Dünyadaki sansürle ilgili gelişmeleri yıllarca gazete sayfalarımda, radyo ve TV programlarımda bas bas bağırdım. Bunların bir gün bize de geleceğinden adım gibi emindim. Ama o anın bu kadar çabuk geleceğini tahmin bile edemezdim.
Bu konuyu en son Ahmet Hakan Coşkun’un konuyla ilgili bir ‘Tarafsız Bölge’ programında tartışmıştık. Karşıda bu sansür yasasını hazırlayan komisyondan bir milletvekilinden “Biz de biliyoruz bunun saçma, işe yaramaz olduğunu, ama ne yapalım?” lafını duyunca tartışmaktan da vazgeçtim…
Bugün dünyaya nam salacak kadar cüretkar ve tescilli bir e-sansür devletiyiz. Ve ne mutlu ki bu e-sansürü aşmak henüz suç değil. Bunun için kırbaçlandığınız; hatta idam edildiğiniz ülkeler var zira.
O zaman bu boşluğu doldurmak gerek, değil mi? Buyrun size sansürlü sitelere erişmenin üç yolu:
- Hosts dosyasını değiştirerek,
- DNS adresini değiştirerek.
- Makattan girerek! (hak yolu engelliyse, elde sadece bok yolu kalıyor)
Hosts dosyası ile sansürlü sitelere erişim
Hosts, bilgisayarınızın içinde önceden belirlenmiş adreslerin IP bloklarını barındıran bir dosyadır. Burada bir adrese hangi IP numarasını yazarsanız bilgisayarınız web tarayıcınıza yazdığınız adres karşılığında oraya gider. Burada bir değer yoksa DNS dediğimiz sunuculara bağlanarak sorar.
Bu özellik hackerlar tarafından da çok kullanılır. Örneğin birisi fiziken ya da internet üstünde bu dosyaya erişip www.falancabanka.com.tr karşılığında kendi sahte sitesini yazarsa bilgisayarınızda filanca bankanın adresini yazdığınızda aynı tasarıma sahip sahte bir siteye girer, ruhunuz bile duymadan kullanıcı adı ve şifrenizi kaptırırsınız.
Bunu zevk için kullanmak da mümkün. Örneğin Google’ın adresini yazınca Yahoo’nun açılması gibi.
Bu yöntemle elde edebileceğimiz bir diğer şeyse bizdeki türden erişime engellenen sitelere ulaşmak. Bizdeki sansürün kullandığı yöntem aradığımız numarayı internetin sarı sayfalarından silmekten ibaret. Peki birisi o sayfaya o numarayı eliyle yazarsa ne olur? Sansür tarih olur… Hosts dosyasını değiştirdiğimizde yaptığımız da aynen bu.
Bu dosyanın bilgisayarınızdaki yeri şöyledir (kullandığınız sisteme göre)
Windows XP, Vista ve 7: c:windowssystem32driversetchosts
Windows XP Pro: c:windowssystem32driversetchosts
Windows 98: c:windowshosts
Apple/Linux/Unix: /etc/hosts
Vista ve sonrası Windows sürümlerinde bu dosya korumalıdır. Dolayısıyla not defteri (notepad ya da ne kullanıyorsanız) uygulamasıyla bu dosyayı açıp, değiştirip, kaydetmek için yönetici (administrator) yetkisine sahip olmanız gerekiyor.
Apple kullanıyorsanız bu dosyaya ulaşmak için Applications/Utilities klasöründeki Terminal uygulamasını çalıştırıp kırmızı renkli satırı aynen kopyalayıp yapıştırmanız gerekiyor:
sudo nano /etc/hosts
bilgisayarınızı açarken kullandığınız şifreyi girdiğinizde karşınıza bir metin editörü çıkacak. Bu dosyanın sonuna gelip aşağıdaki adres listesini yapıştırıp (cmd+V) önce kntrl+Q tuşuna basarak kaydetme komutu vermeli, sonrasında çıkan onay sorusuna da y tuşuna basarak cevap vermeniz yeterli.
Gireceğiniz IP listesi aşağıda:
208.117.236.69 youtube.com
208.117.236.69 www.youtube.com
208.117.236.70 youtube.com
208.117.236.69 www.youtube.com
74.125.65.118 img.youtube.com
64.15.124.143 sjc-v1.sjc.youtube.com
64.15.124.144 sjc-v2.sjc.youtube.com
64.15.124.145 sjc-v3.sjc.youtube.com
64.15.124.146 sjc-v4.sjc.youtube.com
64.15.124.147 sjc-v5.sjc.youtube.com
64.15.124.148 sjc-v6.sjc.youtube.com
Bu satırları aynen girip kaydettiğinizde YouTube‘a hiçbir engele uğramadan girebilirsiniz. Eğer ilk seferde başaramazsanız bilgisayarı yeniden başlatmak gibi kolay bir yöntemi de salık veririm.
DNS değiştirerek sansürlü sitelere erişim
DNS nedir bilmiyorsanız onu kabaca ‘operatör’ olarak adlandırabiliriz. Örneğin bir adres yazarsınız ama bilgisayar onun IP numarasına ihtiyaç duyar. Öğrenmek için de (önce yukardaki hosts dosyasına sonra da) DNS adlı ana rehber sunuculara bağlanır. Örneğin siz youtube.com yazdığınızda sisteminiz (eğer TTNET abonesiyseniz) TTNET’in DNS’ine bağlanarak IP numarasını sorar. Normalde DNS cevap olarak 208.117.236.69 numaralı IP’yi bilgisayarınıza yollamalıdır ama devletimizin kararı yüzünden bize bu bilgi yerine ‘bu siteye erişim engellenmiştir’ yazan o sevimsiz sayfanın adresini yollar.
Peki ya Türkiye dışında bir DNS kullanırsak ne olur? Tahmin ettiğiniz gibi işler olması gerektiği gibi tıkır tıkır yürür. Bunun için tercih edebileceğiniz ücretsiz seçeneklerden biri OpenDNS.
Yapmanız gereken bilgisayarınızın ağ ayarında DNS adreslerinizi 208.67.220.220 ve 208.67.222.222 şeklinde değiştirmek. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız kendi sitesinde resimler eşliğinde anlatılıyor. Kullandığınız işletim sisteminin linkine tıklamanız yeterli.
Bu konuda FriendFeed’de de bir giriş yaptım. Belki hosts için güncel IP adreslerini oradan da takip edebilirsiniz.
Zorla güzellikten yanaysanız
Eğer bütün bunlar size karmaşık geliyorsa, makattan girmeyi de deneyebilirsiniz. İşe yarar!
İnternet için çektiğimiz şu eziyetlere bakın ve düşünün biraz…
Sansürü aşabiliyor olmaktan dolayı sevinmek sansüre isyan etmeyi ihmal ettirmemeli bize!
Görüşlerinizi paylaşın: