Haftanın Özeti: 26

20 -26 Nisan 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Her Pazar saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Kendi adıma hasret kaldığım, dinlendirici bir hafta oldu. Ne yazık ki elime geçen zaman kredimi bloga bir şeyler yazmak yerine kitap ve makale okumaya harcadım. Önümüzdeki döneme dair kendimce planlar yaptım. 2016’ya dair ilk hedefimi ‘daha fazla hayır diyebilmek’ olarak belirledim.

Haftayı böyle hoşluklarla kapatıyordum ki Cuma akşamı amcamı kaybettik (böylece haftalardır her özette neden kanser tedavisiyle ilgili gelişmelere odaklandığım da anlaşılmıştır sanıyorum). Dolayısıyla haftasonuna dair güncel konularda boşluklar olabilir. Acı haberi aldıktan sonra elim bir şeyler yazmaya varmadı.

Taksiratı affola.

Genel Gündem

  • Fantastik bir Türkiye haberiyle başlayalım.

  • Nazi dönemi SS Muhafızı Oskar Groening 93 yaşında mahkemede hakim karşısına çıktı. Suçu Macaristan’dan getirilen 400 binden fazla Yahudinin 300 bininin toplama kamplarında ölümüne alet olmak. Groening 21 yaşındayken görev aldığı kampta toplu ölümlere şahitlik ettiğini kabul etmekle birlikte bu süreçte doğrudan bir rolünün olmadığını iddia ediyor.Onun görevi kampa getirilenlerin para ve mallarını kayda geçirmek. Af dilediği duruşmada suçlu bulunursa 3 ile 15 yıl arası hapis yatması bekleniyor.

_82452368_026848265-1

  • Sony Pictures’ın başındaki isim Amy Pascal, şirketin hack edilmesi sonucu başlayan olaylar zinciri sonunda günah keçisi rolünün hakkını verdi ve işinden oldu. Sızan on binlerce belge arasında yer alan Pascal’a ait e-posta mesajları büyük sorun yaratmıştı.

  • Pepsi, artık ‘diet’ olarak anılan içeceklerinde aspartam kullanmayacağını açıkladı. Yeni yapay tatlandıcının adı ‘splenda’. Gerekçe aspartama olan güvensizliğin satışları %5 düşürmesi.

pepsi-cans_40cc564c00a9fd13f5640928f6d54e5a

  • Coca-Cola ise dünya genelinde sessiz sedasız yeni ambalaj ve tasarımlarını deniyor. İspanya’da denenen yeni tasarımlar Coca-Cola’nın en büyük gücünün kırmızı-beyaz renkleri olduğunu şirkete hatırlatmışa benziyor.

detail_TU170DH5lwFMWpBRzVOCxhdbLtSq9g

  • Her gün ne giysem derdine düşmektense bir tarz belirleyip aynı şekilde giyinme kolaycılığı Barack Obama, Steve Jobs Albert Einstein ve Mark Zuckerberg gibi erkeklere has değil. Sanat Direktörü Matihda Kahl da 3 senedir bunu uyguluyor. Bir kadın için hiç de kolay bir karar olmasa gerek. Bence fazlasıyla güzel ve kimsenin bıkmasına fırsat tanımayacak kadar hoş. Bizimlasın.

1428072621-hbz-article-embed-uniform-1

  • Sinema için Oscar ödülleri neyse habercilik için de Pulitzer o. Longreads sitesi bu yılın ödül sahibi makalelerini derledi (elbette İngilizce).
  • 1970 yılından bu yana her 22 Nisan ‘Dünya Günü’ olarak kutlanıyor. Pek de iyi davranmadığımız bu yaşlı gezegene bu vesileyle farklı gözlerden bir bakalım.
Çin'in Başkenti Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda hava kirliliği yüzünden gökyüzü ve güneş görünmediği için 'normalde' görünmesi gerekenler LED ekranlarla insanlara yansıtılıyor.
Çin’in Başkenti Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda hava kirliliği yüzünden gökyüzü ve güneş görünmediği için ‘normalde’ görünmesi gerekenler LED ekranlarla insanlara yansıtılıyor.
  • Medyanın telif haklarına dair sıkça tekrarladığı 5 tema olduğunu savunan Yazar John Degen buna karşı çok güzel bir reddiye kaleme almış. Sanatçıları kısıtlıyor mu, kamunun içeriğe erişimini engelliyor mu, özgürlüğe bir saldırı mı, tüketicilere ek maliyet getirir mi, hayrı sadece şirketlere mi… Okuyun.
  • Bloomberg dergisi Fury 325 kodlu dünyanın en yüksek roller-coaster’ını tecrübe etmiş ve nasıl delirtici bir şey olduğunu keyifli bir dille anlatmış. Merak edip videolarına bakayım dedim de; cidden yürek istiyor. Space Mountain falan palavraymış meğer. 81 derece dik açıyla 100 metre yükseklikten serbest düşüşle başlayan sürüş videosunda bile insanın içini ürpertiyor.

  • Vit Jedlicka adlı bir Çek vatandaşı Bosna ve Sırbistan arasındaki ‘sahipsiz’ bir toprak parçasında Liberland adlı bir [highlight]devlet kurdu[/highlight].

  • İşte süper bir soru: kilo verdiğimiz zaman kilolarımız nereye gidiyor? Buna verilen en genel ‘yanlış’ cevap kakamızla çıktıkları ve enerjiye dönüştükleriymiş. Oysa Mitch Kirby ağzımızdan çıkıp havaya karıştığını söylüyor. Okuyalım, öğrenelim.

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • İnternet trafiğini takip etme konusunda sınır tanımayan NSA’in Quantum Insert adlı saplama tekniği dudak uçuklatan cinsten. Sistem webin altyapısını oluşturan TCP protokolünün paketlerine müdahale ederek yürüyor. Yolladığınız mektupların adresini okuyup sahte cevaplar postalamak gibi de düşünebilirsiniz. Quantum tekniği kabaca şöyle işliyor: diyelim ki benim blogumu ziyaret etmek için tarayıcınıza web adresimi (mserdark.com) yazdınız. Bu adrese yönlendiğinizi fark eden NSA’e ait casus bilgisayar sayfamın aynısın virüslü versiyonunu benim sunucumdan önce size ulaştırıyor. Tarayıcınız bendenmiş gibi gelen sahte ve virüslü sayfayı gerçek sanıp kabul ediyor. Esas istenen (yani mserdark.com adresinden gelen) sayfa -milisaniyeler ölçeğinde- geç kaldığı için web tarayıcınız ‘ben aldım zaten bu sayfayı, niye bir daha yolladın ki?’ diyerek geri çeviriyor. Tekniğin ayrıntıları ve engelleme yolları yazıda. Fikir vermesi açısından çalışma grafiği ise aşağıdaki videoda. Biraz hızlı ilerlediği için birkaç defa izlemek gerekebilir.

  • Kalp pilini biliyoruz. Wake Forest Tıp Fakültesi‘nden Bilimciler laboratuar ortamında [highlight]kalp hücresi yaptılar[/highlight]. ATIYOR!

  • İnanılmaz gibi gelen ama mümkün ve kesinlikle benzersiz bir gelişme: Bir İtalyan şirketi 2027 yılında gözümüzün yerine yerleşecek akıllı, yetenekli ve çok daha gelişmiş bir yapay göz üstünde çalışıyor. [highlight]Bu göz çok daha uzağı görmemizi, Instagram benzeri filtrelerle dünyaya bakabilmemizi sağlayacak. İstediğiniz an göz renginizi değiştirebilmeniz de cabası.[/highlight] Üstelik gördüklerimizi wifi üstünden diğer cihazlara otomatik aktarabileceğiz. EYE Heal, EYE Enhance ve EYE Advance adlı 3 seçeneğe sahip. Evet garip geliyor ama çıksa almak (ve takmak) için sıraya gireceklerin olduğunu da biliyoruz, değil mi?

nnx-001 - EYE

  • Google resmi blogunda yaptığı açıklamayla akıllı cep telefonu serisi Android Wear için bir dizi güncellemeyi duyurdu. Bu kapsamda isteyen kullanıcılar saat ekranının (pil ömründen feragat ederek) sürekli açık kalmasını sağlayabilecek. WiFi ve emoji desteğini de unutmayalım.
  • Rice Üniversitesi tarafından geliştirilen Comfortably Numb, ilaçları bedene enjekte etmenin yenilikçi bir yolunu buldu. 3D yazıcıyla üretilen silindir şekilli cihaz grip aşısını neredeyse hiçbir acı hissettirmeden zerk edebiliyor. İşin sırrı kimyasal bir reaksiyonla soğuyan ve cildinizi hissizleştiren bir plaka.

  • Belçika’daki Hasselt Üniversitesi tarafından geliştirilen PaperPulse kağıda kelime anlamıyla ‘can veriyor’. Üstelik teknik altyapıya ve bilgiye ihtiyaç bırakmadan.

  • Sanford-Burnham Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nde pankreas kanseri üzerinde çalışan bir grup E47 protein molekülüyle [highlight]kanser hücrelerini durdurup tekrar eski haline çevirmeyi[/highlight] başardıklarını açıkladı. Bir diğer gelişmenin meme kanserinde yaşandığını da belirtmiş olalım. Kanser tedavisinde mutlu sona az kaldığı söyleniyor. (Kanserin nasıl bir illet olduğunu gayet iyi bilirim.).

Pancreas-Beaker-Post1

  • ABD’deki Oregon Üniversitesi WiFO adını verdiği bir icatla mevcut kablosuz internet menzilini 10 katına çıkadıklarını açıkladı. Yapının temelini mevcut sistemin kullandığı radyo dalgalarını optik ışınlarla desteklemek oluşturuyor.

nguyen-demo

  • Google ise QUIC adını verdiği UDP tabanlı yeni protokol sayesinde çok daha hızlı tepki veren bir internet kurgulama peşinde.
  • Yeni Zelandalı Rocket Lab, Electron adını verdiği dünyanın ilk ‘pilli roketini’ fırlatmaya hazırlanıyor. Büyük bölümü 3D yazıcılarla üretilen Rutherford adı verilen yeni nesil motor sıvı nitrojen ve RP-1 karışımıyla çalışan elektrikli bir turbo sistemini temel alıyor. 2016 başında denenecek bu sistem çok daha düşük maliyet ve yeniden kullanılabilir motorlar anlamına geliyor.

  • Siemens mühendisleri ise geliştirdikleri sadece 50 kg ağırlığındaki uçak motoruyla 2.500 devirde 260 kW (348 beygir) güç üretmeyi başardı. Bu seviye mevcut alternatiflerin 5 katı gücünde ve 2 tonluk bir uçağı havalandırabiliyor. Havacılıkta yeni bir sayfaya merhaba.
  • GE mühendisleri 3D yazıcılarla ürettikleri ve FAA’den onay alan ilk parçayı duyurdu.
  • Sabahın kör karanlığında uyanıp güne başlamak prensip ise hoş ama iş ya da okula bağlı bir zorunluluk olunca işkenceye dönüşebiliyor. Lumino daha fazla uyumanızı değil ancak (cep telefonunuza kurduğunuz alarmdan algıladığı) uyanma saatinize doğru başucu lambanızı güneşin doğuşunu taklit ederek hafif hafif açıyor ve beyninizin daha kolay uyanmasını sağlıyor. Sevdiğiniz şarkılarla uyanmak da cabası. Üstelik sadece uyanırken değil, uyurken de ışık oranını yönetiyor. Üstelik bir priz aksesuarı olduğu için her türlü lambayla da uyumlu (40 dolar).

  • Eğer tek başınıza yaşamıyorsanız (daha doğrusu odanızı / yatağınızı tek başınıza kullanmıyorsanız) bir diğer mesele sizden önce uyanan kişinin alarmının sizin uykunuzu da darmadağın etmesi. Wakē adlı yeni bir cihaz bunu da çözüyor. Yaptığı şey sadece uyanacak kişiye odaklanmak. Alarm sesi ve ışığını sadece o algılıyor. Bireyselleşmede yeni bir kilometre taşı daha.

  • Nokia 2013 yılında Microsoft tarafından alınmış ve bu yıl yapılan açıklamayla marka olarak kullanılmayacağı (bunun yerine Lumia ismine odaklanılacağı) açıklanmıştı. Bu hafta ortaya çıkan gelişmelere göre seneye Nokia yeniden sahalara dönmeye hazırlanıyor.
  • Flexcam PIC: kayıt çılgınlığı çağının yeni oyuncağı. Su geçirmez, sıkı tasarımlı, 16GB bellekli, 720p çözünürlükte video ve 5MP çözünürlükte fotoğraf çekiyor.

  • Her şeyinizi hallettiniz de evde kendi biranızı yapmaya mı sıra geldi? Buyrun MiniBrew‘a. Dünyanın ilk ev tipi bira imalathanesi.
  • Mıknatısları biraz kurcalayan herkes birbirini çekmenin yanısıra itme gücünün de var olduğunu fark etmiştir. Japonların uzun süredir kullandığı ve geliştirdiği Maglev adlı tren aynı mantıkla; yani elektromanyetik kaldıraç kuvvetiyle manyetik bir ray sistemi üstünde neredeyse sürtünmesiz ilerliyor. Bu hafta yenilenmiş versiyonuyla saatte 603 kilometre hıza ulaştı. Bu sürat birçok ticari uçağın sefer süratinden fazla! Bullet Train’de 300 kilometreyi geçmiş biri olarak bunun nasıl bir his olacağını hayal bile edemiyorum. Kamera bile kaydetmekte zorlanmış.

  • En sinir bozucu teknolojik aksesuarlardan selfie çubuğunu meğer Hiroşi Ueda adlı bir Japon 1983 yılında icat edip patentlemiş. İcadın sebebi de ilginç: Paris’te tatildeyken fotoğrafını çekmesi için kamerasını verdiği kişi arkasını döner dönmez kaçınca içine düştüğü güvensizlik selfie çubuğunun da ilham kaynağı olmuş. Ama ilginç bir şekilde o dönem hiç ilgi görmemiş.
  • ‘Makers’ terimini Türkçeye nasıl çeviririz emin olamıyorum. Üretici desek olmuyor, mucit desek hiç değil, yapıcı bir garip kaçıyor… Biz bunu yine düşüneduralım ama hareketin Türkiye temsilcilerini de gözden kaçırmayalım.

Makers Banner 1150

  • Norveç, radyo yayınları için FM frekansını kullanmayı bırakacağını açıklayan ilk ülke oldu. Dijital yayıncılık (DAB) sayesinde FM hem yetersiz hem kalitesiz bir seçenek olarak kalmıştı. Tasarı kapsamında 2017 itibariyle bu aralıktan yayın yapılmayacak. Ülkenin %99.5’i DAB kapsamında (ancak evlerin henüz %55, araçlarınsa %20’sinde DAB destekli radyolar bulunuyor).
  • Solitaire yeniden Windows’a dönüyor!

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Artık Google’da aradıklarınızın listesini kaydedebileceksiniz.
  • Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon insansız hava araçları ya da bisikletli kuryeyle 1 saat içinde teslimatı yeterli bulmamış olacak ki bu hafta da ‘arabaya servis’ hizmetini duyurdu. Audi ve DHL işbirliğiyle yürütülecek deneme Amazon’dan ürün alan Audi sahiplerinin teslimatı park halindeki aracının bagajına yaptırabilecek. Bunu mümkün kılacak şey teslimat süresince aracınızın bagajını siz olmadan açabilecek entegre kurye uygulaması. Nasıl bir ihtiyaçtı tam olarak anlayamadım ama Amazon ‘her yerde varım’ iddiasının altını doldurabilmek için elinden geleni yapıyor.

auddhamz098

  • Google balonlarla havadan internet dağıtacak uygulaması Loon kapsamında binlerce balonu göğe salmaya hazırlanıyor.

  • Google demişken; şirket birkaç hafta önceki özetlerde değindiğim sanal mobil operatör (MVNO) hizmeti Project Fi‘ı bu hafta -sadece Nexus 6 telefon kullanan ABD’liler için- kullanıma sundu. Tarifesi hayli rekabetçi. Ayda 20 dolara sınırsız arama, SMS ve mobil erişim noktası kullanımı. Ay boyunca kullanılan her 1GB internet içinse 10 dolar ek bedel ödüyorsunuz. Kullanmadığınız hizmetlerin bedelini Google iade ediyor.

  • Ücretsiz internet için Google’ın tepenizde balon döndürmesini ya da Facebook’un drone gezdirmesini beklemenize gerek yok. Wiman’in mobil uygulaması dünyanın dört bir yanından 8 milyondan fazla ücretsiz kablosuz internet noktasını cep telefonunuzda gösteriyor (Wiman, 14 milyondan fazla erişim noktası içeren Fon ağının kurumlara özel hoşluklar içeren bir türevi).
  • Tek bir satır kod yazmadan yılda 450 bin dolar kazanan uygulama geliştiricisiyle tanıştınız mı?
  • Trolleri tespit eden bir algoritma geliştirildi. Rahat nefes alacağımız günler çok yakın olabilir.
  • Canlı yayın uygulaması Meerkat ve Periscope son birkaç özetin demirbaşına dönüştü. Hizmet yeni bir çağın habercisi ama her yenilik gibi sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Telif hakkı savunucuları için yeni, dev bir kriz kapıda. Küresel ilk sıkıntı Game of Thrones yayınlarından çıkmıştı. İlk yerel kriz ise futbol maçlarından yapılan yayınlar için yayıncı kuruluş Digiturk’ten çıktı.
  • Android kullanıcılarının Google Caller ID hizmetiyle aşina olduğu, daha geniş bir kitleninse CIA uygulaması sayesinde tanıdığı ve kullandığı (ortak veritabanı eşleştirmesi sayesinde) arayan numaranın kimliğini gösterme hizmetine Facebook da el attı. Ücretsiz Android uygulaması Hello sayesinde rehberinizde kayıtlı olmayan numalaraların sahiplerini Facebook profillerinden öğrenebileceksiniz (elbette telefonunu Facebook ile paylaşmışsa).

  • Facebook demişken notlarımıza ekleyelim. Bu hafta 2015’in ilk çeyrek raporunu açıklayan site [highlight]1 milyar 440 milyon aylık aktif kullanıcıya[/highlight] sahip olduklarını ve [highlight]günde 2 milyar video[/highlight] izlettiklerini belirtti. Böyle giderse bu yıl video reklam gelilrlerinde –yüklenen ilk videosu bu hafta 10 yaşın dolduran- Youtube’u geride bırakacak gibi görünüyor.
  • Google satın almasaydı Youtube bugüne gelebilir miydi? Çok zor. Ars Techina’dan çok güzel bir dosya.
  • Bu hafta denk geldiğim güzel bir tartışma: Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg bunca yatırıma rağmen hala elinde nasıl yüzde 25 hisse bulundurabiliyor?
  • AppCoral: 20 kategori altında binlerce web uygulama ve aracının listesi.
  • Dropbox denince aklımıza gelen ilk (ve belki de tek) şey şey dosya paylaşımı ve senkronizasyon. Yeni hizmetiyle not tutma ve takım olarak yazışma seçeneği de geliyor.
  • Arabalar için Über, scooterlar için ise Scooterino. Über’den çok daha hızlı ve ekonomik olacağı kesin. Şimdiden 2 bin üyeye ulaşmış bile. Ama motosiklet artçısı da zor mesele. Acemi artçıyla ilk virajda asfaltla bir olmak da var. İtalya’ya giderseniz aklınızda olsun.

  • Sosyal medya insanları birbiriyle buluşturuyor. Ya da biz öyle sanıyoruz. The New Republic sitesi sahte hesap yöneticileri, takipçi satıcıları, bot ağları, spam tüccarları; kısacası internetin gerçek anlamda en aktif kullanıcılarıyla görüşmüş, sırlarını sıralamış. Yazıdan birkaç detay: birçok ünlü; hatta ABD Başkan Adayları dahi takipçi satın alıyor. Twitter takipçi satışı 2013’de 360 milyon dolarlık bir pazar oluşturmuş. Facebook’ta spam yapanlar yılda 390 milyon dolar kazanıyor. Twitter’ın kullanıcılarının yüzde 8’i, Facebook kullanıcılarınınsa yüzde 7’si sahte. Yani yılda 16 milyar dolar harcanan sosyal medya reklamlarının önemli bir bölümü koca bir yalanın içine akıyor. Yazı uzun fakat ‘sektördekilerin’ okumasında kesinlikle fayda var.

workers

  • iOS uygulaması Dudr, seçtiğiniz arkadaşlarınızla ortak fotoğraf albümleri yaratmanızı sağlıyor. Herkes 24 saat içinde 24 kare fotoğraf çekebiliyor. 24 kare tamamlandığında albüm oluşuyor ve çekenlerin erişimine açılıyor. Kabul; biraz dolambaçlı.
  • Apple Watch için geliştirilen uygulamalar henüz böyle küçük listelere sığabilecek kadar sayılı.
  • Adını anmışken; Knock adlı bir uygulama Mac bilgisayarınızın kilidini (yani şifresini) Apple Watch ile açabilmenizi sağlıyor.
  • Teknoloji sitesi Gizmodo, Apple Watch’ı tanıtırken kullanılan akıl almaz övgüleri, sıfatları derlemiş. Ortaya korkutucu, hipnotik bir video çıkmış. Teknolojik tüketim çılgınlığı ne garip şeyleri normalleştiriyor, değil mi?

  • Yoksa hala bir Apple Watch sahibi değil misiniz? Sizin gibi pis fakirlere yönelik bir artırılmış gerçeklik (augmented reality) uygulaması geliştirildi. Kameraya bileğinizi tutunca kolunuzda Apple Watch varmış gibi görünüyorsunuz. Avunun bari.
  • Peki Apple Watch’un içindeki teknolojiyi merak ediyor musunuz? Elbette ifixit de merak etmiş. Ve açmış, göstermiş.

  • Kilit ekranlarını kurma ve açma konusunda çok daha yaratıcı ve inovatif bir diğer girişim ise Selahaddin Karataş imzalı SaasPass. Sitesi fazlasıyla karışık ama özetle mobil cihazlarınızı benzersiz bir yolla bilgisayarlar kilitlerinin anahtarına çeviriyor. Hem Mac hem de PC için.
  • Singapur Başbakanı Mee Hsien Loong’u belki -benim gibi- tanımıyorsunuzdur. Ama Sudoku çözen bir yazılım kodladığını bilmenizde fayda var.
  • Boyner Grubu Hopi adını verdiği e-ticaret odaklı mobil uygulamasını tanıttı.

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • Moleskine defterlerinin dijitale dönüşüm öyküsü inovasyon adına önemli.
  • Steelcase şirketinin Brody adlı çözümü ofis çalışanlarına çok daha küçük bir alanda çok daha konforlu ve mahrem bir alan sağlıyor. Birim başına 2 bin 700 dolar fiyatı var. Gerçekten hoşuma gitti.

15-0007943

  • 595 dolarlık Horizon adlı motosiklet montu bu kategorinin birbirinden kaba-saba ve çirkin tasarımına estetiği getirmeyi başarmış. Çünkü estetiğin de en az güvenlik kadar önemli olduğu bir tüketici grubunu; yani kadınları hedefliyor. Üstelik güvenlik özelliklerinden fedakarlık etmeden.

Aether_Horizon_Jacket_03

  • Kask ya da korumalı mont almanıza pek gerek bırakmayan motosikletler de var. Hollandalı Revatu Customs şirketinin Black Pearl modeli gibi. Kendisi dünyanın tek buharlı motosikleti (Revatu’nun dizel motorlu bir modeli dahi var). Hayli de yavaş. Bunun ne kafası olduğunu hepimiz biliyoruz, değil mi?

  • Bir sonraki Ferrari’nizi alırken arttırılmış gerçeklik (augmented reality) size yardım edecek. Üstümüzden büyük bir yük kalktı (Ama kabul edelim uygulama güzel. Ve Ferrari’ye binmek cidden yürek istiyor)

  • Senelerce ‘neden yapılmıyor’ diye merak ettiğim bir yeniliği bu hafta Volvo hayata geçirdi. Şoförlü araçlar için ön koltuğu iptal ederek arkada oturan kişiye daha fazla alan ve daha işlevsel bir konfor sunuyor. Otomobilin business class’ı desek yanlış olmaz..

  • Chevrolet’nin FNR kodlu elektrikli, sürücüsüz aracı gerçeğe dönüşürse buralar karışır, vaziyet alın (en ilginç ayrıntılarından biri -uyumlu bir noktaya- park edildiğinde asfalt yüzeyinden alacağı elektrik akımıyla kablosuz olarak şarj olabilmesi).

  • Otomobillere yönelik arayışımızda hala bu kadar yaratıcı ve hevesli olabilmemiz de takdir edilesi. Freelancer sitesinin Apple imzalı otomobili tasarlamak adına verdiği hayali görev üstüne gelen başvuruların bazıları gerçeğe dönmesini isteyeceğimiz kadar güzel görünüyor. Kazanansa aşağıdaki tasarım olmuş.

550deec4bf570_thumb900

  • Hem otomobil hem motosiklet olabilen bir araca ne dersiniz? Üstelik ayrıldığında iki kişiye iki ayrı motosiklet olabiliyor. Lanesplitter: Bir taşla iki avcıya iki kuş.

productrender0348

  • Sıradışılıkta bir başka noktaysa Virtue’nin Pedalist modeli. İlginç bir konfor konsepti. Fiyatları ise biraz tuzlu. Elektrikli 4 bin, pedallısı 3 bin 500 dolar.

  • Akıllı fırın, akıllı buzdolabı, akıllı mutfak robotu… Bunlar çok eski moda şeyler. Moley imzalı dünyanın ilk gerçek mutfak robotuyla tanışın.

  • Temizliğe takıntılı Hong-Kong şehri Parabon NanoLabs ile geliştirdiği bir teknolojiyle yere atılan çöpleri DNA analizine tabi tutarak eşgallerini (robot resimlerini de diyebiliriz) sokak panolarında teşhir ediyor. Distopik bir bilim-kurgu filmi için harika (geri kalan herkes için ise ürpertici) bir fikir!

  • Ikea’nın kimileri için çileye dönüşen montajına dur diyen bir teknoloji MIT Üniversitesi ve Wood-Skin tarafından Programable Table ismiyle tanıtıldı. İzleyelim.

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

masumiyet

  • Benzer bir sevindirici gelişmeyse yine İstanbul’un bir övünç kaynağı Oyuncak Müzesi ile ilgili. 23 Nisan’da doodle olarak Oyuncak Müzesi temasını kullanan Google, Harita hizmeti üstünden dileyen herkesin ekranı başında bu müzeyi gezmesini mümkün kıldı.

istanbul-oyuncak-muzesi_312710

  • Bu hafta Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilere göre 2014 yılında Türkiye’de 44 bin 613 kitap yayımlanmış (adet değil; başlık). E-kitap sayısıysa 5 bin 245 adet olmuş.
  • Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu yükselen okuma oranından dolayı memnun.
  • Wall Street Journal, oturmuş 1963’ten 2015’e kadar bütün Avengers çizgi-romanlarının kapaklarını derlemiş, renk skalalarına göre analiz edip bir etkileşimli infografiğe dökmüş. İşin güzelliği bir yana muhteşem bir kapak arşivi de çıkmış bu vesileyle.

6974

  • Star Wars, Return of the Jedi’dan 30 yıl sonra yeni bir filmle yeniden karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Serinin her örneğinde olduğu gibi delicesine sevmek, yere-göğe sığdıramamak her mümin Jedi’a farz kılınmış. Bu site ise jenerikteki meşhur açılış animasyonuna yönelik tahminleri topluyor (en popüler tahminlere bakmayı unutmayın).

Özetleri Tayvan kökenli garip ötesi bir detayla bitirelim. Ülkede yeni akımlardan biri [highlight]cenaze törenlerinde striptizci çağırmak[/highlight]. Bir ara Uzakdoğu cenazeleriyle ilgili bir derleme yazmayı düşünüyorum. Bundan dahi garip şeyler olduğuna emin olun.

Geçtiğimiz 7 güne dair benim aklımda kalanlar, paylaşmaya değer bulduklarım bu kadardı. Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

[box type=”info”]Bu derleme hoşunuza gittiyse hemen altta yer alan sosyal medya düğmeleri aracılığıyla paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı ise aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz. Benim için son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmenizi isterim.[/box]

[/nextpage]

Yorumlar

13 yanıt

  1. bilgi avatarı
    bilgi

    Tek bir satır kod yazmadan yılda 450 bin dolar kazanan uygulama geliştiricisiyle tanıştınız mı? Bu haberin linki başka bir habere gidiyor.

  2. sametmacit avatarı

    Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun

  3. Fevzi avatarı
    Fevzi

    Amirim 2016 da daha çok “hayır” diyeceğim demişsimiz ama bu benim inanışıma çok ters düşen bir düşünce. Tamam mutsuzluğu önlüyor ama mutluluk da getirmiyor. Deneyimlerinizin sonuçlarını bir yerde not olarak paylaşırsanız çok sevinirim. Ben de anahtar kelimelerimi güncellerim.

    Bir de hep merak ederim, bu kadar okuyor araştırıyorsunuz, aklınıza TR’de yapılabilecek iş fikri gelmiyor mu? Okurken bile ilham alıyor insan. Tşkrler.

  4. hunkarir avatarı

    Amirim, periscope’a benzer android için yapılmış bir uygulama var. http://colissa.com/ bundan da takipçilerine bahsetsen. Hazır Türkiyeli girişimciler yapmışken.

  5. contactman (@0BOB4912848) avatarı

    amcan için başın sağolsun, mekanı cennet olsun amirim, hepimiz sıradayız bir tek bu sırada herkes geriye doğru gitmek istiyor, ayrıcalık ya da vip istemiyor, mesele inanmak da değil zaten buna rağmen yazmanız büyük özveri. Böyle bir kazanımın bende olduğunu pek sanmıyorum.

    yazmış olduğunuz diğer linksiz videolarınıza gözattm gerçekten görülmeye değerler.

    Yarın üniversite de ‘İşletmelerde İnovasyonun Önemi’ dersinin .ppt sunumunu hazırlıyorum, bloğunda alıntı yaptığım için kusura bakmazsın umarım

    zaten benden daha fazla heyecanlanan bir Allah’ın kulu daha görmedim (Demek ki mesela anlatma kabiliyetinde) şu nükte sanatına bir türlü kavuşabilmiş değilim. Şunu öğrendim ki hiçbir yazınız tek seferlik okunup geçilecek yazılacak şeyler değil, hayatımıza aktarılana kadar okumalıyız.

    bulduğum birkaç faydalı siteleri listeyen bir kaç yüz site:)
    1) http://goo.gl/4OY15z
    2) http://goo.gl/fV0H4W
    3) http://goo.gl/k1vQyN
    4) http://goo.gl/Gw3PLJ

    tabi ki faydalıdan kastım bir göz at, sıkıl kapat tarzı siteler de olabilir sonuçta medium’da 300HarikaŞey’den kaçını hala kullanıyoruz.

    bi de bu var, http://goo.gl/NkBjqe

  6. Yuksel avatarı
    Yuksel

    Serdar Bey,

    Facebook’un YouTube’u gecmesi “simdilik” pek olasi degil. Sitede izlenen video sayisi ise mobil uygulamaya getirilen “zorunlu” izleme ayarindan kaynaklaniyor.

  7. Servet avatarı
    Servet

    makers icin “failler” çevirisi olabilir.

  8. ametdoruk avatarı

    Hastasıyım tarzıyın 🙂

  9. tufan avatarı
    tufan

    Sizin yazınızı okuyana kadar 1995 yılında ODTÜ’de basılan İngilizce hazırlık kitabındaki bir yazının 20 yıl sonrası için öngörülerinin çok aşırı olduğunu düşünüyordum. Arabaların geleceğine dair isabetli tahminlerde bulunmuşlar. Hayret ettim.

    CARS OF THE FUTURE
    What kind of cars will we be driving in the year 2015? Rather
    different ones from those that we know today. The next twenty years
    will bring greater change in car models than the past fifty years.
    Tomorrow’s cars will not look like those of today. The most important
    5 cause that will lead to a change in the design of cars will be
    environmental. That is, tomorrow’s cars will be designed not to cause
    air pollution. They will be electrically powered; in other words, they
    will run on electricity entirely and therefore, be environmentally clean.
    Besides the problem of pollution, there is also the problem of heavy
    10 traffic and traffic accidents today. The last two may also be avoided if
    computers drive the cars instead of drivers. As a passenger, all you will
    have to do will be to get in the car and say where you want to go. The
    computer will do the rest and take you there. This, however, will
    require the construction of special intelligent roads, as tomorrow’s
    15 models won’t be able to move on ordinary roads. These roads will
    contain special strips that can supply (provide) electrical power to the
    vehicles as they drive along them. The special equipment in cars will
    pick up the necessary fuel during long journeys from a power source
    which will exist in the road. As computers – not drivers – will provide
    20 safe driving, there will be fewer accidents; or, maybe, there won’t be
    any accidents at all.

  10. Yigit avatarı
    Yigit

    Serdar Bey Selamlar, ellerinize sağlık, her hafta gerçekten keyifle bekleyip okuyorum. Amcanız için Allah rahmet eylesin

    Bir şey dikkatimi çekti yapılan yorumlarda verilen linkler yeni sayfa ya da sekmede açmıyor 🙂

    Sevgiyle kalın

  11. maco avatarı
    maco

    Merhaba,
    Siemens muhendislerinin gelistirdigi 50kg’lik motorun elektrik motoru oldugunu da ben belirteyim 🙂

  12. Okan Akın avatarı
    Okan Akın

    …her mümin Jedi ‘a farz kılınmış… Mümin, farz, Mekke, Hac… Bunlar değer vermeye çalıştığım şeyler, keşke başka benzetmeler yapsaydınız…. Farkındayım bu işin sonu yok, kişi sineğin sol kanadına tapınıyor da olabilir, bahsettiğiniz ya da benzetme yaptığınız başka şeyler, başka tepkilere de sebep olabilir, nasıl diyeceğimi bilemedim…

Görüşlerinizi paylaşın: