iPhone 5S’in endişe verici teknolojisi

iPhone 5S sızan bilgilerden dolayı hiçbir sürprize yer bırakmayan ayrıntılarla hayatımıza girdi. Ama bir özelliğine ekstra dikkat etmekte fayda var.

Dün gerçekleştirilen Apple etkinliğinde tanıtılan iPhone5S (ve şirketin ilk ekonomik telefonu 5C) kimseyi pek şaşırtmadı. Çünkü her iki modele ait neredeyse her ayrıntı önceden internete sızmıştı. Steve Jobs‘un ultra-gizlilik takıntısı boşuna değilmiş anlaşılan. Malumun ilamında coşku beklemek hayal.

ayfooo5s

Yeni seri kağıt üstünde birçok yenilik içeriyor. Ama bunlar nedense benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Daha doğrusu o kadar para döküp telefonumu yenilemem için bahane oluşturmuyor. Saniyede 120 kare video? Kimin ihtiyacı? Ön daha iyi kamera? Daha hızlı işlemci? 64 bit? Elimizi vicdanımıza koyalım; mevcudu neye yetmiyordu? Daha fazla pil ömrü? Kesinlikle önemli. Ama hepimiz biliyoruz ki kullanımda mutlaka bir öncekinden daha çabuk bitecek (iPhone 4 -dikkat 4S de değil- bana hala her konuda fazlasıyla yetiyor).

Apple iniyor mu, çıkıyor mu?

Apple’ın düşüşe geçtiğine yönelik kehanetlelr rakamlara bakılırsa doğru. Ama bunu bir başarısızlık olarak yorumlamak da işin kolayına kaçmak olur. Apple hala çok güçlü, istikrarlı ve zengin bir şirket. Dünyanın en açgözlü yatırımcılarının toplandığı ABD borsalarında kimseyi memnun etmek mümkün değil. Kasası en dolu, en çok kar eden şirketken bile Microsoft, Apple gibi dünya devleri yatırımcıları tatmin edemiyordu. Halka açık ABD şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanları’nın bu konuda dert yanması uzun süredir şaşırtıcı bile değil. 10 yıldır satışlarını roket hızıyla arttıran, kasası tıka basa dolu, pazarındaki en belirleyici ve 500 milyondan fazla müşterisi olan bir şirket bile hisse düşüşü yaşıyorsa işin mantığından şüphe duymamak elde değil.

Borsada hiçbir hisseye sahip olmadığım için bunları dert etmiyorum. Pazar payı sıfıra da inse derdim değil; Tim Cook ile aramızda bir sözleşme yok.

Bu süreçte kafamı kurcalayan şey bambaşka: iPhone 5S ile hayatımıza giren Touch ID. Yani parmak izi okuyucusu.

http://www.youtube.com/watch?v=TJkmc8-eyvE

Apple’ın 2012’de 356 milyon dolara satın alarak uzayıp giden şirketler listesine eklediği parmak biyometri şirketi AuthenTec ile böyle bir adım atacağı belliydi. Ama bu kadar erken olacağını açıkçası beklemiyordum.

Touch ID yeni bir teknoloji mi?

Touch ID, şifreyle korunan telefonunuzun parmak izinizle korunmasını sağlıyor. İnovatif, devrimsel bir özellik sayılmaz. Bu tip biyometrik teknolojiler; hatta bizzat telefonun parmak iziyle açılması bile yeni değil. Cep telefonu sektöründe kimsenin belleğinde bile yer edemeyen Toshiba, Portege G500 kodlu telefonyla bunu seneler önce hayatımıza sokmuştu (hakkında yazdığım incelemeden dolayı dönemin Pazarlama Müdürü ile papaz olduğumu hatırlıyorum).

HTC’nin Android modelleriyle hayatımıza giren bir diğer biyometrik ayrıntıysa ön kamerayla yüzümüzü tanıyıp telefon kilidini kaldıran sistemdi. Ben de bir süre kullandım ancak gece karanlığında yaşattığı sorunlardan dolayı PIN tabanlı şifrelere döndüm (gece telefonu kullanabilmek için başucu ışığı yakmak pek pratik olmuyor). Parmak izi okuyuculu dizüstü bilgisayarlar da epeydir satışta.

Ama iPhone başka. Çünkü onun arkasında iTunes adlı dünyanın en büyük dijital içerik dağıtım ağı var ve 500 milyonu aşkın kullanıcısıyla tartışmasız en büyük merkezi sistem. Her ne kadar Touch ID öncelikli olarak telefon kilitleme ve açma için kullanılacak olsa da iCloud marifetiyle bulut hizmetine bağlı bir cihazda çalışacak

Yukarıda paylaştığım videoda da üstüne basa basa parmak izi bilgimiz sadece cihazın çipinde saklı tutulacağı, Apple sunucularına aktarılmayacağı ve paylaşılmayacağı söylense de PRISM skandalıyla öğrendik ki bize söylenen ile gerçek arasında -bazen- çok fark olabiliyor. ABD istihbaratı verilerimizin üstüne harami gibi çökmüş. Dijital servetimizi emanet ettiğimiz şirketler bize yalan söylemiş (Detayları merak edenlere birkaç yazım: 1, 2, 3, 4). Dolayısıyla Touch ID’ye yönelik endişeler hiç de boşa değil.

Endişelenmemiz gerekir mi?

Şahsen hiçbir özel şirketin gönüllü olarak devletlerle işbirliği yapacağını düşünmüyorum (ama bugün kullanılan kimi popüler uygulamaların bilgi toplamak için paravan şirketler aracılığıyla istihbarat şirketleri tarafından geliştirildiğine / fonlandığına / yatırım aldığına adım gibi eminim).

Niyet bozulursa (bu özelliğin kısa sürede Android, Microsoft gibi alternatif platformlara da uyarlanacağı düşünüldüğünde) kısa süre sonra milyarlarca kişinin parmak izleri merkezi bir sistemde saklanabilir. Ne olur, ne kaybederiz, parmak izimizi biri alsa ölür müyüz ayrı mesele. Ama böyle bulutlu bir gelecek de uç veriyor.

Üstelik kaçış da yok. Parmak izimizi vermek istemesek bile okuyucunun bulunduğu o düğmeye her gün defalarca, mecburen basmak zorundayız. Kaydedip kaydetmediğini bilmek mümkün değil.

Şöyle toparlayalım:

  • Apple bir istihbarat şirketi değil. Parmak izimize heves etmek için bir gerekçesi yok.
  • Parmak izimiz değerli biyometrik bilgilerimizden biri (retina ya da parmak iziyle girilen şirket turnikelerindeki bilgilerimiz kimbilir nasıl korunuyor. Ya da şöyle soralım: sizce sahiden korunuyor mu?).
  • Hiçbir istihbarat kurumu bu tip veri toplama fırsatlarını kaçırmak istemez.
  • Son gelişmelerden anladık ki istihbarat şirketlerinin kendi ihtirasları için en umulmadık şirketlerde bile inanılmaz bir ikna kabiliyeti (gücü) var.
  • Merkezi veri sistemlerini hack edecek kişi, kurum ya da devletlerin ihtimalini de unutmayalım. Bu bilgiler aklımıza bile gelmeyen kişi ve kurumların eline geçebilir. Akla gelinmedik işler için kullanılabilir.
  • Teknolojinin sunduğu nimetlerin getiri ve götürüsünü hesap etmenin giderek zorlaştığı günler yaşıyoruz.

Allah yar ve yardımcımız olsun.



Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

45 yanıt

  1. Yaşar Tekeli avatarı

    Ben de şöyle bir şey düşünmüştüm: http://9gag.com/gag/a1AbgGw?ref=android
    Bence parmak izi kafamızın içindeki 4 rakamdan daha güvenli değildir. Birileri isteğiniz dışında parmağınızı okuyucuya taratabilir.

    1. Atabek Yucel avatarı
      Atabek Yucel

      herhalde biri benim parmagimi koparip calsa “parmagimi kullanip telefonumdaki bilgilerime mi ulasicaklar acaba” diye endiselenmekten daha onemli islerim olurdu. mesela doktora gitmek gibi. Parmagim kopmus banane telefondan

      1. Yaşar Tekeli avatarı

        Mesele de bir yanlış anlama var.
        Birincisi, parmağın kopma sebebi telefonun ta kendisi olabilir diyorum. Telefonunuza erişmek için. Adamın biri pırlanta kolye hakkında ben boynumdan daha değerli bir şeyi boynuma tamam demiş. Bunun gibi.
        İkincisi’ kopma şart değil. Uyurken, uyutup ya da uyanıkken zorla parmağınızı kullanıp cebinize erişebilirler.
        Parmağınızın kontrolü sandığınız kadar siz de değil yani.

  2. Caner Kamburoglu avatarı

    Yüz tanıma özelliği HTC ile değil de Android 4.0 ile hayatımıza girdi. HTC’nin 2008’deki patent başvurusu -takip edebildiğim kadarıyla- hiçbir ürünlerinde canlanmadı.

    Neyse, Touch ID olayına dönelim. Apple bilgilerin sunuculara gönderilmeyeceğini, iCloud ile senkronize edilmeyeceğini, sadece çipte saklanacağını, API ile geliştiricilere açılmayacağını ve dolayısıyla diğer uygulamaların Touch ID’yi kullanamayacağını belirtiyor. Bu bilgilerde bir problem çıkacağını düşünmüyorum, çünkü dev bir itibar kaybı olacaktır. Sonuçta bir kişinin hayatını sayısallaştırabilecek kadar bilgiyi elde edebilecek sensörlerle donatılmış bir cihazdan bahsediyoruz. Ancak iOS açık kaynak kodlu bir işletim değil ve Apple’ın istediği anda bu bilgiye erişip erişemeyeceği sorgulanabilir ve insanlar bu konudaki şüphelerinden ancak Apple’dan biri bilgi sızdırana kadar emin olamazlar.

    Apple direkt parmak izimizi toplayıp NSA’e sunuyor demek paranoyaklık, sunmayacağını da düşünmek saflık olur. Apple’ın uzaktan erişimle bu bilgiyi çipten çıparıp, şifrelemesini de çözemeyeceğini düşünebilmek fazla masumca. Kendi algoritmaları, kendi donanımları, kendi kapalı sistemleri ve bu kadar yabancılık içinde insanların parmak izleri.

    NSA skandallarında NSA’in ürettiği şifreleme algoritmalarında backdoor bırakıldığı ortaya çıktı(bkz: DUAL_EC_DRBG). Apple’ın bu bilgileri kriptolarken de backdoor bırakmadığını ve NSA’in Apple’a başvurmadan bu bilgileri elde edemeyeceğini bilemeyiz. Özetle: Pek çok bilemeyiz içinde emin olabildiğimiz pek bir şey yok aslında. Apple’a güvenip güvenmemek son kullanıcının keyfine kalmış bir şey. Çoğu kişinin umrunda olmayacaktır bu konu, o da ayrı bir mesele.

    1. MserdarK avatarı

      HTC’nin yüz tanıma özelliği One X ve One gibi birçok modelde kullanıldı. Yazıda kendimin kullandığından da söz etmiştim zaten. İtibar kaybı konusuna dönünce; yazının sonunda buna değindim ancak PRISM skandalında ortaya çıktığı gibi NSA gibi kurumlar tepelerine çökünce bu firmalar neredeyse bütün kapıları ardına kadar açıyor. İyi niyet ve internet muhbirlerine sığınmaktan başka bir çaremiz yok gibi. Kripto meselesi daha da garip. NSA’in arka kapı içermese dahi TOR dahil birçok (1024bit) kriptolu iletişimi IBM’in kendisi için ürettiği özel işlemci çiftlikleriyle çok kısa sürede kırabildiği geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı.

      Dediğiniz gibi birçok kişinin umrunda değil. Olanların da yapacak pek bir şeyi yok gibi. Acayip bir durum kesinlikle.

  3. hakanarin avatarı

    Paranoyak olmaya gerek yok ancak olan ve olabilecekleri bilerek yaşamımızı ona göre yönlendirmemiz önemli.

    Mesela kimi arkadaşımız Android telefonlardaki telefon rehberimizi gmail ile yedeklemek yerine sadece telefonun içinde saklamayı tedbir olarak görüyor ancak gerçek bunun tam tersi. Zira güvenmediğin gmail’in sahibi kullandığın telefondaki Android işletim sisteminin de sahibi oluyor.

    O zaman sorulacak soru şudur “Biz teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde nasıl yaşamalıyız?”.

    Cevabın teknolojiden kaçarak olmayacağı aşikar zira resmi bilgilerimiz devletin bilgisayarlarında saklı iken attığımız her adım kameralar ile izleniyor iken yapılacak en iyi şey teknolojiden kaçmak yerine onu en efektif şekilde kullanmak olacaktır.

    Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz. Eskiden fotoğraf ve fotoğraf makinelerinin olmadığı dönemde birinin sizi tanımasının tek yolu mümkün olan her yerde sizi duymuş olması veya görmesidir. Bunu en iyi Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda kendine formalite icabı bile olsa hesap açmamış ünlüler bilir. Zira sizin olmadığınız yerde mutlaka bir sahtekar vardır. 🙂

  4. mavciefendi avatarı

    istediğim zaman şeker tahlili de yapabilecek bir hale getirirlerse benim kabulum 🙂

  5. Mert Bulan avatarı

    iPhone 5C için şirketin ilk ekonomik telefonu demişsiniz ancak yanılıyorsunuz. iPhone 5C, iPhone 5 ile birebir aynı donanıma sahip tek farkı arka kasasının plastik olması. Fiyatının da iPhone 5S’ten 100$ ucuz olduğunu düşününce aslında ekonomik bir telefon olmuyor.

    Ayrıca şöyle ki Apple bir sene içinde yeni bir telefon çıkartırsa bir önceki modelin fiyatını 100$ düşürür satar. Normalde iPhone 5S çıktığı zaman iPhone 5’in fiyatının 100$ düşürülüp satılması gerekiyordu. Ancak Apple farklı bir strateji uygulayarak iPhone 5’in yerine aynı donanıma sahip ama farklı kasaya sahip iPhone 5C adında bir ürün üretti ve bunu da yeni bir şeymiş gibi sundu. Aslında bu Apple’ın yapmış olduğu kar marjını oldukça yükseltecek sinsi bir plan.

    Yani diyeceğim o ki iPhone 5Cheap değil iPhone 5Color 🙂

  6. Mert Bulan avatarı

    Bu arada konuya dönecek olursak; normal şartlarda şirketi şuan Steve Jobs yönetiyor olsaydı parmak izinin istihbarat servislerinin eline geçeceğinden endişelenmezdim. Ancak şuan şirketin başında Amerikan hükümetiyle çok içli dışlı olan Tim Cook olduğundan dolayı bu konuda endişlenmiyor değilim.

    Bu büyük şirketlerin Amerika’ya hangi yıldan itibaren bilgi sağladığına dair bir grafik var. Apple o grafikte Google ve Microsoft’a oranla daha sonra dahil oluyor. Ve dahil olduğu zaman da Steve Jobs’ın ölümünden hemen sonraki yıl oluyor. Bahsettiğim grafik de şu: http://img.digitaltrends.com/image/w680-625×1000.jpg

  7. Kezzy (@kezzybrook) avatarı

    Home tusuna siyah bant cekin Apple ve NSA avcunu yalasin 🙂

  8. T. avatarı
    T.

    Apple gibi güvenlik delisi bir şirket bunu yapar mı sizce ? Saçmalık. Ayrıca Tim Cook Steve Jobs’ın zamanında sağ kolum dediği ve birçok konuda ondan tavsiye aldığı bir adamdır.

    iPhone 5S le gelen diğer yenilikleride ele alsaydınız daha faydalı bi yazı olurdu.

    Gereksiz bi yazı.

  9. Celal AYDINLI avatarı
    Celal AYDINLI

    Bilgilerimizi paylaşırlar veya paylaşmazlar emin olamayız, özünde bir sırrımızı, kimseye söylememesi kaydıyla biri ile paylaştığımızda içimizi sarmalayan korkudan farklı bir şey değil bu; ya başkasına söylerse…

    Yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil, okudukça John Naisbitt’in “High Tech, High Touch” kitabını hatırladım. “Ne kadar insanca ve ne kadar teknolojinin esiri olarak yaşayacağız” içinde olduğumuz yüzyılda filozofların en çok üzerine kafa yoracağı topik olacak olsa gerek.

    Sanırım bir süre sonra bizim ülkemizde de masumiyetimizi ve özgürlüğümüzü koruyabilmek adına, belli bir yıldan sonra ortaya çıkmış teknolojiyi reddeden ve daha basit ve yalın yaşayan insanlar ortaya çıkmaya başlayacak.

    Son söz; paranoyadan kurtulmanın ve mutluluğun tek yolu “cehalet”. Bilmezsen, kaygı da duymazsın.

    Ancak MSerdarK takip ederek cahil kalmak mümkün mü? Ne yapalım, bir kere Internet Ekipler Amirimize takıldık, bundan sonra içimizde kaygı yaratan bilgileri, beynimizden silmeyi becermeye çalışacağız.

    Yürek dolusu teşekkürler

  10. Bora avatarı

    İsterler istemez saklanan biyometrik verilerle fiziksel kanıtlar üretilebileceği bir günü göreceğiz. O zaman, günümüzde kabul gören bu kanıtlar, geçersiz hale gelip farklı bir şeylere ihtiyaç duyacagiz.

  11. yskiyak avatarı
    yskiyak

    Amirim, canım benim, ilk alt başlığın altındaki cümlede “kehanetlelr” şeklinde bir yazım hatacığı olmuş. Ellerinden öper abi.

  12. coyilmaz avatarı

    Pardon ama hiç vize aldınız mi adamlar bırakın parmak izini soyağacına kadar herşeyinize sahip oluyorlar ama kimsenin sesi çıkmıyor. maşallah iş telefona gelincemi bu zeka gösterisi.

  13. Aykut ÇALIŞKAN avatarı

    Yaklaşık 5 yıldır biyometrik yazılım işleri yapmaktayım. Parmakizinin dijital hale getirilmesi ve AFIS projelerinde de çalıştım. Bir parmak izi verisi ile neler yapılabilir konusunda ki tartışmaya girmek istemiyorum fakat; dijital bir parmak izi verisi değil çip te nerde saklanırsa saklansın parmağınız hariç hiç biryerde güvende değildir.

    Bu paranoyaklık değildir. Gerçekçi bir yorum veya tahmindir. Serdar beye katılıyorum. Şu konuyu göz ardı etmemek gerek mektedir. Telefonlar ile konuşmaktayız ve konuştuklarımız parmak izlerimizden daha fazla özel hayatımız veya mahremimiz hakkında içerik oluşturmaktadır. Tüketim alışkanlıklarımız, sosyal eğilimlerimiz vb. Konular hakkında bol bol veri sağlamaktadır. O zaman telefon ile konuşmak parmak izi verisinden daha tehlikeli bir iştir . Konuya birde bu tarafından yaklaşmak gerekmektedir.

  14. acthegreatp avatarı
    acthegreatp

    Mobil cihazlardaki parmakizi okuyucularıda yeni değil malesef Motorola’nın 2011’de tanıttığı Atrix http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_Atrix_4G cihazında mevcuttu http://handies.phandroid.com/media/motorola-atrix-4g-1335303644-424.jpg bu resimde daha detaylı görebilirsiniz arka tarafta üst kısımda yer alıyor. TouchID pek yeni degil hani anlayacağınız üzere 🙂

  15. Övünç P. avatarı

    Bende tabii ki sizin gibi Tim Cook’un sözleşmeli çalışanı olmadığım için düşüncelerim tamamen tüketiciden tüketiciye, teknoloji takipçisinden teknoloji takipçisine olacaktır. Apple’ın 64-bit mikroişlemciye geçmesindeki en büyük sebebin geleceğe yönelik yatırım olduğunu düşünüyorum. Şu an bile Dünya’daki bir çok bilgisayar 32-bit işlemci ile çalışırken bir cep telefonun 64-bit işlemciye geçmesi ve bunu pazar belirleyicisi konumuna koyması geleceğe yönelik planlarından kaynaklanıyordur. Görüşüm odur ki Apple bundan sonra yapacağı hiç bir telefona 32-bit işlemci koymayacak. 64-bit’i kullanmasındaki bir diğer önemli etken M7 adını verdikleri çipleri ileri entegre ve olabilecek en hızlı şekilde çalışması. İvmeölçer, Jiroskop, Pusula gibi araçlar ARM mimarisi üzerine oldukça yük bindiren ve CPU’yu oldukça zorlayan işlemler. Bu da tabii ki batarya ömrü demek. iPhone 5s’deki bence en doğru adım M7 çipi. Bu çip hareketlerimizi ve kullanımızı ölçerek CPU kullanımını minimuma indirip batarya ömrüne olabildiğince katkı sağlayacaktır. İvmeölçer, Jiroskop ve Pusula bilgileri ham veri olarak işlenmesi çok zor verilerdir. Arkada dönen matematiğin türevin, integralin, alan hesaplamalarının, algoritmaların haddi hesabı yoktur. Apple M7 ile 64-bitlik işlemcisini entegre çalışarak bu işlemleri olabildiğince hızlı ve CPU yemeden yapmanın yoluna gitmiş. Mühendislik olarak çok doğru bir hareket, ki piyasa M7 çipine benzer bir çok çip varken neden ilk defa bir akıllı telefona geldiğine şaşırıyorum. Daha önce çoktan olması gereken bir hareketti.

    Kamera iyileştirmeleri tabii ki artık rutin hale gelmiş bir pazarlama aracı ve güncel teknolojiyi takip etme amacıyla yapıldığı çok aşikar. Teknoloji ilerledikçe böyle temel iyileştirmeler her telefonda olacaktır; Kamera, LTE, Wifi geliştirmeleri artık klasikleşmiş iyileştirmeler.

    Benim size bahsetmek istediğim konu, ki bende Türkiye’nin tek biyometrik güvenlik üreticisi firmasının Ar-Ge departmanında çalıştığım için biliyorum, yazınızdaki şu cümleniz;

    “retina ya da parmak iziyle girilen şirket turnikelerindeki bilgilerimiz kimbilir nasıl korunuyor. Ya da şöyle soralım: sizce sahidenkorunuyor mu?”

    Hem kendi turnikelerimizi hem de biyometrik cihazlarımızı ürettiğimiz için ve Ar-Ge’sinde bulunduğum için size bu konuda bilgilendirme yapabileceğimi düşündüm. Dünya’daki çok nadir cihazlar hariç hiç bir cihaz biyometrik parmak izimizi kullanmıyor. Biz de etik değerlerden dolayı ve fişleme durumu olmaması için üretmiyoruz. Bizim ürettiklerimizde ve piyasanın %95’inde kullanılanlar kişinin parmağının belli bölgelerine ve o bölgelerin aralığına göre değerler atıyor ve firmanın tercihine göre 8bitlik, 16bitlik gibi 0 ve 1’lerden oluşan binary kod olarak mikroişlemcisinde saklıyor. Yani o cihazlar için aslında bir parmak izi taraması söz konusu değil. Cihazın içinden parmak izi verisini çıkartıp ekrana bastığımızda karşımıza bir parmak izi değil 0 ve 1’lerden oluşan bir kod geliyor. Bunu veriyi de hiç bir şekilde bir parmak izine dönüştürmek mümkün değil. Bu veriyi de sadece aynı tipte bir parmak izi component’inin olduğu cihaza kopyalanırsa okumak mümkün oluyor, çünkü her parmak izi okuyucusu üreticisinin kullandığı algoritma farklıdır. Aynı durum retina ve yüz tanıma verilerinde işliyor. Yüz tanımada tek farkı mikroişlemcide resmin bir kopyasını tutması.

    Demem odur ki aslında turnikelerde kullandığımız parmak izleri korunmuyor çünkü korunacak bir veri barındırmıyoruz. Her hangi bir kişinin o cihazlar içinden bir kişinin parmak izini çalması kopyalaması gibi bir durum söz konusu değil. AuthenTec ve dolaylı yoldan Apple satın aldığı için, Apple parmak izi tarama yöntemini kullanıyor. Bunun ne kadar korunaklı olduğu mechul. Teoride anlattıklarına göre korunuyor gibi gözüküyor. Fakat o parmak izlerini daha sonra bir server’a gönderiyor mu bilemeyiz, Bunu da test etmenin bir yolu elbet var ama çok zahmetli. Fakat bunun zararlarından konuşurken AuthenTec ve Apple’ı da takdir etmeliyiz, böyle bir teknolojiyi bu boyutlara indirgeyip, telefona adapte edebilmek de bir mühendislik başarısıdır. Gönül isterdi ki biz yerli üreticilerde böyle cihazlar yapabilelim fakat nakit rezervi neredeyse ülkemizin nakit rezervine eş bir firma ile ülkemizde kendi üreticisini bile koruyamayan devletimiz ile bu kapasitelerde baş etmek çok zor.

    Ülkemiz kendi açtığı teknolojik ihalelerde bile TSE belgesi bile istemezken, Çin’den gelen ucuz ve kalitesi düşük mallarla baş etmek tabii ki çok zor ama bu da başka bir taştırmanın konusu.

    Demem odur ki kısaca turnikeye takılan cihazlarda güvenlik olarak bir sıkıntı teşkil etmiyor.

    1. MserdarK avatarı

      Öncelikle bu ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim.

      Bu yazıdaki endişe bir eşleştirme / profilleme yapılabilme durumu. Bu parmak izinin kendisiyle, kesitleriyle ya da çizgilerinin birbirine oranıyla yapılmış çok da fark etmiyor. Bu veriler elimizde olsa, aynı algoritma ve araçları kullanarak hepsini sahipleriyle eşleştirmemiz mümkün hale gelir. Yani parmak izinin bildiğimiz grafik paterniyle kesitlerinin alınması arasındaki fark endişemizin sebebini ortadan kaldırmıyor. Kulak kıkırdağımızın formundan göz aralığımıza kadar bizi belirleyen, bizi birbirimizden ayırabilen her şey, her ne yöntemle toplanırsa toplansın benzer sorunlara gebe.

      Bütün bunları bir kenarda tutarsak; bu tür biyometrik verilerin yanlış ellerde yaratabileceği sıkıntılar konusunda kafa yormuş değilim. Herkes gönlünce komplo teorisi üretebilir. Ama ne olursa olsun can sıkıcı ihtimallerin varlığını görmezden gelmeyelim istiyorum.

      Yöntem, format -bu yazıda kullandığım bağlam dahilinde- ikincil derecede önemli.

  16. Ceyhun Güler avatarı

    Bu şekilde devam ederse Iphone 6D ile DNA mı kopyalayarak, beni çoğaltmaya çalışmasından endişe duyuyorum.
    Her yeni Iphone çıktığında “almalı mıyım?” sorusuna bu sefer cevabım önceden hazır, kafam rahat… Bence bu yenilik Iphone satışlarını düşürür. Bir çok kişi, benim gibi bu sebepten dolayı elindeki ile hayatına devam edip, bu özellik tamamen kaldırılana kadar almayacaktır.

  17. Erdoğan Yıldız avatarı
    Erdoğan Yıldız

    abi sen de iphone 4 kullanıyorum deyince içime su serpildi desem yeridir biz istesekte hemen alamıyoruz ama sen istediğin halde almıyorsan gerek duymuyorsan sebepsizce mutlu oldum şimdi :)))

    1. MserdarK avatarı

      Aslında ‘iPhone4 bana yetiyor’ yazmıştım. Ana telefonum -şu aralar- Android sistemli bir HTC One. iOS’e geçtiğim zamanlar iPhone4’ümü kullanıyorum. Ve tekrarlıyorum, hiçbir şeyin eksikliğini hissetmedim.

      Ama eminim Apple bir gün bir güncellemede iPhone4 ve gerisini göz ardı etmeye başlayacak. Sonra uygulamalar desteklemez hale gelecek ve o yeterli telefon diğer pek çok yeterli model gibi teknoloji çöplüğündeki yerini alacak.

  18. cahil adam avatarı
    cahil adam

    be bilader almayın o zaman… nedir bu teknoloji merakı bu kadar … 3310 kullanıyorum, mutluyum. arada şebeke gidiyo en yakın duvara yaklaşıp pat pat vuruyorum geliyo ya da gelmiyo.
    ayrıca biz ve araplar böyle üretemediğimiz şeyleri koşa koşa gidip almaya bayılıyoruz.. bakıyorum adam
    ıphone almış ama ne internetten anlıyo ne başka bişeyden. ya da sadece facebook a giriyo.
    geneldeki mevcut anlayış: ıphone olsun en yenisi olsun itibarlı ve teknolojist görüneyim.
    yoksa sorsan 4ü 5i arasında fark ne desen kimse bilmez..

  19. Ufuk Yasin Yurtbil avatarı

    Açıkçası beni de rahatsız eden bir teknoloji. Bilinçli tüketici olmaya çalışmak da problem. Dünyadan bi haber bir kullanıcı olsam “oh ne güzel yeni iPhone, parmak basar açarım, şovumu yaparım millete” derdim ama ben yaptım oldu şeklinde yaklaşarak insanı ister istemez paranoyaya sürüklüyorlar. Sırf bu teknolojinin dikte edilmesi yüzünden artık devrini noktalayan iPhone 3G’mi iPhone 5S ile değiştirmekten vazgeçebilirim.

  20. Ayhan avatarı
    Ayhan

    İki löp(Beyin!)’ü ve eli öpülecek adamsın.

  21. wime77 avatarı
    wime77

    Birçok filmde gördüğümüz gözetimli özgürlük yavaş yavaş gerçek hayata geçmişyor çoktan geçti.

    Ben parmak izinin sensörden işlemciye aktatılmasından sonra verinin sadece işlemcide tutularak onay sürecinin mümkün olduğunu IBM ‘ in T60- R52e Thinkpad serisinden biliyorum. Parmak izi ile kullanımlarda bir sorun olursa ize ait verinin tutulduğu chip değiştirilmek sureti ile kullanılabilir hale getirilebiliniyordu. Tabi bu bize söylenendi. Toshiba’ nın G500′ ü üzerinden Windows CE işletim sisteminin gazabına uğradı. Parmak izi sensörüne parmağımı yukarı aşağı kaydırarak menüsünde dolaşılabiliniyordu. Bence ön görülen bir özellik değildi ama parma izi verisi bir dosyaya yazılıyordu.

    Apple’ ın yaptığı birşeyş kaçırmayalım. Şimdiye kadar doğrudan sensörün tarama yüzeyini göremediğiniz bir sensör yaptılar. Örnek veriyorum. Şuan Iphone 5S teki sensör ile bir asansör butonu yaparsanız butona basan herkesin parmak izini alamanız mümkün.Yani Apple ciddi anlamda şirketlere inovasyon sağlıyor ve ürünlerini geliştiriyor.

    Apple Iphone üretmeye başladığından bu yana ekran, mobil işlemci, pil ve parmak izi gibi birçok teknolojide ciddi ilerleme sağladı. Bilmiyorum MacPro ‘ yu gördünüz mü ?

    Apple’ı gizli bilgileri paylaşıyor diye yargılamaya kalkarsak size şunu söylemek isterim. IBM dünyayı izliyor. Haberiniz yok ama kendisine ait onlarca uydusu ve içerisinde yüzbinlerce işlemcisi olan ‘ultra computer’ ları var.
    POLİS TEŞKİLATLARI, FBI, CIA, FINANS, YARGI, ASKERIYE, POSTA, ULAŞIM, İLETİŞİM, EĞİTİM herşey ama herşeyin altyapısında IBM var. Yani IBM demek Amerika Birleşik Devletleri demek.
    Aynı şekilde Apple, Google, Facebook, eskiden Microsoft, AT&T, GE, GM, WESTINGHOUSE, JPM, MARLBORO, COCOCOLA gibi.

    Amerika da üretilen herşey amerikan çıkarlarına hizmet etmelidir. Buna bir telefon chip’i dahildir. Buzdolaı gazı ve Nükleer santral yakıtı da.

    Adam olalım bizde Chip, buzdolabı gazı, Nükleer enerji yakıtı üretelim ama her veriyi devlete verelim.
    Razıyım. Yeter ki bizim devletimizde kalsın ve bizim çıkarlarımıza hizmet etsin.

    Biz de 76 bin çalışan ile US$ 156.508 Milyar (2012) kazanalım yeterki.

    80 milyonluk ülke Apple kadar üretmiyor.

  22. Abdullah avatarı
    Abdullah

    Facebook sahibinin bile hacklenebildiğini(1) hatırlatarak; Kişisel olarak güvenliğimizi düşünmeliyiz diyerek başlıyayım.

    Yorumların hepsini okumadım ama bir şey aklıma geldi. Şimdi diyoruz ya merkezi sisteme gidip gitmediğini bilmiyoruz hacklenebilir/çalınabilir diye. Apple hiç bir şekilde almıyoruz demiş. O zaman size bir şeyi hatırlatmak istiyorum: Jailbreak!

    Arkadaş jailbreak’ı hackerlar kullanıp çipteki şifreyi çalamaz mı? Herhalde Hackerlar için Jailbreak’i hacklemek Apple sistemlerinden daha kolay olur.

    Bana sorarsanız çok basit bir açı var. Mesela Apple’a göre çip bilgiyi göndermiyor sadece itunes ve appstore’a girerken şifre olarak kullanıyor. Öyleyse Appstore hacklenebildiğine(2) göre siteyi hackleyenler yine bu parmak izi verisini alamaz mı?

    Bence Apple iPhone 5C saçmalığını iPhone 5s’in Touch ID’siz versiyonu olarak satışa çıkarsaydı alacaklar için iyi olurdu.

    Serdar bey size bu Jailbreak, Appstore ve uygulamaların çalma ihtimalini yazmanızı öneriyorum. Yukarıda arkadaşların yazdığı tüm şeylere de katılıyorum. Apple şüpheye yer bırakmayacak kanıtlar bile sunsa şahsen inanmam.

    Saygılar.

    KAYNAK
    _________________
    1) http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/24547292.asp
    2) http://shiftdelete.net/apple-appstore-hacklendi-38570.html

  23. Abdullah avatarı
    Abdullah

    NSA gibi kurumlar varken de Şirketler hizmet sunamaz olacak bu tip konularda oda ayrı bir konu.

  24. Abdullah avatarı
    Abdullah

    Bende hizmet sunsam kullanıcıların kişisel bilgileri hariç tüm bilgileri devlete sunmak isterdim. Yazılım alanında çok çok çok hizmet üretmemiz lazım: http://blog.milliyet.com.tr/dost-atesi–kibris-savasi-nda-kendi-gemilerimizi-vurduk/Blog/?BlogNo=244900

  25. Abdullah avatarı
    Abdullah

    Yazdığım bir yorum gitmedi herhalde.

    Daha kısa yazıyım.

    1) Apple verileri vermese bile; Çipteki bilgileri yönetecek bir Jailbreak’li iOS’u hacklemek, Apple merkezini hacklemekten daha kolay olur. Bundan dolayı Jailbreak’in bundan sonraki güvenliği daha fazla gündeme getirilmeli.

    2) Apple verileri almasa bile; Çipteki bilgileri Appstore’a girişte aktarırken hack(1, 2) olayı ile parmak izlerini bal gibi de alırlar.

    3) Apple iPhone 5C saçmalığını (yani tüketim çılgınlığına yem atması.) yapacağına; iPhone 5S’in Touch ID’siz versiyonu olarak 5C yapsaydı alacaklar rahat olurdu.

    4) Bunlar NSA’ya gerek yok demeye kendimce yeter.

    5) Kanıtlarla güvenliğini sunsa bile şahsen kimseye inanmam.

    6) Saygılar.. 🙂

    LİNK
    —————
    1- http://shiftdelete.net/apple-appstore-hacklendi-38570.html
    2- http://shiftdelete.net/cin-hackerlardan-korsan-appstore-44248.html

  26. Edgar Sullivan avatarı

    ya ipod touch var bende. ios 6. jailbreak indirirsem kilitlenirmi yada sizin dediginiz gibi cope atilacak mi olur?

  27. Sesli Chat avatarı

    Bence güzel telefon ozellikle iphone 5c yi merakla bekliyorum yazınız için teşekkürler.

  28. birol avatarı
    birol

    Ne garip bi adamsınız siz? Bu yazıda söyledikleriniz le bir gsm şirketi için yaptığız video incelemedeki kelimeler ne kadar da zıt. Gerçekten anlam veremiyorum ama sanırım maddi bir yönü olmalı bu zıt anlatımların. Bence siz iphonun touch id teknolojisinden endişe edeceğinize insanların maddiyat için yapamayacakları şey olmadığından endişe etmelerine daha çok dikkat edin. Bu güne kadar yorumlarınıza video ve tv programlarınıza çok değer veriyordum ama sanırım büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum ama yinede böyle aynı insanım kendi ile çelişmesini gösterdiğiniz için teşekkürler Sayın Serdar KUZUOĞLU insanlara çok güzel şeyler öğretip çok güzel mesajlar veriyorsunuz ( alttan alttan ) anlayana… 🙁

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Başka bir yerde bu teknolojiyi öven bir şey mi demişim? Ben hatırlamıyorum. Hatırlatırsanız sevinirim.

  29. birol avatarı
    birol

    Evet! Bunu hatırlamıyor olmanız ilginç

    google amcaya bir yazın “m.serdar kuzuloğlu turkcell iphone 5s” diye karşınıza çıkacaktır. Yanlış anlaşılsın istemem ben de sizin fikirlerinize çok saygı duyan ve dikkate alan bir insandım lakin bu zıtlık için de bir açıklamanız olmalı değilmi? Bu arada ilk yorumda soy adınızı yazarken yanliş yazmışım kusura bakmayın…

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Ben bahsettiğiniz videoda parmak izi okuma teknolojisini öven ya da yukarıdaki yazıyla tezat düşen bir bölüme rastlamadım nedense.

  30. birol avatarı
    birol

    🙂 doğrudur ben zaten övdüğünüzü söylemedim yazımda dikkat ederseniz lakin birde şöyle birşey var başlıkta ki ” endişe verici ” vurgusu siz sanırım tarihlere bakılırsa bu yazıyı tanıtım video sundan önce yazmışsız, peki video da neden bundan bahsetmediniz? Benim takıldığım konu bu. Tekrar söylüyorum yorumlarınıza ve yazılarınıza çok saygı gösteren ve yakinen takip eden bir birey olarak tanıtım videosunda cihazın tüm özelliklerini anlatan siz, daha önce yazmış olduğunuz bu yazıda ki endişenizi neden orada da dile getirmediniz? Sonuçta günümüzde bu sebeple milyarlar verip cihaz alan yada bir yoruma istinaden (ki bu siz iseniz etkisi daha büyük olur kendi açımdan) vaz geçen insanlar da var değilmi?

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Benim gazetede bir köşem, çoğu zaman televizyon kanallarından birinde programım, keyfim istediği zaman yaptığım radyo yayınlarım ve konuşmam için davet edildiğim nice konferans, TV programı ve benzeri mecralarım var. Bütün bunlara rağmen neden bir blogum var düşünmenizi isterim.

      Gereksiz yere uzayan bu sohbete yönelik söyleyeceğim son şey budur. Umarım mesaj yerine ulaşır.

  31. birol avatarı
    birol

    Ben bisey demiyorum artik size bu son mesajdan sonra anlsiliyor zaten

  32. Dersim62 avatarı
    Dersim62

    ıphone 5s telefonum yüksek elektrikden dolayı ıntegtali yanmış yapılabilir mi açılmıyor telefon

  33. legendfox avatarı

    ardon ama hiç vize aldınız mi adamlar bırakın parmak izini soyağacına kadar herşeyinize sahip oluyorlar ama kimsenin sesi çıkmıyor. maşallah iş telefona gelincemi bu zeka gösterisi.

  34. alpernian avatarı
    alpernian

    iphone 5s yıllardır kullanıyorum güvenilir teknoloji birimlerine saygı duymak lazım yeni aldıgım x marka telefon hemen bozuldu. Bu yine iyi cıktı valla. Yeni biyometrik parmak izi teknolojilerini yakından takip eden biri olarak bende apple gemisinde yüzüyorum.

Görüşlerinizi paylaşın: