş panelinden alan, karanlıkta da depoladığı enerjiyle ilerleyen bu uçak hiç yakıt harcamadan dünyanın çevresini turluyor. Ne var ki -henüz- geleneksel uçaklara kıyasla çok yavaş ilerleyebiliyor. Bu hafta Japonya ve Hawaii arasındaki 5 bin 610 millik mesafeyi kesintisiz uçarak en uzun rotasını kat etti. Yavaşlığından dolayı bu yolculuk 118 saatt sürdü (5 gün de denebilir)! Hawaii’ye inişine şahitlik ederken o ufacık kabinde 5 gün nasıl geçer düşünelim (Candy Crush?).

  • Teksas Üniversitesi foto-elektro-kimyasal bir madde geliştirdi. Güneş enerjisini topluyor, depoluyor ve aktarıyor. Böylece 24 saat kesintisiz güç elde edebiliyoruz. Tek bir maddeyle. Bu kesinlikle bir devrim.

UT-Arlington-solar-cell-

  • Haftalık özetlerin 33. sayısında New York’ta hayata geçirilmeye çalışılan Lowline adlı yeraltı parkı projesinden söz etmiştim. Benzer bir mantığın çiftlik versiyonu ise İngiltere’nin başkenti Londra’da deneniyor. 2. Dünya Savaşı’ndan kalma yeraltı sığınakları yapay aydınlatma ve fotosentez ile bitkilere yuva oluyor. Dünyanın ilk yeraltı tarlası olan proje mevsim değişimlerinden etkilenmiyor ve geleneksel tarıma kıyasla yüzde 70 daha az suya ihtiyaç duyuyor.

image3-1100x739

  • SCOTTeVeEST imzalı The Ultimate Pocket Fleece, yanımızda taşımak ‘zorunda’ olduğumuz cihazlara özel bir giysi. 10 yıl önce bahsetsek parodi gibi gelebilirdi. Ama bugün gayet mantıklı görünüyor. 10 yıl sonrasını hayal etmek ne zor.

  • İnternette videosunu izlemeyi ihmal etmesek de iş su vermeye gelince kedileri kimsenin hatırladığı yok. Oysa kedilerin yüzde 87’si uzun dönemli susuzluk (dehidrasyon) ile boğuşuyormuş. Kuru mamayla beslenenler daha şanssız zira bu mamalardaki su oranı yüzde 10’u geçmiyor. Pura adlı cihaz kediniz yaklaştığında -bakteri ve mikroplardan arındırdığı suyu- tam ihtiyacı olduğu miktarda otomatik olarak vererek sağlığını koruyor. Elbette cep internete bağlı ve mobil uygulamasına her şeyi raporluyor.

  • IndieVice, cep telefonunuzu profesyonel bir kameraya çevirmeyi vaat eden aksesuarlar arasında en iddialılardan. Birçok modelle uyumlu ve geniş bir aksesuar yelpazesine sahip.

https://www.youtube.com/watch?v=lcSfXjpB47U

  • Aynı hedefe sahip bir başka cihaz da bu hafta Olympus’tan geldi. Air A01 adlı aksesuar akıllı telefonlarla otomatik eşleşerek onlara DSLR yetenekleri kazandırıyor. Kamera, vizör ve lensi birbirinden ayırmak bile kullanıcı için ilginç bir tecrübe. Wifi ve bluetooth desteği sayesinde telefona kablosuz bağlandığı gibi çektiği fotoğrafları da ister microSD kartta saklıyor ister bulut depolama hizmetlerine yükleyebiliyor. Tek şarjla 320 kare fotoğraf çekebilme yeteneğine sahip (bu kategori Sony ile başlamıştı).

https://www.youtube.com/watch?v=wwUXDDLfA_U

  • JK Brickworks, kendisini LEGO ile neler yapılabileceğini göstermeye adayan sitelerden. Son projelerinden biri Bricasso. Mindstorms EV3’ten aldığı güçle çalışan bu yazıcı mürekkep yerine LEGO kullanarak baskı yapıyor.

  • Daha büyük tuğlalar konusunda da gelişmeler yok değil. Fastbrick imzalı ‘gecekondu robotu’ Hadrian iki günde bir ev inşa edebiliyor. Ortalama hızı inşaat işçilerinden 20 kat fazla.

  • 2011’de yaşanan depremle tetiklenen tsunamide -dünyanın depreme en hazırlıklı ülkelerinden- Japonya’da 16 bin kişi ölmüş, 6 bin kişi yaralanmıştı. Bilimcilerin öngörüsüne göre 20 yıl içinde benzer bir tsunami felaketi daha yaşanacak. Buradan yola çıkan bir grup tasarımcı saatte 120km hızla çarpan dalga ve benzeri cisimlere dayanıklı ve 60 dakikaya kadar sualtında kalabilecek yaşam kapsülleri üretiyor.

  • Yukardaki örneği düşünürken aklıma eski bir paylaşımım geldi. Doğaya ve tecrübeye kulak vermek zorundayız.
  • Big Belly tarafından üretilen akıllı çöp tenekeleri enerjisini güneşten topluyor ve içi dolduğunda otomatik olarak merkeze toplama talebi yolluyor (böylece boş tenekeleri ziyaret etmek zorunda kalmayan çöp arabaları yakıt tasarrufu yapmış oluyor). Çöp tenekelerinin yeni versiyonları ise etrafına ücretsiz, kablosuz internet de dağıtacak. #iyifikir

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Türkiye, Yunanistan gibi birçok ülke Almanya ve İngiltere’deki müzeleri kendi topraklarından taşıdıkları eserleri iade etmeleri için zorluyor. Böyle düşününce tartışmak bile gereksiz görünüyor ancak özellikle son dönemde el-Kaide ve IŞİD gibi İslamcı terör örgütlerinin eylemleri gösterdi ki -insanlığın ortak mirası sayılan- o eserlerin bazı durumlarda kendi topraklarında kalması pek hayırlı sonuçlara vesile olmuyor. Dolayısıyla yeni bir tartışma gündeme geldi: bu eserleri kaçırıp korumak mubah mı, değil mi?
  • Bir başka yaklaşım ise değerli eserleri 3D modelleyip kopyalamak, çoğaltmak. Düşününce bir heykelin ihtişamı, güzelliği formundan mıdır yoksa gerçekten sanatçının dokunuşuna mazhar olduğundan mıdır? Yani mesela Michelangelo’nun Davut heykelinin taştan bir replikası (kopyası) heybetinden bir şey kaybeder mi? Aslı kadar olmasa dahi -en azından benim için- yine makbuldür (Örneğin orijinalleri Londra’daki British Museum’da olduğu ve bir türlü geri alınamadığı için Atina’daki Akropolis’te Parthenon heykellerin kopyaları sergilenir).

lead_960

  • İsviçre’de kurulması planlanan Avrupa’nın ilk Dijital Sanatlar Müzesi (MuDA) kar amacı gütmeden dijitalin sanata etkilerini ve yeni sanat akımlarını sergileme amacı taşıyor. Bizim desteklerimizle hayata geçeecek.
  • İstanbul Modern Pazartesi gününden itibaren 7-12 yaş arası çocuklara yönelik atölyeler düzenliyor.

yazsanatatã¶lyeleri_906_3557843

  • Ünlü metal grubu Metallica’nın da menajerliğini yapmış Peter Mensch bir röportajda 1960-1990 döneminin mumla arandığını, bugün müzikten doğru dürüst para bile kazanılmadığı belirtti. İnternetteki yasal müzik ağlarından gelen telif bedelleri 90’lı yıllara kıyasla onda bir. Yeni düzende ayakta kalabilmek için yapım şirketleri gibi bağımsız anlaşmalar, organizasyonlar yapıyorlarmış. Bizim kaynaklar olayı biraz (peki kabul ediyorum epey) abartmış olabilir. Röportajın tamamını BBC4 podcastinde.
Mazide kalan mutlu günlerden bir kare.
Mazide kalan mutlu günlerden bir kare.
  • Onwax: Günün en iyi hip-hop şarkısı.
  • Benim de arasında yer aldığım büyük bir kitle bilim-kurgu klasikleri arasında yerini alan Terminator serisinin Genisys başlıklı bölümünü merakla bekliyordu. iO9, sonuncusu da dahil olmak üzere şu ana kadar rol alan 15 Terminator’ı derlemiş (UYARI: son seriyi izlemediyseniz bu videonun da sonunu izlemeyin).

  • 30 yıl önce çekilen Back to the Future (Geleceğe Dönüş) filmi için 2015 özel bir anlam taşıyordu. Neyse ki filmde bu seneye ait öngörülen tablet bilgisayarlar, kendiliğinden bağlanan ayakkabılar ve gözlük telefonlar gibi şeylerin bir kısmı gerçeğe dönüştü. Mashable derlemiş.

bttf

  • Hollywood filmlerinde kullanılan aksesuar, giysi ve benzeri ürünlerin satıldığı -heves kabartan- bir site: ScreenUsed. Mad Men’in otomobili 1962 Mercury Cornet bile var.

17571_2

  • ABD / Seattle’da hizmet veren, bilim-kurgu ve pop-kültüre odaklanan EMP Müzesi’nde Star Wars filmlerinde kullanılan gerçek kostümlerin sergisi açıldı. El yapımı 60 karakter kostümünün yer aldığı müzede C-3PO ve R2-D2 da yer alıyor.

635584772038904445-AP568159848486-7

  • 18 Eylül’de gösterime girecek Maze Runner’ın yeni bölümü Scorch Trials‘ın fragmanının Minecraft versiyonu eğlenceli olmuş.

  • Heyecanla beklenen (dolayısıyla hayalkırıklığı olması kuvvetle muhtemel) Steve Jobs filmi 9 Ekim’de gösterime girecek. Bu hafta yeni fragmanı yayınlandı.

  • Ödediğimiz onca bedele rağmen seyretmek zorunda kaldığımız yarım saate varan reklamlar, fahiş fiyatlar ve tartışılır kalitesine rağmen sinema izleyicisi Türkiye’de son 5 yılda yüzde 54,7 artış göstermiş.

[box type=”info”]Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Blogdaki yeni yazılardan anında haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.[/box]

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

[/nextpage]

Yorumlar

31 yanıt

  1. Barış Asllan avatarı
    Barış Asllan

    Maze Runner’ın yeni bölümü değil de yeni filmi olması gerekmez mi amirim?

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Sequel için kafama yatan bir karşılık bulamıyorum senelerdir. Bölüm de karşılamıyor ama örneğin ‘ardıl’ da çok zorlama geliyor. Film olduğuna şüphe yok da sıfatı ne olmalı muamma. Belki devam filmi desek en rahatı.

  2. hakan avatarı
    hakan

    ‘Silikon vadisi bir sebep değil bir sürecin sonucu’ cümleniz mükemmel özetliyor aslında. Ortada doğru düzgün okul yok, bırakın argeyi doğru düzgün ne okuduğunun farkında olan insan yok, kollektif kültür yok 😀

    Silikon vadisi oluşmadan önce artık üniversiteler, şirketler öyle paslaşıyordu ki girişimler konusunda bu paslaşma öyle büyüdü ki bunu bir merkezde toplama fikri öyle oluştu. yani merkezi kurunca paslaşma başlamadı.

  3. nokian900 avatarı

    İyi de o müzelerdeki eserler IŞİD vs daha ortada yokken götürüldü. Hem Türkiye’nin onları koruyamayacak olmasını düşünmeniz de komedi.

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Linki tıklayıp okusaydınız konunun Türkiye ile hiçbir ilgisi olmadığını görürdünüz. Ben de öyle bir şey ima etmedim. Ama örneğin Yunanistan’daki bahsettiğim müze bu tartışmayı yerleştirdiği bilgi levhalarıyla ziyaretçilerine açmıştı. İngiltere için bir şey ifade etmedi ama yine de bir adım sayılır.

  4. Selim avatarı
    Selim

    yahu sen ne güzel adamsın abi. Pazar günümüzün keyfini artırıyorsun resmen.

  5. GOKHAN ESENTURK avatarı
    GOKHAN ESENTURK

    Ellerinize sağlık cok tesekkurler. Merak ettigim birsey var, notification ‘ı nasil sağladıniz? Cok şaşırdım açıkçası…

  6. Kutlu avatarı

    Amirim wikileaks videosu için türkçe altyazılı değil 🙁

  7. A.Yasin Zincir avatarı
    A.Yasin Zincir

    Sinema seyircisinin artmasını AVM’lerin artması ve gelmişken şu filme de girelim hadi diyen güruha,öğrenciyken de az çok sinemaya gidenlerin 30lu yaşlara varıp para da kazanır hale geldiği için daha çok sinemaya gitmesine ve 2000den sonra doğan neslin 3D’ye ilgisinin fazla olmasına bağlıyorum.Bilmem katılır mısınız?Salonların görüntü ve ses kalitesinin iyi olmasını da yabana atmamak lazım.

  8. mertderman avatarı
    mertderman

    Geleceğe Dönüş demişken, Robert Zemeckis yeniden çekim konusu gündeme geldiğinde “ölümü görmeleri lazım” (over my dead body) demiş… http://www.telegraph.co.uk/film/back-to-the-future/remake-sequel-robert-zemeckis/

  9. gokhan avatarı
    gokhan

    https://www.facebook.com/haberinbizdencom/videos/591706074320455/

    kullanmasını bilmek ne bağımlılık yaşı 6 aylığa inmiş…

  10. gokhan avatarı
    gokhan

    http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29463677.asp

    tepki koymak adına yapılan bu garipliklerin sonuç vermesi daha da garip. Bir şekilde Çine seslerini duyurmuşlar.

  11. umut avatarı
    umut

    Pazar günlerimin vazgeçilmez hatta rahatsız edilmemem gereken saatleri, sayfanızı okurken yaşadığım saatler oldu, epey zamandır. Emeğinize ve ellerinize sağlık. Teşekkür ederim.

  12. Kutluhan avatarı
    Kutluhan

    Amir sence de özetler çok kısalmadı mı biraz daha uzatsan 🙂

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Bu özetteki linkleri okumak, videoları izlemek ortalama bir ekran okuyucusunun 2-3 gününü alır. Bir blog ziyaretçisinden daha fazla zaman talep etmek haksızlık olurdu.

  13. caglar avatarı
    caglar

    bir ekleme: dslr veya slr (single lens reflex) kameralar cekim esnasinda kapanan ayna yardimiyla vizore goruntu veren yani tek lensli (ayri bir vizor lensi olmayan) kameralardir. bu urunde artik aynali yansitma (reflex) falan kalmamis olay tamamen kopmus. “digital single lens wireless” dslw gibi bir isim olabilir.

  14. caglar avatarı
    caglar

    sanki amerikanlar kendi ulkesinde istemiyor ama disarida tam tersini yapiyor gibi olmus ama ortada tek bir topluluk/kurum yok. amerikalilarin amerikan sigara endustrisi ile daha once savasip kazandigini, bu savasi sadece kendi ulkesinde verebildigini/verebilecegini dusunmek de lazim.

    Japonlarin nukleer santrallerini kapatip bizde acmasi gibi. Neden bizde yapimini engellesinler?

    Biz de cirkin tokilerden vazgecsek birgun yeter artik diye bu muteaahitlerimizin cezayirde toplu konut yapmasini engellemez. engellemeyiz. engelleyemeyiz. bu bizim ikiyuzlulugumuz olamaz. insaat endustrisi turkiyeyi temsil etmez.

    Ortada sirketler var herseyi yapabilecek ve buna karsi vatandasini koruyan devletler var. Sirketlerin mensei pek onemli degil.

  15. Furkan avatarı

    Arada tekrarlamak lazım, teşekkürler tüm bu çalışma için. Şahsen ben çok faydalanıyorum, elinize klavyenize evernoteunuza sağlık 🙂

  16. dauuttt avatarı
    dauuttt

    Bilşim Vadisi linkine tıkladığım anda bu proje ile ilgili hayal kırıklığını hissettim resmen. 40 gün önce açılışı yapılmış ama hala girişte 26 Mayıs’ta açılış videosu dönüyor. İsim zaten sizin de söylediğiniz gibi çakma, şahsen kendi üniversitemde gördüğüm çirkin binalardan oluşan teknoparklardan bir farkı olmadığını/olmayacağını düşünüyorum.

  17. Furkantion avatarı
    Furkantion

    Ben verilen her bilginin altına konabilecek yorum sekmesiyle, (her zaman açık durmamalı facebooktaki gibi) sadece isteyenler için aşağı doğru olan küçük bir işaret ile gözükecek ve genel anlamda blogdaki gönderileri daha işlevsel hale getirebileceği kanısındayım. Daha önce böyle bir tavsiye gelmiş olabilir. Gene değerlendirilsin istedim.

    Ayrıca bilişim vadisiyle alakalı olarak bu tarz girişimleri devlet kimlerden akıl alarak yapıyor merak ediyorum. Müsteşarlar ne işe yarıyor? ya da madem gereksiz neden hiçbir özel kurum saçmalamayın arkadaşlar bu nedir demiyor. Cumhurbaşkanlığı sarayına olan tepkiler neden bu tarz inşaatlarda olmuyor? Bu inşaatların ihalesini kim alıyor? Siyasetten uzak bir profil çizdiğinizin farkındayım ama madem öyle neden eleştirmekten başka şeyler yapmıyoruz? çünkü ben artık eleştirmekten bıktım, birşeyler yapmak istiyorum.

    Yazı her zamanki gibi harikulade.teşekkürler.

  18. Kilometer.io (@Kilometer_io) avatarı

    Thank you so much for mentioning Kilometer.io on this great post!!

  19. mazhar avatarı
    mazhar

    Bu özet işi her şeyden azıcık veriyor tek bir konu hakkında detaylı bilgi verdiğiniz yazıları özlüyorum. Bir de şöyle bir sorunum var. Bir çok video var ve ben bunların neredeyse hiç birini izleyemiyorum. (kota, internet hızı, iş, güç vb.) Bu yüzden artık bu blogu okuyamıyorum anca izliyorum. Neyse ki eski yazılarınız tamamını daha bitirmedim. Kolay gelsin.

  20. R.DUMAN avatarı
    R.DUMAN

    Teşekkürler Amirim yine dolu bir hafta olmuş. Emeğinize sağlık.

    Fikrimce Julian Assange sistemin, kendi gazını almak için kullandığı güzel bir araç oldu. Sonrası popülerleştir, zirveye çıkar; itibarsızlaştır, çöpe at.

  21. Şeref Karaca avatarı

    ithal teknolojiden ek vergi almak mı? Ortalama bir ülkede belki normal karşılayabileceğimiz bir şey olabilirdi ama bizim gibi teknoloji namına çok geride olan bir ülke için bence felaket olur. Ayrıca koyduğu vergiler ile hayatımıza ortak olan devlet daha neyimizi istiyor acaba?

  22. HÜSEYİN avatarı

    Bütün bu bilgileri netten derleyip ürün haline getiriyorsun, mamülünü yerim senin. Kitap yaz okuyalım çip.

  23. Mehmet sarkın avatarı
    Mehmet sarkın

    Amirim türkçe blog önerisi verebilir misiniz lütfen? Saygılar

  24. Mustafa Furkan avatarı
    Mustafa Furkan

    Yazılardaki linkleri tılayıp izleyerek ve biraz inceleyerek bile yaklaşık 4-5 saat süre alıyor. Sadece linklerden önceki yorumlar belki kısalmış olabilir. Ama bunca emeği bize ulaştımanız bile açıkçası benim için değer biçilemez. Teşekkürler. Emeğinize sağlık.

  25. fırat şentürk avatarı
    fırat şentürk

    https://eksisozluk.com/entry/16461946

    padişah gibi vezir gibi saygıdeğer makamları itibarsızlaştırmaya yönelik bu tür fıkralara link verdiğiniz için sizi kınıyorum.

  26. CanS avatarı

    Devletin canı sıkıldıkça vergi koymasına bu ülkenin insanları bir sıkı duruş gösteremeden sanırım göçeceğim bu dünyadan. Ya hükümete yakın olanların istedikleri gerçekleşiyor ya da para yetişmiyor diye para lazım diye ek vergi konuyor. Bu nasıl bir ülkedir? Madem o kadar yerli üretimi desteklemek istiyorlar neden araçlarda buna el atmıyorlar? Ülkede üretilen araçlara vergiyi %5 yapın o zaman…

    1. fırat şentürk avatarı
      fırat şentürk

      bahsettiğiniz %5 lik vergi ,dünya ticaret örgütü kanunlarından dolayı yapılamaz.
      ülkelerin bağımsızlığı lafta maalesef.

  27. Deniz Demirel avatarı
    Deniz Demirel

    Çok güzel bir blog. Harika Harika Harika.

Görüşlerinizi paylaşın: