TED sunumları işin ehli kişilerin ağzından bugünün hemen sıkılan (ama her şeye yetişme ve her şeye sahip olma telaşındaki) insanlarına şifa gibi bir hizmet. Ne mutlu ki birileri gönüllü olarak elinden geldiğince Türkçe çevirileri de yapmaya çalışıyor. Bu yazıda henüz Rainer Strack’ın henüz Türkçeye çevrilmemiş bir sunumundan aldığım ilhamı paylaşacağım.
Strack, meşhur Boston Consulting Group’un (BCG) Almanya şubesinin üst düzey yöneticilerinden. Almanya’nın (dolayısıyla Avrupa’nın) en büyük şirketlerine danışmanlık, strateji, akıl-fikir satan bir ekibi yönetiyor. Haliyle rakamlara epey hakim. TED@BCG Berlin etkinliği kapsamındaki sunumunda da rakamlar ışığında Avrupa’ya; özellikle de Almanya’nın geleceğine bakıyor. Ve rakamlar pek de tahmin edilmeyen sonuçlara götürüyor.
Sunumda en çok dikkatimi çeken dünyanın önemli ülkelerinin yetişmiş işgücü açığını yansıtan aşağıdaki grafik oldu (tıklayıp büyütebilirsiniz).
Gördüğünüz gibi 2020 yılında (yani 5 sene sonra) Almanya %4, Rusya %5, Brezilya %7, Güney Kore ise %6 oranında açığa düşecek. 2030’a geldiğimizdeyse ABD, Hindistan ve Endonezya haricinde neredeyse her ülke ciddi bir insan kıtlığına girecek. En büyük sıkıntıyı sırasıyla Brezilya (%33), Güney Kore (%26), Rusya (%24) ve Almanya (%23) çekecek.
Bu oranları insan sayısına çevirince durumun korkunçluğu ortaya çıkıyor. Örneğin -mümkün değil ya- nüfusu 2030’a kadar hiç artmasa dahi Almanya 20 milyonluk işgücü açığına sahip olacak! (İzlemek isterseniz aşağıda)
Yok olacak meslekler
Üstelik en kötü haber bu değil. 2012’de TEDxReset kapsamında İstanbul’da da bir konuşma yapan Thomas Frey yine 2030’da teknoloji yüzünden 2 MİLYAR çalışanın işsiz kalacağını öngörüyor. Bu konuda yalnız da değil. Frey’e göre makinalar ve yeni teknolojiler yüzünden ilk yok olacak meslekler şöyle (bunları tamamen yok olma değil ama büyük ölçüde gereksizleşme, geçinmenin mümkün olmayacağı kadar az para kazandırma olarak okuyun):
- Maden işçiliği.
- Ulaşım hizmetleri (pilot, makinist, taksici vs).
- Dağıtım hizmetlileri (kurye, vs).
- Öğretmen, eğitmen, vs.
- Tamirci, inşaatçı, vs.
- Balıkçı, denetçi (müfettiş)…
Ama aynı zamanda teknoloji insanlığa yepyeni iş alanları yaratacak. Bu hep böyle oldu. Mesela bunların ne olacağını kestirebilmekte
Siz ne yapacaksınız?
Dönemsel olarak artıp azalmakla beraber neredeyse her gün “ne yapayım, kendime nasıl bir yol çizeyim” minvalinden e-postalar alıyorum. Tavsiye vermeyi sevmediğimden doğrudan bir yönlendirme yapmıyorum (hayat sizin hayatınız; başarı ve başarısızlıklarınızın sorumluluğunu kimseyle paylaşmamalısınız. Bunun için de etrafı iyi gözlemlemek, mutlu ve verimli olacağınız alanları belirlemek ve zihninizi buna göre beslemeniz gerekiyor. İnternet diye ‘bir şey’ var).
Özetlersek; benim geleceğini planlayanlara yönelik sıralayacaklarım şöyle:
- İngilizce ya da Almanca (mümkünse her ikisini birden) öğrenin. Bu hem geleceği tasarlarken işe yarar hem de planlarınıza yönelik önemli bir engeli ortadan kaldırır. Ne kadar çok dil bilirseniz, o kadar güçlenirsiniz.
- 2030 yılında hangi alanlarda en çok açık olacağını öngörmeye çalışın (yukarıdaki linkler ve benzerleri fikir verebilir).
- Ne olursa olsun değişmeyen beklentiler ve kavramlar üstüne kafa yorun (Örneğin barınma, beslenme, sağlık tamam ama modern çağın sanatı olan pazarlama ihtiyacı da asla bitmeyecek. Fakat elbette her koşulda şekil değiştirecek. Bu sanatın tanımı bir dönem kapı kapı dolaşmak, bir dönem telefon başında teklif yağdırmaktı. Bugün büyük veri yığınları içinde madencilik yapıp strateji çıkartmaya doğru evriliyor. Yarın o kısmı tamamen yapay zekaya devredildiğinde neyin insan zekasına ihtiyaç duyacağını düşünün).
- Okullara yönelik beklentinizi düşürün. Okullar sizi hayata hazırlamaz; temel bilgileri verir. Tutunabilmek için kendinizi yetiştirmeniz, farklı kaynaklardan beslenerek bilgi harmanlamanız şart.
- Sosyal medyadan ve herkesin yaptığı şeylerden uzak durun. Herkesin yaptıklarını yaparak, okuduklarını okuyarak, gittiği yerlere giderek kendinize avantaj sağlayamazsınız. 15 sene sonra 10 milyarlık bir dünyada farklılaşma gibi bir yükünüz olacak.
- İnterneti kullanmayı öğrenin. Kaynak taramayı, araştırmayı, ilgili kişilere ulaşmayı, akıl-fikir sormayı, beraber yapılacak iş olanaklarını kovalamayı kendinize görev edinin.
- Bahaneleriniz çok haklı ve kıymetlidir elbet ama lütfen hepsini aklınızdan çıkarıp atın ve yakın. Bahaneler kaybedenlerin ağrı kesicisidir.
- Hayallerinizi ve beklentilerinizi şehrinizle, ülkenizle sınırlamayın. Dünya ve fırsatlar bugün daha önce hiç olmadığı kadar birbirine yakın. Sizin imkanlarınızın onda birine sahip olmayanların neler başardığını düşünün.
- Plan yapmayın; prensipler edinin. Planlar çok nadir tutar ama prensipler her zaman, her yerde, her koşulda işe yarar.
- Tekrar: İngilizce ya da Almanca (mümkünse her ikisini birden) öğrenin.
Aşağıdaki yorumlarda fikirlerinizi okumayı ve mümkünse katkıda bulunmayı çok isterim.
O klasik tabir buraya tam oturuyor: hayatta başarılar!
Görüşlerinizi paylaşın: