Ben burada eğleniyorum

Kişisel bloglarımızın babamızın tapulu malı mı? Cevabı gayet net: kesinlikle evet!

Kişisel bloglarından para kazanmaya çalışan arkadaşlarım var. Beni rahatsız eden bir yanı yok. Üstelik keşke kazanabilseler; çoğu Google reklamlarından gelecek günlük bir iki (rakamla 1-2) dolar gelirin yolunu gözlüyor. Genelde de durum bu.

Bloglar kişisel, kurumsal ya da tamamen ticari olarak kurulmuş sektörel (belirli ilgi alanlarına yönelmiş) şekillerde karşımıza çıkabilir. Örneğin benimki tamamen kişisel bir blog. Buradan para kazanma gibi bir derdim yok. Paramı başka yerlerden kazanıyorum.

‘Buradan da gelse fena mı olur?’ gibi de düşünebilirim pekala ama o da benim için ekstra bir iş demek (ayrıntıları birazdan). Üstelik o zaman böyle hoyratça yazılar yazmam da zorlaşır. Blog reklamdan kazanacaksa, reklamveren illa ki bir çizgi ister. Kolay değil sizi satın alıyor, şartlarını dayatır elbet. Bari kendi ‘dijital evim’ bana kalsın diyorum.

Kurumsal bloglar ayrı bir mesele. Şahsen ben kurumsal bloglardan kendi işlerini anlatmaları yerine sahip oldukları renkleri, çalışma ortamlarını, iş yapış şekillerini ve tecrübelerini paylaşmalarını bekliyorum. Çok az şirkette böylesi örnekler görmek mümkün.

Sektörel bloglar ise uzmanlık ister. Öyle işten güçten arta kalan zamanlarda iki üç yazı girmekle olacak türden değildir. Olmasına olur ama devekuşu gibi; ne deve olur ne de kuş…

Pro-blogger
Pro-blogger

Bunları niye mi yazdım? Günlük hepi topu 800-900 kişinin girdiği bu mütevazı bloguma sürekli ‘niye daha sık yazmıyorsun’ konulu mektuplar geliyor. E burası benim görev gibi yazdığım bir yer değil ki? Görev gibi yazdığım yerler zaten belli. Buraya canım ne zaman isterse, yazmaya ne zaman kendimi hazır hissedersem o zaman yazıyorum. Belki de bu yüzden hayatımla ilgili en rafine, en konsantre şeyler burada toplanıyor.

Profesyonel blogcu olmak ciddi bir disiplin ve adanmışlık gerektirir. İşiniz gücünüz  o blog(lar) olmalı. Onunla yatıp, onunla kalkmalı; gece gündüz pazarlaması ve arama sıralaması için koşturmalısınız. İlgilendiğiniz alana yönelik popüler anahtar kelime ve tıklanan makaleleri takip etmeli, sosyal ağlarda tanıtmaya çalışmalısınız. Rakipleri koklamalı, trendleri izlemelisiniz.

Oysa burası benim oyun alanım. Ben sadece eğlenmek için buradayım. Hiçbir mesaj kaygım, tıklanma endişem ya da popülerlik derdim yok. Milyarlarca sayfa içinde bir küçük noktayım ve halimden gayet memnunum.

İşte mesela hasta yatağımda uzanmış bunları yazıyorum. Bu keyfi bozmaya ne gerek var 😉


Yayın Tarihi:

Kategori:


Yorumlar

25 yanıt

  1. aydın avatarı

    geçmiş olsun:)+rep,teraziye ve reklama tıkladım

  2. wolkanca avatarı

    hatırlamayacaksın belki ama bak sana taa blogun falan yokken gel yaz diye kim demişti? 🙂 ben.
    serdar bey kendi sunucularını kiralayıp yazan ve çok fazla ziyaret alan blogların sahipleri sunuculara para vermek zorundalar.
    sizin gibi işi zaten internetle ilgli olup kendi firmasının sunucusunda barındırmak gibi bir durumları yok.
    onun içindir ki o iki üç reklam alanı ile herifçiler bunu ödüyorlar, en azından benim gibilerin amacı benim de söylenecek sözüm var ve işte budur demek için yazanların bloglarına reklam koymalarındaki neden budur.

    ha gel volkan senin blogunu da bizim şirketin suncularına koyalım etline sütlüne karışmayız kafana göre takıl dersen reklamla meklamla işim olmaz.

    geçmiş olsun.

  3. Uğur Özmen avatarı

    Bence de sence…

  4. MserdarK avatarı
    MserdarK

    @wolkanca işte bu yüzden daha ilk paragrafta “Beni rahatsız eden bir yanı yok. Üstelik keşke kazanabilseler” demiştim. Bol kazançlar dilerim. Para kazanma dürtüsü asla hesabı verilecek bir şey değil. Hele bu zamanda…

  5. wolkanca avatarı

    serdar bey şahsen ben blogumdan para kazanmıyorum kazanma amacım da hiç olmadı açıkcası çünkü ben de paramı gerçek zamanlı çalışmaya çalıştığım ana işimden amaya çalışıyorum.
    blogcu olarak para yerine başka şeyler kazanmak istedim hep, öyle oldu da zaten. örneğin öğrenmek, arkadaş edinmek, kız tavlamak vs.

    internette günlük yazma fiilini insanların televizyonlarda ve gazetelerde okuduğu yazar vs. insanlardan sıkılıp benim de söylenecek sözüm var demesinin tezahürü olarak düşünen biriyim. bi fiilin yazınızın popülerlik kısmı ile alakalı bir durum olduğunu sanmıyorum, o belki doğal bir şey olan ortamda saygı duyulmak, farklı olma isteğidir diye düşüncem var.

    yalnız blog ciddi bir trafik almaya başladığında iki yolu var kişinin. birincisi bloguna reklam alanları açıp trafikten oluşan gideri karşılamak için kazanmasını sağlamak. ikincisi biraz sesi kısıp trafiği azaltmak.

    trafiği azaltmak biraz zor çünkü sizde bilirsiniz gazatede yazılarınızın çok okunmasını bilinmesini istersiniz, bundan vazgeçmek zor.

    reklam alanı açınca zaten çok fazla seçeneği de yok, en azından bu vakte kadar pek yoktu, hatırlarım ben google adsense de hesap açtığımda kendime türkçe reklam yoktu, türkçe bir şey yoktu. şimdi seçenek var çok şükür ve gerçekten o firmaları tebrik ederim, özellikle linkz ve saz arkadaşlarını ve virgül mesela.

  6. AhMeTMnS avatarı

    Bende blog yazma işini sadece eğlenmek, düşüncelerimi aktarabilmek, içimde kalacak olanları dışa vurabilmek için yazıyorum ancak, benim blogumdan para kazanmam gerekiyor, sadece masraflarını karşılayabilmek için, sonuçta ben öğrenciyim ve kendi paramı kazanmıyorum, ama yinede blogumda reklam yayınlamıyorum, bazı arkadaşlar popülerlliklerini başarılarına bağlı olduğunu düşünüyor ancak durum o değil, birde para kazanmadıklarını iddaa ediyorlar, yalan söylüyorlar tavsiyem inanmayınızdır. Ayrıca Serdar abi sadece muhalefet olmak için yorum yapanlara cevap bile verme bence 🙂 Geçmiş Olsun…

  7. Mert Erkal avatarı

    Kızını dövmezsen ya davulcuya ya profesyonel blogcuya varır kıvamında hoş bir yazı olmuş Serdar bey. Diğer bütün yazılarınız gibi tebessümle okudum.

    Öncelikle profesyonel blogcu adıyla bloguma link verdiğiniz için teşekkür ederim. Her pro-blogcu gibi ben de gece gündüz bloguma gelen ziyaretçilerin originini takip etme hastalığına yakalanmış durumdayım 🙂

    İngilizce içerik blog ile para kazanmakta oldukça büyük avantajlar sağlıyor. Blogunuz ile birlikte adınız da blogosfer de yayılmaya başlıyor. Böylece piyasaya yeni ürünler sunarken de blogunuzu kullanabiliyorsunuz. Örneğin geçtiğimiz aylarda http://www.seotoolsshop.com‘u açtım ve blogum üzerinden pazarlamasını yapıyorum.

    Evet, oldukça meşakkatli bir iş. Ben 10 sene çalıştığım tam zamanlı işimden ayrıldım ve bu blog yazarak hayatımı kazanıyorum. Benim işim bu artık. Çok büyük keyif alıyorum. Çünkü yazmayı çok seviyorum.

    Bir Türk olarak kendinizi kabul ettirebilmek için rakiplerinizden çok daha hızlı koşmanız gerekiyor. En büyük sıkıntım ailem ve yakın çevrem de dahil olmak üzere “uzaylı” muamelesi görmek. Ama “ey özgürlük” diyip kulaklarımı tıkıyorum çoğu zaman.

    Benimkisi daha çok kişisel bir duruş, bir tür başkaldırı. 10 senelik mutsuz iş yaşantımdan sonra bugün profesyonel blogcu olarak çektiğim sıkıntılar masaj gibi geliyor. Yazmayı seven, özgürlüğüne düşkün, ingilizce bilen ve tek başına yol almayı becerebilen herkese tavsiye ederim. İlgilenen arkadaşlara da elimden gelen yardımı esirgemem.

    Saygılarımla,

  8. MuratD avatarı
    MuratD

    Serdar Bey,dün güneşli semalarında son model bir mercedes S500L gördüm,körolası iphone ile bakmadan fotograf çekilemediginden belgeleyemedim ancaaak;
    mercedesimizin plakası 34 MSK 34 idi :))
    internetten para kazanmayı hedefleyen bizleri ümitlendiren kareler bunlar :p
    dün sizin bloga yazarım diye düşünmüştüm,bu yazınız da tam uymuş :))

    geçmiş olsun efenm.

  9. […] en acayip, özgür, bağsız ve bağlantısız gerçek blog yazarlarından biri olarak onun blogunda işlediği bir konuya rapci jargonu ile diss atmak diye tabir edilen, akademik olarak da açılım diye telaffuz […]

  10. MaTaDoR avatarı

    Bir yazar konuyu yazmadan önce değineceği şeyleri aklında basitçe şekillendirir ve anlatmak-eleştirmek istediği şeyi genellikle ilk 3 satırında özet olarak ortaya koyar.

    Sizin yazmış olduğunuz ilk satırlarda geçen;
    “Kişisel bloglarından para kazanmaya çalışan arkadaşlarım var. Beni rahatsız eden bir yanı yok. Üstelik keşke kazanabilseler; çoğu Google reklamlarından gelecek günlük bir iki (rakamla 1-2) dolar gelirin yolunu gözlüyor. Genelde de durum bu.” bu ifadeler zaten ne amaçla bu yazıya yer verdiğinizi anlatıyor.

    Reklam yayınlayan blogları eleştiren ve hatta bana göre küçümseyen bir giriş olduğunu belirtmeliyim. Bu paraya muhtaçlarmış havası vermişsiniz yahu bir-iki doların yolunu gözlemek ne demektir.!. Bana bundan 2 sene önce kazandığım 1-2 dolar gibi rakamlar şu an komik geliyor ama yazmaya yeni başlamış ve fazla içeriği bulunmayan blogların da başlayacağı seviye budur ve saygı duyulması gerekir en nihayetinde. Eklemek isterim ki bu sitede yayınlanacak adsense gelirlerinin de günlük 1-2 doları geçmeyeceği çok açık. İnternetle haşır neşir olup zaten bu alanda işi olan birisinin 1-2 dolara tenezzül etmesi de beklenemezdi zaten. Ama emin olun; adsense reklamları yayınlamaya başlasanız dahi kimse size alay ederbir gözle bakmazdı. Bu daha çok katmadeğer üretmek ve yaptıklarınızın neticesini almak bağlamında değerlendirilmesi gereken bir konudur bence.

    Teknosohbet’i sürekli takip eden ve Timur Bey’le yaptıklarınızı taktir eden birisi olarak, üslubumdan rahatsız olduysanız kusura bakmayın. Ama yapım bu.

  11. mesut felat avatarı

    Geçmiş olsun,

    Özellikle çoğu yabancı olmak üzere blogdan para kazanmakla ilgili birçok kaynak mevcut ve bu kaynaklar gayet sistematik yöntemlerde bu işten uzun süreçte nasıl para kazanılabileceğini anlatıyorlar. İnanıp inanmamak, uygulayıp uygulamamak tamamen kişisel bir tercih ama bu işten gerçekten büyük paralar kazanmak isteyenlerin bu işi daha profesyonelce yapmaları taraftarıyım. Kazanılacak üç beş kuruşun zararı yok elbette ama eğer bu işe gönüllü mesai harcanmadan büyük paralar kazanılabileceğini düşünenler varsa da bu maceranın sonunun büyük bir hayal kırıklığı olacağını tahmin ediyorum, saygılar…

  12. eylos avatarı

    Serdar bey, eğer gerçekten samimi isen, bu makalenin giriş yazısını “blogunda reklam yayınlayanları” küçük düşürücü ifade olan “Google reklamlarından gelecek günlük bir iki (rakamla 1-2) dolar gelirin yolunu gözlüyor. ” cümlesini çıkarmanız gerekir. Yok burası benim özgür alanım isteyen beğenir isteyen beğenmez diye ısrar ediyorsanız o aman başka.
    Selamlar.

  13. irmak avatarı

    bence herkes kendi yolunda yürüsün böyle para işleri bozuyor milleti

  14. Eğitişim Kariyer Enstitüsü avatarı

    Türkiye’de henüz bloglardan para kazanma gündeme gelmeyebilir. O yüzden eğlence hala ön planda olacak sanırım. Teşekkürler Serdar Bey.

  15. Ahmet ARSLAN avatarı

    Ben olaya farklı bir yerden bakmak istiyorum. Bloglar para kazanmalı ama yeni yöntemler geliştirilmeli.
    Aklımdaki ise şu; reklamveren tarafından direkt bir satınalma yapılmamalı, satınalma işlemini diğer işlerde olduğu gibi reklam networkleri yapmalı. Yeni bir model geliştirilmeli. Advertorial olayı artık kesmiyor 🙂

    Sizce öyle değil mi?

  16. Digital Kelebek avatarı

    Üstadım.. Sonuna kadar haklısın da..

    Karılıyorum.. Bende sevmiyorum biloglardaki reklam şeysilerini..

    Ama işte, herkesin tuzu kuru değil, bir şekilde üçün beşin hesabını yapıyorlar..
    Şu devirde de haksız değiller gibi..

    Sevgiler..

  17. kedikumu avatarı

    ben paraya para demiyorum blogumda 8)

  18. ahmet avatarı
    ahmet

    Herkes sizin gibi zengin değil ne yazıkki Serdar bey; insanların günlük 1-2 dolar kazancı ile dalga geçmek hiç haddinize değil. Size İyi Eğlenceler ve iyi bloglamalar.

  19. Cihan Aksu avatarı

    Serdar bey hoş adamdır, videolarını izlerseniz daha yakından tanıma fırsatınız olur. Başkası 1-2 dolar dese dalga geçiyor derim ama Serdar Bey bunu kötü niyetle söylememiştir.Yine de, sırf birileri daha çok yaz dedi diye böyle sert bir yazı yazmanıza şaşırdım.Daha çok yaz diyen amcaoğulları da sizi beğendiklerinden, sevdiklerinden istemişlerdir belki.

    Google Adsense reklamları çok az komisyonla bize döndüğü için belki de 50 dolarlık reklamdan bize 3 dolar kalıyor.Fakat gelişim sürecinde, 50’lik iş yapıp 3 almaya alışmamız lazım.Yeni bir işe girince de yükselene kadar bu böyle gitmiyor mu…

    Eğlencenize ben de katılıyorum Serdar bey ama yazı “sinirli” geldi bana biraz.En azından Sony’nin dönen ufaklığını rakı ve Müslüm baba ile tanıtan sakin, hoş adamın ağzından çıkmamış gibi.Sağlıcakla kalın,

  20. para kazan avatarı

    ingilizce olmadıkca adsense den para kazanamazsın.

  21. abe atın bi 1-2 bişey bana da avatarı

    :D:D güzel yazı ve yorumlar. adsense ekleyip unutmak lazım onu orda en güzeli… Şu karikatür de beni özetliyor galiba

    http://28.media.tumblr.com/tumblr_lhwo7gZmFR1qcligjo1_400.jpg

  22. en kolay para kazanma avatarı

    İngilizce öğrenin derim,adsense bile en iyi ingilizce sitelere ödeme yapıyor..

  23. SemihCan avatarı
    SemihCan

    Kesinlikle ingilizce diyorum. İngilizce öğrenip blog yazmayı başarırsanız işte o zaman kazanabilirsiniz. Blog işinde ingilizce ve Almancanın üstüne tanımıyorum eğer bu 2 dilden birini biliyorsanız mutlaka hemen zaman kaybetmeden blog açmanız gerekiyor.

  24. bilgi sitesi avatarı
    bilgi sitesi

    ingilizce sitelerde çoğaldı artık çok zor gibi geliyor bana en güzeli özgün bir blog yazıp beklemek bence insanlar artık işi öğrendi herkes blog açıyor konu kalmadı haber siteleri deseniz onlar zaten işi abarttı. Bence sektörde artık düzen oturdu kimse üstüne çıkamıyor.

  25. […] en acayip, özgür, bağsız ve bağlantısız gerçek blog yazarlarından biri olarak onun blogunda işlediği bir konuya rapci jargonu ile diss atmak diye tabir edilen, akademik olarak da açılım diye telaffuz […]

Görüşlerinizi paylaşın: