Tuvaletin mi geldi? Önce bunu oku!

Tuvalette ne yaptığımız aşağı yukarı malum. Ama nasıl yapacağımıza dair bazı tavsiyeleri dinlemekte fayda olabilir. (Tam tuvalette okumalık bir yazı!)

Bu yazı tuvalet ile ilgili meselelerden bahsedecek. Ama eminim eğleneceksiniz.

Bizde anlamı malum gerçi ama yine de hatırlatayım; bahsedeceğim tuvalet o bildiğimiz tuvalet. Yani hela, memişhane, yüz numara, kenef ayak yolu, WC, abdesthane gibi birçok farklı isimle andığımız mekan. Yoksa tuvalet aynı zamanda -bizim genelde abiye dediğimiz- gece kıyafetleri ya da vücut temizliği için kullanılan maddeler için de kullanılıyor. Bir kelimenin bunca farklı anlama sirayet etmesi ilginç.

Öncelikle aklımızda bulunması gereken, (çok büyük bir sağlık sorunu yoksa) hepimizin büyük ve küçük tuvaletini yapıyor olduğu. Daha açık bir tabirle hepimiz işeyip, sıçıyoruz. Üstelik hepimizinki çok fena kokuyor ve bu süreçte aynı derecede garip, komik sesler çıkartıyoruz. Cumhurbaşkanları da pop yıldızları da siz de ben de; hepimiz bu yolun yolcusuyuz.

Üzgünüm ama bu kızlarda da durum aynı. En azından bununla avunabiliriz.

Bu ortak sır genel sohbetlere pek konu edilmediğinden diğerleri o küçük odalarda ne yapıp ediyor bilemiyoruz. En fazla kendimizden yola çıkarak tahmin yürütebiliyoruz. Oysa antik Roma veya Uzakdoğu kültürlerinde olduğu gibi toplu tuvalet alışkanlığımız olsaydı eminim bayağı eğlenirdik.

Roma döneminde tuvalete gitmek sosyalleşme araçlarından biriydi. Müzelerde bugüne kadar gelebilmiş örnekleri halen görmek mümkün. Detayları resimdeki ipuçlarından çıkartabiliyorsunuz sanıyorum.

Her insanın ‘doğal ihtiyacı’ olan bu duruma dair konuşacak, yazacak bütün konular ikircikli.

Mesela basurdan çeken arkadaşlarımdan dinlediğim hikayeler eminim size de ilginç gelirdi. Ya da (neredeyse) her erkeğin ortak sonu prostat ve ona bağlı haller…

Modern yaşamın tuvaletle ilgili dertleri bambaşka. Aklımdaki ilişkili bir diğer yazı için epeydir not tutuyorum. Tuvalet demişken kısaca değinmiş olayım yine de:

  • Taharet borusu / hortumu denen şeyin varlığına anlam vermek mümkün mü? Yani olaydan sonra (aynen yukarıdaki Romalılar gibi) temizliğini ezelden beri suyla yapan bir toplumun klozetine senelerce ekstra bir hortum almaya ihtiyaç duymasını nasıl açıklarız? Koca Türk klozet endüstrisi tuvaletlere o su mekanizmasını çok yakın bir döneme kadar neden entegre edememiştir? Bu endüstriyel tasarım ve mühendislik adına utanç verici (ah o taharet boruları nice fantastik anılara şahittir!)
  • Alaturka tarz tuvaletlerin sifon ile hala barışamamış olması da bana hep ilginç gelmiştir. Yazacağım o yazı için epeydir bu tip tuvaletlerin fotoğraflarını çekiyorum. Sifon her durumda sakil, garip, oraya ait değil gibi. Bütünleşememiş, kabul görmemiş. Hatta kimi yerlerde yok bile. Hep eğreti, hep aykırı, hep bozuk…

Modern dünya dertleri

Frenkçeye yeni yerleşen ‘first world problems‘ terimini çok seviyorum. Bu terim üstüne bir sunum hazırlamakla meşgulüm. O kadar bereketli bir mesele. Özünde müreffeh (refaha ulaşmış) bireylerin dünyanın ana sorunlarıyla karşılaştırınca komik kaçan dertlerini tanımlıyor. Konumuz tam olarak bu kategoriye ait olmasa da ucundan ilgili diyebiliriz.

Normal şartlarda her tuvaletten sonra sifon çekiyoruz. Eğer yeni nesil iki kademeli sifonlardansa her tuvalet sonrası tercihimize (daha doğrusu ‘mamülün’ vehametine) göre 3 ile 6 litre arası su harcıyoruz. İstanbul’un su tarifesine göre hesaplayınca yemek kadar çıkartmanın da hatırı sayılır bir bedeli olduğunu anlıyoruz. Kabaca bir hesapla ayda en az 5 liramız tuvalete gidiyor (Tek başımıza yaşamıyorsanız bu rakamı kişi sayısıyla çarpın).

Bunun aile bütçesine; daha da önemlisi doğal kaynaklarımıza yüklediği bedeli düşününce en ufak tasarruf yöntemleri bile önemli hale geliyor.

Çözüme yönelik en ilginç girişim birkaç sene önce Brezilya’dan gelmişti. O dönem Twitter’da tanıttığım kampanyada devlet halka sabah tuvalet yerine duşta işemelerini salık veriyordu. Televizyon reklamına bakalım:

Sabah ya da akşam; ne zaman banyo yapıyorsak tuvalet yerine duşta işeyerek 4 kişilik bir evde ciddi bir su tasarrufu yapmak mümkün. Rakama vurunca her gün duş alıyorsanız bu yöntemle günde 20; ayda 600 litre tasarruf edebilirsiniz. Hane başına ayda 600 litre su tasarrufu azımsanacak oran değil. Bunun ülke ekonomisi ve doğal kaynaklarına yansımasını düşününce hele.

Üstelik çişten iğrenmeye de gerek yok. İnanması zor gelse de çiş sterildir. Mikrop ve bakteri içermez. Vücudunuz her adımda filtre etmiş, temizlemiştir (inanmazsanız doktorunuza danışın). Bu yüzden susuz kalanlara zor durumda kendi çişini içmesi salık verilir. Tedavi için kullanan bile vardır (bunları seneler önce Türkçe’ye çevrilen Çişteki Mucize kitabından okumuştum ama itiraf ediyorum şimdiye dek çişimi içmişliğim yok. Epey eğlenceli bir kitaptır; alıp karıştırmanızı tavsiye ederim).

Maskeleme aracı olarak sifon

Romalı ve Uzakdoğulular topluca, yan yana, çatır çutur tuvaletini yapmaktan çekinmemiş ama bugün durum farklı. Özellikle işyerinde ya da benzeri ortak tuvaletlerde obüs topu gibi patlamak hoş karşılanmayabilir. Sanki bir tek bizimki ses çıkarıyor gibi garip bir endişeye kapılırız.

Mahçup edici bu doğal efektleri bastırmanın genel taktiğiyse (ne yazık ki) sifon çekmektir. Bağırsakta öbeklenen miktar ve kümelenme durumuna bağlı olarak bu yöntem birkaç kere tekrar edilebilir. Yani her def-i hacet için su tüketimi 20-30 litreye çıkabilir.

Modern dünyanın bu israfına karşı bir ilacı da var elbet. iPhone çağının meşhur deyimiyle: There’s an app for that!

Su israfını ve ona karşı kuraklığı önlemek için çalışan Çin merkezli Thirst derneğinin Thirst Flusher adlı ücretsiz iPhone uygulaması dübür sesini sifonla bastırma tutkunlarına akıllıca bir alternatif sunuyor.  Uygulama sayesinde tuvalette sifon (ve benzeri kurtarıcı) sesleri çıkartmak için ekrandan seçim yapmak yeterli. Her kullanımdan sonra Thirst Flusher ne kadar su tasarrufu yaptığınızı gösteriyor. Her tuvalet seansında çifte rahatlama hissi…

Tuvalete giderken aklınızda bulunması dileğiyle…



Yayın Tarihi:

Kategori:

,

Yorumlar

57 yanıt

  1. burak avatarı
    burak

    çok ilginç …söylenecek söz pek yok gibi … ŞU SÖZ GÜZEL AMA .. hım çok güzel bok gibi 🙂

    1. selena gomez avatarı

      doğru ama resimler çok ayıp

  2. İsmini Vermek İstemeyen Ziyaretçi avatarı
    İsmini Vermek İstemeyen Ziyaretçi

    Serdar abi inanırmısın bilmem ama şu duşta çiş yapma mevzusunu 2 sene önce okuduğumdan beri uyguluyorum 🙂

    1. İsimsiz avatarı
      İsimsiz

      Çarpılırsın hemen bu alışkanlığını bırak ?

  3. Kamil avatarı

    Aynı konuda biraz daha derin bir araştırma yapmış ve bir yazı yazmayı düşünmüştüm. Herkes, diğer tüm insanların tuvalet kağıdını aynı kendi kullandığı gibi kullandığını düşünüyormuş. 7 kişiyle konuştum. Sadece 3 kişi benzer bir süreç uyguluyor. Farklılıkları duyunca herkes ciddi şaşırdı.

    1. 1111aa avatarı

      erkeklerin traş oluş şekilleride farklıdır, milyon çeşit…

  4. Gökhan avatarı
    Gökhan

    Ben böyle hem eğlenceli hem bilgilendirici başka yazı okumadım

  5. Hüseyin avatarı

    “Parmağına işe” veya Yaralı Parmağa işe!?
    Şu; lanet olası cigarıyı içmek için mi tuvelete gidiyor ve dakikalarca orada kalıyorum? Hiç sanmıyorum! Bazen; Rahat Rahat düşünmek için cigarayı bahane ediyorum… 🙂

  6. Tayfun Kurt avatarı

    Yazının başında söylediğinizi haklı çıkarttınız gerçekten eğlenceli bir yazı olmuş. Herkesin tuvaletini yapıyor olduğunu düşünmek insanın kendisini avutmanın yanı sıra psikolojik olarak rahatlattığı da ortada. Zira yöneticinizle, müdürünüzle vs. yaptığınız çok gergin bir toplantıda karşımızdaki kişiyi sanki tuvaletteymiş gibi düşünmek sakin kalmamızı sağlayabiliyor. Denemesi bedava 🙂

  7. Armag avatarı
    Armag

    sifonlar cok buyuk su israf ediyorlar ve bu israf edilen sular icme sulari! İcilebilecek, yemek yapilabilecek temizlikteki sulari sifon ile harcamak ne kadar mantiksiz.
    Oysa yikandiktan sonra akitilan su veya toplanmis yagmur sulari veya radikal bir cozum olarak deniz suyu, sifondaki temiz su yerine kullanilmak icin ideal.

    Yer ile ayni hizada uretilen Alaturka tuvaletler cok ilkel ve kullanissiz. kulturumuzun bir parcasi diye bunda diretmek de o derece garip. Yeni tasarim gerekli.

    rezervuar denen sacma seyler yerine sadece duvar ve ustten akan az su tasarlanirsa hem temiz hem kullanisli hem de az su tuketimi olur.

    simdilik aklima gelenler

  8. Serdar avatarı
    Serdar

    Tuvalet durumu ne zaman komik oldu merak konusu gerçekten. (Yazı kesinlikle komik değil ayrıca çok yararlı buldum) Roma döneminde tuvalet aktivitesi gerçekten çok sosyal bir ortammış, hamama girer gibi bir aktivite toplu kaka yapılıyor. Kesin herkesin bir yeri köşesi vardır eminim. Efes’i (Selçuk) gezenler bu tuvaleti görmüştür.

    Tüy dikme hikayeside aşikar yapılan dışkının üzerine basmamak üzeri dikilen tüy günümüze tüy diktin diyerek yapılan işin içine sıçtın demek anlamına gelir.

    En çok önemsediğim nokta taharet borusu!!! Herkes bu konuda yurt dışında gözlemleyip eksikliğini hissedip atıfta bulunmuştur. Ancak konu o kadar basit değil, neden teknolojide, sağlıkta, eğitimde vs. konularda ilerlemiş Avrupa şu taharet musluğunu kullanmaz?
    Bu konuyla ilgili sadece bu konuya özel Okan Bayülgen program yapmıştı. Bütün fikirleri değiştirecek nitelikteydi. Taharet borusunda oluşan mikroplar ve evin bir başka kullanıcısı olan eşiniz çocuğunuz istemeden sebep olduğunuz veya maruz kaldığınız bu mikroplu ortam ne kadar güvenli? tartışılmayacak kadar güvensiz, diyeceksiniz taharet üzerine yapmıyoruz ya! Aslında farkında olmadan sıçratıyoruz ve sindirim sistemi bozulduğunda değil taharet borusuna poponuz bile kirlenmiyor mu? Ayrıca şu temizleme fırçası denen şey tüm temizlikcilerde ve bir çok evde kullanılıyor, bu da ayrı bir tehdit olarak altını çizmek isterim.

    Ayrıca dışkıya değen el yani ele bulaşan dışkı öyle yıkamakla çıkmadığı konusunda bir iki programa denk geldim, ayrıca hayvan besleyenler bilir, hayvan dışkısına dahi asla el temas edilmemeli.

    Kısaca hijyen konusuna dikkat çekmek istedim, ayrıca bu konuyu faydalı buldum.

  9. selcuk avatarı

    çok teşekkürler,
    bu konuyu masaya yatırmanın zamanı geldi de geçiyor bile, başbakanlık bu konuya da el atsın lütfen

    bu arada Bill & Melinda Gates’in projesinden haberdar olmamanız imkansız, atladınız diye düşünüyorum. hatırlatma olsun

    http://youtu.be/fdwvuTrycYU

    http://www.impatientoptimists.org/Topics/Water-Sanitation-Hygiene

  10. Mahir Özkılınç avatarı
    Mahir Özkılınç

    Application güzel lakin tuvalete bir ses sistemi almalı…

  11. hknsrt avatarı

    Amir’im eğlenceli ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Gelen yorumlarda konuya zenginleştirildi katkı yapmış.

  12. Can Dirgen avatarı

    Serdar abi yazın çok eğlenceli olmuş. Gülerek okudum. 🙂

  13. Sinan avatarı

    Oldukça güzel bi yazı keyifle okudum. Ama o kızlara bakınca aklına gelmiyor bunlar 🙂 :'(

  14. Eren Erduran avatarı

    Herkes birbirini kandırıyor. Tuvalet bu, gül kokacak, bülbül sesi gelecek değil ya 🙂
    Dünyanın çişli gerçekleri bunlar.

  15. Murat koç avatarı
    Murat koç

    Çok boktan bir muhabbet, pardon yazı:)

  16. Tevfik Fikret Bakan avatarı

    Serdar Bey merhaba,
    Bu tuvalet konusu bir çok alanda “itibarımız zarar görmesin” meselesine dönüşmüştür. Özellikle Milan Kundera’nın “Varolmanın dayanılmaz hafifliği” eserinde bu konu detaylı işlenir. Stalinin Almanların eline esir düşen oğlunun tuvalet meselesinden intiharı ile giriş yapar ve Hz. İsa’nın tuvalet ihtiyacını Katolik Kilisesinin nasıl sorun edindiğine kadar gider. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

  17. kemall avatarı

    Amirim, geçmişe baktım ama resmi bulamadım. Adamlar bir klozet ve lavabo tasarımı yapmışlar. Lavaboda kullandığınız su klozetin içine dökülerek kanalizasyona gidiyor. Böylece bir miktar da olsa tasarruf oluyor. Belki duştan gelen atık su veya çamaşır makinasından gelen atık su da aynı şekilde klozet içinden aktarılarak tekrar temiz su kullanmak gerekmeyebilir diye düşündüm.

  18. Webmaster avatarı

    Sonuna kadar okudum gerçekten ilginç bir noktaya değinmiş ve yeterince bilgimiz olmadığı her nedense araştırmaya bile belki çekindiğimiz belki erindiğimiz bir nokta da bizi çok iyi bilgilendiren bir yazı sunduğunuz için çok teşekkür ederim…

    Faydalı paylaşımlarınızın ve ilginç yazılarınızın devamını dilerim.. 🙂

    İyti günler esen kalın :).

  19. işbul avatarı

    Okunduğunda gülümseten bir yazı olduğu kesin. Ama orası hala de yanlızlığın tek adresi 🙂

  20. Rasit Bülbül avatarı

    Son zamanlarim tuvalette keyifli gecmekte neden derseniz kurdugum Andoride yükeldigim FIFA 12 ile olusturdugum Turnuvanin her devresi 2 dakika süren turnuva oyunlariyla zaman ve islem biraz kokuluda olsa iyi geciyor. Simdiye kadar sadece Tuvalet ziyaretlerimde kazandigim 8 farkli ülkenin Lig kupalari var, kötü olan bazen maclar uzatmalara ve penaltilara kaliyor ee buda o berbat kokuya daha fazla katlanmam anlamina geliyor tabiiki kokunun beynimde olusturdugu tahribatla performansim zamana bagli olarak kötüleserek azalan bir egim vermekte.

  21. […] Cumhurbaşkanları da pop yıldızları da siz de ben de; hepimiz bu yolun yolcusuyuz. Devamını M.Serdar Kuzuloğlu ‘nda oku… – Hayatında bazı şeyler kötü gittiğinde bunu oku – Arda Erel – […]

  22. Reyhan avatarı
    Reyhan

    Çok hoşuma gitti,hem güldüm,hem de değişik şeyler öğrendim yazıyı okurken 🙂

  23. […] değiştirdiğim için sosyal medya paylaşım sayaçları sıfırlandı ama bu konuyla ilgili yazdığım son yazının gördüğü ilgiye bakınca bu önemin sadece benle kısıtlı kalmadığı […]

  24. […] değiştirdiğim için sosyal medya paylaşım sayaçları sıfırlandı ama bu konuyla ilgili yazdığım son yazının gördüğü ilgiye bakınca bu önemin sadece benle kısıtlı kalmadığı […]

  25. Baris avatarı
    Baris

    Amirim nerede yıl geleneksel olarak tuvalet konulu yazımı yapacaksın. İki yıl üstüste olunca..

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Notlar bayağı birikti. Bu seferki yazının konusu taharet borusu. Bir fırsat bulabilsem, yazacağım elbet!

  26. Anti_Anti (@Figensu) avatarı

    Ayy daha bu sabah tuvalette iken düşündüm, Mehmet Eroğlu’nun ” Kusma Kulübü ” adlı romanınını okurken..İlk insanlar, -hani daha dört eli üzerinde yürüyorken- çişini kakasını olduğu yerde, bulunduğu yerde ŞIPIN İŞİ altınamı-üzerine mi yapıyordu ?!!

  27. Anti_Anti (@Figensu) avatarı

    Ayhhhhhh, öyle ya da böyle ” İŞEDİİİİMMMMM, ÇOOOK MUTLUYUUUMMM ” 😉

  28. Eylos avatarı

    Aynı zaman tuvalet; padişahların yalnız düşündüğü yer olarak da adlandırılır. Böylece sıçan adam kendini padişah yerine koyar. Mesela bu mesajı ben bir padişah olarak yazıyorum.

  29. Kadir Kalaycı avatarı

    Lavaboda ellerimizi yıkadığımız suyu ya da banyoda kullandığımız suya tuvalettelere yönlendirebilsek çok daha iyi tasarruf yapabiliriz yani en azından banyoda işemekten iyidir 🙂

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      O konuda epeydir kafa yoruluyor zaten. Hatta bazı ürünler çıktı bile. Kesinlikle mantıklı ve hayırlı.

  30. Harun avatarı
    Harun

    Kesinlikle duşta o işi yapma kısmına katılmıyorum. idrar çünkü necistir. idrardan sakınmamak kabir azabına kadar gider bununla ilgili bir sürü hadisi i şerif var. Ama iPhone kısmına ktılıyorum 🙂 açıkları kapatabilr.

  31. Tunahan avatarı

    Tuvalet konusu en hassas olduğumuz konulardan biri fakat yukarıda yorumları okurken güzel bir yoruma denk geldim.Lavabo’daki ve çamaşır suyundan gelen atık suları bir sistem ile sifonda su olarak kullanmak gayet mantıklı bir hareket olabilir.Bunu yapıcak biri mutlaka ülkede vardır ve tasarruf adına çok nokta atışı bir icat olabilir.

  32. ahmet avatarı
    ahmet

    Sifon yerine su sistemini vana/musluk gibi bir cihazla kontrollu kullabilir yapmak cok avantajlı. 20lt su gitmesi yerine ihtiyaç kadar kullanıyorsunuz. İç anadoluda bir çok yerde bu şekilde kullanılıyor.

  33. asdf avatarı
    asdf

    Banyoya çiş yapmak unutkanliga sebep olur..

  34. yasinturkdogan avatarı
    yasinturkdogan

    Tasarruf yöntemlerinden birisi de klozet rezervuarının içine 1 ya da yarım litrelik su dolu bir pet şişe koymak. Her sifonda en az yarım litre tasarruf hiç fena değil.

  35. Tuncer Yıldız avatarı

    Banyo dikeyinde e-ticaret yapmaya çalışan bir girişken olarak yazı ile ilgili çok fazla itirazım yoktur. Batılı taharet anlayışı bide kurumu ile çözülmüştür. Öte yandan Roma’dan veri malzememiz taş. Kolay taşıyabilme adına metal ve plastik aksamlı alafranga ve alaturka çözümler de mevcuttur.

    Tuvalette çıkan patırtıyı bir ses denk getirme çabası Kapıdaki Düşman filminde kesin nişancının ateş ettiği anı bomba düşmesi anına denk getirmesi gibi. Düzgün çalışan bir sindirim sistemi ile gurur duymalı insan. Koku yoğun ise ayaklardan üşüme var, yeşil ise zehirlenmişsin, sarı ise fazla yağlı yemişssin kolestrol ful olmuş.

    konu ile ilgli video responsum ektedir.
    http://www.youtube.com/watch?v=pnIk0npINiE

  36. Ipek AG avatarı

    Hızla düşünce treni: japonların gürültüyü maskeleyecek muhtelif sesler/ müzikler çıkaran klozetleri/ vitra yeni model oturak ısıtmalı uzaktan kumandalı su sıcaklığı, dozu ve yonunu ayarlayabileceğin taharet sistemli akıllı klozeti/ klozet kelimesi, etimolojisi,imaları/ instructions not clear, got penis stuck into the ceiling fan esprisi/tuvalete lavabo deme kibarlığı/ terminal tuvaletleri/ para üstü sıkılması… milyon konu çıkar. devam amirim….

  37. Aslı avatarı
    Aslı

    Thirst flusher komik bir appmiş, sosyal paylaşım özelliği de var mı merak ettim. Facebook’ta duyurulur sonra, bakın! bu ay boş yere sifon çekmediğim için 90 litre su tasarruf ettim çünkü insanların kaka yapmasını bilinç altımda çirkin buluyor ve bundan utanıyorum. İnsanların düşüncelerini o kadar önemsiyorum ki, maalesef 120 litre suyu da hamam da keselenirken harcamışım. Ama olsun değil mi, sonuçta 210 harcamamışım. Oley!

  38. Cengiz Uluced avatarı

    Oturarak mı yoksa çömelerek mi hacetini giderme hakkında bir yazı da ben yazmıştım. Orada okumaya üşenenler için burada tek cümle ile: Çömelme pozisyonunda işinizi görün. Klozet işi oturma stili çok sakıncalı.

    http://www.busene.com/alaturka-mi-alafranga-mi-klozet-helatasi-kapismasi/

  39. […] Tuvaletlerimizin yüzde 38’i alaturka. En üst gelir grubunda alafaranga (klozetli) tuvalet oranı yüzde 19 (tuvalet önemli mesele). […]

  40. Mami avatarı
    Mami

    Adam bunu okuyana kadar altına işer çişinmi geldi bunu oku ne ya jdhdbdhdbhc

  41. […] Maskeleme aracı olarak sifon kısmını Serdar Kuzuloğlu yazmıştı. özellikle kadın tuvaletlerinde gürültülü müzik yayını, su tüketimini ciddi oranda azaltıyormuş. […]

  42. kemal kara avatarı
    kemal kara

    Arakadaşlar benim sorunum çok daha değişik. Bana yardımcı olursanız memnun olurum. Ben tuvaletimi yapmakda zorlanıyorum.Doktora gittim muayene oldum bana şunu söyledi; Senin makatın tam açılmıyor, onun için yapmakta zorlanıyorsun” dedi. pegauz verdi onla çıkış yapıyorum, bildiginiz başka çözü var mı?

  43. […] eski Roma’da soyluların (zenginlerin) tuvalet sonrası kıçını silmek dahi birileri için ‘meslek’ haline gelmişti. Öyle ki bugün daha çok varlıklı kesimin dertleri […]

  44. Mehmet Ali avatarı
    Mehmet Ali

    Boktan bir mevzuyu başlangıçtaki “sex sells” temalı görselle pazarlamanız takdire şayan ve ilham verici. Yararlı bir yazı. Su önemli.

  45. Mehmet Ali avatarı
    Mehmet Ali

    evet ben de öyle duydum.

  46. Ali avatarı
    Ali

    Romanın roma olusu bence bir arada ihtiyacını giderdiklerinden dolayı adamlar sürekli fikir çarpıştırmışlardır.

  47. Ayhan KORKMAZ avatarı

    8 yıl önce yazılmış bir blog yazısı hala kendisineyorum yaptırabiliyorsa (hele ki konusu belliyken 🙂 ) takdir etmek gerek.

  48. Hafız avatarı
    Hafız

    Neye, ya da kime göre yaşıyoruz. Kendimizi ne olarak niteliyoruz? Hayatta en fazla değer verdiğimiz şey ne? Kararlarımızı neye göre alıyoruz?Hal böyleyken müslümansanız hem akıl hem nakle gmre haraket etmelisiniz. Tuvalet ihtiyacının karşılanması ve temizlik ibadetlerinizin gerçekleşmesi için çok önemli bu sebeple idrar ve dışkı kesinlikle üstünüze bulaşmamalı. Yazıda sidik ne kadar steril olarak yansıtılsa bile bir mümin açısından hiçte öyle değil. Bunu bilerek yazıyı okumanızda fayda var.

  49. Gül şah avatarı
    Gül şah

    Öncelikle klozet de ihtiyacınızı giderirken çiş falan yaparken çömelme pozisyonunda oturmak için ayak altınıza bir tabure koyabilirsiniz küçük boylu bir de taharet musluğu denilmiş evet klozetlerde ne kadar steril olduğu tartışılır bu nedenle de normal tuvalet daha mantıklı hem çömelme hem şifon hem de taharet musluğu açısından ayrıca yukarda biri ilk insan eli üzerinde yürürken nasıl tuvaletini yapıyordu demiş bence ona ilk insan denmez

  50. Gül şah avatarı
    Gül şah

    Ayrıca toplu tuvalet fikri iyi olmasa gerek insan bir yerde de yalnız kalabiliyor bunu da elimizden almayın hem avret yerlerimizi de birbirimize karşı açmamalıyız

Görüşlerinizi paylaşın: