[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]
[nextpage title=”Genel Gündem” ]
Genel Gündem
- Türkiye Cumhuriyeti siyaset tarihinin en önemli siyasi oyuncularından Süleyman Demirel böbrek, kalp ve solunum yetmezliği sebebiyle tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Demirel bugünün gençlerinin mutlaka tanıması gereken bir figürdü. Sağcılara cinayet işliyor demedi (binaenaleyh) dünü dün; bugünü bugün saydı ve her sorunun çözüm anahtarını hediye etti. Unutulmaz tespiti sizin de kulağınıza küpe olsun: meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz (hoşluk olsun diye bir videosunu ekleyeyim derken aklıma geldi. Bu ülke eskiden böylesi yabani değildi. Siyasetçisi de futbol taraftarı da rakibiyle yan yana gelir, uygarca üstüne düşen rolü yerine getirirdi. Değişmeyenler de yok değil; dertler bitmiyor, konular değişmiyor! İzleyin, görün).
- Asker uğurlama kadar garip bir diğer huyumuz da gerdek öncesi damat sopalamak. Kocaeli’ndeki bir düğünün 10 kişilik uğurlama heyeti gerdek öncesi olaya kendini öyle bir kaptırdı ki damat yediği dayaktan ötürü baygın halde hastaneye kaldırıldı.
- (Güney) ABD dahil olmak üzere dünyanın büyük bir bölümünde ciddi bir susuzluk krizi yaşanıyor. Verilere göre [highlight]dünyayı besleyen 37 büyük su kaynağının 21 tanesi sürdürülebilir olmaktan çıktı[/highlight] (yani kuruyor). NASA’nin GRACE uydu sistemini kullanarak ortaya çıkarttığı harita olayın vehametini ortaya koyuyor.
- Yunuslar küresel ısınma yüzünden normalde yaşam şansları bulunmayan kuzey denizlerine doğru kayıyor. Ve kutup ayıları da dünya tarihinde ilk defa yunus etiyle tanışıyor. Dünyada çok garip şeyler oluyor. Bu gidiş hayra alamet olmasa gerek.
- Michigan Devlet Üniversitesi tarafından yayınlanan rapora göre çevre eylemlerinin çevreye verilen zararı geriletme adına neredeyse hiçbir faydası yok. Her şey kendi düzeninde sekmeden devam ediyor.
- Oysa insandan muaf doğa kendi başının çaresine bakmak ve soyunu devam ettirmek adına mucizeyle sihir arasında denklemlerle ilerliyor. Tohumlarını çevreye saçmak için patlayan bitkilere bakalım mesela.
https://www.youtube.com/watch?v=NsIojj4PzAo
- National Geographic hayvanlar da biz insanlar gibi gülüyor mu merak etmiş. Öğrenmek için de gıdıklamış (bilimsel yaklaşım diye buna derim). Sonuç: gülüyorlar. Bunun bir işkence metodu olduğunu savunanlar da var.
- Gençlerin en sık yaptığı hatalar: her şeyin doğrusu bildiğini ya da her konuda anlamlı bir fikir sahibi olduğunu zannetmek, kendini özel sanmak, çok konuşmak ve dahası (Bu makalenin Türkçeleştirilmeye fena halde ihtiyacı var).
- Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre 2014 yılında ülkesini terk etmek zorunda kalan ve göçmen konumuna geçen kişi sayısı 60 milyonu aştı. The Economist dergisinin derlediği rakamlarda göçmenlerin rotasında Türkiye alabildiğine sıradışı trendiyle dikkat çekiyor. Yazı ve içerdiği rakamlar son derece önemli.
- Şehirlere yönelik hem gizemli hem de hüzün verici ayrıntılardan biri terk edilmiş araçlar. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kendi görev alanındaki örnekleri toplama kararı almış. Vaktim olsa mazilerinin izini süren bir mini belgesel yapardım. Anadolu Üniversitesi Sinema-TV bölümü öğrencilerine (belki de geç kalmış) bir tavsiye olsun.
[/nextpage]
[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]
Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım
- 2010 yılının Nobel Fizik Ödülü’ne vesile olan karbon temelli grafen bu hafta dünyanın en ince aydınlatma kaynağına dönüştürüldü.
- Yapay zeka son 1 yıldır en çok yoğunlaştığım (ancak hakkında bir şeyler yazma fırsatı pek bulamadığım) alanlardan. En azından özetlerde güncel gelişmeleri paylaşarak vicdanımı rahatlatmaya çalışıyorum. MarI/O, dünyanın en çok satan oyunlarından biri olan Nintendo efsanesi Super Mario oynama görevi verilmiş bir yapay zeka uygulaması. 24 saat içinde oynaya oynaya, seyrede seyrede kendini kusursuzlaştırmış. Aşağıdaki video bunu nasıl yaptığını anlatıyor. Yani bir yapay zekanın arka planda nasıl çalıştığını (ve hafiften ürpertici olduğunu) ortaya koyuyor.
- Unutmadan; Mario oynarken arkanıza bakmayı ihmal etmeyin. Olaylar hiç de sandığınız gibi olmayabilir.
- Commodore markasının Amiga adlı efsane modelini bu satırları okuyan kaç kişi kullandı ya da hatırlıyor bilmiyorum ama o dönemin Apple’ı desek yanlış olmaz. Grafik arayüz, güçlü bir işletim sistemi, geniş uygulama ve oyunlar, renkli ‘güçlü’ grafikler bir kuşağın gecesini gündüzüne karıştırmayı başarmıştı. 1985’te hayatımıza girip 1996’da (Microsoft Windows rekabetine yenik düşerek) hayatımızdan çıkan bu bilgisayarın ABD’deki 19 okulun ısıtma ve soğutma sistemini kontrol etmek için halen hizmet verdiği ortaya çıktı.
- Yüksek dozda D vitamini AIDS hastalığına yol açan HIV-1 virüsüne karşı direnci yükseltiyormuş.
- Bu hafta Açık Radyo’daki ‘Açık Gazete‘ programının ‘Açık Bilinç’ bölümünde (cümle içinde ‘açık’ kullanma rekor denemesi) meyve sineklerinin genetik olarak insanla büyük ölçüde ortak olduğunu ve insana yönelik pek çok araştırmanın bu yüzden meyve sinekleri üstünde yapıldığını öğrendim. Yine bu hafta karşıma çıkan bir haber bu bilginin sağlamasını yapar nitelikteydi. Thomas Jefferson Üniversite’nden bir ekip 3 bin meyve sineği üstünde yürüttüğü araştırmayla uyku düzenini bir genin belirlediğini ortaya çıkardı. Bu yakın gelecekteki uyku düzensizliği tedavisinde kilit rol oynayacak bir adım. Benim gibi müzmin uykusuzlar içinse müjde gibi müjde.
- 100 ülkeden on binlerce oyunsever ve geliştiriciyi bir araya getiren E3 Expo‘nun 12. buluşması bu hafta Los Angeles’ta gerçekleşti. Onlarca yeni oyunun tanıtıldığı fuarda (oyun oynamayı bir türlü beceremeyen biri olarak) şahsen en çok ilgimi çeken Batman: Arkham Knight oldu (23 Haziran’da piyasada).
- Görücüye bir diğer oyun Star Wars Battlefront oldu. Oyun içi görüntülerine göz atalım.
- Fuarda tanıtılan bir diğer yenilik bu yıl Microsoft tarafından satın alınan Minecraft oyununun yine Microsoft imzalı sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens ile uyumlu versiyonuydu.
- Fuarla ilgili CNET’in foto galerisi de epey fikir veriyor.
- E3 ve oyun demişken bahsetmemek olmaz; EA Sports’un merakla beklenen oyunu NBA Live ’16 da bu hafta fuarda tanıtılan oyunlar arasındaydı. Bizim için ilginç yanıysa fragmanındaki şarkıda kullanılan sample oldu (çocukluğum boyu plaktan dinlediğim bir şarkı olunca gözlerimi yerinden oynattı).
- Hayatımın büyük bir bölümü okuyarak ve yazarak geçiyor. Dolayısıyla klavyeler takıntılı olduğum bir konu. Tuşlarının her biri elektronik ekrandan oluşan Optimus Tactus‘un araladığı kapı bu alandaki en önemli hamlelerden biriydi. Her uygulama ya da kullanımda klavyeleri ayrı ayrı özelleştirebilmemizi sağlıyordu. E-mürekkep tabanlı Sonder marka klavye Tactus’un işlevini daha düşük enerjiyle ve daha yüksek çözünürlükle sunuyor. Fiyatı şimdilik 200 dolar. Kampanya sonrası 300 dolar olacak. Tanıtım filmi püf noktasını güzel yakalamış.
- Kimilerine göre bilgisayarları yönetmek için klavyeye ihtiyaç duyuyor oluşumuz başlı başına bir tasarım kusuru. Dilleri, şiveleri düşününce sesli kontrol pek kolay görünmüyor ancak el hareketlerimiz çok daha evrensel ve anlaşılabilir. Ultrahaptics böyle bir platformu hazırlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=EZAH7GU1MJs
- Belki el-kol hareketlerine bile ihtiyacımız kalmayacak zira Almanya’da bir grup beyinden geçen fikirleri algılayıp yazdırabilen bir arayüz geliştirdi.
- İngiliz This Place adlı şirket ise düşünce gücümüzle yönetebileceğimiz akıllı televizyonu MINDRDR TV ismiyle tanıttı (çalışma prensibini geçen yıla ait bir videosundan öğrenebilirsiniz). İlk deneyen BBC olacak.
- Benzer bir girişim de Jaguar’dan geldi. Köklü otomotiv markası Mind Sense adlı proje kapsamında sürücunun dikkat seviyesini sürekli takip eden bir yapı kurmuş. Kalp atışı, nefes alışı ve stres seviyesini sürekli gözlemleyen yapı hem kontrolleri dinamik olarak kalibre ediyor hem de (basılmak istenen bir düğme gibi) sürücünün yapmak istediklerini önceden hissedip harekete geçerek gözünü yoldan ayırma süresini azaltmayı hedefliyor.
- Başımıza gelen hemen her olay gibi çabucak unuttuğumuz deprem felaketleri bize iki şeyi net olarak gösterdi: doğal afet zamanlarında iletişim her zamankinden daha önemli ve mevcut iletişim yapımız doğal afetlere karşı fena halde kırılgan. Yılda ortalama 30 afetle mücadele eden Filipinler’de uzun süredir test edilen Reachi, güneş enerjisiyle çalışan (yani elektriğe, şarja ihtiyaç duymayan) ve iletişim altyapısı çöktüğünde dahi diğer Reachi cihazlarıyla iletişim kurabilmenizi sağlayan mucizevi bir cihaz.
- Akıllı giyilebilir cihazlar bugün yüzlerle ifade edilen seçeneğe ulaştı. Retrobrand (Arduino desteğiyle) kendi bilekliğinizi yapmanıza olanak sağlıyor.
- Bütün elektronik cihazlar morötesi ve mavi ışın yayıyor. Etkiler göz yanmasıyla başlayıp baş ağrılarına kadar devam ediyor. Zappi adlı gözlük bunları filtre etmeyi hedefliyor. Çocuklardan yetişkinlere kadar farklı boyutlara sahip.
https://www.youtube.com/watch?v=BCQJxah8tkA
- NASA New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı aracıyla Güneş sistemimizin en uzak noktası kabul edilen Plüton’a bir sefer düzenliyor. 14 Temmuz’da yola çıkacak aracı takip etmek için seçeneklerimizden biri de Pluto Safari sitesi. Ücretsiz Mac, iOS veya Android uygulamasını yükleyerek an be an aracı takip edebilir ya da simülasyonlardan olası süreci gözlemleyebilirsiniz.
- Saygus V Squared adlı yeni cep telefonu akıllı cep telefonu liginde -600 dolarlık fiyatıyla- kendine yer arıyor. İzlerken güzel ama bağımsız bir girişimin bu kurtlar sofrasında yaşama ihtimali var mı bilemiyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=UBqYWCEVOIc
- Avustralyalı TV haber kanalı Sky News, 12 muhabirine selfie çubuğu benzeri LU-SmartGrip vererek sadece cep telefonları aracılığıyla içerik toplamaları ve yayın yapmalarını sağladı. Yeni medya deneyleri adına ilginç bir hamle.
- Şimdiye kadar incelediklerim arasında gerçeğe en yakın biyonik el bu hafta İngiltere merkezli BeBionic‘ten geldi. Protez el bağlı olduğu bilek ya da kolun kas hareketlerine programlanarak aynen gerçek bir el gibi kullanılabiliyor. Sadece 390 gram ağırlığında ve tahmin edeceğiniz gibi teknolojinin uçlarında geziniyor.
https://www.youtube.com/watch?v=iunag8PVu6o
- Microsoft’ta çalışırken Nokia’nın başına geçen Stephen Elop kurtarması beklenen Nokia’yı daha da beter duruma getirmiş ancak buna rağmen 2013 yılında 7 milyar dolara eski şirketi Microsoft’a satmayı başarmıştı (bununla ilgili komplo teorileri de boldur ama girmeyelim). Microsoft bu hafta çalışanlarına yolladığı e-postada Elop’un şirketten uzaklaştırılacağını duyurdu. Microsoft hiçbir zaman başarı sağlayamadığı cep telefonu ve tablet tarafındaki inadından ne zaman vazgeçecek diye beklemeye devam edeceğim.
[/nextpage]
[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]
İnternet / Girişimler
- Dört mobil uygulamadan biri yüklenip bakıldıktan sonra bir daha hiç açılmıyormuş. Çekilen emeği düşününce ne acı, değil mi? Bolluk hepimizi fazlasıyla kibirli ve şıpsevdi yaptı.
- Google’da arananlar bir anlamda dijital dünyanın nabzı anlamına geliyor. Özellikle içerik üreticiler için altın değerindeki bu bilginin takip edildiği Trend sayfası bu hafta yenilendi. Artık aramaların neyde yoğunlaştığını anlık takip edilebiliyor. Mesela bir saat önce Türkiye’de en çok ne aranmış; bakalım mı?
- Melek yatırım ağları içindeki en kendine has ve yaratacı örneklerden Y Combinator, risk sermayesi fonu kurmak için başvuru yaptı. Y Combinator genel kural olarak ışık gördüğü girişimlere yüzde 7 hisse karşılığında 120 bin dolarlık yatırım yapıyordu.
Youtube'un yeni girişimi @ytnewswire StoryFul işbirliğiyle vatandaş haberciliiği yapacak: http://t.co/MrGVyUYYg7
— M. Serdar Kuzuloğlu (@mserdark) June 19, 2015
- Dijital çağın kızları için yüzük, kolye, bilezik gibi aksesuarlar da dijitalleşmenin bir uzantısı olmaya meyilli. Jewelbots bilezikleri tam da bu fikir üstüne kurulu. IFTTT benzeri açık kaynaklı ve programlanabilir yapısıyla diğer bilezik sahipleriyle etkileşime giriyor. Instagram’dan gelen her yeni beğenide ışıldayan ya da titreyen bir takının müşterisinin az olmayacağını tahmin edersiniz.
- Avakai adlı bluetooth tabanlı tahta oyuncak setiyse aynı çağın çocukları için farklı bir oyun ve etkileşim aracı sunuyor.
- ABD’deki teknoloji fonlamasıyla ilgili güzel bir rapor.
- İnternetin yeni salgını emojiler ciddi bir ana akım olma yolunda ilerliyor. Konuyla ilgili gelişmeleri Emoji Ansiklopedisi‘nden takip edebilirsiniz.
- Emojilerle ilgili en ilgi çekici gelişmelerden biri de bu sembolleri şifre olarak kullanmak. Hatırlaması daha kolay, tahmin edilmesi daha zor. Dahası geleneksel 4 rakamlı şifrelerden 480 kat daha fazla permütasyona sahip.
- Haydi bir emoji haberi daha. Aşağıdaki orta parmak emojisini Dubai’de kullanırsanız ceza alabilirsiniz. Ülkede bu hafta yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle hakaret içeren -emojileri de kapsayan- metin ve görselleri internet iletilerinde kullanmak siber suçlar kapsamına girdi. Cezası 3 yıla kadar hapis ya da 500 bin Dirhem (yani yaklaşık [highlight]369 bin 342 Lira[/highlight]) para cezası. Geçtiğimiz ay trafik kameralarına aynı hareketi çeken 3 kişi tutuklanmıştı.
- Şifrelerinizi saklamak için hizmet veren Lastpass hack edildi. Müşteri bilgilerinin bir kısmı ele geçirildi.
- Dünyanın en büyük porno video ağı Pornhub kitle fonlamasıyla yetişkin eğlence tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesine bağış topluyor. Sexploration adlı projeye 3 milyon 400 bin dolar toplamayı becerebilirlerse 2016 yılında [highlight]uzayda, sıfır yerçekimli ortamda dünyanın ilk porno filmini çekecekler[/highlight] (bu arada devletlerin uzayda cinsellik üzerine yürüttüğü deneyleri merak etmiyorum desem yalan olur).
https://vimeo.com/130377725
- Site altyapısı olarak -benim gibi- WordPress tercih edenler için site yönetim hizmeti: Crocosite. Gayet mantıklı.
- Bittorrent bu hafta duyurduğu Shoot adlı yeni uygulamasıyla cihazlar arasında (elbette bittorrent protokolü üstünden) doğrudan dosya paylaşımını mümkün hale getirdi. iOS, Android ve Windows uygulamasına sahip Shoot ile ilk 3 gönderim ücretsiz. Kullanmaya devam etmek isterseniz bir kereliğine 2 dolar karşılığında ömür boyu üyelik satın almanız gerekiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=GOaOycHcNO0
- Giderek daha fazla sayıda kullanıcı internete mobil cihazlardan erişiyor. Hatta birçok sitede mobil trafik önceliği almış durumda. Bu da daha küçük alanlarda daha işlevsel tasarımları mecbur kılıyor. The New York Times gazetesi bu hafta başlattığı bir denemeyle kurum içinden masaüstü siteye erişimi engelledi. Çalışanlar kendi gazetelerini görmek için cepten ya da tabletlerinden girerek mobil versiyon üstünden ilerlemek zorunda kaldı. Kesinlikle iyi bir fikir (bu vesileyle sitenizin mobil versiyonu yoksa bunun sebebini kendinize sorun).
- Google, Microsoft ve Mozilla mühendisleri bir araya geldi. Amaç WebAssembly adlı yeni bir web standardı oluşturmak.
- Twitter yapay zeka teknolojisi geliştiren Whetlab‘i satın aldı.
- Sosyal medya tabanlı görsel içerik arama / tarama motoru: EyeIN.
- Mahremiyeti ön planda tutan, IP kaydetmeyen, uçtan uca kriptolu (şifreli), ücretsiz, reklamsız e-posta hizmeti ProtonMail herkese açıldı ancak gördüğü ilgi yüzünden yeniden ön başvuru metoduna geçti. Ön kayıt formunu doldurarak sıraya girebilirsiniz.
[/nextpage]
[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]
Tasarım / İnovasyon
- Apple Watch için uygulama tasarlayacaklara 11 tavsiye.
- Sıradaki 11 ek tavsiye de dijital arayüz tasarımındaki trendlerden besleniyor.
- Hollanda 3D yazıcıyla üretilmiş parçalardan Amsterdam Kanalı üstünde bir köprü inşa ediyor.
- MirrorMe3D adlı girişim ise 3D yazıcıları bambaşka bir alanda kullanıyor. Plastik cerrahi (estetik) ile bedeninde değişiklik yapacaklar için sonucu üreterek fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Görüntüsü biraz ürpertici ama bandajlar açıldıktan sonraki pişmanlığın yanında hiç kalacağına eminim.
- Sadece ABD’de [highlight]HER GÜN 46 kişi aşırı doz ağrı kesici almaktan hayatını kaybediyormuş[/highlight]. Johns Hopkins Üniversitesi buna çözümü sadece ilacı kullanması gereken hastanın parmakiziyle çalışan ve her gün sadece belirtilen dozda hap veren ilaç kutularında bulmuş. Çekiçle dahi kırılamayan çelikten mamül gövdesi ve çalışma mantığını videosunda görebilirsiniz.
- 2050 yılında 9,6 milyara dayanacak nüfusuyla dünyada yiyecek üretimi yüzde 70 artmak zorunda. Kentleşmenin etkileriyle sıkışan ve ıssızlaşan mevcut tarım arazileriyle bu iş olacak gibi değil. Yeni fikirlerden biri yüzen tarlalar yaratmak.
- Bisiklet hala her çocuğun hayali mi bilmiyorum. Ama Infento adlı tasarım çocuğunuza birçok farklı konfigürasyonda kullanabileceğiniz bisikletler sunuyor.
https://vimeo.com/130314832
- Rezvani markasını hiç duydunuz mu? Bu hafta tanıttıkları Beast (İblis) adlı modeli [highlight]500 beygirin üstünde güce sahip motoruyla 0-100km/s hıza 2,7 saniyede çıkıyor[/highlight]. Tamamen el yapımı ve saf karbon-fiberden mamul. Bunun yanında ne kadar önemli bilmiyorum ama Apple’ın araç içi sistemi de standartları arasında. Yurtdışında satış fiyatı 165 bin dolardan başlıyor. Emsallerine kıyasla fena sayılmaz.
- Dünya gözüyle bir Koenigsegg görmedim ama hakkında çok şey okudum. Performans otomobili meraklılarının gayet iyi bildiği marka bu hafta 0-300 km/s rekorunda yeni çizgiyi koydu: 11,9 saniye! 400 km/s maksimum hıza sahip One:1 modeli bu performansı 8 silindirli 5 litrelik motoruna ve elektronik kontrollü 7 hızlı şanzımanına borçlu. Videosunu izlerken bile adrenalin pompalıyor!
- Hız konusunda iddia sahibi bir diğer markaysa İngiliz asaletinin temsilcilerinden Jaguar. Önümüzdeki hafta düzenlenecek Goodwood Hız Festivali için özel olarak hazırlanan bir XJR’ın RRV (Rapid Response Vehicle / Hızlı Tepki Aracı) versiyonu [highlight]542 beygir üreten 5 litrelik motoruyla saatte 280km hıza ulaşmayı deneyecek[/highlight]. Modifikasyon süreçlerini gösteren video heyecan verici.
- Yukarıdaki canavarı yaratan Bloodhound grubunu araştırırken SSC ile tanıştım. SSC Supersonic Car’ın kısaltması. Yani sesten hızlı araba. Castrol Edge ve Jaguar ortaklığında geliştirilen araç yerde ilerleyen en hızlı otomobil unvanını alacak. 7,5 ton ağırlığında ve 13,4 metre uzunluğundaki bu devasa araç Rolls-Royce tarafından üretilen [highlight]135 bin beygir güç üreten motoruyla saatte 1.600 km hıza ulaşacak[/highlight] (çalışma prensibini şu videoda görebilirsiniz). Başka bir açıdan düşününce Bloodhound SSC mermiden hızlı yol alacak.
https://www.youtube.com/watch?v=nRildInxODM
- ABD’nin yakın tarihteki elektrikli araba macerasını anlatan ve hiç ummadığım kadar etkilendiğim Who Killed the Electric Car belgeselini 2006’da izledikten sonra izlenimlerimi Radikal gazetesinde aktarmıştım (belgeselin başrolündeki -dünyada adına cenaze töreni düzenlenmiş tek araç- EV-1′i belgeselin fragmanında görebilirsiniz). Ardından yaptığım araştırmalarda aslında otomotivde petrol yerine elektrik kullanabilmek için ta başından bu yana birçok girişimde bulunulduğunu öğrenmiştim (Porsche’nin 1898 tarihli ilk aracının dahi elektrikli olması beni epey şaşırtmıştı). Süregiden takibim sonucunda bir başka keşfimse Dymaxion adlı araç olmuştu. Bu hafta bir blogda mucidi Buckminster Fuller‘in öyküsüne denk gelince 1930’ların bu çağ ötesi, cesur tasarımını sizle de paylaşmak istedim. Evet hiç de güvenilir ve kullanışlı bir hali yok ama arayış çabasına bakınca optimizasyon çağının her şeyi standartlaştırmasına da içerliyor insan ister istemez.
- Geçen hafta anahtarlıkla uzaktan kontrol edilebilen BMW’nin yeni 7 serisini tanıtmıştım. Bu hafta Land Rover benzer bir kullanımın mobil cihazınıza yükleyeceğiniz bir uygulamayla mümkün olduğunu gösterdi. Park etme stresine son!
https://www.youtube.com/watch?v=QjJ2wKCMq5w
- İtalyan tasarımına ezelden beri tutkunum. Günlük sakinleştiricimi motosikletim Vecihi ile alıyorum. Ama bu hafta duyurulan Fiat 500 Vintage modelinin de resmen hastası oldum. Asıl gönlümün sultanı döneminin mazbut, tutumlu, mütevazı ama hayat dolu kimliğini yansıtan klasik 500‘ler. (bu arada bir itiraf: şunu almamak için aylardır resmen kendimi dizginliyorum).
- Bu hafta düzenlenen havacılık temalı Air Show fuarında Airbus X6 kodlu helikopterini tanıttı. 2020’de kullanıma sokulması hedefleniyor.
- Belki göklerde X6 ile dolaşamayacağız. Fakat Hoverbike, hepimizin Star Wars kafasına sahip olabilmemizi sağlamayı hedefliyor. Gördüğüm en fantastik tanıtım videolarından birine sahip.
[/nextpage]
[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]
Sinema / TV / Kültür / Sanat
- Apple’ın Kurucusu Steve Jobs’un en iyi -okuma, seyahat ve uyuşturucu kullanma– arkadaşlarından (ve Apple’ın 12. çalışanı) Daniel Kottke birlikte okudukları 100 kitaptan oluşan bir liste paylaşmış. Girişimcilerin entellektüel sermayesini unutmamak için göz gezdirmekte fayda var.
- Böyle listeler hoşunuza gidiyorsa girişimcilerin tavsiye ettiği kitapların listelerinden oluşan Bookstck ve Startup Books da bakmanız gereken kaynaklar arasında.
- Alabildiğine gelişen grafik yeteneklerine rağmen elektronik görsellikte piksel grafikler her kuşaktan kullanıcıyı kendine çekmeyi başarıyor. Pixels Huh blogu ise bu tutkuyu -çok ama çok emek harcayarak– sanata yaklaştırıyor.
- Avustralya’da bir üniversite farklı disiplinlerden bilimcileriyle fülütü yeniden keşfediyor. Matematik, müzik, tasarım ve 3D yazıcıları bir araya getiren proje sesin mükemmeleşmesi ve enstrumanların kişiye özelleşmesinin ötesinde başka enstrumanlardaki çalışmalar için de ilham kaynağı oluşturacak.
- Brezilya’da bir yayınevi kitap okumayı teşvik etmek için metro istasyonlarına aynı zamanda bilet olarak da kullanılabilen ücretsiz kitaplar yerleştirdi.
- Filmlerde müziğin önemini vurgulamak için çekilen bir film seyretmiştim. Hiç müzik içermiyordu! İşkenceden beter olduğunu söylemeliyim. Meğer kötü müzik de aynı etkiye sahipmiş. Jurassic Park için yapılan bir deneme bunu da öğretmiş oldu. 7 milyondan fazla izlenmiş olmasının sebepleri ayrıca konuşulur.
- Jurassic Park demişken; yeni bölüm (Jurassic World) perdeye yansımadan senaryosu internete sızdı bile.
- Beats ile ortaklığın ilk somut meyvesi Apple Music ayda 10 dolara Spotfiy benzeri bir hizmet sunuyor. Peki bu 10 dolar kime gidiyor? Ortalama yüzde 73’ü hak sahiplerine.
- Bugünün müzik sektörünü 40 yıl önceden tahmin eden biri varmış. Çoğumuz onu Daft Punk’ın Random Access Memories albümündeki bir şarkıdan tanıyoruz. Adı Giovanni Giorgio (Moroder) ama arkadaşları ona Giorgio diyor.
- Rap severim. Tupac Shakur; nam-ı diğer 2pac ise keşfettiğim yıllardan bu yana favorilerimdendir. Bale eğitimi alan, güzel sanatların birçok alanına yatkın ve dünyanın tartışmasız en üretken (ve 75 milyon satan albümleriyle en ses getiren) sanatçılarından biri kabul edilen Tupac dönemindeki her emsali gibi çete savaşlarına karışmış ve nihayetinde 1996 yılının Eylül ayında Mike Tyson’ın bir boks maçını izlemek için gittiği Las Vegas’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu (25 yaşında) öldürülmüştü. O günden bu yana öldü mü, ölmedi mi, münzevi bir hayat yaşamak üzere başka bir ülkeye mi kaçtı gibi sonsuz komplo teorisine konu oldu. Ölmediğine inanan milyonlar var. CIA ve ABD Başkanları bile arada bu iddiaları espri konusu yapıyor. Bu hafta eski bir Los Angeles polisi tarafından ortaya atılan iddiaya göre Tupac’ı öldüren kişi belli. Adını bu kadar andıktan sonra dinlemesek olmaz: “No matter how you try, niggas never die. We just retaliate with hate, then we multiply!”.
- Şu yaşıma kadar adını bile duymadığım Tefifon adlı bir müzikçalara denk geldim. Plak ile kartuşun birleşimi bir şey. İcat edildiği döneme göre gayet de kullanışlı bir yapısı varmış. Neden tutmadı acaba?
- StayTube, Youtube’da tamamı kaydedilmiş müzik konserlerinin arşivini tutuyor.
- Fransız Sanatçı Didier Faustino kafasına yerleştirdiği hayli garip tasarımlı kamera sistemiyle Küba’da terk edilmiş evleri gezerek Havana Bienali kapsamında sergiledi.
- Google mühendisleri yapay zeka üstüne yürüttükleri çalışmaları sanat üzerinde deneyince ortaya düşündürücü sonuçlar çıktı. Milyonlarca sanat eseri gösterilen yapay zeka yazılımı [highlight]bu tecrübeyi yeni eserlerde ilham olarak kullandı[/highlight]. Bazı sunumlarımda araya sıkıştırıverdiğim bir cümleyi burada da anıp sorayım: sanat eseri bir insan tarafından yapıldığı için mi sanattır yoksa güzel, etkileyici olduğu için mi? İnsandan soyutlanmış bir sanat mümkün müdür? Mümkünse -ki ben öyle düşünenlerdenim- çok üretken ve renkli bir çağın arefesindeyiz demektir.
- Hep merak etmişimdir; bir sanat eseri çalındıktan sonra ne olur? Kim, nasıl pazarlar? Alan nasıl alır? BloombergBusinesweek araştırmış, yazmış.
Bu haftanın özetini ketçapsever arkadaşlarınıza yapabileceğiniz ‘şirin’ bir sürprizle kapatıyorum.
Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.
[box type=”info”]Derleme hoşunuza gittiyse aşağıda yer alan düğmelerle sosyal medyada paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.
Fikir ve katkılarınızı ise yorumlarda beklerim. Son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmelisiniz.[/box]
[/nextpage]
Görüşlerinizi paylaşın: