Haftanın Özeti: 35

22-28 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]

[nextpage title=”Genel Gündem” ]

Genel Gündem

  • Türkiye ile pek ilgisi yok ama bahsetmemek imkansız: ABD bu hafta eşcinsel evliliği anayasal hak olarak kabul eden ülkeler arasına katıldı. Evet (Twitter’ın yorumuyla ‘sevgi kazandı‘). Emsalleri arasında epey geç kaldığı söylenebilir ancak ABD’nin hristiyan dünyasının en muhafazakar ülkelerinden biri olduğunu hatırlatmış olalım. Başkanlık Ofisi Beyaz Saray dış cephesini  eşcinselliği temsil eden gökkuşağı renkleriyle ışıklandırdı ve profil görsellerini de aynı şekilde güncelledi. Sosyal medya hesaplarından gelişmeyi ‘Amerika çok gurur duyuyor olmalı‘ şeklinde duyurdu. Rüzgarı kaçırmak istemeyen VISA’dan Google’a kadar geniş yelpazedeki markalarda dahi yansımaları oldu. ABD Başkanı Barack Obama’nın konuşması konuyu çok güzel şekilde özetliyor. Tam bu noktada bir an durup düşünelim: [highlight]birbirini evlenecek kadar seven insanları engelleme hırs ve cüreti garip değil mi?[/highlight] Herkesin sadece kendinden sorumlu olduğunu ve hepimizin sadece kendi tercihlerimizden sorumlu tutulacağını unutuyoruz. Birbirini diri diri kesecek kadar nefret dolanlardansa sevgiye ve aşka inananlara sığınırım.

  • Pek bilgili olduğum bir konu değil ama merak edince öğrendim ki şu meşhur LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Transeksüel) gökkuşağı bayrağı Vietnam Gazisi bir striptiz dansçısı (ve gay) Gilbert Baker tarafından 1978 yılında tasarlanmış.

OrdinanceAgainstRainbowFlagDraftedinLouisianna070713

  • İlgili olarak: Amerika kıtasında aynı cinsiyetle evlilik konusuna en sıcak bakan ülke yüzde 71,1 ile Kanada, en soğuk bakansa yüzde 5,1 destekle Jamaika. Buyrun detaylara.

elektrikli

  • Yukarıdakine benzer bir diğer arşivse düşen uçakların kara kutularından çıkan son sözlerine ait.
  • Roller-coaster’larda bile kullanılmaya (ve yarattığı kazalar nedeniyle duraklamalara sebep olmaya) başlayınca Disney yönetimi bütün dünyadaki Disneyland parklarında selfie çubuğu kullanımını yasaklama kararı aldı (bu hafta Paris Disneyland’deydim ve olayın dehşetini gözlerimle gördüm. #KesinBilgi yayalım).
  • Bu hafta şöyle bir şey yaşandı.

  • Geleceğimi sağlama almak adına 20 yaşında neler yapabilirim sorusunun cevapları faydalı tavsiyelerle bezenmiş. Akıllı telefona bağlanma, zamanı yönetmeyi öğren, seyahat et, paranın değil; tutkularının peşinden koş, kendini bil, sosyal sorumluluklarının farkına var, bol kitap oku, bol arkadaş edin, bol ye, egzersiz yap, bir hobi edin… Mutlaka bir göz gezdirin; hayatınızı değiştirebileceğiniz son yaş 20 değil.
  • Uzaktan iki akrabanın karşılaşmasına şahitlik edelim.

https://www.youtube.com/watch?v=Vnmxg4h_Mio

  • Küresel ısınma diye bir gerçek var ama ne olduğu ve neyin sebep olduğu konusunda çok azımızın bilgisi var. Bloomberg Businessweek basit ama açıklayıcı bir infografikle sebep ve sonuçlarını kronolojik olarak derlemiş.
  • Hava kirliliği erken bunamaya yol açıyormuş.
  • Bir de pek lafı edilmeyen ve gökyüzündeki yıldızları bile görmemizi imkansız hale getiren ışık kirliliği var. Ya olmasaydı? Öyle bir durumda kafamızı kaldırdığımızda göreceklerimize yönelik bir canlandırmayı Quartz derlemiş. Büyüleyici.

940-2

  • Chevrolet, tamamen Emoji’den oluşan bir basın bülteni yayınladı. Okuyabildiniz mi? (tercümesi şurada)

chevy-emoji-bulten

  • Kimilerini kırmayacağımı bilsem iş dünyası ve toplantılar hakkında uzun bir yazı yazacağım (yazılmışı da yok değil ama). Anladığım tek şey iş dünyasında çalışMAma ve iş yapmamanın tek yolu toplantı yapmak. Yeniden bir şirket kurarsam asla toplantı odası yapmayacak ve sadece ayakta yapılmasına izin vereceğim toplantıların bitiş süresini mutlaka belirletip alınan kararları ve devamını kaydettireceğim. Sadece önceki toplantısından sonuç alabilenler yeni bir toplantı yapmaya hak kazanacak. Sonuçsuz toplantılar belirli bir sayıya ulaşırsa toplantı çağrısı yapanlar işinden olacak (neyse ki yeni bir şirket daha kurma hevesim yok). Denk geldiğim bir yazı iş dünyasının kanseri olan faydasız toplantılara son vermek için yöntemler arıyor: gereksizse reddet, katılımcıları sınırla, kıyafet provası yap, konuşulanları not al, kısa kes
  • Reklam ve yaratıcılık festivali Cannes Lions bu hafta gerçekleşti. Ödüle layık işleri resmi sitesinden takip edebilirsiniz. Bu senenin Türkiye adına önemi Vodafone Türkiye’nin Kırmızı Işık kampanyasıyla en büyük ödülü tavsiye eden Grand Prix’lerden birini kapması oldu. Tanıtım filmini izlerseniz bunu fazlasıyla hak ettiğini göreceksiniz. Tebrikler Vodafone, tebrikler Young&Rubicam.

https://vimeo.com/105533564

page_bedava-dondurma-cubugu-cetesi-yakalandi_547223580

  • Ciddi ciddi düşündüğüm bir konu Quora’da tartışmaya açılmış: bir bilgisayar simülasyonu içinde yaşamadığımızdan nasıl emin olabiliriz?

[/nextpage]

[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Apple’ın kurucularından Steve Wozniak bu hafta katıldığı bir konferansta yapay zeka ile donanmış robotların gelecekte insanları [highlight]doğal dengeyi koruma adına besleyeceğini[/highlight] öne sürdü. Bir evcil hayvan olarak insan madden ve manen çok masraflı bir keyif gibime geliyor.
  • Google’ın Chromium tarayıcı platformunda ‘Ok Google’ komutunu standart olarak etkinleştirdiği (dolayısıyla bilgisayarınızın mikrofonundan her şeyi sürekli dinlemekte olduğu) ortaya çıktı. Protestoların ardından Google durumu düzeltti.
  • Japonya’da 4 farklı üniversiteden oluşan bir grup dokunarak etkileşime girebildiğiniz ‘peri ışığı’ adı verdikleri holografik bir görüntü oluşturmayı başardı. Videosunda örneklerini ve potansiyel kullanım alanlarına yönelik öngörüleri inceleyebilirsiniz.

  • Kuantum bilişim yakın gelecekte kullandığımız bütün sistemleri ve hizmetleri dönüştürecek büyük bir devrimi simgeliyor. İşlediği verinin ölçü birimi ise Qubit terimiyle sembolize ediliyor. İkili sistemde bitlerle çalışan mevcut bilgisayar sistemlerimiz her şeyi 0 ve 1 olarak derliyor. Örneğin Serdar yazdığınızda bilgisayarınız bunu anlayabilmek için ‘01010011 01100101 01110010 01100100 01100001 01110010 ‘ şeklinde bir rakamsal diziye dönüştürüyor (bunu bir çeviriciyle kurcalayabilirsiniz). İkili sistemde her şey 1 ya da 0. Konuyla biraz ilgisi ve bilgisi olanların tahmin edebileceği gibi kuantum bilişimde ise bir şey [highlight]1 veya 0 olabildiği gibi hem 1 hem de 0 olabiliyor[/highlight]. Bu alanda çalışan D-Wave bu hafta 1.000 (bin) Qubit seviyesini geçen işlemci ürettiğini duyurdu. Bu bir öncekinin iki katına denk geliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=jg8iCnQTLfM

  • Oxford Nanopore tarafından geliştirilen Minion MkI, doksanlı yıllarda 1 milyon dolara mal olan ve devasa sistem gerektiren gen araştırmalarını cep telefonu boyutunda bir cihazla gerçekleştirmeyi başardı.

  • İşletim sistemleri hakkında çok az dikkat ettiğimiz ama zihnimize kazınan iki ayrıntı: açılış melodisi ve standart masaüstü görseli. Milyarlarca bilgisayara yayılan Microsoft bu konudaki en etkin markaların başında geliyor. Önce biraz hafızamızı tazeleyelim (bunların çoğunu, çoğumuz kimbilir kaç bin defa dinledik).

  • Bu melodileri defalarca dinlememize rağmen gerçek öykülerine nadiren ulaşabiliyoruz. Beni en çok etkileyenlerden biri Windows 95’in açılış müziğinin hikayesi olmuştu. Bestecisi Brian Eno hoşlanmadığı için bilgisayar bile kullanmayan biri. Daha da garibi Windows 95’in açılış melodisini bir Apple’da bestelemiş! Microsoft’un kendisine verdiği Windows’u tanımlayan 150 sıfatı gözden geçirerek masaya oturmuş ve 3,25 saniyelik hakkını 84 parçaya bölerek oluşturmuş. Aşağıda 2 dakika 32 saniyelik orijinalini dinleyebilirsiniz. 23 kat hızlandırınca o bilindik haline geliyor. (detaylarını ayrı bir yazıda paylaşmıştım).

  • NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Microsoft’un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens kullanacağını açıkladı. Ön denemeleri aşağıda izleyebilirsiniz.

  • Bir başka ezoterik ayrıntı da standart masaüstü desenleri. Microsoft bu hafta satışa sunacağı Windows 10‘un standart masaüstü görseli için de hummalı bir çalışma yürütmüş. Öyküsünü izleyelim.

https://www.youtube.com/watch?v=hL8BBOwupcI

  • Müzikle ilgili olanlar için bilgisayarlar, tabletler ve içlerinde çalışan uygulamalar mucizeler sunuyor (bizim tracker uygulamalarıyla Amiga yıllarında çektiklerimizi hatırlayınca hele!). Ancak elektronik müzik klavye olmadan (yeterince verimli) olmuyor. Xkey Air, bluetooth üzerinden bilgisayar, cep telefonu ya da tabletinize bağlanarak bu eksikliği gideriyor. 239 dolarlık fiyatı az değil ama içinde 99 dolarlık Synthmaster uygulama lisansının da olduğunu düşünerek avunabiliriz. Marifetlerini Dream Theater grubunun klavyecisi Jordan Rudess elinden izleyelim (garip bir video ama?).

  • Geçen hafta Super Mario oynayarak ustalaşan yapay zeka uygulamasından bahsetmiştim. Bu hafta Georgia Üniversitesi seyrederek öğrendiği Super Mario oyunu için yeni bölümler tasarlayan bir yapay zeka uygulamasını tanıttı!

generated_levels_square_set_2

  • USB çubukta çalışan bilgisayarlara bir örnek de Stick 300 adıyla Lenovo’dan geldi. 1.83 GHz hızında 4 çekirdekli işlemci, 2GB RAM, 32GB kapasite, Wi-Fi 802.11n ve Bluetooth içeren sistem Windows 8.1 yüklü olarak geliyor.

Lenovo Stick 300

  • 250 dolar fiyata sahip Vitaom ile sağlığınıza dair 6 önemli bulguyu 20 saniye içinde öğrenebiliyorsunuz.

https://www.youtube.com/watch?v=lYZestTP7bg

  • Cep telefonu ya da tabletinizi sadece 99 dolara titreşimi engelleyen bir kameraya çeviren aksesuar: Pedcaster.

tumblr_ng2le5HMAh1tc03mlo1_1280

  • 600 dolarlık  DxO One ise iPhone’unuzu DSLR seviyesine yükseltiyor.

dxo-one

  • Oura adlı yüzük uykunuzu daha kaliteli hale getiriyor.
  • Akıllı bileklere bir örnek de sessizce Google’dan geldi.
  • Kenwood’un DDX990S kodlu 950 dolarlık yeni seti aracınızı Android tabanlı bir medya merkezine dönüştürüyor.

image_product01_big

  • Çocuğunuzun gözünüzün önünden ayrılmasın engelleyen şapka: Tappy.
  • Kravatının kablosuz internet erişimi sunmasını kim istiyordu bilmiyorum ama Tiefi ile bu artık mümkün.

  • Windows, Linux ve Mac platformlarında çalışan, açık kaynaklı, ücretsiz, özelleştirmeye (hack etmeye) açık bir metin editörü: Atom. Denedim ve gayet memnun kaldım. Bir bakın derim.
  • Cep telefonunuzun pil ömründen şikayetçiyseniz Battery Doctor uygulamasıyla sorumluyu bulmayı deneyebilirsiniz.

[/nextpage]

[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]

İnternet / Girişimler

  • Bu blogu okumanızı mümkün kılan World Wide Web’in yaratıcısı Tim Berners-Lee başta olmak üzere birçok dijital şöhretinin rol aldığı video Web olmasaydı nasıl bir dünyada yaşayacağımızın simülasyonunu yapmış. Çok hoşuma gitti. Sahiden düşündünüz mü; web olmasaydı ne olurdu?

  • İnternetteki alan adları ve standartlarını düzenleyen ICANN, alan adı kayıtlarında sahiplere yönelik bilgilerin gizlenmesini engellemek istiyor (PDF). Sebeplerini ve -pek sanmıyorum ama- gerçeğe dönüşürse olacakları tahmin etmek zor değil. Bence tam tersine bu standart bir uygulama olmalıydı (şahsen sahip olduğum çoğu alan adı için ekstra bedel ödeyerek bu hizmeti kullanıyorum).
  • İngiltere merkezli yenilikçi bir internet girişimi olarak nitelendirebileceğimiz Atom Bank bu hafta çalışma lisansını aldı. Ancak iştigal alanı yüzyıllara dayanan ve neredeyse kökleşmiş bir sisteme sahip finans / bankacılık. Atom Bank’ın mobil uygulaması ve web sitesi var. Buraya kadar sıradışı bir şey yok. Onu ayırd eden esas özelliği [highlight]hiçbir fiziki şubesi bulunmayan bir banka[/highlight] olması. Bütün bankacılık işlemlerini elektronik arayüzlerinden yürütüyorsunuz. En büyük masraf kalemi olan şube ve personelden kurtulduğu için fazlasıyla karlı ve müşterisine avantajlı. Beklenen bir geleceğin ilk kilometre taşı diyebiliriz.
  • Türkiye’de (özellikle internet alanında hevesli) girişimcilerin umutsuzluğa kapılmak için çok nedeni var. Fakat aynı zamanda unuttukları iki önemli ayrıntı da mevcut: girişimci olabilmek adına ticari, sosyal ve enetelektüel tecrübeleri son derece kısıtlı ve kendilerine örnek olarak seçtikleri girişimler ABD kökenli birkaç istisnai başarıdan ibaret. Oysa ABD ile Avrupa arasında bile ciddi farklar var. İşte yatırım almaya özel olanların özeti.
  • Altın değerinde bir girişimci hata ve tavsiye arşivi de Quora’da oluşturuluyor. Girişimcilerin körleştiği konulara örnekler bile başlı başına düşündürücü: fikir bir tasarım değildir, tasarım bir prototip değildir, prototip program değildir, program  ürün değildir, ürün iş değildir, iş kar demek değildir, karlı olmak satışı garantilemez, satış mutluluk getirmez…
  • Girişimcilik hevesindekilere sadece 2 kişiyle başlayan ve milyar dolarlık bir şirkete dönüşen Instagram’ın öyküsünü okumalarını tavsiye ederim.
  • Adını anmışken; Instagram bu hafta arama ve keşfetme özelliklerini hizmete koydu.
  • Uzun zamandır müzik hizmeti sunan ancak üstüne fazla eğilmeyen Google, Apple, Spotify ve Tidal gibi rakiplerle kızışan pazara ücretsiz dinleme atağıyla karşılık verdi. Şimdilik sadece ABD içinde kullanılabiliyor.

  • Girişte de değindiğim gibi bu hafta ailece Paris’te tatil yaptık. (Her mantıklı turist gibi) havaalanından şehre trenle geçtik. Dönüşü taksiyle mi yapsak diye düşünürken otel görevlileri taksicilerin grevinden dolayı bunun pek mantıklı olmayacağı konusunda bizi uyardı. Uyarıyı ciddiye almayan binlerce kişi (ünlü şarkıcı Courtney Love dahil) uçaklarını kaçırdı. Zira internetin en dönüştürücü hizmeti olarak kabul edilen Uber‘i protesto eden Fransız taksiciler o gün Paris’i birbirine katmış, araçları ters çevirip yakıyordu (gerçi trenler de iş yavaşlatma eylemindeydi ama biz yine de uçağımıza ulaşabildik). Polis eylemcileri biber gazı ve cop kullanarak dağıtmak zorunda kaldı.

    Böyle bir ayaklanmaya sebep olan başka bir internet hizmeti biliyor musunuz?
    Böyle bir ayaklanmaya sebep olan başka bir internet hizmeti biliyor musunuz?
  • Facebook 360 derece reklam standardını tanıttı.
  • Foursquare ve Swarm olarak ayrışan ikiliyle tarihe karışan mayor’lık müessesesi bu hafta yeniden hizmete girdi. Büyük bir hatadan dönüldü ama bakalım işe yaracak mı?
  • Yemen’de yeterince takip etmediğimizi düşündüğüm bir garip savaş sürüyor. Ortadoğu’nun çözümsüzlüğüne bir halka daha ekleyen bu mücadelenin bir kolu da Yemen Siber Ordusu (Yemen Cyber Army) isimli hacker grubu. Buzzfeed ilginç tekniklerini ve eylemlerini derlemiş.

  • Voxcast, Twitter altyapısını kullanarak seçtiğiniz bir etiket üstünden soru-cevap seansı yürütmenizi sağlıyor.
  • Ekran görüntülerini video olarak kaydedip paylaşmak için gördüğüm en pratik hizmet: RecordIt.
  • Açık kaynaklı bir Slack alternatifi: MatterMost.
  • Boomstat veri görselleştirme ve paylaşma konusunda kolay kullanımlı bir çözüm sunuyor. Örneklere bakalım.
  • Buffer, ileriye yönelik sosyal medya paylaşımları yapabildiğiniz popüler yardımcı hizmetlerden biri. Yüz binlerce kullanıcısının milyonlarca gönderimini yönetiyor; bu yüzden elindeki bilgi havuzu altın değerinde. Bu hafta bloglarında 4,8 milyon Twitter paylaşımı üstünden yürüttüğü analiz sonucu en çok etkileşimi almak için en iyi zamanı belirlemiş. Buna göre saat 11:00 ile 13:00 arası Twitter’ın ‘prime-time’ı.
2010 ile 2015 arasındaki 4,8 milyon Twitter paylaşımı ve etkileşimine bakarak en etkin saatler bu şekilde (tıklayarak büyütebilirsiniz).
2010 ile 2015 arasındaki 4,8 milyon Twitter paylaşımı ve etkileşimine bakarak en etkin saatler bu şekilde (tıklayarak büyütebilirsiniz).
  • Apple daha büyük ekranlı bir iPad için gün sayıyor. Hakkındaki dedikoduların sonu yok gibi. Aşağıdaki video ise bu söylentilerin gerçeğe dönüşmüş halini canlandırmış.

  • iPhone 7 merkezli dedikodular da yok değil.
  • Instagram’ı markası ya da markaları için profesyonel amaçla kullananlar için ScheduGram zamanlı gönderim, çoklu hesap yönetimi gibi bir dizi faydalı özellik sunuyor. Ücretli bir hizmet ancak talep ettiği bedel ticari hesaplar için çerez parası (gerçi çerezin de bin çeşidi var).

[/nextpage]

[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]

Tasarım / İnovasyon

  • Pikap ve plak konusu kendi içinde derinleştikçe kaybolacağınız bir merak. Ben de anlamaya ve meraklılara öğrendiğim kadarıyla aktarmaya çalışıyorum. Bir istisna dışında genel  anlamda yatay bir düzlemde plağın üstünde gezinen iğneden oluşan basit bir düzenekleri var. Bluetoothlu gramofon gibi ilginç bir diğer icadın arkasındaki marka Gramavox‘un yeni girişimi Floating Record pikap mantığını (meşhur yatay CD çalar benzeri bir bakış açısıyla) dikey çalıştırıyor.

  • Pikap konusunda biraz daha profesyonel bir çözüm istiyorsanız Procession‘a bakabilirsiniz. Sadece 38 bin dolar.

ProcessionWebFrontRem

  • İspanyol Mimar Miguel de Guzmán elinden çıkan Susaloon adlı daire tasarımı tek bir alanda birden fazla işlevin nasıl uygulanabileceğine dair muhteşem bir örnek oluşturmuş.

  • Petrol fiyatları yakın tarihin en düşük seviyelerinden birinde. Ancak ilginç bir ayrıntı olarak elektrikli araçlar da aynı dönemde palazlandı. Neredeyse her ay yeni bir model tanıtılıyor. Bu hafta ortaya çıkan Chevrolet imzalı Bolt da bunlardan biri. 30 bin dolar fiyat etiketli model tek şarjla 320 km menzile sahip (bir sonraki seri çok daha iddialı).

chevy-bolt

  • Google modifiye edilmiş Toyota ve Lexus araçlarla yıllara yayılan ve 1 milyon 600 bin km’den fazla yol kat edilen sürücüsüz araç testinde tatmin oldu, izinleri aldı ve bu hafta yaptığı duyuruyla kendi genel merkezinin de bulunduğu California’da gerçek araçlarını trafiğe soktuğunu duyurdu.

  • Singapur’un taksi hizmetini sürücüsüz araçlara entegre etmeye hazırlandığını da bilgilerimiz arasına ekleyelim. Detaylarını sürücüsüz araç geliştirebilen ancak yaka mikrofonu adlı teknolojiyi kullanamayan ekip başından dinleyelim.

  • Ford’un bu hafta tanıttığı yeni kamera teknolojisi dönüşlerde köşelerde oluşan kör noktayı görmenizi sağlıyor.
  • Samsung’un yeni çözümü kamyon sollama adlı kabusu güvenli hale getiriyor.

  • Bisiklet hem sürücü hem de trafik sağlığı açısından en mantıklı çözüm. Ancak motorlu araç sürücüleri için açık hedef. Bu kaderi değiştirmek isteyen bir grup artırılmış gerçeklik (augmented reality) kullanarak ilginç bir tasarım geliştiriyor.

  • İki tekerlekli ulaşımı daha konforlu ve güvenli hale getirmeye çalışan bir diğer marka da Ford.

https://www.youtube.com/watch?v=R4Hiclb18RM

  • Biraz önce adını andığım lüks otomobil markası Lexus bu hafta Slide adlı hoverboard’unu tanıttı. Kesinlikle heyecan verici görünüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=7zTCgMPZRuo

ivan-zhurba-iphone-lamp-designboom-05-818x614

[/nextpage]

[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • “Kitapları kapağına bakarak değerlendirme” şeklinde çevirebileceğimiz bir İngilizce kalıp var. Ama çoğumuzun yaptığı da bu. Fakat bizde satın alma hissi yaratan kapaklar asla tesadüflerden ibaret değil. Kitap tasarımcısı Chip Kidd bu sanatı TED sunumunda özetlemiş. Şimdilik Türkçe altyazısı yok fakat anlamayanların çevirisi yapılana kadar el altında tutmasında fayda var. Görselliğin evrenselliğine yönelik olarak bile izlenesi.

  • New York’ta yaşayan Japon Sanatçı Tomokazu Matsuyama kişisel sergisini dizüstü bilgisayarında 17 saatte çizdiği 5 eserle oluşturdu.

  • Utopia ve Black Mirror gibi efsanevi distopik dizilerin kanalı Channel 4, Humans adlı yeni bir bilim-kurgu dizisine başladı. Şiddetle tavsiye ediyorum (Özet: Synth adlı hizmetkar robota sahip olmanın bir statü olduğu paralel bir zaman ve evrende yaşananlar).

  • Kağıt ve mürekkeple müzik olur mu? Olur.

Kapanışı fikirlerinden oldukça beslendiğim Dan Ariely’nin bir TED sunumuyla yapalım. Konusu dünyadaki eşitlik talebimiz ve bastırdığımız gerçek fikirlerimiz. Mutlaka izlemelisiniz.

[box type=”info”]Bu derleme hoşunuza gittiyse aşağıda yer alan sosyal medya düğmeleriyle paylaşarak arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.[/box]

[/nextpage]

Yorumlar

26 yanıt

  1. Mehmet CABAR avatarı

    Tasarım sekmesinin varlığı daim ve bol olsun

  2. Selahattin avatarı

    Her hafta heyecanla beklediğim blog gönderisi 🙂 Yine şahane içerik, teşekkürler!

  3. Emrah ŞANLI (@emrahsanli0) avatarı

    Güzel bir pazar günü yaşattığın için teşekkürler amirim.

  4. Mete avatarı
    Mete

    “Detaylarını sürücüsüz araç geliştirebilen ancak yaka mikrofonu adlı teknolojiyi kullanamayan ekip başından dinleyelim.”
    ahaha hiç güleceğim yoktu.

  5. Puphi avatarı

    Haberleri izlemek yerine burdaki haftalık özetleri okumak insana gerçekten bir şeyler katıyor. Ben bir blog yazarıyım ve ne yalan söyleyeyim sizin sitenizden özellikle özetlerinizden çok besleniyorum. Umarım sonu gelmez…

  6. Fatih avatarı
    Fatih

    Vodafone’un kadına şiddet kapsamındaki çalışması gerçekten şahane. Ancak gizli bir uygulama olduğu söylenmesine rağmen bu video aracılığıyla reklamı yapılmış oluyor. Gizliliği ortadan kalkmış olmuyor mu? Bu videonun yayılması ile eşlerine şiddet uygulayan erkekler tarafından izlenmesi, veya dilden dile konuşulması uygulamanın amacından sapmasına yol açmaz mı?

  7. onur çetinkaya avatarı
    onur çetinkaya

    amirim, humans dizisi de herzamanki gibi çalıntı ya da kibarcası uyarlama.:)

    Orjinal iskandinav dizisi ve linki aşağıda, önyargı gibi olmasın ama ben herzaman orjinalinden yanayım.

    http://altyazi.org/sub/m/33439/Akta-manniskor.html

  8. taner avatarı
    taner

    Amirim bizde de Atom Bank’ın Türk uygulaması var. Enpara.com …. şubesiz bankacılık ve 3. yılı bu yıl 300.000 müşterisi var 😀 ilk kez bir konuda öndeyiz galiba 😀 (yalnız sözlükte bile eleştirilmiyorlar harbiden süper hizmetleri var :D)

    1. mserdark avatarı

      Enpara ve iGaranti bağımsız hizmetler değil. Geleneksel bankalara aitler.

  9. Skaty avatarı
    Skaty

    Serdar Bey, EnPara’dan farkı nedir AtomBank’ın ?

    1. mserdark avatarı

      Enpara ve iGaranti mevcut geleneksel bankaların şubesiz hizmetleri. Atom Bank’ın hiçbir fiziksel varlığı yok. Tamamen elektronik bir varlık.

      1. Skaty avatarı

        Fikir olarak aynı ancak İngiltere’de bunu kendi başlarına hayata geçirebilmişler gibi gözüküyor, EnPara ise bir destekçi bulmuş.

        1. mserdark avatarı

          Enpara destekçi bulmamış; web adresinden de anlayacağınız gibi Finansbank’ın bir iştiraki: http://www.finansbank.enpara.com/sss/ .

          1. Burak avatarı

            Serdar bey bir bankanın iştiraki olunca olay neden tamamen farklılaşıyor onu anlayamıyorum. Hem fiziksel bir bankanın bu yönde adım atması daha güzel bir adım değil mi iş yapısını geliştirmesi yenilik katması adına. Genelde bu gibi gelişmelerde şirketler artık zoraki adım atma durumunda kalıyorlardı yenilik yapmak ayak uydurmak bazen zor gelebiliyor ör: Gazetelerin haberi sitelerine direnmesi gibi.

  10. Ufuk Uzun avatarı

    The Animatrix’i yakın zamanda izlediğim için olsa gerek son madde akşamıma şenlik kattı. 🙂

  11. Mustafa Furkan avatarı
    Mustafa Furkan

    Çok güzel olmuş yine. Emeğinize sağlık. Fakat bu LGBT konusunda özgürlükçü davranan bu Gelişmiş (!) ülkeler neden zulüm altındaki ülkelere de bu kadar cömert değiller? Yani birileri yaşamın özü durumundaki karşı cinsle birlikteliğe evet dedi diye bunu normal mi görmeliyiz. ilerleyen zamanlarda da hayvanlarla evlenmek ve çiftleşmek isteyenler çoğalırsa bu da cinsel tercih diyecek kadar özgürlükçü(!) mü olacağız? Bu konu da bazı konular gibi çıkar amaçlı planların bir basamağıdır. Bu basamağı görmek isterim çıkmamak ve değirmene su taşımamak için. Sahibin izin verdiği kadar özgürlüğe evet. Sadece bir çoğunluk/azınlık istedi diye sapkınlıklara hayır. Bu arada düşünceden dolayı şuçlu olmadık demi?

  12. Ersoy B. avatarı

    Bu LGTB’nin kullandığı gökkuşağı bayrağı Bolivya, Peru ve Ekvator’da bol miktarda görülüyor. Çünkü bu Quechua, Aymara ya da genel olarak İnka’ların bayrağıymış (gerçi wikipedia’da birileri karşı yazı yazmış). Bir turda Perulu rehber bize, Amerikalılar hep “İnkalar gay mi?” diye soruyorlar, diye anlattı ve güldü. Hatta böyle bir haber de çıkmış vaktiyle http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/948820.stm

  13. Mehmet sarkın avatarı
    Mehmet sarkın

    Amirim saygılar ellerine sağlık. Başka buna benzer tavsiye ettiğiniz blog yazarı var mı?

  14. Aziz Berk Erten avatarı

    Serdar Bey selamlar, ufak bir not:

    XKey Air haberinde bahsi gecen Synthmaster uygulamasi bizzat Turk muhendis Bulent Biyikoglu tarafindan gelistirilmis ve gelistirilmektedir 🙂

    Not 2. Kendisiyle dogrudan bir alakam olmadigini da belirtmek isterim, sadece yillardir uygulamanin gelisimini takip etmekteyim.

    Iyi calismalar…

    1. mserdark avatarı

      Biliyorum; hatta basında ilk haberini ben yazmıştım.

  15. El Rebelde avatarı
    El Rebelde

    Yazıyı tamamlayacak olmasa da, konuyla ilgili benimde diyeceklerim; Eyyy Serdar Bey, işin gücün rast gitsin, Allah emeklerini zayi etmesin.. İftar vakti dualarımdasın..::)

    Tek şey içinde bulunduğum durumu anlatır galiba; beynimin bilgiye aç her kılcal sinapsini doyurabilen nadir birisiniz Serdar Bey 😉

    1. mserdark avatarı

      Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

  16. Emre avatarı
    Emre

    Son zamanlarda bu kadar mide bulandiran bir reklam, tanitim videosu vs. gormemistim. Uygulamayi erkeklerden saklama amaclari nedir? Makyaj, sac yapma videolari cekip sonuna boyle bor uygulama var aman erkeklerin haberi olmasin demek ne demek? Bunun aynisini Amerika’da beyazlarin yaptigini dusunun. Eve hirsiz girince alarm veren bir uygulama yapsinlar ve bunun pazarlamasini aman siyahlarin, Latinlerin haberi olmasin bu uygulamadan diye yapsinlar. Ne dusunursunuz bu durumda? Butun erkekler potansiyel tacizcidir demekten baska bir sey yapmamislar ve urunle iliskili butun pazarlama faaliyetleri skandal. Medeni ulkelerde cinsiyetcilikten hukum giyer bu pazarlama kampanyasini yurutenler. Ayrica ben artik kendimi aciklamak zorunda olmaktan biktim. Kaldirimda yururken korkmasin diye kadinin onune gecmek zorunda olmaktan biktim. Erkeklerin cektikleri sikintilari kim konusuyor? Turkiyenin en iyi universitesi’ninden mezun oldum, sonra gittim ABD’de bir universite daha bitirdim ama askerlik yuzunden 1.5 yildir is bulamiyorum. Hangi kapiyi calsam askerligini yaptin mi diye soruyorlar. Kadinlarin boyle bir problemi yok. Hangi feminizm savunucusu dernek bu esitsizlige karsi eylem yapti? Evlenecek kadinlar yaptiklari butun densizlikleri, simariklari erkeklerin bogazina bogazina tepmiyorlar mi aylar boyunca? Evimde su da olsun bu da olsun diye 3 kurus maasi olan adami on binlerce lira borca sokmuyorlar mi siritarak? Her hafta eylem yapan feminist kadinlarla konusuyorum, cogu evlenince esimin durumu iyi ise calismam diyor. Erkegin boyle bir sey deme durumu var mi? Biktim ben bu dusunce yapisindan. Magdurum diyenin butun ahlak kurallarindan bagimsizligini ilan ettigi bir yer oldu burasi artik. Cinsiyetcilik, sapiklik, tecavuzculuk, vs. butun hepsi biz erkeklerin omuzlarina yukleniyor.

  17. Fatih Güneş avatarı

    Bu Samsung Truck bölümünde çalışan geek arkadaşlar, Duble Yol denen nimetin; sosyal, siyasal ve ekonomik faydalarından habersizler galiba. Gelip bizim Cumhurbaşkanımızdan biraz ilham alsınlar, boşa kürek çekmişler 😀

  18. nenver avatarı
    nenver

    Resmen her hafta ödevmiş gibi çalışıyorum evernote a atıyorum beğendiklerimi önemsediklerimi..
    Ellerinize sağlık:) Aklınıza ve klavyenize de:)

    Not:Her hafta emeğinizin gerçek karşılığı olmasa da küçük bir teşekkür için paypall a destek olmaya çalışyorum. Umarım herkes teşekkürünü bu şekilde de gösterir. Gönüllü yapılan işlerin daha çok ödüllendirilmesi gerekiyor.

  19. fırat şentürk avatarı
    fırat şentürk

    amma ibne meraklısıymış millet,
    “birbirini evlenecek kadar seven insanları engelleme hırs ve cüreti garip değil mi? ”
    sapıklığı savunmak Müslümana yakışmaz.
    siz araştırmacı insansınız, dinimiz bu mevzuda ne diyor araştırınız lütfen.

Görüşlerinizi paylaşın: