Tütün bağımlılığının hayatımdaki izleri

13 sene sigarayı aşkla içen bir tiryakinin ‘arınma’ sonrası anıları, tezleri ve itirafları.

Babam inatçı bir sigara tiryakisiydi. Üstelik halk arasında ‘budama hastalığı‘ olarak da bilinen ve aslen sigaraya bağlı damar tıkanıklığından kaynaklanan illet bir hastalığa da yakalanmıştı. Dönemin imkansızlıkları nedeniyle çok zor geçen ameliyat ve tedavi sürecine rağmen bir türlü sigarayı bırakamıyordu.

Bacakları gangren olmak üzereydi. Doktorun ayağının kısa süre sonra kesilmek zorunda kalacağını hatırlatması bile onun keyfini kaçırmamış gibiydi. Bir gün bir arkadaşı onu alıp o dönemki evimizin hemen karşısındaki hastanenin bu tip hastalara ayrılmış koğuşuna götürdü (harika bir fikirdir; aklınızda bulunsun). Babam orada önce parmaklarını, sonra kollarını ve ayağını kaybedip kalan son ayağının parmakları arasına sıkıştırdığı sigarayı içenleri görünce eve döndüğünde bütün paketleri kırdı attı ve o gün sigarayı bıraktı. Bir daha da ağzına sürmedi.

Birkaç sene içinde bütün yaraları iyileşti. Hiçbir tarafına bir şey olmadan sigaradan da o illet hastalıktan da kurtuldu (Eğer bu hastalığın vücudu ne hale getirdiğini görmek istiyorsanız Google’da bir şeyler var ama uyarayım; gerçekten kolay kaldırılabilir türden değil. Uyardım!)

Babamınkini geçtim; annemin gün boyu içtiği hepi topu 2 sigara bile beni rahatsız ederdi. Şikayet edip dururdum. Ben dahil kimse bir gün sigara tiryakisi olacağımı aklının ucundan geçirmezdi.

Büyük konuşmamak gerekiyormuş demek ki.

Gidenlerden kalan hatıralar

İlginçtir; hayatıma giren ilk kötü arkadaşımın hediyesi oldu bana sigara alışkanlığı. Bana bu ‘hediyeyi’ verdikten birkaç sene sonra rutin çete kavgalarımızdan birinde bıçaklanıp öldü. Başında ölümünü seyrettim. Bazı sigaralarımda hep onun son nefeslerini verirkenki çaresiz, yardım isteyen ifadesini hatırladım.

O kadar fanatik bir içiçiydim ki sigara içilmeyen yerlere gitmez, taksilere binmez, restoranlara adım atmazdım. Eğer bir arkadaşımız evinde sigara içirmiyorsa beni de evinde göremezdi. Hayatımın en önemli kriterlerinden biri sigaraydı özetle.

Özel sigara tabakalarım, çakmaklarım, ritüellerim vardı… 13 sene kesintisiz ve artan dozda içtim sigarayı.

1998 yılında bir sabah duşunda kafamdan akan nikotin sarısı suları, sararan tırnak ve dişlerimi, kültablası gibi kokan ağzımı, parmaklarımı farkettim. Her sabah yıkanıp süslenip püslenip ilk sigarada leşe dönen halimi… Ve o an bırakmaya karar verdim. O zamanlar henüz nişanlı olduğum eşim de bırakmamı çok istiyordu. Ama ben (sadece) o istediği için değil; kendi kafamda (da) bitirdiğim için bıraktım.

Bıraktıktan sonra içicilerin pek tahmin etmediği bir ‘ilk dönem’ başladı.

Bütün paketlerden kurtulmalıydım. Her bağımlı gibi en büyük korkum bağımlısı olduğum şeyden mahrum kalmaktı. Bu yüzden her yerde zulalarım olmuştu. Günde 2 paketi devirmeye başladığınız zaman sigarasız kalma riski çok yükseliyor çünkü. Gazetedeki ve evdeki çekmecemde, otomobilin torpido gözünde, dolaplarda; kısacası her yerde en az 1 karton sigaram vardı. Büyükçe bir torba alıp kartonlarca sigaranın hepsini topladım ve ‘nikotin baba’ gibi etrafıma dağıtmaya başladım. Jargonda ‘keriz sigarası’ olarak geçen bu mühimmat elbette çılgınca kapışıldı.

Kısa Camel içiyordum, üstünde o zamanlar ‘Turkish’ yazıyordu ve fiyatı 350 bin liraydı. O gün bugündür ağzıma sigara sürmedim. Üstelik ilk 15-20 gün hariç canım bile çekmedi.

Şimdi aklımda kaldığı kadarıyla size yaşayabileceklerinize yönelik tavsiyeler vermek istiyorum. Bunların hiçbir bilimsel karşılığı yok. Sizin için geçerli olmayabilir. İşe yaramayabilir, ters tepebilir. Kişisel birikim olarak algılayın.

Sigarayı bırakacaklara uyarı ve tavsiyeler

  • En önemli kural: Eğer sigarayı bırakmak istemiyorsanız, bırakamazsınız! Bu kadar! Önce düşünün; sigarayı bırakmayı GERÇEKTEN istiyor musunuz? Onu hayatınızdan çıkartabilecek güce sahip misiniz?
  • Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacağı iddia edilen şeylerin büyük bir bölümü hiçbir işe yaramayacak. Mesele sizin istekli olmanız. Sigaranın hayatınıza kattıklarını çıkarın. Nikotin bandı, sakızı, dumansız sigara, elektronik sigara, vs… Bunlar biraz işin kolaycılığı gibime geliyor (bence).
  • Sigara dünyadaki en keyif verici yasal uyuşturuculardan biridir. Ondan vazgeçebilir misiniz? Ağzına sigara sürmemişlerin lafına aldanmayın; sigara çok çok güzel bir şeydir. Örneğin iyi bir kahvaltıdan, yemekten, sevişmeden sonraki sigaranın keyfini başka hiçbir şeyden alamayacaksınız. Dolayısıyla sigarayı bırakırken hayatınızdaki çok güzel bir şeyden vazgeçtiğinizi bilin. Onun yerini sakız, leblebi, tesbih, en sevdiğiniz börek, makarna, bira, kola, şarap, hiçbir şey tutmayacak. Sigarayı bırakırken ebedi bir oruç gibi hayatınızdan çok sevdiğiniz bir şeyi bile isteye çıkartmak istediğinizden emin olun.
  • Bıraktığınız anda sandığınızın aksine etrafınızdaki kimsenin bundan hoşnut olmadığını göreceksiniz. Kimse sigaradan kurtulmanızı istemeyecek. Tıpkı uyuşturucuyu bırakmaya çalışanların diğer bağımlı arkadaşları tarafından uyuşturucuya boğulması gibi, herkes sizin şevkinizi, azminizi kırmaya çalışacak. İçmeniz için şakayla karışık zorlayacak, sürekli hatırlatacak. Çünkü sizin başarınız, onların başarısızlığını perçinleyen yeni bir çivi daha olacak. Bunlara hazır olun.
  • Sigarayı bırakmadan onun hayatınızda ne kadar çok yer kapladığını tahmin edemezsiniz. Ben şok olmuştum. Uyanma sigarası, duş öncesi, duş sonrası, kahvaltı sonrası, arabaya binerken, arabada, arabadan inerken, gazetede ilk çayla, orada, burada… Eliniz sürekli sigara arayacak. İlk günler kokusu, tadı burnunuzda tütecek. Yemekler eksik gelecek, gece keyifleri manasızlaşacak… Bunların hepsi zamanla geçecek ama kolay olmayacak. O dönemden sonra sigara dumanı ilginç bir şekilde felaket bir rahatsızlık vermeye başlayacak.
  • Vücudunuzda çok belirgin bir fark hissetmeyeceksiniz ama psikolojik olarak her geçen gün güçleneceksiniz. Sigarayı bırakabilmiş olmanın verdiği güç, hayatınızdaki diğer pek çok şeyi de başarabilme gücü verecek. Doğal olarak zamanla vücudunuz da kurtulduğu kimyasalların ardından daha sağlıklı hale gelecek. Ama psikolojik etki çok başka, çok bariz.
  • Yemeğe saldırmayın. Tiryakiler genelde midelerine ‘bitti, doydum’ komutunu yaktıkları sigarayla verir. Bunun yerine başka bir şey bulun. Yemek, sigara ihtiyacını bastıramaz. Sabredin.
  • Bir ay kadar sonra ilginç bir şekilde sigara dumanı ve kokusu rahatsızlık vermeye başlayacak. Bunun istisnasını görmedim. Hem de çok rahatsızlık verecek. İnsanları uyarmak isteyeceksiniz, eski günler aklınıza gelecek, dilinizi ısıracaksınız. Halinize güleceksiniz.
  • Sigaraya yeniden başlama düşüncesi aklınıza gelebilir. Tam o anda iyi düşünün. Ben ilk bırakma denemesinden sonra vazgeçenlerin sonraki denemelerinde de başarasız olduğunu gördüm. İlk denemede sigarayı bırakamazsanız, sonrasında daha da zorlaşır. Sigaranın bırakılabilir bir şey olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
  • Sigarasız yaşamınızda bir anda anti-nikotin karikatürüne dönüşmeyin. Kendi geçmişinizi hatırlayın ve tiryakileri de anlamaya çalışın. Bunu söylerken sigara içilmemesi gereken yerlerde içenlere göz yumun demiyorum elbette. Ama sigaranın dev bir sektör olduğunu, devletlerin bile başetmekte zorlandığını ve başka birçok şeyden fazla insan öldürse de kimsenin önüne geçemediği bir illet olduğunu unutmayın. Siz kurtulmuş olabilirsiniz. Bunun sevinci yeter de artar bile. Bırakın diğer içiciler de kendi özgür iradesiyle bulsun eğriyi, doğruyu.

Şu an aklıma gelenler bunlardan ibaret. Üstünden 11 sene geçmiş. Hatırladıklarım olursa ekleyeceğim. Sizin de bu konudaki yorumlarınızı beklerim.

ÖNEMLİ NOT: Sigara içtiğim dönem puro da içiyordum. Puroya halen devam ediyorum. Bazen haftada 2-3, bazense ayda bir. Bu yazıyı puroyla ilgili yazıma ‘altlık’ olsun diye yazdım. Aralarındaki farkı da anlatırım uzun uzun. Puroyla sigarayı karıştırmayın sakın.


Yorumlar

42 yanıt

  1. Hergin avatarı
    Hergin

    Kaptan bu kadar sigara dedikten sonra.. sorry ama bi sigara yakılır..

    1. Ufuk avatarı
      Ufuk

      Bu kadar faydali yazinin sonunda puro demeniz olmamış …tesekkurler guzel yazi için

  2. Bahadırhan avatarı

    Budama hastalığı çok ibret verici bir durum. Buna rağmen geçenlerde sigara içmek kızlara çok yakışıyor diyen birini gördüm Friendfeed’de. Ne kadar acınası bir düşünce, ortaokul yıllarından kalma…

    Sigarının güzel yanı olamaz, olsa olsa iğrençliğinin içinde vücudun kendi kendine uydurduğu yalanlar olabilir.

  3. Aslı avatarı

    Bu yazıyı okumak, benim açımdan çok zamanında bir hareket oldu. Altı aydır içmiyorum, son haftalarda canım istemeye başladı ama “öyle bir seçeneğim yok” diyorum kendi kendime.
    Elinize sağlık.

  4. Melis Tükel avatarı

    “sigara çok çok güzel bir şeydir // sigaranın keyfini başka hiçbir şeyden alamayacaksınız”
    İki günde bir paketi ancak bitiren ve genellikle üçüncü güne de bırakan, sabahları asla tüttüremeyen biri olarak, sigara içme mevzusuna tamamen keyif işi olarak bakıyorum. Elini durmaksızın pakete atan, efkarlanınca sigara yakan, acıkmamak için sigara tüketen, arabaya giderken ya da şirkete girmeden bir yenisini yakanlardan değilim yani. Az da olsa, elbet zararlı.
    Fakat bence benim en büyük zararım beni görüp özenen o ergenlere…

  5. Fatih avatarı

    Rahmetli Recep Yazıcıoğlu kitabında şöyle demişti. “Sigara içenler içmeyenlere oranla daha fazla hastaneye gidiyor ve sigorta masrafları içmeyene göre daha fazla o zaman sigara içenden daha fazla sigorta primi alalım” diye bir önerisi vardı. Sonuna kadar katılıyorum.

  6. GENTLEMEN avatarı

    Foto olarak “GENTLEMEN” kullanmamış olmanızı ayıplıyorum!

  7. GENTLEMEN avatarı

    deminki postta salladığım homepage biçimsiz bi yere çıktı… bu sefer ise yorumlara moderasyon getirmenizi ayıplıyorum

  8. Fatih avatarı

    Aklıma geldide yazmadan geçemedim. Eskiden dedemler zamnında
    Neredeyse herkesin savaşta yakınını kaybetmiştir.
    Şimdi ise neredeyse herkesin sigaradan dolayı ölen bir yakını var.
    Savaş ve Sigara’nın ne kadarda kötü ortak yanları var.

  9. Varol avatarı

    Hep içmek için bir nedenimiz var. Bırakmak içinde sanırım yumurtanın son noktaya geldiği anı bekliyoruz. 🙁

    Şuan için bırakmaya kendimi hazır hissetmiyorum. Fakat birgün bırakabilirim buna inanıyorum…

  10. Mediasaur avatarı

    Babanıza ilişkin yazdıklarınız da dahil, çok tanıdık bir yazıydı benim için(Benim babam sizinki kadar şanslı değildi maalesef). Çok içten ve güzel bir yazı, ellerinize sağlık. Ancak katılmadığım, yanlış ve zararlı gördüğüm birkaç şeyi belirtmek isterim: 1 – Hala sigaranın keyifli olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle nikotinin bilinçaltınıza yerleştirdiği sabit ve yanlış fikirlerden kurtulamamış ve “kafada bitirememişsinizdir”. 2 – “Sigara illetiyle ve arkasındaki dev sektörle savaşmaya kalkışmayın bile” mesajına katılmıyor ve çok sakıncalı görüyorum. O dev canavarlar da yavaş yavaş darbe almaya, sendelemeye başladı mücadeleden vazgeçmeyenlerin çabalarıyla. 3 – Sigaranın keyfinden bahsediyor oluşunuz zaten kuşkulandırmıştı ve halen puro içtiğinizi söylemeniz maalesef haklı çıkardı kuşkularımı. Siz sigarayı bırakmışsınız, nikotin bağımlılığından kurtulamamışsınız ne yazık ki. Yine de 2 paket sigara yerine 15 günde 1-2 puro çok büyük bir ilerleme ve başarıdır tabii. SONSÖZ: Lütfen bu yorumu nikotin bağımlılarının yanlış yönlendirilmemesi adına, bu duyarlılıkla ve tamamen iyi niyetle yazdığımı dikkate alıp, öyle değerlendirin. DİPNOT: 1 yılı aşkın süredir nikotinden uzağım. Çok zorlandığım dönemler olsa da hala ara ara büyük sıkıntılar çeksem de -nikotin gerçeğini çözdüğüm için- sanırım sanırım sonsuza dek kurtuldum bu iğrenç bağımlılıktan. Darısı bütün bağımlıların başına…

  11. Özra avatarı

    Cok guzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Ben de günlerdir kendime “sigaraya ara verilmez, bırakılır” deyip duruyordum. Daha motive oldum.

  12. met avatarı

    annenizde bi rahatsızlık oldu mu günde 2 sigarayla? günde 4-5 sigarayı geçmemeye çalışan biri olarak merak ediyorum az sigaranın etkilerini. teşekkürleeer

  13. Hakan Karaduman avatarı

    Serdar Bey, 9 yıllık bir içici olarak daha 4 yılımın olduğunu düşünenlerdenim.:D Ama sigara konusunda kafamın bir yerlerinde her zaman bırakmak vardır ama zamanı değildir modundayım. Düşünceleriniz çok güzel ve benimkilere çok yakın.Sayenizde ilerde sigarayı bırakabilirim.Teşekkürler.

  14. Taci Yalçın avatarı

    Harika bir yazı olmuş abi. Ben henüz yeniyim, bırakalı 1 hafta kadar oldu. Ama dediğin gibi gerçekten kafamda bitirdim. Bitirmem gerektiğinin farkındaydım uzun süredir. Bir anlık bırakma hevesi değil yani. İlk günler dediğin gibi zor geçiyor. Ama zamanla alışacağımı ben de biliyorum.

    Yazı çok rahatlattı beni açıkçası. Puro ile ilgili yazıyı da merak ettim. Belki yazmışsındır diye de kontrol edeceğim şimdi. Yazmadıysan da umarım yazarsın ilk fırsatta.

  15. Genc avatarı

    🙂 Kaş yapayim derken göz cikariyormussunuz az daha(en azindan benimkini).

  16. […] için; puronun sigaradan farklı olarak ‘çeşit deneme’ geleneği de var. Örneğin bir sigara tiryakisi […]

  17. rtyucel avatarı
    rtyucel

    Abi sağolasın ya tam da zamanında yazdın inşallah bırakmama vesile olursun, bırakırsam sana 1 kutu Tavşanlı Leblebisi

  18. Işıl Yılmaz Sümer avatarı

    Bırakışımın 26. saatimi yaşadığım şu sıralarda sigaradan ayrılmanın müthiş bir keyif olduğunu anlamış bulunuyorum 🙂 Kokmuyorum, zamanım var. Zorunlu değilim.

    Ebedi oruç benzetmesi çok hoşuma gitti. Çünkü bugün yemekten dönerken sanki birkaç saat sonra, akşam olunca, ne biliyim yarın falan içecekmişim gibi hissettim. Sanki bu bir süreymiş gibi. Oruçlu gibi. Ama değil, ondan eminim.

    Kokusundan iğrendiğim bir şeyi hayatıma yeniden sokmak istemem. Yazı için çok teşekkürler.

  19. […] bağımlılığı paçamı zor kurtardığım alışkanlıklarımdandı. Kesinlikle kötü bir şey olduğu için bırakmadım. Her fırsatta […]

  20. […] meyilli ve bunun için elinde sınırsız olanaklar olan zihni dizginlemeye çalışırken sigarayı bırakmaya çalışanları daha iyi […]

  21. Serdar avatarı
    Serdar

    5 sene geçmesine rağmen puroyla ilgili yazınızı bulamadım yazmadınız sanırım.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Doğru, henüz yazamadım.

      1. Okan avatarı
        Okan

        Hocam puroyla ilgili yazınızı hala bekliyoruz :))

      2. yigitozdamar7 avatarı
        yigitozdamar7

        Amir’im puro yazısı 2017 yılı bitmeden gelir mi?

  22. emre yalçınkaya avatarı
    emre yalçınkaya

    puronun sigaradan farkı olmadığı onu içincede nikotin isteğinin doğup insanların sigaraya başladığını söylüyolar abi sen nasıl o kanıya vardın

    1. starfight42 avatarı

      içkinin yanında ayda yılda bir puro yakıyorum sigaranın o verdiği zevki vermiyor ama içki içilirse onun dışında sade içmiyorum

  23. yuhenesya avatarı

    Bırakmak istiyorum diye sinemalarda da oynayan bir seminer var. Orada anlatılanlar özellikle tadı, keyfi gibi anlattıklarınıza bariz tezat. İzlediniz mi ne düşünüyorsunuz. Hiç sigara içmemiş/denememiş biri olarak (evet gurur duyuyorum:)) anlamam zor. Fikrinizi merak ettim.

  24. […] büyük korkularımdan oldu. Sigarayı bile onu terk edemeyecek kadar sevdiğimi anladığım gün bıraktım. Elimden geldiğince Ralph Waldo Emerson‘ın salık verdiği gibi yolun beni […]

  25. […] Sigarayı bırakmak isteyenlerin en büyük evhamlarından biri kilo alma korkusu. Çok da haksız sayılmazlar zira çoğu tiryaki bu yeni hayatına 10 kilo fazlayla devam ediyor. Penn State Tıp Fakültesi tarafından 12 bin 204 denek üstünde yapılan bir araştırmaya göre kilo almanın tek sorumlusu sigarayı bırakma değil. Çoğu insan yaşlanma ve hareketsizliğe bağlı olarak her sene ortalama yarım kilo zaten alıyor. Tiryakilerdeki şişmanlama etkisini belirleyen etken sigara içme seviyesi. Günde 15 taneden az içenlerde sigarayı bırakma sonrası kilo alma çok nadir görülüyor. Ancak 25 sigaradan fazla içenlerde kilo alma kaçınılmaz oluyor. […]

  26. Serkan avatarı
    Serkan

    Çok başarılı 20 gündür içmiyorum mal gibiyim. Hala canım çekiyor. Fitness salonuna yazılsın spa merkezi var içinde orda biraz olsun rahatliyorum yoksa işim Zor..

  27. Salih avatarı

    Mubârek bu nasıl bi yazı hem sigarayı bırkmanın neredeyse imkânsız gibi çok zor bi şey olduğunu yazmışsın hem de kesinlikle bırakın gibi yazmışsın. Değişik çok tuhaf bi yazı. Bu illeti bırakmaya ciddi anlamda özendiren çok olumlu yazılar makaleler yazmak gerekir. Olumsuz yönlerinden mümkün oldukca az bahsetmek gerekir. Tabi bu benim düşüncem yazınızdan anladığım kadarıyla. Ayrıca, nacizane fikrimi beyan ettim. Hem sigarayı bıraktığınız için hem de sigarayı bırakmakla ilgili bu güzel samimi olduğunu düşündüğüm niyetinizden dolayı sizi tebrik ederim. Rabbim özellikle sigara içipte bırakmak isteyenlere yardım etsin.

  28. Ali avatarı
    Ali

    Bir kaç yıl sonra sizde durmadan elini pakete atanlardan oluyorsunuz. 19 yaşındayım daha küçüğüm 8 yıl oldu sigarayla tanışalı. O kadar basit geliyodu 4-5 yıl boyunca bazı günler içmeyebiliyordum. Şimdiyse haftada bir bırakmaabası içine giriyorum. Bugün 4. Günüm en uzun süreli başarım şuan bu. Sigarayı bırakma umudu ile ve sizin de daha fazla bağımlı olmamanızı diliyorum sağlıcakla

  29. Osman avatarı
    Osman

    2019 oldu hala yok inanılır gibi değil 😀

  30. […] çok yakından takip ettiğim M. Serdar Kuzuloğlu’nun sigarayı bırakması ile ilgili blog yazısını da okumanızı tavsiye […]

  31. Hakan avatarı
    Hakan

    Bende biraktim .. Sigara almiyorum artik . Arkadaslar verilsede kiramayip iciyorum .

  32. Headhunter avatarı
    Headhunter

    2020 oldu hala puroyla yazı yok😄

  33. […] doğru yazılışı sıkça gördüğüm şekliyle ‘pro’ değil; ‘puro’). Sigara içtiğim dönemde başlamıştım. Zamanla hayatımın en önemli parçası haline geldi. İnsanları, mekanları ve […]

  34. SonDurak avatarı
    SonDurak

    İlkkez böyle bir yazıt site vs.yorum yapıyorum.
    Dediği gibi uzun yıllardır büyük keyif aldığım sigarayı bırakmaya karar verdim.
    Daha önceleri denemelerim olmuștu ama hepsinde geri bașladım.
    Ama bu sürekli denemelerimin bana olumlu yönde katkısı oldu. Sigarayı istediğim dönemlerde eskiye nazaran daha rahat bırakmaya bașladım. Evet tekrar içmeye bașlamıș olsamda o denemelerimin kazanımı bu olmuștu benim için.
    Geceleri yatarken nefes alıșverișimde tuaf hafif hırıltıdır sabahları balgamdır halısahada öksürüktür vb sigaranın olumsuz etkileri daha belirgin hale gelmeye bașladığından dolayı bașlamamak üzere bırakmaya karar verdim.
    Șuan nekadar olduğunu yazamayacam epey oldu arkadașlar. İlk 3 gün așırı zorluyor sonra krizler daha az gelmeye bașlıyor sadece bu krizlerin geçici olduğunu 3 5 dakika dayanmanız gerektiğini kendinize söylemeniz gerekiyor.
    Su sigara isteği geldiğinde bir iki yudum su almanız o krizi o an bitiriyor.
    Ve inanın ilk 15 günden sonra içme isteği tamamen bitiyor arada tiryakiliğin verdiği yoksunluktan dolayı 1 tane içsem diye gelsede aklınıza neden bıraktığınızı düșündüğünüzde vazgeçiyosunuz.
    Daha kaliteli yașamak varken tekrar o hengameye dönmek pekde cazip gelmiyor açıkçası.
    Sigaranın insanın enerjisini bukadar emdiğini uzun vadeli bıraktığınız zaman anlıyosunuz.
    Önceki ile sigarasız hayat vucut arasında okadar bariz farklar varki bu keyif anlatılmaz yașanır bence.
    Inanın para harcayamaz oldum param bitmiyorya la :))

    Herneyse uzun lafın kısası sigara sizi bırakmadan siz onu bırakmalısınız.
    Sadece kendinizin onu bırakmaya mecbur olduğunu zihninize kazıyıp adım atmalısınız.
    Bıraktıktan sonra 1taneden bisey olmaz dememelisiniz.
    Yemek yeme alıșkanlığınızı az az sık sıka çıkarıp kilo almanızın önüne geçmelisiniz.
    Umarım sizlerde ölmek için para verdiğinizi anlar ve bırakırsınız.

  35. adem avatarı
    adem

    bırakabildin mi?

  36. Hüseyin avatarı

    Okurken bitsin de bi tane yakayim diye bekledim.

Görüşlerinizi paylaşın: