Sigara bağımlılığı paçamı zor kurtardığım alışkanlıklarımdandı. Kesinlikle kötü bir şey olduğu için bırakmadım. Her fırsatta söylediğim gibi sigara (tütün) yerini başka bir şeyle dolduramadığınız çok güzel bir şey. Bunu sadece içenler bilir. Ama pek çok güzel şey gibi hayatınızdan pek çok şey de götürüyor. Ben işin muhasebesi sonucunda bırakmaya karar verdim.
Sigarayı terk ettiğim 1998 yılında light (düşük katranlı) sigaralar yeni çıkıyordu. Bu kadar marka da yoktu. Hele şimdilerde pek çok kişide gördüğümüz elektronik sigaralar (e-sigara diyelim) hiç yoktu.
Birkaç saat önce bir kafede yaptığım toplantıda birkaç kişinin elinde bu e-sigaralardan görünce biraz araştırayım dedim. Ulaştığım genel ve konuya özel bilgileri özetlemeye çalışacağım.
Sigara dünyasına ait genel veriler
- Dünyanın pek çok ülkesindeki katı yaptırımlara rağmen sigara yıllık 100 milyar dolarlık dev bir sektör.
- Dünyada en çok sigara içen ülke Sırbistan. Sırplar kişi başı yılda ortalama 2 bin 869 sigara içiyor. 20’lik paketlerle hesap edersek günde yarım pakete yakın tüketim eder.
- Türkiye kişi başı yıllık bin 339 adet tüketimle 35. sırada yer alıyor.
- Karşıt kampanyalar ve yaptırımlar sayesinde sigaranın anavatanı ABD’de tüketim 1965’ten bu yana yüzde 42 düşmüş.
E-sigara bilgileri
- E-sigaralar 2013’te 1,5 milyar dolarlık bir sektör oluşturmuş (yani genelden payı hala çok düşük)
- İçerikleri standart değil. Özellikle bazı ucuz (aromalı) olanların sigaradan daha kanserojen içeriğe sahip olduğu iddia ediliyor.
- E-sigaralar sigaranın kağıdının yanmasından kaynaklanan zehirli gazlara sahip değil ancak yine zararlı olan nikotinden muaf değil. Yani e-sigaradan da aynı miktarda nikotin almış oluyorsunuz.
- Genel çalışma prensipleri içindeki pilin cihazın içindeki sıvıyı ısıtıp atomize buharlaştırmasından ibaret.
- Her e-sigara kartuşunda 13-16 gram arası nikotin bulunuyor. (bir kartuşla ortalama 250 nefes çekiliyor)
- E-sigaralara dair bir regülasyon, yönetmelik, standart yok. Ancak birçok ülke bununla ilgili çalışıyor.
- Birçok ülkede sigara içilemeyen alanlarda e-sigara da içilemiyor. (etrafa yaydığı nikotinden dolayı)
- Ne kadar güvenilir / tercih edilebilir olduğuna yönelik bir araştırma henüz yok. Hele tehlikesiz olduklarını kimse iddia etmiyor.
- Sigarayı bırakmaya ne kadar yardımcı olduğu da muamma. Zira sigarayı bırakmak için e-sigaraya yönelen pek çok tiryaki tüketime aynen devam ediyor. Günün sonunda ‘bırakma’ gerçekleşmiyor.
- Genel ortalamada 6 aylık kullanımdan sonra e-sigara içicilerin yüzde 7’si tamamen bırakabilmiş (nikotin bantlarında bu oran yüzde 6).
Şimdilerde bambaşka bir pazar daha var. Malum ABD’de pek çok eyalette esrar üretimi, satışı ve kullanımı serbest bırakıldı (yoksa iş daha beterine doğru gidiyor). Yakında bütün ülkede serbest olacak. Bu yepyeni, dev bir pazar oluşturdu. Çünkü yasal esrar (bütün uyarılara rağmen) sokak satış fiyatından çok daha yüksek bedellere sahip.
Görüşlerinizi paylaşın: