Google ile hayatın ürpertici tarafı

Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı kesin. Ama bunu neden ve daha önemlisi nasıl yaptığı konusunda çok az bilgiye sahibiz.

Bir iş seyahati sebebiyle bu haftamın 2 günü İzmir’de geçti. 1 gecelik konaklama için bana yardımcı olan kişi Wyndham Özdilek adlı bir oteli tercih etmiş. Sitesinden güzel bir otele benziyordu ama haritada şehre biraz uzak görünüyordu. İzmir’i pek bilmediğimden işi sürprize bırakmak istemedim. Bir günlük de olsa odada epey çalışmam gerekeceğinden (ki öyle de oldu) rezervasyonumu yerini ve odalarını daha önce tecrübe ettiğim Swissotel‘e kaydırdım.

Merkezi konumu sayesinde bir akşam kaçamağı yapıp tesadüfen orada bulunan eski bir dostumla, otele yürüme mesafesindeki Balıkçı Hasan‘da muhabbet fırsatı yakaladım. Her şey leziz, fiyatlar makul, ortam ve hizmet gayet iyiydi. Ziyaret ederseniz, aklınızda olsun. (Hepsi bir yana, girip çıkarken bir Botero eseriyle karşılaşma fırsatı bile Swissotel’i tercih etmem için yeterliydi).

Konumuza dönelim.

Elimin altında bir sürü akıllı telefon var. Sürekli de yenisi geliyor denemem için. Bu karmaşadaki tek kurtarıcım Google. E-posta, takvim, belge, sunum, telefon rehberi, fotoğraf albümü, şarkılar, videolar, yapılacaklar listesi, bookmarklar, uygulama ayarları, şifreler ve benzeri neyim varsa Google Apps hizmetlerinde. Kullanıcı adı / şifremi girer girmez elimdeki her cihaz her şeyiyle benim oluyor. Alışma derdi, sıkıntısı kalmıyor.

Bu aralar telefon olarak LG G2 kullanıyorum (her açıdan şu ana kadar kullandığım en iyi telefon diyebilirim. Hiç şarj etmeden yatana kadar idare etmesi bile benim için yeterli. malum dertler) iPhone dahil her cihazımda olduğu gibi onda da ilk yüklediğim şey Google Now oldu. Bu hizmet hiç ummadığım anlarda ve yerlerde hiç ummadığım şekillerde sunduğu desteklerle hayatımı kolaylaştırıyor.

Bu yüzden LG G2’nin ana ekranımda da en büyük yeri ona ayırdım.

Fakat bu İzmir seyahatinde Google Now’ın umulmadık desteğinin EN umulmadık örneğine şahit oldum.

Sen kendini bilmezsen; bu nice okumaktır?

googlenowlgg2

Toplantılardan birinde referans için gereken bir belgeyi yüklemem gerekti. Telefonu açıp yüklemeye başladım.

Bir an gözüm Google Now ekranına kaydı. Mustafa Kemal Bulvarı’ndan gidersem otelime 19 dakika mesafede olduğumu söylüyordu.

İşin buraya kadar olan kısmı gayet normal. Now, ajandanıza (Google Takvim) girdiğiniz bilgilere bakarak bu tip uyarıları zaten yapıyor. Örneğin sabah kalkınca erken bir randevunuz yoksa işyerinize olan uzaklığı ve ulaşma süresini söylüyor. Ya da sırada bekleyen toplantı mekanını ve ismini. Ya da akşama doğru eve dönüş yolunu, maç skorunu, önemli bir haberi, arkadaşının doğumgününü…

İzmir’de ekrana bakarken de Now hizmetinin yine Google takvim kaydıma bakıp, mekan kısmından kalacağım yeri anlayıp, Google haritalarından mesafeyi ölçüp bana durumu bildirdiğini düşündüm. Ama sonra bir şeyi fark edip irkildim.

Wyndham Otel’de konakladığımı nereden çıkartmıştı?

Takvimde kontrol ettiğimde iyice şaşırdım. Çünkü son kararım net olmadığı için takvimde mekan bölümünü boş bırakmıştım. Google’a nerede kalacağımı söylememiştim. Hatta giriş yaptığımda FourSquare’de Swissotel’de check-in olmuştum.

Peki Google bu otel ile beni nasıl ilişkilendirmişti?

Kafamda bu garip soruyla toplantının bitmesini bekleyip hafızamı taramaya başladım. Takvime otel ismini girmediğime adım gibi emindim. Diğer cihazlarımda da durum aynıydı (zaten hepsi birbirine senkronize).

Sonunda olayın kökeni ortaya çıktı: Google Mail (yani Gmail)!

Tek bir email adresim var ve o da Google üstünde çalışıyor. Tarama yaptığımda Wyndham’daki konaklamayla ilgili bir yazışmaya denk geldim.

rezervasyonwyndham

Google’ın Now hizmeti, eposta hizmetinden bu mektubu tarayıp ne olduğunu (yani İzmir diye bir şehre gidip 22-23 Ekim tarihi arasında Wyndham adlı bir otelde kalacağımı) anlamış, takvimden tarihi, lokasyon hizmetinden tespit ettiği yer (Konak) ile eşleştirmiş ve ulaştığı sonucu bir tavsiyeye çevirmişti. Demek ki ben hayatımı ajandama girmesem bile Now yine de beni organize edip yönlendirebilecek (ve Now’a bile gelmeden Google hayatım hakkında annemden daha çok şey biliyor).

Ve unutmayalım ki Now hizmeti henüz Türkiye’de nimetlerinin tamamını sunmaya başlamadı.

Basit gibi görünen bu ilişkilendirmenin arkasında ne kadar karmaşık bir teknoloji gerektiğinden bahsederek kafa şişirmek istemiyorum (Şehir isimleri, tarih tanımlama, lokasyon, mesafe analizi, harita ve navigasyon desteği, çoklu dil tanıma, semantik, hizmetler arası entegrasyon, vs). Google’ın sıkça değindiği bir hedef var. Kabaca ‘arama yapıyorsanız bizim eksikliğimiz’ diyor. Yani hayallerinde biz daha arama yapmadan ne tip bir bilgiye ihtiyaç duyduğumuzu bilip önümüze getirmek var. Google Now sadece bir başlangıç.

Google bunu yapabiliyorsa hepimizin üstündeki Büyük Göz‘ün yapabildiklerini hayal etmek bile zor.

Teknolojik cihaz ve hizmetler bizle yürüttüğü al-ver diplomasisinde skor tablosunu gizlemekte pek başarılı. Umarım durum çok kötü değildir. Çünkü -şahsen- Google ya da benzeri hizmetler olmadan yaptığım işlerin üçte birini bile yapacak durumum yok.

Yorumlar

54 yanıt

  1. Gamze B. avatarı
    Gamze B.

    Anladığım kadarıyla -ve tabiki beklenen- daha appstore (ios) da yok! Çok yazık, benim için.

    1. MserdarK avatarı

      Yazıda link verdiğim Google Now sayfasında Android ve iOS uygulamalarının linkleri bulunuyor.

  2. Doğan avatarı

    Google hariç, Facebook’un da yüklendiği bütün akıllı cihazlardan “yanlışlıkla” bütün telefon rehberini kopyaladığı ortaya çıkmıştı geçen senelerde. Almanya’daki NSA skandalından sonra burada bir çok firma eski teknolojilere yöneldi tekrar, Önemli evrakları sadece elden teslim etmek gibi bir çok önlem alıyorlar “Büyük Göz”e karşı. Böyle giderse ya bu sistemler bizi ele geçirecek, ya da biz paranoyak olup dumanla haberleşmeye geri döneceğiz.

  3. kul ahmet avatarı
    kul ahmet

    az önce android’li telefonumu kırıp attım. teşekkürler amirim

    1. MserdarK avatarı

      Bence yapmanız gereken internet hesaplarınızı ve bağlantınızı iptal ettirmekti. Olayın Android ile hiçbir alakası yok çünkü.

    2. dangerover avatarı

      az önce bilinçsiz bir adamın yaptığı hunharca bir hareketini izledik

  4. jim morrison avatarı

    Ben de ilk kullandığımda iş adresime ve iş yerimdeki hava durumunu bana göstermesinde buna benzer bir şok yaşamıştım. Ancak benimki bunun yanında çok basit kalıyor.
    Kişi senkronizasyonu da olayı bütünleyen bir olayzaten.
    Acaba çagrıları da bir log ile kaydediyormudur?
    Ayrıca yanlız ingilizce olarak kullandığımızda Now aktif oluyor değil mi amirim.

    1. MserdarK avatarı

      Ben tüm cihazlarımı İngilizce kullandığım için farkında değildim ama bir diğer arkadaşımda aktif hale getirirken o ayrıntıyı fark ettik. En azından ilk kullanımda dil ayarı İngilizce olmalı.

    2. atillakapartilla avatarı

      Ekte nasil aktif hale getirilecegi anlatiliyor. Turkce olarak da kullanabilirsiniz.
      http://www.chip.com.tr/blog/selcuk/google-now-turkiye-de-nasil-kullanilir_8258.html

  5. Mustafa Ciminli avatarı
    Mustafa Ciminli

    Bu çıkarımı maillerinizden yaptığını sanmıyorum.
    Siz eğer bu oteli google’da aramışsanız, ulaşım bilgilerine falan bakmışsanız -ki otel ulaşım sayfasında Google Maps kullanıyordur mutlaka- o otelde kaldığınız çıkarımını aramalrdan yapmıştır diye tahmin ediyorum.
    Mesela ben ne zaman Vatan Computer internet sitesinden ürünlere baksam Google Now bana, en yakın Vatan mağazasına şu kadar sürede ulaşabilirsiniz diye bilgi veriyor. Mailleri didiklediklerini,didikliyotlarsa da bunu bilmemizi isteyeceklerini, sanmıyorum.

    1. MserdarK avatarı

      Bu da mümkün ancak o aramayı yaptığımda İstanbul’daydım. Ve sadece sitesine girip haritadaki yerine bakıp çıktım. Aynı seansta başka birçok otele de baktım. Yani özellikle buna odaklanmasının başka bir açıklaması yok gibi görünüyor.

    2. Devrim avatarı
      Devrim

      Google mailleri kontrol ediyor. Serdar Bey’in yaşadığı şeyi uzun süredir yaşıyorum ben 🙂

  6. Abbas Elmas avatarı

    Bir Google Now kullanıcısı olarak bir şey daha belirtmek istedim. Araştırma yaparken sekmeler arasında boğuluyoruz ve bilgilerin çoğu gözümüzden kaçıyor. Google Now tek oturumda yaptığınız yaklaşık olarak aynı konu üzerindeki araştırmalarınızı günün akşamına ya da ertesi güne araştırmanıza devam edin diyerek alakalı linkleri bir google araması şeklinde Now kartı olarak gösteriyor.

    Belki sizde otelin yerini araştırmak için Google’ı kullandıysanız bu bilgiyi gmail den değilde daha iyi oldukları arama geçmişinizden almış olabilir diye düşündüm naçizane

    Saygılar

  7. Ömer Serdar Ören avatarı

    Bu yazıda beni en çok ürküten cümle: Google’ın sıkça değindiği bir hedef var. Kabaca ‘arama yapıyorsanız bizim eksikliğimiz’ diyor.

    Sanırım artık eşik aşıldı. Bundan sonra akışına bırakıp, gizliliğimizi (en azından internet üzerindeki gizliliğimizi) bir yana koyup geleceğe adım atmalıyız. Günahımızın diyeti bu olsa gerek.

  8. […] Now nasıl bir şey bir de internet ekipler amiri Serdar Kuzuloğlu yazısından […]

  9. davut naci kaya avatarı

    Bu gmail, birkaç yıl önce farklı illere gidip gmail hesabıma girdiğimde konumunuzu öğrenmek istiyoruz şeklinde sorular sorardı, Akıllı telefon aldıktan sonra hiç sormaz oldu. Sormasına gerek kalmadı galiba. Akıllı telefonlar bütün bilgilerimizi veriyor.

    İnternetin bir çok işimizi kolaylaştırdığı hatta yapamayacağımız işleri yapmamızı sağladığı bir gerçek artık. Böyle giderse herkesin bedava çalışan bir asistanı olacak, asistanın adı web. Ancak bu asistan gizli kapaklı işler çevirenler için tam bir düşman olabilir.

  10. fatih avatarı
    fatih

    Telefonumun not defterinde İzmir de bir arkadaşımın adresi kayıtlıydı ve İzmir’e giderken Manisaya vardığımda google now haritadan bulunduğum konumdan şu adrese şu kadar mesafedesiniz diye ekrana çıkarmıştı bu nasıl sizce? Daha şok edici değilmi?

  11. Okay KANGAL avatarı
    Okay KANGAL

    Bu iyi bir şey mi ? Yoksa kötü bir şey mi ? Bunun üzerine ciddi akademik çalışmalar gerçekleştirilmeli …

  12. at fav'a (@at_fava) avatarı

    Beklenen deccal Google mi?

  13. Ali YAVUZER avatarı

    Google’ın Doğal Dil İşleme(NLP) işinde usta olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Gördüğümüz dersler içerisinde bu derste var ve bu işin nerelere geldiğini gördük.

    Google tüm bunları bir veri yumağı olarak saklayıp ileride bize ne faydalar olarak sunacak bunları gerçekten merak ediyorum. Belki hayatımızı kolaylaştıracak pratikleştirecek, hızlandıracak, kim bilir bundan 30-40 yıl sonra ” Babanız şurada şunu yapmıştı, denemek ister misiniz?” , “Dededniz Ali Y. Burada bir tavsiye bırakmış görüntülemek ister misiniz?” hoş görünsede ürpertici, işte tüm bunlar big data. Sahi Matrix çıkalı kaç yıl oldu?

  14. Tayfun Kurt avatarı

    İrkilmemek elde değil. Leb demeden Çorum der vaziyete gelmiş durum.

  15. fatherfigure avatarı

    Google ciddi ciddi ilk teknolojik canlıyı yaratmak üzere. Bu canlı o kadar güçlü bir durumdaki hafızlarımızı tamamen ona yönlendirmiş bulunuyoruz. Tüm bilgi birikimine sahip. Yapılan tüm icadlardan ve bilimin tamamından haberdar. cep telefonu ile milyarca kolu olan bir ahtapot gibi inanılmaz karmaşıklıktaki bilgileri düzenliyor. Sanal bir tanrı olma yolunda hızla ilerliyor..
    Yeni bir android telefonu aldım ve şans eseri yılda bir ya da iki kez uğradığım bir akrabamı ziyarete gittim. Telefon henüz bir kaç günlük olmasına rağmen kablosuz ağ bağlantısını kendi halletti. Şaşırıp kontrol ettim ve 3 yıl önce Venedik’te bağlandığım kablosuz ağların bile kaydedilidğini gördüm.
    Her birimizin bir dosyası var, tel rahberleri ya da şiflerini geçtim, ellerindeki akıl almaz istatistiksel bağıntılarla hayatınızın küçük bir özetini yapabilecek durumdalar. Evinizden, işyerinizden hatta nadir yaptığınız (rutin) kaçamaklardan bile haberdar durumda.

    Deccal değil belki de ama sanırım Levh-i Mahfuz olma yolunda hızla ilerliyor.

  16. M. Serdar avatarı
    M. Serdar

    Serdar Bey;
    Ben de önceki yorumlara katılıyorum. Benzer bir örneği bayramda yaşadım. Bayramda Adana’ya gitmeden önce bir mağazanın Adana’da şubesi olup olmadığını google üzerinden aramıştım ve bana en yakın mağazanın Mersin’de olduğu bilgisini vermişti.
    Bayram için Adana’ya ulaştığımda, uçaktan inip telefonu açtığımda ilk gelen bilgi ilgili mağazanın 1 saat 15 dakika mesafede olduğu bilgisiydi. Bana niye böyle bir bilgi verdiğini anlamam biraz vakit aldı. Ancak anlayınca Google Now’a daha bir hayran oldum.
    Sizin durumunuz da büyük ihtimalle google aramanızdan kaynaklanmakta.

  17. muslum aldemir avatarı
    muslum aldemir

    Eksisozluk’te yazılanlara gore durum mail ile ilgili, çünkü maile gelen uçak iptali uyarisini alip ayni yere farklı uçak öneriyor google now , yani olay kesinlikle mail ile ilgili.

  18. Ersin avatarı

    bende googledaki bir aramamın hafızada çerezlerde tutulup daha sonra herhangi bir bambaşka sitede o aramayla ilgili reklam (hala ilgilenebileceğimi düşünerek heralde) karşıma çıkarmıştı. minnacıkta olsa şaşırıp helal olsun demiştim.

  19. bir adam avatarı
    bir adam

    google beni yakaladı.. 🙁

    http://imgim.com/googlebeni.jpg

  20. Önder Çatalkaya (@ondercatalkaya) avatarı

    Yeni bir sey degil, gecen sene GMail taramalarini da eklemisti Now’a Google. Linkte konuyla ilgili bilgi bulabilirsiniz. Eger GMail’i taramasini istemiyorsaniz ister tamamen ister kismen Google Now ayarlarindan yazida gosterdigi gibi kapatabilirsiniz.

    http://googlesystem.blogspot.com/2012/10/google-now-cards-use-gmail-data.html

  21. Erkan Berk avatarı

    Benimde geçenlerde başıma şöyle bir olay geldi; androidli cep telefonumla internetten kış için bot bakıyordum ve birkaç online alışveriş sitesine girdikten sonra bir markanın botlarını beğenip o markanın ürün sayfalarında diğer markalara oranla biraz fazla vakit geçirdim ve çıktım. Ertesi gun evimde facebook hesabıma girdiğimde bana o bot markasının sayfasını beğenmemi söyleyen öneriler ve beğendiğim modellerin sağdaki reklamlarıyla karşılaştığımda şok oldum çünkü ben o bilgisayarı konuyla ilgili hiçbir şekilde kullanmadım, bu olay facebook-google arasında veri paylaşımı olabileceği veya telefonlardaki facebook aplikasyonun amacı dışında kullanılması konusunda kafamı karıştırmadı değil. Konuyla ilgili bilginiz varmı acaba Serdar Bey?

    1. MserdarK avatarı

      Bahsettiğiniz konu re-marketing. Bu yazının konusuyla bir nebze ilgili. Dijital reklam dünyasında neredeyse sıradanlaşmaya başlayan bir model. Burada sitelerden çok reklam networkleri anlam katıyor sürece. Üstelik uygulaması Google NOw örneğinden çok daha basit. Çünkü site ve ürün gayet belli, devamında sunulacak hizmet (gösterilecek reklam / ürün de).

      Re-marketing konusunu araştırarak detayları öğrenebilirsiniz.

  22. Kutlu Karatay avatarı
    Kutlu Karatay

    Hocam,
    Google eğer bunu yapıyorsa ki muhakkak sözleşmeyle kendini garanti altına almıştır, gezinti hizmetinin veya phorm u eleştirmenin bir manası yok o vakit..

    Konu farklı ama sonuç hedefli reklama çıkıyor.

    1. MserdarK avatarı

      Bu bir eleştiri yazısı değil zaten. Bir tespit ve işleyiş şekline duyulan bir merak sadece.

      1. Kutlu Karatay avatarı
        Kutlu Karatay

        Hocam, benim demek istedigim bu yazi icin degil. Ufak bir karsilastirma yapmak istedim 🙂 Google bunu yapiyorsa bir sure sonra Phorm veya benzeri devreye girecektir.
        Bu durumda gizlilik kalmiyor ancak kullanici ihtiyacina / merakina yonelik reklam gorecektir.

        Ayri bir yazi konusu, belki de dosya.

  23. gökhan avatarı
    gökhan

    Bende serdar beyin yazısına istinaden google now’u kurdum. Ancak 1 gün olmasına rağmen bana hava durumunu bir kez gösterdi başka bir bilgide sunmadi. Bu bilgileri size pop-up uyarı şeklinde mi veriyor? Wigdet olarak birşey ekledim ancak pek kullanışlı bir şey bulamadım. Bir yerde yanlış yapıyorum yada google now’un çalışması zaman geçmesi gerekiyor benden yeterince bilgi almak için. .

  24. Agah avatarı
    Agah

    Hayır, mailinizden anlamadı yerinizi. Google konum ayarlarınızda konumunuzu takip etmesi default olarak ayarlı gelir. Onu devre dışı bırakmazsanız her an nerede olduğunuzu bilir. Gerçi bıraksanız da bilir ama size söylemez. Google+’la da ilişkilendirir bunu. Zaten Google Now’u verimli kullanmak için konum hizmetlerinin açık kalması bence daha mantıklı. Yani birileri bizi izliyor diye ekstra bir endişeye gerek yok. O telefon yanımızda olduğu sürece zaten her an bizi bulabilirler.

  25. rasb avatarı
    rasb

    BENZER (aynı değil) olay maosx maverick ile de geldi mac kullanıcıları bilir herhangi bi randevu tanımladığınızda (takvimde) direk olarak gideceğiniz yeri seçmenizi istiyor ve sizin bulunduğunuz konum ile gideceğiniz yer arasındaki mesafeye bakip sizi önceden uyarıyor ama google ın hayatıma bu kdr dahil olmasındansa icloud ile sadece bende kalmasını tercih ederim kısacası apple google dan daha güvenilir geliyor..

  26. Mustafa Torun (@MustafaTorun_) avatarı

    gmail accountum var fakat google dan çok korktuğum için kullanmıyorum. 🙁
    yapabilecek çok şeyi var google ın. her türlü bilgiyi topluyorlar.

  27. Kaya Ozalp avatarı

    Bu benim de basima geldi, ama bu otel konfirmasyonundan degil telefonun lokasyon historysinden anlasiliyor, orayi frequent ettiginiz icin, oraya gitmeniz gerekecegini tahmin ediyor.

    Bu arada google in emiallari okumadigini soylemiyorum, tabiki okuyor otomatik olarak. Bunun disinda hotel check-inleri genelde daha buyuk hotel chainlerinde ise yariyor. Ornegin, bugun hotel’den checl-outunuz var diye google now mesaji geldigini gormuslugum var.

    1. MserdarK avatarı

      Yazıda da bahsettiğim gibi burada adı geçen otel hayatımda gördüğüm ya da ziyaret ettiğim bir otel değildi.

  28. serkan avatarı

    Serdar bey , ios da uygulamayı indirdim ama türkiye de olmadığını söyledi

  29. […] yaptığı bir yazışmadan çıkartıp kullandığını anlayınca yaşadığı tedirginliği, bloguna yazmış. İşte bu noktada bir durup bu çarpıcı görüntünün üzerine kafa yormak […]

  30. Sinan CAN avatarı

    Amirim,

    Artık eposta içeriklerinde yapısal veriler kullanılabiliyor.

    http://goo.gl/a4GG6f

  31. ghost avatarı
    ghost

    Google kelime taramasinda cok iyi. Gecen gun dusundum de aramayi bir web sayfasindan bir kelime ile eslestirip bize o sayfayi gosterebilmesi icin tum sayfanin kelimeleri kayitli olmasi gerekir. Ve dunyadaki milyonlarca sitenin bilgisi tera terabytlar biryerlerde demektir. Onlari en kisa zamanda taramak felsefi algoritmalar gerektirir. Size gelen mailde o otelin adi.com uzantisindan da anlamis olabilir en basitinden. Ve gittiginiz mekanlarin konum isimleri ile surekli blr karsilastirma yapiyor da olabilir. Muthis!

  32. Yasin Özyurt avatarı

    Olayın gizlilik ihlali olduğunu düşünmüyorum açık söylemek gerekirse zira sizin bilginizi başka biriyle paylaşmıyor. Google hesapları ile entegre olduğu için size, sizin bilginizle bir kolaylık sağlıyor. Bu kadar paranoyanın hiçbirimize bir yararı yok.

    Googlenin kendi çalışanı bile bilgilere ulaşamazken, Google gizliliğe önem verdiği için ülkelerle arasını açmışken böyle düşünmek çok abes.

  33. […] rehberim, epostalarım şeklinde uzayıp giden bir ilişki ağımız var. Bazen sunduklarıyla şaşırtmıyor, ürkütmüyor desem yalan olur ama yine de beraberliğimizden […]

  34. M Aydın avatarı

    arkadaşım bana pdf attachment olarak flight itenerary sini göndermişti. Google now 1 gün öncesinden beni uyarıyordu uçağın varış süresini bildiriyor ve bir gecikme oılmadığını söylüyordu. şok olmuştum 🙂 https://plus.google.com/+MuhammedAYDIN/posts

  35. murat avatarı
    murat

    Daha beteri ile yuzlesmemissiniz.
    google+ ta fotograflarımı ve videolarımı yedekliyorum. Bir gün mesaj geldi. Sizin için harika bir video hazırladık diye. Videoyu açında şok oldum. Google sağolsun arka planda bir fon muziği üzerine kendi çektiğim video parçalarından oluşan arayada aynı kişiye ait fotoğrafların eklendiği bir video hazırlamış. Kendi kendine çektiğim video ve fotoğrafları gruplamış, uygun bir muzik esliğinde bana supriz yapmış. Bundan daha şok edeni var mıdır bilmiyorum.

  36. […] Üstad Serdar Kuzuloğlu’nun Google Now(Google Asistan) hakkındakiyazısını okuyunca insanların bu uygulamayı merak edebilecekleri kaygısından dolayı bu yazıyı yazmaya […]

  37. levent avatarı
    levent

    Yaklasik 3 yıldır Google
    ye “hazreti google” diye hitap ederim…

  38. Ahmet avatarı
    Ahmet

    Tek bir email adresiniz var ve onu da zaten paylaşıyorsanız neden rezervasyon mailinizdeki “To” kısmının üzerini kapattınız?

    1. mserdark avatarı
      mserdark

      Refleks. Frenkler buna ‘better safe then sorry’ der. Iyidir.

  39. […] Now nasıl bir şey bir de internet ekipler amiri Serdar Kuzuloğlu yazısından […]

  40. […] Now (ya da Türkçesiyle Google Asistan) çıktığı günden beri endişe ve keyifle karışık hislerle kullandığım bir akıllı yardımcı yazılım. Bu hafta 30’dan fazla yeni içerik ve hizmet […]

  41. Tayfun Kurt avatarı

    Bu mevzu sanıyorum ilerleyen yıllarda daha da çok hayatımızın bir parçası olup çıkacak. Benim başıma gelen en son örnek; Pegasus un internet sitesinden online olarak bilet aldım ve bilet bilgileri gmail adresime gönderildi. Ertesi gün google takvimde uçuş bilgilerinin (kalkış günü ve saatini) gösterir bir kayıt gördüm. Her türlü bilgiyi hatırlamak amacıyla takvime kaydeden biri olsam da bu bilgiyi kaydetmemiştim. Bunu düşününce Google ın veriyi tanımlamak, süzmek bundan yorum çıkarmak gibi son derece gelişmiş bir sistem olduğunu anlamak zor olmuyor. Dolayısıyla ürpermek oldukça normal.

  42. […] Now (ya da Türkçesiyle Google Asistan) çıktığı günden beri endişe ve keyifle karışık hislerle kullandığım bir akıllı yardımcı yazılım. Bu hafta 30’dan fazla yeni içerik ve hizmet […]

Görüşlerinizi paylaşın: