WordPress dünyası, temalar ve eklentiler

Bir blog açmaya heves edenler için altyapı, tasarım ve fonksiyonlara yönelik çalakalem bir dizi tavsiye derledim.

Bu benim hayatımda açtığm üçüncü blog. Nedense önceki ikisini ayakta tutmayı başaramadım. Ama 21 Ekim 2008 yılında yazdığım ilk yazıyla başladığım bu sonuncu denemem bence mayayı tutturdu.

icon_bigBlogu açarken tercihimi WordPress‘ten yana kullanmış ve kendi sunucumda barındırmayı seçmiştim. O zaman elimde Blogger (Blogspot), Joomla, Drupal gibi başka seçenekler de vardı. İyi ki WordPress’i seçmişim. Esnekliği, neredeyse her konudaki ihtiyacı karşılayan eklentileri (plug-in) ve türlü çeşit temalarla web için gerçekten bir nimet. Bundan sonra ne sitesi yaparsam yapayım, büyük ihtimalle (ve mümkünse) WordPress tabanlı olacak.

İçerik yönetim sistemi (content management system ya da daha kullanılan adıyla CMS) konusu biraz Apple / Microsoft, Fenerbahçe / Galatasaray meselesi gibi. Herkes fanatik bir şekilde kendi bildiğine bağlanıyor. Ben diğerlerini de epey deneyerek bu kararı verdim. Herkesin kendi kararına da saygım var (kendime dert etmiyorum da diyebiliriz).

Bu yazıda sıkça sorulan sorulara toplu bir yanıt olması niyetiyle (5 sene gecikmeyle de olsa) bu uzun süreçteki tecrübelerim sonucu vardığım noktayı özetleyeceğim. Sizin katkılarınızı da yorumlarınızda beklerim.

WordPress kararını verdikten sonra karşınıza iki seçenek çıkıyor. Kendi kurulumunuzu yapmak ya da hazır altyapı kullanmak. Benim gibi kendi kurulumunuzu yapacaksanız (buna self-hosted deniyor) tercihen Linux tabanlı bir sunucu kiralamanız (hosting), bir web adresini alarak yönlendirmeniz ve WordPress’in basit kurulumunu tamamlamanız gerekiyor.

Bunlarla uğraşmak istemezseniz WordPress’in hazır sistemini kullanarak bir dakikada, beş kuruş para vermeden de bu dünyaya adım atabilirsiniz.

Elbette her iki seçimin de kendine has ayrıntıları var. Sıralayalım.

Kendi SunucunuzdaÜcretsiz Hazır KurulumÜcretli Hazır Kurulum
Kendi özel adresine sahip olmaEvetHayırEvet (Yıllık 13 dolar)
Kendi temanı kullanmaEvetHayır (Mevcut temalar arasından seçim yapmak zorundasınız)Kısmen (Yıllık 30 dolara temalarda özelleştirmeler yapabilirsiniz)
Eklenti desteğiEvetKısıtlıKısıtlı
Video barındırmaEvetHayırEvet
Sunucu alanıHizmete bağlı değişiyor.3 GB13 GB
Reklam desteğiKendi reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz.WordPress’in seçtiği reklamlar otomatik olarak çıkacak. Gelir paylaşımı yok.Kendi reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz. WordPress kendi reklamlarını göstermiyor. Özetle kontrol sizde.
Sunucu bakımı ve güncellemeSizin sorumluluğunuzda.WordPress ekibi hallediyor.WordPress ekibi hallediyor.

Olayın kabaca özeti bu şekilde. Ücretli hizmete ait detayları WordPress’in sitesindeki ilgili sayfada bulabilirsiniz.

Kendi sunucuna sahip olmanın derdi (ve çözümü)

Kendi kurulumunuzu yapmanız çok daha mantıklı bir seçenek. WordPress güncellemeleri yönetim panelinde tek bir linke tıklamaktan ibaret olduğundan çok fazla başınız ağrımaz. Ancak esas mesele barındırma (hosting) şirketini bulmakta. Benim blogum özellikle yazı yayınladığım zamanlarda çok yüksek anlık trafiğe maruz kaldığından Türkiye’de denediğim bütün şirketlerde hüsran yaşadım (her yeni yazıda gelen ziyaretçilerle sitem çöküyor ve epey süre cevap veremiyordu). Sonunda şu an kullandığım WP Engine hizmetine geçerek huzuru buldum.

WP Engine, sadece ve sadece WordPress için çalışan özel bir barındırma şirketi. Son derece uzman bir kadrosu var ve Foursquare’den HTC’ye, Soundcloud’dan GeekWire’a kadar aklınıza gelen bütün büyük ölçekli bloglara ev sahipliği yapıyor. Kendi özel (Amazon) altyapısında bütün rutin ve kritik güncellemeleri otomatik olarak hallediyor, DDOS ve XSS gibi saldırılara karşı Firewall tabanlı koruma sunuyor, kötü huylu scriptleri engelliyor. En güzeli aldığınız hizmetleri ihtiyacınıza göre istediğiniz gibi ölçekleyebiliyorsunuz.

Sisteminize otomatik yüklenen özel eklentisiyle cache ve yedekleme gibi işlemleri de üstleniyor. Hatta isterseniz CDN hizmeti bile alabiliyorsunuz. Kısacası WP Engine’de kafanız rahat ediyor. Anlık binlerce kişilik ziyaretçi trafiğini bile bana mısın demeden taşıdı şu ana dek.

Ben aylık 29 dolarlık Personal paketini kullanıyorum. 60 günlük bedava deneme süresi olduğundan memnun kalmadığınız taktirde bir kaybınız da olmuyor (bu da yetmezse ne olabilir bilemiyorum elbette).

Tema seçimi

WordPress bloglarının tasarımlarını tema adı verilen kendine özel paketler oluşturuyor. Bu konuda ücretli ve ücretsiz neredeyse binlerce seçeneğiniz var. Zevkinize ve ihtiyacınıza göre seçim yapabilirsiniz. Bu konuda faydalanabileceğiniz adresler:

Ben bu blogda (çok deneyimli bir ekibe sahip) Woo Themes firmasının Canvas adlı temasını kullanıyorum (99 dolar). Mobil cihazlar için kendini otomatik olarak ayarlayabiliyor. Kendime göre epeyce özelleştirdim. Kendi ihtiyaçlarıma yönelik bulduğum en iyi tema bu oldu. Woo Themes’in kendine ait bir framework’ü (temeli diyelim) var ve birçok faydalı özelliği beraberinde getiriyor. Sadece bu yapı için geliştirilmiş birçok özel eklenti de var.

Dipsiz kuyu: Eklentiler

Eklentiler sayesinde WordPress blogunuza birçok farklı özellik ekleyebiliyorsunuz. Örneğin benim blogumun altında her sayfada değişen Scarface filminden replikler bir eklenti sayesinde geliyor. Aklınıza gelen, gelmeyen HER konuda bir eklenti bulabilirsiniz (ben bu yazıyı yazarken 28 bin 101 adet eklenti vardı!). Bunların yüzde 99,9’u ücretsiz ve açık kaynaklı. Hepsinin en az 5 alternatifi var. Keyifli bir keşif dünyası diyebiliriz.

WP Engine’den sunucu hizmeti aldığınızda güvenlik ve sunucu optimizasyonu sebebiyle kullanmanızın engellendiği bazı eklentiler var. Ben bu  listeden WP Super CacheYARPP ve Broken Link Checker adlı eklentileri kullanıyordum. Sayfaların çeşitli tekniklerle sunucuda yedeklenerek daha hızlı gösterilmesini sağlayan WP Super Cache hizmetini WP Engine kendine has çözümüyle gayet güzel üstleniyor. Ama diğer iki konu çözümsüz kalıyor. Özellikle ilgili diğer yazıları gösteren YARPP eklentisini mumla arıyorum. WP Engine’in önerdikleri beş para etmez malesef.

Benim kullandığım eklentilere gelirsek:

  • Akismet: Spam botlarının (ya da kullanıcıların) reklam ve pazarlama amaçlı çerçöp yorumlarını otomatik olarak engelleyen, ayıran bir eklenti. Bu yazıyı yazarken toplamda 19 bin 997 spam yorumu otomatik olarak silmişti. Allah ondan razı olsun.
  • Better WP Security: Hayatımı kurtaran bir eklenti. WordPress’in yapısından kaynaklanan bütün güvenlik açıklarını (ya da risklerini) ortadan kaldırıyor. O kadar çok özelliği ve hizmeti var ki ayrı bir yazıda değinmeye karar verdim. Ama bunu yüklemeden bir siteyi yayına almak akıl karı değil. Söylemiş olayım (ücretli bir sürümü de var ama gereksiz).
  • Blubrry PowerPress: Epeydir ihmal ettiğim podcast yayınlarını yöneten mucize bir sistem. iTunes podcast diziniyle de entegre çalışıyor. HTML5 oynatıcı desteği ve ücretsiz istatistik hizmeti de var.
  • Email Encoder Bundle: Blogdaki kimi yazılarda e-posta adresimi paylaşıyorum. Bu eklenti bu formattaki adresleri kaynak kodunda şifreleyerek web sitelerini gezerek e-posta adresi toplayan spam botlarını engelliyor. Ziyaretçi normal bir adres görüyor ama botlar karman çorman bir şeyle kalakalıyor.
  • FetenWeb image_src Metatag: WordPress’te standart olarak gelmeyen image_src satırını kaynak koduna ekliyor. Sayfanın sosyal medyada paylaşımlarında görsel desteği sağlayan bir eklenti.
  • Jetpack: Bu kesinlikle her WordPress kurulumunda yer alması gereken bir eklenti. WordPress takımını tarafından geliştirilen bu pakette burada saymakla bitiremeyeceğim kadar çok güzellik bir arada geliyor.
  • Jetpack Twitter Via: Jetpack içinde eksik kalan bir özelliği kapatıyor. Twitter’dan yazınız paylaşıldığında (sizin de haberiniz olması için) sonuna via @mserdark şeklinde bir tamlama ekliyor.
  • NextGEN Gallery: Yazılarınızda fotoğraf galerisi eklemek isterseniz WordPress dünyasındaki en iyi seçeneklerden biri (ücretli sürümü bence gereksiz).
  • Nofollow for external link: Bu eklentinin iki hizmeti var. Birincisi siteniz dışında bir sayfaya link verdiğinizde otomatik olarak yeni sayfada açılacak şekle getirmesi. İkincisi sitenize yorum yapanların girdiği adreslerin sonuna nofollow eki koyması (bu teknik bir mesele. SEO’cular aşinadır mutlaka).
  • Primary Feedburner: RSS beslemenizde benim gibi Feedburner kullanıyorsanız bu eklenti WordPress içindeki RSS linklerini otomatik olarak Feedburner’a çeviriyor.
  • Random Text: Yukarıda bahsettiğim her sayfanın altında çıkan farklı metin bu eklenti sayesinde çıkıyor. Siz sayfanızın istediğiniz yerine tanımlayabililrsiniz.
  • TinyMCE Advanced: Blog yazılarını yazarken kullandığınız editör ekranına (TinyMCE) faydalı ek özellikler getiren bir eklenti. Örneğin yukarıdaki karşılaştırma tablosunu bu eklentinin sunduğu tablolama hizmetini kullanarak oluşturdum.
  • WordPress SEO: Blogunuzu ziyaretçileriniz okusun diye yazıyorsunuz ama aslında onu en başta okuyup anlaması gereken Google. Bu eklenti binbir emekle yazıp çizdiklerinizi Google’ın anlayabileceği bir dile çeviriyor. Mutlaka yüklemenizi tavsiye ederim.

Benim kullandığım eklentiler bundan ibaret. Elbette hepsi için parça pinçik bir ton özelleştirme ve ayarlamalar yapmış durumdayım. Onları da zaman buldukça başka yazılarda anlatacağım.

Faydalı olması dileğiyle.


Yorumlar

75 yanıt

  1. Engin avatarı
    Engin

    wpengine linki yanlış oldu sanırım.
    .com olmalı

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Düzelttim, teşekkür ederim.

  2. tolga avatarı

    Severek izliyoruz 😀

  3. Yakup Dalmış avatarı

    Bu yazı sık kullanılanlara kesinlikle alınır, eyw Serdar abi ..

  4. Hakan avatarı
    Hakan

    Elinize sağlık.
    Disqus yorum sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Şu sıralar pek çok popüler site de kullanmaya başladı. Sizin sitenizde göremedim.

    Sevgiler.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Ben ihtiyaç duymadım. Yazıda geçen Jetpack eklentisi bu hizmeti WordPress’in kendi altyapısıyla çözüyor. Bence daha mantıklı ve kullanışlı. (Ne kadar az eklenti, o kadar rahat kafa, yüksek performans!)

  5. Mehmet avatarı

    Elegant Themes de iyidir başkan. Yıllık $39 ile $249 arasında 3 farklı üyelik seçimiyle onlarca WP temasına ulaşılabiliyor. Tavsiye ederim.

  6. Abbas Elmas avatarı

    “Notify me of new posts via email” yorum formuna bu özelliği hangi eklentiyle eklediniz ya da temanız mı destekliyor?
    Not: wp engine linki .net değil .com olması gerekyor galiba

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      O özellik Jetpack’in yorum hizmetine eklediği standart bir özellik.

  7. greateast avatarı

    Ben sizin kullandığınız şekilde değil de WordPress üzerinden ücretsiz blog açmıştım ve bu haliyle bloggerdan iyi değil bana göre ama anlattığınız şekilde gerçekten çok iyi olabilir.

  8. Berkay Oğulcan TUTAL (@btutal) avatarı

    Elinize sağlık amirim. Gavick’in de az ama öz, güzel tasarımları var o listeye ben de eklemiş olayım. Ayrıca Phonebloks yazınızı da merakla bekliyoruz

  9. Serkan avatarı
    Serkan

    Wp Engine’nin extra ücret talep ettiği durumlar oldu mu acaba?

  10. sumostro.com avatarı

    Serdar bey çok açıklayıcı bir yazı olmuş, elinize sağlık.
    Bizde geçen hafta 2 tema ile WordPress Türkiye’ye merhaba dedik. Oldukça yeniyiz, umarız sizin gibi WordPress kullananlarımız artar ve sizlerin yazıda belirttiği tema adresleri aradında bizler gibi Türk oyuncularda yerini alır.

  11. Süha Mete avatarı

    Böyle bir sitenin arka planında neler olduğunu açık açık yazdığınız için teşekkürler. Bir iki eklentiyi bilmiyordum onlara bakacağım 🙂

  12. _yasin avatarı

    Eklemeden geçemedim…

    Relevanssi : Aramalarda çok daha ilgili sonuçlar çıkmasını sağlıyor.

    Limit Login Attempts – Üst üste hatalı şifre girenleri engelliyor. Dünya genelinde wordpress atakları olduğunda oldukça işe yaramıştı.

    Permalink Finder – Bir yerlerde kalmış veya Google’ın indexlediği değişmiş url’ler varsa en yakın sonuca yönlendiriyor.

    W3 Total Cache – Super Cache’in yaptığı işi yapıyor ama bence daha başarılı

    WordPress Related Posts – YARPP’ın yaptığı işi yapıyor. Oldukça başarılı bence.

    Bir de pluginleri kurmadan önce mutlaka lokalde test etmek gerek. Bir kaç kere siteyi elime almışlığım var bu yüzden (: Özellikle .htaccess dosyasını kurcalayanları.

    1. Mesut Turan avatarı

      W3 Total Cache Sistemimde arıza çıkartmıştı.Yanlış sorguyu çalıştırıp bütün postlarımı sildi.Uzak duruyorum.

  13. Emre Bilgin avatarı

    Güzel derleme için teşekkürler.
    Bir yazılım geliştiricisi olarak söyleyebilirim ki: WordPress ileri görüşlü bir yaklaşım ürünü CMS. -Her ne kadar onun için CMS demek içimden gelmiyorsa da- Halihazırda bir blog motoru olarak sunulan bu sistem, kendisine eklenebilecek bir çok framework eklentisiyle bir web uygulama motoruna dönüşebiliyor. Bu esnekliği yazılım ile haşır neşir olanlar zaten bilirler. WordPress Google’ın en çok sevdiği yazılımlardan biridir. Standartlar ve SEO altyapısına yakınlığı iyi bir avantaj. Tek problemi performans olan bu sistem için WPEngine harika bir hizmet gibi görünüyor. Bu yazı iyi bir keşif oldu benim için. Zira sunucu güvenliği ve performansını ziyaretçi olarak test ettim. Sunucu tepkileri çok iyi ve şu an bilinen WordPress güvenlik zaafiyetlerine karşı yamanmış.
    Bu güzel günceniz üzerine W3 Total Cache yapılandırmasıyla alakalı bir günce hazırlarsanız, WordPress kullanıcısı takipçilerinize yararlı olacak. Fazla detaylı ve özelleştirilebilir bir eklenti olarak, teknik bilgisi olmayanlar kullanımda zorlanabilir.

  14. Gökhan Ünver avatarı
    Gökhan Ünver

    Muhteşem yazı, içimdeki her şeyi yazmışsınız.

  15. Mehmet KAYA avatarı
    Mehmet KAYA

    Denemediğim hosting firması kalmadı gibi wordpress için hep hüsran çok iyi paralar verdiğimde oldu sonuç yok. Tavsiyeniz benim için önemli bir denemekte yarar var. Bazı wordpress siteler biliyorum adamların anlık ziyaretçileri belki benim yıllık ziyaretçim kadar ama tık yok saniye demeden yükleniyor sayfa.

  16. Barış Ünver avatarı

    Epey eksik ama güzel bir yazı. WordPress ciddi anlamda “aldı yürüdü”, hiçbir şekilde tek bir yazıya sığdırılamayacak hale geldi. Yine de, WordPress’e giriş yapmak isteyecek olan kullanıcılar için harika bir kaynak olmuş.

    Eklentiler konusunda diyeceğim ufak bir şey var: “FetenWeb image_src Metatag” ve “NextGEN Gallery” eklentilerine pek de ihtiyacınız yok. İlkini zaten Jetpack’in Publicize özelliğini etkinleştirerek kullanabilirsiniz – özelliği etkinleştirdikten sonra Publicize bünyesindeki hizmetleri aktifleştirmenize gerek yok, yalnızca özelliği etkinleştirince kaynak koduna ilgili kodlar ekleniyor. NextGEN ise çok eski bir eklenti; hala güncelleniyor ve hala çok seveni var ancak WordPress’in kendi [gallery] shortcode’unu kullanarak yazı içerisine yüklediğiniz fotoğraflardan bir galeri oluşturabilir ve başka eklentilerle (örneğin Jetpack’teki Tiled Galleries ve Carousel özellikleri) WordPress’e uzun süre önce entegre edilmiş medya eklerini kullanarak galerileri çok daha kolay yönetebilirsiniz.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Publicize’i zaten kullaniyorum farkindaysaniz ama ne yazik ki o yazida gecen ozel satiri eklemiyor.

      Jetpack’in galeri secenegi ise fazlasiyla kisitli secenege sahip. NextGEN’de kontrol cok daha fazla ve yonetimi kolay.

  17. Mesut TuranMesut Turan avatarı

    Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.Burda öğrenmiş olduğum eklentiler var en kısa zamanda kullanacağım.

  18. mithat aktel avatarı

    Yazı güzel ve detaylı tşk.ödeme yöntemleri ile alakalı (sanalpos mobil ödeme entegrasyonu vs) gibi xml destekli plugin varmı önerebileceğiniz ?

  19. Murat ERÇELEBİ avatarı

    Bence gayet yeterli özetlenmiş , en azından yeni başlayanlar için güzel bir fikir sahibi edecek nitelikte.Yalnızca Türkçe premium temaların neden az olduğu sorununa da ışık tutsaydı harika olurdu 🙂

  20. Nazif avatarı

    Merhaba,

    G+taki paylaşımın altına da yorum yaptım ama belki burdaki arkadaşlardan da yardım alabilirim. Henüz yeni olan sitem yayına geçemiyor. Sonsuz yönlendirme döngüsü hatası alıyorum. Hosting firması müdahale edemeyeceğini bunun hizmete dahil olmadığını söylüyor.
    Fantastico yazılımı aracılığıyla wordpress kurdum, kaldırdım, tekrar kurdum ancak sorun hala devam ediyor 🙁 Bu sorun için forumlara da baktım ancak tam olarak bir çözüm bulamadım.
    Yardımcı olacak arkadaşlardan cevap bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

  21. beyzafer avatarı

    Aslında Drupal sistemi çok daha güçlü ve güvenli. WordPress, hazırcılık işi.. Çok fazla eklenti, tema seçenekleri var….

  22. Göker avatarı

    WordPress SEO ve Jetpack’i aynı anda kullanamayan beni fena halde şaşırttı. Nasıl kullandınız? Bende ikisi de açık olduğu zaman paylaş butonu çalışmıyor.

  23. wpmod avatarı

    WordPress yazınızı görünce hemen sitenize uğradım. Ellerinize sağlık türkiyede hep aynı içerik üreten bloglarla karşılaşmak cok can sıkıcı. Bizlerde türk webmasterlara kaliteli premium wordpress temalar sunmaya çalışıyoruz genel olarak woocommerce (wordpress e-ticaret) temalarına ağırlık verdik ancak şuan responsive temalar çıkarmakla meşgul durumdayız inşallah türkiyede artık wordpress konusunda çok daha dolu siteler göreceğiz.

  24. Batuhan avatarı
    Batuhan

    formspring hesabınız da bizim için önemli bir bilgi kaynağıydı, vaktiniz olduğunda bakarsanız sevinirim.

  25. Faruk avatarı
    Faruk

    Digitalocean’a bir şans vermeliyindin bence önce abi. 🙂 Sunucu senin sunucun olacağı için bu sayede kurmak istediğin eklentilere engel olan da olamazdı. SSD disklerle çalıştıkları için disk-cache yaptığında bile yüksek performans alıyorsun.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Önceden kullandığım şirketler Türkiye’nin hosting alanındaki en büyük markalarıydı. Türkiye’nin en büyük ve köklü sitelerini taşıyorlardı. Ve benim siteme ait özel sunucu(lar), firewall ve net scaler sistemleri kurmuşlardı. Ama işler pratikte farklı parametrelere dayalı ilerliyor.

      Bizim şirketlerde kurumsallık henüz yok. Sahibini tanıyıp tanımamakla, popüler olup olmamakla değişiyor her şey. Ben de o tip şeyleri sevmiyorum. Rutin şeyler için bile şirket sahiplerini arayıp araya sokma, ricayla iş yaptırma, vs bunlar internet çağının değil; Kapalı Çarşı döneminin yöntemleri.

      Şu anki şirketimden gayet memnunum. Umarım hayat boyu da böyle devam eder. Amerikalılar bu hizmet işlerini gerçekten çok iyi biliyor. Digital Ocean da gayet iyidir mutlaka. Ama WP Engine sadece WordPress üstüne odaklı olduğu için emsallerinin çok ilerisinde.

      1. Faruk avatarı
        Faruk

        Digitalocean’da bir amerikan oyunu 🙂 Türkiye’deki firmalarla ben de çalışmıyorum, çalışmakta istemiyorum. 5 verdik diyorlar arkada 3 veriyorlar. Sürekli bir hile hurda peşindeler. https://www.digitalocean.com/pricing bu adamlardan sunucu alıp, stress test dahi yaptım. Bu fiyatlara emsalini bulmak mümkün değil. Rakamlar çok büyük olmasa da sonuçta gider hanesine yazıldığı için insanın gözüne batıyor.

      2. Mülayim avatarı
        Mülayim

        Wpengine kişisel paket aylık 25bin ziyaretçi için gösteriyor abi sizinki o kadar az mı? Bir haber sitesi için sizce hangisini almalı?

        1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

          Ziyaretci sayisi bu rakami gecince faturaya ekliyor. Tutari sitede yaziyor.

  26. isates avatarı

    Amirim çok yararlı bir yazı olmuş. Eklentiler de gerçekten güzel ancak imaj optimizasyon da eklesen bu listeye daha güzel olmaz mı? Sitenin açılma hızı dosyaların yüklenme hızları da önemli neticede.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      O konu için Google Page Speed Service kullanıyorum. Onu da ayrı bir yazıda ele alacağım en kısa zamanda.

  27. HakanC avatarı

    WordPress çok büyük bir hızla büyüyor ama güvenlik konusunda biraz daha ciddi adım atmaları gerekiyor.

  28. abdullah4372 avatarı

    Ücretsiz şekilde blogger gibi blogcu olmak için bence wordpress berbat. Bloggera tamamen müdahale şansımız var ücretsiz hemide..

  29. Burak Kara avatarı

    Merhabalar
    WpEngine’in hangi veri merkezini kullanıyorsunuz?
    Amerika mı Avrupa mı?

      1. mülayim avatarı
        mülayim

        neden elbette dediniz abi? 🙂
        bir de dün gece sitenize ulaşılamıyordu, sunucudan mı kaynaklı. Yoksa o kadar sağlam hizmet vermiyorlar mı?

        1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

          Sitemin ziyaretçilerinin çoğu Türkiye’den. Dolayısıyla Avrupa çok daha mantıklı bir seçenek ABD’ye göre. ‘Elbette’ kısmı bu yüzden.

          Dünkü kesintiyi yaklaşık 1 ay önce haber verdiler. WP Engine performans arttırmak için veri merkezini sabit disklerden arındırıp SSD altyapısına geçirdi. Kesintinin 6 saat süreceğini söylemişlerdi ama daha kısa sürdü neyse ki.

          1. Süha Mete avatarı

            Wp Engine dediğiniz gibi ve bu yorumda da görüldüğü gibi kalite kokuyor 😀 ssd lerle çok daha sağlam ve hızlı olmuşlardır kanımca.

  30. serdarkaradayiSerdar avatarı

    Yeni baslayanlar icin cok guzel bir referans yazi olmus tebrikler.

  31. hasan avatarı
    hasan

    abi bende yeni bir blog kurmayı düşünüyorum bu yazıdan sonra… amatör ve yeni olacağı için senin hosting-domain hizmetini aldığın siteyi tercih edemeyeceğim (maliyet olarak). mutlaka yeni başlayan hevesli genç okuyucuların ( :)) ) için bir görüş yazarsın umarım… f/p olarak wordpress web sitesinde alastyr diye bir şirket vardı ama araştırmama rağmen çokta emin değilim bende wp altyapısı düşünüyorum… acaba bu site hakkında bir deneyimin, duyumun var mı veya f/p açısından yeni başlayan amatöre önerebileceğin bir hosting firması varmıdır?

    abi bir de bir sitede okudum bu wp için admin panelleri çok kolay kırılabiliyor flooda karşı bir korumasının olmadığından bahsediliyor bu konuda birşeyler söylemek istermisiniz?

    abi çok sağol ya şimdiden eğer yanıtlarsan…

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Yazıda sorduğunuz her iki sorunun da cevabı var.

  32. Tuncay Şahin (@tuncaysahinn) avatarı

    Yazınız da her ne kadar da eksikler bulunsa da, güzel ve faydalı bir yazı olmuş Serdar abi.

  33. mehmet aksu avatarı
    mehmet aksu

    Almanya çıkışlı Jimdo da değerlendirmeye alınabilir. Onda da ücret ödemeden reklam kullanılabiliyor, eklentilerde de sorun yok ve alan da sınırsız.

  34. Can Dirgen avatarı

    Serdar hocam emek verdiğiniz için teşekkürler. Fakat ben daha ilginç eklentiler bekliyordum. Yaratıcı, alışılmışın dışında, bizim fark edemediğimiz… Maalesef listede öyle bir eklenti göremedim.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Bu yazı ilginç eklentileri tanıtma gibi bir amaç taşımıyor. Öyle bir izlenim bırakıyorsa benim hatam. Aksine tamamen başlangıç seviyesinde ve yüklenmesinde işlev, performans ve güvenlik adına fayda olan eklentileri göstermeyi hedefliyor.

      Eklentiler performansı çoğu zaman olumsuz etkilediği ve güvenlik açısından sorunlar çıkarabildiği için çok ihtiyaç duymuyorsam, onsuz da yapabiliyorsam kesinlikle yüklemiyorum. Size de tavsiye ederim.

  35. YasinGNC avatarı

    Yeni başlayacaklar için mükemmel bir yazı ancak bizim insanlarımız ne kadar okur orasını bilemem, emeğinize sağlık.

  36. ugurece avatarı

    serdar abi, çok basic bir soru sorabilir miyim? internette araştırdım ama çözümü bulamadım. ben yeni blog açtım kendime yaklaşık 1 hafta önce. ugurece41.wordpress.com idi site adı. buraya 3-4 yazı yazdım, ve daha sonra site adını ugurece.wordpress.com olarak değiştirdim. ve bütün yazılar gitti. emek verdiğim yazılardı. eski yazılarıma ulaşma imkanım yok mu benim acaba?

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Bunun cevap ve çözümünü ancak WordPress hizmetiyle yazışarak bulabilirsiniz.

  37. hakan avatarı

    Teşekkürler çok işime yaradı.

  38. Sedat avatarı

    Teşekkür ederim çok işime yaradı.

  39. demiralkanlar avatarı

    WordPress’te türkçe karakter sorunu nasıl aşılır.. Sitenizde de görüyorum yoksa benim browserımlamı ilgili… Türkçe karakterler başka bir fontta ve daha ince gözüküyor sitenizde.. Bu hep böyle midir onuda bilmiyorum yoksa wordpressmi böyle.. şimdiden teşekkürler..

    1. Abdullah avatarı

      Google Font plug-inini yüklerseniz eğer, o eklentiden türkçe diline uygun bir font çözerek bu sorunu aşabilirsiniz.

  40. Selçuk avatarı
    Selçuk

    Teşekkürler çok işime yaradı.

  41. […] hizmetlerin bir kısmı her türden site sahibinin işine yarar ama belki de başlığı ‘WordPress blog sahiplerine’ diye güncellemek gerekirdi (nimet adres sormaz […]

  42. kemal avatarı

    jetpack eklentisi wordpress sitesini çok yormuyor mu

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      ‘Yormak’ teknik açıdan ne anlama gelir bilemiyorum ama benim gayet mütevazı özelliklerdeki sunucumda dahi gayet güzel çalışıyor. Zaten bizzat WordPress ekibinin geliştirdiği bir paket malum.

  43. Oğuz Turhan avatarı

    Selamlar,

    Better WP Security isim değiştirdi yeni ismi iThemes Security. Arayıpta bulamayanlar için 🙂

  44. Emin DEDE avatarı

    Serdar Bey Merhaba,

    Bir kaç sorum olacak.

    Halen Wp Engine’den mi hizmet alıyorsunuz? (Yazınını üstünden epey zaman geçmiş.)
    Eğer öyleyse, memnuniyetiniz hala aynı düzeyde mi?
    Gördüğüm kadarıyla CDN kullanmaya başlamışsınız. Cloudflare’den hizmet alıyorsunuz. Eğer mümkünse, CDN tecrübelerinizden de bahsedebilir misiniz?
    Son olarak, CDN’e geçtikten sonra Wp Engine’ni değişirmek gereği duydunuz mu?

    Teşekkürler.

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Blogum epeydir Digital Ocean’dan kiraladigim en dusuk konfigurasyonlu sunucudan hizmet veriyor.

      Cloudflare’i ise DNS icin (senelerdir) kullaniyorum.

      CDN ve optimizasyon icin Google PageSpeed Service ve sunucuda cache icin W3 plugin + Varnish devrede.

      Bu yapi bana uyduruk bir sunucuda epey trafik kaldirma sansi veriyor, gayet de memnunum.

      1. Emin DEDE avatarı

        Cevabınız için teşekkür ederim.
        Aslında CDN’di devreye alınca bu tarz bir yapı bence çok mantıklı. Uygulamada nasıl olur marak ediyordum doğrusu.

        Mümkünse, yeni durum için, bir kaç sorum daha olacak?

        Digital Ocean’da, Cpanel yok diye biliyorum (Ya da ayrıca satın alınması gerekiyor). Sunucu yönetimini nasıl yapıyorsunuz? Sadece komut satırı vasıtasıyla mı? Bir kullanıcı arayüzü kullanıyor musunuz?

        1. mserdark avatarı
          mserdark

          SSH Terminal ve Webmin varken Cpanel’e ihtiyaç duymadım hiç.

  45. puphi avatarı

    Belki biraz güncellenmesi gereken ama güzel bir listeniz var eklenti olarak.

  46. Liste Film avatarı
    Liste Film

    Çok güzel bir yazı olmuş üstadım..

  47. Tayfun Kurt avatarı

    2007 yılından beri WordPress te blog yazan biri olarak wp in geçtiğimiz 9 yılda binlerce tema ve eklentinin gelişiminde kendi gelişimini neden gösterebiliriz. O yıllardaki wp nin admin paneli kontrol yapısı ile şimdi arasında çok fark var. Önceleri Wp ye menü veya bileşen eklemek ya da Google reklam kodu eklemek tam bir işkence haline gelirken şimdi çok daha kolay bir şekilde her noktasını özelleştirme imkanına sahibiz. Tabi bu durumun insana kattığı olumlu şeyleri gözardı etmemek gerek. (header.php ne işe yarar, sidebar.php deki bu kodu silersem ne olur gibi … 🙂 Evet şuan bunların hiç birini yapmıyorum ancak her yeni sürümle hayranlığım daha çok artıyor..

  48. cursedsw avatarı
    cursedsw

    merhaba ,

    Uzun süredir burada yer alan eklentileri 4 farklı sitede kullanıyorum ve çok memnunum.
    Fakat hiti diğerlerine nazaran biraz daha fazla olan bir sitem de jetpack yüzünden ciddi performans sorunları yaşamaya (mysql servisinin çok fazla sleep sorgu yüzünden durması ) gibi sıkıntılar yaşadım.
    jetpack i devredışı bırakınca sorun çözüldü fakat jetpack te özellikleri için severek kullandığım bir eklentiydi.

    merak ediyorum, siz de dünyahalleri nde de kullandığınızı tahmin ederek, bu tarz sorunlar yaşadınız mı jetpack ile ?

    teşekkürler.

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Ben site performansını olumsuz etkileyecek düzeyde bir sorun yaşamadım.

  49. Orbay avatarı
    Orbay

    Serdar Bey ,

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Yazını yayınladığınızda ‘ilerde bana kesin lazım olur bunlar’ diyerek hafızama atmışım. O gün geldi çattı 🙂

    Yeni bir alan adı aldım. Şimdi de hosting servisi alacağım. Konulara biraz ‘fransızım’ fakat bişeyler öğrenmeye başladım. Kendi sitemi yazmayacağım. Hazır paketleri kullanmayı tercih edeceğim. Sormak istediğim soru şu:

    Sitenin, tasarımı kız arkadaşıma ait olan mobilya ağırlıklı ahşap eşyalarını sergilemek belki ilerde de onları satabileceğim bir yapıda olmasını istiyorum. Satışa çıkarma konusuyla ilgili wordpress altyapısı buna müsait mi yoksa bu tamamen farklı bir konuya ait soru mu? 🙂

    Teşekkürler,

  50. Emre avatarı
    Emre

    Amirim bu haberi gördünüz mü? https://woocommerce.com/2017/10/saying-goodbye-to-canvas/

    Bununla ilgili bir aksiyon alma planınız var mı ?

    1. M. Serdar Kuzuloglu avatarı

      Evet, gördüm. Açık kaynaklı olarak seyri nasıl ilerleyecek ona bakacağım. Yoksa değiştiririm herhangi benzer bir temayla artık.

Görüşlerinizi paylaşın: