(Kafesteki) kuşlar kadar özgürüz

Apple iCloud kulağa hoş geliyor. Ama onu gerçekten bir ‘cloud’ hizmeti olarak adlandırabilir miyiz?

Cloud; ya da Türkiye’de kullandığımız ismiyle ‘bulut bilişim’ yükselen trendlerden.

Doksanlı yıllarda Sun’ın İcra Kurulu Başkanı Scott McNealy’nin ısrarla savunduğu (gerçi dereden çok sular aktı ama) ‘Network is the computer‘ (ağ, bilgisayardır) kavramı ezeli rakibi Microsoft’taki halefi Bill Gates tarafından alay konusu edilip duruyordu.

Sun, yeteri kadar hızlı bir internet altyapısıyla bilgisayar platformlarının önemsiz hale geleceğini iddia ediyordu. Java gibi bir yapı üstünde çalışan sistemler her şeyi internet üstünde çalıştıracaktı. Aynen şu anki Gmail, Youtube, Google Docs gibi hizmetlerde olduğu gibi.

O zamanlar ütopik bir hayal gibi görünen bu konu artık hayatımızın sıradan özelliği haline geldi. Bugünün en popüler oyunları bile artık web üstünde oynananlar.

Bulut bilişimin işletim sistemine entegre olduğu ilk popüler örnek Apple’dan geldi. iCloud adlı bu yeni yapıda kabaca rehberinizdeki kişileri, takviminizi, fotoğraflarınızı ve benzeri içerikleri bütün diğer Apple cihazları arasında (iPad, iPhone, Mac, iPod, vs) senkronize edip paylaşabiliyorsunuz. Ve elbette web üstünden de ulaşabiliyorsunuz.

http://www.youtube.com/watch?v=DCjeSNomXrU

Apple kullanıcılarının ücretsiz bir güncellemeyle ulaştığı bu hizmet aslında benim gibi birçok kişi tarafından farklı şekillerde kullanılıyordu. Örneğin bir Google hesabınız varsa (Gmail ya da Google Apps) zaten takvim, rehber, eposta, fotoğraf, video ve belgeleriniz otomatik olarak bulutta ve Apple dahil her cihazınızda senkronize olacak şekilde bulunuyor.

Dosyal senkronizasyonu konusundaysa Dropbox hemen her beklentiyi belirli bir boyuta kadar ücretsiz sağlıyor. Yani aşağı yukarı her şeyi bulutta ücretsiz (ya da yüksek kapasite isterseniz kısmen ücretli) kullanabilirsiniz.

En önemli ayrıntıysa şu: HER cihazda ve sistemde kullanabilirsiniz.

Bulut bilişimi belirli bir markaya ya da platforma kısıtlamak işin mantığına aykırı. Bulut bilişim her an, her yerden, her cihazdan ulaşabileceğiniz bir yapı kurmak. Yoksa bir dönem Microsoft’un MSN ile alternatif internet kurma hayaline benzer. Ve sizi bir markanın bulutuna hapseder.

Bunu aklıma getirense iCloud güncellemesini yaptıktan sonra karşıma çıkan şu ekran oldu.

Bulutlarda özgürlüğe koşuyoruz derken kendinizi küçük bir kavanozun içinde bulmayın derim.


Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

10 yanıt

  1. Murat avatarı

    amirim çok haklısınız en yakın sürede çıkaracaklardır, iPhone daki copy paste gibi:)

  2. bora yalçın avatarı

    Apple “hayat tarzı” düzeyinde yenilikçi firma sözünü hakediyor ama Apple ürünlerinin sanırım tümünde bir hapis durumu mevcut. Daha öncesini bilmiyorum ama özellikle bu iPod’larla başlayan yeni Apple çağında, iPod’un sadık yari olarak iTunes’un olmasından sonraki gelen her şey bir sınırlama içeriyor. Örneğin, bir yazılımcı olarak iPhone sahibi arkadaşımdan iPhone’un direkt erişilebilen bir dosya sistemi olmadığını duyduğumda ilk ve sonraki üç tepkim “nası yani” olmuştu. Sonrasında iPadlerde aynı durum devam etti. Ayrıca iOS SDK ancak MacOS’da çalışır uygulama geliştiremezsiniz. En son gelen bu google contacts durumu da Apple’ın bu gizliden gizliye bir şeytanlık ve köle yaratma arzusunu devam ettiriyor

  3. M.Çelik avatarı

    Hayatımızın her alanına giren teknolojinin bu kadar etkili ve kolay kullanılması insanı cezbediyor ; ve ilerisi içinde hayallerimizi geniş tutmamızı sağlıyor …

  4. A. Özkale avatarı

    Apple’ı başarılı yapan etkenlerden biri de bu “kapalı” sistemi; bir Apple ürünü olan kişi zamanla diğer ürünlerini de almaya devam ediyor. Apple, Google gibi bir internet şirketi değil, donanım ve yazılım üreten ve ürettiği bu cihazlarda tüketilmek üzere içerik satan bir şirket bu yüzden büyük oranda kendi cihazlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş bir bulut hizmeti sunması çok mantıklı. Google ise internetin tamamına yayılmış bir şirket, internet erişimi olan hemen her cihazı desteklemesi gerekiyor, istese de Apple’a benzer bir yaklaşımda bulunması zor.

  5. Gurcan avatarı

    Peki, firefox veya chrome’daki sık kullanılanları web üzerinde istediğim bilgisayarda açtığımda kullanabileceğim bir program yok mu? Yani yer imleri çubuğunu web üzerinden ulaşılabilir istiyorum…

  6. www.bugrademiral.com avatarı

    Komunizm aslında hiç yok olmadı. Amerikanın kalbinde hala var. Adı: Apple

    Ama bu özgür bir dünya neyseki! Apple’ı sevmezsen Mic var, Goo var, vs…

    Bence Apple kapalı kalmak konusunda eleştirilmemeli. Adamların felsefesi bu zaten. Diğerleri gibi olursa Apple olmaz. Çok akıllıca bir strateji bence.

    Açık platformlar varsa kapalılar da olmalı.

  7. Süleyman Sönmez avatarı

    Google Bulut her zaman tercihim olur. Çünkü en azından belli bir süre daha tüm sistemler ve cihazlar Google ile çalışacak veya bir ara iletişim kuracak. Ayrıca Google’dan sızan bilgilerden gördüğümüz kadarıyla bir süredir Google Docs olarak kullandığımız servisi Dropbox şeklinde kullanılacak bir tarzda Google Drive olarak kullanabileceğimiz yönünde. Şu makale kaynaktır: http://techcrunch.com/2011/09/24/google-drive-is-coming/ Yıllık ücretlere baktığımızda bugün ücretsiz verilen iCloud kimseye yetmeyecek. Dropbox yeterince uygun fiyatlı değil. Google Docs ise onlara göre neredeyse bedava! 🙂 20 GB – $5/yr 80 GB – $20/yr 200 GB – $50/yr 400 GB – $100/yr 1 TB – $256/yr 2 TB – $512/yr 4 TB – $1024/yr 8 TB – $2048/yr 16 TB – $4096/yr

  8. lyz avatarı

    Apple en baştan beri kendi donanımı ve yazılımı ile var oldu. Jobs bugün iphone’un mucidi diye anılıyor ama machistosh / pc ikilemini pek dile getiren yok. En baştan beri mac alırsanız, donanımı, yazılımı herşeyiyle apple olmak zorundaydı. i(pod, phone, pad) serisiyle bu durum devam ediyor. iphone ve şürekası için yazılım geliştiren bir arkadaşımdan öğrendiklerimi sizinle paylaşayım: yazılımı sadece mac üzerinde yapabiliyorsunuz, tabii ki apple’ın ürettiği sdk ile yapmak sorundasınız. appstore’a yaptığını uygulamayı gönderiyorsunuz, onaylanırsa appstore’da çıkmaya başlıyor. yazılımı yaptığını arayüzde programın çalışacağı ios versiyonunu yazılımcı olarak siz seçiyorsunuz ama seçenekler zamanla değişiyor, yani kısaca 3 yıl öncesinin iphone1 versiyonu cihazını istesenizde bugün kullanamıyorsunuz, çünkü hem donanım yavaş kalıyor, hem de appstore’daki bir çok uygulama yüksek ios versiyonları istiyor (cihaz eski olduğu için yeni ios versiyonu yüklense bile cihazı yavaşlatıyor. örneğin 3g versiyonu iphone’a ios4 yüklediğiniz ada kağnı hızıyla çalışmaya başlıyor). apple’ın kendi içinde çalışan bir push mesaj servisi var, indirdiğiniz uygulamalar eğer ilk çalıştırmada izin verirseniz size mesaj atabiliyor, ama bu aslında apple üzerinden gelen bir mesaj. bu ne demek? apple istese milyonlarca kişiye anında bir mesaj gönderebilir. iphone’u aktive ederken sizin operatör bilginiz ve tel numaranız da apple kaydediliyor. imesaj özelliği (ios5’le gelen) bunu kullanıyor mesela. sonuç itibariyle, apple kendi evrenini yaratmış durumda, herhangi bir apple ürünü kullandığınızda bu evrene dahil olmuş oluyorsunuz. iyi tarafı aynı “yaratıcının-haşa” elinden çıkan bu evrende herşey tıkır tıkır işliyor, korkutucu olan ise dejavuları (matrix) görmeye başlarsak ne olacak?

  9. aydem azmikara avatarı

    oncesini/populerligini bilmem fakat “Bulut bilişimin işletim sistemine entegre olduğu ubuntu one var/di. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_One ) . sunucu kismi sahipli olmasi kismiyla elestiriliyor fakat tamamen ozgur bir GNU/linux olmasa da canonical’in ubuntu’su, bahsedilen firmanin bahsedilen platformlarina gore su anki en “acik” populer platform.

    cloud/SaaS kafasi freedombox ( http://en.wikipedia.org/wiki/Freedombox ) gibi projeler gibi politik olarak degerlendirilirse interneti ozgurlestirebilir. sunucu istemci modelinin interneti getirdigi hal ortada. ozgur, anonim, dagitik, p2p bir internet vizyonu onemli. p2p cloud tahayyul edebilmek onemli.

    100$ cihaz + 5w elektrik + ag genisligi (kablosuz mesh ag ile, buna da gerek olamdan) gibi bir maliyet ile bir “priz bilgisayar” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Plug_computer ) ve uzerinde calisacak ozgur yazilimlar ile mumkun bu…

    asagida bahsedilen bulut veri deoplama sistemleri disinda tamamen ozgur olmasa da, ubunut one disinda daha surdurulebilir bulut veri depolama/senkronizasyon fikirleri asagida.

    priz bilgisayari ve barracudadrive (lisansi ozgur ayzilim lisansi mi bilemiyorum) ile teknoloji musterisi degil kullanicisi olarak limitsiz kisisel bulut veri depolama sitemi, hatta bir kisisel sunucu olarak cok daha fazlasi mumkun ( http://barracudaserver.com/products/BarracudaDrive/ )

    tonido ve tonidoplug yine benzer fakat daha az fonksiyonlu ve musteri bagimliligi yaratan bir ticari cozum ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tonido )

    opera unite tarayici tabanli arti ve eksileri olan sahipli bir cozum ( http://en.wikipedia.org/wiki/Opera_%28web_browser%29#Opera_Unite )

    tamamen ozgur, anonim, dagitik, p2p bir internet icin freedombox vb’ni beklemeli, acelesi olan?

    NOT: firefox senkronizasyonu icin firesync ( https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firefox-sync/ )

    Ticari medya’da yazan diger yazarlar icin bir bilgi: steve jobs bir is adamiydi.
    ticari medya’da sirketinin urunlerini anmak(ovmek) ile baska bir sirketin urunlerini anmak arasinda bir farklilik yok, ne kadar musteri sadakati yaratmis olsa da…

  10. ali avatarı

    Faydalı bilgiler için çok teşekkürler..

Görüşlerinizi paylaşın: