Çankaya Sofrası toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün laf arasında geçirdiği resmi Apple ziyareti bugün gerçekleşti ve birkaç dakika önce bitti. Önceki yazımda detaylarını vereceğimi söylemiştim; buyrun ajanslardan bile önce ilk defa da benden duymuş olun 😉
Kimi haber kaynaklarında Steve Jobs sonrası CEO koltuğuna oturan Tim Cook’un geleceği söylendiyse de Çankaya Köşkü’nün ziyaretçisi Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Couch‘tı.
Fatih Projesi’nin heyecanı
Ziyaretin sebebi elbette toplam bütçesi 8 milyar dolara ulaşan eğitim odaklı Fatih Projesi. Apple bu ihalede şartname gereği dışarıda kaldı ancak hala süreçten umutlu. Zira iPad ve iTunes ile dünyanın en büyük tablet donanım ve içerik sahibi. Öğrencilere ücretsiz dağıtılacak tablet bilgisayarlar ve eğitim içeriği de ister istemez bu dünya devinin iştahını kabartıyor.
Geçen sene kurulan ve uzun zamandır sessizce eleman alımı yapan Apple Türkiye ofisi de burada kritik bir öneme sahip. iTunes Türkiye ile heyecan yaratan ve 2013’te atağa geçmesi beklenen yapılanmada öncelikli ilgi alanlarından birinin Fatih Projesi olacağına şüphe yok.
Bu kapsamda gerçekleşen ziyarette Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda Apple’ın konuyla ilgili en üst düzey temsilcisi Couch’a Türkiye’nin Apple dünyasında A kategorisine alınmasını talep etti. Güncellemelerin ve uygulama yerelleştirmelerinde Türkçe sürümün de öncelikli yer almasını istedi.
Bizim yemekte de kendisine hatırlatılan hatalı sanal F klavye sorunu yine Gül tarafından gündeme getirildi (Hatırlayalım; iOS’te sanal F klavye desteğinin gelmesi yine Gül’ün ABD ziyareti sırasında gündeme getirilmiş ve yıllar sonra hayatımıza girmişti. Ancak bu sanal F klavyede tuş dizilimi hatalı girmiş ve iOS için birçok güncelleme çıkmasına rağmen düzeltilmemişti. Sanal klavyede tuşları yanlış dizmek ayrı skandal, düzeltememek apayrı. İşin ilginç tarafı Apple senelerdir fiziki klavyelerinde F klavye desteğini sorunsuz veriyor?).
Gül ile Couch’ın görüşmesinde Cumhurbaşkanı’nın diğer bir talebi de iTunes altında hizmet veren e-kütüphane hizmeti iBooks’un Türkiye versiyonundaki içeriğin zenginleştirilmesi oldu (şu andaki hali gerçekten acınası). Abdullah Gül ayrıca Türkçe içerik konusunda her alanda Apple’ın yatırım yapması, öncü olması ve girişimlerde bulunmasını talep etti.
Couch ise görüşmede yakında aktif olarak hizmete geçecek Apple Türkiye ofisinin özellikle üniversitelerle işbirliği yaparak içerik ve hizmetlerin güçlendirilmesi, desteklenmesine çalışacaklarının altını çizdi.
Para varsa ilgi de var, heves de. Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.
Görüşlerinizi paylaşın: