İşim gereği sürekli cep telefonum değişiyor. Üretici firmalar yeni bir model çıktıkça denemem için bir süreliğine veriyor. Dolayısıyla aslında hiçbir zaman gerçekten kendime ait bir cep telefonum olmuyor. Para verip satın aldığım son telefonun firması kapanalı 7 yıl oluyor.
Ne var ki bütün randevularım, adres defterim, notlarım telefonumda kayıtlı. Bir kopyası da Google Notebook, Google Mail, Google Docs ve Google Calendar uygulamalarında. Outlook ve benzeri antik çağa ait bilgisayara bağlı uygulamaları bırakalı da epey oluyor.
Dolayısıyla bilgisayarım, internet ve cep telefonum arasında sürekli bir senkronizasyona ihtiyacım var. Bunun için tamamen web tabanlı yapıya geçtiğim dönemde uzun araştırmalardan sonra keşfettiğim Schedule World diye bir hizmet var. Tamamen ücretsiz, syncml ve funambol tabanlı bir senkronizasyon hizmeti.
Yaptığı da kabaca şu: cep telefonunuzu (notlar, bookmarklar, adres defteri, ajanda, vs) internete yedekliyor ve isterseniz kendi sitesindeki basit arayüzünde gösterip güncellemenize izin veriyor; isterseniz (ve kullanıyorsanız) Google’ın Gmail, Calendar, Notebook gibi hizmetleriyle senkronize ediyor.
Neden gerekli?
Örneğin cep telefonunuzda bir randevu girdiğinizde webdeki ajandanız da güncelleniyor. Gmail’e yeni bir kişi eklediğinizde otomatik olarak cep telefonunuza da ekleniyor.
Üstelik hiçbir yazılım kurmanıza da gerek yok. SyncML tabanlı bütün telefonlarda çalışıyor. Eğer Blackberry ile kullanmak isterseniz ise https://www.forge.funambol.org/download/ adresindeki seçeneklere mutlaka bakın derim (ne var ki bende Blackbery üstünde pil vakumuna dönüştü). Bu uygulama da Schedule World ile uyumlu çalışabiliyor. Kendine has benzer bir çözümü de var.
Özetle: NİMET!
Yalnız ilk kullanımda hayli kafa karıştırıcı olabiliyor. Ve birkaç sefer bütün bilgilerimin uçmasına sebep olduğunu hatırlatırım (benim hatamdan dolayı). Yazıları, yönlendirmeleri ve uyarıları dikkatle okuyun. Ve lütfen beni bir çağrı merkezi ya da destek masası olarak kullanmayın 🙂
EKLEME: Bu konuyla ilgili arayışlarımdan sonra tamamlayıcı bir yazı daha yazdım: Senkronizasyon yolculuğuna devam.
Görüşlerinizi paylaşın: