[box type=”info”]Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.[/box]
[nextpage title=”Genel Gündem” ]
Özetlerini hazırlarken kararsız kaldığım tek konu içeriğin uzunluğu. Çok mu uzun oluyor yoksa yeterli midir kestiremiyorum (geçen sene bu maceranın hangi dozda başladığını hatırlayan var mı?).
İçeriği elimden geldiğince blogumu Türkiye’den takip edenler için anlamlı hale getirmeye çalışıyorum. Fakat bazen (mesela bu haftaki Obama haberleri gibi) bizimle pek de alakası olmayan ayrıntılara da meylediyorum. Bu çabayı ‘bilseniz iyi olur’ şeklinde değerlendirin lütfen (içerik ve uzunluk / kısalık konusundaki yorumlarınızı da okumayı bitirdikten sonra) beklerim.
Başlıyoruz!
Genel Gündem
- Avustralya’da gökten [highlight]milyonlarca örümcek yağdı[/highlight]!
- ABD’de NSA’in vatandaşları mümkün olan her şekilde takip edip fişlemesini protesto etmek isteyen bir grup New York’un farklı noktalarına basit teyp kayıt cihazları yerleştirip kaydettiklerini eyleme özel açtığı sitede paylaştı. Basit bir takiple dahi ne fazla bilginin toplandığına dair bir ibret belgesi.
- Delta Havayolları internet mimlerinden oluşan bir kabin anonsu kullanmaya başladı.
- Makyaj yapmak zor mu geliyor hanımlar? Artık telefonunuzdaki uygulamadan bir tarz seçip yüzünüzü MODA adlı özel 3D yazıcıya dayamanız yeterli. Bunu da gördük, haydi bakalım.
- Üsame bin Ladin’in bir operasyonla ölü ele geçirildiği konutunda ele geçirilen kitap ve benzeri basılı malzemelerin içeriği bu hafta açıklandı. Aralarında Photoshop kullanım kılavuzu bile var.
- Silah sahibi olmanın barışı getirmediğini binlerce savaş sayesinde anladık fakat askeri yatırımlar hala neredeyse her ülkenin bütçesindeki en büyük dilimi oluşturuyor. İlginçlikleriyle ünlü Kuzey Kore işin kolayını (hatta en ekonomik yöntemini diyebiliriz) bulmuş. Photoshop! Olmayan nükleer denizaltısından olmayan füzesini atan ilk ülke ve Büyük Başganı.
- Terör örgütü IŞİD tarihi varlıklarıyla ünlü Palmyra şehrini ele geçirdi. Irak Eski Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim şehirdeki yüzlerce heykeli güvenli yerlere taşıdıklarını söyledi fakat kentteki kalıntılar tehdit altında.
- Kategoriyi küresel terörün son silahı selfie çubuklarının yarattığı mağduriyetlerle kapatalım (Bir Pizza Hut yapımı).
https://www.youtube.com/watch?v=1fmQs37YqXg
[/nextpage]
[nextpage title=”Bilim / Teknoloji” ]
Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım
- Atmayan bir kalp ile yaşayabilir miyiz? İki doktor bunu kafaya taktı. Ve bakın ortaya ne çıktı:
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Türkiye’de 2014 yılında yüzde 12,1’lik büyümeyle 69,4 milyar TL hacme ulaştı. Sektör Türkiye ekonomisine 103 bin kişilik istihdam ve 1,34 milyar TL ihracat geliri sağlıyor.
- Sağlık konulu sunumlarımda mutlaka değindiğim Da Vinci, robotik bir cerrah. Bir uzman tarafından yönetiliyor ve çok daha hassas operasyonların çok daha keskin bir tutarlılıkla gerçekleştirilmesini sağlıyor. Kullanıma başlandığı 2000 yılından bu yana 1,5 milyonun üsttünde ameliyatta kullanıldı (Türkiye’de de birçok hastanede kullanılıyor). Uzman cerrahları kilometrelerce öteden sürece dahil edebilmesinin yanısıra bence gelecekte otomasyonla tamamen kendi başına da ameliyatlar yapabilir hale gelecek. Üretici şirketi bu hafta duyurduğu yeni bir patentle Da Vinci’yi çok daha mükemmel bir seviyeye ulaştırdı. Aşağıda bir parçası soyulmuş bir üzüm tanesinin kabuğunu yeniden yerine dikmesini seyredin. Çok heyecan verici bir çağda yaşıyoruz.
- Bir çay kaşığı kadar insan kanında 5 milyon T hücresi var. En büyük yetenekleri kanser hücrelerini bulup zehirleyerek öldürmek. Her gün hepimizin kanımızda dolaşan kanser hücrelerini bu şekilde bertaraf ediyoruz (bir gün bu savaşı diğer hücre kazanıyor ve kansere yakalanıyoruz). Bu savaşa ait ilk görüntü yayınlandı. Videodaki kırmızılar T hücreleri, mavilerse kanser hücreleri gösteriyor.
- Kozmetik dünyasının önemli oyuncularından L’oreal, Organovo şirketiyle ortak geliştirdiği yeni teknolojiyle dermatolojik testleri bundan böyle [highlight]3D yazıcılarla ürettiği dokular üstünde[/highlight] gerçekleştireceğini açıkladı. Bu kobay olarak kullanılan hayvanlar (ve insanlar) için iyi bir haber. Peki insan dokusu nasıl üretiliyor? İzleyelim, öğrenelim.
- NASA, dünya dışında sürdürülebilir yaşam alanları tasarlama konusunda toplam 2,2 milyon dolarlık bir tasarım yarışması başlattı. Amaç Ay ve Mars’ta kurulması planlanan kolonilerde en optimum çözümü bulabilmek. Kurumun kendi bilimcilerinin yanısıra internetten katılacak gönüllülere de açık bu arayışın merkezinde tahmin edeceğiniz gibi 3D yazıcılar bulunuyor.
- NASA göklerde koloni kurmaya çalışırken bir bakalım uzayda şu an kaç kişi var?
- Mars kolonisiyle ilgili en ilginç fikri 24 yaşındaki Oskar Pernefeldt ortaya attı. [highlight]Dünyayı uzayda hangi bayrak temsil edecek?[/highlight] Gayet mantıklı ve geç kalmış bir tartışma.
- Uzayla ilgili herkesin bu kadar ulvi düşünceleri yok elbette. Evrendeki trilyonlarca dolarlık yeni maden ve topraklar şimdiden girişimcilerin ağzını sulandırmaya başladı. ABD Meclisi konuyla ilgili bir yasa bile çıkardı!
- Duke Üniversitesi tarafından yürütülen ve sonuçları bu hafta yayınlanan bir araştırmaya sigarayı bırakmayı başarabilenler iş ve gündelik hayatında başarmaya daha meyilli oluyor. Beynin merkez kısmında sigara içme dürtüsünü oluşturan bölümle bunu eyleme dönüştüren bölüm arasındaki ilişki hem sigarayı bırakabilme iradesini hem de iş yaşamındaki başarma hırsını belirliyor.
- Tekillik (singularity) kavramının havarisi Ray Kurzweil beyinleri bilgisayara yükleyerek insanların ölümsüzleşeceğini iddia ediyor. Üstelik birkaç yıl içinde!
- İngiltere’deki Surrey Üniversitesi parmakizinden kokain kullanımını tespit etmeyi başardı.
- Tarayıcı olarak Google Chrome kullanıyorum. Tahmin edeceğiniz gibi aynı anda sayısız sekme açık oluyor. Ve ne yazık ki hepsi saniye saniye bilgisayarımın belleğimden parçalar emip duruyor. Birkaç saat sonra yerlerde sürünen bir sistemle başbaşa kalıyorum. Çözümünü bulmak için yapmadığımı bırakmadığım bu dert bu hafta bir eklentiyle tarihe karıştı. The Great Suspender adlı ücretsiz Chrome eklentisi o an kullanmadığınız sekmeleri durduruyor. Deneyin derim (gerçi Google da bu konuda uğraşıyor).
- Sony yeni bir ampul tanıttı. Akıllı ampul. Hem müzik dinletiyor hem de müziğe göre ışık saçıyor. Bu gerçekten büyük bir ihtiyaçtı.
- FUJI’nin bu hafta satışa sunulan X-T10 kodlu fotoğraf makinesi benim gibi retro tutkunlarını can evinden vurdu (gövde fiyatı 800 dolar). Özellikleri de yabana atılacak türden değil. Analog ile küllenen ilişkimizin her an harlanmaya meyilli oluşu hoşuma gidiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=EDB52UrFbaQ
- Giyilebilir cihazlarla yapabileceklerimizin sayısı her geçen gün artıyor. (Fonlanırsa) camianın en taze üyesi olmaya aday Revault ise apayrı bir alana yöneliyor. Kol saati ya da kolye formuna girebilen ReVault‘ta modeline göre 32 ile 128GB arasında veri depolayabiliyorsunuz. Ancak onu yenilikçi yapan ayrıntı dosya depolaması değil (bunu çok daha ucuza USB belleklerle de halledebiliyoruz). ReVault, bluetooth veya wifi üstünden kullandığınız cihazlara -aynen Dropbox gibi- bir bulut depo hizmeti olarak kendini tanıtarak internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanım sağlıyor. İncelemeye değer.
- Eye2TV televizyona HDMI portundan bağlanarak renk körlerinin seçemediği renkleri belirginleştirerek görüntüleri olması gerektiği gibi algılamalarını sağlıyor. Gayet mantıklı.
https://www.youtube.com/watch?v=FgGFO5DDwlE
- LG telefonları beğeniyorum. Teknoloji, tasarım, arayüz ve fiyat açısından gayet güzel bir dengeye sahipler. Markanın son incisi G4 yenilenen tasarımı, hızlı şarj desteği, üstün fotoğraf ve video çekme özelliği ve güçlü platformuyla dikkatleri üstüne çekti ancak 5,5 inçlik ekranıyla benim gibi telefonunda ‘taşınabilme’ özelliği de olsun isteyenleri üzdü. Neyse ki LG bu hafta benim gibilerin yüreğine su serpecek 5 inçlik G4c modelini duyurdu. Eminim bu satırları okuyanın kafasında ‘peki G4 mü G4c mi?’ sorusu belirmiştir. Karşılaştırın, kararı siz verin.
- Yukardaki konuyla bağlantılı bir ters bakış ise Tayvanlı HTC’den geldi. Firma artık kimse küçük ekranlı telefon kullanmak istemediği için mini serileri üretmeyeceğini duyurdu.
- Telefon demişken; iPhone’a yılın ikinci zammı geldi. iPhone 6 16 GB 2.699 TL, iPhone 6 64 GB 3.099 TL, iPhone 6 128 GB 3.499 TL, iPhone 6 Plus 16 GB 3.099 TL, iPhone 6 Plus 64 GB 3.499 TL, iPhone 6 Plus 128 GB 3.899 TL oldu (telefona 3 bin 400 lira para vermeyin ne olur).
- Bir tarafı LCD diğer tarafı e-kitaplardan tanıdığımız EPD ekrandan oluşan YotaPhone‘un ikinci sürümü IndieGoGo’da satışa sunuldu.
- Cep telefonları başta bas-çek fotoğraf makineleri olmak üzere pek çok ürün grubunun sonunu getirdi ancak tek bir sektörle baş edemedi: kulaklıklar! Aksine kulaklıklar altın çağını yaşıyor. Fiyatları da altın ile yarışta. Alman Sennheiser’ın bu hafta duyurduğu HD 630VB serisi ses tutkunları için yeni bir üst standardı temsil ediyor. 400 gramı kafada taşımak biraz dert olabilir gerçi.
- Ruslar 31 yıl önce; yani 1984’te Tetris oyununu piyasaya sürerek kapitalist dünyanın işi gücü bırakıp saatlerce oyun oynayarak çökmesini hedeflemişti. Microsoft bu çabayı yeterli bulmayarak aynı planı küresel ölçekte bundan 25 yıl önce Solitaire’i Windows’a ekleyerek ilerletmişti. Bu hafta yapılan açıklamada 25. yıl şerefine bir turnuva düzenleyeceklerini duyurdular. Çekilen bunca acı yetmedi mi? Anaların feryadını dindirin artık!
- Yarış kategorisinin efsanesi Need for Speed oyununun yeni sürümü görüntü olarak sinematografik aşamasını da geride bırakıp gerçeğin ta kendisine dönüşmüş. Bu hafta yayınlanan taze fragmanına bakalım.
- Kimbilir kaç senedir bütün görsel düzenleme işlerimde kullandığım ücretsiz web tabanlı editör Pixlr güncellendi (Autodesk tarafından geliştiriliyor). Her an elinizin altında bu kadar becerikli bir aracın olması güzel. Denemediyseniz, mutlaka inceleyin derim (Türkçe olarak da kullanabilirsiniz).
- 100 dolarlık Automatic bütün araçları akıllı hale getiriyor. Yeni versiyonu üçüncü parti uygulamalarla daha da güzelleşmiş.
- Rusya, NSA’in dijital takibinden uzak durmak için kendi mobil işletim sistemini yazacağını duyurdu.
- Intel yeni bir Linux dağıtımını tanıttı: Clear Linux.
- Aylardır yapmak istediğim şeyi (ucuz bir akıllı telefona geçmek) Abhishek Anand yapmış ve izlenimlerini Medium’daki yazısıyla paylaşmış. Sebepleri kafamdakilerle neredeyse birebir aynı: bir gün boyu şarja ihtiyaç duymadan yeten pil, (stok sistem kullandığı için) Android güncellemelerini anında hayata geçirmek, 2 yıl sonra yeni modele geçerken çok zarar etmemek ve kaybolup, çalındığında evlat acısı gibi dert çekmemek.
[/nextpage]
[nextpage title=”İnternet / Girişimler” ]
İnternet / Girişimler
- Facebook’un Kırmızı Kitap’ı ne yazık ki sadece Facebook çalışanlarına açık. Ama birkaç sayfasını ekrandan da takip edebiliyoruz. Sonunda hatırlattığı gibi geri kalanını merak edenler için en iyi seçenek şirkete iş başvurusunda bulunmak (konuları aktarış şekline hayran kaldım). Buyrun.
- ABD / California’da bir malikane internet girişimcilerine açıldı. Ofis olarak kullanılacak 5 odaya sahip binanın her birimi aylık 1.000 dolara kiralanıyor. Yatak, yemek gibi ayrıntıları da dert etmiyorsunuz. Malikanede spor salonu, havuz, geniş bir koru, parti alanı gibi ‘verim arttırıcı’ özellikler standart. Startup Castle (Startup Kalesi) ismiyle hizmete geçen girişimin sitesinde kimler için uygun olmadığına dair bir liste de var. Birkaç tanesini seçeyim: haftada 4 saatten fazla TV izleyip oyun oynayan, birden fazla dövmeye sahip olan, sosyal medyada haftada 3’ten fazla güncelleme yapan, haftada 3 kadehten fazla alkollü içecek tüketen, yılda 2’den fazla ot içenler ve hayatında 2’den fazla uyuşturucu kullanmış olanlara uygun değilmiş.
- Bir girişime ortak olmak isteyenler için güzel bir okuma.
- GQ dergisinin Haziran sayısında Silikon Vadisi’ne harika bir reddiye var. Bir dönem birbirinden parlak, heyecanlı ve dünyayı değiştirmeye gönül verenlerin Mekke’siyken bugün ‘çakıp-çıkma’ derdine düşmüş binlerce boş, kopya işin kuluçka merkezine dönüşen Vadi’nin gölgede kalan yüzü.
- Türkiye Cumhuriyeti’nin Twitter’da yer alan ilk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmuştu. Görev süresini tamamlamasının ardından 6,5 milyona yakın takipçiye sahip hesabında hala Twitter hesabının başındaki ‘Cumhurbaşkanı’ sıfatını temsil eden ‘cb’ yi koruyor olsa da T. C. Cumhurbaşkanlığı makamına ait ayrı bir hesap var. Geç kalınmış ve ilginç bir gelişme Twitter’ın anavatanı ABD’de yaşandı. Sosyal medya tarihinin poster figürü ABD Başkanı Barack Obama görev süresinin sonuna doğru 60 milyona yakın takipçiye sahip kişisel hesabını sahiplendi ve ABD Başkanlık makamını temsil eden POTUS (President of the United States / ABD Başkanı) hesabını duyurdu. Siyasetin bu yeni detayları ilginç, değil mi? (Unutmadan; Obama’nın hesabı [highlight]dakikada 3 binden fazla yeni takipçi[/highlight] topladı. 5 saatte de Twitter rekorunu kırarak yeni çıtayı belirledi)
Hello, Twitter! It's Barack. Really! Six years in, they're finally giving me my own account.
— President Obama (@POTUS44) May 18, 2015
- Kategoriyle değil ama yukarıdaki konuyla ilgili olarak; siyasetin zeka ve mizahla yoğrulması olayı bambaşka bir boyuta taşıyor. Biz unutalı çok oldu (İpucu: FLOTUS = First Lady of the United States).
- Okyanus ötesinden bir diğer haber de New York Borsası’ndan. Dünyanın en büyük borsası bu hafta elektronik para birimi Bitcoin için özel endeks açtı. 19 Mayıs itibariyle endeksin durumunu da şöyle kayıtlara geçirmiş olalım.
- Google, arama sonuçlarının yanına ‘satın al’ düğmesi yerleştirmeye hazırlanıyor. E-ticaret platformlarının sırtından ödeme, tahsilat ve benzeri altyapı dertlerini kaldırırsak yeni bir çağ başlayabilir mi? Pinterest’in de benzer bir hazırlıkta olduğu, Snapchat’in Spring adlı alışveriş uygulamasını satın aldığı dönemde düşünülmesi gereken bir konu.
- Birkaç özette yer verdiğim Facebook’un internet.org adlı girişimi internet erişimine sahip olmayan bölgelere gökyüzünden erişim dağıtarak erişimde eşitlik sağlamayı hedefliyor (Kimse Facebook reklamlarından mahrum kalmamalı). Fakat bir karşıt grup bu girişimin umulanın aksine eşitsizliği körükleyeceği iddiasında. Ağ tarafsızlığı, güvenlik, mahremiyet, ifade özgürlüğü gibi birçok argüman içeren bildiriyi Facebook’taki gönderisinde okuyabilirsiniz (Facebook durur mu? Yapıştırmış cevabı).
- İnternet üstünden ev ve oda kiralama hizmeti AirBnB Londra’nın ünlü Thames Nehri üstünde tam teşekküllü bir yüzen evi kullanıma açtı. İlk sakinlerinden olmak istiyorsanız böyle bir evde neden yaşamak istediğinizi anlatan 500 kelimeyi geçmeyen bir kompozisyon yazmanız gerekiyor.
- Soundcloud’ın ardından Spotify da podcast (ve video) desteği sunmaya başladı.
- Second Life desem sanal evrenden ne kast ettiğimi anlarsınız. İnternet bağlantısının ve bilgisayarların çok daha mütevazı olduğu yıllarda başlayan ve tutunmayı başaran bu yapı bugünün hızlı bağlantıları ve yapay gerçeklik gözlükleriyle yepyeni bir döneme giriyor. High Fidelty alfa testindeki ilk temsilci. Sanal gerçeklik için açık kaynaklı bir platform. Ve şimdiden 34 evrene sahip (Second Life’ın şirketi Linden Labs de yatırımcıları arasında).
- Oyun ve sanallık ile fiziksel dünyamızın arasındaki çizgi sandığımız (eskisi) kadar kalın değil artık. Diablo III oyunundaki bir açığı kullanarak sanal zırh ve altın çalan iki oyuncu Maliye tarafından mahkemeye verildi.
- Oyun demişken bahsetmemek olmaz. Pacman bu hafta 35 yaşına girdi! Biraz nostaljiye ne dersiniz?
- Popcorn Time ile ilgili bu blogda epey yazı var (ipucu: film, bittorrent, stream). Yeni bir site bu tecrübeyi web tarayıcınızın içine yerleştiriyor (ne yazık ki hafta içinde kapandı. Fakat Popcorn Time’ın da aynı böyle başladığını unutmayalım).
- Videoblocks video içerik üretenler için binlerce stok video sunuyor.
- Artık Twitter paylaşımları da Google aramalarında yer alacak (şimdilik sadece mobil cihazlardaki aramalarda).
[/nextpage]
[nextpage title=”Tasarım / İnovasyon” ]
Tasarım / İnovasyon
- Google, kitap dükkanındaki eserler için Literata adlı yepyeni bir font duyurdu. Gayet de güzel görünüyor.
Introducing Google Play Books' new font, Literata. Perfect for long reads on all devices. https://t.co/VQfT6oZvVU pic.twitter.com/eF3B1MJpkX
— Google Play (@GooglePlay) May 18, 2015
- Herman Miller’ın FORMWORK adlı masa seti işlevsel tasarımın en güzel örneklerlerinden biri olmuş.
https://vimeo.com/81588305
- Tasarım Müzesi’nin 2015 finalistlerine bakarken hiç haberim olmayan iki ilginç projeye denk geldim (bu arada mimari daldaki adaylardan biri de İstanbul Büyükçekmece’deki Emre Arolat imzalı Sancaklar Camii). İlki 1994 doğumlu Boyan Slat tarafından geliştirilen deniz ve okyanusların çeri-çöpünü temizleyen dünya tarihinin en büyük temizlik hareketi. Diğeriyse insan organlarını bir çip üzerinde simüle ederek tıpta çığır açan Emulate (aşağıdaki videoda insan akciğerini simüle eden çipi izleyebilirsiniz). Dünyanın tasarımcılara borcu kabardıkça kabarıyor.
- Bu hafta ABD / Florida’da yeni bir LEGOland daha kapılarını açtı. En büyük farklılıklarından biriyse 2-12 yaş arasındaki çocuklara yönelik [highlight]tamamen LEGO’dan imal edilen oteli[/highlight]. Girişinde 5 bin LEGO figürü sizi karşılıyor. Odaların hepsi ayrı bir temaya sahip. Mutlaka gideceğim!
- Kendine has tasarımlarıyla belleklere kazınmış elektronik cihazların animasyonlu illüstrasyonlarını yine kendine has üslubuyla çizip listeleyen bir Tumblr bloguna denk gelince mahrum kalmanızı istemedim.
- Sırada paylaşacağım görüntüyü hangi kategoriye koyacağımı bilemedim ama sanıyorum burası çok da yanlış değil. Washington Üniversitesi internette paylaşılmış 86 milyon fotoğrafı koordinatlarına göre gruplayıp, arka arkaya dizen bir projeyle ‘time-lapse’ olarak da bilinen zaman atlatma tekniğiyle dünyanın hızlı değişimini yansıtan 10 binin üstünde video oluşturmuş. ‘Time-lapse mining’ (zaman atlatma madenciliği) olarak adlandırdıkları teknik kesinlikle ilgi çekici. İzleyelim.
- Eco Innovators‘un Kurucusu Leyla Acaroğlu‘nu bir ihtimal 2013 TED etkinliğindeki çarpıcı sunumundan hatırlayabilirsiniz. Acaroğlu’nun küresel israfta verdiği en çarpıcı örneklerden biri elektrikli su ısıtıcıları (Türkçesiyle ‘kettle’). Çünkü bu cihazlarla sürekli ihtiyacımızdan fazla suyu ısıtıyor ve ciddi oranda elektrik israf ediyoruz. Bir Alman tasarımcı grup tarafından hayata geçirilmek üzere olan Miito adlı yenilikçi ısıtıcı ise istediğiniz miktar sıvıyı, tüketeceğiniz kabın içinde ısıtıyor. Üstelik çok zekice bir yöntemle.
- KFC’ye gittiniz, tavukları sipariş ettiniz, on parmak daldınız şapırdatarak yiyorsunuz. PEKİ O YAĞLI PARMAKLARLA TELEFONA KİM BAKACAK? Mesajlara nasıl cevap verilecek, Instagram’da nasıl çift tıklanacak? Neyse ki KFC bu büyük soruna çareyi buldu. Buyrun akıllı tepsiye! (Şimdilik sadece Almanya’da. Biz kolonyalı mendille devam edelim)
https://vimeo.com/126814985
- Almanya kökenli iki firma. Biri yerlerin, biri göklerin kralı. Mercedes ve Lufthansa birleşip bir kabin tasarladı. Bu hafta görücüye çıkan ürün tahmin edebileceğiniz gibi tahminlerin ötesinde.
- Kabin tasarımına yönelik bence en heyecan verici tasarım basit bir kaydırma hareketiyle orta koltuk stresini ortadan kaldıran CozySuite. Hemen istiyorum!
- Havalardan yere inmeden değinelim; bu hafta İsviçre ilk iş jet uçağını tamamlayarak 55 dakikalık başarılı bir test uçuşuyla göklerle tanıştırdı. Pilatus tarafından üretilen PC-24 kodlu uçak 10 kişilik yolcu kapasitesine, 3 bin 610 km menzile ve 9 milyon dolar fiyata sahip.
- Lafı geçmişken; uçakların güvenlik testindeki uygulamalar arasında ‘tavuk fırlatma’ dahi varmış.
- Gözü havalarda olanlara bu hafta kırdığı dünya rekoru bahanesiyle apayrı bir ulaşım aracını da tanıtmış olayım (Kanadalı Alexandru Duru, Guinness Rekoru’nu kırmak için 50m yol almak zorundaydı. Kendi geliştirdiği hoverboard ile 275,9 metre yol alarak rekoru epey ileri taşıdı).
- Nereye yapacağımıza dair tartışmayı henüz bitirdik (laağbo nerde?). Fakat def-i hacet meselesinin uygun pozisyonu hakkındaki arayış hala sürüyor. Yapılan araştırmalar en doğrusunun bizim alaturka dediğimiz tarzda olduğunu ortaya koyuyor. Biri de oturup bunun için bir ürün tasarlamış. Alaturka tadında alafranga! (ürün görselinde hanımefendinin mutluluğu yüzünden okunuyor)
- Gelelim iki tekerlekli dünyanın bu haftaya yönelik gelişmesine. Kickstarter’da fonlanmaya çıkan CENTINEL WHEEL her bisikleti elektrikli hale getiren bir jant. Şu ana kadar gördüğüm en mantıklı ‘harici’ çözüm. Fakat 900 dolar epey düşündürücü. Bu bedeli alacağınız yeni bisikletin bütçesine ekleyerek çok daha iyi bir alışveriş yapabilirsiniz. Ama unutmayalım; bu fikirlerin endüstriyel (seri üretim) ve ucuz serileri yakında çıkacak.
- Bratislava merkezli Nice Architects tasarım evi bu hafta görücüye çıkardığı Ecocapsule adlı ‘taşınabilir’ ev konseptiyle ilginç bir harman yakalamış. Sadece 8m2’lik bir alanda neler yapılabileceğini görün.
- İsveçli tasarım şirketi Tham & Videgård yeni bir ev tasarımı için arayışa girdi. Ancak bunu tek başına yapmak yerine süreci internete açarak tüm İsveç halkından fikir toplamaya karar verdi. [highlight]Sürece 2 milyon İsveçli katkıda bulundu[/highlight]! (Bu ülke nüfusunun yüzde 20’sine karşılık geliyor). Ortaya çıkan tasarım The Hemnet Home ismini aldı. Dünyanın en demokratik ve kollektif tasarımıyla tanışın.
- Tasarımcı Jeffrey Heiligers imzalı Posture adlı kıyafet serisi bilgisayara mahkumların kamburuna derman oluyor. Duruşunuz bozulduğunda sizi uyaran bir kıyafet hiç de fena fikir değil hani.
- Starfleet/Machine bir masa saati. İsminden anladığınız gibi ismini bir bilim-kurgu şaheserinden alıyor. Bunların hepsini zamanla unutabilirsiniz. Fakat 34 bin 500 dolarlık fiyatı eminim hafızanıza kazınacak.
[/nextpage]
[nextpage title=”Sinema / TV / Kültür / Sanat” ]
Sinema / TV / Kültür / Sanat
- Dijital çağın sanat eleştirmenine ve eleştiri tarzına etkileriyle ilgili güzel bir makale.
- 1592 yılında Cornelis Cornelisz’in eseri ‘The Fall of Man’ isimli eserine Niklas Roy yeni bir dokunuş yapmış.
- Ağızla yapılan sanat şarkı icrasıyla sınırlı değil. Şöyle bir ihtimal de var.
- Oyun dünyasının fenomeni World of Warcraft, seneye Haziran ayında bir sinema filmi olarak karşımıza çıkacak. İlk görüntüler sızmaya başladı bile.
- Mad Max’in son serisi Fury Road’un yönetmeni Jacinta Leong filmin alameti farikası sayılan araçları (ki bu filmde 150 özel araç yer alıyor) nasıl tasarlayıp ürettiklerini uzun uzun anlatmış.
- Görsel efektleriyle aklılnıza yer etmiş sayısız film belki de adını hiç duymadığınız ILM adlı bir şirketin elinden çıkıyor. Bu hafta 40 yaşını doldurdu. Vesile olduklarına bir çırpıda göz atalım.
- Libro Arbol: hammaddesini ağaçtan alan ve okunup bittikten sonra toprakla buluşup yeniden ağaca dönen kitap. Arjantin kökenli harika bir fikir.
- John Moose’un müzik albümünü telefonunuza yükleyebilirsiniz. Ama dinleyemezsiniz. Çünkü onu dinleyebilmek için bir ormana gitmeniz gerekiyor. Ambiyans diye buna derim.
- Korsan olarak en çok izlenen dizi unvanı başta olmak üzere bir diziye ait akla gelebilecek her türlü rekora sahip Game of Thrones yakında müzikal olarak sahnelenseydi? Bir lokma tadına bakalım (bunu seven şunu da sevdi).
- Senelere ve türlere göre en iyi filmlerin listesine ne dersiniz? Peki ya son 30 yılın en iyi 300 müzik albümüne?
Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dileklerimle.
[box type=”info”]Bu derleme hoşunuza gittiyse hemen altta yer alan sosyal medya düğmeleri aracılığıyla paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.
Fikir ve katkılarınızı ise aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz. Benim için son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmenizi isterim.[/box]
[/nextpage]
Görüşlerinizi paylaşın: