Zihnimin Kıvrımları – 8: Yaşanamaz yaşam alanları

Uğruna onlarca yıllık borca girdiğimiz, bize sadece bir ev değil; aynı zamanda yaşam tarzı vaat eden yuvalarımızda dahi rahatsızız. İyi ama neden?

Bölüm başlıkları

03:24 Kaynakça.
06:45 Barınma İhtiyacı: Genel Tanım ve Kökenler
35:54 Toplumsal Etkiler.
46:10 Şehirler ve Şehir Yaşamı.
58:17 Dünden Bugüne Yaşam Alanları.
01:14:28 Yarından Kesitler.
01:16:38 Ek kaynaklar ve Kapanış.

Kaynaklar


Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

15 yanıt

  1. Kani Fatih Turhan avatarı

    Hocam önemli değil ama 16 Mart demişsiniz. 😊

  2. azotedeki avatarı

    karantina bittiğinde olur da hayatın akışı, yoğunluğu der bu seriyi aksatırsanız üzerinize oluşturduğunuz podcast playlist’ini atarım… bahane kabul edilmiyor, her içeriğin en az 1 saat olduğu sezon finalleri ile de devam eden uzun soluklu bir iş olsun lütfen. emeğinize sağlık.

  3. Salih Doğan avatarı
    Salih Doğan

    Tarzınızı yaklaşımınızı ve bizler için verdiğiniz ayakları yere basan anlatımınızı çok beğendim. Nilay Örnek’in Postcast’i aracılığıyla tanımıştım. İyi ki de tanımışım. Emeğiniz için teşekkürler.

  4. Mustafa Y. avatarı
    Mustafa Y.

    Abi Merhaba,

    Yaşam alanları konusunda, güvenlikli sitelerde yaşamayı teşvik eden ve ihtiyaç haline getiren bir sistem var. Ben bunları modern gettolar olarak görüyorum, görece maddi durumu iyi olanlar kendilerini korumak kollamak isteğiyle buralara rağbet ediyorlar. Sosyal güvenlik sorunu ciddi bir tehlike özellikle adi suçlar, en önde geleni de hırsızlık. Biraz olsun sosyal güvenlik yüksek olursa insanlar sitelerden vazgeçeceklerdir diye düşünüyorum. Yüksek aidatlar ve güvenlik görevlisi kiralama şirketleri anlamsız bir endüstri yarattı. Bu aidatlar adeta bir güvenlik vergisi gibi dayatılıyor, polis bekçi vs gibi meslekler var ama buna rağmen güvenlik görevlisi ihtiyacı var, sebep? Almanya’da dedem gibi işçiler için işçi gettoları yapmışlar ama bu trend artık avrupa da terk edilmiş hatta yasaklanmış, bizde ise teşvik ediliyor bu getto siteler. Bu kalitesiz yaşamın aidatını ödüyoruz maalesef.

    İlerisi için bir çalışmanız var mı bilmiyorum ama çocukların eğitimi ile ilgili olarak, Serdar Kuzuloğlu,kendi çocuklarının eğitiminde neyi amaçlıyor neler yapıyor? Bu konuda görüşlerini uygulamalarınız bizle paylaşır mısnız? Ebeveynler için referans kişilerden birisiniz bu konuya bakışınızı merak ediyorum.

    Saygılarımla.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Birkaç gün önce ‘çocuklar ve eğitim’ konusunu da ele aldığımız bir programa konuk oldum. Belki fikir verebilir. Buyrun: https://www.youtube.com/watch?v=F26jPIoCUis

  5. Fatih Güneş avatarı

    Yaşam alanlarımızı yaşanmaz kılan şey insanın temel hassasiyetlerine (duyularına) olan yabancılaşmamız. Halbuki insani temeller oldukça sade ve talep edilebilir. Ben bunu bir vesile ile kaldığım eski mimariden dönüştürülmüş bir otelde dibine kadar hissettim. Şurada kısaca özetlemeye çalışmıştım: http://fatihgunes.com/eski-ve-yeni-mimari-bir-ornek-ve-kaybettiklerimiz/

  6. beyza avatarı
    beyza

    Serdar Hocam, zihnimize dokunan bu seri için çok teşekkürler. Güncel konuların sıkkınlık ve bıkkınlığı içinde böyle zamandan bağımsız meseleler, kendim için konuşacak olursam, fevkalade bir merkezileşme sağlıyor. Teknolojiye ilgim olduğundan olsa gerek, uzun yıllar önce size rastladım ve paylaşımlarınızı ara ara yoklardım. Yalnız son zamanda yazılarınızı ve bu seriyi takip ediyorum. Paylaşımlarınızın içeriği yanında, aktarım tarzınızın orijinalliği ve kalitesi takdire şayan. Ne diyeyim, bu kadar çok okuyup öğreniyor ve düşünüp hazmediyor olmanıza özenmiyor değilim.

    Ek olarak, “Mustafa Y.” Bey’in çocukların eğitimi ile ilgili olan sorusuna katılıyor, bu konudaki görüşlerinizi merakla bekliyorum.

    İyi çalışmalar, sağlıklı ve neşeli günler dilerim.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Merhaba,

      Öncelikle ilginiz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Çocuk eğitimiyle ilgili konuda genel kesimi memnun edebilecek bir noktada değilim. Bu yüzden görüşlerim aykırı gelebilir. Birkaç gün önce bu konuları da kapsadığımız bir programa konuk oldum. Belki fikir verebilir. Buyrun: https://www.youtube.com/watch?v=F26jPIoCUis

  7. Emre avatarı
    Emre

    Türk mimarisi hakkında Sedad Hakkı ELDEM yararlı olabilir.
    Bir kitabının kopyasını da paylaşayım Türk Evi Plan Tipleri:https://archive.org/details/ELDEMSHTrkEviPlanTipleriA/page/n2/mode/2up

  8. sirNautilus avatarı
    sirNautilus

    Sessiz gecelerin sesi, yanlizliga yoldaş oluyorsun abi. Çok akıcı, etkileyici, kaliteli bir seri.

  9. Ertuğrul avatarı
    Ertuğrul

    Merhaba Serdar abi
    Teknoloji gelişiyor susuz tarım olabilir hale geliyor, yarın bu belki hayatımıza şöyle girecek alışveriş merkezlerinde ki marketlerin meyve sebzeleri beşki otopark katlarında yetişecek ve geniş toprak alanlarına tarım için ihtiyaç duymayacağız.Tekstilde 3 boyutlu yazıcılar sayesinde evde kıyafet üretilebilecek ve farklı bir şehirdeki fabrikaya ihtiyaç duyulmayacak.Robotlar hizmet sektörünü değiştirecek ve belki şehirde bu kadar kalabalığa ihtiyaç duyulmayacak.Bu bakış açısını daha da genişletip düşündüğümde, günümüzde pek çok konuda insanlara ihtiyaç duyduğumuz şeyler, gelecekte insansız da yapılabilir gözüküyor.Ben böyle bir durumda şehir devletleşmeye gidilebileceğini düşündüm, siz ne düşünüyorsunuz?
    Çalışmalarınız için teşekkür ederim.

  10. özen sayım avatarı
    özen sayım

    emeğinize sağlık.

  11. Hamza avatarı
    Hamza

    Konuya uyduğunu ve katkı sağlayacağını düşündüğüm için, arkadaşlara Tolstoy’un İnsan ne kadar toprak lazım, adlı hikayesini önermek istiyorum. Bu kitap Mutluluğun Peşinde adlı temaya da katkı yapacagini düşünüyorum.

  12. […] Kıvrımları” adlı podcast serisinden tam da bu yazımın konusuyla örtüşen bir bölümü bırakmak istiyorum sizlere. Umarım sizler de dinlerken benim kadar keyif […]

  13. Nursemin avatarı
    Nursemin

    Tanrı kavramına, çoğu bahse geçen podcastlerinizde allah söylüyorsunuz, malum insanlar mi sizi böyle kısıtlıyor acaba yoksa düşünceniz mi bu kadar dar?

Görüşlerinizi paylaşın: