Haftanın Özeti: 32

1 -7 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Alabildiğine gerilimli geçen propaganda sürecinin ardından 2015 Genel Seçimleri bugün gerçekleşiyor. [highlight]54 milyon seçmen sandık başına gidecek[/highlight]. Ve her seferinde olduğu gibi ‘bu seferki ölüm-kalım meselesi, en önemlisi’ olacak. Öyle olmadığını bir sonraki seçimde göreceğiz. Çünkü o seferki de bir şekilde ‘ölüm-kalım meselesi’ olacak.

Bu özetleri hazırlarkenki ana mesajım “bakın böyle şeyler de oluyor” diyebilmek. Kendi zihni ve fiziki hapishanemizde kafa yorduğumuz konuların sandığımız kadar biricik ve önemli olmayabileceğini düşündürtmek istiyorum biraz da. Gırtlağımıza kadar siyasete battığımızı sanarken dahi uç veren yeni ideoloji ve değerlerden habersiz kaldığımızı düşünüyorum. Bu yüzden ‘diğer’ konular çok daha anlam kazanıyor gözümde.

Her şeye rağmen seçim sonuçlarının hepimiz adına hayırlı şeylere vesile olmasını dilerim.

Genel Gündem

  • Meksika’da yaklaşan genel seçimler öncesi hükümetten enteresan bir hamle geldi: her eve bedava televizyon! 24 inçlik LED TV’ler içinden akacak politik propaganda ve mesajları taşıması için milyonlarca haneye dağılacak. Olayın kılıfı yeni nesil televizyona ihtiyaç duyan dijital karasal yayına geçiş.
  • BBC ‘diktatörlerin olmadığı bir gelecek mümkün mü?‘ diye soruyor. Uzun bir analizden sonra da şu sonuca varıyor: Bu pek mümkün değil çünkü bazı toplumlar güvenlik ve istikrarı özgürlüğüne tercih eder.
Kamboçya'da milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Pol Pot'tan kalan 'hatıralar'.
Kamboçya’da milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Pol Pot’tan kalan ‘hatıralar’.
  • Dilimize ‘bilgisayar oyunu’ şeklinde yanlış bir şekilde girmiş olan ‘video oyunları’, tarihin her döneminde her cihazda büyük bir tutku yarattı. Ancak bugünkü teknoloji sayesinde sinematografik gerçekliğe ulaşıp ve devasa sanal evrenlere genişleyince küresel bir salgına dönüşmesinin önüne geçilemedi. Ne kadar ilgisiniz bilmiyorum ama özellikle Güney Kore, Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde video oyunları salgın hastalık misali insanları pençesine almış ve neredeyse hayattan tamamen koparmış durumda. Çin’de devlet kanun ve düzenlemelerle olayı kontrol altında tutmaya çalışıyor. BBC bu hafta olayın hiç incelenmeyen bir tarafına mercek tutmuş. [highlight]Fazla oyun oynamaktan fiziksel hasara uğrayanlar![/highlight] Unutmayalım ki bu ülkelerde başından kalkamadığı için masada ölen de çok sayıda ‘oyunsever’ bulunuyor (bulunuyordu desek daha doğru gerçi; çünkü artık yoklar).
Oyun oynarken kasları zarar gören ve ameliyatla kenidne gelen Lee Young-ho.
Oyun oynarken kasları zarar gören ve ameliyatla kendine gelen Lee Young-ho.
  • Çin’de öğrencilerin başarısı bir toplumsal baskı. Başarısız olduğu için intihar eden öğrenci haberleri bile sıradan. Bu baskının kaçınılmaz yan etkilerinden biri de kopya çekmek. Teknolojiye yatkınlık sebebiyle akıl almaz teknikler kullananlarla mücadele de eğitimcilerin yeni dönem uğraşlarından biri. Üniversiteye giriş sınavında başvurulan son tedbir de gücünü teknolojiden alıyor. Havada dolaşan özel insansız hava araçları (drone) yüzlerce kilometre çapındaki radyo sinyallerini takip ederek dışarıyla iletişim kurarak kopya çeken öğrencileri tespit ediyor. Çin’de kopya çekerken yakalananlar 3 yıl sınavlardan men ediliyor (kopya demişken bir eski yazımı da araya iliştirmek isterim).
Sınavlarda ele geçirilen kopya sistemlerine bir örnek. Bozuk para görünümlü cihaza her bastığında kameralı gözlük fotoğraf çekerek soruyu dışarı yolluyor. Doğru cevap dışarıdan kulak içine yerleştirilen alıcıya 'fısıldanıyor'.
Sınavlarda ele geçirilen kopya sistemlerine bir örnek. Bozuk para görünümlü cihaza her bastığında kameralı gözlük fotoğraf çekerek soruyu dışarı yolluyor. Doğru cevap dışarıdan kulak içine yerleştirilen alıcıya ‘fısıldanıyor’.
  • Sosyal medya terör örgütleri için benzersiz, görülmedik bir propaganda ve taraftar toplama aracı. Ama bu avantaj ‘karşı taraf’ için de geçerli. Genellikle unutulan bu detayı bu hafta yaşanan ilginç bir gelişme tekrar hatırlattı. Sosyal medya paylaşımlarına yönelik teknik takip sayesinde IŞİD’in karargahını tespit eden ABD istihbaratı, aynı gün Hava Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği bir hava saldırısıyla örgütün genel merkezini yerle bir etti. Kullanılan tekniklerden biri paylaşılan fotoğrafların EXIF bilgilerinden koordinatları tespit etmekti.
  • ABD Green Card Lottery (Yeşil Kart Piyangosu) adı altında her yıl dünyanın birçok ülkesinden yapılan ücretsiz başvurular arasından on binlerle ifade edilen sayıda göçmen kabul ediyor. Yeşil Kart bir anlamda ABD vatandaşlığının da ilk adımı. Bu kartı almaya hak kazanan başvuru sahiplerine yönelik 16 yıllık verileri içeren bir veritabanına denk geldim. Türkiye 15. sırada. Başvuranların eğitim düzeyi oldukça yüksek. Doğal olarak kabul edilme oranları da. Sandığımızdan çok daha büyük bir beyin göçüyle taze zihinlerimizi kaybediyoruz.
  • Futbol ile ilgim yok ama güzel futbolu anlayabiliyorum. Geçen haftaki özeti yayınladıktan hemen sonra oynanan 2015 Copa del Rey final maçında Barcelona oyuncusu Lionel Messi’nin futbol tarihine geçecek gölünü ESPN adım adım incelemiş. Bu mucizeye bir de bu gözle bakalım.

  • Köpekler sahiplerini telefon ya da tablet ekranlarından tanıyamıyor. Bunun sebebini araştıran National Geographic ilginç bir sonuca ulaşmış. Köpekler tanıma ve algılama yeteneğini büyük ölçüde kokuyu merkez alarak yapıyor. Kokunuzu alamadıkça görüntünüz onun için pek bir şey ifade etmiyor.

  • Avrupalı bir araştırma grubu kanalizasyonlardan topladığı örneklerle şehirlerin uyuşturucu kullanım haritasını çıkardı. Avrupa Birliği Uyuşturucu Bağımlılığı Takip Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada idrar ve dışkı örneklerinden ‘karneler verildi‘. Sonuçlar çok da sürpriz sayılmaz. Londralılar kokainde, Amsterdamlılar ot ve ecstasy’de, Oslo meth, Antwerp ise amfetaminde lider. Amsterdam, Londra ve Barcelona neredeyse her kategoride ilk sıralarda.
  • Yukardaki araştırma Avrupa’da mümkün ancak Hindistan’da neredeyse imkansız. Çünkü [highlight]ülkedeki evlerin yüzde 53’ünde tuvalet bulunmuyor[/highlight]. Kırsal alanlarda bu oran yüzde 70‘i geçiyor. Tuvaletini uygun bulduğu yere yapan halk birçok hastalık yayıyor. Hükümet ‘Temiz Hindistan’ kampanyası çerçevesinde her eve ücretsiz tuvalet kabini dağıtmaya başladı. 2019’a kadar 60 milyon hane ‘tuvaletlenmiş’ olacak. Fakat esas sorun alışkanlık yaratmak çünkü halkın büyük kısmı evine yakın bir yere tuvaletini yapmak istemiyor. Bir diğer gerekçeyse ‘deliğin küçük oluşu’.

hindistan-tuvalet

  • Marvel yepyeni süper kahraman yorumlarıyla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Detayların sonu yok.

all-new-marvel

  • Dünyanın en iyi 50 restoranı arasında Türkiye’den bir tane bile mekan yok. Bu ayıp bizim.
  • [highlight]45 kata yayılan 70 restoran ve 10 bin odasıyla[/highlight] dünyanın en büyük oteli unvanına sahip olacak Abraj Kudai 2017’de tamamlanacak. 3,5 milyar dolara mal olacak yapının konumuysa ilginç: Mekke. İslam camiasının o bölgede Kabe dışında dikkat çekici bir şeyin varlığına izin vermesini / tahammül edebilmesini anlamak güç.

size-large

  • Kocasının vefatının ardından geriye kalan ‘ıvır-zıvırlarını’ çöpe atan bir kadın farkında olmadan 1976 yılına ait ilk Apple bilgisayarı da gözden çıkarmış oldu. Çöpleri devralan Clean Bay Area adlı firma açık arttırmada cihazı [highlight]200 bin dolara sattı![/highlight]. İşin ilginci bu bedeli kadına devretmek istemelerine rağmen kendisine ulaşamıyorlar.

29679613

  • The New York Times gazetesi Rusya’da iktidar adına internet trollüğü yapan ekibin genel merkezini mercek altına alarak çok ilginç bir dosya hazırlamış. Çok uzun fakat ibretlik bir makale.

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Yarın Apple tutkunları için büyük gün. Geleneksel WDC (Worldwide Developers Conference) etkinliğinde markanın yeni incileri tanıtılacak. Bazılarını tahmin etmek zor değil. Yeni masaüstü ve mobil işletim sistemi (iOS9) güncellemelerine kesin gözüyle bakılıyor. Bir süre önce satın aldıkları müzik hizmeti Beats ile ilgili ilk hizmet ve ürünler de garanti gibi. Donanım tarafında ne duyrulacağı konusunda kimsenin kafası net değil.
  • Boeing bu hafta aldığı patentle yere konma gereği duymayan insansız hava araçlarının kapısını araladı. Kullanılan teknik havada yakıt ikmali yapan uçaklara çok benziyor. Aracın gövdesinden sarkan bir taşıyıcı kablo ihtiyaç duyulan enerjiyi yer istasyonundan ’emiyor’. Böylece hiç yere konmadan menzilini genişletmiş oluyor.
Patent başvurularındaki senaryolardan biri bu şekilde.
Patent başvurularındaki senaryolardan biri bu şekilde.
  • ABD’nin savunma sistemlerini geliştiren DARPA‘dan bahsetmediğim bir hafta özeti neredeyse yok gibi. Kurumun 2 milyon dolar ödüllü ‘The Robotics Challenge‘ adlı yarışmasında hedef doğal ya da ‘beşeri’ felaketlerden kurtarma görevi üstlenecek bir robot ortaya çıkartmak. Onlarca ekip bu hafta tamamlanan oldukça zorlu şartlara sahip yarışma için bütün becerilerini ortaya koyuyor.

  • Georgia Teknik Üniversitesi bir tablet ve bir ışık kaynağıyla koca bir robot ordusunu kontrol edebilmeyi mümkün kıldı. Sistem parmak dokunuşlarınıza göre hedeflenen alanda yoğunlaşan ışık kaynağını takip eden akıllı robotları temel alıyor. Robot tarafındaki zeka toplaşma sırasındaki önceliklendirme, yol / izin verme eksenindeki otonom hareketlerde ortaya çıkıyor. Fikir değiştirip başka bir yöntem geliştirme yetenekleri bile var.

  • Örümceklerin ağ yapmak için ürettikleri ipeksi madde -hacmine oranla- [highlight]çelikten 5 kat güçlü ve birçok lastikten daha esnek[/highlight]. Dolayısıyla son derece hafif ve ince bir yüzeyde kurşun geçirmez yelekten köprü halatlarına kadar sınırsız potansiyel kullanım alanına sahip. Bu yüzden bilim dünyası yıllardır bu maddeyi sentetik olarak üretebilmenin peşinde. Görünüşe göre bir ekip vuslata erdi. Lafını etmişken doğanın mucizelerine tanıklık etme adına bir örümceğin dantel işlercesine ördüğü ağa 10 kat yavaşlatılmış halde bakalım.

  • Haftanın bilim alanındaki en önemli gelişmelerinden biri yapay sinir sistemine yönelik. Memristor adı verilen elektronik bellek resistörü sayesinde yapay zekaya bir adım daha yaklaşıldı. Fakat insan beyni seviyesine gelebilmesi için daha epey adım atması gerekiyor. California Üniversitesi tarafından beyni model alarak geliştirilen baskı devre 100 sinapsa sahip. [highlight]İnsan beyni ise 1 kuadrilyon (1 kuadrilyon = 1.000 trilyon) sinapsla çalışıyor[/highlight]. Geliştirilen devre şimdilik z, v ve n harflerini her koşul ve şekilde tanımlayabiliyor. Mevcut hali fazla ilkel görünse de hepimiz ‘elektronik şeylerin’ bizim gibi ‘biyolojik şeylerden’ çok daha hızlı geliştiğini biliyoruz.
Elektronik beyni pek böyle hayal etmemiştik, değil mi?
Elektronik beyni pek böyle hayal etmemiştik, değil mi?
  • Kadınların cinsel isteğini yükselten Flibanserin adlı ilaç bu hafta üretim için onay aldı.
  • İnsanlık tarihinin en büyük buluşlarından biri şüphesiz antibiyotikler. Onlar sayesinde pek çok hastalığın üstesinden geldik, nice hayatlar kurtardık, yaşam süremizi uzattık ve kalitesini yükselttik. Fakat antibiyotiklerin yanlış ve orantısız kullanımı aynı zamanda insanlığın en büyük tehditlerinden birine dönüştü. Çünkü gerekli dozun altında ve üstünde kullanıldığında tedavi ettiği hastalıkların kendisine karşı direnç kazanmasını sağlıyor. Endüstriyel tesislerde hastalıklardan korunmaları için sürekli -ve genellikle yanlış şekillerde- antibiyotikle büyütülen hayvanlardan da kendi payımıza düşeni (aslında düşmemesi gereken) miktarı alıyoruz. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nin bu hafta yayınladığı bir çalışma antibiyotik kullanmadan hayvanları hastalıklardan koruyor. Kullandığı yöntem zekice: hızla yapı değiştiren mikroplarla mücadele etmek yerine mikropların hayvanlara sızmak için kullandığı zayıf alanları güçlendiriyor. 300 bin tavuk üstünde denenen yöntemde yüzde 100 başarı sağlanmış. Daha ötesini merak edenler rapordan detaylarına bakabilir.

Chicken-farm2

  • Antibiyotikler konusunda bu hafta heyecan verici başka bir gelişme daha yaşandı. Buffalo Üniversitesi’nden bir grup bilimci koli basili olarak da bilinen E.koli bakterisini kullanarak yeni bir antibiyotik formu üretmeyi başardı.
  • Pennsylvania Üniversitesi yüzdeki kırışıklıkları ‘gizlemek’ için uygulanan botoks enjeksiyonlarının başarı oranını ölçebilen bir 3 boyutlu görüntüleme mekanizması geliştirdi. Hassas ölçüm sayesinde çok daha düşük dozda botoksla çok daha başarılı kırışık gidermek mümkün olacak.

percec2_large

  • Akıllı saatlerin ortak noktalarını sıralayalım: tam olarak neden ihtiyaç duyduğumuzu bilmiyoruz, şarj ömürleri bir gün bile değil, neredeyse tamamı alabildiğine çirkin ve istisansız hepsi aşırı pahalı. Chronos bu dertlerin hepsine olmasa da bir bölümüne çare buluyor. Herhangi bir saatin arka kapağına yapıştırdığınızda onları akıllı saatlerin önemli yeteneklerine kavuşturuyor.

chronos-1433442486120

  • Bir dönemin popüler sloganında olduğu gibi ‘havalar nasıl olursa olsun sizin havanız güzel olsun’ elbette ama dışardaki havadan haberdar olmakta da fayda var. Tempescope, prizma şeklindeki formunun içinde dışarıdaki hava durumunu canlandırıyor. Camı açıp bakmaya üşenmek gibi algılamayın; gayet hoş görünüyor.

  • Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalar sayesinde grup olarak yazışabiliyoruz. Peki grup olarak konuşmak nasıl olurdu? Onu da Line‘ın yeni Android uygulaması Popcorn Buzz yapıyor. 200 kişiyle birden muhabbet = cümbüş.
  • Vanderbilt Üniversitesi nano ölçekte oluşturduğu spiraller ile sahteciliğin önüne geçmeyi hedefliyor. Milimetrenin yüzde biri alana yüzlercesi sığan mikroskobik boyuttaki spiraller altından üretiliyor. Yapısı ve boyutundan dolayı taklit edilmeleri çok zor. Böylece pahalı ürünlerden kimlik belgelerine kadar sahteciliğin yaygın olduğu pek çok alanda güvenli bir onay mekanizması oluşturuyor.
  • Super Mario 30 yaşında. Haydi şerefine.
  • Doppler Labs tarafından geliştirilen Here adlı kulaklık etrafınızdaki sesleri filtre edip sadece duymak istediklerinizi kulağınıza aktarıyor, istemedikleriniziyse filtreliyor. Hatta normalde duyamayacağınız sesleri duyurma yeteneğine bile sahip (200 dolar).

https://www.youtube.com/watch?v=EveD-Qf97bQ

  • NASA 50 yıldır sürdürdüğü uzay yürüşlerinden önemli kesitler içeren bir foto-galeri hazırladı. Ay yüzeyinde 21, Uluslararası Uzay İstasyonu dışında 184 ve muhtelif mekiklerde 82 adet yürüyüşten kesitler. Nefes kesici.
Evreni bu açıdan görmüş birinin dünyaya ait bir şeyi umursaması mümkün olabililr mi?
Evreni bu açıdan görmüş birinin dünyaya ait bir şeyi umursaması mümkün olabililr mi?
  • Selfie çubuğuyla tatmin olamayanlar için Asus iki yenilik hazırladı. Kendine odaklanmak isteyenlere özel geliştirilmiş telefon Zenfone Selfie ve masada ‘daha düzgün’ selfie çekebilmek için selfie swing adlı özel stand!
Zenfone Selfie ile herkes en az 1.000 beğeni alacak!
Zenfone Selfie ile herkes en az 1.000 beğeni alacak!
  • Paylaşılan fotoğraflarda selfie sonrası en büyük paydaş elbette yemekler. Google geliştirdiği bir yapay zeka uygulamasıyla Instagram’da paylaşılan yemek fotoğraflarından alınan kalori miktarını belirleyecek. Vicdan azabına dönüşen paylaşımlar.
  • Kablosuz enerji aktarımı konusundaki çabalara ilgi çekici bir girişim daha eklendi. Washington Üniversitesi’nden bir grup gündelik hayatımızda kullandığımız [highlight]kablosuz internet freakansı (wifi) üstünden uzaktaki bir kameraya enerji vermeyi başardı[/highlight]. Böylece kamera aynı radyo dalgası üstünden hem elektriğini alıyor hem de kaydettiği görüntüyü merkeze aktarabiliyor (meraklısı için teknik detaylarını içeren PDF dosyası).
  • Yeni wifi standardı (802.11ad) yepyeni bir dönemi müjdeliyor. Daha hızlı, daha geniş menzilli ve pil tüketiminde daha cimri.
  • Bebeğinizin uyandığını algılayıp kendi sesinizle kaydettiğiniz ninni ve sözlerle onu tekrar uyutan bir akıllı cihaz: SleepHero. Ne kadar büyük bir buluş olduğunu ancak çocuk sahibi olanlar anlar.

https://www.youtube.com/watch?v=9aiCwy6uruQ

  • Kullandığımız onlarca uygulama ve hizmetteki kullanıcı adı ve şifreleri hatırlamak adına neredeyse denenmedik metot kalmadı. Binghampton Üniversitesi çıtayı bambaşka bir noktaya taşıyarak beyin dalgalarıyla kimlik doğrulamayı mümkün kıldı (başarı oranı şimdilik yüzde 94).
  • Microsoft, Windows 10’u piyasaya süreceği tarihi açıkladı: 29 Temmuz. Peki bizi neler bekliyor? İzleyelim.

https://www.youtube.com/watch?v=3ngnzY5xtI8

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Idealab‘in Kurucusu Bill Gross TED sunumunda başarılı internet ve teknoloji girişimlerinin ortak noktasını paylaşıyor (ipucu: Zamanlama). 7 dakikalık bedava danışmanlık. Nimet değil de nedir?.

1-B6MVJvcOWqb81Qse0JMvcw

  • Abra, hiçbir havale masrafı olmadan, araya banka sokmaya gerek duymadan, güvenli ve mahrem bir şekilde para transferi yapmayı mümkün kılan bir girişim. Üstelik [highlight]sadece elektronik değil; nakit parayla çalışıyor[/highlight]. İsterseniz mevcut banka hesabınıza da bağlayabiliyorsunuz. Transfer işlemlerini Bitcoin’in de temel aldığı blockchain yapısını kullanarak gerçeleşitiriyor. Blockchain’in nasıl çalıştığını Bitcoin üstünden anlatan bir videoyu aşağıya ekliyorum (kimse bunu Türkçe anlatmak istememiş, link verecek Türkçe makale bulamadım). Sitesinden Abra’ya ön kayıt olabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=UzIQ3dPf_XA

  • Statusgator: 100’den fazla bulut tabanlı hizmeti tek noktadan kontrol edebileceğiniz bir web uygulaması. Hangi hizmet çöktü, hangisi ayakta bilmek için. Harici hizmetlere bağlı hizmet sahipleri için gayet faydalı.
  • Drop Shop, ürettiğiniz dijital içeriği Dropbox üstünden satmanızı sağlayan basit, işlevsel ve iyi bir fikir. Satış geliriniz 10 euro’yu aşınca bedeli size aktarıyor. Pek çok aracı gibi yüzde 10 komisyonla çalışıyor.
  • Yaz geliyor, tatiller başlıyor. Bilmediğiniz ülkelerde, şehirlerde dolaşırken kullanabileceğiniz ücretsiz yürüyüş rehberleri: Follow Along.
  • Bir tasarımcıysanız ve New York’u ziyarete gidecekseniz şu adresi elinizin altında bulundurmanızda fayda var.
  • Readbug: Bağımsız dijital dergiler için birçok yayın tarafından kullanılan yayın ve arşiv platformu.
  • İnternet ansiklopedisi Wikipedia’nın tasarımını güzelleştiren masaüstü ve mobil eklenti: Wikiwand. Bir denerseniz geri dönmeniz zor.
  • Yakın zamanda gündeme bomba gibi düşen bir (çok afedersiniz) ‘Sıçan Teyze‘ vardı. Sebebi anlaşılmaz bir şekilde İstanbul’daki Şişli Etfal Hastanesi’nin koridoruna yüzlerce kişinin ortasında ve tekniğini kimsenin anlayamadığı bir şekilde ‘ediveren’ teyzemiz artık bir mobil oyun olarak karşımızda (bu oyun sayesinde teyzemizin aslında ne kadar zor bir şey başardığını anlayabiliyoruz). Konuyla ilgili hala gizemini koruyan detay, teyzemizin hastanenin tuvaleti dururken neden o noktayı tercih ettiği. Bu eylemiyle ülkede tetiklediği olayları düşününce o koordinat dünyanın gizemli manyetik alanlarından biri olabilir. Bu kadar bahsetmişken dayanamayıp teyzemizi paylaşayım dedim. Gelecek nesiller böyle bir şeyin yaşandığını bilmeli. İŞTE O ANLAR!

https://www.youtube.com/watch?v=21R6pk502QQ

  • Web sitenizi 40’tan fazla parametreye bağlı olarak inceleyen site: Peek.

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • Tasarım alanının en heyecan verici ancak ilginç bir şekilde en sessiz-sedasız ilerleyen alanı şüphesiz 3D yazıcıların dünyası. Herkesin silah dahil hemen her şeyi üretebildiği bu alan aynı zamanda ciddi patent ve lisans tartışmalarının odağı durumunda. Herkes kendi Darth Vader figürünü bastırıp masasına koyma peşinde ama hak sahipleri -elbette- aynı fikirde değil. Tasarımla uğraşmadan internetten şemaları yükleyip bastırmak isteyenler için Shapeways sitesi Kurucusu Fernando Sosa’sı avukat ordularıyla mücadele ettirse de ilgi odağı olmayı sürdürüyor.
  • 3D yazıcılarla plastiğe ve onun pastel renklerine mahkum olduğunuzu düşünüyorsanız Orbit1 ile tanışmamışsınız demektir.

https://www.youtube.com/watch?t=116&v=A7P3GoBRWRY

  • Bu hafta düzenlenecek (3D yazıcıların dünyasına yönelik en büyük etkinliklerden biri kabul edilen) RAPID Konferansı’nda tamamen 3D yazdırılarak üretilmiş motosiklet sergilenecek. Çok da güzel görünüyor!

IMG_5605_large

  • Google tasarım konusunda ciddi düşünüyor.
  • Dijital arayüz tasarımcılarına ders gibi bir paylaşım: Chrome’un mobil versiyonunun tasarım süreçleri. Renkler, oranlar, kontrastlar, ölçüler ve dahası. Şeytanın ayrıntılarda gizlendiğinin belgesi olarak da düşünülebilir.
  • Çin’deki Zhangjiajie Milli Parkı içinde bulunan iki dağın arasına doğal görünümü en az zedeleyecek şekilde bir köprü yapma projesini alan iki mühendis dünyanın en korkutucu köprüsünü inşa etti. [highlight]Yerden yaklaşık 400 metre yukarıda ve 365 metre uzunluğundaki köprü büyük ölçüde camdan ibaret[/highlight].
Cesaretin var mı aşka? Çarpıyor kalbim bir başka...
Cesaretin var mı aşka? Çarpıyor kalbim bir başka…
  • Motorlu araçları fizik sınırlarını zorlayacak şekilde modifiye etmesiyle ünlü SRT‘nin yeni modeli Tomahawk Vision GT her açıdan kendine has, eşsiz bir araç. 10 silindirli motoru 2 bin 590 beygir güç üretiyor. Ne var ki onu sürebilmek için -şimdilik- tek seçenek ünlü yarış oyunu Gran Turismo’da başarı kazanmak. Oyunun 6. serisinde tüm bölümleri belirli bir dereceyle geçebilenler araç olarak Tomahawk’ı (oyun içinde) seçerek kullanmaya hak kazanıyor. Sahip olduğu teknolojilerin bir kısmı henüz icat bile edilmiş değilse de bir konsept olarak kesinlikle heyecan verici (piyasaya yeni sürülecek araçlar için çok güzel bir lansman yöntemi olmaz mıydı bu?)

  • Moky bir bluetooth klavye. Buraya kadar sıradışı bir hali yok. Ama klavye yüzeyi aynı zamanda dokunmatik bir yüzey; yani trackpad!

  • Synaptics şirketi yukarıdakine benzer mantığı SmartBar adlı klavyesinin boşluk (space) tuşuna uyarlamış.
Synaptics SmartBar
  • Hayatımda gördüğüm en garip tasarımlardan biri Hugvie adıyla tanıtıldı. Bir cep telefonu kılıfı. Fakat neredeyse bir çocuk boyutlarında. Cebinizde tutmuyor; kucağınızda taşıyorsunuz. Hatta sarılıyorsunuz. Cidden.

hugvie

  • Tiny Homes adlı mobil ev konsepti enerjisini tamamen güneşten alan, kendi kendine yeten bir yapı. Sitesindeki tasarım türevleri hiç de fena değil. Fakat şimdilik seri üretimde olmadığı için maliyeti yüksek. Yarışma kapsamında üretilmiş bir örneği 20 bin dolara satılıyor.

x8Ao9HLhOIFgq4AAAAASUVORK5CYII=

  • Unionkul adlı benzer bir girişim ise kullanılmış gemi konteynerlerini temel alarak modüler ve istendiğinde taşınabilir çalışma alanları yaratıyor. Metrekare maliyeti 2 bin 200 euroluk yapı sistem yüzde 90 oranında geri dönüştürülebilir malzemeden üretiliyor.
Hiç de fena görünmüyor hani?
Hiç de fena görünmüyor hani?
  • Her mekan böylesine duyarlı ve tasarruflu olmak zorunda değil. En azından Malezya Sultanı böyle düşünüyor. Ülkenin 9 sultanından biri için Mimar Bill Bensley tarafından tasarlanan yeni saray Kuala Terengganu şehrinde yer alıyor. Yapımı tam 15 yıl sürmüş. Her biri apayrı tasarıma sahip 100 odalı sarayın kapıları için 14 ton bronz kullanılmış. Malezya Türkiye olmasın.

1-96_FU3tnHH6021N0u8P0iA

  • Tembel ve umursamaz belediyelere yönelik muhteşem bir uygulamaya denk geldim. P4 Ogilvy tarafından geliştirilen cihaz yollardaki çukurlara yerleştiriliyor. Üstünden geçen -yani içine düşen- her araç ile cihaz tetiklenerek Belediye başta olmak üzere ilgili tüm kurumların Twitter hesaplarına şikayet mesajları yolluyor. HARİKA FİKİR 🙂

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • İnternetin en büyük müzik hizmetlerinden Spotify’ın kurucusu Daniel Ek, Billboard dergisine verdiği röportajda kimilerinin sandığının aksine (‘ücretsiz kullan, dilersen ödeme yap’ şeklinde özetleyebileceğimiz) ‘freemium’ modeliyle müzik sektörünü kurtarmak için çabaladıklarını savundu. Haberin içindeki ayrıntılara göre Spotify tek başına şarkıların [highlight]hak sahiplerine 3 milyar dolardan fazla ödeme yapmış[/highlight]. 60 milyona ulaşan Spotify kullanıcıları bu hizmet üzerinden ortalama 148 dakika müzik dinliyor ve üyelerin dörtte biri -aylık 10 dolara karşılık gelen- ücretli modeli kullanıyor. [highlight]Elde edilen gelirin yüzde 70’i hak sahiplerine aktarılıyor[/highlight]. Daniel Ek’in iddiasına göre freemium bu alanda çalışan tek model (ben seneler önce daha geniş ölçekli bir şeklini ortaya atmıştım; iddiamın arkasındayım!).

cover-daniel-ek-bb17-2015-billboard-510

  • Son zamanlarda karşıma çıkan en ilginç işlerden biri Dennis. Onu ‘gerçek zamanlı müzik klibi’ olarak adlandırabiliriz. Müziğe göre algoritma tarafından oluşturulan otomatik görsellik. Her bir an, her izleyişte dinamik olarak oluşturuluyor. ‘Yeni sanat’ adına incelenesi.

dennis

  • Polonyalı Sanatçı Kamil Białogrzywy, meşhur müzik albümlerinin kapaklarını kendi üslubunca yeniden yorumlamış.

8290edb760c37218fbb889cca9f3216f

  • Gerilim filmlerinin efsane başlığı Jaws bu hafta 40 yaşına girdi. Mental Floss hakkında pek bilinmeyen 25 ayrıntıyı derlemiş.

poster_1

  • Etkileşimli müzik adına garip bir deney. Sayfa kaydırarak müzik yapmak.
  • Benim gibi funky / groove müzik tutkunları için ilginç bir arşiv: Funklet. Funky şarkıların davul partisyonları üstünden zihin esnetmece.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dileklerimle.

[box type=”info”]Derleme hoşunuza gittiyse aşağıda yer alan düğmelerle sosyal medyada paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı ise yorumlarda beklerim. Son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmelisiniz.[/box]

[/nextpage]


Yorumlar

16 yanıt

  1. Yapan AdamPR avatarı
    Yapan AdamPR

    Asagida yakaldigim bazi yazim hatalari var. Benim gibi siteyi ilgiyle takip edenler icin sitenim kusursuz olarak devam etmesi yerinde olur 🙂 duzeltmeleri yaptiktan sonra bu yorumu siliniz lutfen.

    ilgisiniz yerine ilgilisiniz olmali

    Oyun oynarken kasları zarar gören ve ameliyatla kenidne gelen Lee Young-ho.(kendine olmali)

    ABD her yıl Green Card Lottery (Yeşil Kart Piyangosu) adı altında her yıl dünyanın birçok ülkesinden yapılan ücretsiz başvurular arasından binlerle ifade edilen sayıda göçmen kabul ediyor.
    (Her yil fazla kullanilmis)

    1. mserdark avatarı

      Duzelttim, uyari icin tesekkurler.

  2. muhtar avatarı
    muhtar

    Uzunluk ve yorum konusunda kusursuz denilecek bir özet… Gayet güzel bir derleme.
    *Teşekkür ederim

  3. Servet avatarı
    Servet

    “Mekke. İslam camiasının o bölgede Kabe dışında dikkat çekici bir şeyin varlığına izin vermesini / tahammül edebilmesini anlamak güç.”
    amirim biz böyle bir şey olmasını, kat’iyen istemiyoruz, buna Müslümanların büyük çoğunluğu da dahil (zannımca). Ama bunlara engel olamıyoruz, dur diyemiyoruz.

  4. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    amirim; wikiwand çok güzel ama türkçe vikipedi de çalışmıyor.
    Bir de Dennis kısmında dinamik kelimesi yanlış yazılmış.
    Google ın okyanus macerası: http://www.chip.com.tr/haber/google-simdi-de-okyanusa-daldi_56200.html
    microsoft un yeni benzerliğimizi ölçme sitesi: http://www.chip.com.tr/haber/twins-or-not–hit-olmaya-aday-yeni-site_56190.html
    http://www.chip.com.tr/haber/chrome-icin-yeni-flash-yetenegi_56195.html
    haberleri de ilginçti bu hafta.

    1. Arif DAGLI avatarı

      Türkçe Vikipedi’de denedim ve çalıştı.

  5. Türker TUNALI avatarı

    Messi ESPN linki yanlış sanırım. Bende BBC seçim ile ilgili aynı görüntü çıkıyor.

    1. mserdark avatarı

      Cache’ten okuyor olabilir. Sayfayı yeniden yüklerseniz düzelecektir.

  6. Malik Ergin avatarı
    Malik Ergin

    Pazar günü sizin yazılarınızla daha çekilir oluyor . Tesekkürler ..

  7. Muhammed Emin avatarı
    Muhammed Emin

    Blogunuzu üç haftadır takip ediyorum.Benim gibi sıradan bir üniversite öğrencisi için çok güzel keyifli oluyor.Zevk alarak okuyorum 🙂
    Benimde katkım olsun istedim.Belediyelere twitter yoluyla uyarı gönderen BOZUK YOL adı altında uygulama mevcut.Gerçekten faydası oluyor.Bilgilendirmek istedim.İos için linki paylaştım.
    (https://itunes.apple.com/tr/app/bozukyol/id937687133?l=tr&mt=8 )
    Blogunuzu özenle okuyorum ve okumaya devam edeceğim.
    Sizin yazılar sayesinde ingilizce ihtiyacımı farkettim.En kısa zamanda bu konuyada el atıyorum 😉
    Sanki sizinle konuşacak çok şeyim varmış gibi hissediyorum. Ama yorumuda uzatmak istemiyorum.Kaleminize kuvvet diyorum başkada bir şey demiyorum :))

  8. sezgin zeytin avatarı
    sezgin zeytin

    Ben 50 yaşında emekli bankacıyım.İsmimden dolayı sezgilermde çok kuvvetli…sizi özenle takip ediyorum ve seviyorum ve bilgilerinizi 18 yaşında üniversiyeye hazırlanan oğluma ben okuyorum….umutla sizi takip edecek günü bekliyorum…..bir anne olarak ben de oğlumun blogunuzda yorum yapmasını arzu ediyorum….ailenize ve size sevgiler..Sezgin Zeytin

  9. Kerem avatarı
    Kerem

    Merhaba,
    Duymuş/deneyimlemiş olma ihtimaliniz yüksek ama bağımsız dergilere meraklı zihinlerin ayrıca Stack Magazines’e göz atmasını öneririm.
    http://www.stackmagazines.com/

  10. birkankalyon avatarı
    birkankalyon

    “P4 Ogilvy” mi daha zeki yoksa bu adam mi? http://imgur.com/p2iEw8u 🙂

  11. sahin toprak avatarı
    sahin toprak

    Serdar Bey Merhaba,yeni sayfa duzeniniz ile ilgili olarak; gecen hafta ilk defa okumaya baslayip iceriklerin sonuna geldigimde,1-Genel Gundem 2-Bilim-Teknoloji 3… olan satiri pas gecmisim ve butun yazilanlarin Genel Gundem ile sinirli oldugunu zannetim.O satiri daha belirgin hale getirmek faydali olabilir.Tesekkurler.

  12. Mehmet sarkın avatarı
    Mehmet sarkın

    Hayat kısa kuşlar uçuyor. Ellerine sağlık amirim.

  13. Fatih sorkun avatarı
    Fatih sorkun

    Koalisyonda sende olmalısın.. Teknoloji bakanlığı falan neden olmasın?

Görüşlerinizi paylaşın: