İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne bağlı İnteraktif Pazarlama Yüksek Lisans Programı Next Academy‘de her dönem öğrencilerime güncel konularla ilgili bir bitirme projesi veriyorum. Geçen dönem Soma maden kazasının (seçmeli olarak Hükümet, Soma Holding ya da madenci aileleri ekseninden) kriz yönetimini, bir önceki dönemse Türkiye’de yükselen obeziteye yönelik sosyal medya temelli bilinçlendirme kampanyasını çalışmıştık.
2014’ün ikinci dönemindeki MAR507 grubuyla da ’18-35 yaş aralığı için yeni bir kredi kartı kurgulama’ çabasına girdik. 50 öğrencim içinde sadece biri bankacıydı fakat hepsi kredi kartı kullanıcısı ve belirtilen yaş aralığındaydı. Dolayısıyla ortaya ‘olsa ne güzel olurdu’ kafasında bir derleme çıktı. Fikirlerden birkaçı gözüme pekala hayata geçirilebilir kıvamda görününce hepsini bir derleyip blogumu takip eden -bir kısmını şahsen tanıdığım- banka yöneticisinin kulağına kar suyu kaçırmak istedim.
Öncelikle banka, işyeri ve müşteri arasındaki kredi altyapısını kuran bu sistemin bir ‘kart’ olarak varlığını sürdürmesinin alışkanlıklar (ve bir miktar da mevcut altyapı) dışında bir esprisi yok. Bugün cep telefonunuzdaki mobil banka uygulamasıyla da pekala yapılabilecek basit bir onay (provizyon) işleminden söz ediyoruz. Şu ana kadar ortaya çıkan NFC tabanlı seçenekler bir yana; konuyu başka bir noktaya taşıyan Apple Pay’in daha sahnede duyrulurken VISA, MasterCard ve American Express onaylı ve 220 bin noktada geçerli olduğunu da unutmayalım (o rekabet apayrı bir dünya). Bilgilerimizin arasına 1,5 milyar insana dokunma potansiyeline sahip Facebook Credits ve Payments diye bir şey olduğunu ve Facebook’un bu yıl İrlanda’da bankacılık lisansı peşine düştüğünü, bunun çok şey ifade edebileceğini de sıkıştırıverelim. Dijital paralar falan onlara girmiyorum bile.
Next Akademi projesinden çıkan fikirlere gelirsek; aşağıda önem sırası gözetmeden sıralıyorum.
Öncelikle benim kısa bilgilendirme dosyamdan ana hatları çizelim:
Genel Detaylar
- Özel bir banka.
- Finans dışında bir alanda faaliyeti, iştiraki yok.
- Türkiye çapında her ilde şubeleri var.
- Kartın hedef yaş aralığı 18-35.
- Sadakat (loyalty) özelliklerine sahip olacak.
Zorluklar
- Türkiye’de neredeyse herkesin mevcut en az 1 kredi kartı var.
- Alışveriş noktalarıyla yeni anlaşmalar yapmak kolay değil.
- Bankanın mevcut müşterileri için kafa karıştırıcı olabilir.
- Farklılaşma adına ortaya konacak büyük fikir ne olabilir?
Ortaya çıkan fikirlere gelirsek (tekrar ediyorum: bu dönemki öğrencilerimin biri dışında hiçbiri bankacı değildi, regülasyonlar ve sektörden bağımsız olarak incelemenizde fayda var)
Daha ‘değişik’ bir kredi kartı için ‘playlist’
- Harcadıkça eğlendiren kart: Steam, Google Play ve Apple Appstore gibi yapılarla entegre, harcamaları oyun kredisine çevirme imkanı.
- Konser, tiyatro ve festivallere odaklanma, kartın Youtube kanalını ağırlıklı olarak bu tip etkinliklerin iletişimi için kullanma.
- Kart kullanım / hesap işletim ücreti olmaması. Bu tutarın kullanım sürecine yedirilmesi. (neredeyse bütün projelerdeki ortak nokta bu ücretlere yönelik antipati oldu).
- Banka gibi konuşmayan sosyal medya iletişimi.
- Sosyal medyada borç, kredi kartı, para gibi konularda yazanları; rakip banka hizmetlerinden dert yananları API search ile yakalayıp iletişime geçme.
- Sosyal medyada kartımızın kullanımıyla ilgili pozitif tecrübelerini kartın resmi etiketiyle paylaşanlara yönelik avantajlar (kazanılan medya görünürlüğünü medya satın alım bütçesinden paylaşmanın bir türevi gibi düşünün).
- Bu yaş grubuna yönelik etkinliklerin VIP girişlerini sahiplenmek.
- Spotify’da hedef kitlenin ilgi alanlarına yönelik sık güncellenen playlistlerle ilişkiyi diri tutma.
- Şatafattan uzak, sade bir web / mobil bankacılık arayüzü (yine neredeyse bütün projelerin ortak noktasıydı bu. Her şeyi vitrinde göstermek isteyen dükkan telaşına düşülmüş olabilir. Şahsen bu konudaki başarı örneğim Wonga‘dır mesela).
- Sitede ya da uygulamada bir sorun yaşandığında sayfadaki yardım linkine tıklandığında doğrudan çağrı merkezinde o konuyla ilgili birime yönlenme (çağrı merkezi adımlarını tek tek dinleme işkencesine karşı iyi fikir bence).
- Kartları kişiselleştirebilme: sahip olmadan önce renk, metin (yazı), mümkün olan şekil seçenekleri gibi ayrıntılarla kartı özelleştirebilme (bu küçük ayrıntının ne kadar önemli olduğunu Coca-Cola sayesinde hatırlamış olmalıyız).
- Mutlaka temassız ödeme seçeneği.
- Kullanıcılarına özel bir etkinliği olmalı.
- Mobil uygulaması / web sitesinde kültür-sanat etkinliklerinde satılmayan kapasiteye yönelik son dakika indirimli koltuk / bilet satışı.
- Aylık etkinlik kredisi: harcamasına göre mümkünse bir ay sonrasına devredilebilecek ve sadece sinema, konser, kültür-sanat gibi etkinliklerde kullanılacak krediler (ve bu kredilere yönelik tahminler).
- Satın almak istediklerine yönelik online farklı sitelerden derleyecekleriyle wishlist oluşturabileceği ve puanlarıyla hangilerine sahip olabileceğini takip edebileceği Pinterest benzeri bir web arayüzü.
- ATM ekranlarını iletişim kanalı olarak kullanabilmek (kartsız şifre girildiğinde dahi o ATM civarındaki fırsat ve etkinliklerden haberdar olabilme).
- ATM cihazları kablosuz internet erişim noktası olarak hizmet verecek ve kart sahipleri biriken puanlarını internet erişim kredisi olarak kullanabilecek (bankayla ilgili işlemler krediden düşmüyor).
- ATM sliplerini bilgilendirme amaçlı kullanmak (ya da barkod / QR kod gibi yapılarla uyumlu etkinlikler için bilet satın alıp doğrudan ATM’de bastırmak)
- Kart sahipleri bankanın uygulamasıyla banka reklamlarını okuttuğunda civardaki fırsatları augmented reality olarak görebilecek.
- Kartlar sahiplerine ilk ulaştığında içinde belirli bir miktar kredi olacak.
- İsteyenler için kredi kartı Jawbone tarzı bir bileklik formunda da gelebilecek (benim aklıma Işhıbil geldi bunu dinlerken:).
- Diğer sadakat kartlarıyla hesap eşleştirmesi yapıldığında anlaşmalı işyerlerinden yapılan alışverişlerin ilgili sadakat kartlarına otomatik puan yüklemesi (Avrupa’da epey yaygınlaşan ‘bütün sadakat kartlarından kurtaracak bir kart’ bizde hala hayal mi yoksa?).
- Anlaşmalı marka ve hizmetlerin basılı / elektronik kataloğu ya da mobil uygulamada buna özel bir menü / tab.
- Sosyal medyada kart veritabanını temel alan hedefli tanıtım ve pazarlama kampanyaları (detayları burada anlatabileceğim kadar kısa değil).
- Kart sahiplerinin sosyal medya ranking’lerinin mutlaka ölçülüp saklanması ve ona göre önceliklendirme yapılması (yangını önleme derdindeyken kibrit sahibiyle alev silahına sahip olanı aynı kefeye koymamak diye de düşünülebilir).
- Toplanan puanların sadece kişisel tüketime yönlenmesi yerine dileyenlerin bağış yapabileceği bir yapı kurulabilir. Hayvanseverler, doğaseverler ve genel bağışçılar gibi kategorilerle puanlar otomatik ya da isteğe bağlı olarak ağaç ekimine, hayvan barınaklarına ya da talep edilen noktalara aktarılabilir. Yapılan bağışlar (isterse) kart sahibine sosyal medyadan haber verilebilir (böylece RT / beğeni gibi etkileşimlerle olası diğer bağışseverler de tetiklenebilir).
- Sıkıcı ekstreler yerine infografik mantığında hesap özetleri (bu da en genel beklentiydi projelerde).
Yukarıdaki fikirlerin arkasındaki öğrencilerim: Arda Müftüoğlu, Doğan Erdoğdu, Oğuzhan Sarı, Baran Düzyar, S. Mert Örcan, Tayfun Akar, Fuat Kanık, Ayşe Azra Tanrıverdi, Demircem Kuris, Salih Arda Mendeş, Olçum Işıksal, Çağkan Öztürk, Ķaan Erk, Özlem Uçkun, Mert Köse, Şeyma Sezgin, Ayşe Su Ediboğlu, Catherine Yelda Dilmener, İstem Çetinkaya, Nurgül Akça, Zaliha Terk, Tuğçe Kangal, Aslıhan Çelebi, Ebru Gönül, Berk Somay, Cihan İnselel, Denise Bahadır, Ela Eren, Selay Şeker, Serap Damgacı, Nevra Demirci, A. Cemre Karafakılı, Melisa Örnek, Ezgi Gözeger Özmemiş, Aslı Pekşen, Sermin Akyıldız, Tuğrul Karacanlı, Ertuğrul Aydoğdu, Batuhan Kabalak, Fırat Türkoğlu, Kemal Çağatay Özcan, Tuğba Demir ve Hilal Çölüoğlu.
Bu vesileyle de hatırlatmış olayım; Next Academy kapsamında her dönem dijitale, interaktife kafayı takmış; var olanı dönüştürme hevesi taşıyan geniş bir kitleyle kafa patlatıyor ve onları yeniliklerle güncelliyoruz. Fikir seansları, fokus grubu ya da beta tester olarak beraber çalışmak isteyenlere kapımız açık. Sizlerin de aklınızda olsun.
Kredi kartları ve bankacılığa yönelik kendi fikirlerinizi de aşağıdaki yorumlarda beklerim.
Görüşlerinizi paylaşın: