NFC ile akıllı yaşam senaryoları

Elimizin altındaki en görmezden geldiğimiz ama en zevkli şeyler vaat eden teknolojilerden biri de NFC. Birkaç basit senaryoyla ilk adımı atalım.

NFC terimi mutlaka kulağınıza çalınmış olmalı. Tam açılımı Near Field Communication. Türkçeye Yakın Alan İletişimi olarak çevirebiliriz (en azından ben senelerdir öyle yazıyorum). Adından da anlayacağınız üzere birbirine yakın cihazların kendi aralarında (radyo dalgaları üstünden) iletişim kurmasını sağlıyor.

[toggle title_open=”Meraklısına: Nedir bu NFC?” title_closed=”Meraklısına: Nedir bu NFC?” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]NFC hayatımıza ilk adımını IBM’in ARGE bölümünden ayrılıp Proximity Devices adlı şirketi kuran Charles Walton’ın 1983 yılında aldığı bir patentle attı.

2002 yılında Sony ve Philips bu yapıyı kendi ürünlerinde kullanmak üzere anlaştı. 2004’te aralarına Nokia da katıldı. 2006’da standartları belirlendi. Nihayetinde bir ürün olarak hayatımıza ilk olarak 2006 yılında Nokia’nın 6131 modeliyle girdi.

Bir dönem böyle bir şeyler vardı. Hatırlayan var mı?
Bir dönem böyle bir şeyler vardı. Hatırlayan var mı?

Bu kısa tarihçeden göreceğiniz gibi ‘teknoloji dünyası hızla ilerliyor’ kalıbı çoğu zaman bir hurafeden öte değil. NFC’nin miladını Walton’ın patentinden başlatsak 23; Philips ve Sony’nin işbirliğine bağlasak 19 yıllık bir olgunlaşma döneminden bahsediyoruz.

Kağıt üstünde birçok kullanım alanı yaratacak, epey işe yarayacak gibi görünen bu yapı nedense bir türlü yaygınlaşamadı (aynen QR kod gibi).

Ortak bir standartta anlaşıp onun üstüne dev bir ekosistem geliştirmek yerine kendine güvenen her oluşum kendi benzer standardının üstüne gitti. Her biri farklı yetenekler ve kullanım amaçlarına sahip olsa da RFID, Bluetooth, iBeacon, Zigbee, Rubee gibi pek çok emsal hem üreticilerin hem de tüketicilerin kafasını allak bullak etti, ediyor (bu standartların hepsi aslında bir yazıyı hak ediyor, belki ileride bakarız).

NFC’nin ‘near’ detayı önemli çünkü iletişim için gerçekten çok yakın olmak gerekiyor (maksimum menzili 20 santimetre). İletişim kapasitesi de yüksek değil. Bu yüzden veri transferinden çok bir olayı tetiklemek için kullanılıyor.

Türkiye’deki en popüler kullanım alanı otoyol gişe geçiş sistemleri (OGS, KGS, HGS), yeni nesil pasaportlar ve temassız kredi kartları oldu (İstanbullular için İstanbul Kart‘ı da unutmayalım).[/toggle]

Trafiğe bir hayrı olmasa da NFC'nin en popüler kullanım alanlarından birisi araç geçiş sistemleri.
Trafiğe bir hayrı olmasa da NFC’nin en popüler kullanım alanlarından birisi araç geçiş sistemleri.

‘Şeyler’ için gerekli bir şey

NFC’nin en popüler kullanım alanlarından biri etkileşim yaratmak. Yani birbirine yaklaşan bir etiket ve okuyucunun iletişime geçmesi. Üstüne pek çok kullanım senaryosu kurmak mümkün. Ki aslında endüstri devriminden bu yana bir türeviyle kullanıyoruz zaten: fabrika girişinde kart basma!

Plaza çalışanları her gün -benim beyaz yaka tasması olarak gördüğüm- yaka kartlarını turnikelere okuturken o eski senaryonun NFC benzeri bir örneğini kullanıyor aslında.

fabrika-saati
Bugünkü elektronik turnikelerin rolünü eskiden bu saatli kart basma makinaları üstleniyordu. Girişte kendi kartınızı sağ taraftan alıp, ortadaki saatin yuvasına sokuyor ve kaçta giriş yaptığınızı kaydediyordunuz. Ardından kartı sol taraftaki bölüme bırakıyordunuz. Çıkışta da aynı işlem tekrarlanıyordu.

Bu aralar kafayı fena halde ‘şeylerin interneti’ (Internet of Things) denen meseleye taktım. Yani birbiriyle iletişim kuran cihaz ve uygulamaların dünyasına. Gelecekte internet insanlardan çok makinaların ağı olacak. Milyarlarca cihaz, birbiriyle ve binlerce bilgi / referans hizmetiyle konuşarak arkamızı toparlayacak (ya da kabusa çevirecekler).

Yani mesela internete bağlı ampulünüz internetten hava durumu bilgisini alarak gece ayarladığınız renkte yanıp sönerek sizi uyaracak (bu bizim evde çalışıyor), şemsiyenizin sapı ertesi sabah (yağmur yağacağı için) renk değiştirecek. Buna rağmen almayı unutursanız kapıdan çıktığınız anda cep telefonunuza bir mesaj yollayacak. Böyle milyonlarca senaryo düşünün (ya da düşünenlere kulak verin).

Tahmin edeceğiniz gibi ‘şeylerin interneti’ meselesinde NFC önemli bir rol oynuyor. Ama bütün bu nimetlerden faydalanabilmek için biraz ön hazırlık ve birkaç basit ayar gerekiyor.

NFC etiketlerini programlama

İlk şartımız -elbette- NFC özelliğine sahip bir cihaza sahip olmak (Uyarı: Apple ailesi -iPhone, iPad, vs- NFC desteklemiyor. Sebebi kimilerine göre alüminyum gövde ama ben bunu klasik bir Apple refleksi olarak görüyorum. Bazı ümit veren gelişmeler de yok değil ama şimdilik Apple ailesinden bir cihaza sahipseniz NFC özelliğini özel aksesuarlarla kullanabiliyorsunuz).

20140624_143514

Telefon olarak uzun süredir LG G2 kullanıyorum ve birçok yeni nesil Android cihazdaki gibi onda da NFC özelliği var. Bunu anlamlı hale getirmek için NFC etiketlerine ihtiyacım vardı. O konuda seçenek bol. Ben DX’ten alınmış 2 adet Ntag 203 kullandım. Deneme amaçlı senaryomda yeşil renkliyi çalışma masamdaki lambama, mor renkliyi yatak odama; başucu lambama astım.

Ve ardından şöyle iki basit senaryo yarattım:

  • Yatak odasına girdiğimde cep telefonum uçuş moduna geçecek (hem aramaları hem de GSM sinyallerini engellemesi için), wifi erişimini açacak, ev ağımıza bağlanacak, çalışma odasındaki lambaları kapatacak ve arka planda veri senkronizasyonu başlatacaktı (ve birkaç şey daha).
  • Çalışma masama oturduğumda uçuş modunu kapatıp normale dönecek, wifi erişimini açıp ev ağına bağlanacak, güneş batmışsa lambayı açacak (bulunduğum ortamda güneşin batıp batmadığını internetten öğreniyor) ve telefona gelen mesajları sesli olarak okuyacaktı.

Senaryoları oluşturmak için Android camiasında epey popüler olan Trigger adlı uygulamayı kullandım. Normalde ücretsiz ama bazı özellikler sadece ücretli sürümde çalışıyor (sizin için gerekli olmayabilir). Ayrıca Android’in doğası gereği bazı özellikleri kullanabilmek için cihazınızda root yetkisine sahip olmanız gerekiyor (örneğin benim için çok önemli olan uçuş moduna alabilmek gibi).

G2 cihazımda root olmamıştım; dolanırken iRoot diye PC ve Mac üstünde çalışabilen mucize bir uygulama keşfettim (ücretsiz). Tek tıklamayla işi çözüyor (ama siz yine de dikkatli olun).

NFC etiketi okumak tek başına yeterli değil. Onları kodlayacak bir uygulamaya daha ihtiyacımız var. Bunun için de yine Trigger’ın Tag Reuse adlı bir eklentisini yüklemek gerekiyor (ücretsiz).

Sonuçta elimde 2 adet NFC etiket, bir LG G2 ve onda yüklü Trigger ve Trigger Tag Reuse uygulamaları var. Şimdi başlayalım. Öncelikle senaryoları oluşturalım (açıklamaları çok kabaca görsellerin altına yazacağım. Detaylarını kurcalayarak kolayca öğrenebilirsiniz zaten)

İşte bu şekilde ev ya da işyerinizde NFC tabanlı her türlü senaryoyu oluşturmanız mümkün. Evden çıktığınızda işyerindeki klimayı çalıştırma, işten çıkıp eve dönerken evdeki ısıtıcı / soğutucuyu açma ya da ev / işyerindekilere yola çıktığınız SMS ile haber verme… Hayalgücünüzü kullanın.

Belki okurken karışık gelmiş olabilir ama altındaki karmaşıklığa inat işin bize yansıyan tarafı alabildiğine basit ve zevkli.

Ayrıca NFC’ye de çok takılmayın. Bugün NFC olur, yarın Bluetooth 4.0, iBeacon ya da bir başkası. Önemli olan senaryoyu tanımlayıp kurgulamak. Gerisi detay.

Bu konulara sık sık döneceğiz. Madem biz akıllanamıyoruz bari çevremizdeki cihazlar biraz akıl-fikir sahibi olsun.

Yorumlar

43 yanıt

  1. Murat Çorlu avatarı

    Telefonda NFC’yi kullanmak istediğimde beni hayal kırıklığına uğratan şey, NFC’nin aktifleşmesi için telefonun ekranının açık olması zorunluluğu oldu. Siz bu konuda bir sıkıntı yaşadınız mı? Bir çözümünüz var mı? (Belki root’layınca bu da çözülüyordur) Veya problem etmediniz mi?

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Bu aslında bir güvenlik önlemi. Telefonu kullanmadığınız (ya da şifreyle korunduğu) zamanlarda NFC üstünden bir veri alışverişi yapmak ya da bir şeyi tetiklemek (bir kapıyı açmak, güvenlik önlemini aşmak gibi) engellemeyi amaçlıyor. Çalışsaydı çok tedirgin edici olurdu benim için mesela.

      1. Selmin avatarı
        Selmin

        Size çok teşekkür ederim. Oturduğumuz yerde yepyeni bilgiler -arkasında epey emek var- hap gibi önümüze geliyor. Bir kişi yoruluyor en az 1000 kişi faydalanıyor. Tekrar teşekkürler!

        1. mserdark avatarı
          mserdark

          Vakit ayırdığınız için asıl ben teşekkür ederim. Bu tip övgülerin hepsine cevap vermek bazen görgüsüzlük gibi geliyor ama hepsini sevinçle okuduğumu bilmenizi isterim. Bu çaba bulunanlar, yazılanlar birilerine ulaşsın, faydalı olsun diye nihayetinde. Karşılığını bulmuş olması gerçekten çok yüreklendirici oluyor.

  2. Ipek AG avatarı

    Harry Potter’deki Weasley Clock nihayet gerçek olacak!

  3. Orbay avatarı
    Orbay

    İleride çok popüler olacak bir düzen sistemi gerçekten. Anlamadığım bir konu var:

    Evde iletişim kuracağımız cihazlar da NFC destekli mi olmalı? Klima, ev kapısının kilidi, şemsiyenin sapı!?

    linkte belirttiğiniz philips lambaların fiyatını görünce astarı yüzünden pahalı bir düzen olacak gibi?

  4. muragram avatarı

    IFTT ‘ den bariz farklılığı yok ama tabi işin içine Ntag2013 ‘ ler girince daha bi gerçek yaşama adapte ediliyor gibi.

  5. isimvermez. avatarı
    isimvermez.

    “Beyaz yaka tasması” nasıl bir tabirdir ya! Sana çok güzel hakaretler sayardım da değmezsin. Her şeyin en iyisini siz bilirsiniz zaten.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Size gurur mu veriyor bilmiyorum ama ben taktığım her gün o kartlardan ve onun bize verilme sebebinden utanç duydum.

      1. isimvermez. avatarı
        isimvermez.

        Yukarda ki yorumlarda güvenlikten bahsetmişsiniz, bu kartlar güvenlik için dağıtılıyor. Her önüne gelen giden şirkete giremesin diye. Size veriliş amacı nedir bilmiyorum.

        1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

          Siz kendinizi o şekilde avutmaya ve gururlanmaya devam edin o zaman. Sorgulamaya karar verirseniz tarihte kimlerin hangi amaçla o şekilde yaftalandığını, endüstri devrimi ve sonrasındaki optimizasyon süreçlerini ve toplama kamplarındaki sınıflandırma düzenlerini inceleyin. Belki başka çağrışımlara vesile olur.

          1. prozak78 avatarı

            Marx’ın sınıfların savaşım tarihi teorisi ile ilgili bir de makale bekliyoruz öyleyse 🙂 Gurur duymadığınız şeyleri reddedemiyor olmanız üzücü çok. Özellikle entelektüel bir gazeteci için utanç duyduğu şeyleri boynunda neden taşıdığına, ne kadar marjinal görünürse görünsün neden bir direniş göstermediğine dair sağlam gerekçeleri vardır umarım çocuklarına anlatabilmek için. Bu objelerin bu tür bir tarihi barındırdığını bilmeyenler, bilmek istemeyenler suçsuz da asıl suçlu bilenler olarak sizlersiniz. Tükürdüğünüz tencerenin içinden yemek yemeye devam edeceksiniz ne yazık …

          2. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

            Yaka kartı denen şeyi gazeteciliğe başlamadan önceki işlerimden birinde takmayı zorunluluk haline getirdikleri icin toplam 3 gün kulandım. Ardından dayanamayarak, işten çıkartılmayı dahi göze alarak reddettim. Bir daha da hiçbir yerde hiçbir zaman takmadım.

            Bu koca yazının içinde bula bula bu küçük detayı bulup takıldığınıza göre esas sizin bu konuda acı anılarınız olmalı. Ama inanın hiçbirini zerre kadar merak etmiyorum. Dolayısıyla sizi bu sinsi avınızda başka bir yeme yönlendirmek zorundayım.

          3. prozak78 avatarı

            Ne münasebet. Yazının içinde detaya takılmadım yorumunuza takıldım.
            Pek uzak tarihte çekilmiş gibi durmuyorlar:

            http://foursquareturkiye.com/wp-content/uploads/2011/12/m-serdar-kuzuloglu-2.png
            http://www.itusozluk.com/image/serdar-kuzuloglu_297141.jpg
            http://v023o.popscreen.com/eHJwM2duMTI=_o_serdar-kuzulolu-ile-cannes-rportajlar-mey-ki-pazarlama-.jpg
            http://s1.dmcdn.net/M09J/193×108-AG7.jpg
            http://izlevideotv.com/wp-content/uploads/mvbthumbs/img_290770_serdar-kuzulo-lu-mwc-2014-u-de-erlendiriyor.jpg
            http://i1.ytimg.com/vi/dWW8ftDxHaY/hqdefault.jpg

            Bunlar ufak bir google aramasıyla karşımıza çıkan sonuçlar. birbirimizi kandırmayalım. zoruma giden ne biliyor musunuz? karşınızdaki insanı salak yerine koymanız. “beyaz yaka tasması” diye sövgüler düzeceksiniz, sanayi devrimi diyeceksiniz, toplama kampı diyeceksiniz ama o tasmayı taşırken 66 santimetrekarede güleceksiniz. eğer siz kendiniz durumu tasma meselesine taşımasanız buna mesleki zorunluluk der geçerdik.

          4. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

            Yaka kartı dediğiniz şey festival ve etkinlik bileti: el insaf! Beyaz yakalıların taktıklarıyla ilgisi ne? Sizin vaktiniz de hasediniz de bol belli ki ama benim kafa yormam gereken çok daha önemli konularım var. Siz bunlarla uğraşıp durun. Kendi adıma bu kel alaka konuyu kapatıyorum.

          5. prozak78 avatarı

            Serdar bey 6 tane link verdim hepsi festival biletiyse eğiliyorum önünüzde.Neyse takdir yorumları okuyanların olsun. Uzatmaya niyetim yok ama son bir kaç cümle. Tasma meselesi sizin yazınızın dolayısıyla düşüncenizin ürünü.Eğer boş bir şeyse de sizin beyninizin ürünü. Bence boş değildi, destek verir sonuna kadar arkasında dururdum da önce sizin söylediğiniz, anlattığınız şeylere inanmanız başkasını iğnelemeden önce arkasında olmanız gerekirdi.

            Siz daha önemli konuları düşünün ben de diğer boş işlerime dönüyorum.

  6. isimvermez. avatarı
    isimvermez.

    Tamam.

  7. Hakan Salihoğlu avatarı

    bu nfc etiketlerine her istediğimiz veriyi yada komutu girebilrmiyiz eğer veriyi rahatça mesela 1 sayfalık bir metini rahatça içine girebilirsem benim bu nfc ile ilgili milyon dolarlar kazandırabilecek bir projem var

  8. Burak I. avatarı
    Burak I.

    NFC etiketlerinde sizin kullanabileceğiniz bellek alanı çok kısıtlıdır, 512 byte vs gibi. Bu etiketler genellikle sadece bir id veya URL tutup diğer uçtaki akıllı cihazı harekete geçirmek için kullanılır.

  9. Semih Yazıcı avatarı

    Bence bu kurgulama işlerini cortana kişisel asistanların kurgulamasi gerekli. Çok basit bir şekilde.

  10. NASUH AKIN avatarı

    Anlaşılan yakın gelecekte NFC hayatımızın her alanında yer alacak.. Hayat gittikçe kolaylaşıyor mu zorlaşıyor mu ?

  11. hey gidi (@gulizs) avatarı

    İstanbulkartlar da etiket görevi görür sanırım. Nokia Lumia’da tepki veriyor.

  12. Tekin avatarı

    Amirim merhaba,
    Senin tanistirmandan bu yana Llama’yi kullanmaktayim ve fazlasiyla memnunum. Bu yazinda deginirsin diye bekledim ama deginmemissin; hemen hemen ayni isi goren Llama varken nfc neden kullanalim?
    Aracta nfc elbette daha mantikli cell uzerinden tirggering’e nazaran. Ama evde, iste, bolca ziyaret ettigim arkadasimda kullanmak uzere Llama fazlasiyla onde degil mi nfc’ye gore?

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Aynı özellik Trigger’da da var. Ama NFC aynı mekan içinde farklı senaryolar oluşturmak konusunda farkını ortaya koyuyor. Lokasyon GPS’te bile o kadar hassasiyete sahip değil.

  13. Mücahit ARDUÇ avatarı
    Mücahit ARDUÇ

    Elimizde zaten mevcut olan (okul kartı, akbil, şirket kimlikleri vs) nfc özellikli kartlarla sizin bu aldığınız kartlar arasında fark var mı? yani nfc kartlarından almak yerine bunları kullanamaz mıyız?

    Bir de 144 byte storage kapasitesi varmış sizin aldığınız kartın. Burada ne gibi şeyler depolayabiliriz. yani demek istediğim bizim elimizde bulunan kartları (akbil vs.) telefona okuttuğumuzda sadece hexadecimal bi ID okuyabiliyoruz. bunun yanında gizli bilgiler de mevcut mu bu kartlarda? değilse neden o kadar storage var ? 🙂

  14. barracuda avatarı

    adam nfc yeni bir teknoloji anlatiyor isiniz gucunuz yok laf sokma pesindesiniz ayip ayip o kadar rahatsizsaniz uslup ve anlatimindan daha yararli buldugunuz konulara yonelin

  15. Cenk KAYA avatarı

    Serdar Bey Merhaba,

    NFC konusu üniversite dönemi için teknik bir konuydu benim için. Kendi evimde uygulanabilir kolay adımlar haline geldiyse çok sevindirici. Sormak istediğim konu şu, yapacağı tüm aksiyonları trigger etmek için evdeki cihazların da mı bu özelliğe sahip olması gerekiyor? Bir masa lambası yada klima, belki evdeki üst kat için çalışan router.

    Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Tetiklenen cihazların NFC uyumlu olması değil ama internete bağlanabilmesi şart. Bunları bazı ek adaptörlerle de halletmek mümkün. Kickstarter’da birçok örneğini inceleyebilirsiniz.

      1. Ayhan avatarı
        Ayhan

        Merhaba Cenk Bey, digitalSTROM ile tanışmanızı öneriyorum. Mevcut elektrik hattının üzerine kurulan ve ek kablolama veya tadilat gerektirmeyen anahtarların arkasına akıllı klemensler bağlama şeklinde bir kaç saatte eve kurulabilen bir sistem. Bu sistemi kurduktan sonra evdeki tüm elektrikli on/of ya da dimm özelliği olan cihazları nfc etiketler üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Sadece nfc etiket üzerinden değil farklı bir kaç uygulamadan da evdeki cihazları kontrol etmek mümkün.

  16. Hakan Cankurt avatarı
    Hakan Cankurt

    o değilde prozak78 inci tabiriyle yazının @2 si olmuş.

  17. Okan avatarı
    Okan

    “Robot olmadığını kanıtla” … Yakın bir zamana kadar, muhatap olacağımızın hiç aklımıza gelmeyeceği bu güvenlik testine, artık aşina olduk. İnternetteki “şeylerin” nüfusu ve yetenekleri arttıkça bakalım insanoğlu daha neler görecek…

  18. Burak Pusat avatarı

    Yazınız yayımlandığında dx.com üzerinden sipariş veriyordum. Bu etiketleri görünce ben de sipariş vermeye karar verdim. Amacım işten eve dönerken bisiklete yapıştırdığım bu sticker sayesinde “strava” uygulamasını çalıştırıp eve döndüğüme dair mesaj atmasıydı. Stickerlar çalışıyor ancak bisiklet metal olmasından dolayı olsa gerek bisiklete yapıştırdığım zaman tetikleme yapmıyor.

    Stickerlar şu şekilde: http://goo.gl/k8A9S5

    Çözüm önerilerine açığım.

  19. […] şeylerin interneti (internet of things). İnternete bağlı ve birbiriyle iletişim kurabilen cihazları anlatıyor. Peki ‘faydasız şeylerin interneti’ denen şeyi biliyor musunuz? Harika […]

  20. RAIF HORATA avatarı

    Şu anda Manisa’da tüm belediye otobüslerinde nfc destekli telefonlar kullanılabiliyor. Üstelik kredi kartı ile izin verirseniz bitmeyen bir biniş kartınız oluyor. Ben kullanıyorum, mükemmel bir uygulama.

  21. Lepicallidus avatarı

    Çok güzel bir yazı olmuş, elleriniz dert görmesin. Yorumlarda belki karşılaşılan zorlukları okurum dedim ama çok saçma yorum yapanlar var. Siz ne açıklamışşsınız onlar nelere kafa yormuş 🙂

    Kendi sitemde yazı yazarsam, yazınızı alıntı yaparak paylaşmak isterim. Aşağıda uygun olduğunu söylemişsiniz. Hala geçerli mi hocam?

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Yazılarımı kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

  22. Fatih avatarı

    NFC etiketlerini ekran kapalıyken kullanmak istiyorsanız cihazınızın rootlu olması ve Xposed frameworkün ve Xposed modüllerinden Wanam modülünün kurulu olması gerekiyor. Wanam modülüne girip “sistem” menüsüne girip buradan “NFC Davranış” bölümüne tıklayın. Seçeneklerden “Ekran kapalı ve kilitli iken” seçeneğini işaretleyip cihazınızı yeniden başlatın.
    Artık ekran kapalıyken veya kilit ekranındayken de NFC etiketleri çalışacaktır.

  23. […] şeylerin interneti (internet of things). İnternete bağlı ve birbiriyle iletişim kurabilen cihazları anlatıyor. Peki ‘faydasız şeylerin interneti’ denen şeyi biliyor musunuz? Harika […]

  24. Ozgur avatarı
    Ozgur

    Merhaba Serdar Bey, telefonun NFC ID sini nasıl okuyabilirim? Telefonu okuyucu olarak değil de kart olarak kullanmak istiyorum. Tesekkurler

  25. Abdurrahman Uzunkavakaçağlarıaltındayataroğulları avatarı
    Abdurrahman Uzunkavakaçağlarıaltındayataroğulları

    LG Aka modelinde NFC yi nasıl açıp kullanacağım ?

  26. Bahadır avatarı

    bi şey soracam nfc ID lerini telefonda depolayıp giriş yapacağım yerde ıdyi telefondan yayın yaptırıp kart kullanmadan telefonla giriş yapmak istiyorum. bana bi yolunu gösterebilecek biri varmı

  27. Görkem avatarı
    Görkem

    merhaba NFC yi mobil cihazıma okutarak anında uzaktaki diğer mobil cihaza konum gönderebilir miyim acaba ?

  28. Nadir Kocakır avatarı
    Nadir Kocakır

    Serdar Bey yazılarınızı okuyorum, sadece teşekkür etmek istedim. iyi çalışmalar.

Görüşlerinizi paylaşın: