Hoşçakal Fidel!

Ülkene olan aşkını onu boğacak, nefes alamayacak kadar çok sarılarak ifade ettin. Öyle sıkı sarıldın ki bırakamadın. Taksiratın affola.

Her Ademoğlu gibi seni de uğurladık; geride kalanlar olarak kendi sıramızı bekliyoruz.

Hakkında pek çok şey okudum ama tanıma, tanışma fırsatımız olmadı. İstanbul’u ziyaret ettiğin dönem seni takip eden basın heyetine katılamadığım için üzülmüştüm.

castro-on-stage

Zorlu şartlarına denk geldiğin vatanın ve insanına sevdan adına bir eksikliğin olduğunu sanmıyorum. Ama bu konuda ölçüyü kaçıran ve kendi doğrularına aşık her Ademoğlu gibi sen de ülkene olan aşkını onu boğacak, nefes alamayacak kadar çok sarılarak ifade ettin. Öyle sıkı sarıldın ki bırakamadın. Kimse onu senin kadar sevemez, kollayamaz sandın. Oysa doğada anne-babasına en uzun süre bağ(ım)lı kalan canlı türü olan insan dahi bir süre sonra kendi ayakları üstünde, kendi yoluna devam ediyor.

Birçokları seni (ve duruşunu) Che Guevara ile karıştırdı. Sağlık olsun. Fakat malum; o devlet, evrak işleriyle uğraşmak yerine yürüyüşüne devam edip diğer mazlum halkları aydınlatmayı, özgürleştirmeyi -denemeyi- tercih etti. Sen ise liderliği. O bu uğurda kancıkça, kalleşçe bir kuytuda avlandı. Sen ise bu kaderi reddeden liderlerin kaderini yaşadın.

Fidel ve Che.

Can düşmanın ABD kendi halkına bir şeyler olabilme ya da oldurabilecek olanı seçebilme hayali verdi. Sen ise bir diktatör gibi on yıllarca koltuğuna yapıştın kaldın. Hoş; ABD o sahte varaklı tarzıyla dönüp dolaşıp kendini Donald Trump çukurunda buldu. Ama ne yazık ki sen de (emsallerin gibi) onlarca yıllık iktidarın boyunca o adını dünyaya duyurmuş ülken ve halkından devrimine sahip çıkacak tek bir isim çıkartamadın. Ve sonunda yine bir diktatör gibi tahtını kendi ailenden birine ‘teslim ettin’.

En sevdiğim filmlerden Scarface‘te kaçak yollarla Miami’ye kapak atan Tony Montana, kendisini Küba’ya geri sepetlemeye çalışan ABD Göçmen Bürosu memuruna şöyle der: “Bana Castro’nun yapmadığı hiçbir şeyi yapamazsın!” (Gel gelelim ABD’nin -aynen Hollywood gibi- Castro’dan çok daha zekice kurgulanmış yöntemleri vardır. Tony Montana birkaç sene içinde kurşun delikleriyle kevgire dönmüş bedeniyle tarihe karışır).

Eminim ki ülkeni, halkını çok sevdin; elinden geleni yaptın. Eminim halkın da seni sevdi. Eminim her şey daha güzel olsun isterdin. Hiçbirinin hesabını sormak bana düşmez (ilk taşı en günahsız olanınız atsın). Biz sizin gibiler sayesinde isyan ve başkaldırının her zaman, her koşulda ve çok şey pahasına dahi mümkün olduğunu (ve Orwell’in meşhur romanı Hayvan Çiftliği’ndeki gibi ‘fıtrat’ın zamanla idealleri hep bozduğunu) hatırladık.

-Yine- denk getiremedim ama önümüzdeki Şubat ayında hayatımda ilk defa vatanını ziyaret edecek ve yaklaşık 1 ay oralarda bıraktığın izleri inceleyeceğim. Onu da ayrıca paylaşırım.

Unutmadan; kendi adıma (bir kısmı ülkenize gidiyordur diye) 15 yıldan fazladır gelirimin hatırı sayılır bir kısmını tütünlerinize yatırdım. Helal, hoş olsun. Karşılığını fazlasıyla aldım. Bu akşam da hatıranız için Habanos damgalı bir Hoyo de Monterrey / Serie Le Hoyo yakacağım (diğerine hala sıra gelmedi çünkü).

Taksiratın affola.



Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

14 yanıt

  1. burakkarademir avatarı

    Bugün içerisinde en orantılı ve öz Fidel yorumu. Maalesef o koltuk yapışmaya programlı.

  2. Fulya avatarı
    Fulya

    Devrim bazen uğrunda savaşmayı bazen de ölene dek nöbet tutmayı gerektirir. Eminim Fidel en az Che kadar tutsak halkları özgürleştirmeyi, buna hayatını adamayı isterdi. Ülkesinin başında kalarak devrimi yerleştirmeyi, kökleştirmeyi tercih etti o.

  3. Cevad avatarı
    Cevad

    Şimdi şöyle; bildiklerinizi söyleyeceğim. Birincisi devrim, sıradan bir değişim değil. İkincisi abd’nin burnunun dibinde. Üçüncüsü abd’nin cirit attığı bir ülkeydi. Dördüncüsü, madem ki okudunuz kitaplarını, Castro abd’ye karşı da değildi. Üstelik komünist de sayılmazdı. Bağımlı bir ülke istemiyordu sadece. Abd uzlaşmaz bir biçimde cephe almasaydı ilişki de kuracaktı. Fakat uzlaşma yerine Castro önderliğindeki partiyi ve hükümeti yıkma mücadelesine ve kendisine sürekli suikast girişimine başlayınca, partinin sosyoekonomik program ve uygulamaları değişti. Çok daha radikal bir yol seçildi. Sscb ve Çin ile ilişkiler gelişti. Sonra sadece sscb kaldı. Malum, öyle bir dev ile “yatağa girmek” çok pahalıya da malolabilirdi. Fakat buna rağmen üçüncü bir yol seçebildi. Bağlantısızlar hareketini hatırlayalım. Bütün bu süreçte yine de abd’ne kapalı değildi. Eğer bir adım atılsaydı, adım atacak kadar kendilerinden, ideolojilerinden emindi. Hatta 90’da sscb’nin rusya’ya evrilme ve sonra rusya’ya uygulanan ambargo ve abd’li şirketlere 3. elden ihracı yasaklaması süreçlerinden bile bağımsızlığı yitirmeden çıktı. Türkiye’yi düşünün, bugün nasıl bir bağımlılık halinde, üstelik boğazı Cüba gibi sıkılmamışken. Beşincisi, Che de yolundan vazgeçmedi, ölmeseydi vazgeçmeyecekti de. Çünkü programı öyleydi, bütün g.amerika idi. Castro ile birlikte yola çıkmamışlardı. Castro’nun yolu Cüba’ydı. Yani ikisi de yollarından vazgeçmedi. İkisi arasında bir karşılaştırma ancak böyle yapılırsa manalı olur. Altıncısı, onun önderliği hiç bitmeyecek. Zeus’un, Sezar’ın, Spartaküs’ün, Atatürk’ün, Şeyh Sait’in bitiyor mu? Bu insanın toplumsallığıyla ilgili bir olgu. O toplumsallık parametresi radikal biçimde değişmeden bunu beklememek gerekir. Liderliği ailesinden birine devretti deyip de bırakırsanız olmaz. Çünkü otokrasiyi akla getirir. Oysa kardeşi Raul ile birlikte yola çıkmışlardı. Ve daha başkaları da vardı. Kitaplarında adları var. Yani öyle görülmek istense de Castro ve Che ikili değildir. Eğer Cuba’da ille de bir ikili aranacaksa, ilk günden son güne kadar Raul ile Fidel’dir. Fakat parti merkezindeki çok yoldaşı devrimi yaşamış insanlardır. Onlarla birlikte diktatör olmak, devrimcileri ve devrim partisini hafife almaktır ve doğasına aykırıdır. Tabii ki savaşlar sürecinde bu pek geçerli olmaz (misal, Stalin’dir). Yedincisi Atatürk’ün heykelinin dikilmesi ikili ilişkiler bağlamında olmuştur. Yani Castro’nun kafasına esmiş de heykelini dikmiş değildir. Şüphesiz onun hakkında bilgi edindikten sonra olur verilmiştir. Kolektif bir karar olduğundan da şüphe duymak için sebep yoktur. Bir de yeri geldi, söyleyeyim. Che’nin çantasından Nutuk çıkmamıştır. Ayrıntısını isteyen bulur. Selamlar.

    1. Nomopoly avatarı
      Nomopoly

      şeyh said’ten sonrasını okumadım.

  4. esin avatarı
    esin

    Dosdoğru bir analiz olmuş. Saygılar

  5. mehmetortaccom avatarı
    mehmetortaccom

    Herhalde Türkiye’de hem sağ görüşlülerin hem de sol görüşlülerin ortak saygı duyduğu nadir isimlerdendi.

  6. Mehmet Ortaç avatarı

    Herhalde Türkiye’de hem sağ görüşlülerin hem de sol görüşlülerin ortak saygı duyduğu nadir isimlerdendi.

  7. Mehmet avatarı
    Mehmet

    amirim bundan önceki yazınız 18/09/2016 tarihinde bu yazınızın tarihi ise 21/11/2016.
    bahçe ile alakalı olan yazınızın sonunda da Blog yazmayı özlediğinizden bahsediyorsunuz.
    Ben burada yazılanları dünya hallerinden yazılanlarından daha güzel buluyorum.
    açıkcası daha doyurucu, daha açıklayacı, daha ufuk açıcı oluyor.

    Dünya hallerinde yazılanları ise, sadece yeni ürünlerle okurlarını heyecanlandıran teknoloji haber sitetelerine benziyorum. Sizden ricam buraya biraz daha fazla vakit ayırabiliyorsanız bu vakti esirgemeyin. Teşekkürler 🙂

  8. Cevher avatarı
    Cevher

    http://www.yenisoz.com.tr/katil-diktator-subyanci-castro-yu-bir-de-bizden-okuyun-makale-17734
    Bir de burdan bakın kafanızı karıştırmak isterim, çok ve tam emin olmak , sıradanlıktır.

  9. Oguz avatarı

    Büyük bir insandı gerçekten ülkesinde çok ama çok seviliyordu. Başka ülkelerdeki gibi yönetim biçimi olmadığından sanırım(!).

  10. Erman Güleç avatarı
    Erman Güleç

    Yazılarınızı yeni okumaya başladım. Bundan önce malum video sitesi üzerinden sizi takip ediyordum. İnternetteki tüm videolarınızı izlemiş olabilirim. Levent Pekcan (LP, saygılar) ile birlikte tabii. Türkiye’de dinlemeye doyamadım kişilersiniz. Yazılarınızla daha yeni karşılaştığım için baya bir yazı beni bekliyor. Bu yüzden çok mutluyum. Yavaş yavaş tüketeceğim, birden bitmesin. 🙂 Yeni yazılarınıza maruz kalmak ümidiyle…

  11. Süleyman Ortaçam avatarı
    Süleyman Ortaçam

    Yapmayın bunu siyasete girmeyin.
    Her girdiğinizde tutarsız pek çok şeyi yanyana diziyorsunuz. (bkz; gezi parkı yorumlarınız, vb.)

    Tamam teknolojiden anlıyorsunuz.
    Teknolojiden anlıyorsunuz diye her şeyden anlamak zorunda değilsiniz.
    Ülkemizdeki “herşeyelog” sayısı yeterli değilmi? Niye bir tane daha ekleyelim.

    Vamos Bien!

  12. […] daha geniş kitlelere yayabilme fırsatı sunduğu için kesinlikle hoşuma gidiyor. Fidel Castro‘nun Küba’yı özgürleştirmek için için 81 kişiyle yola çıkıp hayatta kalan […]

Görüşlerinizi paylaşın: