CES 2024’ten taze teknolojiler

ABD’nin Las Vegas şehrinde 2 hafta boyunca teknoloji meraklılarını bir araya getirecek CES Fuarı bu sene de birçok yeniliğe evsahipliği yapıyor.

Yıllar boyu teknoloji sektörünün nabzının attığı pek çok fuar dijital çağa yenik düşerek kapılarını bir daha açmamak üzere kapattı. 1967’den bu yana ABD’de düzenlenen Consumer Electronics Show (CES) ise ayakta kalmayı başaran nadir örneklerden biri.

COVID-19 salgınından bu yana fiziki olarak ilk defa düzenlenen CES, bu hafta Las Vegas’ta teknoloji meraklılarını ağırlamaya başladı. Katılımcı firma sayısı bir hayli düşmüş olsa da 130 bin katılımcıyı ağırlamayı hedefleyen salonlar onlarca yeni ürün ve hizmet içeriyor.

Tekerlekli ChatGPT

Volkswagen Golf GTI

Alman otomotiv devi Volkswagen, yeni modellerine yapay zeka sektörünün lider ürünü OpenAI imzalı ChatGPT’yi entegre edeceğini duyurdu. “Cerence” adlı şirketin uyarladığı “Chat Pro” adlı çözüm, Volkswagen’in ID.3, ID.4, ID.5 ve ID.7 kodlu elektrikli modellerinin yanısıra Tiguan, Passat ve Golf serisinde de yer alacak.

Bu özellik sayesinde sürücü ve yolcular aracın eğlence sistemi, navigasyon ve iklimlendirme işlevlerini sesli olarak yönetebilecek. Dahası, sordukları sorulara sesli olarak yanıt da alabilecek. Bu amaçla geliştirilen “CaLLM” adlı dil modeli 10 binden fazla soru kalıbına cevap verebilecek şekilde eğitilmiş.

Yeni bir elektrikli: AFEELA

Sony ve Honda ortaklığında geliştirilen AFEELA adlı elektrikli araç son derece ilginç bir tanıtımla CES 2024’te görücüye çıktı. Sony’nin oyun konsolu PlayStation 5’in kontrol cihazıyla sahneye getirilen otomobil, oyun şirketi Epic Games’in “Unreal Engine” yazılımı yardımıyla kabin içinde artırılmış gerçeklik grafikleri yansıtabiliyor. 3 boyutlu haritalama teknoloji sayesinde oluşturulan sanal görüntüler aracın etrafındaki objeleri de farklı açılardan görüntüleyebilme özelliği sunuyor.

OpenAI desteğiyle geliştirilen sesli kontrol işlevi ise (Volkswagen örneğinde olduğu gibi) bir insan ile konuşuyormuş gibi aracın fonksiyonlarını kumanda etmenizi sağlıyor. Sony tarafından geliştirilen uzamsal (spatial) hoparlörler aynı zamanda dış gürültüyü engelleme (noise cancelling)  özelliğine de sahip. Sahibini tanıyabilen dış kameralar sayesinde sürücü araca yaklaştığında kapılar ve aydınlatmalar otomatik olarak açılıyor. 4×4 çekişli AFEELA, 180 kW gücünde motora sahip.

Boş bakan gözlere karşı BOSCH

Araç içinde kullanıma yönelik geliştirdiği akıllı kamerasıyla BOSCH, sürücünün davranışlarına göre eyleme geçebilen senaryolara sahip. Örneğin eve dönüş yolunda yorgun göründüğü durumda kullanıcısına “Eve vardığımızda kahve ister misin?” diye soruyor ve onay aldığında evdeki (internet bağlantılı) kahve makinesini varış saatine göre programlayabiliyor. Bir başka kullanım örneğinde ise etrafınıza bakındığınızı fark ettiği anda ne arıyor olabileceğinizi kestirerek etrafınızdaki restoran, akaryakıt istasyonu ya da turistik noktalar ile ilgili bilgiler sıralıyor.

Yeni bir akım: “Şeffaf” televizyonlar

LG OLED T

CES fuarının en çok ilgi çeken yeniliklerinden biri de LG ve Samsung’un standlarında yer alan yeni nesil şeffaf ekranlı televizyonlar oldu. Kapalı olduğu durumda arka yüzeyini gösteren cam levhalar, izlemek istediğinizde opak hale gelerek 4K çözünürlüğünde seyir imkanı sunuyor. Dilerseniz görüntüleri yarı şeffaf olacak şekilde izlemeniz de mümkün. Bu yetenek özellikle bu tip ekranlara has geliştirilmiş tablo benzeri görüntülerde etkileyici sonuçlar veriyor.

LG’nin “OLED T” adını verdiği yeni seri, gücünü markanın “OLED T” modellerinden 4 kat daha iyi performans sunan “Alpha 11 AI” işlemcisinden alıyor. 77 inçlik modelin grafik performansı bu sayede yüzde 70, işlem hızı ise yüzde 30 artmış.

Samsung’un “Şeffaf MicroLED” teknolojisi kullanan serisi ise tamamen çerçevesiz formuyla dikkat çekiyor. Yüksek piksel yoğunluğu sayesinde renkler ekrana önceki modellere kıyasla çok daha parlak ve keskin yansıyor. Ne var ki çok az kişiye nasip olacak bu ayrıcalığı 110 inçlik bir ekranda tatmak için en az 150 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor!

Evinizdeki orman

Fransa merkezli “Neoplants” adlı girişim, biyomühendislik yöntemiyle genetiğini değiştirdiği bitkileriyle evlerinizde hem doğal bir ortam yaratmanızı hem de geleneksel bitkilere kıyasla odadaki havayı 20 kat daha fazla temizlemenizi sağlıyor. Sözkonusu bitkiler alerjik reaksiyona sebep olan bileşenler de içermediği için herkes tarafından kullanılabiliyor.

Hamarat bir yardımcı

Samsung’un CES 2024 kapsamında tanıttığı yeniliklerden bir diğeri ise “Ballie” adlı ev robotu oldu. LIDAR sensörleriyle odalar arasında engellere takılmadan ilerleyebilen cihaz, yüksek çözünürlüklü projektörüyle istediğiniz her yüzeye film, video ya da sabit görseller yansıtabiliyor. Ayrıca istenirse mevcut bilgisayar ya da mobil cihazlarınızla da entegre çalışabiliyor.

Ses ile kontrol edilebilen Ballie, evden uzakta olduğunuz durumlarda mobil uygulaması ya da SMS mesajlarıyla da yönetilebiliyor. Evcil hayvanları beslemek, akıllı cihazları kumanda etmek ve çiçekleri sulamak gibi pek çok ek işlevi de var.

Evde check up hizmeti

CES 2024’te “Gömülü Teknoloji”, “Akıllı Ev” ve “Dijital Sağlık” kategorilerinde 3 inovasyon ödülü birden alan “BeamO”, küçük bir çubuk içinde 4 farklı ölçüm yapabilen bir kişisel sağlık cihazı.

Ateş ölçen sensörü alın bölgesindeki damarı kızılötesiyle tespit ederek en hassas ölçümü yapıyor. Özel mikrofonu stetoskop hassasiyetinde dinleme yaparak kalp ve ciğer sağlığınızı tespit ediyor. Üstünde yer alan duyargaları ise hem tıbbi hassasiyette EKG testi yapıyor hem de kanınızdaki oksijen oranını ölçüyor.

Tahmin edileceği gibi bunların hepsi kendi mobil uygulaması üzerinden görüntülenebiliyor ve sadece sizin erişebileceğiniz şekilde arşivleniyor. Withings şirketi tarafından geliştirilen BeamO, ABD’nin sağlık otoritesi FDA’den kullanım onayı aldığı anda satışa sunulacak.



Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

Görüşlerinizi paylaşın: