Dünya Halleri bültenine yönelik bir ara güncelleme

Haftalık Dünya Halleri bülteni abonelerine özel anketin özeti ve sonuçları üzerine birkaç kelam.

2 Kasım 2014 tarihinden bu yana vaktimi en çok alan uğraş, şu anda Dünya Halleri adıyla yayına devam eden haftalık ücretsiz bültenim. 60 bine yakın e-posta abonesi ve hatırı sayılır sayıda okuyucusuyla beni her geçen gün biraz daha heyecanlandırıyor.

Gelgelelim bu çabanın ilginç bir ayrıntısı var. Kaydolan abonelerin geçtim ismini; yaşını, cinsiyetini, ilgilendiği kısımları dahi bilmiyorum. Bu durum bazen hoşuma gidiyor. Zira diğer türlüsü beni “nabza göre şerbet” tuzağına çekerek, kendimce önemli olan yerine karşı tarafın ilgisine ağırlık vermeye itebilir. Bu istediğim bir şey değil. Ancak içeriği üreten taraf olarak nabız yoklama dürtüsüne direnmek de zor.

Bir nebze olsun bilgi edineyim diye geçtiğimiz hafta bir anket düzenlemeye karar verdim. An itibariyle 8 bin 828 abonenin katıldığı kısa formun sonunda “tavsiyeleriniz var mı?” gibi bir ucu açık bir soru da sormuştum. Bunun bir hata olduğunu 2 bin 695 yanıt alınca anladım 😀 2 günümü alan bir uğraşla hepsini tek tek okudum. Büyük bir kısmı takdir ve teşekkür mesajları içeriyordu. (Bu kadar övgüyü topluca aldığım başka bir vesile olmamıştı.)

Bu sayede okurlarımın arasında milletvekilleri dahi olduğunu öğrendim. Birçok okulda öğrencilerine okutan öğretmenler, şirketinin iç yazışma ağında paylaşanlar; daha neler neler.

Bütün bu övgüleri ve “çok uzun” / “çok kısa” yorumlarını ayıklayınca geriye 652 yanıt kaldı. Belki merak edersiniz diye, isimleri ve adreslerini ayıklayarak ayrı bir Google belgesinde paylaştım.

Gelen talepler ve yorumlarım şöyle:

Biçeme Yönelik Öneriler

  • Kişisel yorumlarım daha fazla olmalı: Bülteni kişiselleştirmemek için yorumlarımı ve bağlam dışı görüşlerimi mümkün olduğunca kısa tutmaya; hatta esirgemeye çalışıyordum. Fakat anlaşılan o ki aboneler benim kişisel / subjektif yorumlarımla da gayet ilgili. Bu ihtimali hiç düşünmemiştim. Yorumsuz, yönlendirmesiz bir aktarımın daha kıymetli olacağını sanıyor(d)um. Değilmiş sanki.
  • Sesli / görüntülü sürüm: Okuma zorluğu çektiği, ADHD’si olduğu ya da yolda dinlemeyi, telefonda izlemeyi tercih ettiği için bültenin sesli ya da görüntülü formatını talep eden ÇOK sayıda abone varmış. Şahsen hiçbirinin okumanın yerini alacağını sanmıyorum. Mecra ve biçem (format) konusunda biraz takıntılıyım. Sesli format başka, görüntülü format bambaşka bir metne ihtiyaç duyar. Hazırlama kısmı de apayrı emek. Uyumaya bile vakit bulamadığım halde buna zaman ayıramayacağımı biliyorum. Fakat belki arada sırada bültendeki bir konu hakkında videolu bir kayıt hazırlayabilirim (hazırlayamadı).
  • PDF biçemi: Bu türe yönelik epey talep gelmiş ancak bültenin mevcut web sürümü aynı işlevi görüyor diye düşünüyorum.
  • Konu / haber arası ayrımlar daha belirgin olmalı: Kullanmakta olduğum Substack hizmetinin arayüzü içerik üreticilerine çok az imkan sunuyor. E-posta olarak görüntülenirken sorun yaşamamak adına olmalı. Bununla ilgili mevcut araçlarla ne yapılabilir, araştıracağım.
  • Başlangıçta konu listesi olabilir: Bu mümkün ancak zaten çok sınırlı olan uzunluk sınırına en az 30 madde (satır) daha eklemek demek. Pek olası gelmedi.
  • Bağış yapma seçeneği: Bültenin ilk sayısından bu yana bağış yapmak, maddi katkı sunmak isteyenler için açtığım Patreon sayfamı hatırlatıyorum. Web arayüzünde bağlantısı var. Abone olanlara giden ilk mesajda da belirtiliyor. Ancak ankette yine de talep edenler olmuş. Okunmuyor mu, yoksa yazdığım metinden mi anlaşılmıyor; bilemedim. Var arkadaşlar.
  • Dünya Halleri sitesinden (de) paylaşılsın: Malum, bu bülten aynı isimle seneler boyu bağımsız bir web sitesi olarak hizmet vermişti. (Hala da açık.) İlginç bir şekilde bülteni oradan da yayınlamak HİÇ aklıma gelmemişti. Bu çok iyi bir fikir. Arşiviyle birlikte aktarmanın yollarını (zamanını) bulmaya çalışacağım.
  • Oksijen gazetesi yazılarını okuyamıyoruz: Her bültenin sonunda ayrıca o hafta Oksijen gazetesinde yazdığım yazıyı da bilgilendirme amacıyla paylaşıyorum. Ancak telif hakları gereği yazının tamamını paylaşamıyorum. Bazıları bunun teknik bir hata olduğunu sanmış. Değil. Ne mutlu ki gazetemizle anlaşmam sayesinde her yazıyı 1 hafta sonra (yeni yazı yayımlanınca) bu sitede paylaşıyorum. 2024’ten itibaren hepsi var. Eskileri de vakit bulursam ayrıca aktaracağım.

Konu Önerileri

Paylaştığım özet belgeye bakarsanız okurların ne kadar geniş bir beklenti listesine sahip olduğunu göreceksiniz. Tek başıma böyle bir yelpazeyi; üstelik haftalık bir bültende karşılamam mümkün değil. Dahası, öylesi çeşitli bir bülten aşureye dönerdi. Ancak kıymetli bazı talepler de vardı. Aşağıda yorumlarımla paylaşıyorum:

  • Kitap tavsiyeleri: Gayet mantıklı. Bunu yapmaya çalışacağım. Hatta bunu bir alt bülten şekline de çevirebilirim.
  • Türkiye’den de gelişmeler olsun: Bu, Dünya Halleri’nin temel yaklaşımına biraz ters. Türkiye’de olan biteni zaten herkes her mecradan yayıyor. Dünya Halleri, sloganında da belirttiği gibi “Gözden Kaçanlar Rehberi” olma iddiasında. Yine de bu bağlama uyan konuları değerlendirmeye çalışacağım.
  • Girişimler ve girişimciler: Bu da gayet mantıklı. Aslında nicedir YouTube kanalımda bu minvalde söyleşiler yapmak istiyorum. (Birisi benimle zamanı durdurmanın yöntemini paylaşmalı.)

Birkaç katılımcı “fiziki buluşmalar” tavsiye etmiş. Fena halde kafama yattı fakat İstanbul’da yaşayan biri olarak bunu şehir dışına taşırmam imkansız gibi. Sadece bir şehre özel olarak sunmak haksızlık olmaz mı diye düşünmeden edemiyorum.

Zaman ayırıp katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.

Bültene abone olmadığı halde bu yazıyı okuyan varsa, bahse konu içerik ve abonelik seçeneği için adres: https://bulten.mserdark.com/

Yorumlarınız varsa, aşağıda ayrıca paylaşabilirsiniz. Merakla beklerim.



Yayın Tarihi:

Kategori:

Etiketler:


Yorumlar

13 yanıt

  1. Emin avatarı
    Emin

    Merhaba amirim,

    Sizi bildim bileli youtube, burası, mail kutunuz vb. fark etmeksizin sürekli gelen tüm yorumları okuduğunuzdan bahsedersiniz. Niçin bu güne kadar primitif de olsa bir NLP modeli ile yorum okuma işine harcadığınız sürenin çok önemli bir kısmını elimine ederek içeriğin en azından %70-80’ini yakalama ihtimalini değerlendirmediniz? Kompleks bir mimariye ihtiyaç yok aslında. 2695 yorum, bunların filtrelenmesi derken bunlar çok ciddi zaman isteyen işler. Ben olsam şimdiye çoktan bunu yapar/yaptırırdım.

    Saygılar

  2. ariel ivory avatarı
    ariel ivory

    contentlerini her ne kadar sevsem de bu medyumda cok kisitli bir kitleye sahip oldugunu dusunuyorum abi. eger medyumu youtube’a cekebilirsen boylesine guzel yazilar/analizler daha fazla kisiye ulasacaktir diye dusunuyorum. bunu AI kullanarak otomatik bir streamline’a da baglayabiliriz, kisisel olarak yardimci olmak da isterim.

    senin videonu replikate edecegimiz bir tool, sesini replicate edecegimiz bir toolla beraber haberlerin otomatik ciktilarini her hafta senin adina bir youtube kanalina atip daha fazla kisiye ulasmasi saglanabilir. ilgilenirsen bir demo da hazirlayabilirim.

  3. Sedat avatarı
    Sedat

    Aynı kafadanız hocam. Kurumsallık dışında toplu bayram, kutlama tebrik mesajı pek göndermek istemem mesela. Hatırımı sayanlara hatırı olanlara telefon etmeye veya tek tek kısa sesli mesaj atmaya üşenmem. Çünkü hal hatır sevgi muhabbet değer böyle bir şey. Önerimi de maddelerde zikretmişsiniz çok mutlu oldum Allah sizi ailenizi ve tüm sevdiklerinizi mutlu etsin.

  4. Murat Güreşçi avatarı
    Murat Güreşçi

    Sayın amirim, arkanızda kütüphanenizle yayın yaparken çok ekran görüntüsü kaydedip büyüttüm, ne okuyormuş diye. X’te “şu kitapları aldım, okudum” dediğiniz paylaşımları da saklıyor, oradan kitap seçiyordum. Bu yüzden kitap tavsiyesi fikrinizi harika buldum. Teşekkür ederim.

    1. Talha Aziz akkuş avatarı
      Talha Aziz akkuş

      Maşallah Murat bey 🙂 sevdiğiniz kitaplar olduysa isimlerini paylaşabilir misiniz:)

  5. Murat Çorlu avatarı
    Murat Çorlu

    Substack’ten memnun musunuz bilmiyorum ama, eğer Ghost’a geçerek site arayüzü ve abonelik seçenekleri konusunda daha fazla seçeneğe sahip olmak isterseniz bunun servisini sağlamak konusunda yardımcı olabilirim. Böyle bir SaaS girişimim var. Sizin gibi bir içerik üreticisini mutlu edersem projenin sırtının yere gelmeyeceğini düşünüyorum.

    1. M. Serdar Kuzuloğlu avatarı

      Öncelikle ilginiz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
      Daha önce kullandığım Revue platformu Elon Musk tarafından kapatıldığı zaman seçenek olarak Ghost’u incelemiştim. Sunduğu şeyler adına talep ettikleri mantıksız gelmişti.
      Siz hatırlatınca baktım; mevcut üye sayımla (60 bin abone) Ghost kullanmaya başlasam aylık 686 dolar fatura çıkarıyor. Yıllık 8 bin 232 dolar eder. İndirim adına yıllık peşin ödesem bile 6 bin 588 dolar. Üstelik bu uçuk bedele karşılık (hem yayıncı hem okuyucu için) vaat ettikleri hiçbir ücret ödemeden kullandığım Substack ile neredeyse aynı.
      Ücretli abonelik için yurtdışında bir şirket kurulması gerekiyor. Bu yöntemle mevcut platformda da ücretli aboneliğe geçebilirim. Böyle bir şeyi şimdilik istemiyorum. Maddi katkı sunmak isteyenler bunu Patreon üstünden yapıyor zaten. Seçenek olarak sunmak için de yurtdışında şirket kurup vergi mükellefiyeti sorumluluklarıyla uğraşmak gözümde büyüyor.
      Bir bülten bundan daha fazla zahmete sebep olmamalı.
      Selamlar, sevgiler.

      1. Murat Çorlu avatarı
        Murat Çorlu

        Çok haklısınız. Ücretsiz bir servisle mücadele etmek zor tabi. Ghost Pro servisinin fiyatlarıyla karşılaştırma yapmışsınız sanırım, gerçekten de ücretsiz bir bülten yapmak istediğinizde o fiyatlar makul değil.

        Yazılım olarak Ghost’un temelde sağladığı şey takipçilerinizi bir platforma üyeliğe mecbur bırakmamak, site içeriği ve tasarımı konusunda daha çok seçeneğe sahip olmak, aynı zamanda bir ödeme yöntemine bağladığınızda (yakında Stripe dışında imkanlar da gelecek gibi, veya api desteği sayesinde halihazırda da ödeme entegrasyonu yapmak mümkün) komisyon ödemeyeceğiniz için daha karlı hale gelebilir.

        Ben Ghost Pro gibi kendim bir Managed Hosting servisi yazıyorum. Benim belirlediğim fiyatlar Ghost Pro’dan çok daha makul ancak haftalık 60k toplu mail gönderme işinin maliyeti zaten aylık 100 doların üstüne çıkıyor maalesef. Ancak kendi servisim adına bu maliyeti daha da azaltacak, belki hatta sıfıra indirebilecek seçenekler sunabilirim. Tabi bunun size ve takipçilerinize hatırı sayılır bir faydası olduğuna ikna olmanız lazım. Anladığım kadarıyla -en azından şimdilik- Substack’ten memnunsunuz. Aksi bir durum oluşursa sizin içerik üretmeye odaklanıp platform dertlerinden uzak kalabilmeniz için sorumluluk almaya gönüllü olduğumu hatırlamanızı dilerim. 😊

        Sevgiler.

  6. İsmail Şevik avatarı

    Kıymetli Serdar abi, acaba izlediğin güzel videolarla ilgili bir “video önerisi” kısmı oluşturabilir misin.

    Diğer bir husus ise vaktin genellikle nasıl geçiyor? (Merak ediyorum 🙂

  7. Talha Aziz akkuş avatarı
    Talha Aziz akkuş

    Bence Türkiyeden gelişmeler olmasın olursa da olumlu ve pozitif şeyleri rica edeceğim.

  8. YAVUZ AKTURK avatarı
    YAVUZ AKTURK

    puro viski bulusmaları…ısrar ediyorum:)

  9. Yiğit Berkay Zobu avatarı
    Yiğit Berkay Zobu

    İstanbul’da değilim ama İstanbul’da bir buluşma olacaksa ben de bundan mutluluk duyarım esas olan bu fırsatı zaman da varken kullanmaktır. Böylesine fayda dolu zamanlar geçirmek herkese iyi gelecektir İstanbul buluşmaları olmalı diye düşünüyorum.

  10. Habib avatarı
    Habib

    Serdar Beyin podcast paylaşımlarının altında mutlaka o konuyla ilgili kitap tavsiyesi yazıyor. Belki siz de ordan takip edebilirsiniz. Ben de ordan notlarımı alıyorum ama kitap tavsiyelerinin bir çoğuna yetişemiyorum.

Görüşlerinizi paylaşın: