Not tutma meselesinde ikinci perde

Takıntı derecesine getirdiğim “not tutma” alışkanlığımda 22 sene sonra yaşanan bir zorunlu değişiklikten öğrendiklerim.

photo of phone on top of notebook

Önce bir dertleşme.

Hesapladım; son yazımın üstünden tam 267 gün geçmiş. Bunun vicdani yüküyle hesaplaşırken aynı süre zarfında gazete ve dergilerdeki yazılarımı, haftalık bültenleri; YouTube içeriklerini, podcast bölümlerini, katıldığım televizyon yayınlarını ve konuşmalarımı düşünerek avundum.

Yine de kesmedi.

Kalıcılığından ve sadece bana ait olmasından dolayı blogumu diğer her şeyden daha fazla önemsiyorum. Bu -belki de yersiz– hassasiyet yüzünden özene-bezene yazabileceğim vakti buluncaya kadar beklemeyi yeğliyorum. Sonuç ortada.

Affola.

Benim işim bilgi ve malumat simsarlığı. Dolayısıyla her tüccar gibi ben de müşterilerin ilgi ve ihtiyaç duyacağı malları bulup vitrine dizmek için gece-gündüz koşturuyorum. Bazılarının üreticisi ve dağıtıcısı belli. Bazıları için diyar diyar dolaşıp keşif yapmak gerekiyor. Bazı mallar hazır geliyor, bazıları seneler boyu oradan-buradan toplanan şeylerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor. Bazılarının son kullanım tarihi var, bazıları vitrine çıkmadan önce senelerce pişiyor.

Dolayısıyla “bilgi / veri yönetimi” denen konu benim en önemli uğraşım. Bu gayret hassas bir denge gerektiriyor. Çünkü amacımın özü bilgiyi muhafaza etmek, birbiriyle ilişkilendirmek ve ortaya yeni bir ürün çıkarmak. Öyleyse işin “yönetim” kısmı beni mümkün olduğunca az meşgul etmeli. Çünkü bilgiyi yönetmek için harcadığım her anı, onunla yapabileceklerime ait zamandan çalıyorum. Bu yüzden mümkünse varlığını hissetmeyeceğim, bizzat kendisiyle hiç uğraşmak zorunda kalmayacağım bir araca muhtacım.

Tut defteri, kitabı

Bilgiyle olan saplantılı ilişkim okul öncesi çağlarıma dayanıyor. Bu sebepten “not tutma” konusuna yabancı değilim. Yine de mesleğimin bir parçası haline geldiği 1995 yılından beri ister istemez kendime has bir tarz da geliştirdim.

Adeta bir saplantı haline getirdiğim bu tutkunun belleğimi zayıflattığını düşünerek endişeye kapıldığım oluyor. Ancak şu satırları yazarken dahi sadece elektronik notlarımın sayısı 3 bin 760 adetti. Bunların bir kısmı, içinde yüzlerce referansa bağlantı ve alıntılar içeren tarzda. Not almaya ihtiyaç duymadan hepsini hatırlayabileceğim bir hafızaya sahip olmayı elbette isterdim. Ama mümkün olmadığını biliyorum (Melik Duyar kusura bakmasın).

Temel kriterler

Not tutmanın evrensel bir kuralı, adabı yok. Herkesin kendi zihni, öncelikleri, tarzı ve beklentisine göre şekilleniyor. Fakat bunları dijital halde tutmanın son derece pratik faydaları var. Örneğin:

  • Her an, her cihazdan ulaşılabilir olması.
  • İçinde arama yapabilmenin kolaylığı.
  • Kendi aralarında ilişkilendirebilme.

Böylesine hassas bir konuda en önemli kararlardan biri hiç şüphesiz kullanılacak uygulamanın seçimi. Seneler boyu bunun için (Word türevi) metin düzenleyiciler kullandıktan (ve 2001 yılında hepsini çalınan dizüstü bilgisayarımla yitirdikten) sonra bulut tabanlı çözümlere yöneldim.

O dönemki seçenekler bugünkü kadar bol değildi. Yine de doğru bir tercih yaptığımı düşünüyorum. Evernote ile başlayan serüvenim tam 22 yıl sürdü. Zamanla bu uygulama zihnimin doğal bir uzantısına dönüştü. İçinde rastgele gezinmek bile ilham verir hale geldi.

Böylesine uzun bir birliktelik sonucunda ister istemez kendime göre bir tarz da oluştu. Bunu Evernote ile ilgili yazımda özetlemiştim.

O günden bugüne köprünün altından çok sular aktı. Evernote kendi içinde yönetim krizine girdi. Rekabet sebebiyle yalpalamaya başladı. Ardından abonelik bedellerinde agresif bir tutum sergiledi. Sonuçta bir İtalyan şirket tarafından satın alındı, yepyeni ve belirsiz bir kulvara girdi. Kullanıcıya yönelik çok bir şey değişmemiş olsa da “su bulandı“.

Veda busesi

Uzun süredir alternatif arayışı içindeydim. Hayatımda böylesine önemli bir yere sahip uygulamanın yerine bir şey koymak kolay değildi. Kriterlerim şöyleydi:

  • Sadece not tutmak: Herkesin her şey olmak, her şeyi yaşamak istediği bir çağdan yazılım ve donanımlar da nasibini fazlasıyla alıyor. Sonuçta ortaya her şeyi bir parça yapan; aynı sebepten ötürü hiçbir şeyi tam olarak yapamayan bir dizi seçenek çıkıyor. Benim önceliğim sadece ve sadece not tutabileceğim bir çözümdü.
  • Bulut tabanlı olmak: Yukarıda bahsettiğim talihsiz hırsızlık olayı sayesinde yerel yapıların tehlikesini gayet iyi anladım. Dolayısıyla uygulamanın yerelde dosyaları saklamanın yanısıra bulutta da yedeklemesi önemliydi.
  • Web içeriği kırpmak: Sürekli “not almak” desem de her gün okuduğum -neredeyse- yüzlerce web sayfasından birçok bilgi kırpıp Evernote’a aktarıyordum (İngilizcede “clip” olarak geçiyor). Bu sebeple bulacağım çözümün bunu bir web tarayıcısı eklentisiyle yapabilmesi gerekiyordu.
  • İlişkilendirmek: Notlarımın tamamı zamanla genişleyen bir etiket bulutuyla sınıflanıyor. Dolayısıyla bir etikete tıklayarak o konuyla ilgili bütün notlarıma ulaşabiliyorum. Açtığım her notta, arşivimdeki ilgili diğer notları yansıtabilmesi her açıdan pratik olacaktı.
  • Aktarım imkanı: Evernote’taki mevcut binlerce notu zahmetsizce yeni seçeneğe aktarabilmemin önemini anlatmama gerek yok sanıyorum.
  • Çevrimdışı kullanabilmek: Hayatımın bir kısmı (en verimli çalıştığım ortam olan) uçaklarda geçtiğinden, internet bağlantısı olmadan notlarıma erişmek kritik bir öneme sahip. Çok kişisel bir kıstas fakat benim adıma önemli.
  • Platformdan bağımsız olmak: Android, iOS ve Linux gibi farklı sistemlerde çalıştığım için tek bir yapıya bağlı çözümler baştan elenecekti.
  • Uçtan uca kriptolama (E2EE): Not defterimde şifre benzeri kişisel / hassas hiçbir bilgi yok. Onlar ayrı bir şifre yönetim uygulamasında. Ancak yine de sadece benim erişimime açık olacak şekilde kriptolama hizmeti sunması hiç de fena olmayacaktı.
  • Fiyat / Performans: Bütün bunları ne karşılığında sunduğu elbette önemliydi. (Bu arayış sürecinde ne kadar ilginç modellerle karşılaştığımı anlatamam.)

Bu beklentilerle başladığım arayışta denemediğim neredeyse hiçbir seçenek kalmadı. Birkaçını özetlemeye çalışayım:

  • Notion: Büyük bir kesim için “inanç sistemine” dönüşmüş bu uygulamayı ilk çıktığında incelemiştim. Bu sefer başına oturup hakkını vererek denediğimde epey yol aldığını fark ettim. Notion özetle “not da tutabileceğiniz” bir uygulama. Fakat bir not tutma uygulaması değil. Ekip halinde çalışanların ortak projeleri için mucizevi. Benim içinse fazlasıyla hantal ve fazla kaldı.
  • Hive: Basit arayüzüyle gayet pratik ancak özünde yine “ekip çalışması” üzerine yoğunlaşmış bir çözüm.
  • Simplenote: WordPress ve WooCommerce gibi çözümleriyle tanınan Automattic şirketinin not uygulaması Simplenote, isminden de anlaşılacağı gibi basit arayüzü ve kullanımıyla dikkat çekiyor. Ancak sadece metin tabanlı içerik desteğiyle beni kaybetti.
  • Joplin: Açık kaynaklı seçenekler arasındaki Joplin uçtan uca kripto desteğiyle ilgimi çekti. Onu da senkronizasyon konusunda benim tercih etmeyeceğim dış çözümlere muhtaç olduğu için eledim.
  • Bear: Gayet hoşuma giden seçeneklerden biri oldu. Sadece not tutmaya odaklı, temiz arayüzlü ve güvenli. Gelgelelim sadece Apple platformlarında çalışıyor. Dolayısıyla elendi.
  • Google Keep, Microsoft OneNote ve Apple Notes: Bu üç seçenek de benim ihtiyaçlarım için fazlasıyla basit kaçtı. Apple Notes en başta sadece Apple platformuna özel olduğu için elendi.
  • Obsidian: Bu seçenek denediklerim arasında her açıdan gayet tatminkardı. Özellikle ilişkili notların görselleştirmesi oldukça heyecanlandırdı. Eklentiler sayesinde kazanabildiği yeni yetenekler de cabası. Fakat özellikle editör arayüzünün mekaniği (bir bakıma ilkelliği) ve bulut desteğinin ekstra bir çaba gerektirmesi sebebiyle yapamadım. Yine de mutlaka bir şans verip incelemenizi tavsiye ederim.
  • Notesnook: Pakistanlı bir girişim olan Notesnook en uzun süre denediğim ve beğendiğim hizmetlerden biri oldu. Açık kaynaklı ve uçtan uca kriptolu yapısıyla aradan sıyrılıyor. Arayüzü gayet temiz. Özellikle Evernote’tan geçecekler için kolaylık sağlıyor. Ancak editörüyle ilgili yaşadığım kişisel bazı sıkıntılar sebebiyle onunla da vedalaşmak zorunda kaldım. Yine de çoğunluk için hala iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum.

Listeyi böyle uzatmak mümkün. Ama yapmayalım. Bilin ki “şunu da denedin mi?” diye bir sorunuz varsa cevabım büyük ihtimalle “EVET”.

Hikayenin sonu

Nihayetinde Vietnam’da hepi-topu 2 kişilik bir şirket tarafından hayata geçirilen UpNote adlı bir uygulamaya denk geldim. Platform bağımsız, temiz ve basit bir arayüze sahip, webden kırpmalara izin veren, her tür dosya formatıyla uyumlu ve şaşırtıcı derecede hızlı çalışan bir seçenekti. Web’den kırpma aracı Evernote’tan farklı ancak daha pratik. Editör arayüzünde de ihtiyaç duyduğum her özellik fazlasıyla var.

En güzel özelliklerinden biri 30 dolar karşılığında ömürboyu kullanım lisansı alabiliyor oluşunuz (Türkiye tarifesinde an itibarıyla 500TL). Dilerseniz aylık 1 dolara da kullanmak mümkün (o da Türkiye tarifesinde 5TL).

Notları birkaç dakikada zahmetsizce aktardım. Bu vesileyle giriştiğim arşivi derleyip toparlama sürecinde de işlevleriyle fazlasıyla haşır-neşir oldum. Nihayetinde kararımı verip arayışıma noktayı koydum.

“Her seçiş bir vazgeçiştir” şiarıyla nelerden vazgeçtiğime gelelim:

  • Uçtan uca kriptolama desteği yok. Ancak bunun benim için şart olmama sebebini yukarıda anlatmıştım.
  • İki adımlı doğrulama (2FA) desteği yok.
  • Web arayüzü yok. Windows, Mac, iOS, Android ve Linux gibi bütün platformlarda çalışıyor fakat (Evernote, Notion, vs. gibi) web arayüzüne sahip değil. Mutlaka uygulamasını yüklemek zorundasınız. Çok da dert değil gibi.

İnsanlık adına küçük ancak benim adıma büyük bu adımın beni bir 20 yıl daha götürmesini diliyorum. Zira bu arayış bana not tutma uygulamalarında olan bitene yönelik epey fikir edinme fırsatı sunduysa da bir haftamı yedi-bitirdi.

Son bir not: Bu süreçte tesadüfen Yalçın Arsan‘ı keşfettim. Blogunda ve Youtube kanalındaKişisel Bilgi Yönetimikonusuyla ilgili o kadar çok emek vermiş, o kadar çok içerik üretmiş ki saygı duymamak elde değil. Bu yazıyla ilgilenenlerin ona da kulak kabartmasını isterim. (Merak edenlere: Onun tercihi Obsidian olmuş.)

Kendi tercih ve tecrübelerinizi yorumlarda paylaşırsanız çok memnun olurum. Şimdi yavaştan notlarıma dönüyorum 🙂


Yorumlar

43 yanıt

  1. Tamer avatarı
    Tamer

    O kadar çok alternatif var ki, biri de Tana. Bekleme listesindeyim, bakalım.
    https://tana.inc/personal

    1. Çağdaş Coşkun avatarı
      Çağdaş Coşkun

      Ben de bekliyorum aylat oldu. Ağaç oldum tabiri caizse. Yalnız obsidian, notion vs kullanan birisi bama fena şekilde önerdi. O arads Notion ile Obsidian üzerinde testlere devam.

      1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

        İşlevleri ve arayüzüne baktığımda Tana bana Notion’dan çok farklı gelmedi. Özünde bir not tutma uygulaması değil. İçinde tutacağınız veriden çok kendisiyle meşgul edecek bir hali var gibime geldi.

  2. Furkan Güven Taştan avatarı

    Siz not tutma üzerine yazınca ertelemeden okuyorum. Maceranızı anlattığınız için teşekkürler. Küçük bir katkı olarak kabul ederseniz sizle daha önce de paylaştığım, 🚀 emojilerden dijital not tutma araçlarında nasıl faydalanabiliriz konulu bir yazı yazmıştım, meraklıları için linkini bırakıyorum: https://sinerjik.org/2020/09/emojiler-not-alma-yontemizi-nasil-degistirebilir/

  3. ABDULMELİK GENÇ avatarı
    ABDULMELİK GENÇ

    Amirim selam çok özledik sizleri, bende ever note upnotes geçmiştim hikayenin sonu notion ile bitecek diye düşünürken upnotes ile bitmesi şaşırttı ve sevindirdi arayı bu kadar açmayın sağlıcakla.

  4. Vefa Karagöktaş avatarı
    Vefa Karagöktaş

    Abicim zevkle okudum kardeşlerinde müzdarip bu durumdan senin kadar a olmasada. Teşekkür ederim.

  5. Ali S. avatarı
    Ali S.

    Yüreğinize sağlık.
    Dediğiniz gibi blog okurlarınızı çok aksatmayın 🙂

  6. Yunus avatarı
    Yunus

    Uzun zamandır o uygulamadan bu uygulamaya göç ediyordum. Evernote’nin cihazlar arasındaki senkronizasyon sıkıntısından Notion’un iç içe sayfalarının karışıklığı ve yavaşlığına sığınmıştım. 4. Günün şafağında yetişen Gandalf gibi geldin amirim.

  7. Enis Duman avatarı

    Yazılarınızı özlemişiz. Kaleminize sağlık.
    Belirttiğiniz gibi herkes önceliklerine göre dijital not alma uygulamasına karar vermeli. Benim tercihim Logseq. Öncelikle ücretsiz ve açık kaynak. Notları lokal olarak saklamaya imkan veriyor. Kategori bazlı not alma yaklaşımı yerine notlar arasında bağlantılar kuran (bidirectional link) bir uygulama olması da tercihlerimden. Etiket enflasyonunu önlemek için etiketleri mümkün olduğunca az kullanmaya çalışıyorum. Bir kavram, isim veya terime bir not içinde link verdiğimde bunların geri bağlantı olarak (backlink) gözükmesi de Logseq’in bir diğer artı yönü. Son olarak günlük notlar konseptine sahip olması, notu nereye alacağım kargaşasını da önlemiş oluyor.

  8. Mehmet avatarı
    Mehmet

    Amirim, ben de hem evernote hem de notion kullanıcısıyım evernotedan sogumaya başlamıştım bu yazınızı okuduktan sonra alternatifleri de deneyeceğim not tutma kıymetli ama onların etiketleri ile ilişkilendirilmesi uygulamada çok daha kıymetli çok teşekkür ederiz iyi pazarlar

  9. Tarık Mutluoğlu avatarı
    Tarık Mutluoğlu

    Bu konuyu sizden daha detaylı ve objektif değerlendirecek birisi olamazdı. Bizlere kazandırdığınız zaman ve ayrıca kendi adıma mükemmel zamanlama için çok teşekkürler. Emeğinize ve yüreğinize sağlık, sevgiler..

  10. gamze avatarı
    gamze

    Notlarınıza ek olarak beğendiğiniz ya da kaydedip sonra da bakmak istediğiniz makaleleri bir arada tutmak için INSTAPAPER uygulamasını kullanabilirsiniz

  11. Melih Boz avatarı
    Melih Boz

    Serdar Bey, kişisel yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler. Kişisel bilgi yönetimi (Personal Knowledge Management – PKM ) son günlerde benim de aktif olarak üzerinde düşündüğüm ve aksiyona geçtiğim bir konu. Hatta neden bu zamana kadar öğrendiklerimi bir kenarda tutmamışım diye kendime kızdığım zamanlar da oldu. Bu konuyu aslında genç yaşta yapılan temettü emekliliğine benzetiyorum. Beynimizin dijital bir kopyasını çıkardığımızda ve onu birbiri ile bağladığımızda o an hiç tahmin edemeyeceğimiz iç görülere ulaşabiliyoruz. Sizinki gibi ~4000 nottan neler çıkar tahmin edemiyorum 😎 Örneğin okuduğum bir kitaptaki bir çıkarımım + farklı bir makalede karşıma çıkan bilgi ve “abcd.efg” sitesinde okuduğum bilgi eşleştiğinde çok kapsamlı hikayeler anlatabiliyor ve eşsiz (unique) örnekler verebiliyorsunuz. İçerik üreticiler ve hikaye anlatıcılar için eşsiz bir nimet… Ayrıca dijital kopyası çıkarılmış bir beyin ctrl+f fonksiyonuna sahip olduğu için zaman zaman organik olandan öne geçebiliyor. 😊

    Bu konuda yeni başlayacaklara tavsiye olarak “Personal Knowledge Management” konusunu youtube, google ve chatgpt üzerinden aratarak faydalı modellere ulaşabilirler. Başta çok zahmetli ama sonrasında keyifli hale geliyor. Benim tercihim Obsidian’dan yana oldu. Başlangıçtan bu yana kendilerini epey geliştirdiler, gelişmeye de devam ediyor. Obsidian ile ilgili olarak yaşadığım tek olumsuzluk tüm notların lokal hafızada tutulması ve PC’de çıkan bir sorun sebebiyle notlara tekrar erişememek oldu. Neyse ki artık bulut çözümleri de mevcut.

    1. Çağdaş Coşkun avatarı
      Çağdaş Coşkun

      Merhaba Obsidian’da ben bunubu bu hafta bir user addon ile aştım ve lokal VAULT onedrive kişisel ile ipad iphone başka ne varsa oraya canlı entegre oldu. Şifteledim bir de artık ne kadarsa o kadar.

      TANA ‘dan sıra bekliyorum o gelirse son onu denemek istiyorum.

      Notion’da çok Gigabyte veri saklıyorum ama güvenim tam yok. Her an birine satılıp fiyat politikası güncellenebilir.

      Evernote’a hiç bir zaman ısınamamıştım. Amirim ilk önerdiğinde baktım ettim ama yok. Sarmadı beni.

      Bu not olayı ne büyük dertmiş. Son iki ayda ciddi can sıkıntısı yaptı bende.

  12. Serdar ATILIR avatarı

    Merhaba, ben sadece apple ekosisteminde çalışan NotePlan uygulamasını kullanıyorum. Aşırı memmunum diyebilirim. Ama siz tüm işletim sistemlerinde kullanmak istediğiniz için eleyeceksiniz büyük ihtimalle. Ancak notları takvimle eşitleyebiliyorsunuz, geleceğe yönelik notu okumanızı sağlayacak hatırlatıcıları kolayca ekleyebiliyorsunuz. 1 ay deneme sürümü ücretsiz.

  13. Sercan Sünneli avatarı
    Sercan Sünneli

    Serdar Bey,

    Aslında sizi, size “Bey” diye hitap etmekten daha yakın hissediyorum ama (malesef henüz) şahsen tanışmadığımız için böylesi daha uygun sanırım. Bir gün umarım denk geliriz.

    Özlemle beklediğim blog yazınızı görünce heyecanla okudum. Özellikle not tutma uygulaması değişimi niyetinizi anlatan paylaşımınızdan sonra, cevabını merak ettiğim Evernote ‘u neden bırakmak durumda olduğunuz sorusuna verdiğiniz bilgilendirici yanıtınız için tekrar teşekkürler. Şahsen, sağladığı faydalar yanında, üyelik ücretinin amatör not tutma amacıma fazla gelmesinden dolayı değişiklik yapma düşünceme ve arayışıma da çok faydası oldu. Uzun tecrübeleriniz sonunda vardığınız görüşler ve önerileriniz benim için (ve tahmin ediyorum hatırı sayılır okuyucu kitleniz için) oldukça yönlendirici ve çok önemli. Mutlaka değerlendireceğim.

    Blog yazılarınızı her zaman olduğu gibi hevesle bekliyor, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

  14. Aysegul Birlik avatarı

    Tam da arayışım sürerken bu yazınıza denk geldim, tavsiyeler için teşekkürler. Pandemi dönemi çok severek dinlediğim podcast kanalınızdan da umarım yakın zamanda yeni bölümler gelir. İyi çalışmalar

  15. Gani Can Somuncu avatarı
    Gani Can Somuncu

    Çok fazla uygulama denedim. Evernote, Notion, Simplenote, Google Keep, Obsidian, Roam Research, Bear, Craft… Şunu anladım en azından benim için mükemmel not alma uygulaması diye bir şey yok. Mutlaka bir yerden eksik kalıyor gibi.

    Apple cihazları kullandığım için Apple Notes ile ilerliyorum şimdilik. UpNote’u daha önce duydum ancak güvenilir bir referans duymamıştım. Mutlaka deneyeceğim.

  16. Ömür avatarı

    Önce yazınızı okudum sonra yorumları… Ne kadar çok dijital not tutma platformu varmış. Sanırım not tutmak kişisel alışkanlıklar ile bağlantılı. Dolayısı ile alışkanlıklara en uygun platform en iyisi diyebiliriz. Deneyime odaklı ve sezgisel özelleştirme gibi bir özellik not tutma Uygulamaları içinde en iyi olan diyebiliriz. Bunu bilmek için birkaç uygulamayı denemek gerekiyor.

  17. hüzün avatarı
    hüzün

    amirim reklam için ne kadar teklif ettiler?

    1. Umit avatarı
      Umit

      Amirim typo düzeltmesi gerek:
      Notları birkaç “dalikada” zahmetsizce aktardım.

      Özlemişiz be!

      1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

        Düzelttim, teşekkürler.

  18. batuhan ulufer avatarı
    batuhan ulufer

    ben evernote dan devam ediyorum

    1. onur çetinkaya avatarı
      onur çetinkaya

      Ben de ama evernote bizi bırakır mı bilemiyorum!

  19. bahadır avatarı
    bahadır

    Amirim hangi linux dağıtımındasın? Bir ara elementary os kullanıyordun diye hatırlıyordum.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Elementary OS de kullandım ancak asıl dağıtımım (masaüstünde de sunucularımda da) Ubuntu.

      1. bahadr çiçek avatarı
        bahadr çiçek

        Sizin linux kullanıyor oluşunuz yeni nesle ilham kaynağı olabilir. Uzun (muhtemelen çok uzun) bekleyenler listenize daha teknik konularla ilgili de bir yazı ekleseniz güzel olurdu.

  20. kembo avatarı

    Bende Notion’a bir türlü ısınamadım. Sizin sayenizde Evernote ile tanışıp uzun süre kullanmıştım. Şuan resmen boştayım.

  21. Abdulkadir avatarı
    Abdulkadir

    Kişisel bilgi yönetimi ve not tutma uzun zamandır edinmek istediğim bir alışkanlıktı. Şu anda not tutsam da bunu sistematik bir şekilde yapmanın çok daha önemli ve verimli olduğu ortada. Obsidian ve Upnotes’a kesinlikle göz atacağım. Fakat bu tarz çok popüler olan uygulamalar her an kapanacakmış gibi hissettiriyor. Büyük şirketlerin yaptığı uygulamalar bunlar kadar gelişmiş olmasada çok daha uzun ömürlü oluyorlar.

  22. saner avatarı
    saner

    mobilde web kırpma nasıl yapılıyor? notion için browserda paylaş butonu yeterliydi. upnote, obsidian ve notesnook denedim ama başaramadım sadece sayfa linkini alıyor

  23. Emin avatarı
    Emin

    İnsan hafızasının not tutma genişliği, başka aplikasyonları gerekli kılar mı? Unuttuğumuz veya unutmaya yüz tutmuş bilgi ne kadar gerekli veya verimli olur, çok değerli zanetigimiz kaybettiğimiz insanlardan ne farkı var, onları da bilgiden süzülmüş değer için sevmedik mi. (Çok mu arabesk oldu🫣)

  24. Sezai Arıkan avatarı
    Sezai Arıkan

    Serdar Bey, yine çok verimli bir yazı ile hayatımıza dokundunuz. Upnote uygulamasını deniyorum şu anda. Gelgelelim anlamadığım tek bir nokta var, OneNote uygulaması için basit demişsiniz ancak bildiğim kadarıyla söylediğiniz bütün özelliklere sahip. Neden onu tercih etmediğinizi merak ettim.

    1. VURAL KURT avatarı
      VURAL KURT

      Ben de bu yorumu arıyordum. Serdar beyin bahsettiği neredeyse tüm özellikler ( şifreleme hariç ) one note’da var. 5 yıllık one note kullanıcısı olarak gayet memnunum. Ayrıca bahsedilenlere ek olarak one notun outlook ile bağlantılı olması maillerin one note’a aktarılması iş hayatında uzun maillerin içeriklerini kategorize etme ve görev takip biçimine çevirmek için çok faydalı oluyor.
      Yok mu başka başka one note’çu aramızda. Organize olalım beyler 🙂

  25. Ahmet Mehmet avatarı
    Ahmet Mehmet

    Amirim teşekkürler tecrübeni bizimle paylaştığın için. Benim nacizane tavsiyem, tam olarak kafanda ideal not tutma uygulaması fikrini, tüm özellikleri ile birlikte helal süt emmiş bir kaç developer bularak hayata geçirmektir. Hem Türkiye’de hem de tüm Dünya’da zamanla belirli kullanıcı kitlesine ulaşabilir. Senin karşılaştığın sorunla, milyonlarca insan da karşılaşmıştır ve bu sorunun çözümü milyonlarca insan için de uygun olabilir. Belirli miktarda, fazla kapitalistleşmeden para da kazanılır diye düşünüyorum.

    Zamanla da kullanıcı geribildirimleri alırsınız, şu şöyle olsun bu böyle olsun diye güncellenir ve kısa sürede mükemmel bir not tutma uygulaması olur. Bir de, Notion gibi uygulamaların karışıklaşmasına mukabil, ‘ Simple Mood ‘ gibi bir özellik de getirilebilir belki. Bu da, bu tür uygulamarın eksiklikleri gibi sanki.

    Bir de bu aralar Sezyum lakaplı vatandaşa fazladan dikkat edin, her an her kötülük yapabilir havaların aşırı sıcaklaşmasının da etkisiyle. Selamlar.

  26. Hasan Cevad avatarı
    Hasan Cevad

    Yazıyı büyük bir dikkatle okudum fakat hiçbir şey anlamadım, çünkü bu alana ait hiçbir şey bilmiyorum. Oysa konu benim için 60 yıllık bir derttir. Artık bir dahaki gelişte…

  27. Hasan Sarptaş avatarı

    Merhaba, ben de keyifle okudum yazınızı. Ben de Evernote’u çok uzun yıllar önce kullanmıştım ama 1 yıl sonra bırakmıştım. Ben de Obsadian mı Notion mı sorusuna son zamanlarda cevap arıyorum. Ama özellikle grup çalışmaları için Windows’ta Teams’in yaygınlaşması ile Wiki bir seçenekti; ama Microsoft bu özelliği Temmuz 2023’te kaldırıyor.

    Ama bir alternatif olarak Microsoft Loop geliyor. https://loop.microsoft.com/

    Ki mevcut hali ile Notion uygulamasını andırıyor.

  28. Halit avatarı
    Halit

    Kişisel notlarım için Notion, iş notlarım için de OneNote uygulamasını kullanıyorum.

    OneNote’da ekip olarak ortak kullanmak (özellikle benim gibi home office çalışanlar için)çok pratik oluyor.

    Notion’da ise internette, Twitter’da, LinkedIn’de veya başka bir platformda gördüğüm bir yazıyı sadece paylaş butonunu kullanarak tamamını içeri aktarabiliyorum. İlgili yazının benim için çevrimdışı bir yedeği olmuş oluyor. Sitede yazı kalkmış olsa bile benim arşivimde duruyor.

  29. Onur Tosyali avatarı
    Onur Tosyali

    Taskade de denemeye deger bir uygulama diye dusunuyorum, kendi icinde built-in bir AI arayuzu de var ve cokca begeniyorum. Aslinda Notion gibi bir gorev planlama uygulamasi, ama kirpma gibi not tutma islemleri de yapiyor.

  30. Hüseyin avatarı
    Hüseyin

    Abi bağlantıdaki kaynağa gittim biraz baktım ama İngilizcem kuvvetli olmadığı için translate ile bir yere kadar dayanabildim. Evernote uygulamasını bırakma sebebini biraz daha açabilir misin? Seni geç keşfettim abi ama inan hayatımdaki en düzenli takip ettiğim tek şeysin şu an.

  31. Zorbey Sevinç avatarı
    Zorbey Sevinç

    Amirim UpNote ile ilgili en büyük soru işareti bence şirketin sadece 2 kişilik ekipten oluşması. Yarın yeter bu kadar diyerek şirketi kapatabilirler. Kaldı ki “ömür boyu” abonelik sistemi bu endişemi daha da arttırıyor. Hiçbir şekilde sürdürülebilir değil. Ayrıca uygulamada yaşanacak herhangi bir sorunda karşınızda sizinle ilgilenebilecek bir temsilci olmayacak. Veri sızıntısı ihtimallerine girmiyorum bile. O yüzden benim için hala Notion kötünün iyisi konumunda…

  32. Yasin Giray Demir avatarı
    Yasin Giray Demir

    Serdar Bey merhaba,

    Yaklaşık 4-5 yıldır tüm notlarımı depolayacak doğru düzgün bir sistem arayışındaydım. İngilizce eğitmeni ve aynı zamanda bir yazı sanatçısıyım. Böyle olunca farklı alanlardan birçok kaynak radara girebiliyor. Bundan dolayı Notion dahil birçok platformu denedim fakat özellikle Notion için belirttiğiniz sistem işlevden çok kendisi ile uğraştırıyor cümlesi işin özeti oldu. Satılan şablonlar, Second Brain çılgınlığı vs. derken olay çok farklı bir yere evrilmiş durumda ve durum beni fazlasıyla aştı.

    Not tutmak benim için tecrübe ettiğim şeylerden oluşan bir ‘clip’ leme işi. Not tuttuğum ölçüde zihnimin uyanık kaldığını farkettiğimden bu yana veritabanı gibi görünen tüm gereksiz sistem kurma çabasından uzak, daha basit ve zahmetsiz işlere yöneliyorum.

    Geçen hafta UpNote’u keşfedip beklediğimden fazlasını görünce tüm notları oraya taşımaya karar verdim. Notların göçü tamamlanınca aklıma Evernote için yazdığınız eski tarihli bir yazı geldi; hâlâ kullanıyor musunuz diye bir kontrol etmek istedim. Sayfanın sonunda UpNote’u görünce sevindim. Uygulamaya karşı tutumumun yerinde olduğunu düşünüyorum. Detaylı incelemeniz için teşekkürler 😉

  33. […] Aralık 2023 In blog Not tutma meselesinde ikinci perde Kazak […]

  34. […] sinyaller vermeye başlamıştı. M. Serdar Kuzuloğlu da benzer sorunlar sebebiyle Evernote’tan ayrıldığını yazmıştı. Son olarak Evernote’un ücretsiz kullanıcıları 50 notla kısıtlaması artık taşınma […]

Görüşlerinizi paylaşın: