Twitter hesabını temiz tutma yöntemleri

Birkaç basit adımda Twitter hesabınızı zararlı uygulamalardan temizleyebilir ve güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz.

Facebook’ta sayfa / grup takipçisi toplamanın bir anlam ifade ettiği dönemdeki en meşhur olta ‘profiline kim bakmış‘ uygulamalarıydı. Nasıl oluyorsa bütün arkadaşlarını davet etmezsen çalışmayacağı iddia edilen bu tip uygulamaları yükleyen sazanlar sayesinde (bir kısmını tanıdığım) kimileri yüz binlerce lira kazandı.

Yükleyen kişiler sadece aynı uygulamayı yükleyen diğer sazanların profillerine ziyaretlerini görebiliyordu. Sahte bir tatmin anlayacağınız. Ama o uygulamalar sayesinde hesaplarına erişim yetkisi  verdiği kişiler o hesaplarla sahipleri farkında bile olmadan sayfalara üye yapıyor, tıklamalar yaptırıyor ve cebini dolduruyordu. Ve o saf insanların hiçbiri gayet basit bu özelliği neden bizzat Facebook’un geliştirmediğine kafa yormadı. Oysa cevap basitti: Facebook böyle bir bilgiyi -birçok farklı sebepten ötürü- kendine saklamak istiyordu.

phishing brandprotect protection

Twitter döneminde aynı senaryo tekrarlandı. Profiline kim bakmış gör, seni takip etmeyi bırakan kimmiş bil gibi binbir türlü oltayla en ummadığınız kişiler bu ağlara düştü (örneğin arkadaşlarımdan biri yüklettiği sahte bir uygulama sayesinde şu an Türkiye’de Twitter’ın en popüler kullanıcılarından birine istediği mesajı attırabilir durumda).

Sizin ya da arkadaşınızın hesabından ansızın atılan alakasız bir mesaj ya da (daha tehlikelisi) takip ettiğiniz arkaşınızdan gelen bir DM ile siz de bu ağa yakalanabilirsiniz. En tehlikeli olanlar DM ile gelenler çünkü açılma ve tıklanma oranları yüksek. İçindeki linke tıkladığınızda sahte bir Twitter giriş sayfasıyla kullanıcı adı ve şifreniz çalınıyor. Gerisi malum.

Neyse ki Twitter kuralları yeterince açık ve ihlalleri –bildirirseniz– cezasız bırakmıyor. Ama hesabınızın ele geçirildiği sürede yaşanacaklar bazen yüz kızartıcı bazen ise demir parmaklık arkasına geçirici sonuçlar yaratabilir. Dolayısıyla uyanık olmak ve temizliği ihmal etmemek gerek.

Blogumun süreki çöken altyapısıyla uğraşırken en çok okunan yazılara baktıtm. İlginç bir ayrıntı olarak Twitter virüslerinden korunma /arınma yolları başlıklı yazım yayınlandığı günden bu yana hep en çok okunanlar arasında kalmış. O yazıdaki yöntemler hala geçerliliğini koruyor ama iki küçük ekleme daha yaparak yinelemekte fayda var.

Adım adım temizlik

Birkaç basit adımla ilerleyeceğiz. Sıralamayı korumanızı tavsiye ederim:

  • Eposta hesabını kontrol edin: Hesap hırsızları siz farkında olmadan hesabınızın tanımlı eposta adresini değiştirmiş olabilir. Öncelikle bunu kontrol edin. (eposta hesabınızın da başkalarının elinde olmadığını umuyorum elbette)
  • Uygulamaları gözden geçirin: Yukarıda değindiğim yazıda ayrıntılarını paylaştığım şekilde uygulamalar sekmesinden yüklü olanlara bakın. Burada tanımadığınız, artık kullanmadığınız her uygulamanın yanındaki düğmeye tıklayarak yetkisini kaldırın (bu Twitter’da uygulama silmek anlamına geliyor). Profiline kim bakmış, seni kim terk etmiş gibi uygulamaların hepsini kaldırın!
  • Şifrenizi değiştirin: API dediğimiz aracılar ile Twitter ve Facebook uygulamalarının hangi bilgilerinize erişebileceği tanımlanmış durumda. Ama bazı uygulamaları yüklüyorum sanarken şifrenizi vermiş olabilirsiniz. Bu durumda uygulamaları silmeniz kar etmez. Karşı taraf hesabınıza girip tekrar yükleyebilir. Bunu önlemek için şifre değişikliği tek yöntem. Şüpheli bir durumda şifre değiştirmek için Twitter’ın özel bir hizmeti olduğunu da unutmayın. NE OLUR GÜZEL BİR ŞİFRE SEÇİN!
  • ÇOK ÖNEMLİ: 2 adımlı güvenliği etkinleştirin: Twitter da Google, Facebook ve bir dizi diğer hizmet gibi 2 adımlı girişi -sessizce- hizmete soktu. Böylece hesaba giriş için sadece şifre değil, cep telefonunuza gelecek kısa mesajdaki parolanın da girilmesi gerekiyor. Yani şifrenizi kaptırsanız dahi -cep telefonunuzu ve onun şifresini de kaptırmadıysanız- hesabınıza kimse giremiyor. Böylece güvenliği bir adım öteye taşımış oluyorsunuz. Bunu etkinleştirmek için ayarlar altındaki hesap güvenliği sayfasına girerek ‘Account Security’ (Hesap Güvenliği) bölümündeki bölümü işaretleyin (ben İngilizce arayüzü kullanıyorum. Türkçe’de farklı). Bu adımın ardından Twitter size bir SMS yollayarak telefonunuzu test edecek. Bu mesajı alırsanız sorun yok. Alamazsanız hesap bilgilerinizdeki telefon numarasını kontrol edin. Bunu etkinleştirdikten sonra artık şifrenizi kaptırsanız da dert değil (cep telefonunuzu DA kaptırmadığınız sürece)
Screen Shot 2013-06-23 at 4.54.13 PM

İzleyelim:

https://www.youtube.com/watch?v=IsdvJI0AK5M

Temizlik sonrası öneriler

  • Bunu okumaktan sıkılmış olabilirsiniz. Bunun sebebi okuyanların çoğunun umursamıyor oluşu: Bilmediğiniz, güvenmediğiniz uygulamaları yüklemeyin, linklere tıklamayın.
  • Merakınızı yenemiyorsanız denediğiniz uygulamaları kullandıktan sonra yukarıda bahsettiğim yöntemle kaldırın.
  • Arkadaşınızdan gelen her DM ondan gelmemiş olabilir. Şüpheli görünüyorsa cevap yazıp onaylamaya çalışın.
  • Bir uygulamadan şüphelendiyseniz ya da mağduru olduysanız bunu mutlaka Twitter’a bildirin (Türkçe yazabilirsiniz).
  • Karşınıza çıkan Twitter giriş sayfasına pat diye kullanıcı adı ve şifrenizi yazmayın. O sayfa Twitter’ın olmayabilir. Adres çubuğunu dikkatli okuyun. Mesela -atıyorum- Twitter.com yerine Twittr.com olmasın? Sayfada bir adres çubuğu göremiyorsanız şifrenizi girmeyin! Ne yapıyorsanız yapın, bırakın.

Bütün bu çaba takipçi sayısını sahtekarlıkla arttırmaya çalışan ya da insanları aldatarak reklamla sırtından para kazanmaya çalışan bir avuç açgözlü için. Her ortamda vardılar, olmaya da devam edecekler.

Satın alınan takipçiyle yaşamak nasıl bir kafadır ben anlayamadım. Instagram’a bile sıçramış durumda bu rahatsızlık.


Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

6 yanıt

  1. Utku avatarı

    “Takipçi sayısını sahtekarlıkla arttırmaya çalışan ya da insanları aldatarak reklamla sırtından para kazanmaya çalışan bir avuç açgözlü için. Her ortamda vardılar, olmaya da devam edecekler ne yazık ki. Satın alınan takipçiyle yaşamak nasıl bir kafadır inanın anlayamadım.”

    1- Takipçi takipçiyi getirir: Bu uygulamaları tıklayan kişiler gerçek insan olduğundan takipçi alındığında kişi tanımadığı birini takibe almışsa ‘unfollow’ eder. Sadece 2-3 gün süre boyunca unfollow etmemişse, o süre boyunca daha fazla takipçi gelir. X ‘i bu kadar kişi takip ediyorsa birşey vardır diye düşünüp takibe alırlar.

    2- Önerilen hesaplar: Twitter ilk kayıt olanlara mecburi birilerini takip etmesini ister. Bu yüzden birden takipçi satın alan kişi günün en çok takip edileni olacağından yeni takipçiler kazanır.

    Aslında bu bir süzgeçtir. Satın alır, satın aldıkları unfollow eder. Geriye sadece satın alma işlemi üzerinden gelecek reel kullanıcılar kalır.

    Sahtekarlık mıdır?.. Tartışılır.

    Misal, 41-29 sosyal medya ajansının Rakı Sofrası üzerinden yaptığı reklamlar, Promoqube’nin Ramiz Dayı üzerinden yaptığı reklamlar daha dün gibi aklımda.. Bu ajanslar bu sektörün öncüleri ve tepedekileri.. Örnekleri arttırabiliriz.. Sadece 2 örnekle yardımcı olmaya çalıştım.

    Yani sahtekarlarla arkadaşlık mı yapıyorsunuz?

    http://friendfeed.com/alemsah/ab5cb810/bugun-serdar-kuzuloglu-nun-dogumgunu-o-bir

    1. MserdarK avatarı

      Benim arkadaşlıklarım yapılan bir şeyin sahtekarlık olmasını değiştirmez ki? Bu nasıl bir mantıktır? Takipçi satın almak dediğiniz şey satılmaya razı olmuş insanların hesapları üstünden yürümüyor (ki böyle sistemler de var). Burada hileyle aldatılmış kullanıcıları rızası dışında bir şeye zorlayarak sırtından para kazanmaktan söz ediyoruz.

      Ben bunun tartışılacak bir tarafı olduğunu düşünmüyorum.

      1. Utku avatarı

        Tartışılacak kısmı arkadaşlarınızın yapmış olduğu için değil, sadece sahtekarlık olup olmadığı tartışılır dedim. Bence sahtekarlıktır. Oturup sahtekarlık olmadığını söyleyecek değilim. Tartışılacak kısım ‘sazanlar’dır. Tartışılacak kısım ‘yüzbinlerce lira kazanan’ ajanslardır. Siz meslekte öncü iseniz (böyle bir iddiam yok diyip işin içinden sıyrılabilirsiniz çoğu insana ve bana göre ‘İnternet ekipler amiri’siniz) diğer yapılanları da görmelisiniz.

        http://smcakallari.wordpress.com/

  2. […] ve Spor eski Bakanı Suat Kılıç’ın Twitter hesabı hack edildi (Sayın Kılıç blogumu okusaydı bunlar […]

  3. Murat avatarı

    Sevgili Âmirim gayet öz bir şekilde açıklamışsınız. Kayseri’de ki bir yerel kanalda yayınlanan teknoloji programında da Facebook yönünü kısaca ele almıştık. http://youtu.be/Y8jn_s4PcS8?t=2m5s Gerek Facebook, gerek ise Twitter’da sistem aslında aynı. “Aplikasyonlar ve İzinler”. Hangi izinleri verdiğini okumadan onaylayan kullanıcı her ne kadar suçlu ise de Uygulama Geliştiricilerine belli şartlar, bedeller ve kıstaslar getirmeyen Facebook Twitter’da bir o kadar suçlu.

    Bu arada mevzu bahisleri az, öz ve anlaşılır bir biçimde anlatma kabiliyetiniz takdire şayan.

  4. […] ve Spor eski Bakanı Suat Kılıç’ın Twitter hesabı hack edildi (Sayın Kılıç blogumu okusaydı bunlar […]

Görüşlerinizi paylaşın: