iMac için RAM ve SSD yükseltme rehberi

Bellek ve SSD desteği bilgisayarınıza tam bir doping etkisi yapıyor. Bu konuda ilk ağızdan bir tutam tecrübeyi derledim.

Yakın dönem köşe yazılarımdan bazılarının satır aralarında değindiğim konulardan biri de donanım ile aramızdaki ilişkinin dönüşümü. Bir dönem otomobil, bilgisayar gibi cihazlara sahip olmak bir dereceye kadar (hatta genelde ortalamanın üstünde) mekanik, donanım bilgisi, tamirat becerisi gerektirirdi.

O zamanların bilgisayar tutkunu için bilgisayar sahibi olmak en başta kurulumu seçmek, onu bir araya getirip birleştirmek ve çalışması için içine bir şeyler yüklemekti. Uzun zamandır durum böyle değil. Her şey satın al, paketi aç, kullan, sıkılırsan at ve değiştir mantığında ilerliyor.

Artık bilgisayarın kendisiyle uğraşmak değil, onu kullanarak bir şeyler yapmak istiyoruz.

Görüntünün özeti: UZAK DUR !
Görüntünün özeti: UZAK DUR !

Araçlarımızın en basit tamir ve bakımlarını bile yetkili servisler yapıyor; biz uğraşmak istemiyoruz. Araçlarımızın kaputlarını açtığımızda dev bir plastik koruma ve bize muhtaç kalan son ayrıntının; silecek ve motor suyunun kapakları dışında bir şey görmüyor oluşumuz da bu yüzden. Benim otomobilimin aküsü bile arkada, bagajın altında yer alıyor.

Her şeye bulaşan bu yeni bakış açısı yüzünden bilgisayarlarımız bile artık kasası açılmayacak şekilde üretiliyor.

2010 yılından bu yana her işimi gören ve gayet memnun olduğum masaüstü bilgisayarım 27 inçlik bir iMac. İşletim sisteminde Mountain Lion (Mac OS X 10.8) geçişinden sonra bellek (RAM) konusunda sıkıntı yaratınca 2 tane 4GB bellek alarak resmen yeniden doğumuna şahit oldum. Bilgisayarda RAM kadar dramatik etki yaratan bir şey hala yok (gibi).

Bu vesileyle genel bir merak (ve yanılgıyı) da gidereyim; Apple bilgisayarların (Intel platformuna geçtiğinden bu yana) kendine has bir donanımı yok. iMac serisi için bellek yükseltmesi yapacaksanız 1333 MHz DDR3 herhangi bir ürün kullanabilirsiniz. Benim tercihim Kingston KVR1333D3S9/4G olmuştu. iMac’lerde bellek değişimi / yükseltmesi için kasayı açmanıza gerek yok. Kasayı tutan ayağın altına denk gelen kapağı kenarındaki iki yıldız vidayı gevşeterek açtığınızda karşınıza 4 tane RAM yuvası geliyor.

Bellek değişimi şaşırtıcı derecede kolay. Neden şaşırtıcı olduğunu ilerleyen satırlarda göreceğiz.
Bellek değişimi şaşırtıcı derecede kolay. Kolaylığın neden şaşırtıcı olduğunu birazdan anlayacağız.

Benim kullandığım seri her yuvada en fazla 4GB bellek destekliyor. Yani ulaşabileceğim en yüksek bellek 16GB. Ben neredeyse her işimi web tarayıcıda hallettiğimden 8GB bana yetiyor. Kendi modelinizin desteklediği seçenekleri Apple’ın ilgili sayfasında bulabilirsiniz.

Çilem başlıyor

Kullandığım iMac’in standart sabit diski Seagate’in 1TB kapasiteli Barracuda 7200.12 modeliydi. Bu seride bir üretim hatası olduğu için Apple ABD’de hepsini ücretsiz değişim için geri çağırmıştı. Ne var ki Türkiye’de böyle bir çalışma yürütülmedi (sürpriz?).

Donmaya başlayan sistem, kasadan gelen disk tıkırtıları gerekli uyarıları bağıra çağıra vermişti ama işlerin yoğunluğundan erteleyip durdum. Bir gün beklenen oldu ve alet havluyu attı. Bilgisayar açılmıyor, diski görmüyordu. İşletim sistemini bir UBS belleğe (Sandisk Cruzer Blade 8GB) yazıp yeniden başlattım; yemedi. Bilgisayarı açarken command (ya da bir dönemlerin ismiyle elma) + R tuşlarına basılı tutarak internet destekli bir açılış yaparak Disk Utility ile diski tamir etmeye (Repair Disk) çalıştım; yine yemedi. Saatlerce uğraşıp, binbir garip yöntemle formatlamayı başardım. Ama bu inatlaşma sonrası verileri yeniden ona emanet etmeye cesaret edemedim.

Bir değişim zamanı gelmişti ve SSD iyi bir seçenek gibi duruyordu.

Dönmeyi bırakıp ‘katı hale’ geçiş

[toggle title_open=”Bilmeyenler için: SSD nedir?” title_closed=”Bilmeyenler için: SSD nedir?” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

Donanımla çok az ilgiliyseniz bile SSD terimini her geçen gün daha fazla duyuyor olmalısınız. Duymamışsanız da anlatayım. SSD, bugün veri depolamak için yaygın olarak kullandığımız sabit disklerin (hard disk) yerini almaya aday bir teknoloji. Açılımı ‘Solid State Drive’. Yani ‘Katı Hal Sürücüsü’.

Sabit disk teknolojisi adından da anlayacağınız gibi temelinde dönen diskleri temel alıyor. Plak üstünde dönen pikap kolu misali metal disklerin üstünde dönen hassas kol verileri okuyup yazıyor. İzleyelim:

Bir uyarı: Gözden çıkarmadıysanız sabit diskinizin kapağını sakın açmayın! Bu cihazlar fabrikalarında özel temiz (tozsuz) odalarda kapatılır ve en ufak bir toz zerresi bile işini bitirebilir (Veri kurtarıcılara verecek on binlerce liranız varsa iş başka elbette).

Sabit disklerin artı ve eksi hesabı

  • (+) En büyük avantajı gelişen teknolojileri sayesinde eskiye kıyasla aynı hacme çok daha fazla veri yazabiliyor oluşumuz (sabit disk kapasite seçeneklerinde 4 terabayt -yani 4 bin GB- var).
  • (+) Her şeye rağmen ucuzlar. Fiyat / kapasite oranına bakınca ucuzlamaya da devam ediyorlar.
  • (-) Gel gelelim hareketli parçalar içerdiği için sabit diskler sarsıntılara karşı fazlasıyla hassaslar.
  • (-) Çalışma sürecinde yarattıkları sarsıntı bazen kendileri için bile ölümcül olabiliyor.
  • (-) Diskleri döndürüp kafaları hareket ettiren mekanizmalar yüzünden çok enerji tüketiyorlar.
  • (-) Aynı sebepten dolayı çok ısınıyorlar. Dolayısıyla soğutucu fanlar genel anlamda ısısı yükselen sistemi serinletmek için daha fazla çalışıyor ve sistemin enerji (elektrik / pil) tüketimi katlanıyor.

Bütün bunların ışığında alabildiğine hassas sabit disklerimiz bugünün taşınabilir bilgisayarlarında ekrandan sonraki en büyük pil tüketicileri.

Bu süreçteki yeni oyuncu ise SSD.

Çalışma mantıkları hepimizin çantasına, cebine yerleşen USB flaş belleklerden çok farklı değil. Bilgiyi diskler yerine belleklere yazıyorlar.1950’lerden bu yana üstünde çalışılan, geliştirilen bir teknoloji ancak son kullanıcı seviyesine 90’lı yıllarda girdi. Son birkaç yıldır da gerçekten erişilebilir hale geldiler.

Avantajları gayet cazip: hiçbir hareketli parça içermediği için sarsıntıyı umursamıyor, ısınmıyor ve çok az enerji tüketiyorlar. Ama kapasiteye oranla ödediğimiz fiyatta sabit diske karşı -hala- çok pahalılar. [/toggle]

SSD konusunda tercihimi Kingston’ın 240GB kapasiteli Hyper X SK modelinden yana kullandım. Ama araya giren işler, bahaneler yüzünden 2 ay boyu alamadım! Dizüstü bilgisayara mahkum kalmak boynumu felç eşiğine getirince dayanamayıp kolları sıvadım.

Seçtiğim sürücüyü HepsiBurada’dan 452,40 liraya aldım (şimdi baktım da 1 hafta geçmeden zam gelmiş?). Ertesi gün masamdaydı. Yoğun ve yorgun bir günün gecesi işe koyuldum. Önümdeki en korkutucu engel, hiç tahmin edilmeyecek bir şeydi. iMac’in kasasını açmak! Her Apple ürünü gibi iMac de alabildiğine sıradışı ve çetrefilliydi. Sürecin videosunu çekemedim ama aşağı yukarı şöyleydi:

Şimdi gelelim notlara:

  • iMac’in ön camı mıknatısla gövdeye tutunuyor. Çıkartmak için bir vantuza ihtiyacınız var. Bulurum diye saatler boyu iki taşın arası yolumun üstünde bir yapı market aradım; bulamadım. Neyse ki evde bulduğum (ve hiç umut vermediğim) lavabo pompası işi gayet güzel çözdü! Bunun için ayrıca bri şey almanıza gerek yok anlayacağınız. Tuvalette kullandığınız bir şeyle ekrana girişmeyin de…
  • İç parçalara ulaşmak için kaldırmanız gereken LED panel sandığınızdan daha ağır. Dikkatli olun. Çok kolay leke tutacak bir yüzey; onun için mümkünse ön tarafına hiç dokunmayın bile.
  • Ön camı çıkardığınızda karşınıza özel türden vidalar çıkacak. T10 Torx olarak anılan bu vidalar için seneler önce DealExtreme’den aldığım bir set işimi gördü. T10 uçlu tornavidanız yoksa bu işe kalkışmayın. Vida izlerini ya da yuvalarını bozmak size daha büyük dert açar.
  • Bu vidaların konumuyla ön camı yapıştıran mıknatıslar kimi yerde birbirine çok yakın. Bu yüzden elinizin altında sivri uçlu bir cımbız olursa iyi olur. Vidalar sürekli yavalarından kurtulmaya çalışacak 😉
  • Yukarıdaki videoda da göreceğiniz gibi ekranı kasadan ayırmak için bazı kabloları sökmeniz gerekiyor. Bunlar çok ince ve hassas uçlu kablolar. Dikkatli olun! Ve nereden çıkardığınızı aklınızda tutun (gerçi yuvaları hayli aşikar).
  • Kingston SSD dizüstü bilgisayarların küçük (2,5 inç) disklerinin boyutunda. Ama masaüstü bilgisayarlar  3,5 inçlik yuva kullanıyor. Kutunun içinden bu uyumu sağlayacak bir parça çıkıyor ama bu tam olarak iMac içiyle uyumlu değil. Bu yüzden SSD 4 yerine 2 vidayla yuvaya sabitleniyor. Diğer taraftaki sabitlemeyi 3M’in çift taraflı kalın yapıştırıcı bandıyla hallettim (Sırf evhamdan. Yoksa şart değil).
  • Kasayı tamamen kapatıp sabitlemeden önce sistemi açarak her şeyin normal çalışıp çalışmadığına mutlaka bakın.
  • İlk işiniz Disk Utilty ile diski Mac OS Journaled türünde formatlamak. Birkaç saniye içinde yeni hayatınız başlıyor!
  • Bütün bu işlem yaklaşık 10 dakika sürdü. Gözünüzü korkutmasın. (Ama bazı forumlarda 1 saat uğraştığını söyleyenlere de rastladım)
Mavi yüzeyin altında yeni SSD duruyor. Asıl boyutu levhanın yaklaşık yarısı kadar. O levha da yukarıda bahsettiğim 3,5 inçlik adaptör.
Mor plakanın altında yeni aldığım SSD bulunuyor. Boyutu levhanın yaklaşık yarısı kadar. O levha aslında küçük SSD sürücünün o büyük boşluğa oturmasını sağlayan yukarıda bahsettiğim 3,5 inçlik adaptörün ta kendisi.

Dertler ‘henüz’ bitmiş değil

Tam keyifle bilgisayara oturduğumda bir şeyi fark ettim: soğutucu fan çıldırmış gibi çalışıyordu! Bu gürültüye dayanmak mümkün değildi.

Üstelik bunun sebebi Apple’ın ta kendisiydi. Kendi onayladığı (yani fahiş fiyata sattığı) bileşenlerde özel bir firmware kullandığı için diğer bileşenlerin sistemle konuşmasını engelliyor. Benim durumumda sırf bu yüzden; yani SSD hiç ısınmamış olsa dahi işletim sistemi cihazdan hiçbir bilgi alamadığı için panikleyerek en akıllıca işi yapıyor. Fanı sonuna kadar çalıştırarak ortamı serin tutmaya çalışıyor. (Allah seni bildiği gibi etsin Apple).

Bunu tahmin etmeme rağmen sırf emin olmak için iStat Pro‘dan işlemci, sabit disk ve anakart ısısına baktım. Sıradışı ısınan güç kaynağı dışında  terslik yoktu. Fan hızını kontrol etmek için bir dönem kullandığım smcFanControl ve Fan Control uygulamaları hiçbir fayda etmedi. Bilgisayar ilk açıldığında kısa bir süre her şey normal gidiyor ama birkaç dakika sonra sol arka yüzey ısınıyor, fan ise elektrik süpürgesi misali bir gürültüyle çalışarak durumu kontrol etmeye çalışıyordu. Üstelik bu çaba sistemi soğutmak bir yana daha da ısıtıyordu!

NVRAM ve PRAM resetleri hiçbir işe yaramadı. SMC sıfırlama da öyle… Ama elbette pes etmedim! Sonunda çareyi (yine ücretsiz) Macs Fan Control adlı uygulamada buldum. Küçük bir ayarla bütün derdimi çözdü.

Screen Shot 2013-05-12 at 8.41.11 PM
Tıklayarak büyütebilirsiniz.

Uygulamayı çalıştırdıkan sonra çıkan seçenek ekranında (Preferences) önce HDD bölümünde (1 numaralı satır) çıkan SSD sürücümüze çift tıklıyoruz. Açılan pencerede 2 numarayla işaretlediğim yere tıklayarak fan hızının sistem tarafından otomatik olarak değil, Kingston SSD’nin kendi ısı ölçerinden gelen bilgilere göre ayarlanacağı şekle getiriyoruz (yukarıda değindiğim sebepten dolayı sistem ısıyı normal yöntemlerle algılayamıyor çünkü).

Cihazın kutusunda 0 ile 70 derece arasındaki sıcaklıkta çalışabileceği yazıyordu. Ben de (yukarıda gördüğünüz gibi) minimum ve maksimum ısıyı 35 ile 45 derece arasında ayarladım. Yani fan 35 dereceyi geçince çalışacak ve 45 dereceyi geçmesini önleyecekti. SSD 40 dereceyi neredeyse hiç geçmediği için fanın neredeyse çalışmasına bile gerek kalmayacaktı. OK tuşuna bastığımda sihirli değnek dokunmuş gibi fan yavaşladı, sesi kesildi. Hatta bilgisayarın genel ısısı bile düştü! (ironik ama soğutmak için çalışan fanın kendisi de bir ısı kaynağı sonuçta).

Aslında uygulamanın sitesinde ‘SSD taktıysan fanı olabilecek en düşük seviyeye getir’ diyor (ki bu bende 1500 RPM’e denk geliyor) ama ilk etapta cesaret edemedim. Deneyip ısının dalgalanmasını takip edeceğim.

[box type=”note”]EK BİLGİ: Yazıyı yazdıktan sonra uygulamada normal çalışma aralığını 50 – 58 derece arasına çektim. Fan devri 1400’lere indi ve genel ısı daha da düştü. Dolayısıyla sitedeki bilgi doğru. SSD’ler için soğutmayı devreden çıkartmak hiç de mantıksız değil.[/box]

Bir muamma olarak ‘TRIM’

Önce bilmeyenleri düşünerek TRIM neymiş bir anlatalım.

TRIM teknolojisi SSD’ye okuma-yazma süreçlerini yönetiyor. Kabaca bir örnekle açıklamaya çalışayım. Diyelim ki bir dosya yazdınız, sonra işiniz bitti sildiniz (siz bir şey yapmasanız bile sistem sürekli bir şeyler yazıp-siler).

  • TRIM desteklemeyen bir SSD’de silinen dosyanın üstüne başka bir dosya yazmak istediğinizde sistem eski (silinen) dosyanın kapladığı alanı önce silip sonra yazmaya çalışır.
  • TRIM destekleyen sürücüde ise sistem üstüne yazmaya çalıştığı alandaki verinin zaten önceden silinmiş, yani artık gereksiz olduğunu bilir ve silmeye uğraşmadan doğrudan üstüne yazar.
  • Yani TRIM sisteminizi hızlandırır ve sürücünün ömrünü uzatır. (çünkü her medyanın bir yazma ömrü vardır)

Apple’ın çeşitli markalara ürettirdiği onaylı SSD‘lerindeki TRIM teknolojisini diğer markalarda da desteklemek için TRIM enabler adlı ücretsiz bir uygulama var. Ama internet bunun faydalı ve zararlı olduğunu savunanlar arasında bölünmüş durumda. Açıp kapayarak denemelere devam ediyorum. Teorik olarak baktığımızda TRIM şart. Tartışmak bile yersiz.

[box type=”info”]TRIM desteğinin çalışıp çalışmadığını TRIM Enabler çalıştırıp sistemi yeniden başlattığınızda söylüyor zaten. Ama emin olmak ya da mevcut duruma bakmak için (sistem ayarınız benim gibi İngilizce ise) sol üstteki elma menüsünden About This Mac / More Info / System Report / Hardware / Serial-ATA bölümünden takip edebilirsiniz. Benim durum aşağıda görünüyor.[/box]

Screen Shot 2013-05-13 at 2.45.59 PM

Sonuçlara gelirsek

  • SSD, sabit disklere kıyasla fark edilir bir performans artışı sağlıyor.
  • Şahsen 240GB aldığıma pişman oldum. Tekrar imkanım olsa 120GB; belki daha bile düşük bir kapasite alırdım. Bilgisayarımda bir şey tutmuyorum (şimdi baktım; her şeyi geri yüklemiş olmama rağmen diskimde kullandığım alan -işletim sistemi dahil- sadece 25GB). Anlayacağınız kullanmayacağım kapasiteye bir sürü para verdim. Siz  hesabınızı iyi yapın. Benim gibi parayı boşa harcamayın.
  • Bilgisayarınıza bellek ve SSD takviyesi yaptığınızda buna kesinlikle değiyor.
  • Her şeyi halledip sevinçle arkanıza yaslandığınızda illa bir musibet çıkıyor ve sizi yeniden kıvama getiriyor.

Dertsiz, tasasız, verimli günler dilerim.

Yorumlar

29 yanıt

  1. Atakan Eker avatarı

    Bir cerrah nezaketi ile yapılması gereken ve bunu sıkı sık belirten, açık kalp ameliyatından daha zor görünen, yaba gibi elleri olan en önemlisi sabırsız insanlara; “Ya mac’a hiç bulaşmayın veya paşa paşa servise götürün” der gibi bu video amirim 🙂 veya benim gibi almayı düşünenler için “kasmayın, azcık daha para bayılın yeni bol ram’li bol kapasiteli SSD’li teknolojileri bekleyin 😛

    1. MserdarK avatarı

      Eğer bu tip müdahalaler zor geliyorsa satın alırken de bu donanımı talep edebilirsiniz. Yani Apple alacakken SSD’li ve istediğiniz kadar bellekli sipariş edebilirsiniz. Ya da bir yetkili servise götürüp 1 saatte yeni sisteminizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

  2. idiziurat avatarı
    idiziurat

    Artık birilerinin işine yararmı bilmem ama iPhone 3G ile 3GS’in arka kapağıda lavabo pompasının küçüğüyle(cama yapıştırılan oyuncaklar vs ler vardır onlar daha iyi olur) açılabiliyordu.

  3. bkarsli avatarı
    bkarsli

    Verilerinizi cloud sistemlerinde sakladığınızı daha önce paylaşmıştınız. Merak ettiğim konu boyutu büyük verilerinizi nerede saklıyorsunuz?

    1. MserdarK avatarı

      Bilgisayarımın yedeği otomatik olarak Mozy’de alınıyor. Günlük dosyalarım için de Dropbox kullanıyorum. Bu ikisi bana yetiyor.

      Film, müzik gibi şeyleri zaten tutmuyorum. Film izleyeceksem varsa Youtube, Netflix gibi hizmetlerden seyediyorum. Yoksa bittorrentten indirip izledikten sonra siliyorum. Şarkıları zaten tamamen internetten dinliyorum. Bir şey çekmeyeli seneler oldu sanıyorum.

  4. ahmet avatarı
    ahmet

    Sistem açılışı ne kadar hızlandı abi?

    1. MserdarK avatarı

      Eski diskim bozulduğu için karşılaştırma imkanım kalmadı ama sistem açılışında hissedilir bir hızlanma olduğunu söyleyebilirim (gerçi bu masaüstü bilgisayarım hiç kapanmadığı, hep açık kaldığı için bu ayrıntının benim için önemi değil).

  5. yosi avatarı
    yosi

    Okurken daraldım, siz sabırla devam etmişsiniz tebrikler amirim 🙂 Yeni iMaclerde ssd ve hdd birlikte olarak geliyor diye biliyorum.

    1. a.ahmet avatarı

      Çok doğru söylediniz, ben bile daraldım.

  6. daftpark avatarı

    Harddisk değişiminden tamamen şans eseri faydalandım. 27 inç iMac ekranında lekeler-gölgeler oluşunca garantisi bitmeden servise gönderdim. O zaman HDD değişiminden haberim oldu. Bu konuda Türkiye’deki yetkili kuruma çok veryansın ettim. Aldığım zaman diskten gelen tıkırtılar rahatsız etmişti ama bi sorun yok demişlerdi. Sonra aynı sebepten HDD değişti 🙂 Hoş yeni HDD de tıkırdamaya devam ediyor ya.
    Benim gibi donanım işlerinden anlamayanların işi gerçekten zor. Bilgisayar, servise gitmişken 4GB ram taktırmak istedim. Sonra ekstra servis parası vermiyeyim diye. Corsair 1333 HMZ 4GB Ram, 70 dolar+KDV dediler. Tamam dedim. Apple pahalı ya, yan ürünleri de pahalıdır diye düşünüyordum. Önce yapmadığımı sonra yaptım internete baktım aynı ürün bir çok yerde 30 dolar civarı. Türkiye’nin en büyük Mac yetkili servislerinden birisiniz. Anlamıyoruz diye yapmayın böyle şeyler ayıp oluyor dedim, paramı ödedim.

  7. Tamer avatarı
    Tamer

    Elinize sağlık. Açıklayıcı bir yazı olmuş. O modelin 21″liğinden var. Ram’i 12 gb yapınca bilgisayar rahatladı ama aldığım günden bu yana kadar bitmeyen sinir bozucu bir tıkırtı var. Demek harddisk’ten geliyormuş. Ben fan sesi zannediyordum ama fan kontrol yazılımının değerleriyle oynayınca gerçek fan sesini duydum. Sesler harddisk’ ten. Benim disk de gidici gibi. Ben de yazınızdan sonra kendimce araştırma yaptım. Muhtemelen bir ssd da ben takacağım. Bu arada Trim işini üstlenen başka bir program daha varmış: http://chameleon.alessandroboschini.it/features.php Muhtemelen şuradaki tavsiyeleri gui aracılığıyla gerçekleştiriyor: http://blog.alutam.com/2012/04/01/optimizing-macos-x-lion-for-ssd/
    Sistemin stabilitesi ile ilgili gelişmeleri paylaşmaya devam ederseniz memnun olurum.

  8. fu avatarı

    Operasyon için geçmiş olsun, iyi günlerde kullanın.
    Bu arada sizin kullandığınız iMac 11,3 resmi olarak 16GB ram destekliyor fakat macrumors forumlarında 32Gb ile sorunsuz kullanıldığı bilgisi mevcut. http://goo.gl/CzX4E
    Bende Mac için RAM yükseltirken Apple destek sayfaları yerine wikipedia’deki referanslara bakmayı tercih ediyorum. Ram terfisinde bulunacakların bakmasında fayda var.

  9. Sevimin Aşkanası avatarı

    teşekkürler , bir yeni şey daha öğrenmiş oldum.

  10. Cihangir G avatarı

    Yazınızı okurken “Benim Mac’in harddiskinden de acayip sesler geliyor, sanırım bunları yapmam gerekecek.” diye düşünmüştüm ki hemen ertesi gün harddisk gitti. Zaten işkilli olduğum için bütün yedekleri almıştım, dolayısıyla sadece bir şeylerin zahmet olacağı dışında bir endişe yaşamadım.

    Sizin yazdıklarınızı pek gözüm yemeyecek gibi hissettiğim için servisi aradım ve 1 TB HD değişimi için 460 TL istediklerimi öğrendim. Koşarak tuvalete gittim. Döndüğümde elimde bir musluk pompası vardı. Gerisi sizin yazdıklarını gibi oldu aynen: Tornavida arşivimde vardı, kabloların nereye grip çıkacağı çok belliydi, mıknatıslar vidalar ve tornavida uçları arasında ciddi savaşlar verdim, harddisk değiğimiz 150 liralık bir şey zaten….

    Siz olmasaydınız Üstadım, araştırmaz ve yapmazdım; teşekkür ederim 🙂

    1. MserdarK avatarı

      Geçmiş olsun. Yazılanların birilerine faydalı olduğunu görmek mutluluk verici.

      Selamlar, sevgiler.

    2. sukruaytekin avatarı

      Bende Aynen Öyle Yaptım Sadece Ekranın Kilit Demiri Zarar Gördü Ama Sorun Olacak Bir Aparat Değil Çalışıyor 🙂

  11. gökhan avatarı
    gökhan

    yaa abi sen bu apple ile sinir krizi geçirmedin mi ben okurken geçirdim allah yardımcın olsun bir sorun bu kadarda olur mu? helal olsun size 🙂

  12. Murat avatarı
    Murat

    Bende iMac 27 2013 modeli var.Yetkili servis ssd degisimini yapabilecegini soyluyor. Fakat, yazida bahsettiginiz fan sorununu onlemek icin 150 TL + Kdv degerinde bir parca takiyorlarmis. Ama opsiyonel dediler, yani istemezsek takmayabilirlermis. Sizce bu parcayi takmaya gerek var mi? Yazilimla bu isi cozebildigimize gore?

  13. sukruaytekin avatarı

    Merhaba

    Ben Yazıda Anlattıgınız Gibi Aynı Marka SSD Taktım Program İle Dengeleyince Ses Yok Yanlız Arkasına Eğildiğimde Hafif Bir Çın Tarzı Ses Var Bu Normalmidir

  14. HasanK avatarı

    Merhaba, detaylarıyla paylaştığınız için teşekkür ederim. Bende aynı şekilde bir yükseltme yapmayı düşünüyorum. Bazı modeller ile disklerin uyumsuz çalıştığı gibi bilgiler var, o yuzden disk ve ram konusunda karar veremedim. Imkan bulursam ABD’den almayı planlıyorum. Kurulumdan bu yana herhangi bir olumsuzlukla karşılaştınız mı acaba ?

  15. Özgür avatarı

    Bu programla yaplan kalıcı olmayan bir çözüm. Sensörü kısadevre etmek en güzeli. Bunu yapınca HDD fanı 1000 RPM ye sabitleniyor. SSD ler ısınmaz ve sürekli 1000 rpm de çalışan fanın hiçbir zararı olmaz. Araya bir y splitter koymak bu kısadevreyi kısa yoldan sağlardı.

  16. Özgür avatarı

    Pardon bu Imac 2010 üretimiymiş. Öyleyse Y Splitter’a da lüzum yok. 2010 Imac lerde sensör kablosu sata kablosundan ayrıdır. Sensör kablosunu kesip kabloları basitçe birbirine değdirmek yani bantlamak yetecektir.

  17. Özgür avatarı

    Bu arada SSD hız farkı inanılmaz.

  18. CengizE avatarı
    CengizE

    Sayenizde ısınma ve fan sesi sorununu çözdüm, çok teşekkürler…

  19. Cenk avatarı
    Cenk

    TRIM desteğini native olarak sağlayan Angelbird marka SSD’ler mevcut. Bir de SSD’yi monte ederken fan için bir sensör takarsanız fan problemini hiç yaşamazsınız. Selamlar!

  20. kaqan avatarı
    kaqan

    Gaza gelip bu yazıya bakarak ssd guncellemesi yapayım dedim. Imac’in camını kırdım cıkarırken, sonra sinirden butun bilgisayarı paramparca ettim 🙂

  21. Mehmet Fatih Merdamert avatarı

    Arkadaşım Merhaba,

    Bende 5-6 ay evvel hdd den ssd ye geçtim ssd diske dönüştürmek aslınabakarsanız hiçte zor değil hatta vantuza bile gerek yok tırnaklarınızı üst köşelerden camın arasına sokarak biraz güç uyguladığınız zaman ön cam rahatlıkla çıkıyor. Sonrası el becerisine kalıyor. Söylediğiniz gibi 15- 20 dakika çalıştıktan sonra süpürge makinesi gibi ses yapıyordu cihaz.
    Söylediğiniz belirttiğiniz programı yükleyip ayarladıktan sonra ses tık diye gitti şimdi hafif hafif çalışarak soğutuyor on numara bir sistem oldu. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

    TRIM desteği işini de burada okudum Samsung SSD 850 EVO 120GB disk almıştım zaten dediğiniz gibi bilgisayarının tamamını özellikle iş için kullananların doldurması imkansız gibi birşey ben şuanda bir kaç fuzuli dosya da yüklememe rağmen halen diskin % 60 ı boş.

    Bir ufak tavsiye makineden çıkan diski ne yapacağım diye düşünen var ise ben şöyle birşey yaptım.
    Diski bir çeşit nas olarak kullanıyorum.
    Bir adet usb disk kutusu aldım ve AirTies 5650 usb destekli modeli olan modeme bağladım ve şu anda hem bir medya center hemde bir çeşit nas olarak kullanıyorum evde tüm cihazlarımla bu diske ulaşıp veri aktarımı yapıyorum hatta sabit ip ye sahip olanlar direkt olarak nas olarak da kullanabilir.

    Disk kutusu biraz kaliteli olsun 50-60 tl bir masrafı oluyor ama 1TB lik bir yerel alan için bence süper bir yatırım.
    Bu yazınızı kaynak göstererek web sayfamız http://www.alindir.com da da kullanacağım teşekkürler.

  22. wisecolt avatarı
    wisecolt

    Sistem başlarken fan sesi yine duyuluyor mu? Yani sistem oturumu açıp, fan programı devreye girene kadar fan gürültülü bir şekilde çalışmaya devam mı ediyor?

  23. Mert avatarı
    Mert

    Çok güzel bir anlatım ve detaylı örnekleme ile konuyu tatlandırmışsınız. Gerçekten Türkçe bu konuda fazla kaynak yok ve yazınız kesinlikl eişime çok yaradı ve fikir verdi. Kendi 2011 mid Imac’im 2x2GB ram ile yıllardır sürünüyodu. Kingston 8 GB DDR3 1333Mhz Ram’i kendim kolayca taktım ve yıllardır bunu nedne yapmadığıma çekindiğime son derece üzülüyorum. Keşke önceden yapsaymışım şu an makine gerçekten çok hızlı. Tabi açılış kapanış ve diskle ilgili okuma yazma işlemleri hala SATA disk yüzünden hızlı değil ancak bu işlemde yukarıda okuduğum kadarıyla kesinlikle benim yapabileceğim bir iş değil. Bir MAC servisine bu konuyu danışacağım ve harici birçok diskim olduğu için 120 GB Sandisk marka bir SSD ile bu işlemi de atlatmayı düşünüyorum. Selamlar.

Görüşlerinizi paylaşın: