Daha önce de haber verdiğim gibi Ankara’da düzenlenen bir e-devlet konferansında konuşmacılar arasında yer aldım. Bu Ankara’ya kaçıncı gidişim bilmiyorum ama ODTÜ’de düzenlenen bir etkinlik haricinde tamamı Sheraton Oteli‘ndeki bilişim etkinlikleri içindi.
Öncelikle bu etkinliğin meslek hayatımda katıldığım / konuştuğum en kalabalığı olduğunu söylemeliyim. Türkiye’nin hemen her yanından gelen üst düzey kamu temsilcilerinden oluşan yaklaşık 900 kişiye seslenme fırsatı duydum.
Benim konuşmamın başlığı ‘İnternet anarşisi kamu hiyerarşisine karşı’ idi. Biraz gerilimle dinlendim ve süre yetmediği için birçok şeyi atlamak zorunda kaldım ama yine de derdimi anlatabildiğimi düşünüyorum.
Kamunun bu denli geniş bir katılımla e-devlet stratejilerine ilgi duyması beni gerçekten umutlandırdı. O gün konuşmamın ardından tanıştığım nice yönetici nice enteresan şeyler aktardı. Bunlara fırsat buldukça yeniden başka yazılarda değineceğim.
Ama en ilginci bir yetkiliyle ayaküstü sohbetimizin ardından İstanbul Valiliği‘nin internette neler yaptığını öğrenmem oldu. Yıllardır kendi şehrimde olanları öğrenmek Ankara’ya nasipmiş demek. Onu da ayrıca yazacağım. İstanbul Valiliği gerçek bir tebriği hak ediyor.
Bilmenizi istediğim konu devletin samimi olarak e-hizmetler konusunda kafa yorduğu. Ama en büyük sıkıntı hiyerarşinin, onay mekanizmalarının ve devletin geleneksel işleyiş yapısının internete ters düşmesi ve zaman kaybına yol açıyor olması.
Elbette bunlara bir de dış kaynak kullanımının zorlukları eklenince ortaya bugünkü tablo çıkıyor.
Konuşmamın en heyecanlı yerinde yanıma oturan Ulaştırma Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Kenan Bozgeyik’in önüme koyduğu kağıt bir muhtıra etkisi yarattığından bazı konuları atlamak zorunda kaldıysam da genel çerçevede derdimi anlatabildiğimi düşünüyorum 🙂
Unutmadan; e-devlet kapımız turkiye.gov.tr de yoldaymış; hayırlısı bakalım.
Konuşmamı cep telefonumla kaydetmiştim. İktidara geldiğimde yapacaklarımı dinleyesiniz diye 😉
Görüşlerinizi paylaşın: