Bluetooth ile katlanan müzik keyfi

Bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayarınızı ev sistemine bağlayarak ses keyfini katlayabilirsiniz. En iyi çözümlerden birisi de bluetooth.

Bir itiraf: ben müzik dinlemeyi pek de seven biri değil(d)im. Hani şu arkada müzik çalmazsa yapamayanlar; hatta bizzat müzik dinlemek için çaba gösterenler vardır. İşte ben onlardan değilim. Meğer sebebi doğru dürüst bir ses sistemim olmamasıymış. Geç de olsa anladım.

Pikap satın alma maceramı burada aktarmıştım. Kısa sürede hoşuma gidenlerden (ve bulabildiklerimden) küçük ama güzel bir plak arşivim oldu. Yeni, güzel hoparlörlerimle şahlanan plak sesi kalitesi müzik dinleme keyfimi yeniden alevlendirdi. Ama malum, internet hepimizin arşivinden ÇOK daha fazlasını barındırıyor.

İnternet erişim hızımın artmasıyla beraber ‘indirme / çekme’ denen tutkumu çoktan terk ettim. Bir ara dinlerim, okurum, izlerim diye çöplüğe çevirdiğim; bir daha bakmayacağım gün gibi ortadayken disklerimi doldurduğum her şeyi seneler önce uçurdum. Bugün bir şey seyredeceksem de, dinleyeceksem de internetten ‘akıtıyorum’ (stream terimine bu çeviri daha anlamlı olmuyor mu?). Çok daha kolayıma geliyor.

Dizi izlemem. Pek film takip ettiğim de söylenemez. Ama aklıma gelen çoğu yerli yabancı filmi HD kalitesinde Youtube’da bulabiliyorum. Benim esas hastalığım belgeseller (çok yakında Youtube belgesel playlistimi açacağım). Müzik konusundaki açlığımı yerli hizmetlere ek olarak VPN sayesinde kullanabildiğim çoğunluğu ABD ve Avrupa kökenli Pandora, Spotify gibi hizmetlerden gideriyorum..

Plağın (analogdan kaynaklı) eşsiz ses kalitesini güzel bir hoparlörden dinleyince bilgisayar ya da kulaklıktan gelen ses değerini yitiriyor. Bu yüzden cep telefonu, bilgisayar ve tabletimden ulaştığım müzik hizmetlerini yeni ses sistemime aktarmaya karar verdim.

Önce kullandığım cihazlara bakalım:

  • Android ve Windows telefonlarımda; iPad ve iPhone’umda online radyo için çok uzun zamandır TuneIN Radio kullanıyorum (Neredeyse bütün platformları destekliyor). Bu uygulamadan yerli / yabancı radyoları dinliyorum. Harika bir kataloğu var.
  • Aklıma esenleri dinlemek ya da rehberlik hizmeti almak için Fizy veya Spotify kullanıyorum (Fizy’nin Mood ve özellikle FizyMix bölümü benim gibi tembel kaşifler için birebir)
  • Gerçek müzik keşfi ve zevkine yönelik bir radyo için tercihim -elbette- Pandora. (Bu site hakkında gazete köşemde çok kısa bir şeyler yazmıştım. İlk fırsatta burada detaylarıyla inceleyeceğim. Şaşıracağınıza eminim).
  • Diğer bir geniş radyo arşivi de iTunes uygulamasının içindeki Radio bölümünde. Hiç bakma fırsatınız oldu mu bilemiyorum ama çoğu yüksek kalitede yayın yapan epey seçkin bir online radyo listesi var. Zevkinizi bilemem ama Ambient kategorisi benim kurtarıcım durumunda (lounge müzik her ortama gider).

Farklı cihazlardan dinlediğim bu yayınları hoparlörüme aktarmak için elbetet tek seçeneğim var. Sistem ile kullandığım cihazı kabloyla birbirine bağlamak. Ama bunun çok da tercih edilir olmadığı ortada (dijital devirde kablo denen şey prangayı temsil ediyor). Neyse ki kablosuz bir seçenek de var. Bunun için en akıllıca seçeneğimiz ise bluetooth alıcılar. Ya da İngilizce karşılığıyla Bluetooth Receiver.

Eski hesap, yeni marifet

Bluetooth alıcılarının cep telefonlarımızda kullandığımız bluetooth kulaklıklardan hiçbir farkı yok. Onlar telefon görüşmesinin sesini kulağımıza yansıtıyor, bu cihazlar da kaynaktan aldığı müziği, ses sistemimize aktarıyor. Yapıyı tamamlamak için müziği çalacak ana kaynağın bluetooth desteği olması yeterli. Cep telefonu, bilgisayar ya da tablet fark etmez. Bluetooth seçeneği sayesinde hem kablolardan kurtuluyor hem de ses sistemimizi internetle buluşurup devasa bir arşivle besliyoruz.

Bluetooth alıcı konusunda dikkat etmeniz gereken tek ayrıntı versiyon numarası. Örneğin iPhone 5 Bluetooth 4.0 destekliyor ama 4 desteklemiyor. Alıcı cihaz 4.0 kullanıyorsa iPhone 4S’inizle kullanamama ihtimaliniz var (sağlıklı bir geriye uyumluluk konusunda da cihazlara pek güvenmeyin).

Evimdeki ses sistemim bu şekilde. AHAHAHA :) Yok yahu nerede? Basit bir 2+1 sistemim var hepi topu!
Evimdeki ses sistemim bu şekilde. (Demek isterdim fakat hepi topu basit bir 2+1 düzeneğe sahibim.)

Günlük hayatımdaki cihazlarım: bilgisayar olarak iMac ve Macbook Air, tablet olarak iPad2, cep telefonu olarak iPhone4, HTC One X ve Nokia Lumia 950. Esas telefonum HTC One X (harika bir telefon!). Diğerlerini nadiren kullanıyorum.

Kolay kurulum, kolay kullanım

Bütün bunların kesişiminde tercih ettiğim bluetooth alıcı DealExtreme sitesinde karşıma çıkan Yarkonia X300 oldu (Fena çakma bir marka gibi gelebilir çünkü öyle. Ama bunun hiç önemi yok, işini gayet iyi görüyor).

sku_195791_1

Bluetooth 3.0 protokolünü destekleyen X300’ün fiyatı 35 dolar. Dilerseniz başka seçenekler de var. (DealExtreme sitesinde bedeli ne olursa olsun nakliye ücreti alınmıyor. Her ay epey alışveriş yaptığım bir site, güvenebilirsiniz. Ürünün elinize ulaşması bazen 4 haftaya kadar çıkabiliyor; uyarayım)

Cihazı 2 saatte USB üstünden şarj edebiliyorsunuz. Şarj kablosunu sürekli bağlı tutmak istemezseniz tek şarjla 12 saat kesintisiz müzik dinletebiliyor. 330 saat de bekleme (standby) süresi var. Hiç fena sayılmaz. Ben şarja takılı tutuyorum. Yanda gördüğünüz X300’ün boyutu bir kibrit kutusundan biraz daha hallice. Yani yer kaplamıyor. Bir kenara tıkıştırın dursun.

X300’ü sisteme tanıtmak da son derece kolay. Yanındaki butona bastığınızda kısa bir süre için diğer cihazlar tarafından keşfedilebilir (discoverable) hale geliyor. Bilgisayar ya da telefonunuzda bluetooth’u açıp cihazları taramaya başladığınızda ürünümüz listede X300 Music Link adıyla  çıkıyor. Tıklayıp bağlanıyorsunuz (şifre sorarsa 4 tane sıfır girin). Bu kadar. Artık her şeyi ses sisteminizden dinleyebilirsiniz. Alıcının 20 metre civarında olmanız yeterli.

X300’ün ses çıkışı 3.5mm’lik bir jacktan gerçekleşiyor. Paketinden bir ucu 3.5mm, diğeri RCA tarzı sağ / sol ayrımlı bir kablo çıkıyor. Ben iki ucu 3.5mm olan başka bir kabloyla kullanıyorum. Aktarım dijital olduğundan bir kayıp söz konusu değil. Analog; yani kablolu taraftaki kısa mesafe kaybı da internet radyosu / şarkısı dinleyen adama koymaz.

Bir ses ya da ev sinema sistemi sahibiyseniz mutlaka denemeniz gerek! Planlarınız arasına yerleştirin derim.


Yorumlar

30 yanıt

  1. emrahkuyumcu avatarı

    Eline ve bilgine sağlık amirim. Tam da birkaç aydır aynı duygular ve uğraşlar içindeydim. Pikap tecrübem olmasa da, ses sistemi ve dijital cihaz giriş/çıkışlarıyla kafayı bozmuştum. Örnek verdiğin cihazdan iyi midir bilemem, ancak ben hem evde, hem de dışarıda kullanmak üzere hayatımı kurtaran cihazı buldum 🙂 şiddetle tavsiye ederim.

    Samsung HS3000 bluetooth kulaklık gibi görünse de; aslında bildiğin bluetooth alıcı, çünkü kulaklığı bağımsız ve stereo çıkışlı. Alıcı aynı anda iki cihaza birden bağlanıp oynatma-görüşme olayını yönetebiliyor. Evde masaüstü PC’deki ses sistemime 3.5mm jackla bağlayıp; dizüstü bilgisayarım, iPadim ve Android telefonumdan herhangi ikisini bağlayabiliyorum. Dışarıda motosikletim ve bisikletim üzerindeyken de asli görevini mükemmel şekilde yürütüyor. Tek cihaz, her yerde kablosuz müzik 😉

    1. MserdarK avatarı

      Bu cihazı incelememiştim. Gerçekten güzelmiş. Hepimizin aklında bulunsun. Teşekkürler.

      1. Alper avatarı

        3,5 mm jacklı bluetooth kulaklıkların sıkıntısı şarj edilirken kullanılamıyor olması. Önce şarj et, 6 saat kullan, sonra kapat, yeniden şarj vs. (Bknz: Hevesle aldığım Jabra Clipper) O açıdan bu Samsung’u incelemek lazım. Sizin belirttiğiniz ürün hem şarjlı hem de prizde çalışıor olması açısından çok kullanışlı.

        1. emrahkuyumcu avatarı

          Samsung ürününü şarjdayken kullanabiliyorum, hiç problem yaratmıyor. Hatta evdeyken sürekli şarjda tutuyorum ki yola çıkmadan şarjım azalmasın diye 😉

    2. ferhat avatarı
      ferhat

      Bendede bloetooth bir kulaklık var usb den şarj ediliyor ancak bunun dışında bir çkkış yok 3.5 mm jak bağlamam mumkün değil mi

  2. eaydnlk avatarı

    Denemek lazım,teşekkürler.

  3. Ahmet Ertaş avatarı
    Ahmet Ertaş

    Çok iyi bir çözüm. teşekkürler

  4. Orkun avatarı
    Orkun

    Amirim, Timpani’yle tanışıklığınız var mı? Yoksa buyrun buradan başlayın. Özellikle baştaki iki video ilginizi çekecektir. http://www.timpani.com.tr/teknik/etkinlik_video.htm

  5. ahmed avatarı
    ahmed

    Abi “akıtıyorum” yerli adult forumlarındaki “3 posta aktım kardeş sağol”u çağrıştırıyor.

  6. entas avatarı

    Logitech’in de buna benzer bir cihazı var. 6-7 ay önce vatandan 39 liraya almıştım. Şimdi ne hikmetse 70 lira olmuş. Telefonumla eşleştirip, evdeki 2+1 sistemime ekledim. Böylece ister bilgisayarımdan, ister telefonumdan müzik dinleyebiliyorum. Bu kadar reklamını yaptım, linkini de vereyim tam olsun (vatan’ın sitesinde arama yapınca çıkmıyor nasıl bir saçmalıksa): http://www.vatanbilgisayar.com/Hoparl%C3%B6r%20(Speaker)/logitech-980-000541-wireless-speaker-music-adapter-(bluetooth)/productdetails.aspx?I_ID=57768

    Teknosyir incelemesi de şurada: http://www.teknoseyir.com/29415/tabletten-hoparlore-kablosuz-kopru-logitech-wireless-speaker-adapter/

    1. otnemem avatarı
      otnemem

      @entas bahsi geçen cihazı almak istiyordum lakin siz 39 tl’ye almıştım deyince beklemeye aldım. bayadır takip ediyoum ve fiyatı hep 70 tl seviyelerinde. siz indirimden mi aldınız? yoksa o dönem ki fiyatı mıydı?

  7. Göker avatarı

    Chrome için Media Hint adlı uzantıyı indirerek Spotify ve Pandora’ya ulaşılabiliyor, VPN gerektirmeden. Paylaşmak istedim 🙂

  8. zeritte avatarı

    zahmet olmazsa belgesel playlistini hazırladığınızda paylaşabilirmisiniz posta adresimle?

  9. Bora ÜNAL avatarı

    Ben de Nokia’nın BT alıcısını kullanıyorum. Ayrıca Vatan’dan Logitech’inkini de aldım. Nokia’nın ses derinliği daha iyi bence. Nokia’nın incelemesi burada: http://www.boraunal.com/wp/2012/02/16/cok-iyi-bir-secim-nokia-bh-214/

  10. srknc avatarı
    srknc

    Merhaba,
    Ben de bir süredir müzikleri digital olarak kaydetme inadından vazgeçtim ancak yine de bir arşiv tutmak istiyorum, sadece dinlediğim, sevdiğim albümleri ve sanatçıları hiyerarşik olarak kaydedip, neleri dinlediğimin, sevdiğimin kaydını tutmak istiyorum. Böyle bir servis kullandınız mı, bilginiz var mı? (last.fm değil aradığım, ona eklemek için her şarkıyı uyumlu bir cihazdan eklenemiz gerekiyor, ben örneğin youtube dan dinleyip, albümü dinlediklerim listesine eklemek istiyorum)

    1. MserdarK avatarı

      Bunun için Youtube’un beğeni / thumbs up ya da playlist özelliğini kullanabilirsiniz. Fizy’de de ayrıntılı playlistler oluşturmak mümkün. Grooveshark da aynı hizmeti veriyor. Özetle istediğiniz şey çok sıradışı değil; hemen her stream hizmetinde standart olarak sunulan şeyler.

  11. Raven avatarı
    Raven

    Spotify çok kullanışlı olabilir ama orada her grubun tüm albümleri olmuyor…

    Mesela çok sevdiğim Viking üstatları Amon Amarthın sadece eskilerden 2 albümü varken en güzel son albümleri yok…. Daha böyle çok fazla grup eksik…

    Bu tür online müzik servisleri hiçbir zaman tam anlamıyla fiziki arşivlerin sahici alternatifleri olamazlar…ha mesela Torrent ortamlarında bulunmayan Fazıl Say diskografisini veya Zülfü Livanelinin tüm albümlerini orada görebiliyoruz… O da güzel tabii, ama ben fiziksel arşivin faydalarının daha fazla olduğuna inanıyorum… Şarkı sözlerini ekleyebilmek gibi…

    Bir de elektrik meselesi var… Türkiye gibi elektriklerin zırt pırt kesildiği bir ortamda online müzik adamı kanser eder, ki elektrik gidince müziğe daha çok abanan insanlardanım…

  12. Önder Ceylan avatarı
    Önder Ceylan

    DX affiliate uygulaması da güzelmiş, hangi level’a ulaştınız bu postla?

    1. MserdarK avatarı

      Yazıyı okuyanların yarısı satın alsa seneye o cihazın yenisinden bir tane daha alırım 😉

      1. Önder Ceylan avatarı
        Önder Ceylan

        Valla süper düşünce, takipçilerinizin sayısı düşünüldüğünde 1 seneden çok çok daha kısa süreceğine eminim. Bol şans! 🙂

  13. Ruhşen Kahraman avatarı

    Serdar Bey,
    Pikap, amplifikatör, hoparlör buraya kadar analogtu herşey. Ancak bluetooth aktarıcıda gene araya dijital girmiş oldu. Çünkü Bluetooh lar gelen sesi dijitale çevirip öyle yollarlar. Bunu yapmak için sesten belli aralıklarda sample lar alırlar. Karşıya aktarılan ses kalitesi sample rate e dolayısıyla aktarıcı cihazın kalitesine bağlı olmuş olur. Ama ne kadar yüksek sample rate olursa olsun analog gibi olamaz. her ne kadar kulak bunu farkedemese de …

    1. MserdarK avatarı

      Bluetootha giden kaynak da dijital zaten? Bilgisayar ve mobil cihazlari bagliyorum yazida degindigim gibi.

  14. Ruhşen Kahraman avatarı

    Pikap çıkışını kastetmiştim, yani analog kaynağı yollama

    1. MserdarK avatarı

      Pikabi neden baglayayim zaten butun sistem pikap icin kurulu.

  15. Ruhşen Kahraman avatarı

    Onu diyorum işte. insanoğlu beşer şaşar, maazalah bağlayıverir pikabı

  16. Serhat Soylu (@mutluazinlik) avatarı

    bir fırsatınız olduğunda 8tracks’ı denemenizi tavsiye ederim. Ben diğer tüm servislerdeki aboneliğimi 8tracksı keşfettikten sonra kapattım.

  17. Fatih Bayrak avatarı

    Arkadaşlar sizlere on puanlık bir soru ofisimdeyim bir yandan bilgisayarımda çizim yapıyorum bir yandan da pc den müzik dinlemek istiyorum ama kablolu kulaklik takinca kendimi kisitlanmis hissediyorum biryere uzaninca kulagimda kablo oldugu aklima geliyor hem de zaten milletin beni kablo ile gormesini istemiyorun diyeceksiniz ki muzigi cep telefonundan kablosuz bluetooth ile dinle ama ben sadece muzik degil youtube falan bilgisayardaki tum ses faaliyetlerini kablosuz TEK kulak ici kulaklik ile duymak istiyorum bunu nasil yapabilirim.. kirmizi çizgilerim hem kablo istemiyorum hem de kafam da kocaman bir kablosuz kulaklik istemiyorum tek kulagıma kulakici bluetooth kulaklik olacak… bu arada bilgisayarimda bluetooth adaptor var ama hangi ozelliklere haiz olmasi gerekir bilmiyorum yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim…

  18. […] olduysada başka seçeneklerde var. İlgilendiyseniz Serdar Kuzuloğlu’nun konuyla ilgili şu yazısını okuyabilirsiniz. Şimdilik Hoşçakalın […]

  19. hüsnü avatarı
    hüsnü

    Bu bluetooth receiver aparatını 90’lı yıllardan kalma katlı müzik setimin amfi ve hoparlörü üzerinde kullanabilir miyim?

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Harici girisi olan her cihazda kullanabilirsiniz elbette.

Görüşlerinizi paylaşın: